Raport de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

192
RAPORT de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu Procesul de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu a fost realizat în temeiul rapoartelor anuale prezentate de direcţiile/secţiile cultură municipale şi raionale în perioada de activitate 01 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 Grupul de monitorizare a constat din colaboratorii direcţiei Politici culturale în teritoriu şi cultură scrisă, direcţiei Patrimoniu cultural şi arte vizuale, direcţiei Arte profesioniste, Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Pentru a fi supuse procesului de monitorizare a activităţii pe parcursul anului 2011 au fost selectate următoarele tipuri de instituţii din municipiile Chişinău şi Bălţi, UTA Găgăuzia şi raioanele republicii: 1. Case de cultură 2. Biblioteci publice. 3. Muzee 4. Colective artistice de amatori. 5. Centre (ateliere) de meşteşuguri, meşteri populari 6. Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar. Indicatorii de bază pentru monitorizare au fost extraşi din tabelele centralizatoare ale instituţiilor de cultură, programele şi rapoartele direcţiilor/secţiilor cultură din teritoriu, alcătuite în modul stabilit, coordonate şi aprobate de administraţiile publice locale. Procesul de monitorizare a avut loc prin metoda examinării nemijlocite a rapoartelor anuale, ţinerea unor discuţii verbale cu şefii şi specialiştii direcţilor/secţiilor 1

description

Raport de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Transcript of Raport de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Page 1: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

RAPORT

de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu

Procesul de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu a fost realizat în temeiul rapoartelor anuale prezentate de direcţiile/secţiile cultură municipale şi raionale în perioada de activitate 01 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011

Grupul de monitorizare a constat din colaboratorii direcţiei Politici culturale în teritoriu şi cultură scrisă, direcţiei Patrimoniu cultural şi arte vizuale, direcţiei Arte profesioniste, Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

Pentru a fi supuse procesului de monitorizare a activităţii pe parcursul anului 2011 au fost selectate următoarele tipuri de instituţii din municipiile Chişinău şi Bălţi, UTA Găgăuzia şi raioanele republicii:

1. Case de cultură2. Biblioteci publice. 3. Muzee

4. Colective artistice de amatori. 5. Centre (ateliere) de meşteşuguri, meşteri populari 6. Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar. Indicatorii de bază pentru monitorizare au fost extraşi din tabelele centralizatoare ale instituţiilor de cultură, programele şi rapoartele direcţiilor/secţiilor cultură din teritoriu, alcătuite în modul stabilit, coordonate şi aprobate de administraţiile publice locale. Procesul de monitorizare a avut loc prin metoda examinării nemijlocite a rapoartelor anuale, ţinerea unor discuţii verbale cu şefii şi specialiştii direcţilor/secţiilor cultură, conversaţii cu petiţionarii veniţi în audienţă la minister, participarea nemijlocită a angajaţilor Ministerului Culturii la diferite activităţi ştiinţifice şi culturale ale instituţiilor din teritoriu, corespondenţa purtată între Ministerul Culturii cu instituţiile din teritoriu şi în baza informaţiei acumulată pe site-ul Ministerului Culturii de la societatea civilă. Responsabilitatea pentru centralizarea datelor pe fiecare unitate administrativ-teritorială şi veridicitatea informaţiei revine reprezentanţilor direcţilor/secţiilor cultură din teritoriu.

Raportul anual de monitorizare în formula dată este elaborat pentru a fi prezentat spre examinare în şedinţa Colegiului Ministerului Culturii şi întreprinderea unor acţiuni de stopare a procesului de degradare a instituţiilor de cultură din teritoriu.

Actualul Raport de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură şi-a stabilit drept scop: analiza indicatorilor de bază ale instituţiilor de cultură din teritoriu, aprecierea situaţiei privind dezvoltarea culturii în fiecare municipiu, raion şi UTA Găgăuzia , elucidarea progresului sau regresului în domeniu, problemele cu care se confruntă cultura în teritoriu şi determinarea unor căi posibile de ameliorare a situaţiei.

1

Page 2: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Reieşind din cele expuse Ministerul Culturii plasează Raportul de monitorizare a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu pentru anul 2011 pe pagina web a Ministerului Culturii www.mc.gov.md În continuare vom descrie situaţia în teritoriu precum urmează:

Municipiul Bălţi

Numărul localităţilor-3, nr. de locuitori-127561.Instituţii de cultură total-23: Case de Cultuiră (C/C)-8; Case de Cultură fără edificiu-0; Biblioteci-11; Muzee-1; Pinacoteca ,,A. Cantemir”; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-3; Librării-3; de stat-0; private-3.

1. Starea edificiilor Caselor de Cultură.Pe parcursul anului 2011 în mun. Bălţi s-au reparat 10 edificii de Cultură, suma totală – 358,0 mii lei.

Edificii avariate nu sunt, necesită reparaţie capitală – 6 C/C.Baza tehnico-materială a C/C s-a îmbunătăţit, s-au întreprins acţiuni de renovare a edificiilor C/C de cultură, de asigurare a condiţiilor favorabile pentru activitatea lor, s-au efectuat reparaţii capitale, curente, gazificare, dotare cu aparataj tehnic modern. Din cele 8 C/C de Cultură a mun. Bălţi – 7 edificii se încălzesc în perioada rece a anului. În anul 2011 în 3 edificii au fost efectuate reparaţii capitale : Centrul de Cultură şi Tineret în sumă de 249,2 mii lei, Palatul Culturii din municipiul Bălţi, în sumă de 30,0 mii lei, Căminul Cultural ,,Flacăra” în sumă de 126,2 mii lei. Reparaţii curente s-au efectuat în toate Casele de Cultură-14,3 mii lei.

2. Pentru organizarea acţiunilor culturale în toate instituţiile de cultură a mun. Bălţi s-au alocat 837 mii lei.

3. Pe parcursul anului s-au procurat mărfuri în sumă de 393,0 mii lei.- aparataj de sonorizare-8220 lei, - instrumente muzicale – 18700 lei,- calculatoare - 28140 lei,- costume populare -19990 lei,- confecţionarea huselor pentru fotolii – 23870 lei. 4. De către specialiştii Caselor de Cultură au fost organizate 751 manifestări culturale cu deservirea a 642,3 mii spectatori, inclusiv pentru copii 449 manifestări culturale cu deservirea a 371,3 mii spectatori, în mediu 94,0 acţiuni pentru fiecare Case de Cultură. 5. În Casele de Cultură activează 104 formaţiuni de amatori cu 2296 membri, din ele 64 formaţiuni pentru copii şi adolescenţi cu 1482 membri.

6. Din ele 77 Formaţii de creaţie artistică cu 1408 membri, din care pentru copii şi adolescenţi - 50 cu 1087 membri.

7. 23 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 697 de membri, din ele 13 pentru copii şi adolescenţi cu 522 membri.

2

Page 3: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

8. Toate cele 40 unităţi prevăzute Formaţiilor artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate. 9. 51 Formaţii de artişti amatori din mun. Bălţi au participat la 65

festivaluri şi concursuri în ţară şi peste hotare în: Armenia, Ucraina, România, Rusia, Italia, Germania, China, Ungaria, Bulgaria, au prezentat 93 de spectacole şi au obţinut 26 premii (I,II,III), în ţară şi 43 premii (I,II,III), trofee, medalii de aur, argint, bronz peste hotare.

10. Centre (ateliere) de meşteşuguri-3. Meşteri populari înregistraţi – 91 persoane din care 29 sunt membri ai Uniunii Meşterilor Populari din Moldova. 11. Activitatea formaţiunilor de amatori au cei mai înalţi indici de dezvoltare pe

ţară: 104 formaţiuni de amatori cu 2296 membri raportate la 8 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc -13 formaţiuni pentru fiecare C/C. Formaţii de creaţie artistică -77 cu 1408 membri raportate la 8 C/C alcătuiesc în mediu 9,6 formaţii. Aceşti indici vorbesc de un nivel înalt de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 23 raportate la 8 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu - 2,9 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) satisfcător de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

13. Acţiunile culturale 751 organizate de specialiştii C/C din mun. Bălţi satisfac necesarul pentru domeniul culturii – 94,0 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie, un indiciu înalt.

Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu” din Bălţi cu 9 biblioteci municipale şi 2 biblioteci comunale Starea tehnico-materială:Programat în anul 2011 – 50,0 mii leiRealizat - 50,0 mii lei. (Pentru Biblioteca centrală) Obiectivul general al activităţii Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coşeriu” Bălţi constă în formarea unui cetăţean bine informat, instruit şi cult. Pe parcursul anului 2011, gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse de către Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu”, Bălţi a atins cote înalte, rezultanta fiind consolidarea identităţii instituţionale ca centru de informare şi educaţie permanentă, ca partener şi furnizor de activităţi culturale şi ca for de îndrumare metodologică pentru instituţiile info-documentare din Zona de Nord a Republicii Moldova. Colecţii

La 1 ianuarie 2012, colecţia Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coşeriu”, Bălţi totalizează 570678 de documente, faţă de 620238 de documente la 1 ianuarie 2011,

Colaborare la unele programe de ridicare a ratei achiziţiei conform standardelor naţionale şi internaţionale.

Activităţi realizate: Deşi rata achiziţiei în anul 2011 a fost puţin mai mare comparativ

cu anul 2010, nu putem vorbi nici în acest an despre participarea

3

Page 4: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Bibliotecii la nişte programe de amploare în ceea ce priveşte ridicarea ratei achiziţiei. Biblioteca a lansat în anul 2011 campania „Fă un gest – dăruieşte o carte bibliotecii”. Această campanie este lansată pentru o perioadă de doi ani, iar rezultatele ei vor fi făcute cunoscute în anul 2012.

Evidenţierea valorii informaţionale a documentelor şi promovarea parteneriatului cu specialişti din toate domeniile cunoaşterii, în scopul optimizării politicilor de achiziţii şi al asigurării resurselor financiare.

Activităţi realizate: Prin multitudinea activităţilor organizate, Biblioteca a promovat în

anul 2011 o politică durabilă de evedenţiere a valorii informaţionale a documentelor şi a necesităţii creării unei culturi a informaţiei la fiecare cetăţean. Mai puţin ne-a reuşit să stabilim parteneriate cu specialişti din diferite domenii în scopul optimizării politicii de achiziţie. Deci Biblioteca atestă prezenţa, pe de o parte a utilizatorului care cunoaşte că trebuie să se informeze şi vrea să se informeze, iar pe de altă parte este prezentă rata mică a achiziţiei de carte, care vine în contradicţie cu normativele în vigoare.

Utilizarea de tehnologii moderne în evidenţa şi gestionarea documentelor.

Activităţi realizate: A fost asigurată înregistrarea electronică a intrărilor noi 2011.

Continuarea politicii de prezervare, conservare şi restaurare a documentelor.

Activităţi realizate:S-au asigurat condiţii pentru restaurarea documentelor deteriorate fizic.

Biblioteca nu dispune de o secţie de restaurare a publicaţiilor. În ceea ce priveşte dotarea subdiviziunilor structurale ale Bibliotecii cu

documente, ambient şi tehnologii pentru crearea condiţiilor favorabile pentru lectură, informare şi culturalizare, anul 2011 a fost un an destul de dificil – pentru achiziţia de documente din bugetul local au fost alocate finanţe doar pentru abonarea la ediţiile periodice, achiziţia de carte a avut loc doar din donaţii;

În anul 2011, Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu” Bălţi a achiziţionat 7248 de unităţi materiale, ceea ce reprezintă cu 1228 unităţi materale mai multe în comparaţie cu anul 2010. Din buget au fost alocaţi doar bani pentru abonarea la ediţiile periodice – 183.6 mii de lei. Celelalte intrări ale Bibliotecii le reprezintă donaţiile

În anul de referinţă fiind alocaţi din buget doar 1,5 lei per capita (în 2010 - ≈ 2 lei pe cap de locuitor)

4

Page 5: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Fondul Bibliotecii a fost accesat de către utilizatori în regim de acces liber în proporţie de 80 la sută.Utilizatori:

În anul de referinţă, Biblioteca a înregistrat 27334 de utilizatori, cifra utilizatorului unic constituind 23007, ceea ce reprezintă ≈ 18,5% din membrii comunităţii bălţene. Frecvenţa a înregistrat cifra de 184334 de utilizatori, ceea ce reprezintă 100,8% din normativul pe Bibliotecă. Utilizatorii Bibliotecii au consultat 570411 de volume, ceea ce reprezintă 103,8% din normativ. În anul 2010, numărul vizitelor este mai mare faţă de anul 2009 cu ≈16,8%. Acest moment a fost condiţionat de politica dusă de către Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu” Bălţi atît în anii precedenţi, cît şi în anul de referinţă, an aniversar pentru Bibliotecă, în ceea ce priveşte promovarea bibliotecii şi a imaginii instituţiei bibliotecare în rîndurile bălţenilor în general, şi a generaţiei în creştere, în special. Aici pot fi menţionate, mai întîi de toate, activităţile organizate către aniversarea de 130 de ani ai Bibliotecii Municipale ”Eugeniu Coşeriu” Bălţi şi inaugurarea cluburilor ”Albinuţa” şi ”Inspiraţie” Indicele de lectură în anul de referinţă este de ≈ 20,9, fiind cu 0,7 unităţi mai mic în comparaţie cu anul 2009. În anul 2010, 130 de utilizatori ai Bibliotecii au beneficiat de serviciile Colţişorului American, fiind difuzate 2618 volume în limba engleză, 509 DVD-uri şi 246 servicii INTERNET. Starea edificiilor. În anul de referinţă reparaţii nu s-au efectuat. Starea edificiilor este satisfăcătoareAutomatizare. Informatizare. Echipamente

Biblioteca Municipală ”Eugeniu Coşeriu” Bălţi dispune de 27 de calculatoare. Aceste calculatoare în mare măsură sunt uzate, iar cele ce mai funcţionează încă sunt utilizate pentru activitatea internă a Bibliotecii, pentru activitatea editorială şi pentru prelucrarea electronică a intrărilor noi. Doar calculatoarele de la Colţişorul American şi un calculator de la Sala Lectură, fiind conectate la INTERNET, sunt puse în acces liber utilizatorului. Sunt conectate la INTERNET şi calculatoarele utilizate în cadrul unor servicii. Celelalte calculatoare, nu pot fi conectate la INTERNET pe motiv că starea lor tehnică nu permite acest lucru.

În anul 2011, Biblioteca a achiziţionat două computere, o imprimantă şi două centre muzicale. Pentru asigurarea unei bune funcţionalităţi a Bibliotecii ca Centru de informare comunitar, Biblioteca are stringenta necesitate în achiziţionarea a cel puţin 50 de computere şi de o susţinere financiară în ceea ce priveşte conectarea acestora într-o reţea INTRANET şi INTERNET.

Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu” Bălţi şi-a pus drept scop asigurarea accesului la serviciile bibliotecii prin utilizarea internet-ului. În anul 2011, Biblioteca, din lipsă de tehnologii informaţionale, n-a reuşit să extindă accesul locuitorilor municipiului la informaţie prin utilizarea INTERNET-ului, acestă facilitate fiind disponibilă pentru utilizatori numai la American Corner.

Din buget în 2011 au fost alocaţi bani pentru procurarea a două computere,

5

Page 6: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

o imprimantă şi două centre muzicale, ceea ce este insuficient pentru Bibliotecă;Aceste dificultăţi pot fi depăşite doar prin promovarea unor politici la nivel

naţional şi municipal: asigurarea bibliotecilor din ţară cu achiziţii de carte conform normativelor în

vigoare; asigurarea bibliotecilor din ţară cu calculatoare şi echipament tehnic, în

vederea oferirii informaţiei în format electronic. Biblioteca are necesitatea de a achiziţiona: calculatoare – 20 de unităţi; echipament tehnic (copiator, imprimante) - 6 unităţi;

personalul de bibliotecă: Comanda centralizată la instituţiile de învăţământ de specialitate şi repartizarea în bibliotecile din Republică a absolvenţilor care şi-au făcut studiile în domeniu; Implicarea Guvernului Republicii Moldova în privinţa stabilirii salariului bibliotecarilor, care ar corespunde coşului minim de consum.

Parteneriat:Activităţi realizate:

Filiala pentru Copii „Ion Creangă” a colaborat cu Centrul de Plasament Temporar al Copiilor, Armata Salvării, Liceul “M. Eminescu”, Liceul “N. Gogol” şi Grădiniţele nr. 7 şi 18 în vederea realizării cu succes a proiectului cultural-informativ-educativ „Lectura – cea mai bună învăţătură”.

S-au intensificat relaţiile de parteneriat, în deosebi la organizarea activităţilor cultural-ştiinţifice, între Filiala Carte Românească şi Colegiul de Muzică din mun. Bălţi.

S-au intensificat relaţiile de parteneriat ale Filialei nr. 3 cu Liceul „A. I. Cuza” în vederea realizării programului cultural educativ al acestei filiale.

A sporit numărul activităţilor cultural-educative organizate de către Filiala nr. 2 în parteneriat cu Liceul „V. Maiakovski”.

A crescut numărul activităţilor extramuros, organizate de către Filiala nr. 5 în incinta Liceului „A. Puşkin” şi a Şcolii nr. 14.

A fost preluată relaţia de colaborare a Bibliotecii cu Şcoala nr. 15.S-au intensificat relaţiile de parteneriat între Sala Arte a Bibliotecii şi instituţiile de profil din municipiu: Palatul Municipal de Cultură,

În mun. Bălţi funcţionează 2 muzee (Muzeul de Istorie şi Etnografie şi Pinacoteca “D. Cantemir“). Sânt unele din cele mai vechi instituţii muzeale din nordul republicii. În anul 2010 muzeul de Istorie şi Etnografie a consemnat 50 de ani de la fondare. Colecţiile muzeului însumează 34 393 piese de patrimoniu, dintre ele 22 871- piese înscrise în fondul de bază. Muzeul este amplasat într-un edificiu cu două nivele, construit la înc. sec XX, monument de istorie cu statut de protecţie naţională, înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, cu nr.23. Expoziţia permanentă este amenajată într-o singură sală. Din lipsa mijloacelor financiare nu s-au efectuat lucrările de extindere şi etalare a expoziţiei. Clădirea se află într-o stare tehnică satisfăcătoare, se încălzeşte în perioada rece a

6

Page 7: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

anului. Pinacoteca „D. Cantemir“, dispune de un patrimoniu de 10 lucrări de artă, organizând, conform regulamentului său de funcţionare, mai multe expoziţii din colecţiile de artă ale muzeelor din republică, colecţiile particulare, ale artiştilor plastici din Moldova Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Mun. Bălţi: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-Gogi

St.Sup.

St.med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pana la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1 364 39

Şcoli de Arte

1 205 33

Şcoli de Arte Plastice

1 303 14

Total 3 872 86 65 21 10 15 9 11 41

Tineri specialişti: 3

Alocaţii financiare:

Buget – 4381,4 lei

Contribuţia părinţilor – 1007,4 mii lei;

Reparaţie cosmetică –

Reparaţie instrumentelor –

Alte surse – 7 mii lei;

Procurare instrumente muzicale – 7 mii lei;

Achiziţii – 2000 mii lei;

Cărţi ediţii periodice –

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –

Municipiul Chişinău

Numărul localităţilor-35, nr. de locuitori-980000.

7

Page 8: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de cultură total -68: Case de Cultuiră-27; Case de Cultură fără edificiu-1 (s. Băcioi); Biblioteci -31; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar -10; Librării-9; de stat-0; private-9.

Pe parcursul anului 2011 în mun. Chişinău nu s-au reparat edificii de cultură, -s-au efectuat achiziţii pentru instituţiile de cultură - suma totală: 3405,165 lei; (costume naţionale, instrumente muzicale, aparataj de sonorizare, mobilier, calculatoare,climatizoare ş.a..)- achiziţie de carte, suma totală – 3208,535 lei (4,8) per capita, nesatisfăcător; - pentru organizarea manifestărilor culturale s-au cheltuit - 4 mln. lei.

1. Starea edificiilor Caselor de Cultură: Case de Cultură avariate – 7 (s.Cruzeşti, s.Revaca, s.Făureşti, Grătieşti, Hulboaca, Ciorescu, Goian); necesită reparaţie capitală - 13. Pe parcursul anului s-au efectuat reparaţii curente la 0 edificii în sumă de 0 mii lei. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.

Pe parcursul anului s-au procurat mărfuri în sumă de 3405,165 mii lei.- costume naţionale 55.3mii lei;- instrumente muzicale 562.865 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate 714 manifestări culturale cu deservirea a 474,7mii spectatori, inclusiv pentru copii 231manifestări culturale cu 116,4 mii spectatori în mediu cîte 26,4 acţiuni pentru o C/C. 4. În Casele de Cultură activează 84 formaţii de amatori (cu 12 mai puţin faţă de 2010), 1819 membri, din ele 38 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1007 membri.

5. Din ele 61 formaţii de creaţie artistică cu 1330 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi - 22 cu 630 membri,

6. 47 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 543 de membri, din ele 20 pentru copii şi adolescenţi cu 250 membri.

7. Din cele 102 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate doar 51unităţi, ce alcătuiesc 50% din necesar.

8. 36 Formaţii de artişti amatori au participat la 9 festivaluri şi concursuri în ţară şi peste hotare, au prezentat 67 spectacole în: România, Franţa, Ucraina.

9. Centre (ateliere) de meşteşugărit – 0. Meşteri populari înregistraţi –78 persoane din care 68 sunt membri ai Uniunii Meşterilor Populari din Moldova.

10. Activitatea formaţiunilor de amatori este la un nivel (cantitativ) nesatisfăcător de dezvoltare - 84 formaţiuni cu 1819 membri raportate la 27 Case de Cultură alcătuiesc în mediu - 3,1 formaţiuni pentru fiecare instituţie. Formaţii de creaţie artistică – 61 raportate la 27 C/C alcătuiesc în mediu 2,2 cantitativ (nesatisfăcător) pentru o C/C.

11. În mun. Chişinău activează 47 Formaţii artistice cu titlu ,,model”- 10 Formaţii sub egida Direcţiei Cultură Chişinău, 37 Formaţii cu titlu ,,model” ale

8

Page 9: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

altor departamente şi organizaţii. Acest indice satisface nivelul minim (calitativ) de dezvoltare a creaţiei artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in C/C din mun. Chişinău pe parcursul anului în număr de 714 cu 474,6 mii spectatori raportate la 27 C/C, satisfac necesarul minim pentru domeniul culturii – 26,4 acţiuni culturale în mediu pentru o instituţie.

Reţeaua de biblioteciReţeaua participativă, de 30 filiale cu diverse specializări, permite o

abordare mai largă a conceptului Biblioteca - centru comunitar, cuprinzând întreaga hartă a Chişinăului. Centrată pe utilizator, comunitar inovativă, BM este concentrată pe dezvoltarea lecturii şi studiului, a abilităţilor, aptitudinilor şi serviciilor digitale, pe contribuirea la coeziunea comunitară şi la promovarea valorilor civice.

Reţeaua Bibliotecii Municipale:6 filiale pentru adulţi – „V. Alecsandri”, „Al. Cosmescu”, M. Costin,

Gh. Madan, Cornului, Codru;6 filiale pentru copii – Traian, N. Titulescu, A. Russo, M. Drăgan, V.

Belinski, „Al. Donici”;6 filiale ale minorităţilor naţionale – „I. Mangher”, „L. Ukrainka”, „H.

Botev”, „M. Lomonosov”, „M. Ciachir”, „A. Mickiewicz”;9 filiale deschise în parteneriat cu România – „Ştefan cel Mare”, „Alba Iulia”,

„O. Ghibu”, „Maramureş”, „Ovidius”, „Târgovişte”, „Transilvania”, „L. Rebreanu”, „Târgu-Mureş”;

3 biblioteci specializate – Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”, Centrul Academic Internaţional Eminescu, Biblioteca Publică de Drept;

6 servicii specializate – Centrul de Informare şi Documentare „Chişinău”; Centrul de Hasdeulogie, Centrul de Informare şi Documentare German, Centrul de Informare Europeană, Serviciul Studii şi Cercetări, Serviciul Editorial;

6 departamente cu funcţii metodice - Achiziţie. Evidenţă. Prelucrare; Organizarea colecţiilor; Relaţii cu publicul; Marketing; Automatizare. Informatizare; Servicii speciale pentru persoane dezavantajate.

Reţeaua Bibliotecii Municipale conţine unităţi de structură cu diverse specializări. Aceasta permite o mai bună valorificare a informaţiei specializate şi conferă atractivitate şi calitate structurii organizaţionale.

În anul de referinţă filialele Codru (adulţi) şi Codru (copii) au fost comasate, iar filialele V. Alecsandri şi “A. Cosmescu” au primit statut de bibliotecă de împrumut. Filiala “Târgu-Mureş” s-a redeschis după reparaţie. Şi-a extins spaţiul pentru utilizatori cu oficiu copii separat Filiala “Târgovişte”.

STAREA EDIFICIILOR

Din 34 localuri administrate şi întreţinute de BM - unul este construit cu destinaţie specială; 30 sunt adaptate, 28 de sedii sunt proprii, 3 spaţii închiriate. Din 30 de localuri care găzduiesc filiale, 10 necesită reparaţie capitală, iar 9 filiale necesită reparaţie cosmetică.

9

Page 10: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Pe parcursul a 133 de ani de lectură publică, Biblioteca Municipală şi-a desfăşurat activitatea în diferite spaţii. Din 1950 biblioteca se află în localul actual, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.148. În ultimii ani starea clădirii este într-un continuu declin. Astăzi avem o situaţie catastrofală de păstrare a patrimoniului de carte şi a ediţiilor periodice, a funcţionalităţii, a securităţii angajaţilor şi utilizatorilor.

Pe parcursul anului au fost efectuate reparaţii cosmetice la filialele: M. Lomonosov, H. Botev, Biblioteca Publică de Drept (parţial), M. Drăgan (schimbarea corpului de iluminat), Traian (schimbarea ferestrelor), Ştefan cel Mare (exterior), I. Mangher (parţial), Arte. La şapte filiale au fost reparate grupurile sanitare.

Reparaţia Filialei „Transilvania” a fost începută în anul 2007 şi continuată şi în acest an. Lucrările s-au finisat, dar faţada a rămas neterminată.

În anul de referinţă s-a extins numărul de filiale care au fost asigurate cu mobilier modern şi atractiv: Ovidius, N. Titulescu, Târgu-Mureş, Târgovişte, Arte.

La 1 ianuarie 2011 fondul de carte al BM constituia 1 089 929 exemplare, ceea ce este cu 27 113 exemplare mai mult faţă de 1 ianuarie 2010. A crescut numărul documentelor electronice, iar la cele de muzică tipărită şi audiovizuale s-au înregistrat o scădere. Structura fondului de carte după conţinut de asemenea nu a suferit modificări esenţiale, procentul din toate domeniile rămânând acelaşi comparativ cu anul 2010.

Din bugetul municipal au fost achiziţionate 41 650 documente în sumă de 3 693 400 lei, dintre care pentru ediţii periodice au revenit 1 010 000 lei. În total, în anul 2010 au fost abonate 578 titluri în 1 728 exemplare. Din numărul total de titluri 236 sunt în limba română; 454 sunt reviste şi 124 ziare.

Achiziţia de carte pe cap de locuitor constituie 6, 90 lei

Colecţia BM a fost completată cu un număr impresionant prin conţinut şi calitate, de 12 017 exemplare, în sumă de 523 047, 60 lei din donaţii. Acestea au venit din partea partenerilor externi: România (3 963 ex.), Germania (211 ex.), de la partenerii interni (1 805 ex.); din partea autorilor şi utilizatorilor (6 038 ex.).

Utilizatori, viziteColecţiile şi serviciile bibliotecii au fost utilizate de 128 819 beneficiari

activi, ceea ce constituie 21% din populaţia municipiului Chişinău. Utilizatori noi ai Bibliotecii Municipale au devenit 30 034 persoane.

Pe parcursul anului de referinţă au fost înregistrate 1 799 181 vizite directe, din care 1 536 869 pentru împrumutul documentelor, la vizite colective 45 740, iar la activităţi culturale - 218 343.

De serviciile, programele şi ofertele infodocumentare au beneficiat 40 350 utilizatori activi până la 16 ani, ceea ce constituie 43% din populaţia aptă pentru lectură din municipiul Chişinău. Această categorie de utilizatori a înregistrat 679 353 vizite.

Biblioteca Municipală a funcţionat pentru locuitorii municipiului 7 din 7 zile la Sediul Central, 6 din 7 zile la filiale, oferind servicii virtuale

10

Page 11: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

24 din 24 ore. Sediul Central a avut program pentru public, în medie, 52 ore pe săptămână şi 50 ore – filialele din reţea. Fiecare din cei 128 819 utilizatori activi au beneficiat de serviciile bibliotecii în medie de 14 ori.

AUTOMATIZARE ŞI INFORMATIZARE. ECHIPAMENTCatalogul electronic partajat al BM

La 1 ianuarie 2011 catalogul electronic al BM înglobează 340 954 de exemplare, respectiv, 189 127 de titluri, ceea ce constituie 31,88% din fondul total (pentru comparaţie în 2009 – 30,5%).Pagina web

Site-ul Bibliotecii Municipale (www.hasdeu.md), fiind un instrument de informare, promovare şi comunicare profesională, a înregistrat 137 887 de vizite, iar împreună cu site-ul BPD (www. pll.md) - 163 864. Monitorizarea cu regularitate a traficului permite identificarea celor mai vizitate pagini : Colecţia digitală

Colecţia digitală a BM, fiind o componentă esenţială în furnizarea serviciilor electronice, s-a extins prin documente digitizate, în majoritate din Colecţia Chişinău (23) şi titluri existente în bibliotecă într-un singur exemplar (1), dar solicitate de utilizatori, documente de specialitate (3 ex.). Documentele digitizate cu subiectul Chişinău au fost plasate pe blogul Chişinău, oraşul meu.

La cele 8 titluri digitizate în anul precedent, în 2010 s-au adăugat 27 de titluri. În total, au fost scanate şi redactate 1992 pagini, care urmează a fi copiate pe CD/DVD pentru a putea fi eliberate utilizatorului la solicitare.

Blogul Chişinău, oraşul meuÎn anul de referinţă au fost plasate 398 postări.

Buletinul BiblioCityÎntreabă bibliotecarul este un serviciu virtual de referinţă, la funcţionarea

căruia contribuie opt filiale: Sediul Central, M. Lomonosov, Ovidius, Ştefan cel Mare, A. Russo, Arte, CAIE, Transilvania. Pe parcursul anului 2010 serviciul a înregistrat 30 357 de întrebări adresate bibliotecarilor de serviciu pe web, în total – din 2007 – se înregistrează 98 613 de cerinţe de informare. Echipament

Infrastructura tehnologică a BM pe parcursul anului 2010 s-a schimbat calitativ. La 1 ianuarie 2011 parcul de maşini al BM include 214 de calculatoare, 46 de imprimante, 11 scanere şi 11 copiatoare. În anul de referinţă au fost achiziţionate în total 47 de calculatoare: 43 de la buget şi 4 din alte surse. Calculatoarele noi şi piesele de rezervă achiziţionate, într-o măsură oarecare, vor rezolva problemele tehnice ale bibliotecilor.

Deşi toate filiale BM sunt automatizate, după starea fizică 22 din calculatoare nu mai pot fi utilizate, iar 32 necesită un upgrate total, care includ în afară de calculatoare de generaţia 486, Pentium I-Pentium III şi 9 calculatoare de generaţie nouă – Pentium IV.

11

Page 12: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Departamentul Automatizare a elaborat un plan de upgrate al calculatoarelor învechite fizic, realizarea căruia a permis îmbunătăţirea funcţionalităţii echipamentului la filialele respective. Detaliile achiziţionate vor rezolva problemele tehnice ale bibliotecilor: Alba Iulia, Ovidius, Maramureş, A. Russo, M. Lomonosov, Centrul Academic Eminescu, O. Ghibu, V. Alecsandri, Arte, Traian, Târgovişte. 16 (14 în 2008) din cele 30 de filiale dispun de numai 1-2 calculatoare, insuficiente pentru a funcţiona normal şi a oferi utilizatorilor posibilitatea de a utiliza resursele bibliotecii.

BM oferă 21 posturi de lucru cu rezervare prealabilă ce se află la dispoziţia utilizatorilor şi le oferă posibilitatea de a lucra individual, 7 imprimante şi 4 scanere pentru utilizatori.

2 biblioteci oferă acces WIFI la Internet: Sediul Central şi BPD.10 filiale (Sediul Central, Ovidius, Alba Iulia, BPD, L. Rebreanu, A.

Mickiewicz, M. Lomonosov şi CAE) oferă 59 de staţii de lucru pentru utilizatori, 55 - conectate la Internet.

Din numărul total de calculatoare, 155 sunt posturi de lucru pentru bibliotecari, ceea ce constituie 1 calculator per 2,2 persoane.Conchidem că numărul de staţii atât pentru bibliotecari, cât şi pentru utilizatori rămâne la un nivel insuficient pentru a răspunde cerinţelorPersonal

Serviciile şi ofertele infodocumentare ale Bibliotecii Municipale au fost realizate, evaluate, promovate, diversificate de către cei 436 de angajaţi, din care 344 de bibliotecari.Personal Din numărul personaluluitotal în

echivalent norme întregi

bibliotecari cu studii superioare cu studii mediitotal în

echivalent norme întregi

total din care de specialitate

total Din care de specialitate

436 425 344 340 307 182 37 24

Ca rezultat al procesului de atestare, la 1 iulie 2010 Biblioteca Municipală a înregistrat următorii indicatori:Total bibliotecari atestaţi 157

% bibliotecari atestaţi 46

Gradul superior 25

Gradul I 65

Gradul II 67

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Mun. Chişinău: 10 instituţii:Instituţii Nr. Elev

iPeda-Gogi

St.Sup.

St.med.

Până la 5

Până la 10

Pana li 15

Până la 20

12

Page 13: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

ani ani ani aniŞcoli de Muzică

5 1129 163

Şcoli de Arte

4 1885 306

Şcoli de Arte Plastice

1 474 26

Total 10 3488 495 330 165 93 27 23 13

Tineri specialişti: 12

Alocaţii financiare:

Buget –

Contribuţia părinţilor – 1150 mii lei;

Reparaţie cosmetică – 231 mii lei;

Reparaţie instrumentelor – 2500 lei

Alte surse – 103, 7 mii lei;

Procurare instrumente muzicale – 97,7 mii lei;

Achiziţii – 2000 mii lei;

Cărţi ediţii periodice – 9900 lei;

Mobilier şi mărfuri de uz casnic – 136 mii lei

Instrumente muzicale – 47,5 mii lei.

Raionul Anenii Noi

Numărul localităţilor-45, nr. de locuitori – 82073.Instituţii de cultură total-73: Case de Cultuiră (C/C) -29; Case de Cultură fără edificiu -5 (Cobusca Nouă, Merenii Noi, Ochiul Roş, Chirca, Larga); Biblioteci-37; Muzee-4; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar -2; Librării-1; de stat-0; private-1.

Pe parcursul anului 2011 în raionul Anenii Noi s-au reparat 31edificii de cultură, suma totală – 1104.0 mii lei: -s-au efectuat achiziţii pentru instituţiile de cultură - suma totală: 232,8 mii lei; (costume naţionale, instrumente muzicale, aparataj de sonorizare, mobilier, calculatoare,climatizoare ş.a..)

- achiziţie de carte, suma totală – 389,0 mii lei (4,7) per capita, nesatisfăcător; - pentru organizarea manifestărilor culturale de nivel raional s-au cheltuit - 45,5 mii lei.

13

Page 14: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

1. Starea edificiilor Caselor de cultură(C/C). avariate-1 (s. Creţoaia), 6 C/C- necesită reparaţie capitală.

Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură s-a îmbunătăţit. Pe parcursul anului s-au efectuat reparaţii capitale în 5 Case de Cultură, curente - 10 C/C, s-a schimbat acoperişul în C/C din s. Calfa, - suma totală cheltuită pentru reparaţia C/C: 1032,0 mii lei;

2. Pe parcursul anului s-au procurat mărfuri în sumă de 232,8 mii lei pentru 6 C/C din raion - CRC Anenii Noi,C/C s. Geamăna, C/C s.Hîrbovăţ, C/C s. Troiţa Nouă, C/C Troiţa, Centrul de Cultură Varniţa. (aparataj de sonorizare, costume naţionale, televizoare, efecte de lumină ş.a.)

Pentru organizarea manifestărilor culturale în anul 2011, în raionul Anenii Noi s-au cheltuit 568,2 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate 1564 manifestări culturale cu deservirea a 275,7 mii spectatori, inclusiv pentru copii 225manifestări culturale cu 51,6 mii spectatori. 4.În Casele de Cultură activează 94 formaţiuni de amatori cu 1693 membri, din ele 42 formaţiuni pentru copii şi adolescenţi cu 964 membri. 5. Din ele 83 formaţii de creaţie artistică (cu 14 mai mult faţă de anul precedent) cu 1483 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi – 34 cu 826 membri. 6. 21 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 411 membri, din ele 3 pentru copii şi adolescenţi cu 170 membri.

7. Din cele 42 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 35,5 unităţi (din lipsă de specialişti).

8. Formaţia folclorică ,,Grădina dorului” şi Studioul ,,Perlele Moldovei” de la Casa Raională de Cultură din Anenii Noi au participat la Festivalul internaţional de artă vocală ,,Latinschii bereg” din Ucraina, or. Ialta,), Republica Moldova, Chişinău Festivalul internaţional ,,Două inimi gemene”; România, or. Târgu-Neamţ, Festivalul de muzică uşoară ,,Volare”, SUA or.West Hollywood, Festivalul internaţional al tinerilor interpreţi ,,Colibri” de la care s-au întors cu 14 trofee şi menţiuni de gradul I,II, III. Pe parcursul anului 2011, artiştii amatori din raionul Anenii Noi au obţinut 27 menţiuni (trofee) de gradul I,II,III- 4 la nivel naţional şi 23 la nivel internaţional.

În acelaşi context, la invitaţia Asociaţiei ,,Gazeta Basarabiei” şi Asociaţiei moldo–italiene artiştii amatori din raion, sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova din Roma, au prezentat două spectacole cu genericul ,,Să trăieşti , Moldova” în oraşele Treviso şi Mestre Veneţia, Italia.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri-0; Meşteri populari înregistraţi - 124 persoane (cu 19 mai mult faţă de anul precedent) din ei 3 (trei) meşteri sunt membri ai Uniunii Meşterilor Populari din Moldova. 10. Activitatea formaţiunilor de amatori s-a îmbunătăţit comparativ cu anul

precedent, 94 formaţiuni cu 1693 membri, raportate la 29 Case de Cultură, în mediu alcătuiesc 3,24 formaţiuni pentru fiecare Casă de Cultură.

Din ele: Formaţii de creaţie artistică - 83 (cu 13 mai mult) cu 1483 membri raportat la 29 C/C în mediu alcătuiesc 2,8 formaţii, nivel satisfăcător.

14

Page 15: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-21 raportate la 29 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu – 0,72 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel calitativ satisfăcător de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Anenii Noi (1564) satisfac necesarul minim pentru domeniul culturii, 54 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 37 biblioteci inclusiv 31 biblioteci mixte, care deservesc cititorul adult şi copiii; 3 biblioteci, care deservesc cititorul adult; 3 biblioteci pentru copii Starea tehnico-materială În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 20, 1 mii lei - Realizat – 19, 2 mii lei (11 localităţi)Reparaţii capitale (2011)– 0 Reparaţii curente (2011)– 11 biblioteci (în valoare de 18,2 mii lei). În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 80, 1 mii lei - Realizat – 80, 1 mii leiReparaţii capitale (2010)– 1 (în valoare de 49,0 mii lei)Reparaţii curente (2010)– 18 biblioteci (în valoare de 49,1mii lei). În aşa mod au fost oferiţi practic toţi banii programaţiConectare la curent electric – 37. Se încălzesc în perioada rece a anului – 16 (conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice).Personalul: Total bibliotecari – 47 (47). Grad de calificare deţin – 13 (13), 27,7 %. Personal auxiliar – 30 (30). Informaticieni – 0 (2)ColecţiiTotal – 324,3 (330,8) mii u. m. În limba de stat – 168,0 (168,2) mii u. m, din care cu grafie latină – 73,9 (89,1) Achiziţia (intrările ) Pe cap de locuitor – 5 lei 01 bani (5 lei 60 bani).Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 14,6 (15,1) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 317,1 (328,3); Total biblioteci dotate cu calculatoare –22, din care conectate la Internet - 12 (8). Total calculatoare – 38 din care conectate la Internet – 22 (57,9 %)

35 calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet –19. Imprimante -26 .Scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale) -8. 3 biblioteci au create pagini Web.

Menţionăm activitatea: BP s. Puhăceni colaborează cu Centrul de amplasament pentru bătrâni

„Vatra”. BP s. Varniţa şi Puhăceni colaborează cu Centrul de reabilitare a copiilor din

familiile vulnerabile „Asclepios”. BP s. Şerpeni şi Hârbovăţ activează cu succes cu utilizatorul copil, în special

cu copiii din familiile aflate în dificultate.

15

Page 16: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Anenii Noi: 2 instituţii:

Instituţii Nr Elevi Peda-gogi

St.Sup.

St.med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pana la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Arte

2 197 21

Total 2 197 21 10 11 8 2 1 3 7

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 997,3 mii lei

Buget – 829,6 mii lei

Contribuţia părinţilor – 167,7 mii lei;

Reparaţie cosmetică –

Reparaţie instrumentelor –

Alte surse – ;

Procurare instrumente muzicale – ;

Achiziţii – ;

Cărţi ediţii periodice –

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –

Instrumente muzicale – .

Raionul Basarabeasca

Numărul localităţilor-11, nr. de locuitori – 28865.Instituţii de cultură total -25: Case de Cultură (C/C) -8; Case de Cultură fără edificiu -0; Biblioteci -14; Muzee -2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar -1; Librării -0; de stat -0; private -0.

Pe parcursul anului 2011 în raionul Basarabeasca s-au reparat 4 edificii de cultură, suma totală – 288,0 mii lei: -s-au efectuat achiziţii pentru instituţiile de cultură - suma totală: 230,7 mii lei; (costume naţionale, instrumente muzicale, aparataj de sonorizare, mobilier, calculatoare,climatizoare ş.a..)

- achiziţie de carte, suma totală – 120,3 mii lei (4,3) per capita, nesatisfăcător; - pentru organizarea manifestărilor culturale de nivel raional s-au cheltuit - 45,0 mii lei.

1. Starea edificiilor Caselor de Cultură (C/C):16

Page 17: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Avariate -1 (s. Iordanovca), necesită reparaţie capitală CC-5; Baza tehnico-materială a edificiilor C/C de cultură s-a îmbunătăţit. Pe parcursul anului 2011 s-au efectuat reparaţii curente în 3 C/C din localităţile Carabetovca, Sadaclia, Basarabeasca, o reparaţie capitală la Casa de Cultură din s. Abaclia.

Din cele 25 edificii a instituţiilor de cultură din raionul Basarabeasca în timpul rece al anului se încălzesc doar 7 edificii - o C/C şi 6 biblioteci. 2. Pe parcursul anului s-au procurat mărfuri în sumă de 230,7 mii lei.- aparataj - 28,7 mii lei or. Basarabeasca şi s. Sadaclia; - costume naţionale-42,0 mii lei s. Başcalia; - instrumente pentru Fanfară 160,0 mii lei, s.Abaclia. 3. De către specialiştii Caselor de Cultură din raion au fost organizate 114 manifestări culturale, care au deservit 24,8 mii spectatori, inclusiv pentru copii 48 acţiuni cu deservirea a 11,3 mii spectatori. 4. În Casele de cultură activează 19 formaţiuni cu 320 membri (cu 5 formaţiuni mai mult faţă de anul precedent). 5. Din ele 17 Formaţii de creaţie artistică (cu 5 formaţii mai mult faşă de anul precedent cu 306 membri, din ele 9 pentru copii şi adolescenţi cu 133 membri. 6. 5 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 156 membri , din ele 2 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 36 membri.

7. Din cele 9 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 7 unităţi ce alcătuiesc 78%.

8. Formaţiile artistice de amatori 19 au participat la 10 festivaluri si concursuri nivel raional şi naţional, au prezentat 24 spectacole, peste hotarele ţării n-au participat.

9.Centre (ateliere) de meşteşuguri-0;Meşteri populari înregistraţi-23 persoane.

10. Activitatea formaţiunilor de amatori s-a îmbunătăţit nesemnificativ , indicii de dezvoltare: 19 formaţiuni cu 320 participanţi raportate la 8 Case de cultură în mediu alcătuiesc-2,4 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură, nivel minim de dezvoltare. Formaţiile artistice 17 cu 306 membri, raportate la 8 C/C alcătuiesc în mediu 2,0 formaţii pentru o C/C.

11. 5 Formaţii de creaţie artistică deţin titlu de colectiv ,,model”. 12. Acţiunile culturale 114 organizate de specialiştii C/C din raionul

Basarabeasca cu deservirea a 242,8 mii spectatori raportate la 8 C/C alcătuiesc în mediu 14,2 acţiuni organizate de o instituţie timp de un an. Ministerul Culturii consideră acest nivel nesatisfăcător pentru domeniul culturii.

Reţeaua de biblioteciTotal – 14 (14) biblioteciStarea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion nu au fost programate surse financiare.Reparaţii capitale – 0

17

Page 18: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Reparaţii curente -0 Conectare la curent electric – 14. Se încălzesc în perioada rece a anului – 8 (conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice.Personalul:Total bibliotecari – 20 (20). Grad de calificare deţin – 14 (16).. Personal auxiliar – 5 (5); Informaticieni – 0 (0) ColecţiiTotal – 115,2 (116,1) mii u. m.În limba de stat –47,8 ( 47,0 mii) u. m, din care cu grafie latină – 44,7Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 4 lei 30 bani (1 leu 80 bani).Utilizarea bibliotecilor. Total utilizatori activi – 2,8 (3,1) mii, din care 1,6 (1,7) sunt copiiÎmprumutul total (mii u. m.) – 108,2 Vizite (mii) – 55,0 (58,5)InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 4 (1), din care conectate la Internet – 2 ( 0)Total calculatoare –4 din care conectate la Internet – 2calculatoare pentru utilizatori – 2 (0) În 2011 au fost procurate:2 calculatoare Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Basarabeasca: 1 instituţie:

Instituţii Nr.

Elevi Peda-Gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pana la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Arte

1

Total 1 115 12 9 3 2 2 1 - 7

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 560 mii lei

Buget – 560 mii lei

Contribuţia părinţilor – 70 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

18

Page 19: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Briceni

Numărul localităţilor - 37, nr. de locuitori-76.000Instituţii de cultură total -68: Case de Cultură (C/C) -31; Case de Cultură fără edificiu -0; Biblioteci -32; Muzee -0; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -5; Librării -1; de stat -0; private -1.

Pe parcursul anului 2011 în raionul Briceni s-au reparat 27 edificii de Cultură, suma totală – 6306,0 mii lei;-s-au efectuat achiziţii pentru instituţiile de cultură - suma totală: 136,0 mii lei.(costume naţionale, instrumente muzicale, aparataj de sonorizare, mobilier, calculatoare,climatizoare ş.a..)

- achiziţie de carte, suma totală – 61,0 mii lei (0,80) per capita, nesatisfăcător; - pentru organizarea manifestărilor culturale de nivel raional s-au cheltuit - 100,0 mii lei.

1. Starea edificiilor Caselor Cultură (C/C): Avariate -1, (CC s. Halahora de Sus mai mult de 10 ani) necesită reparaţie capitală C/C -18.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Au fost efectuate reparaţii capitale la 4 edificii de cultură: C/C din s.

Coteala-1500,0 mii lei, C/C s.Crimăncăuţi – 1400,0 mii, C/C s. Larga -1000.0. mii lei, C/C s.Corjeuţi -1000,0 mii lei, în sumă totală de 4900,0 mii lei.

A fost reparat acoperişul C/C din s. Beleavinţî -300,0 mii lei, C/C s. Larga -280,0 mii lei, C/C s. Coteala - 416,0 mii lei, C/C s. Cotiujeni -6,0mii, C/C s. Colicăuţi -5,0 mii lei, C/C s. Medveja -2.4 mii lei, în total: 1094,0 mii lei. Reparaţii curente s-au efectuat la 23 edificii din domeniul culturii în sumă de 1406,0 mii lei, s. Coteala – 400,0 mii lei, din s. Corjeuţi – 80,0 mii lei, reparaţii curente s-au efectuat în 13 Case de Cultură -suma totală realizată pe raion -597,5 mii lei.

3.Pentru organizarea acţiunilor culturale în toate instituţiile de cultură din raionul Briceni sau alocat 100 mii lei. S-au procurat mărfuri în sumă de 20.7 mii lei;- calculator-7000 lei, imprimantă -2298lei, Cobză -7500 lei. Pentru organizarea manifestărilor culturale în 2011 s-au cheltuit 47.0 mii lei. 4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate 756 manifestări culturale cu 194,0 mii spectatori, inclusiv pentru copii 244 manifestări culturale cu 60,4 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 88 formaţii de amatori cu 1462 membri, din ele 40 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 781 membri -(toate sunt formaţii de creaţie artistică).

19

Page 20: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

6. 31 formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 666 de membri, din ele 17 pentru copii şi adolescenţi cu 426 membri.

7. Din cele 61unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model”, doar 32 unităţi sunt finanţate.

8. Formaţiile de artişti amatori n-au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării, n-au avut posibilităţi financiare.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri -0; Meşteri populari înregistraţi–120 persoane.

10. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel mediu de dezvoltare 88 formaţii de amatori cu 1462 membri raportate la 31 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc -3,03 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-31 raportate la 31 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu – 1,0 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel calitativ de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Briceni 756 cu 194,0 mii spectatori satisfac necesarul minim pentru domeniul culturii -24,3 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteci Total – 32 biblioteci (32), inclusiv o filială de carte română (parteneră a BJ Bacău, România)Starea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 64,0 mii lei Realizat – 17,7 mii lei (4 localităţi)

În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 60,0 mii lei Realizat – 11,7 mii leiReparaţii capitale – 0 Reparaţii curente – 4 biblioteciConectare la curent electric – 32 (32)Se încălzesc în perioada rece a anului – 8 (6), conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice.Personalul:Total bibliotecari – 53 (53)Grad de calificare deţin – 46 (85,2 %) / (46)Personal auxiliar – 29 (28)Informaticieni – 0 (0)Personalul de specialitate este în marea majoritate calificat. ColecţiiTotal – 367,7 mii u. m. , (366,2mii u. m. În limba de stat – 136,4 mii u. m, din care cu grafie latină – 83,0 mii u. m. ( 68,4 mii u. m. / 50,1 %)Achiziţia (intrările)

20

Page 21: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Pe cap de locuitor – 0,80 bani (0,50 bani).Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 18, 3 mii (18,4 mii)Împrumutul total (mii u. m.) – 425,4 (403,4) Vizite (mii) – 142,3 (157,0)

InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 4 ( 12,5 %) / 4 (12, 5 %), din care conectate la Internet 2 (50%)Total calculatoare – 6 din care conectate la Internet – 2, 2 calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 1Imprimante (pentru utilizatori) – 3 (0)scannere/copiatoare destinate utilizatorilor (sisteme multifuncţionale) - 0 (0)copiatoare destinate utilizatorilor – 2 (0).La moment sunt dotate cu calculatoare:BPR Briceni – 3.BPO Lipcani – 2. Biblioteca publică Criva – 2. Biblioteca publică Pererîta – 1. Biblioteca publică Bogdăneşti – 1. Larga - 2În 2011 s-a procurat 1 calculator pentru BPR Briceni.Biblioteca publică Raională Briceni dispune de pagină Web (http://moldova.cc/libriceni)

Alocaţiile din buget pentru achiziţii sunt insuficiente pentru satisfacerea nevoilor informaţionale

Finanţarea insuficientă a bibliotecilor pentru informatizare Necesitatea dotării bibliotecilor cu echipamente informaţionale şi programe

de biblioteci conform unui program naţional Majoritatea absolută a bibliotecilor din raion necesită investiţii în

schimbarea mobilierului, echipamentelor, pentru procurarea covoarelor posibilităţilor de instruire la nivel naţional Acţiuni de ajustare a legislaţiei, ce ar interzice modificarea bugetelor

instituţiilor de cultură de către primării pe parcursul anuluiModificarea Legii cu privire la biblioteci, alte documente normative

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Briceni: 5 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

2

Şcoli de Arte

2

Şcoli de Arte

1

21

Page 22: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

PlasticeTotal 5 606 60 36 24 7 7 12 6 28

Tineri specialişti: 5

Alocaţii financiare: 1.426.329 lei

Buget – 1.426.320 lei

Contribuţia părinţilor – 147,379 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Cahul

Numărul localităţilor - 55, nr. de locuitori-119,0 mii.Instituţii de cultură total -103: Case de Cultură (C/C) – 47; Case de Cultură fără edificiu-1; s. Roşu, Biblioteci -48; Muzee -2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolr (IÎAE) -6; Librării -0.

1.Starea edificiilor Caselor de cultură: Din numărul total al Caselor de Cultură, 42 din ele necesită reparaţie capitală,edificii avariate nu sunt. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură:

A fost reparat acoperişul Casei de Cultură din s. Andruşul de jos – 200.000 lei, s-au efectuat reparaţii curente în 9 Case şi Cămine de Cultură - suma totală realizată pe raion fiind de 344.500 lei.

Pentru organizarea manifestărilor culturale în 2011 s-au cheltuit 322.000 lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate 1543 manifestări culturale cu 211.1 mii spectatori, inclusiv pentru copii 87.0. 4. În Casele de Cultură activează 73 formaţii de amatori cu 1546 membri, din ele 44 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1028 membri. Din ele -67 sunt formaţii de creaţie artistică cu 1451 membri, din care 40 pentru copii şi adolescenţi cu 961 membri.

22

Page 23: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

5. 27 formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 874 membri, din ele 4 pentru copii şi adolescenţi cu 410 membri.

6. Din cele 71 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model”, 69 sunt finanţate.

7. 2 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în România, Rusia, Turcia, Franţa, Belarusi.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-1; Meşteri populari înregistraţi – 7 persoane;

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) scăzut de dezvoltare 78 formaţii de amatori cu 1538 membri raportate la 47 Case de Cultură alcătuiesc în mediu -1,6 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură;

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model” 27 la număr, cu 921 membri raportate la 47 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu – 0,57 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Cahul satisfac necesarul minim pentru domeniul culturii -31,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 48 (48) biblioteciStarea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 30,2 mii leiRealizat – 10,1 mii leiÎn 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 68,2 mii leiRealizat – 60, 2 mii leiReparaţii capitale – 0 (2)Reparaţii curente – 2 biblioteci (în valoare de 10,1 mii lei). În aşa mod au fost oferiţi 10,1 mii lei.Conectare la curent electric – 46Se încălzesc în perioada rece a anului – 15 (15), conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice.Personalul:Total bibliotecari – 66 (67)Grad de calificare deţin – 22 (32,8 %) Personal auxiliar – 7 (8)Informaticieni – 0 (0)În 8 biblioteci personalul a activat pe jumătate de normă (BP s. Bucuria, Chircani, Cotihana, Chioselia, Frumuşica, Luceşti, Lopăţica, Iujnoe)Din cei 66 bibliotecari 13 au studii superioare (20,9 %), din care 7 – de specialitate (11,9 % din numărul total de bibliotecari). 53 sunt cu studii medii (79,1 %), din care de specialitate – 28 (41,8 % din numărul total de bibliotecari). 14,9 % din numărul total de bibliotecari sunt pensionari. Din numărul total de bibliotecari:

23

Page 24: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Peste 50 ani – 23 Peste 40 ani – 21 Peste 30 ani – 9 Peste 20 ani - 5

ColecţiiTotal – 504,4 (526,1) mii u. m.În limba de stat – 268,1 (268,5) mii u. m, din care cu grafie latină – 152,9 (154,4)Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 1 leu 50 bani (1 leu 40 bani).De un real folos se bucură donaţia de carte românească parvenită pe parcursul anilor din partea Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechea” din Galaţi, România. În anul raportat colecţia s-a completat cu 465 (560) exemplare de carte.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 27,2 (28,6) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 453,1 (465,5)Vizite (mii) – 282,0 (248,3) Informatizare Total biblioteci dotate cu calculatoare – 4 ( 8,3 %), din care conectate la Internet – 4.Total calculatoare – 18 din care conectate la Internet – 18 (100 %) ,calculatoare pentru utilizatori 16, din care conectate la Internet –16imprimante pentru necesităţile utilizatorilor – 4, scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale) pentru necesităţile utilizatorilor - 2Dispun de pagina Web – 2 biblioteci În anii 2010-2011 nu au fost făcute investiţii la acest capitolLa dispoziţia utilizatorului mai sunt:

Centrul de Informaţii Economice – BPR Cahul Centrul de lectură Multimedia – biblioteca pentru copii din Cahul Centrul de Acces la Informaţie şi Instruire – BP s. Crihana Veche Centrul INFOTERRA a bibliotecii tale – BP s. Taraclia de SalcieCentrele respective au fost create cu sprijinul Fundaţiei Soros – Moldova.

În raion funcţionează 3 muzee: Muzeul ţinutului Cahul (cel mai vechi muzeu din sudul republicii, fondat în 1958), casa-muzeu N. Lebedenco şi Muzeul de istorie şi etnografie din s. Slobozia Mare.

Patrimoniul muzeelor însumează 26 362 bunuri culturale, majoritatea din care (16925), sânt deţinute de Muzeul ţinutului Cahul. Este cel mai vizitat muzeu din această regiune a republicii, cu o bogată experienţă în domeniu.

Bugetul muzeului pentru anul 2010, aprobat în valoare de 291 mii lei, a fost executat în conformitate cu programul de activitate al instituţiei: s-au efectuat lucrări de reparaţii a complexului etnografic din cadrul muzeului şi a depozitului de păstrare a pieselor de patrimoniu, s-au achiziţionat piese muzeale.

De mai mulţi ani, din lipsa mijloacelor financiare, dar şi din lipsa de insistenţă din partea organelor de cultură, nu mai funcţionează Casa-muzeu N. Lebedenco din s. Lebedenco. Dat fiind că tematica acestui muzeu (din istoria Războiului civil din Rusia), nu se încadrează în priorităţile contemporane de

24

Page 25: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

activitate muzeală, considerăm oportună revizuirea tematicii acestei instituţii, păstrarea edificiului respectiv şi etalarea în incinta acestuia a unei expoziţii care ar elucida istoria localităţii

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Cahul: 6 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

3 140 30

Şcoli de Arte

2 285 8

Şcoli de Arte Plastice

1 135 6

Total 5 560 44 17 27 5 11 9 10 9

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 0

Buget – 1.426.320 lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –0

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Cantemir

Numărul localităţilor - 50, nr. de locuitori - 61,1. 25

Page 26: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de cultură total -92: Case de Cultuiră (C/C) -43; Case de Cultură fără edificiu -4 (s. Bobocica, s. Goteşti 1, s. Sadîc, s. Suhat); Biblioteci -46; Muzee -2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -1; Librării -2; de stat -0; private -2.

1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură: Avariate -1 (s.Stoianovca), necesită reparaţie capitală - 15 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură s-a îmbunătăţit.Pe parcursul anului au fost reparate capital - 2 C/C din s. Goteşti- 68,3 mii lei, s.Hîrtop – 100,0 mii lei, au fost efectuate reparaţii curente la 19 C/C- suma totală pe raion – 370,1.

Au fost procurate mărfuri în sumă de 114,5 mii lei.- mobilier – 45,0, aparat de sonorizare – 13,0 mii lei, centrul muzical – 2,3 mii lei, costume naţionale -20,0 mii lei, aparate de sonorizare – 15.0 mii lei. 3. Pentru organizarea acţiunilor culturale în 2010 s-au cheltuit 18.6 mii lei. 4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 2053 manifestări cultural-artistice cu 182.0 mii spectatori, inclusiv pentru copii 104,5 manifestări culturale cu 112,9 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 67 formaţii de amatori cu 993 membri, din ele 50 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 812 membri.

Din ele 64 formaţii de creaţie artistică cu 953 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi – 47 cu 772 membri.

18 formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 320 de membri, din ele 12 pentru copii şi adolescenţi cu 261 membri.

6. Din cele 40 de unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt fiinţate – 24.

7. 3 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în: România.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-1; Meşteri populari înregistraţi –15 persoane.

9. Activitatea formaţiilor de amatori lasă de dorit : 64 formaţii de amatori cu 993 membri raportate la 43 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc -1,48 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-18 cu 320 membri, raportate la 43 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu – 0,41 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Cantemir 2053 cu 182,0 mii spectatori raportate la 43 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturii 47,7 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteci:Total – 46 (46) biblioteciStarea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat –120, 0 mii lei-realizat – 106,2 mii lei

26

Page 27: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Au avut investiţii pentru reparaţii – 17 (21) biblioteciReparaţii capitale – 0 Reparaţii curente – 17 (21) biblioteci (în valoare de 106,8 mii lei). Conectare la curent electric – 46Se încălzesc în perioada rece a anului – 19 (12) Sunt conectate la încălzire cu gaze naturale bibliotecile din s. Cociulia, Pleşeni, Victorovca, BPR Cantemir. Total bibliotecari – 54 (53)Grad de calificare deţin – 23 (22) Personal auxiliar – 3 (0)Informaticieni – 0 (0)ColecţiiTotal – 414,6 (416,1) mii u. m.În limba de stat – 265,5 (262,8) mii u. m, din care cu grafie latină – 122,2 (115,6))mii u. m. Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 2 lei 27 bani (3 lei 10 bani).Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 20,1 (17,1) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 299,3 (246,7)Vizite (mii) – 140,8 (122,1)InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 6 (4)Total calculatoare – 6 (4); 2 (4) calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 0; 2 (3) imprimante pentru utilizatori, 0 scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale) pentru utilizatori.Menţionăm, că până în anul 2010 nici o bibliotecă publică din raionul Cantemir nu era dotată cu tehnologii informaţionale. În anul raportat BPR Cantemir a fost dotată cu un calculator, imprimantă şi scanner, banii fiind oferiţi de Consiliul Raional Cantemir. BP din satul Victoria a beneficiat de investiţii financiare din partea primăriei Cebolaccia, la care se atribuie pentru procurarea unui calculator. Biblioteca Publică Cebolaccia a primit un calculator şi o imprimantă de la donatori. Biblioteca publică din s. Ţiganca a realizat un proiect cu sprijinul financiar al Companiei Orange în valoare de 50 000 lei, graţie căruia a beneficiat şi de tehnologii moderne (1 calculator, 1 imprimantă, 1 scanner). Nici o bibliotecă nu a reuşit să facă conexiunea Internet în anul 2010, sarcina respectivă rămânând una prioritară pentru anul 2011. În raion funcţionează două muzee: Muzeul de istorie “D. Cantemir“ şi Muzeude istorie şi etnografie din s. Tartaul. Patrimoniul ambelor muzee îl constituie mai bine de 2300 piese.

Muzeul “ D. Cantemir“, după reparaţia Casei de cultură, a fost amplasat în sediul acestuia.

În anul 2009 Muzeul de istorie şi etnografie din s. Tartaul a fost transferat într-un edificiu nou, pentru reparaţia căruia s-au utilizat surse financiare obţinute dintr-un grant câştigat de muzeu.

27

Page 28: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Cantemir: 1 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Arte

1

Total 1 267 30 15 10 8 6 4 4 8

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 1471,5 mii lei

Buget – 1290,6 mii lei

Contribuţia părinţilor – 180,9 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 76,5 mii lei

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Alte procurări – 76,5 mii lei

Raionul Călăraşi

Numărul localităţilor-44, nr. de locuitori - 74,75.Instituţii de cultură total -90: Case de Cultură (C/C) – 37; C/C fără edificiu 0; Biblioteci -42; Muzee -7; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării -1; de stat -0; private -1.

1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură: Avariate nu au, necesită reparaţie capitală - 27 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură :

28

Page 29: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Pe parcursul anului 2011 au fost reparate capital – C/C din s. Săseni – 400.0 mii lei, s. Vălcineţ – 80,0 mii lei, s. Sadova – 315,0 mii lei, au fost efectuate reparaţii curente la 17 C/C- suma totală pe raion 421,9 mii lei.

Au fost procurate mărfuri în sumă de 292,1 mii lei.- costume naţionale – 71,2 mii lei, aparataj sonor – 55,1 mii lei, mobilier – 24,9 mii lei, generator electric – 100,0 mii lei, calculator – 27,3 mii lei, aparat DVD – 13,6 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 117,4 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 2561 manifestări cultural-artistice cu 259,0 mii spectatori, inclusiv pentru copii 844 manifestări culturale cu 96,4 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 155 formaţii de amatori cu 1231 membri, din care 35 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 421 membri (toate formaţiile sunt de creaţie artistică),

5. 23 formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 412 membri, din ele 5 pentru copii şi adolescenţi cu 87 membri.

6. Din cele 46 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 33,6 unităţi sunt fiinţate.

7. 3 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în: România, Bulgaria, Polonia, Germania.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-2; Meşteri populari înregistraţi –58 persoane;

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel nesatisfăcător de dezvoltare: 115 formaţii de amatori cu 1231 membri raportate la 37 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc -3,1 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură;

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-23 cu 414 membri raportate la 37 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu – 0,62 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Călăraşi 2561 cu 259,0 mii spectatori raportate la 37 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturii, 69,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteci Total – 42 (42) biblioteci, inclusiv 5 biblioteci pentru copii.În cadrul BPR Călăraşi de mai mulţi ani activează oficiul Carte franceză „Simon Cottin” (creat cu sprijinul Alianţei franceze în Moldova.În 2011 biblioteca publicăi din s. Frmoasa nu a activat din lipsa de personal. Starea tehnico-materialăReparaţii capitale – 0 biblioteciReparaţii curente – 19 (16) biblioteci. Sumele alocate au fost de la 0,2 – până la 40,8 mii. La moment necesită reparaţie capitală – 3 biblioteci (BP s. Dereneu (adulţi), Hârbovăţ).

29

Page 30: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Conectare la curent electric – 42. Se încălzesc în perioada rece a anului – 42 (18) (13 – cu gaze naturale, 6 – cu radiatoare electrice; 23 – cu sobe, BP din s. Pituşca (adulţi) este deja pregătită pentru a fi conectată la gazele naturale.Personalul:Total bibliotecari – 48 (51). Grad de calificare deţin – 22 (26)Activează pe un salariu întreg – 31; 0,75 normă – 5; 0, 5 (jumătate de salariu) – 12. Personal auxiliar – 12 (16). Informaticieni – 1 (1)ColecţiiTotal – 247,4 (252,8) mii u. m. În limba de stat – 174,2 (176,7) mii u. m. din care cu grafie latină – 103,1Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 3 lei 37 bani (3 lei 70 bani). Rata de înnoire a fondului – 29,7 ani (în 2010 - 25,2 ani; în 2009 – 177,7; în 2008 – 27,7; 2007 – 30, 7; 2006 – 84,8)Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 15,3 (16, 3 mii), inclusiv copii – 7,9 (8, 6) mii.Împrumutul total (mii u. m.) – 208,2 (218,4)Vizite (mii) – 86,9 InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 18 (17), din care 14 (8) conectate la Internet. Total calculatoare 54 (49,inclusiv 1 notebook), din care 44 (30) conectate la Internet.În 2011 au fost procurate:Total – 7 calculatoare (computere):Din bugetul primăriilor – în sumă de 17,3 ( 33, 2) mii lei Din proiecte – în sumă de 45,5 mii leiLa dispoziţia bibliotecilor sunt:Imprimante – 15 (12) Copiatoare – 6 (6) Scannere – 5 (5) La dispoziţia utilizatorului sunt 5 săli multimedia (BP s. Bravicea – 5 computere; BP. S. Onişcani – 3 computere; BP s. Hirova – 3 computere; BP s. Sipoteni – 4 computere, BP s. Tuzara – 6 computere), un Centru pentru copii şi Tineret (Sadova – 3 computere), o mediatecă şi un Centru de Informare în domeniul medicinii (Biblioteca Publică Raională Călăraşi) cu 6 computere. Bloguri create în 2010:Biblioteca Publică Bravicea, Călăraşi: http://bibliotecabravicea.wordpress.com/Biblioteca Publică Sadova, Călăraşi http://bibsadova.wordpress.com/ Colaborare şi parteneriat. Proiecte câştigate (realizate, în implementare) în 2010.

În bibliotecile publice activează 20 Cluburi pe interese, literar – artistice, ateliere de creaţie. În special merită să fie menţionat Clubul „Vârsta de aur” din cadrul BPR Călăraşi, creat în scopul susţinerii persoanelor de vârsta a treia, care în anul 2011 a împlinit 7 ani de activitate.

30

Page 31: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

În raion funcţionează 7 muzee: Muzeul raional de istorie şi etnografie, muzeele de istorie şi etnografie din satele Seseni, Horodişte, Vălcineţ, Bravicea, Hogineşti, Palanca (Casa părintească). Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Călăraşi: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Arte

3 493 43

Total 3 493 43 23 20 7 3 3 6 24

Tineri specialişti: 4

Alocaţii financiare: 2539,553 mii lei

Buget – 2239,143 lei

Contribuţia părinţilor -300,41;

Reparaţie cosmetică –0

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 3,432 lei

Achiziţii – 23,312 lei

Cărţi ediţii periodice –4,040 lei

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Costume naţionale – 15,840 lei

Raionul Căuşeni

Numărul localităţilor-43, nr. de locuitori - 89.880.

31

Page 32: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de cultură total -84: Case de Cultură (C/C) – 34; Case de Cultură fără edificiu -1; Biblioteci -42; Muzee -4; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării -2; de stat -0; private -2.

1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -3, necesită reparaţie capitală - 24 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură. Pe parcursul anului au fost reparate capital în suma totală – 883.746 mii lei, după cum urmează: C/C din s. Baccialia-93.290 lei, s. Săiţi-21.640 lei, s. Tocuz-500.0 lei, s. Plop Ştiubei-64.019 lei, Grădiniţa-2.0 lei, s. Cîmăţenii Noi-6.1 lei, s. Grigorevca-29.929 lei, CRC Căuşeni-29.891 lei, s. Opaci-38.8 lei, au efectuat reparaţii curente in 11 C/C de Cultură suma totală – 18.8 mii lei.

3. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru a nul 2011 s-au cheltuit 109.0 mii lei. 4. Pe parcursul anului în Casele de Cultură au fost organizate total 518 manifestări cultural-artistice cu 129.750 mii spectatori, inclusiv pentru copii 93 manifestări cultural-artistice cu 19.8 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 68 formaţii de amatori cu 1273 membri, din care 43 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 822 membri. Din ele 67 formaţii de creaţie artistică cu 1265 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi - 43cu 822 membri, 31 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 771 membri, din ele 18 pentru copii şi adolescenţi cu 437 membri.

6. Din cele 42 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 42 unităţi sunt finanţate.

7. 2 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în Ucraina, Bulgaria.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-2; Meşteri populari înregistraţi –32 persoane.

9. Activitatea formaţiilor de amatori: 68 formaţii de amatori cu 1273 membri raportate la 34 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 2 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură;

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-31 cu 771 membri raportate la 34 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu – 0,91 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) mediu de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate în Casele de Cultură din raionul Căuşeni 518 cu 129.750 mii spectatori raportate la 34 C/C nu satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 15,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 42 (42) biblioteci, inclusiv 7 biblioteci pentru copii.Starea tehnico-materială.În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 27,3 mii leiRealizat – 27,3 mii lei În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:

32

Page 33: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Programat – 45,6 mii leiRealizat – 45,6 mii leiReparaţii capitale – 1 (0) biblioteciReparaţii curente – 3 biblioteci. La moment necesită reparaţie capitală – 1 (3)Conectare la curent electric – 42 (42)Se încălzesc în perioada rece a anului – 17 (15) Personalul:Total bibliotecari – 57 (57)Grad de calificare deţin – 14 (12)Personal auxiliar – 35 (35)Informaticieni – 1 (1) ColecţiiTotal – 516,0 (401,4) mii u. m.În limba de stat – 242,6 mii u. m, din care cu grafie latină – 66,5 %Achiziţia (intrările)Biblioteca Publică Raională Căuşeni a fost prima bibliotecă din republică care şi-a asumat responsabilitatea să facă achiziţia de carte pentru întreaga reţea de biblioteci publice din raion. Menţionăm, că unităţi suplimentare nu i s-au oferit. Responsabilitatea o poartă până în prezent.Pe cap de locuitor – 5 lei 74 bani ( 7 lei 50 bani). Informatizarea Total biblioteci dotate cu calculatoare – 11 (5), din care conectate la Internet – 3 Total calculatoare – 9 din care conectate la Internet – 3, 2 calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 2.Internetul este achitat din banii bugetului.O problemă rămâne a fi conectarea bibliotecilor săteşti/comunale la Internet. La dispoziţia utilizatorului mai sunt: Centrul de Informare şi Documentare „Bugeac” din cadrul BPR Căuşeni, creat cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros- Moldova în prima jumătate a anilor 2000.

În raionul Căuşeni funcţionează 4 muzee: Casa - muzeu „A. Mateevici: (s. Zaim) Casa - muzeu „A. Mateevici: (or. Căinari), Muzeul raional de Istorie şi Etnografie şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din s. Copanca.

Patrimoniul muzeelor îl constituie 32 400 piese muzeale de o certă valoare istorică şi muzeală. Muzeele, cu excepţia muzeului din s. Bravicea, care este amplasat în sediul Casei de cultură, dispun de clădiri aparte. Pe parcursul anului s-au efectuat lucrări de reparaţii curente în muzeele din Vălcineţ, la cele două edificii ale muzeului din s. Horodişte, muzeul din s. Seseni. Într-o situaţie precară se află muzeul din s. Horodişte (primul muzeu organizat în acest raion). Din lipsa de surse financiare muzeul este deconectat de la reţeaua electrică, în perioada de iarnă nu se încălzeşte. În raion funcţionează 4 muzee: Casa-muzeu “A. Mateevici“ (s. Zaim), Casa-muzeu “A. Mateevici“ (or. Căinari), Muzeul raional de istorie şi etnografie, muzeul de istorie şi etnografie din s. Copanca. Patrimoniul muzeelor îl constituie 18156 piese muzeal e. Muzeele comemorative “A. Mateevici”, în

33

Page 34: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

special muzeul din s. Zaim, sânt bine cunoscute şi înalt apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare, pentru devotamentul şi înaltul profesionalism în activitatea de păstrare şi promovare a operei ilustrului poet. Casa-muzeu „A. Mateevici„ din s. Zaim şi-a extins spaţiile muzeale. După lucrările de restaurare, efectuate în anii 2009-2010, muzeul a etalat o nouă expoziţie, care include cele mai valoroase piese patrimoniale din colecţiile adunate de muzeografi pe parcursul anilor. Casa-muzeu „A. Mateevici“ din or. Căinari nu se încălzeşte în perioada rece a anului, lucru, ce afectează grav piesele muzeale.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Căuşeni: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

2 30

Şcoli de Arte

1 8

Total 3 341 36 14 27 3 8 - 8 -

Tineri specialişti: 2

Alocaţii financiare: -

Buget – 2053,9 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –60 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Raionul Cimişlia

Numărul localităţilor -39 nr. de locuitori - 60,916. Instituţii de cultură total -74: Case de Cultură (C/C) – 34; Case de Cultură fără edificiu -2; Biblioteci -39; Muzee -1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -2; Librării -1; de stat -0; private -1.

1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură.Avariate nu sunt, necesită reparaţie capitală - 18 C/C.2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.

34

Page 35: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Pe parcursul anului au fost reparată capital C/C din or Cimişlia – 800,0 mii lei, reparaţie curentă la C/C din s. Gura Galbenă-100,0 mii lei, a fost reparat acoperişul s. Iurevca -100,0 mii lei, s. Cicur-Minjir – 180,0 mii lei, s. Topal – 100,0 mii lei, s. Ialpujeni – 100,0 mii lei, s. Troiţcoe – 108,7 mii lei, suma totală pe raion - pentru C/C – 1297,3 mii lei.

3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 92.110 mii lei.- costume populare -10.0 mii lei, computer -8.0 mii lei, cobză – 5.1 mii lei, aparataj sonor – 69,1 mii lei.Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru anul 2011 s-au cheltuit 86.0 mii lei. 4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate 360 manifestări cultural-artistice cu 74.8 mii spectatori, inclusiv pentru copii 141 manifestări cultural-artistice cu 23,2 mii spectatori.

5. În Casele de Cultură activează 60 formaţii de amatori cu 862 membri, toate sunt de creaţie artistică, 19 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 287 membri, din ele 6pentru copii şi adolescenţi cu 92 membri.

6. Din cele 37 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” toate 37 se finanţează.

7. 1 Formaţie de artişti amatori a participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării - 0.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-0; Meşteri populari înregistraţi –14persoane;

9. Activitatea formaţiilor de amatori lasă de dorit: 60 formaţii de amatori cu 862 membri raportate la 34 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 1,7 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură;

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-19 cu 287 membri raportate la 34 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu – 0,55 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Cimişlia 360 cu 74.8 mii spectatori raportate la 34 C/C nu satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 10.6 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 39 (39) biblioteci. Starea tehnico-materială. În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:În 2011 au fost cheltuiţi pentru efectuarea reparaţiilor curente 94,6 mii lei (în 2010 - 36,2 mii lei). Reparaţii capitale nu s-au făcut.O problemă care rămâne să fie nesoluţionată ţine de lipsa agentului termic în unele biblioteci. Se încălzesc în perioada rece a anului – 20 (51,3). De curent electric dispun toate bibliotecile. Personalul:Total bibliotecari – 45 (49). Grad de calificare deţin – 34 ( 69,4 %) Personal auxiliar – 23 (33). ColecţiiTotal – 293,7 (293,4) mii u. m. În limba de stat – 125,5 (130,2) mii u. m..

35

Page 36: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 2 lei 70 bani (0,82 bani).Rata de înnoire a fondului – 91,7 (80,3) ani.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 7,8 (12,5) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 215,1 (338,6); Vizite (mii) – 110,3 (167, 0).InformatizareaDin cele 39 de biblioteci deţin calculatoare – 4 (10,3 %), din care sunt conectate la Internet – 3. În biblioteci sunt stocate 6 calculatoare (din care 5 sunt unite la reţeaua Internet), 3 din ele fiind destinate cititorului (toate 3 fiind unite Internet). În 2011 a fost procurat 1 calculator. La dispoziţia utilizatorului sunt şi 3 (2) imprimante.ColaborareBPO Cimişlia , începând cu anul 2009 oferă servicii Azilului de bătrâni din localitate. BPO face eforturi deosebite în scopul promovării imaginii instituţiei prin crearea unor relaţii de colaborare cu reprezentanţii APL, Radioul Media TV locale. Menţionăm activitatea cenaclului literar „Talentele se nasc la Cimişlia” din cadrul BPO Cimişlia. BPO întreţine relaţii de colaborare cu 2 biblioteci din România – BJ „N. Iorga” din Ploieşti, Judeţul Prahova şi Biblioteca Orăşenească”I. R. Paraschivescu” din Vălenii de Munte, România. Probleme, propuneri:

Deschiderea în 2010 la decizia primăriei Cimişlia în subsolul BPO „M. Eminescu” din Cimişlia a unei cantine sociale „Nadejda” (Proiectul „Nadejda”). Proiectul a fost susţinut financiar de către Asociaţia obştească „Concordia”. Cu toate că proiectul este binevenit pentru susţinerea persoanelor aflate în dificultate considerăm, că prin lipsirea BPO de spaţiile subsolului, care serveau ca depozit au fost încălcate normele şi normativele de funcţionare a bibliotecii .De asemenea prezenţa zilnică a procesului de preparare şi servire a bucatelor pune în pericol fondul Bibliotecii Publice Raionale.

Necesitatea telefonizării bibliotecilor din sate Necesitatea într-un centru de instruire la nivel naţional Lipsa specialiştilor tineri cu studii în domeniu

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Cimişlia: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1

Şcoli de Arte

1

36

Page 37: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total 2 339 36 - -

Tineri specialişti: 2

Alocaţii financiare: -

Buget – 2053,9 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –60 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Criuleni

Numărul localităţilor-43, nr. de locuitori - 72200. Instituţii de cultură în total -61: Case de Cultură (C/C) -27; C/C fără edificiu -0;Biblioteci -30; Muzee -1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării -1; de stat -0,5; private -0,5. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură.

Avariate – 1 (s.Izbeşte), necesită reparaţie capitală – 7 C/C.2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură .

Pe parcursul anului au fost reparate capital 9 C/C din s. Cimişeni – 148.5mii lei, s. Oniţcani – 210.8 mii lei, s. Măgdăceşti – 208.0 mii lei, s. Slobozia Duşca – 101.5 ş.a., s-au efectuat reparaţii curente in 15 C/C, în suma totală – 1083.5 mii lei. 3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 442.3 mii lei.Costume populare – 113.8 mii lei, aparat de sonorizare - 148.3 mii lei, aparataj de lumini – 33.6 mii lei, instrumente muzicale – 31.0 mii lei, îmbrăcăminte scenică – 53.4 mii lei, reparaţii utilaj şi alte cheltuieli – 67.9 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru anul 2011 s-au cheltuit 300.0 mii lei.

37

Page 38: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 656 manifestări cultural-artistice cu 226,2 mii spectatori, inclusiv pentru copii 302 manifestări cultural-artistice cu 82.3 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 92 formaţii de amatori cu 1420 membri, din care 45 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 866 membri.

Din ele 89 formaţii de creaţie artistică cu 1401 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi – 43 cu 853 membri, 6. 34 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 757 membri, din ele 19 pentru copii şi adolescenţi cu 486membri.

7. Din cele 55 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 55 unităţi sunt fiinţate.

8. 7 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în: Ucraina, SUA, Ungaria, Bulgaria, Austria, România.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri-2; Meşteri populari înregistraţi–125 persoane;

10. Activitatea formaţiilor de amatori: 89 formaţii de amatori cu 1401 membri raportate la 27 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,3 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură;

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-34 cu 757 membri raportate la 27 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu –1,26 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) înalt de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in Casele de Cultură din raionul Criuleni 656 cu 226.2 mii spectatori raportate la 27 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 24.3 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie. Reţeaua de biblioteciTotal – 30 (30) biblioteci. Starea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 217,0 mii lei; Realizat – 212,5 mii leiReparaţii capitale – 2 biblioteci (în sumă de 128,7 mii lei) . Reparaţii curente – 10 biblioteci (în valoare de 54,5 mii lei). Biblioteca din satul Steţcani este deconectată de la curentul electric. O problemă care rămâne să fie nesoluţionată ţine de lipsa agentului termic în unele biblioteci. Se încălzesc în perioada rece a anului – 27 (25), din care integral – 17, cu sobe - 4, cu reşouri electrice – 6. Cele din urmă nu pot fi considerate ca biblioteci ce beneficiază de căldură deoarece căldura nu se ridică mai sus de 6-7 grade. Sunt telefonizate bibliotecile din satele Slobozia Duşca, Balţata şi Paşcani.Personalul:Total bibliotecari – 40 (40). Grad de calificare deţin – 18 (18), 45 %. Personal auxiliar – 15 (15). Informaticieni – 1 (1)Din numărul total de bibliotecari 1 (5) activează pe jumătate de normă. Colecţii

38

Page 39: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total – 286,9 (288,9) mii u. m. În limba de stat – 162,7 (162,2) mii u. m, din care cu grafie latină – 80,3 (48,1 %), ceea ce ne dovedeşte faptul, că jumătate din colecţiile în limba de stat sunt în grafie chirilică şi practic pentru marea majoritate de utilizatori nu sunt utile.Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 5 lei 60 bani. Bibliotecile din Criuleni se plasează printre bibliotecile cu un indice înalt la acest capitol. În anul raportat s-a mărit considerabil numărul primăriilor, care au alocat bani pentru achiziţie din bugetul local. Toate bibliotecile au beneficiat de ediţii periodice. Reuşita se datorează în mare măsură insistenţei bibliotecarilor şi eforturilor acestora de a conlucra cu reprezentanţii APL şi de a dovedi comunităţii că este de real folos. Colaborează cu toate bibliotecile din Criuleni, cu Centrul Media de Comunicare pentru democraţie, Centrul UNIT, Asociaţia culturală „Astra”, Centrul pentru Copilărie, Adolescenţă şi Familie, creat cu contribuţia financiară a Guvernului Italiei, care activează în cadrul BPR Criuleni. Rata de înnoire a fondului – 30,7 (35, 7) ani, indice relativ bun pentru situaţia Moldovei, acesta dând dovadă că achiziţia de carte este în creştere pe parcursul anilor.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 17,3 (16,8) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 394,4 (392,9); InformatizareaDin cele 30 de biblioteci deţin calculatoare – 21 (70 %)iar în anul 2010 erau 14 (46, 7 %), din care sunt conectate la Internet – 2. În raion funcţionează un singur muzeu: Muzeul raional de Istorie şi Etnografie.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Criuleni: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Arte

3

Total 3 362 31 13 18 7 3 3 4 14

Tineri specialişti: 43

Alocaţii financiare: - 1264,1 mii lei

Buget – 1158,8 mii lei

Contribuţia părinţilor -205,3 mii lei;

Reparaţie cosmetică –19,7 mii lei

39

Page 40: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 4,4 mii lei

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 4,4 mii lei

Raionul Donduşeni

Numărul localităţilor-30, nr. de locuitori - 45050. Instituţii de cultură total -48: Case de Cultură (C/C) -23; C/C fără edificiu -3 (Tîrnova, Corbu, Scăieni); Biblioteci -23; Muzee -1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -1; Librării -1; de stat- 0; private-1.

1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate-2, (s. Climăuţi, s. Rediul Mare) necesită reparaţie capitală – 4 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului au fost reparate capital 2 C/C din s. Arioneşti – 149,9

mii lei, Briceni – 98.9 mii lei, în total: 248.8 mii lei; a fost reparat acoperişul C/C s. Frasin – 90.0 mii lei, s-au efectuat reparaţii curente în 6 C/C din următoarele localităţi s. Corbu – 5.0 mii lei, CRC – 10.4 mii lei, s. Pivniceni – 21.6, s. Donduşeni – 8.9 mii lei, or. Donduşeni – 90.5 mii lei, suma totală – 86.9 mii lei.

3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 146.9 mii lei.-Costume populare – 91.6 mii lei, -aparataj de sonorizare – 28.4 mii lei, -instrumente -26.9 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 94.3 mii lei. 4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 1158 manifestări cultural-artistice cu 163.9 mii spectatori, inclusiv pentru copii 176 manifestări cultural-artistice cu 31.2 mii spectatori. 5. În Casele Cultură activează 66 formaţii de amatori cu 934 membri, din care 35 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 549 membri.

Din ele 65 formaţii de creaţie artistică cu 918 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi –34 cu 533 membri, 6. 10 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 166 membri, din ele 1 pentru copii şi adolescenţi cu 36 membri.

40

Page 41: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

7. Din cele 20 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 19 unităţi sunt fiinţate –95%.

8. 2 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în Bulgaria.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri -2 Meşteri populari înregistraţi–71 persoane;

10. Activitatea formaţiilor de amatori: 65 formaţii de amatori cu 918 membri raportate la 23 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 2,8 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură;

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-10 cu 166 membri raportate la 23 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu –0,43 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Donduşeni 1158 cu 163.9 mii spectatori raportate la 23 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturii, 50.3 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie. Reţeaua de biblioteciTotal – 23 (23) biblioteci. Starea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 11,5 mii lei; Realizat – 20,8 mii lei (6 localităţi)În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 13,1 mii lei; Realizat – 17,8 mii lei (4 localităţi)Reparaţii capitale nu au fost efectuate.Toate bibliotecile sunt conectate la curentul electric. O problemă care rămâne să fie nesoluţionată ţine de lipsa agentului termic în unele biblioteci. Se încălzesc în perioada rece a anului – 13 (9) biblioteci . 4 biblioteci sunt telefonizate (BPR, Baraboi, Scăieni şi Târnova), o situaţie mai bună ca în alte raioane, unde cu excepţia BPR / BPO nu sunt telefonizate nici o bibliotecă. Personalul:Total bibliotecari – 37 (31). Grad de calificare deţin – 19 (19), 61,3 %. Personal auxiliar – 16 (18). Informaticieni – 0 (1).Bibliotecarii au beneficiat de un adaos pentru activitatea în condiţii nocive.. În urma unui control financiar, efectuat de Comisia de Revizie şi control din Edineţ în satele Briceni, Scăieni şi Ţaul bibliotecarii au fost impuşi să restituie suplimentele acordate. ColecţiiTotal – 260,9 (263,1) mii u. m. În limba de stat – 134,1 (137,6) mii u. m, din care cu grafie latină – 65,0 (64,7) mii 48,5 % (în 2010 - 47 %), ceea ce ne dovedeşte faptul, că jumătate din colecţiile în limba de stat sunt în grafie chirilică şi practic pentru marea majoritate de utilizatori nu sunt utile. Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 1 leu 60 bani (0 lei 90 bani). Bibliotecile din raionul Donduşeni fac partea din categoria bibliotecilor, care au atestat un indice sub orice limită la capitolul dat dar în comparaţie cu anul 2010 este o mişcare pozitivă.Utilizarea bibliotecilor

41

Page 42: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Cu toate problemele menţionate împrumutul şi vizitele sunt în mică creştere în comparaţie cu anul 2010.Acest lucru se datorează în mare măsură şi activităţii Clubului pentru femei „La o ceaşcă de cafea” (BP s. Climăuţi), Salonul de artă „Măiastra”, Cenaclului „Moldovă – gură de rai”„Clubul adolescenţilor şi tineretului „Intelect” (BPR Donduşeni), altele.Total utilizatori activi – 13,5 (14,0) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 278,5 (278,4); Vizite (mii) – 159,1 (157,3), din care virtuale – 1,1 81,1) mii. InformatizareaÎn total în 2011 s-au cheltuit pentru automatizare 20,8 mii lei. Din cele 23 de biblioteci deţin calculatoare – 4 (17,4 %), din care sunt conectate la Internet –4. Bibliotecile respective (BPR, Scăieni, Târnova şi Baraboi) au fost dotate cu noi tehnologii graţie implementării unor proiecte cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova în anii 2000-2006. Bibliotecile dispun în total de 26 computere, din care 23 sunt pentru utilizatori şi 3 pentru personal, 6 imprimante, din care 5 pentru utilizatori, 4 scannere, din care 4 pentru utilizatori. Funcţionalitatea echipamentului tehnic a fost întreţinută din buget, cu excepţia bibliotecilor din Baraboi şi Scăieni, care prestează servicii cu plată şi finanţele acumulate în 2011 în valoare de 10,0 mii lei au fost utilizaţi pentru menţinerea şi funcţionalitatea echipamentului. În raion funcţionează Muzeul de istorie şi etnografie din s. Ţaul. Este amplasat într-o clădire din parcul din localitate. Patrimoniul muzeului înserează 2867 piese muzeale, în special piese etnografice. Expoziţia muzeului a fost etalată cu sprijinul logistic al Academiei de Ştiinţe. Muzeul se află în litigiu de judecată cu autoritatea publică locală, prin decizia căreia muzeul a fost deposedat de sediul său. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Donduşeni: 1 instituţie:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Arte

1 8

Total 1 117 12 5 7 1 - - 1 2

Tineri specialişti: 1

Alocaţii financiare: -

Buget – 547,2 mii lei

Contribuţia părinţilor -111,9 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0

Reparaţie instrumentelor – 0

42

Page 43: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 300 lei

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –10,8 mii lei

Instrumente muzicale – 0

Raionul Drochia

Numărul localităţilor-37, nr. de locuitori - 86400.Instituţii de cultură-81: Case de Cultură (C/C) -37, C/C fără edificiu -5 (Moara de Piatră, Şuri, Zguriţa, Fîntîniţa, Mîndîc); Biblioteci -33; Muzee -7; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -4; Librării -1; de stat – 0; private-1. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate nu sunt, necesită reparaţie capitală –15 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-a reparat capital C/C din s. Chetrosu – 3 mln. lei, s-a

efectuat reparaţii curente în C/C s. Pervomaisc – 150.0 mii lei, or. Drochia – 280.0 mii lei, suma totală – 3417.0 mii lei. 3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 360.0 mii lei.- instrumente muzicale – 120.0 mii lei, aparataj – 198.4 mii lei, pian – 32.0 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 157,0 mii lei. 4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 2488 manifestări cultural-artistice cu 238.9 mii spectatori, inclusiv pentru copii 1561 manifestări cultural-artistice cu 105.9 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 102 formaţii de amatori cu 1890 membri, din care 57 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1233 membri. Din ele 102 formaţii de creaţie artistică cu 1890 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi –57 cu 1233 membri, 6. 23 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 577 membri, din ele 10 pentru copii şi adolescenţi cu 328 membri.

7. Din cele 33 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 31 unităţi sunt fiinţate.

8. 3 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în România.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri-2; Meşteri populari înregistraţi–77 persoane.

43

Page 44: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

10. Activitatea formaţiilor de amatori lasă de dorit: 102 formaţii de amatori cu 1890 membri raportate la 37 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 2,7 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură;

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”-23 cu 577 membri raportate la 37 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,6 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) nesatisfăcător de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in Casele de Cultură din raionul Drochia 2488 cu 1561 mii spectatori raportate la 37 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 67,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 33 (33) biblioteciStarea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Reparaţii capitale – 0. Din lipsa finanţelor nici în anul 2011 nu a fost finisată reparaţia BPR Drochia.Asa dar din lipsa finanţelor situaţia la capitolul reparaţiilor capitale nu s-a schimbat. Astfel la începutul anului 2012 necesitau reparaţie capitală 10 (practic 1/3) din 33 biblioteci din reţea:Reparaţii curente – 4 biblioteci (în valoare de 29,3 mii lei): BPR (16,7 mii lei), Maramonovca (3,5 mii lei), Ochiul Alb (4,6 mii lei), Mora de P. (4,5 mii lei). Conectare la curent electric – 31 biblioteci. Au fost deconectate de la curent electric 2 biblioteci:

BP s. Baroncea Nouă, BP s. LazoSe încălzesc în perioada rece a anului – 9 biblioteci (72,3 %), care sunt conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice (BPR, filiala copii a BPR, BP s. Chetrosu, Pelinia, filiala copii Pelinia. Sofia, Şuri, Ochiul Alb, Fântânița.Personalul:Total bibliotecari – 54 (55) Grad de calificare deţin – 39 (40) Personal auxiliar - 6 (12)Informaticieni – 1 (1)5 bibliotecari activează pe jumătate de normă (BP s. Baroncea Nouă, BP s. Lazo, BP s. Măcăreuca, BP s. Şalvirii Noi, BP s. Palanca (sate cu un număr mic de populaţie). ColecţiiTotal – 515,8 (515,4) mii u. m.În limba de stat – 255,6 (252,7) mii u. m, din care cu grafie latină – 37,6 mii u.m.Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 1 leu 10 bani (4 lei 10 bani).Bibliotecile au beneficiat de ediţii periodice (în total pentru biblioteci – 408 (326) abonamente şi 140 (105 titluri). Titlurile oferite nu au acoperit solicitările utilizatorilor în întregime, dar este o situaţie mai bună ca în anul precedent. 2

44

Page 45: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

biblioteci comunale (nu au avut abonare nici la o ediţie periodică, fiind lipsită chiar de ziarul raional).Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 23,1 (24,9) mii Împrumutul total (mii u. m.) – 400,9 (437,1)Vizite (mii) – 178,7 (194,4)InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 5 (15,2 %), din care conectate la Internet 4 Total calculatoare – 18 (18), din care conectate la Internet – 14 (13)calculatoare pentru utilizatori – 15 (15), din care conectate la Internet – 11(11)imprimante – 5 (6), scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale) – 4 (5)Menţionăm că în anul raportat (2011) cheltuieli de către bibliotecile din raion la capitolul automatizare nu au fost.La dispoziţia utilizatorului mai sunt:

Centrul de Informare şi Documentare Drochia din cadrul BPR Drochia(proiect implementat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova)

Centrul de Informare Cotova din cadrul BPR Cotova(proiect implementat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova)

Centrul „Accesul informaţiei pentru beneficiari” din cadrul BP s. Ochiul Alb, dotat cu 3 computere, fax, copiator, modem, imprimantă (proiect implementat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova)

„Centrul de informare Sofia” din cadrul BP s. Sofia, dotat cu 3 computere, copiator, imprimantă, scanner, fax (proiect implementat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova)

În raion funcţionează 7 muzee: muzeul raional şi muzeele de istorie şi etnografie din satele Pelinia, Nicoreni şi Sofia, muzeul fermierului din s. Cotova; muzeele memoriale „N. Gribova“ şi “Boris Glavan“ din s. Ţarigrad. Patrimoniul muzeelor îl constituie 25 479 piese muzeale. În 2010, cu prilejul aniversării de 20 de ani de la fondare s-au efectuat lucrări dereparaţii la edificiul muzeului din s. Sofia. Muzeul „N. Gribova“ din s. Gribova si-a reluat activitatea în 2005, nu se

încălzeşte.Muzeul “Boris Glavan“ s-a redeschis în 2006, s-au efectuat lucrări de reparaţie, nuse încălzeşte. Muzeul raional nu dispune de spaţii pentru amenajarea expoziţiei şi depozitarea pieselor muzeale, angajaţii muzeului, (2 persoane) ocupând doua locuri de muncă în birourile secţiei cultură. Problema în cauză urmează să se soluţioneze cât mai curând, or un muzeu nu poate funcţiona în lipsa principalului instrument de lucru muzeal – expoziţia. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Drochia: 4 instituţii:

Instituţii Nr. Elev Peda- St. St. Până Până Pân Pân Mai

45

Page 46: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

i gogi Sup.

Med. la 5 ani

la 10 ani

ă la 15 ani

ă la 20 ani

mult de 20

Şcoli de Muzică

2

Şcoli de Arte

1

Şcoala de Arte Plastice

1

Total 4 565 50 29 21 4 4 10 8 24

Tineri specialişti: 4

Alocaţii financiare: 133 mii lei

Buget – 1653 mii lei

Contribuţia părinţilor -319, 6 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 110,8 mii lei

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Dubăsari

Numărul localităţilor-15 nr. de locuitori - 35712. Instituţii de cultură total -34: Case de Cultură (C/C) -12; C/C fără edificiu-1 s. Vasilevca, Biblioteci-17; Muzee-2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării -0. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură.

46

Page 47: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Avariate nu sunt, necesită reparaţie capitală –7 C/C (Pîrîta, Cocieri, Coşniţa, Doroţcaia, Marcăuţi, Molovata, Holercani).

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-a reparat C/C din s. Oxentea- 300,0 mii lei, s-au efectuat reparaţii curente în 7 C/C, suma totală –521,5 mii lei.

3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 104,2 mii lei. - aparataj sonor -25,2 mii lei, - mobilier - 79,0 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale p/u 2011 s-au cheltuit 270,0 mii lei. 4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 350 manifestări cultural-artistice cu 103,9 mii spectatori, inclusiv pentru copii 70 manifestări cultural-artistice cu 18,3 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 54 formaţii de amatori cu 917 membri, din care 36 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 600 membri. Din ele 50 formaţii de creaţie artistică cu 781 participanţi, din care pentru copii şi adolescenţi –27 cu 424 membri, 27 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 527 membri, din ele 13 pentru copii şi adolescenţi cu 247 membri.

6. Din cele 52 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 52 unităţi sunt finanţate.

7. 1 Formaţie de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în Ucraina.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-2; Meşteri populari înregistraţi–12 persoane.

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 50 formaţii de amatori cu 781 membri raportate la 12 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 4,2 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 27 cu 527 membri raportate la 12 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 2,2 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) înalt de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Dubăsari 350 cu 103,9 mii spectatori raportate la 12 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 29,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 17 (17) biblioteci publiceStarea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Realizat – 118,6 mii leiReparaţii capitale – 0Pentru reparaţie capitală nu s-au oferit bani, cu toate că la începutul anului 2011 necesitau reparaţii capitale – 3. Două biblioteci rămân să activeze în localuri avariate şi la moment.

47

Page 48: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Reparaţii curente – 3 biblioteci (în valoare de 118,6 mii lei). Ppentru BPR Dubăsari – 94,8 mii lei; bp Coşniţa pentru copii - 23,0 mii lei; bp s. Pohrebea - 0,8 mii lei.Conectare la curent electric – 17 Se încălzesc în perioada rece a anului – 15. Nu sunt dotate cu agent termic bibliotecile publice din satele Coşniţa (filiala maturi) şi Cocieri (filiala maturi). Menţionăm, însă, că la moment se duc lucrări de gazificare a acestora.Personalul:Total bibliotecari – 17 (17)Grad de calificare deţin – 9 (9), 52,9. Personal auxiliar – 7 (6)Informaticieni – 0 (0) ColecţiiTotal – 139,9 (140 mii) u. m.În limba de stat – 83,7 (68,9 mii) u. m, din care cu grafie latină – 41,0Achiziţia (intrările)

Pe cap de locuitor – 3 lei 40 bani (5 lei 30 bani).În total primăriile au alocat pentru achiziţia de carte 123 500 (82063) lei. Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 9,4 (7,2) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 163,4 (178,5)Vizite (mii) – 797700InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 7 (6), conectate la Internet 3 (3)Total calculatoare – 22 ( 21), din care conectate la Internet – 3 (5)13 - calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 50 imprimante pentru utilizatori0 scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale) pentru utilizatoriO problemă rămâne a fi conectarea bibliotecilor publice la Internet, unde din 21 calculatoare existente doar 3 (5) sunt conectate la Internet. De pagină Web dispun doar BP din s. Molovata Nouă, Oxentea, Ustia. Crearea şi întreţinerea unui sit necesită resurse financiare.În 2011 au fost procurate:La articolul automatizare bibliotecile nu au avut investiţii

În raion funcţionează 2 muzee: muzeele de istorie şi etnografie din satele Doroţcaia şi Molovata Nouă. Ambele muzee dispun de clădiri proprii, care necesită reparaţii. Patrimoniul muzeelor însumează mai bine de 5 mii piese muzeale.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Dubăsari: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15

Până la 20

Mai mult de

48

Page 49: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

ani ani 20Şcoli de Arte

3

Total 3 307 39 31 8 6 - 2 7 24

Tineri specialişti: 2

Alocaţii financiare: 20605,8 mii lei

Buget – 1988,1 mii lei

Contribuţia părinţilor -178900 lei;

Reparaţie cosmetică –0lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 58,9 mii lei

Cărţi ediţii periodice –5,9 mii lei

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 53 mii lei

Raionul Edineţ

Numărul localităţilor – 49, nr. de locuitori - 81280. Instituţii de cultură total -92: Case de Cultură (C/C) – 41; C/C fără edificiu -0; Biblioteci – 47; Muzee -1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării-1; de stat – 0; private -1. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -4, (s. Bleşteni, s. Brătuşeni, s. Burlăneşti, s. Cepeleuţi), necesită reparaţie capitală –3 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului au fost reparate 11 C/C, suma totală –273,4 mii lei.

3.Au fost procurate mărfuri în sumă de 323,9 mii lei. - aparataj de amplificare -42,0 mii lei, aparataj de lumini 4.5 mii lei,- costume naţionale – 25,7 mii lei, mobilier -170.4 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru anul 2011 s-au cheltuit 30,0 mii lei.

49

Page 50: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 682 manifestări cultural-artistice cu 115,3 mii spectatori, inclusiv pentru copii 232 manifestări cultural-artistice cu 42,9 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 127 formaţii de amatori cu 1849 membri, din care 54 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 763 membri. Din ele 124 formaţii de creaţie artistică cu 1802 membri, din care 54 pentru copii şi adolescenţi cu 763 membri. 6. 20 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 273 membri, din ele 4 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 79 membri.

7. Din cele 39 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 29 unităţi.

8. 6 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării: în Turcia, Bulgaria, Ungaria.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri -3; Meşteri populari înregistraţi–78 persoane.

10. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 124 formaţii de amatori cu 1802 membri raportate la 41 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,0 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 20 cu 273 membri raportate la 41 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,48 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Edineţ 682 cu 115,3 mii spectatori raportate la 41 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi 16,6 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 47 (47) biblioteciStarea tehnico-materialăÎn 2011 / 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 25,8 (244,9) mii lei; Realizat – 172,1 (41,1) mii leiReparaţii capitale – 2 (0), Reparaţii curente – 6 (7) biblioteci (în valoare de 36,4 mii lei). Conectare la curent electric – toate bibliotecile Se încălzesc în perioada rece a anului – 22 (46,8 %), 5 din care – cu gaze naturale (Edineţ şi Cupcini), 11 – cu sobe, 6 – centralizat.Personalul:Total bibliotecari – 67 (67). Grad de calificare deţin – 32 (31), 46,3 %. Personal auxiliar – 48 (48). Informaticieni – 0 (0).Din numărul total de bibliotecari 4 activează pe jumătate de normă ColecţiiTotal – 510,7 (512,2) mii u. m. În limba de stat – 221,7 (221,6) mii u. m, din care cu grafie latină – 55,7 (55,3). Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 1 leu 14 bani (0 lei 90 bani).

50

Page 51: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

În aşa mod bibliotecile din raionul Edineţ sunt printre cele 4 raioane, unde fiecărui locuitor nu îi revine nici un leu pentru procurarea literaturii. Doar câteva primării au oferit bani pentru achiziţia de carte. Oricum situaţia în comparaţie cu anii precedenţi este mai favorabilă, ceea ce se datorează în mare măsură insistenţei bibliotecarilor şi eforturilor acestora de a conlucra cu reprezentanţii APL şi de a dovedi comunităţii că este de real folos. Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 29,4 (29,0) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 450,2 (459,0)Vizite (mii) – 201,0 (198,9)InformatizareaSistemul de biblioteci publice din Edineţ este unicul din republică, care la moment nu are nici o bibliotecă dotată cu noi tehnologii informaţionale. Nu face o excepţie nici biblioteca Publică Raională Edineţ, fiind unica bibliotecă-centru metodologic teritorial, care nu dispune de calculatoare, ieşire Internet, etc. În raion funcţionează 2 muzee. Muzeul de studiere a ţinutului Edineţ şi muzeul de istorie şi etnografie din s. Târnova. Patrimoniul muzeelor îl constituie 20 765 piese muzeale. În 2010 Muzeul din Edineţ a consemnat 35 de ani de la fondare. Către această dată s-au efectuat lucrări de reparaţii a acoperişului, s-au etalat expoziţii noi. Muzeul din s. Târnova este recent înregistrat la Ministerul Culturii. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Edineţ: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

2

Şcoli de Arte Plastice

1

Total 3 382 41 15 26 - 2 3 10 26

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: -

Buget – 119033 mii lei

Contribuţia părinţilor -956007;

Reparaţie cosmetică –0 lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

51

Page 52: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0 Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Făleşti.

Numărul localităţilor-75 nr. de locuitori - 89833.Instituţii de cultură total -122: Case de Cultură (C/C) -64; C/C fără edificiu -6; (Chetriş, Năvîrneţ, Pietrosu, Pocrovca, Răuţel.); Biblioteci -54; Muzee -1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării -2; de stat -0; private -2.

1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate-5 (s.Catranîc(gara), s. Călineşti, s. Horeşti, s. Lucăceni, s. Moldoveanca) necesită reparaţie capitală –26 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-a reparat 7 C/C: CRC Făleşti – 332,2 mii lei, Bocani

– 2,2 mii lei, Hitreşti – 114,9 mii lei, Işcalău -72,6 mii lei, Mărăndeni – 151,9 mii lei, Obreja Veche – 100,0 mii lei, Pietrosu Nou -63,5 mii lei, în total 837,3 mii lei. Reparaţii curente au fost efectuate în 33 de instituţii în suma totală de 160,9 mii lei. A fost reparat capital acoperişul C/C Mărăndeni -151,9 mii lei. 3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 458,6 mii lei.- instrumente muzicale – 33,9 mii lei, aparataj de sonorizare – 130,9 mii lei, - costume naţionale – 20,7 mii lei, mobilier – 143,0 mii lei,- echipament tehnic -130,4 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 80,0 mii lei. 4. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 650 manifestări cultural-artistice cu 289,2 mii spectatori, inclusiv pentru copii 662 manifestări cultural-artistice cu 33,3 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 190 formaţii de amatori cu 2890 membri, din care 94 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1610 membri. Din ele 102 formaţii de creaţie artistică cu 1426 membri, din care pentru copii şi adolescenţi –58 formaţii cu 922 membri.

6. 16 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 384 membri, din ele 10 pentru copii şi adolescenţi cu 286 membri.

7. Din cele 32 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 22 unităţi sunt finanţate.

52

Page 53: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

8. 2 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în România.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri-1; Meşteri populari înregistraţi – 156 persoane.

10. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 190 formaţii de amatori cu 2890 membri raportate la 64 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,0 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 16 cu 384 membri raportate la 64 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,25 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Făleşti 650 cu 289,2 mii spectatori raportate la 64 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 10,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 53 (54) biblioteci. În cadrul BPR „M. Eminescu” Făleşti funcţionează un serviciu specializat de carte românească – filială a Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” din Botoşani, România.Starea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 108,1 mii lei; Realizat – 32,8 mii lei (14 localităţi). Reparaţii capitale au fost realizate în BPR Făleşti (8,3 mii lei). De reparaţii curente au beneficiat 13 biblioteci. În perioada rece se încălzesc doar 34 din cele 53 biblioteci existente 64,2 % (2010 - 53,7 %) . Bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Dificilă este situaţia la capitolul dotarea bibliotecilor publice cu mobilier şi echipament tehnic adecvat şi alt inventar necesar pentru buna desfăşurare a activităţii bibliotecii.

În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 52,1 mii lei; Realizat – 19,0 mii lei (7 localităţi)Personalul:Total bibliotecari – 63 (66). Grad de calificare deţin – 31 (49,2 %) , în 2010 - 28 ( 42,4 %), personal auxiliar – 23 (26), informaticieni – 0 (1). ColecţiiTotal – 401, 1 ( 413,4 mii u. m.). În limba de stat – 220,8 (226,3) mii u. m. În anul 2011 pentru achiziţionarea cărţilor în total la nivel de raion s-au preconizat 330,3 mii lei, dar s-au valorificat doar 271,3 mii lei, ceea ce constituie 82,1 % din bugetul planificat. Astfel din numărul total de biblioteci doar 22 au achiziţionat carte din bugetele locale. Alocaţiile financiare din buget sunt insuficiente pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale a utilizatorilor. Din 53 de biblioteci cinci unităţi nu au fost abonate la ediţii periodice (Beleuţi, Comarovca, Natalievca, Reuţel, Hitreşti). În medie o bibliotecă a primit 8 titluri de publicaţii.Pe cap de locuitor – 3 lei 00 bani (2 lei 80 bani).Rata de înnoire a fondului este de 79,6 ani (106 ani)

53

Page 54: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 21,5 (20,6) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 361,2 (346,2); Vizite (mii) – 163,5 (170,9). InformatizareaModernizarea instituţiilor bibliotecare din raion cu tehnici şi tehnologii noi în scopul extinderii serviciilor pentru toate categoriile de beneficiari sunt la nivelul anului precedent. Graţie unor proiecte a Fundaţiei Soros-Moldova doar 3 biblioteci (Făleşti, Făleşti-gara şi Izvoare) dispun de 10 (8) computere, 2 scannere, 3 (2) imprimante, 2 copiatoare. Mediateca (BPR Făleşti) şi Centrul de Agrement pentru tineret „Cutezătorii” (BP Izvoare) sunt „exploatate” la maximum de utilizatori. Toate bibliotecile care dispun de calculatoare sunt unite la Internet. În 2011 au fost procurate 2 calculatoare în sumă de 17,2 mii lei (biblioteca Făleşti-gara).Probleme, propuneri:

Nerespectarea de către APL a cuantumului minim de achiziţie. Este necesar ca mijloacele financiare programate pentru dezvoltarea

bibliotecilor să fie utilizate doar în scopul preconizat Procent mic de biblioteci în proporţie cu numărul total de biblioteci dotate

cu noi tehnologii informaţionale. Lipsa unui program de bibliotecă pentru automatizarea proceselor. Necesitatea extinderii procesului de telefonizare a bibliotecilor din sate

Necesitatea într-un centru de instruire la nivel naţional În raionul Făleşti funcţionează un singur muzeu: Muzeul de istorie şi etnografie „Lazăr Dubinovschi“ . Patrimoniul muzeului îl constituie 10 103 piese muzeale. Muzeul este amplasat într-o clădire cu o suprafaţă de 260 m.p. pusă la dispoziţia instituţiei de către autorităţile locale reparată şi adaptată la necesităţile muzeului pe parcursul a doi ani.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Făleşti: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1

Şcoli de Arte

1

Şcoală de Arte Plastice

1

Total 3 386 30 19 11 5 9 - 3 13

Tineri specialişti: 0

54

Page 55: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Alocaţii financiare: -

Buget – 2724,9 mii lei

Contribuţia părinţilor -245,8 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 65,6 mii lei

Procurare instrumente muzicale – 48,02 mii lei

Achiziţii – 0mii lei

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Floreşti

Numărul localităţilor-74 nr. de locuitori - 86818. Instituţii de cultură total -119: Case de Cultură (C/C) -59; Case de Cultură fără edificiu-0; Biblioteci -56; Muzee -4; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării -1; de stat -0; private -1. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură.Avariate -6 (s. Iliciovca, s. Prodăneşti, s. Trifăneşti, s. Roşieticii Noi, s. Roşieticii Vechi, s. Ţipordei), 9 C/C - necesită reparaţie capitală. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.

Pe parcursul anului s-au reparat 1 C/C. S-a efectuat reparaţie capitală la C/C din s. Vertiujeni -56,0 mii lei, suma totală fiind de 331,0 mii lei.

Au fost procurate mărfuri în sumă de 5,3 mii lei.- instrumente muzicale – 3,0 mii lei, - scaune –2,3 mii lei. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 113,5 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 10,5 manifestări cultural-artistice cu 987,6 mii spectatori, inclusiv pentru copii 19,3 manifestări cultural-artistice cu 194,5 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 536 formaţii de amatori cu 7128 membri, din care 195 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 2737 membri. Din ele 281 formaţii de creaţie artistică cu 3070 membri, din care pentru copii şi adolescenţi –119 formaţii cu 1447membri.

55

Page 56: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

5. 22 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 389 membri, din ele 7 pentru copii şi adolescenţi cu 126 membri.

6. Din cele 44 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model”, 40,5 unităţi sunt finanţate.

7. 2 Formaţii de artişti amatori n-au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării.

8.Centre (ateliere) de meşteşuguri-0; Meşteri populari înregistraţi – 180 persoane.

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel ( cantitativ) scăzut de dezvoltare: 298 formaţii de amatori cu 3247 membri raportate la 54 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 5,5 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 22 cu 385 membri raportate la 54 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,4 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Floreşti 10,5 cu 987,6 mii spectatori raportate la 54 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 19,4 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 56 (56) biblioteci. Menţionăm că este una dintre cele mai mari reţele de biblioteci din teritoriu.Starea tehnico-materialăÎn 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Reparaţii curente au avut loc în 12 biblioteci. 4 biblioteci la începutul anului 2012 (6) – prelungeau să activeze în localuri avariate (Alexeevca, Băhrineşti, Iliciovca, Cârpeşti ). Doar 20 din cele 56 de biblioteci înregistrate se încălzesc în perioada rece a anului. Toate bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Personalul:Total bibliotecari – 58 (67). Grad de calificare deţin – 24 (24), 35,8 %) ColecţiiTotal – 451,6 (454,3) mii u. m. În limba de stat – 268,3 (270,1) mii u. m, din care cu grafie latină – 89,0 (86,0) mii, ceea ce ne dovedeşte faptul, că jumătate din colecţiile în limba de stat sunt în grafie chirilică şi practic pentru marea majoritate de utilizatori nu sunt utile.Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 0 lei 67 bani (1 leu 30 bani). . Din contul mijloacelor bugetare oferite doar de 19 (13) primării au fost achiziţionate doar 2002 (1242) exemplare în valoare de 58057 (34675) mii lei, ce pentru o reţea de 56 biblioteci este foarte puţin.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 24,3 (24,4) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 369,5 (404,5); Vizite (mii) – 176,5 (181,7). În bibliotecile din Mărculeşti a crescut considerabil numărul de utilizatori, care solicită Internetul. Informatizarea

56

Page 57: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Din cele 56 de biblioteci deţin calculatoare – 4 (5), 8,9 %, din care sunt conectate la Internet – 2 (4). Bibliotecile respective (BPO Mărculeşti, BP s. Mărculeşti, BP s. Caşunca, BP s, Timeleuţi, BPO Floreşti) dispun în total de 14 (13) computere, din care 12 (12) sunt conectate la Internet, 4 imprimante pentru utilizatori, 3 (1) scanner pentru utilizatori. 1 calculator a fost achiziţionat în anul 2011 (în valoare de 6000 lei) pentru BP din s. Temeleuţi. Funcţionalitatea echipamentului tehnic a fost întreţinută din buget, cu excepţia bibliotecilor din Baraboi şi Scăieni În raion funcţionează 3 muzee: Muzeul raional de istorie şi etnografie, muzeul de acelaşi profil din s. Temeleuţi şi Casa-muzeu „C. Stere“. Patrimoniul muzeelor însumează 12 722 piese muzeale, majoritatea din care sânt deţinute de muzeul raional – 11969 piese. Edificiul Muzeului raional necesită reparaţii. Instituţia nu dispune de mobilier pentru păstrarea pieselor de patrimoniu.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Floreştii: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1 30

Şcoli de Arte

2 8

Total 3 422 34 15 19 2 - -

Tineri specialişti:

Alocaţii financiare: -

Buget – 0 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 057

Page 58: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Raionul Glodeni

Numărul localităţilor - 35 nr. de locuitori - 60425.Instituţii de cultură - 69: Case de Cultură (C/C) -27; Case de Cultură fără edificiu -1 (s. Hâjdieni); Biblioteci -32; Muzee -7; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -3; Librării -2; de stat -0; private -2. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate-2 ( s.Moara Domnească, s.Buteşti), necesită reparaţie capitală –9 C/C.

2.Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-au reparat 17 C/C. S-a reparat acoperişul C/C din s.

Balatina – 635,6 mii lei, s. Duşmani – 333,0 mii lei, s. Fundurii vachi – 1000,0 mii lei. S-a efectuat reparaţie capitală a edificiului C/C din s. Ustia in suma totală de 1773,3 mii lei, reparaţii curente la 6 C/C , suma totală – 3969,8 mii lei. Au fost procurate mărfuri în sumă de 171,9 mii lei.- costume populare – 19,5 mii lei, - mobilier-150,0 mii lei. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 113,5 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 389 manifestări cultural-artistice cu 97,7 mii spectatori, inclusiv pentru copii 95 manifestări cultural-artistice cu 20,5 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 85 formaţii de amatori cu 936 membri, din care 30 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 387 membri. 5. 17 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 256 membri, din ele 3 pentru copii şi adolescenţi cu 58 membri.

6. Din cele 32 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 24 unităţi sunt finanţate .

7. 2 Formaţie de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în Polonia şi România.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri -1; Meşteri populari înregistraţi –33 persoane.

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 85 formaţii de amatori cu 936 membri raportate la 27 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,2 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model” - 17 cu 256 membri raportate la 27 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,6 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Glodeni 389 cu 97,7 mii spectatori raportate la 27 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 14,4 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

58

Page 59: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Reţeaua de biblioteciTotal – 32 (32) biblioteci. Starea tehnico-materială

În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 50 mii lei; Realizat – 7,2 mii lei

În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 90,0 mii lei; Realizat – 72,6 mii lei

În 2011: Reparaţii capitale – 0, Reparaţii curente – 4 biblioteci (în valoare de 7,2) mii lei).Menţionăm că la începutul anului în curs 4 (5) din cele 32 biblioteci necesitau reparaţie capitală (Duşmani, Fundurii Vechi, Camenca, Limbenii Vechi – 2 biblioteci). Biblioteca Publică pentru Copii din Glodeni necesită investiţii pentru a efectua reparaţia exteriorului.O problemă care mulţi ani rămâne să fie nesoluţionată ţine de lipsa agentului termic în unele biblioteci. Se încălzesc în perioada rece a anului – 24 (17), din care integral – 6, cu sobe 11, cu reşouri electrice – 8. Cele din urmă nu pot fi considerate ca biblioteci ce beneficiază de căldură deoarece căldura nu se ridică mai sus de 6-7 grade. Nu se încălzesc 7 biblioteci (BP s. Bisericani, Duşmani, Camenca, Fundurii Vechi, Fundurii Noi, Viişoara, Petrunea) din lipsa de sobă or combustibil. Activitatea bibliotecarilor în localuri lipsite de agent termic în perioada rece a anului pe parcursul a zeci de ani a provocat dereglări în sănătatea acestora. Pe parcursul anului 2011 o bibliotecă nu a activat perioade îndelungate (Viişoara). Personalul:Total bibliotecari – 51. Grad de calificare deţin – 35 (31) Personal auxiliar – 21 (48). Informaticieni – 0Din numărul total de bibliotecari 5 activează pe jumătate de normă, 1 – 0,75. ColecţiiTotal – 433,6 (442,2 mii u. m). În limba de stat – 241,1 (242,1 mii u. m), din care cu grafie latină – 138,2 (102,9). Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 3 lei 00 bani (4 lei 10 bani).Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 15,1 (16,0) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 218, 4 (227,9); Vizite (mii) – 99,2. Informatizarea

Din cele 32 de biblioteci deţin calculatoare – 4, din care sunt conectate la Internet – 3. În biblioteci sunt stocate 6 calculatoare, din care 4 sunt conectate Internet. Din numărul total de calculatoare 2 au fost procurate în anul raportat (1- din banii bugetului local şi 1 – din alte surse)

59

Page 60: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

În raion funcţionează 7 muzee: muzeele de istorie şi etnografie din satele Cajba, Cuhneşti, Iabloana, Limbenii Vechi, Stârcea, Bisericani, Petrunea, ultimele două recent înregistrate la Ministerul Culturii. Patrimoniul muzeelor înserează 12 889 piese muzeale. Toate muzeele, cu excepţia muzeului din s. Iabloana, amplasat în sediul Casei de cultură, dispun de clădiri separate. Pe parcursul anului 2010 s-au efectuat lucrări de reparaţii la muzeul din Limbenii Vechi.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Glodeni: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

2 30

Şcoli de Arte

1 8

Total 3 346 52 - -

Tineri specialişti:

Alocaţii financiare: -2,7 mil. lei

Buget – 417 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Hânceşti

Numărul localităţilor-63 nr. de locuitori - 119391.

60

Page 61: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de cultură - 118: Case de Cultură (C/C) -47; Case de Cultură fără edificiu -5 (s. Hâjdieni); Biblioteci -64; Muzee-3; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎA) -4; Librării-2; de stat-0; private -2. 1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate-6 (s.Leuşeni, s.Mereşeni, s.Logăneşti, s.Bratianovca, s.Negrea, s.Cotul Morii), necesită reparaţie capitală –29 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.

S-au efectuat reparaţii curente la 2 C/C, suma totală 49,2 mii lei, a fost reparat capital edificiul C/C din s. Sărata Galbenă – 2311,6 mii lei.

S-a reparat acoperişul C/C din s. Bozieni – 304,9 mii lei, s. Leuşeni -916,2. Au fost procurate mărfuri în sumă de 657,7 mii lei.

- aparataj sonor -209,6 mii lei, - costume -40,0 mii lei, -mobilier -344,0 mii lei, tehnică de calcul -20,8 mii lei. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 130,0 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 3884 manifestări cultural-artistice cu 395,9 mii spectatori, inclusiv pentru copii 2444 manifestări cultural-artistice cu 188,8 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 79 formaţii de amatori cu 1182 membri, din care 48 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 710 membri. Din ele 71 formaţii de creaţie artistică cu 1086 membri,din care 42 pentru copii şi adolescenţi cu 627 membri.

5. 18 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 444 membri, din ele 6 pentru copii şi adolescenţi cu 195 membri.

6. Din cele 35 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 35 unităţi sunt finanţate .

7. Participări la concursuri peste hotarele ţării în Cehia, Italia. 8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-0; Meşteri populari înregistraţi–140

persoane. 9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) scăzut de

dezvoltare: 79 formaţii de amatori cu 1182 membri raportate la 47 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 1,7 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 18 cu 444 membri raportate la 47 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,4 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Hînceşti 3884 cu 395,9 mii spectatori raportate la 47 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 82,6 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie. Reţeaua de biblioteciTotal – 64 (64) biblioteci. inclusiv şi o filială de carte românească „Nicolae Milescu Spătaru”, parteneră a BJ din Vaslui, România. Face parte din cele mai mari reţele de biblioteci din teritoriu.Starea tehnico-materială

61

Page 62: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 65,8 mii lei; Realizat – 44,1 mii lei (10 localităţi)În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 208,0 mii lei; Realizat – 165,2 mii lei (15 localităţi)

Reparaţii capitale în anul 2011 nu au fost efectuate. Reparaţii curente au avut loc în 10 biblioteci (15) În sumă de 44,1 (165,2) mii lei. Alocaţiile nu au fost suficiente pentru a atinge obiectivele propuse la acest capitol şi la începutul anului 2012, când din cele 64 biblioteci 11 necesitau reparaţii capitale şi 1 – prelungea să activeze în local avariat dar menţionăm, că în comparaţie cu alte reţele de biblioteci mult mai mici din republică în raionul Hânceşti situaţia este mai bună. Doar 42 (35) biblioteci din cele 64 de biblioteci înregistrate se încălzesc în perioada rece a anului. Toate bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Personalul:Total bibliotecari – 78 (77). Grad de calificare deţin – 36 (33), personal auxiliar – 45 (45), informaticieni – 0 (0).ColecţiiTotal – 597,0 (576,6) mii u. m. În limba de stat – 370,3 (379,0) mii u. m, din care cu grafie latină – 277,6 (274,3) mii , ceea ce ne demonstrează o situaţie mult mai bună la acest capitol în comparaţie cu alte biblioteci din ţară, indicele fiind mult mai mare decât media pe republică.Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 3 lei 66 bani (3 lei 50 bani). La acest capitol bibliotecile din Hânceşti se plasează pe poziţii de mijloc. Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 22,9 (24,2 mii); Împrumutul total (mii u. m.) – 380,1 (354,3); Vizite (mii) – 224,8 (227,0). În orăşelul Hânceşti utilizatorul în mare măsură este atras de ofertele Sălii Multimedia din cadrul Bibliotecii Publice Raionale „Antonie Plămădeală”, creată cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova. De o mare popularitate se bucură şi Cenaclul „Cuib de îngeraşi”, Cluburile „Lectura de vacanţă” şi „Prietenii cărţii” (BPR Hânceşti)InformatizareaÎn total în 2011 a fost achiziţionat 1 calculator din banii bugetului. Din cele 64 de biblioteci deţin calculatoare – 6 (9,4 %), din care sunt conectate la Internet – 5 (6). Bibliotecile respective dispun în total de 10 computere, din care doar 3 (2) sunt conectate la Internet. Suma alocată pentru automatizarea bibliotecilor ne demonstrează acest lucru. În slujba utilizatorului sunt puse nici o imprimantă şi nici un scanner. Două calculatoare au fost achiziţionate în anul 2010. După cum am menţionat funcţionalitatea echipamentului tehnic a fost întreţinută din buget. Cu toate că bibliotecile din raion au păşit pe calea automatizării doar în ultimii 5 ani rezultatele sunt relativ bune. Biblioteca Publică Raională Hânceşti deţine un soft de bibliotecă, oferit de colegii din România (BJ din Vaslui, România) graţie căruia se lucrează asupra creării catalogului electronic. Este printre puţinele

62

Page 63: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

biblioteci din teritoriu dotate cu un program pentru descrierea documentelor. BPR „Antonie Plămădeală” dispune de pagină Web, care în anul 2010 a fost renovată. În raion funcţionează 3 muzee: Muzeul raional de istorie şi etnografie;muzeele de istorie şi etnografie din satele Ciuciuleni şi Minjir. Patrimoniulmuzeelor cuprinde peste 25 mii piese muzeale. Muzeul raional este amplasat în una din clădirile Complexului „Manuc-bei“, monument de istorie şi arhitectură din sec. XIX. Edificiul muzeului necesită reparaţii. Pe parcursul anului 2010, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor investiţionale în zona turistică Hânceşti - Leuşeni„ s-au efectuat lucrări de amenajare a teritoriului muzeului în valoare de 153 mii lei. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Hânceşti: 4 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

2

Şcoli de Arte

1

Total 3 515 43 21 22 - -

Tineri specialişti:

Alocaţii financiare: -

Buget – 2053,9 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –281,8 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

63

Page 64: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Raionul Ialoveni

Numărul localităţilor-36 nr. de locuitori - 97704.Instituţii de cultură -61: Case de Cultură (C/C) -24; Case de Cultură fără edificiu-1 (s. Sociteni); Biblioteci-34; Muzee –1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-2; Librării-1; de stat-0; private-1. 1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură: Avariate- nu sunt, necesită reparaţie capitală –17 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură: Pe parcursul anului s-au reparat capital 10 C/C din următoarele localităţi: s. Bardar – 80,0 mii lei, s. Cărbuna – 29,6 mii lei, s. Horăşti – 493,53 mii lei, s. Mileştii Mici – 54,3 mii lei, s. Moleşti – 75,3 mii lei, s. Ruseştii Noi – 923,7 mii lei, s. Rezeni – 16,33 mii lei, s. Văsieni -302,32 mii lei, Ulmu – 69,62, s. Zîmbreni – 256,3 mii lei, - în suma totală de 2579, 7 mii lei, s-au efectuat reparaţii curente la 11 C/C în suma totală de 426.7 mii lei. Au fost procurate mărfuri în sumă de 369,7 mii lei.- utilaj de amplificare a sunetului 748,23 mii lei, costume naţionale -150,8 mii lei, instrumente muzicale – 14,4 mii lei.Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 450,0 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 2063 manifestări cultural-artistice cu 399,3 mii spectatori, inclusiv pentru copii 734 manifestări cultural-artistice cu 106,45 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 80 formaţii de amatori cu 998 membri, din care 48 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 666 membri. Din ele 61 formaţii de creaţie artistică cu 852 membri,din care 44 pentru copii şi adolescenţi cu 609 membri.

5. 12 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 234 membri, din ele 5 pentru copii şi adolescenţi cu 112 membri.

6. Din cele 23 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 30,25 unităţi.

7. 5 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în: România, Bulgaria, Germania.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-0; Meşteri populari înregistraţi –66 persoane. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) scăzut de dezvoltare: 84 formaţii de amatori cu 1153 membri raportate la 24 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,5 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

9. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 12 cu 234 membri raportate la 24 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,5 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

64

Page 65: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

10. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Ialoveni 2063 cu 399,2 mii spectatori raportate la 22 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 93,7 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 34 (34) biblioteci. Starea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 329,7 mii lei; Realizat – 665,8 mii lei (17 biblioteci)În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 614,7 mii lei; Realizat – 210,8 mii lei (14 biblioteci)Reparaţii capitale nu s-au efectuat. De reparaţii curente au beneficiat 14 biblioteci, (13,6 mii lei). În perioada rece se încălzesc doar 37 din cele 54 biblioteci existente. Bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Dificilă este situaţia la capitolul dotarea bibliotecilor publice cu mobilier şi echipament tehnic adecvat şi alt inventar necesar pentru buna desfăşurare a activităţii bibliotecii. Personalul:Total bibliotecari – 48 (48). Grad de calificare deţin – 21(21) ( 43,8 %), personal auxiliar – 35 (35), informaticieni – 1 (1). ColecţiiTotal – 368,3 (370,2) mii u. m. În limba de stat – 243,4 (238,7) mii u. m., din care în grafie latină 148,5 (142,3) Fiecărui locuitor îi revine , în medie 4 cărţi, dintre care 1,5 carte în grafie latină. Pe cap de locuitor – 4 lei 60 bani (6 lei 10 bani). Bibliotecile din raionul Ialoveni se plasează printre primele la capitolul dat. Rata de înnoire a fondului este de 40,0 (42,1) aniUtilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 21,4 (21,6) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 426,1 448,7); Vizite (mii) – 179,9 (199,5). InformatizareaDin 34 de biblioteci sunt dotate cu tehnologii informaţionale – 7 (6), din care conectate la Internet – 5 (4). Bibliotecile deţin 10 calculatoare, din care 9 (8) au unirea Internet, din care 3 sunt destinate patru utilizare cititorilor, toate 3 fiind unite la Internet. În raion funcţionează un singur muzeu: Muzeul de istorie şi etnografie din s. Văsieni, care poartă numele fondatorului său “Anatol Candu“. A fost fondat în anul 1979. Este amplasat într-o clădire separată. Patrimoniul muzeului însumează 19311 piese muzeale. Pe parcursul anului, cu sprijinul financiar al secţiei raionale cultură şi SRL “Fraţii Candu“ s-au efectuat lucrări de reparaţii a edificiului muzeului. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Ialoveni: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Su

St.Med.

Până la 5

Până la 10

Până la

Până la

Mai mul

65

Page 66: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

p. ani ani 15 ani

20 ani

t de 20

Şcoli de Muzică

1

Şcoli de Arte

1

Total 2 232 29 - -

Tineri specialişti: 1

Alocaţii financiare: -

Buget – 2125,7 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –60 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Leova

Numărul localităţilor -39 nr. de locuitori - 51746. Instituţii de cultură -70: Case de Cultură (C/C) -28; Case de Cultură fără edificiu-2; Biblioteci -37; Muzee -4; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -1; Librării-1; de stat-0; private- 1. 1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură: Avariate-1(s.Vozniseni), necesită reparaţie capitală –13 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură:S-au efectuat reparaţii curente la 14 C/C în sumă totală de 36,1 mii lei şi reparaţii capitale la 6 C/C din s. Romanovca- 80,0 mii lei, s. Filipeni -38,9 mii lei, or. Iargara -31.0 mii lei, s. Tochilii Răducani – 21,6 mii lei, s. Tomai – 567,0 mii lei, s. Cneazevca – 62,0 mii lei, suma totală - 800,5 mii lei . Au fost procurate mărfuri în sumă de 267,8 mii lei.

66

Page 67: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

- aparataj sonor – 127,6 mii lei, - costume naţionale – 95,0 mii lei, - mobilier şi utilaj – 45.2 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 81 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 671 manifestări cultural-artistice cu 90,1 mii spectatori, inclusiv pentru copii 207 manifestări cultural-artistice cu 34,3 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 131 formaţii de amatori cu 1475 membri, din care 70 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 653 membri. Din ele 103 formaţii de creaţie artistică cu 1085 membri,din care 57 pentru copii şi adolescenţi cu 497 membri.

5. 14 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 230 membri, din ele 3 pentru copii şi adolescenţi cu 46 membri.

6. Din cele 28 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 20 unităţi.

7. Formaţiile de artişti amatori n - au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării.

8.Centre(ateliere) de meşteşuguri -1; Meşteri populari înregistraţi –90 persoane. 9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare 131 formaţii de amatori cu 1475 membri raportate la 28 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 4,7 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 14 cu 230 membri raportate la 28 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,5 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate în Casele de Cultură din raionul Leova 671 cu 90,1 mii spectatori raportate la 28 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 24,0 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 37 biblioteciStarea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 18 mii lei - Realizat – 18,0 mii lei (1 localitate)

În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 339,7 mii lei - Realizat – 251,8 mii lei (6 localităţi)Reparaţii capitale nu s-au efectuat. Reparaţii curente au avut loc în BPR Leova în sumă de 18,0 mii lei . La începutul anului de referinţă nici starea tehnico-materială a tuturor bibliotecilor din raionul Leova au fost recunoscute ca satisfăcătoare. Bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Personalul:

67

Page 68: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total bibliotecari – 48 (48). Grad de calificare deţin – 25 (25), 52,1 %, personal auxiliar – 1 (1), informaticieni – 1 (1). ColecţiiTotal – 288,7 (283,6) mii u. m. În limba de stat – 170,7 (166,3) mii u. m. Pe cap de locuitor – 4 lei 94 bani (4 lei 90 bani). Merită tot respectul contribuţia Bibliotecii Publice Raionale Leova la dezvoltarea colecţiilor bibliotecilor din raion. Raionul Leova a fost printre primele raioane, care au decis să efectueze achiziţia de carte în mod centralizat. Mai mult ca atât, fără suplimentarea serviciului Fonduri cu unităţi în plus, biblioteca prelucrează toate documentele, în aşa mod bibliotecile din reţeaua Leova primesc cartea cu fişa pentru catalog. Pe lângă suma alocată de Consiliul Raional Leova unele primării oferă pentru achiziţia de carte surse financiare suplimentare (Filipeni, Cazangic, Cupcui, or. Iargara). În anul raportat o bibliotecă din Leova a primit în medie câte 100 exemplare de carte. Utilizarea bibliotecilor Total utilizatori activi – 19,0 (17,3 mii); Împrumutul total (mii u. m.) – 296,3 (296,3); Vizite (mii) – 166,2 (166,2), din care vizite virtuale – 17,7 (17,7). De o mare popularitate se bucură la utilizatori Clubul „Mioriţa” din cadrul BPR Leova. Bibliotecile din raion s-au încadrat în Concursul raional „Cea mai reprezentativă instituţie de cultură”. Informatizarea 5 biblioteci din cele 37 (13,5 %) sunt dotate cu noi tehnologii informaţionale (BPR Leova, BP din s. Filipeni, Tomai, Cupcui, sărata-nouă). La moment colecţiile de carte sunt înregistrate circa 80 % din fondul total de carte în Programul de bibliotecă „Bibliofil”, oferit de BJ din Vaslui . Cele 5 biblioteci deţin 10 calculatoare, din care 3 (8) au legătură Internet. În incinta BPR funcţionează un Centru de Informare şi Documentare pentru Tineret, care dispune de 15 calculatoare – utilizatori ai cărora pot fi toţi doritorii. Numărul total al utilizatorilor ajung anual la peste 17000. În urma implementării proiectului din 2006 biblioteca dispune de o sală Multimedia, care este dotată suplimentar şi cu un televizor, etc. Dotarea acestei săli cu 15 calculatoare a permis accesul unui număr mare de utilizatori la noile tehnologii informaţionale. Probleme, propuneri: Nerespectarea de către APL a cuantumului minim de achiziţie. Este necesar ca mijloacele financiare programate pentru dezvoltarea bibliotecilor să fie utilizate doar în scopul preconizat Procent mic de biblioteci în proporţie cu numărul total de biblioteci dotate cu noi tehnologii informaţionale. Lipsa unui program de bibliotecă pentru automatizarea proceselor. Necesitatea extinderii procesului de telefonizare a bibliotecilor din sate Necesitatea într-un centru de instruire la nivel naţional Lipsa specialiştilor tineri cu studii în domeniu. Personal cu vârsta înaintată. Practic toate funcţiile cheie din cadrul BPR sun ocupate de specialişti cu vârsta înaintată. În raion funcţionează 4 muzee: Muzeul raional de istorie şi etnografie, muzeele de istorie şi etnografie din satele Tigheci, Tomai, Borogani. Patrimoniul muzeelor

68

Page 69: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

însumează 10 440 piese muzeale. Muzeele sânt amplasate în clădiri aparte. Muzeele din Borogani şi Tomai nu se încălzesc în perioada rece a anului. Muzeul s. Tigheci este amplasat în fostul conac boieresc al lui Nichita Buicliu, necesită intervenţii urgente de restaurare şi reparaţii.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Floreşti: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1 30

Şcoli de Arte

2 8

Total 3 422 34 15 19 2 - -

Tineri specialişti:

Alocaţii financiare: -

Buget – 0 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Nisporeni

Numărul localităţilor -35 nr. de locuitori - 64,9.Instituţii de cultură -68: Case de Cultură (C/C) -30; Case de Cultură fără edificiu-2;

69

Page 70: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Biblioteci -34; Muzee-2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-2; Librării-0; de stat-0; private-0, 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură: Avariate-0, necesită reparaţie capitală –14 C/C. 2.Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură: S-au efectuat reparaţii capitale la 6 C/C din s. Băcseni – 1000,0 mii lei, s. Bărboeni -200,0 mii lei, s. Soltăneşti -153.1 mii lei, s. Bălăureşti 218,0 mii lei, s. Iurceni -300,0 mii lei, s. Şendreni -240,0 mii lei, s. Zberoaia -406,0 mii lei, Grozeşti -488,5 mii lei, s. Poruceni -75,0 mii lei, suma totală - 3081,0 mii lei. Au fost efectuate reparaţii curente la 13 edificii a C/C în sumă totală – 150,4 mii lei.

Au fost procurate mărfuri în sumă de 303,9 mii lei.- costume naţionale -19,1 mii lei, -aparataj sonor -59,9 mii lei, -inventar -78,2 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 342,0 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 1805 manifestări cultural-artistice cu 187,7 mii spectatori, inclusiv pentru copii 593 manifestări cultural-artistice cu 57,3 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 103 formaţii de amatori cu 1440 membri, din care 74 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1067 membri. Din ele 80 formaţii de creaţie artistică cu 1074 membri,din care 54 pentru copii şi adolescenţi cu 727 membri.

5. 20 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 315 membri, din ele 14 pentru copii şi adolescenţi cu 253 membri.

6. Din cele 37 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 37unităţi, ce alcătuiesc.

7. Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în România, Turcia.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-2; Meşteri populari înregistraţi –131 persoane.

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) scăzut de dezvoltare. 103 formaţii de amatori cu 1440 membri raportate la 30 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3.4 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 20 cu 351 membri raportate la 30 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,7 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Nisporeni 1805 cu 187,7 mii spectatori raportate la 30 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 60.2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 34 (34) biblioteci

70

Page 71: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Starea tehnico-materialăÎn 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 2011 - 468,1 mii lei;2010 - 228,6 mii lei; Realizat – 2011 - 633,1 (12 localităţi)2010 - 219,9 mii lei (13 localităţi)Toate bibliotecile au beneficiat de încălzire termică pe perioada rece a anului. (5 – cu gaze, 13 – cu sobe, 5 se încălzesc centralizat şi 11 cu reşouri electrice). Menţionăm că după o perioadă îndelungată de 20 ani este unită la agent termic BPR Nisporeni, care pe parcursul ultimilor 2 ani a obţinut resurse financiare pentru efectuarea reparaţiei capitale. În în 2011 aceasta este finisată. Bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Personalul:Total bibliotecari – 50 (51). Grad de calificare deţin – 14 (12), personal auxiliar – 9 (11), informaticieni – 0 (0). ColecţiiTotal – 253,5 (254,0) mii u. m. În limba de stat – 199,1 (195,9 mii u. m), din care cu grafie latină – 136,0 (129,1 mii ), ceea ce ne demonstrează o situaţie medie la acest capitol.

Pe cap de locuitor – 6 lei 14 bani (4 lei 30 bani). Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 19,1 (19,8 mii); Împrumutul total (mii u. m.) – 363,7 (380,7); Vizite (mii) – 194,5 (203,1)Informatizarea6 (5) biblioteci din cele 34 sunt dotate cu noi tehnologii informaţionale (BPR Nisporeni şi Biblioteca publică pentru copii din localitate , BP din s. Bărboieni, Cioreşti şi Mileşti), care în total deţin 21 (6) calculatoare, din care 21 (3) sunt unite la reţeaua Internet şi sunt puse în serviciul utilizatorilor. BP din s. Bărboieni este dotată cu 2 imprimante procurate în anii 2010 – 2011. Merită să fie menţionată activitatea Bibliotecii publice din satul Mileşti, care graţie susţinerii financiare a Fundaţiei Soros-Moldova a implementat în I jumătate a anilor 2000 proiectul „Mediateca în promovarea accesului la informaţie. Astăzi mediateca se bucură de o mare popularitate la utilizatorii bibliotecii.

Probleme, propuneri: Necesitatea în alocarea finanţelor pentru efectuarea reparaţiilor. Procent mic de biblioteci în proporţie cu numărul total de biblioteci dotate

cu noi tehnologii informaţionale. Lipsa unui program de bibliotecă pentru automatizarea proceselor. Prezenţa fenomenului bibliotecilor lipsite de agent termic în perioada rece a

anului în proporţii mari Necesitatea extinderii procesului de telefonizare a bibliotecilor din sate

71

Page 72: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Necesitatea într-un centru de instruire la nivel naţional Lipsa specialiştilor tineri cu studii în domeniu (problemă foarte stringentă, în

special în BPO Râşcani.

În raion funcţionează 4 muzee: muzeul raional de istorie şi etnografie şi muzeul de acelaşi profil în satul Iurceni, Mileşti şi Boldureşti. Patrimoniul muzeelor îl constituie cca 12 mii piese muzeale. Muzeele sânt amplasate în clădiri aparte. Pe parcursul anului s-au efectuat reparaţii curente la muzeul raional. Muzeele din raion au participat la realizarea proiectului “Dezvoltarea traseelor turistice în zona transfrontalieră Nisporeni-Prut“. Pentru elaborarea şi realizarea proiectului respectiv muzeului raional i s-a donat un calculator, iar celui din Iurceni – calculator, mobilier, literatură de specialitate. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Nisporeni: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pâna la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1

Şcoli de Arte Plastice

1

Total 2 288 30 13 11 5 3 4 1 17

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 1904,2 mii lei

Buget – 1710,5 mii lei

Contribuţia părinţilor -193,7;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 13,8 mii lei

Achiziţii – 53 mii lei

Cărţi ediţii periodice –2,9 mii lei

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –16,3 mii lei

Instrumente muzicale – 072

Page 73: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Costume naţionale – 20 mii lei

Raionul Ocniţa

Numărul localităţilor -33 nr. de locuitori - 56,510.Instituţii de cultură -68: Case de Cultură (C/C) -30; Case de Cultură fără edificiu -0; Biblioteci -30; Muzee-6; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -2; Librării -7; de stat -3; private -4. 1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -4 (s. Lencăuţi, s.Dînjeni, s. Hădărăuţi, or. Frunze), necesită reparaţie capitală 14 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură. S-au efectuat reparaţii curente la 7 C/C în sumă totală – 25,1, şi reparaţie capitală la C/C din s. Hădărăuţi – 59,3 mii lei.

Au fost procurate mărfuri în sumă de 113,2 mii lei.- costume naţionale – 36,1 mii lei,- aparataj tehnic – 63,0 mii lei,- echipament moale – 14,1 mii lei.

Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 92,0 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011 în Casele de Cultură au fost organizate total 1852 manifestări cultural-artistice cu 182,5 mii spectatori, inclusiv pentru copii 1016 manifestări cultural-artistice cu 65,3 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 151 formaţii de amatori cu 1654 membri, din care 103 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1188 membri. Din ele 112 formaţii de creaţie artistică cu 1232 membri, din care 82 pentru copii şi adolescenţi cu 971 membri.

5. 15 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 262 membri, din ele 9 pentru copii şi adolescenţi cu 169 membri.

6. Din cele 28 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 15 unităţi.

7. Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Austria, Ungaria.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-0; Meşteri populari înregistraţi – 57 persoane.

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 151 formaţii de amatori cu 1753 membri raportate la 30 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 5,03 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 15 cu 262 membri raportate la 30 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,5 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

73

Page 74: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Ocniţa 1852 cu 182,5 mii spectatori raportate la 30 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi 61,7 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 30 (30) biblioteciStarea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 69,9 mii lei; Realizat – 18,4 mii lei (10 localităţi)În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 71,0 mii lei; Realizat – 21,0 mii lei (7 localităţi)Reparaţii capitale nu s-au efectuat. Reparaţii curente au avut loc în 10 biblioteci (În sumă de 18,4 mii lei). A fost reparat acoperişul la BP din s. Sauca (au fost cheltuiţi 6,8 mii lei). Alocaţiile nu au fost suficiente pentru a atinge obiectivele propuse la acest capitol şi la începutul anului 2012, când din cele 30 biblioteci 1 necesita reparaţie capitală (biblioteca publică din Otaci, filiala), 8 – reparaţii curente iar 2 biblioteci publice rămâneau să activeze în localuri avariate. Doar 13 din cele 30 de biblioteci înregistrate se încălzesc în perioada rece a anului (43,3 %). Toate bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Personalul:Total bibliotecari – 42 (44). Grad de calificare deţin – 24 (26), personal auxiliar – 8 (10), informaticieni – 0 (0). Din cei 42 de bibliotecari 6 activează pe jumătate de normă.ColecţiiTotal – 378,7 (383,3) mii u. m. În limba de stat – 151,1 (146,3) mii u. m, din care cu grafie latină – 76,9 (70,4 mii), ceea ce ne demonstrează o situaţie medie la acest capitol. Pe cap de locuitor – 1 leu 47 bani (1 leu 40 bani). La acest capitol bibliotecile din Ocniţa se plasează printre raioanele cu cele mai mici investiţii pentru achiziţia de carte. Cu toate că eforturile depuse de bibliotecarii raionului pentru a obţine alocări de mijloace financiare pentru achiziţia de carte şi tendinţa respectării cuantumului minim stabilit de stat pentru anul 2011 de 6 lei 95 bani rezultatele nu sunt întocmai îmbucurătoare. Numărul mic de primării, care au găsit surse financiare pentru a dota bibliotecile cu carte ne demonstrează şi indicele mic de dotate cu carte pe cap de locuitor. Achiziţiile de carte sunt parametrii care se reflectă direct asupra tuturor indicatorilor de performanţă.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 15,6 (16,7) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 323,4 (334,7); Vizite (mii) – 157,9 (162,8). Fiecare al patrulea locuitor al raionului este utilizator al bibliotecii. Menţionăm activitatea bibliotecii din satul Calaraşovca cu persoanele în etate, care din 2006, din momentul deschiderii în localitate a Azilului de bătrâni oferă servicii acestui contingent de utilizatori, fapt ce a sporit imaginea bibliotecii respective în comunitate şi a i-a adus recunoştinţa locuitorilor.Informatizarea

74

Page 75: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

În ultimii 2 ani bibliotecile din Ocniţa s-au străduit să obţină realizări la capitolul „Automatizarea proceselor de bibliotecă”. Şi în anul 2011 au fost achiziţionate din banii bugetelor locale 2 calculatoare În slujba utilizatorului sunt puse o imprimantă şi un scanner. Probleme, propuneri:

Necesitatea în alocarea finanţelor pentru efectuarea reparaţiilor. Procent mic de biblioteci în proporţie cu numărul total de biblioteci dotate

cu noi tehnologii informaţionale. Lipsa unui program de bibliotecă pentru automatizarea proceselor. Prezenţa fenomenului bibliotecilor lipsite de agent termic în perioada rece a

anului în proporţii mari Necesitatea extinderii procesului de telefonizare a bibliotecilor din sate Necesitatea într-un centru de instruire la nivel naţional Lipsa specialiştilor tineri cu studii în domeniu (problemă foarte stringentă, în

special în BPO Râşcani. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Ocniţa: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1

Şcoli de Arte

1

Total 2 286 35 18 17 8 1 4 8 14

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 1 460 mii lei

Buget – 1 224, 1 mii lei

Contribuţia părinţilor -183,5 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 52,4 mii lei

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 57,9 mii lei

Cărţi ediţii periodice –0,9 mii lei75

Page 76: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale –0

Costume naţionale 15 mii lei

Raionul Orhei

Numărul localităţilor-75 nr. de locuitori -116,3. Instituţii de cultură -127: Case de Cultură (C/C) -61; Case de Cultură fără edificiu -4 (Vîşcăuţi, Podgoreni, Mârzaci, Curchi); Biblioteci -62; Muzee -2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -2; Librării -1; de stat -0; private -1. 1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -1 (s. Tabăra ), necesită reparaţie capitală –31 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură. Pe parcursul anului s-au reparat 14 C/C. S-au efectuat reparaţii curente la 5 C/C – 22,9 mii lei, reparaţii capitale la 9 C/C din s. Zorile -97,6 mii lei, s. Berezlogi -1191,4 mii lei, s. Izvoare – 410,0 mii lei, s. Păhărniceni -343,4 mii lei, s. Breanova – 130,0 mii lei, s. Step Soci -175,0 mii lei, s. Puţintei -100,0 mii lei, s. Clişova -102,8 mii lei, s. Zagoreni -79,7 mii lei, suma totală - 2629,9 mii lei.

Au fost procurate mărfuri în sumă de 221,4 mii lei.- costume naţionale total -68,0 mii lei,-instrumente muzicale -7,4 mii lei,-inventar moale -84,0 mii le,- aparataj de sonorizare -62,0 mii lei.Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 240,0 mii lei. 3. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 989 manifestări cultural-artistice cu 229,4 mii spectatori, inclusiv pentru copii 276 manifestări cultural-artistice cu 29,5 mii spectatori. 4. În Casele de Cultură activează 142 formaţii de amatori cu 2,0 membri, din care 35 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 550 membri. Din ele 139 formaţii de creaţie artistică cu 1948 membri,din care 32 pentru copii şi adolescenţi cu 498 membri.

5. 37 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 839 membri, din ele 8 pentru copii şi adolescenţi cu 197 membri.

6. Din cele 77 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 68 unităţi.

7. 4 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării, în Ungaria,Turcia.

8. Centre (ateliere) de meşteşuguri-2; Meşteri populari înregistraţi–70 persoane.

76

Page 77: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

9. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel( cantitativ) scăzut de dezvoltare, 142 formaţii de amatori cu 2,0 membri raportate la 61 Case de Cultură în mediu alcătuiesc 2,3 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

10. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 37 cu 839 membri raportate la 61 C/C, alcătuiesc în mediu 0,6 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

11. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Orhei 989 cu 229,4 mii spectatori raportate la 61 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 16,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie. Reţeaua de biblioteciTotal – 62 (62) biblioteciEste unul din cele mai mari reţele de biblioteci publice din teritoriu.Starea tehnico-materială În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Reparaţii curente – 8 biblioteci (în valoare de 87,9 mii lei). Din 62 de localuri necesită reparaţii capitale 2 biblioteci: BPR „Alexandru Donici” (exteriorul) şi filiala „Slobozia Doamnei”. 6 biblioteci necesită reparaţii curente.Conectare la curent electric – 62.Se încălzesc în perioada rece a anului – 62 (conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice).Personalul:Total bibliotecari – 81 (84) . Grad de calificare deţin – 31 (31,6 %) Din numărul de bibliotecari 3 activează pe 0,75 normă, 13 – 0,5 normă. Biblioteca publică din s. Izvoare este comasată cu căminul cultural din localitate fără normă de bibliotecar. În anul 2011 s-a reuşit la minimum să se reducă fluctuaţia de cadre. ColecţiiTotal – 524,9 (529,9) mii u. m.. Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 2 lei 2 0 bani (3 lei 70 bani).Pentru achiziţia de carte din buget în anul 2011 s-au programat 425,9 mii lei or 3,7 lei pe cap de locuitor. S-au alocat 256,2 mii lei (2,2 lei pe cap de locuitor). BP comunale/săteşti au fost abonate în medie la 7 titluri de ediţii periodice, din care 3 titluri de reviste şi 4 ziare. Cea mai valoroasă achiziţie a fost efectuată de APL Ivancea: bibliotecile publice din comuna Ivancea, Brăneşti şi Furceni au primit carte în valoare de 12 000 lei. Cea mai mică achiziţie - de APL Zahoreni: BP Zahoreni a procurat carte în valoare de 1000 lei.Bibliotecile publice în 2011 au fost abonate în medie la 9 titluri de ediţii periodice. 8 biblioteci în 2011 nu au avut bani pentru abonarea la ediţii periodice.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 26,7 (23,9) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 504,4Vizite (mii) – 314,7

77

Page 78: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Pagina Web a bibliotecii a fost accesată de 2000 ori. InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare –16 (14)Total calculatoare – 54 (55), din care conectate la Internet – 45 (40)48 calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 39 (31)17 (15) imprimante8 (9) scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale)3 (3) copiatoare.Legătura Internet - BPR „A. Donici” din Orhei prin intermediul prestatoruluiu „StarNet”, Internet operativ.10 biblioteci în anul 2011 au avut ieşire Internet. În anul 2011 graţie susţinerii financiare a a APL bibliotecile publice din s. Bieşti, Piatra, Vatici au fost dotate cu câte un calculator şi imprimantă. În aşa mod în anul raportat numărul bibliotecilor din spaţiul rural dotate cu calculatoare s-a mărit cu 3. BPR „A. Donici” în 2011 a procurat 3 imprimante din banii bugetului local.

BPR „A. Donici” din Orhei este printre cele 3 biblioteci raionale care dispune de un soft pentru catalogarea publicaţiilor. BPR „A. Donici” din Orhei deţine catalogul electronic al fondului de publicaţii al Bibliotecii Judeţene „G. Kirileanu”Piatra-Neamţ, România, pentru informarea utilizatorilor orheieni. BPR „A. Donici” din Orhei dispune de pagină Web, care în 2011 a fost accesată de 2000ori. Funcţionează serviciul electronic de referinţă”Întreab@bibliotecarul”.Produsele editoriale ale BPR „A. Donici” din Orhei sunt digitizate (5 biobibliografii şi un Dicţionar) În raion funcţionează 2 muzee: Muzeul de istorie şi etnografie Orhei şi Casa-muzeu “A. Donici“ din s. Donici. Patrimoniul muzeelor îl constituie 27 177 piese muzeale. Muzeele sânt amplasate în clădiri aparte. Muzeul din s. Donici, fondat în 1976, îşi are sediul în conacul familiei Donici, monument de istorie şi arhitectură din sec XIX. Muzeele se încălzesc. Necesită reparaţii capitale clădirea muzeului raional.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Orhei: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1 30

Şcoli de Arte Plastice

1 8

Total 2 451 30 17 13 3 4 8 4 11

Tineri specialişti: 1

78

Page 79: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Alocaţii financiare: -

Buget – 1704 mii lei

Contribuţia părinţilor -377,4 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Rezina

Numărul localităţilor-41 nr. de locuitori –52900.Instituţii de cultură -73: Case de Cultură (C/C) -35; Case de Cultură fără edificiu-0; Biblioteci-35; Muzee-1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -2; Librării -1; de stat -0; private -1. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -2 (s.Buşeuca, s.Slobozia Horodişte), necesită reparaţie capitală –22 C/C. 2.Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură. Pe parcursul anului s-au reparat 4 C/C. S-au efectuat reparaţii curente la 4 C/C- în sumă de 69,7 mii lei, reparaţii capitale la 2 C/C din s .Pereni -584,0 mii lei, suma totală - 726.8 mii lei.

3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 59,6 mii lei.- aparataj lumini -9,2 mii lei,- cortină -3,4 mii lei, - aparataj de sonorizare -27,1 mii lei, - instrumente muzicale, calculatoare -13,9 mii lei.

4. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 273,0 mii lei. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 3180 manifestări cultural-artistice cu 191,8 mii spectatori, inclusiv pentru copii 137 manifestări cultural-artistice cu 20,6 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 112 formaţii de amatori cu 1425 membri, din care 49 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 605 membri. Din ele 112 formaţii de creaţie artistică cu 1425 membri, din care 49 pentru copii şi adolescenţi cu 605 membri.

79

Page 80: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

6. 12 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 188 membri, din ele 5 pentru copii şi adolescenţi cu 64 membri.

7. Din cele 21 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 9 unităţi.

8. 2 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării -0.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri -5; Meşteri populari înregistraţi -26 persoane.

10. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) scăzut de dezvoltare, 112 formaţii de amatori cu 1425 membri raportate la 35 Case de Cultură în mediu alcătuiesc 3.2 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 12 cu 188 membri raportate la 35 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,3 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Rezina 3580 cu 191,8 mii spectatori raportate la 35 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 102,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie. 13. În raion funcţionează un muzeu de istorie şi etnografie în s. Mateuţi. Este în stadiu de organizare.

Reţeaua de biblioteciTotal – 35 biblioteci. Din 1994 pe lângă BPR „Mihai Eminescu” activează oficiul de carte română „Argeş”. Starea tehnico-materială. În 2011:Reparaţii capitale nu s-au efectuat. De reparaţii curente au beneficiat 19 biblioteci La începutul anului 2012 toate bibliotecile publice erau amplasate în edificii cu condiţii satisfăcătoare, 2 din ele au primit localuri noi încă în 2009 şi în anul 2010 - 2011 au efectuat lucrările de reparaţie şi de trecere (BP din s. Mateuţi, Trifeşti şi Pecişte). În perioada rece se încălzesc 23 din cele 35 biblioteci existente (65,7 %). Personalul:Total bibliotecari – 68. Grad de calificare deţin – 19 ( 27,9 %), personal auxiliar – 17 (17), informaticieni – 1 (0). În 2011 în bază de contract a fost angajat un informatician.ColecţiiTotal – 301,1 (304,5 mii u. m.) În limba de stat – 179,6 (184,3 mii u. m.), din care în grafie latină 79,3 (43,1) / 77,2 mii (41,9 %). Pe cap de locuitor – 1,8 lei (4 lei 00 bani). Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 16,0 (16,8 mii); Împrumutul total (mii u. m.) – 248,7 (247,7); Vizite (mii) – 129,3 (127,5). Menţionăm programul „O carte pentru fiecare” – program al BPR Rezina pentru deţinuţii de la Penitenciarul nr. 17, IRS nr. 1 şi casa Bunicilor (Azil de bătrâni) din or. Rezina, Tabăra de lectură şi Agrement (Rezina),

80

Page 81: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Clubul micilor cititori din BPR Rezina, care au sporit imaginea bibliotecilor din raion.InformatizareaDin 35 de biblioteci sunt dotate cu tehnologii informaţionale – 5 (14,3%), din care conectate la Internet – 1. Bibliotecile deţin 39 (37 calculatoare), din care 22 au unirea Internet, din care 34 sunt destinate pentru utilizare cititorilor, 27 (22) fiind unite la Internet. La dispoziţia utilizatorului sunt 6 imprimante alb negru şi 1 color (6 alb – negru) şi 3 scannere. În 2011 la dispoziţia utilizatorului de asemenea a fost Sala Multimedia a BPR „M. Eminescu” Rezina. BPR „Mihai Eminescu” Rezina dispune de pagină Web (http.//www.biblioteca-rezina.com) .Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Rezina: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1

Şcoli de Arte Plastice

1

Total 2 11 4 7 2 - 2 3 4

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: -

Buget – mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 50 mii lei

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Râşcani81

Page 82: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Numărul localităţilor-55 nr. de locuitori –67,6.Instituţii de cultură-99: Case de Cultură (C/C) -43; Case de Cultură fără edificiu-0;Biblioteci-51; Muzee-1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar(IÎAE)- 4; Librării-7; de stat-0; private-7. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate-2 (s.Aluniş, s.Păscăuţi), necesită reparaţie capitală –5 C/C (s. Văratic, s. Mihăilenii Noi, s. Moşeni, s. Gălăşeni, s. Pociumbeni). 2.Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.

Pe parcursul anului s-au reparat 12 C/C. S-au efectuat reparaţii curente la 25 C/C- 260,2 mii lei, reparaţii capitale la 8 C/C din s. Văratic -300,0 mii lei, s. Horodişte- 70,0 mii lei, s. Dumeni-81,3 mii lei, s. Zăicani-109,5 mii lei, s. Duruitoarea-57,5 mii lei, s. Petruşeni-128,1 mii lei, s. Gălăşeni-88,1 mii lei, s. Nihoreni-23,9 mii lei, suma totală- 1117,5 mii lei.

3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 222,0 mii lei.- costume naţionale -90,0 mii lei, -Utilaj 132,0 mii lei.

4. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 100,0 mii lei. 5. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 2492 manifestări cultural-artistice cu 2218,2 mii spectatori, inclusiv pentru copii 1523 cu 88.9 mii spectatori. 6. În Casele de Cultură activează 115 formaţii de amatori cu 1507 membri, din care 86 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1221 membri (toate formaţiile sunt de creaţie artistică).

7. 17 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 532 membri, din ele 12 pentru copii şi adolescenţi cu 389 membri.

8. Din cele 37 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 22,5 unităţi.

9. Formaţiile de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării în Polonia, Ungaria, Grecia.

10.Centre (ateliere) de meşteşuguri -1, Meşteri populari înregistraţi–85 persoane.

11. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) scăzut de dezvoltare: 115 formaţii de amatori cu 1507 membri raportate la 43 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 2,7 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

12. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 17 cu 532 membri raportate la 43 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,4 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) satisfăcător de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

13. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Râşcani 2492 cu 218,2 mii spectatori raportate la 43 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 57,9 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteci

82

Page 83: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total – 51 (51) biblioteciStarea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 45,0 mii lei; Realizat – 45,0 mii lei (17 localităţi)Reparaţii capitale nu s-au efectuatDoar 23 (23) din cele 51 de biblioteci înregistrate se încălzesc în perioada rece a anului (45,1 %) .Toate bibliotecile sunt conectate la curentul electric. Personalul:Total bibliotecari – 60 (60). Grad de calificare deţin – 21 (24), 40,0 %, personal auxiliar – 10 (10), informaticieni – 0 (0).ColecţiiTotal – 388,4) 392,4 mii u. m. În limba de stat – 173,6 (175,1) mii u. m, din care cu grafie latină – 60,6 (58,3) mii, ceea ce ne demonstrează o situaţie nu prea bună la acest capitol, când media pe ţară este aproape de 50 la sută. Pe cap de locuitor – 3 lei 80 bani (4 lei 80 bani). La acest capitol bibliotecile din Râşcani se plasează pe poziţii de mijloc dacă nu mai aproape de raioanele cu un indice mai înalt. Este şi rezultatul eforturilor depuse de bibliotecarii raionului pentru a obţine alocări de mijloace financiare pentru achiziţia de carte şi tendinţa respectării cuantumului minim stabilit de stat pentru anul 2011 de 6 lei 95 bani. Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 22,4 (22,1) mii; Împrumutul total (mii u. m.) – 309,3 (311,7); Vizite (mii) – 130,2 (124,7). InformatizareaÎn ultimii 2 ani bibliotecile din Râşcani au ieşit din rândul bibliotecilor lipsite de noi tehnologii informaţionale. Şi în anul 2011 au fost achiziţionate din banii bugetelor locale 2 calculatoare (bibliotecile publice din s. Mihăilenii Vechi şi Grinăuţi). Din cele 51 de biblioteci deţin calculatoare – 5 (4), din care nici una până când nu este unită la reţeaua Internet – 7 (6). Bibliotecile respective dispun în total de 5, din care 3 sunt staţii de lucru. În slujba utilizatorului nu sunt puse nici o imprimantă şi nici un scanner. După cum am menţionat funcţionalitatea echipamentului tehnic a fost întreţinută din buget. Cu toate că bibliotecile din raion au păşit pe calea automatizării, doar în ultimii 2 ani rezultatele sunt relativ bune. Probleme, propuneri:

Necesitatea în alocarea finanţelor pentru efectuarea reparaţiilor. Procent mic de biblioteci în proporţie cu numărul total de biblioteci dotate

cu noi tehnologii informaţionale. Prezenţa fenomenului bibliotecilor lipsite de agent termic în perioada rece a

anului în proporţii mari Necesitatea extinderii procesului de telefonizare a bibliotecilor din sate Necesitatea într-un centru de instruire la nivel naţional

Lipsa specialiştilor tineri cu studii în domeniu (problemă foarte stringentă, în special în BPO Râşcani.

În raion funcţionează 3 muzee: muzeul raional de istorie şi etnografie, muzeul de istorie şi etnografie din s. Pârjota şi Muzeul memorial „Liviu Damian“.

83

Page 84: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Patrimoniul muzeelor îl constituie 9575 piese muzeale. Muzeele sânt amplasate în clădiri aparte, în perioada rece a anului se încălzesc.

Pe parcursul anului s-au efectuat reparaţii cosmetice la muzeul raional. De mai mulţi ani rămâne nesoluţionată problema rezilierii din Registrul fondului de bază al muzeului raional a pieselor de patrimoniu, distruse în urma incendiului produs în anul 2005. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Râşcani: 4 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

3 30

Şcoli de Arte Plastice

1 8

Total 4 426 47 14 33 8 3 4 9 24

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 2569,3 mii lei

Buget – 2233,6 mii lei

Contribuţia părinţilor -334,7 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Sângerei

84

Page 85: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Numărul localităţilor-71, nr. de locuitori –87158.Instituţii de cultură-99: Case de Cultură (C/C) -48 (1 construcţie conservată s. Mândreştii Noi); C/C- fără edificiu-0; Biblioteci-48; Muzee-0; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)- 3; Librării-1; de stat-1; private-0. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate-0, necesită reparaţie capitală –14 C/C. 2.Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură. Pe parcursul anului s-au reparat 42 C/C. S-au efectuat reparaţii curente la 30 C/C- 308,0 mii lei, reparaţii capitale la 12 C/C din s. Mîndreştii Noi -100,0 mii lei, s. Bilicenii Vechi -169,5 mii lei, s. Slobozia Chişcăreni -534,9 mii lei, s. Bobletici -496,0 mii lei, s. Dobrogea Veche -87,1 mii lei, s. Izvoare -14,0 mii lei, s. Bocancea -20,4 mii lei, s. Bălăşeşti -335,2 mii lei, s. Rădoaea -234,1 mii lei, s. Chişcăreni -200,0 mii lei, s. Biruinţa -232,6 mii lei, CRC -630,3 mii lei, în suma totală 4389,7 mii lei.

3.Au fost procurate mărfuri în sumă de 105,1 mii lei.- aparataj sonor -29,7 mii lei,-audio centru -9,2 mii lei,-instrumente muzicale -24,1 mii lei,-masă de tenis -6,9 mii lei,-bainere -35,2 mii lei.

4. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 475,0 mii lei. 5. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 1194 manifestări cultural-artistice cu 226.4 mii spectatori, inclusiv pentru copii 379 manifestări cultural-artistice cu 73,2 mii spectatori. 6. În Casele de Cultură activează 218 formaţii de amatori cu 2738 membri, din care 157 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 2025 membri. Din ele 160 formaţii de creaţie artistică cu 2030 membri,din care 114 pentru copii şi adolescenţi cu 1481 membri.

7. 26 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 520 membri, din ele 18 pentru copii şi adolescenţi cu 394 membri.

8. Din cele 46 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” sunt finanţate 41 unităţi.

9. Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării -0.

10. Centre (ateliere) de meşteşuguri-3; Meşteri populari înregistraţi–134 persoane.

11.Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 160 formaţii de amatori cu 2030 membri raportate la 48 Case şi Cămine de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,4 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

12.Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 26 cu 501 membri raportate la 48 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,54 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

85

Page 86: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

13.Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Sângerei 1194 cu 226,4 mii spectatori raportate la 48 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturii, 24,9 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 48 (48) biblioteci. Din 2010 activează o nouă bibliotecă, care are statut de bibliotecă raională. Starea materială:2011 Programat – 207,8 mii leiRealizat – 376,5 mii lei (23 localităţi)Personalul:Total bibliotecari – 56 (56). Grad de calificare deţin – 41 (38), personal auxiliar – 24 (23), informaticieni – 0 (2). ColecţiiTotal – 323,0 (326,1) mii u. m. În limba de stat –200,1 (198,2) mii u. m., din care în grafie latină 126,2 (96,2 mii). Pe cap de locuitor – 3lei 12 bani (3 lei 00 bani). Bibliotecile din raionul Sângerei se plasează printre raioanele de mijloc cu realizări la capitolul dat, cuantumul stabilit de ţară fiind respectat doar de bibliotecile din Căuşeni (7,5) şi municipiul Chişinău. Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 22,0 (21,7 mii); Împrumutul total (mii u. m.) – 404,6 (394,3); Vizite (mii) – 222,2 (218,3), vizite virtuale – 12,8. InformatizareaÎn anul 2011 au fost cheltuiţi pentru automatizare 14723 (în 2010 - 86933 lei). Din 48 de biblioteci sunt dotate cu tehnologii informaţionale – 15 (31,3%), din care conectate la Internet – 11. Bibliotecile deţin 29 calculatoare, din care 22 au unirea Internet. La dispoziţia utilizatorului este sala specializată de lectură şi informare pentru copii şi tineret a BPO Sângerei, Mediateca din s. Bilicenii Vechi, Sala Multimedia pentru copii şi tineret din BP s. Chişcăreni, create cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova. Biblioteca Publică Bilicenii Vechi, Sângerei a realizat blogul: http://bvbiblioteca.wordpress.com/.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Sângerei: 3 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1

Şcoli de Arte

2

86

Page 87: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total 3 322 36 24 20 7 6 3 7 21

Tineri specialişti: 1

Alocaţii financiare: - 1767300

Buget – 1704200mii lei

Contribuţia părinţilor -63100;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 38546

Cărţi ediţii periodice –4960

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –5487

Instrumente muzicale – 28099

Raionul Soroca

Numărul localităţilor - 67, nr. de locuitori - 101,3. Instituţii de cultură -125: Case de Cultură (C/C) – 56; Case de Cultură fără edificiul -0; Biblioteci-59; Muzee-2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-6; Librării-2; de stat-0; private-2. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură.Avariate -7 (s. Niorcani, s. Voloviţa, s. Bădiceni, s. Cerlina, s. Slobozia Cremene), necesită reparaţie capitală –25 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.

87

Page 88: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Pe parcursul anului s-au reparat 40 C/C. S-au efectuat reparaţii curente la 32 C/C, reparaţii capitale -8, C/C din s.Ocolina-129,3 mii lei, s.Niorcani-399,8 mii lei, s. Vădeni-444,0 mii lei, suma totală-1865,6 mii lei. 3.Au fost procurate mărfuri în sumă de 529,6 mii lei.- costume naţionale -175,1 mii lei,-instrumente muzicale -18,3 mii lei,-centre muzicale -87,2 mii lei,-computer -15,0 mii lei.

4.Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 300,0 mii lei. 5. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 4045 manifestări cultural-artistice cu 336,1 mii spectatori, inclusiv pentru copii 1529 manifestări cultural-artistice cu 109,1 mii spectatori. 6. În Casele de Cultură activează 89 formaţii de amatori cu 1278 membri, din care 47 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 614 membri. Din ele 81 formaţii de creaţie artistică cu 1170 membri, din care 40 pentru copii şi adolescenţi cu 521 membri.

7. 28 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 588 membri, din ele 7 pentru copii şi adolescenţi cu 154 membri.

8. Din cele 58 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 55 unităţi asigurate financiar.

9. 5 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării: în România.

10. Centre (ateliere) de meşteşuguri-4. Meşteri populari înregistraţi–250 persoane.

11.Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) scăzut de dezvoltare: 81 formaţii de amatori cu 1170 membri raportate la 56 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 1,5 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

12. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 28 cu 588 membri raportate la 56 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,5 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori. 13. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Soroca 4045 cu 366,1 mii spectatori raportate la 56 CC satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 72,2 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 59 (59) biblioteci, inclusiv o filială de carte românească „Basarabia” parteneră a Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu” din Buzău, România BPR „M. Sadoveanu” a organizat în anul 2010 Concursul Raional „Cea mai Starea tehnico-materialăReparaţii capitale – 4 (0) Necesită reparaţie capitală – 10 (13)Reparaţii curente – 12 (22) biblioteci. Conectare la curent electric – 56 (52).

88

Page 89: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Bibliotecile Se încălzesc în perioada rece a anului – 22 (22)Personalul:Total bibliotecari – 79 (79)Grad de calificare deţin – 27 (27), 34,2 % Personal auxiliar – 16 (16)Informaticieni – 0 (0)Personalul din raionul Soroca are ore de instruire în cadrul Şcolii Tânărului Bibliotecar. ColecţiiTotal – 449,1 (457,9) mii u. m.În limba de stat – 294,5 (292,4) mii u. m, din care cu grafie latină – 143,5 (128,4)Achiziţia (intrările)Pentru bibliotecile publice din oraşul Soroca în anul 2011 s-au alocat 143,5 mii lei ce este mai mult cu 14,6 mii (în 2010 s-au alocat 132595 lei, aceea ce este cu aproape 33000 lei mai mult ca în anul precedent). Bibliotecile săteşti în anul 2011 au beneficiat de publicaţii în sumă de 255160 lei (în 2010 doar 39371 lei). În total au fost alocaţi 398,5 mii lei (în 2010 - 206, 8 mii lei).Pe cap de locuitor – 4 lei 82 bani (2 lei 30 bani)Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 32,2 (31,6) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 433,5Vizite (mii) – 166,7 (172,4) InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 5 (3), din care conectate la Internet sunt toate.Total calculatoare – 13 (12), din care conectate la Internet – 109 calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 95 (3) imprimante5 (3) scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale)În 2011 au fost procurate 4 calculatoare.La dispoziţia utilizatorului mai sunt:

Sala multimedia din cadrul BPR „M. Sadoveanu” Soroca, care pe parcursul anului a organizat seminare, conferinţe, ore în scopul instruirii populaţiei din localitate în utilizarea noilor tehnologii informaţionale. Sala este dotată cu un calculator server, 6 calculatoare, din care 4 pentru utilizatori, imprimantă alb-negru şi color, copiator (în total au primit consultaţii, asistenţă tehnică 275 utilizatori).

Servicii moderne oferă şi Filiala de Carte română „Basarabia”, care are 2 calculatoare, o imprimantă şi un copiator (procurate în 2008)

Mediateca din satul Zastânca, creată grație implementării proiectului „Mediateca pentru toţi în biblioteca publică” cu sprijinul Fundaţiei Soros-

89

Page 90: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Moldova, dotată cu 3 calculatoare, scanner, imprimantă (alb – negru şi color), copiator.

Informaţii de pe pagina Web a Consiliului Raional Soroca Bază de date cu tematică locală pe suport electronic (realizat în cadrul

programului de Memorie şi cunoaştere locală” Pagina BPR „M. Sadoveanu” pe blogul de biblioteconomie şi ştiinţa

informării (http://regv.wordpress.com), care oferă informaţii privind activitatea bibliotecii.

Colaborare şi parteneriat. Proiecte câştigate (realizate, în implementare) în 2011.

Bibliotecile publice din raion au menţionat o comunicare mai bună cu reprezentanţii Administraţiei publice locale.

Implicarea în dezbaterile publice la nivel de comunitate „Biblioteca în contextul noilor strategii” (BPR Soroca)

Biblioteca de carte românească „Basarabia” din reţeaua bibliotecilor este parteneră a Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu” din Buzău, România, care activează în corespundere cu un program special

BPR „M. Sadoveanu” din Soroca este partenera facultăţii de biblioteconomie a Colegiului de Artă din Soroca în vederea asigurării orelor practice]] În raion funcţionează 4 muzee: Muzeul raional de istorie şi etnografie cu

două filiale. Cetatea Soroca şi complexul “Lumânarea recunoştinţei“ şi muzeul de istorie şi etnografie din s. Cosăuţi. Patrimoniul muzeelor îl constituie 31 326 piese muzeale. Toate muzeele dispun de edificii aparte. Muzeul raional Soroca este cea mai veche instituţie muzeală din nordul Moldovei, fondată în anul 1907. Clădirea muzeului, monument de istorie din sec. XIX, se află în stadiu de reparaţii şi restaurări de mai mulţi ani.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Soroca: 6 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

4

Şcoli de Arte

1

Şcoala de Arte Plastice

1

Total 6 577 56 32 24 8 7 3 3 35 Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 2,722,2 mii lei

90

Page 91: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Buget – 80%

Contribuţia părinţilor -20%

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 23 mii lei

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale –12,4 mii lei

Raionul Străşeni

Numărul localităţilor-39, nr. de locuitori – 88717. Instituţii de cultură -71: Case de Cultură (C/C) – 33; Case de Cultură fără edificiu-1 (s. Lozova); Biblioteci-35; Muzee-1; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-2; Librării-2; de stat- 1; private-1. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -1 (s.Saca), necesită reparaţie capitală –18 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-au reparat 17 C/C. S-a reparat acoperişul C/C din s. Scoreni-225,0 mii lei, s-au efectuat reparaţii curente la 13 C/C, reparaţie capitală la C/C din s. Sireţ -187,4 mii lei, s. Grebleşti -158,5 mii lei, s. Zubreşti -102,0 mii lei, suma totală –938,1 mii lei. 3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 463,5 mii lei.- aparataj de sonorizare -104,5 mii lei,- costume naţionale – 137,6 mii lei, - mobilier -32,5 mii lei, ş.a.

4. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 240,0 mii lei. 5. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 2782 manifestări cultural-artistice cu 416,8 mii spectatori, inclusiv pentru copii 2121 manifestări cultural-artistice cu 301,1 mii spectatori. 6. În Casele de Cultură activează 89 formaţii de amatori cu 1599 membri, din care 7 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 245 membri. Din ele 89 formaţii de

91

Page 92: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

creaţie artistică cu 1599 participanţi, din care 7 pentru copii şi adolescenţi cu 245 membri. 7. 35 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 898 membri, din ele 2 pentru copii şi adolescenţi cu 45 membri.

8. Din cele 75 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 70 unităţi sunt finanţate.

9. 7 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării: în Belarusi, Spania, Belgia, România, Ucraina.

10.Centre (ateliere) de meşteşuguri-1. Meşteri populari înregistraţi–121 persoane.

11.Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 89 formaţii de amatori cu 1599 membri raportate la 33 Case şi Cămine de Cultură - în mediu alcătuiesc 2,7 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

12.Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 35 cu 898 membri raportate la 33 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 1,1 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) satisfăcător de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

13.Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Străşeni 2782 cu 416,8 mii spectatori raportate la 33 CC satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 84,3 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 35 (35) biblioteci, inclusiv o filială de carte română.

Starea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 108,0 mii lei; realizat – 76,4 mii lei

În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat –93,0 mii lei-realizat – 63,3 mii leiS-a constatat o creştere substanţială a alocaţiilor din buget în bibliotecile raionului la toate articolele, inclusiv şi pentru achiziţia de carte. Cheltuielile pentru achiziţia de carte au crescut de la 0,9 lei per capita (în anul 2009) la 2 lei 60 bani (în 2010) şi în anul 2011 a rămas la nivelul anului 2010 de 2 lei 60 bani.Reparaţii curente – 12 biblioteci.. Conectare la curent electric – 31. Bibliotecile din s. Ciobanca, Micăuţi, Rădeni şi Saca sunt deconectate de la curentul electric (în total 4 biblioteci).Se încălzesc în perioada rece a anului – 15 (16), din care 5 cu radiatoare electrice Personalul:Total bibliotecari – 57 -Grad de calificare deţin – 19 (18), 31,6 %; Personal auxiliar - 19 (16)Informaticieni – 1 (1)ColecţiiTotal – 322,5 (328,9) mii u. m.În limba de stat – 205,2 (201,3) mii u. m.

92

Page 93: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 2 lei 60 bani (2 lei 60 bani) Rata de înnoire a fondului – 46 (48) ani Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 15,4 (15, 7) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 384,1 (377,7)Vizite (mii) – 152,9 (150,8) InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 7 (6), din care 4 (39 conectate la InternetTotal calculatoare - 21 (18), din care 15 (12) conectate la InternetImprimante - 6 (5)Scannere – 3 (5)În 2011 au fost procurate:Total – 3 calculatoare (computere). Două biblioteci (Vorniceni şi Zubreşti), începând cu anul 2011 oferă utilizatorilor servicii moderne.La dispoziţia utilizatorului sunt: Centrul de Informaţii Comunitare Străşeni (în cadrul BPR „Mihail Sadoveanu” Străşeni, Centrul de voluntari „Cugetul” (BP s. Tătăreşti, Mediateca (BP s. Scoreni), bp S, Vorniceni dotate cu noi tehnologii informaţionale şi în aşa mod oferă acces la resursele informaţionale electronice, care sunt o sursă eficientă de informare şi satisfacere a necesităţilor informaţionale.La dispoziţia utilizatorului şi a colegilor de breaslă este Blogul creat în 2010:Biblioteca Publică Raională „M.Sadoveanu” Strășeni: http://bibmsadoveanu.wordpress.com/ ; 4 biblioteci au create pagini Web. Colaborare şi parteneriat. Proiecte câştigate (realizate, în implementare) în 2011.

BPR „Mihail Sadoveanu” Străşeni în cadrul acordului de colaborare cu Centrul de zi pentru oamenii în etate „Neoumanist”, sprijinită de câţiva elevi şi studenţi voluntari a organizat pe parcursul anului 2010un şir de acţiuni

O colaborare productivă există între filiala de carte Română şi copiii Centrului „Prometeu” din Străşeni (program cultural). Există o susţinere din partea voluntarilor

La BP din s. Scoreni şi-a continuat activitatea Clubul pentru Copii „Lecturile verii” şi Clubul de discuţii pentru femei

În raion funcţionează 2 muzee: muzeul de istorie şi etnografie “Gavril Drăguţan“ din s. Recea şi muzeul “Codrii‘” din s. Lozova. Patrimoniul muzeelor înserează mai bine de 3 mii piese muzeale. Muzeele sânt amplasate în clădiri separate, bine îngrijite. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Străşeni: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

93

Page 94: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Şcoli de Arte

2

Total 2 574 59 28 31 4 17 18 13 7

Tineri specialişti: 2

Alocaţii financiare: -

Buget – 0 mii lei

Contribuţia părinţilor -0;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 0

Raionul Şoldăneşti

Numărul localităţilor-33: nr. de locuitori - 41509. Instituţii de cultură -64: Case de Cultură (C/C) – 27; Case de Cultură fără edificiu-1 (s. Găuzeni); Biblioteci-34; Muzee-0. 1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură: Avariate -2 (s.Samaşcani, s.Pohoarna), necesită reparaţie capitală –18 C/C.

2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură:Pe parcursul anului s-au reparat 23 C/C. S-a reparat acoperişul C/C din s. Alcedar 252,6 mii lei, s-au efectuat reparaţii curente la 19 C/C, în sumă totală de 89,7 mii lei, reparaţie capitală la 3 C/C din s.Şipca-9,8 mii lei, s.Cuşmirca-12,5 mii lei, s. Parcani -9,8 mii lei, suma totală –366,5 mii lei. 3.Au fost procurate mărfuri în sumă de 224,8 mii lei.- aparataj de sonorizare – 41,1 mii lei, -mobilier-78,8 mii lei;

94

Page 95: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

- costume naţionale -59,8 mii lei, - instrumente muzicale -45,1 mii lei. 4.Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 87,5 mii lei. 5. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 497 manifestări cultural-artistice cu 110,3 mii spectatori, inclusiv pentru copii 131 manifestări cultural-artistice cu 19.5 mii spectatori. 6.În Casele şi Căminele de Cultură activează 122 formaţii de amatori cu 1591 membri, din care 82 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1101 membri. Din ele 116 formaţii de creaţie artistică cu 1497 membri, din care 77 pentru copii şi adolescenţi cu 1013 membri. 7. 13 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 249 membri, din ele 4 pentru copii şi adolescenţi cu 106 membri.

8. Din cele 26 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 22 unităţi sunt finanţate.

9. Formaţii de artişti amatori n-au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării, în România.

10.Centre (ateliere) de meşteşuguri-0. Meşteri populari înregistraţi -63 persoane.

11.Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 122 formaţii de amatori cu 1591 membri raportate la 27 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 4,5 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

12.Formaţii artistice cu titlul ,,model”-13 cu 233 membri raportate la 27 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,5 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

13.Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Şoldăneşti 497 cu 110,3 mii spectatori raportate la 27 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 18,4 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 34 (34 biblioteci), inclusiv 5 biblioteci pentru copii (5).Starea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 124,9 mii lei (164,4 mii lei)Realizat – 25,1 mii lei (14,4 mii lei) Total reparate – 15 (4) biblioteciReparaţii capitale :2011 – 3 biblioteci (suma alocată 60,8 mii lei)2010 - 2 biblioteci (suma alocată 9,9 mii lei)Reparaţii curente –2011 – 12 biblioteci (suma alocată – 60,8 mii lei)2010 - 4 biblioteci (suma alocată 4,5 mii lei). Conectare la curent electric – 34 (34)Se încălzesc în perioada rece a anului – 22 (20)

95

Page 96: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Stare avariată –2011 – 1 bibliotecă (Răspopeni)2010 - 3 biblioteci (Samaşcani, Pohoarna, Răspopeni)Necesită reparaţii capitale –2011 – 2 (Cuşmirca, Olişcani)2010 - 2 (Alcedar, Cuşmirca)Necesită reparaţii curente – 2011 – 20 biblioteci2010 - 13 biblioteciPersonalul:Total bibliotecari – 39 (39)Grad de calificare deţin – 32 (33) Personal auxiliar – 17 (23)Informaticieni – 0 (0)Concursul raional „Vivat profesia” (cu participarea tuturor bibliotecarilor din reţea)ColecţiiTotal – 271,2 (271,1)Pe cap de locuitor – 3 lei 50 bani (3 lei 90 bani). Nu au avut bani pentru achiziţia de carte din fondurile locale 3 biblioteci:

BP. S. Alcedar BP s. Curatura BP s. Fuzăuca

Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 14,8 mii (15, 2 mii), inclusiv copii – 6,0 mii (8, 6 mii).Împrumutul total (mii u. m.) – 304,0 (301,3)InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare –1Total calculatoare - 4La dispoziţia utilizatorului este Centrul de Informare şi Documentare din cadrul BPO Şoldăneşti, dotat cu 4 calculatoare, imprimantă şi copiator funcţionabile. Centrul a fost creat graţie implementării unui proiect cu susţinerea Fundaţiei Soros - Moldova la mijlocul anilor 2000Propuneri

Reorganizarea Bibliortecii Publice Orăşeneşti Şoldăneşti în bibliotecă cu statut raional.

Conectarea la Internet Telefonizarea bibliotecilor

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Şoldăneşti: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

96

Page 97: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Şcoli de Muzică

2

Total 2 114 14 4 10 1 - 1 2 10 Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 0 mii lei

Buget – 0

Contribuţia părinţilor -0

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0 mii lei

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale –0 mii lei

Raionul Ştefan Vodă

Numărul localităţilor-26, nr. de locuitori - 70,6. Instituţii de cultură -67: Case de Cultură (C/C) -26; Case de Cultură fără edificiu-2 (s. Marianca de jos, s. Semionovca); Biblioteci-37; Muzee-2; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-2; Librării-3; de stat- 0; private-3.

1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate-8 (s.Ştefăneşti, s.Palanca, s.Ciobruciu, s.Ermoclia, s.Todora, s.Viişoara, s.Talmaza, s.Carahasani), necesită reparaţie capitală –14 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-au reparat 16 C/C, s-a reparat acoperişul C/C din s. Olăneşti-27,7 mii lei; s-au efectuat reparaţii curente la 8 C/C, reparaţie capitală la 6 C/C din s.Olăneşti 68,4 mii lei, s.Talmaza -32,6 mii lei, s.Viişoara 13,8 mii lei, s.Purcari -14,0 mii lei, suma totală –302,9 mii lei.

3.Au fost procurate mărfuri în sumă de 988,1 mii lei.- aparataj de sonorizare-133,4 mii lei,-instrumente muzicale -24,5 mii lei,

97

Page 98: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

-calculator, imprimanta, xerox -24,9 mii lei,-televizor, DVD -4,6 mii lei.

4.Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 240 mii lei.

5. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 964 manifestări cultural-artistice cu 319,7 mii spectatori, inclusiv pentru copii 426 manifestări cultural-artistice cu 103.3 mii spectatori. 6. În Casele şi Căminele de Cultură activează 100 formaţii de amatori cu 1458 membri, din care 46 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 744 membri. Din ele 93 formaţii de creaţie artistică cu 1369 participanţi, din care 42 pentru copii şi adolescenţi cu 702 membri.

7. 34 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 688 membri, din ele 15 pentru copii şi adolescenţi cu 935 membri.

8. Din cele 73 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 73 unităţi sunt finanţate.

9. 3 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării: în România,Ucraina.

10.Centre (ateliere) de meşteşuguri-5; Meşteri populari înregistraţi –46 persoane.

11.Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel ( cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 100 formaţii de amatori cu 1458 membri raportate la 26 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,8 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

12. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 34 cu 668 membri raportate la 26 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 1,3 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) satisfăcător de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

13.Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Ştefan Vodă 964 cu 319,7 mii spectatori raportate la 26 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 37,0 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

,Reţeaua de biblioteciTotal – 37 (37) biblioteciStarea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 0 mii leiRealizat – 24,7 mii leiÎn 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 22,9 mii leiRealizat – 36,9 mii leiReparaţii capitale – 0 (3) biblioteciReparaţii curente – 2 biblioteci (Biblioteca Copii Ştefan Vodă – 10,7 mii lei şi BP s. Antoneşti – 10,0 mii lei)Conectare la curent electric – sunt toate bibliotecileSe încălzesc în perioada rece a anului – 14 or 37,8 % Personalul:

98

Page 99: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total bibliotecari – 45 (45)Grad de calificare deţin – 24 (23) Personal auxiliar - 23 (23)Informaticieni – 0 (0)ColecţiiTotal – 340,7 mii u. m.În limba de stat – 181,1 (184,9) mii u. m.Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 3 lei 93 bani (4 lei 90 bani).Se plasează printre ele puţinele raioane care pe parcursul mai multor ani au investiţii relativ bune şi susţinerea Consiliului Raional Ştefan Vodă pentru achiziţia de carte.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 16, 0 (17,0 mii)Împrumutul total (mii u. m.) – 369,0 (365,0)Vizite (mii) – 196,0 (107,1) InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 7 (7), 18,9%, din care conectate la Internet – 4 (57 %)Total calculatoare – 18 (18), din care conectate la Internet – 88,9 %17 (17) calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 158 imprimante3 scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale)În anul de referinţă au fost cheltuite 9,4 mii lei la capitolul automatizare.În 2011 au fost procurate: 1 calculator La dispoziţia utilizatorului sunt: Centrul de referinţe virtuale Biblioteca Publică Orăşenească Ştefan- Vodă

(realizat în 2005cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova) Sala Multimedia Biblioteca publică, s. Feşteliţa, (realizat în 2005cu sprijinul

financiar al Fundaţiei Soros-Moldova) Centrul de Informare şi educare a copiilor şi tineretuluidin Biblioteca publică,

s. Tudora (realizat în 2005cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova)

Probleme, propuneri: Finanţarea insuficientă a bibliotecilor pentru informatizare Finanţarea insuficientă a bibliotecilor pentru achiziţia de carte Finanţarea insuficientă a bibliotecilor pentru efectuarea reparaţiilor capitale

şi curente. Necesitatea dotării bibliotecilor cu echipamente informaţionale şi programe de biblioteci conform unui program naţional

Majoritatea absolută a bibliotecilor din raion necesită investiţii în schimbarea mobilierului, echipamentelor, pentru procurarea covoarelor

Lipsa posibilităţilor de instruire la nivel naţional Salarii mici

99

Page 100: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Ştefan Vodă: 2instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pâna la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Arte

2

Total 2 691 62 31 32 12 9 7 6 21

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 4047,9 mii lei

Buget – 3670,7 mii lei

Contribuţia părinţilor -243,3 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 113,9 mii lei

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 86,8 mii lei

Cărţi ediţii periodice –2,2 lei

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 67,5 mii lei

Raionul Taraclia

Numărul localităţilor-27, nr. de locuitori - 44,6.

100

Page 101: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Instituţii de cultură -52: Case de Cultură (C/C) -22; Case de Cultură fără edificiu-4 (s.Albota de Sus, s. Balabanu, s.Cealîc, s. Sofievca); Biblioteci-24; Muzee-4; Instituţii de învăţământ artistic extpaşcolar (IÎAE)-2; Librării-4; de stat- 0; private-4.

1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -0,necesită reparaţie capitală 14 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură. Pe parcursul anului s-au reparat 12 C/C, s-a efectuat reparaţii curente la 12 C/C , suma totală –53,9 mii lei. 3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 126,7 lei.- aparataj de sonorizare – 109,6 mii lei,-centre muzicale – 13,0 mii lei,-noutbook -5,8 mii lei.

4. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 95,0 mii lei. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 2343 manifestări cultural-artistice cu 235,5 mii spectatori, inclusiv pentru copii 368 manifestări cultural-artistice cu 35,5 mii spectatori. 5. În Casele şi Căminele de Cultură activează 82 formaţii de amatori cu 1049 membri, din care 56 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 722 membri. Din ele 82 formaţii de creaţie artistică cu 1049 participanţi, din care 56 pentru copii şi adolescenţi cu 722 membri.

6. 9 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 150 membri, din ele 0 pentru copii şi adolescenţi.

7. Din cele 20 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 14 unităţi sunt finanţate.

8. 4 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării: în Bulgaria.

9.Centre (ateliere) de meşteşuguri-0. Meşteri populari înregistraţi– 120 persoane. 10. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de

dezvoltare, 107 formaţii de amatori cu 1276 membri raportate la 22 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 4,9 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 9 cu 150 membri raportate la 22 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,4 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Taraclia 2343 cu 235,5 mii spectatori raportate la 22 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 10,6 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 24 biblioteci (24 biblioteci)Starea tehnico-materialăÎn 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 14,7 mii lei Realizat – 4,7 mii lei

101

Page 102: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Reparaţii capitale – 0 (0)Reparaţii curente – 7 biblioteci (în valoare de 400 lei):

BP s. Chirilovca – 1100 lei BP. S. V. Albota – 300 lei BP s. Sofievca – 300 lei BP s. Ciainac – 300 lei BP s. Valea Perjei – 2000 lei Biblioteca publică orăşenească Taraclia – 500 lei

În 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 1,1 mii leiRealizat – 0, 4 mii leiReparaţii capitale – 0 (0)Reparaţii curente – 4 biblioteci (în valoare de 400 lei):

BP s. Hârtop – 200 lei BP. S. Ciumai – 100 lei Biblioteca publică s. Sofievca – 100 lei

În aşa mod în anul 2010 au fost oferiţi 36,4 % din suma preconizată pentru reparaţii. Şi acest lucru se atestă în situaţia, când 7 biblioteci (29,2 %) necesitau reparaţii capitale (la 01. 01. 2011): BP s. Albota de Sus, BP s. Mirnoe. BP s. Albota de jos, BP s. Sofievca, BP s. Kirilovca, BP s. Corten, BP s. Salcia5 biblioteci (20,8 %) au nevoie de reparaţii curente. Conectare la curent electric – 24 (24)Se încălzesc în perioada rece a anului – 10 or 41, 6 % (9 or 37,5 % ) conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice.Personalul:Total bibliotecari – 34 (34)Grad de calificare deţin – 15 (44,1 %) / 16 ( 47,1 %) Personal auxiliar – 10 (8)Informaticieni – 5 (5)Pe un salariu întreg au activat 22 (21) bibliotecari; 0,75 – 8 (8); 0,5 – 4 (5)ColecţiiTotal – 241,0 mii u. m. (242,8 mii u. m.).În limba de stat – 15,5 mii u. m. (15,5 mii u. m), din care cu grafie latină – 6,4 % (9,3 % )Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 1 leu 20 bani (0 lei 90 bani).În 2011 doar primăria Tvardiţa a oferit surse financiare din bugetul local pentru achiziţia de carte. Au beneficiat de finanţe în măsura necesităţilor utilizatorilor pentru ediţii periodice 5 biblioteci (BP s. Tvardiţa, Valea Perjei, Novosiolovca, Corten). 7 biblioteci nu au avut nici ediţii periodice (BP s. Ciumai, , Cairaclia, Kirilovca, Salcia, V.-Albota, Sofievca).Rata de înnoire a fondului – 114 ani (186, 8 ani)Utilizarea bibliotecilor

102

Page 103: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total utilizatori activi – 10,8 mii (15,2mii)Împrumutul total (mii u. m.) – 310,9 (288,7)Vizite (mii) – 116,5 (111,6) InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 2 (8,3 %) / 2 ( 8,3%), din care conectate la Internet – 2 (2)Total calculatoare – 15 (15), din care conectate la Internet – 13 (13)12 calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 12 (12)3 (3) imprimante 2 (2) scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale)În cele 2 centre de Informare şi documentare sunt 15 calculatoare, din care 13 – conectate la Internet, 3 imprimante, 4 copiatoare, 2 scannere.În 2011 au fost procurate:1 calculator (BP s. Tvardiţa)1 calculator – BPO TaracliaLa dispoziţia utilizatorului mai sunt:

Mediateca din cadrul BPO Taraclia (creat cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova în I jumătate a anilor 2000)

Centrul comunitar de informare şi documentare Tvardiţa (creat cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova în I jumătate a anilor 2000). Biblioteca pe parcursul anului 2011 a organizat seminare, conferinţe în scopul instruirii populaţiei din localitate în utilizarea noilor tehnologii informaţionale.

Biblioteca Publică din Tvardiţa a ghidat pe parcursul anului rubrica „Centrul de Informare şi Documentare” pe site-ul satului Tvardiţa (www.tvarditsa.com). Probleme, propuneri:

Finanţarea insuficientă a bibliotecilor pentru informatizare Finanţarea insuficientă a bibliotecilor pentru achiziţia de carte Finanţarea insuficientă a bibliotecilor pentru efectuarea reparaţiilor capitale

şi curente. Necesitatea dotării bibliotecilor cu echipamente informaţionale şi programe de biblioteci conform unui program naţional

Majoritatea absolută a bibliotecilor din raion necesită investiţii în schimbarea mobilierului, echipamentelor, pentru procurarea covoarelor

În raion funcţionează 4 muzee: muzeele de istorie şi etnografie din satele Cairaclia, Tvardiţa, Corten şi Vinogradovca. Patrimoniul muzeelor înserează 15 157 piese muzeale, care elucidează, în special, istoria şi cultura bulgarilor din această regiune a republicii. Muzeele din Cairaclia, Corten şi Vinogradovca se află la balanţa primăriilor, muzeul din Tvardiţa – la balanţa Firmei agricole locale. Muzeul din Cairaclia este amplasat în fosta clădire a Primăriei, nu se încălzeşte, necesită reparaţii. Muzeele din Tvardiţa şi Vinogradovca sânt amplasate în clădirile Caselor de cultură, care nu se încălzesc. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Taraclia: 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pâna la 15

Până la 20

Mai mult de

103

Page 104: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

ani ani 20Şcoli de Arte

2

Total 2 203 26 18 8 3 4 3 4 12

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: -

Buget – 1 731 830 lei

Contribuţia părinţilor -1 123 831 lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 63,4 lei

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 5400 lei

Cărţi ediţii periodice –

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale –5400 lei

Raionul Teleneşti

Numărul localităţilor – 54, nr. de locuitori - 70126. Instituţii de cultură -97: Case de Cultură (C/C) -44; Case de Cultură fără edificiu-4 (s.Cîşla, s.Zăicanii Noi, s. Cucioaia, s. Ratuş); Biblioteci-47; Muzee-4; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-2; Librării-0; de stat- 0; private-0.

1. Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -3 (s.Căzăneşti, s.Hirişeni, s.Zăicanii Vechi), necesită reparaţie capitală –6 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-au reparat 21 C/C, s-a reparat acoperişul C/C din s. Budăi -160,0 mii lei, s.Chiştelniţa -100,0 mii lei, s.Zgărdeşti -100,0 mii lei, s.Ordăşei -42,0 mii lei, s-au efectuat reparaţii curente la 9 C/C, reparaţii capitale la 7 C/C din s.Budăi -360,0 mii lei, s.Negureni -500,0 mii lei, s.Zgărdeşti -254,0 mii lei,

104

Page 105: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

s.Crăsnăşeni -200,0 mii lei, s.Tîrşiţei -150,0 mii lei, s.Vadu-Leca -100,0 mii lei, s.Codru Nou -80,0 mii lei, s.Hirişeni 200,0 mii lei, suma totală –3164,5 mii lei. 3.Au fost procurate mărfuri în sumă de 300,0 mii lei.- aparataj de sonorizare-156,0 mii lei,-utilaj pentru discotecă -34,0 mii lei, - costume naţionale–33,0 mii lei, ş.a.

4. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 37,0 mii lei. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 3584 manifestări cultural-artistice cu 394,8 mii spectatori, inclusiv pentru copii 109 manifestări cultural-artistice cu 16,93 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 144 formaţii de amatori cu 2042 membri, din care 57 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 836 membri. 6. 28 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 645 membri, din ele 8 pentru copii şi adolescenţi cu 169 membri.

7. Din cele 67 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 33 unităţi sunt finanţate.

8. 1 Formaţie de artişti amatori a participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării-0.

9.Centre (ateliere) de meşteşuguri-0. Meşteri populari înregistraţi– 60 persoane.

10.Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 144 formaţii de amatori cu 2042 membri raportate la 44 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 3,3 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 28 cu 677 membri raportate la 44 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,6 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Teleneşti 3584 cu 394,8 mii spectatori raportate la 44 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 81,5 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 47 biblioteciÎn anul 2011 nu au funcţionat:

biblioteca publică din s. Zgărdeşti (pe parcursul a 6 luni) biblioteca publică din s. Mihalaşa (pe parcursul întregului an)

Starea tehnico-materială. În 2011 pentru reparaţia bibliotecilor din raion au fost oferiţi:Reparaţii capitale – în valoare de 26620 leiReparaţii curente – în valoare de 29754 mii lei. La începutul anului 2012 necesitau reparaţie capitală 7 biblioteci şi 20 – reparaţie curentă. 3 biblioteci erau amplasate în localuri avariate (BP s. Căzăneşti, Cucioaia, Hârtop).Conectare la curent electric – 47 (45). În aşa mod în anul 2011 a fost rezolvată problema asigurării cu curent electric în cele 2 biblioteci (BP s. Ghiliceni şi

105

Page 106: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Hârtop) care în anul 2010 au fost lipsite de curent electric. O problemă specială pentru toate bibliotecile din raionul Teleneşti o constituie reţelele electrice depăşite faţă de solicitările actuale. Se încălzesc în perioada rece a anului – 41 (36) biblioteci. O problemă este supraîncărcarea spaţiilor ocupate de biblioteci din motivul suprafeţelor mici destinate bibliotecilor. Spre exemplu, cu suprafaţa între 12 m. p. şi 25 m. p. sunt 9 biblioteci. Evident că o astfel de bibliotecă nici nu dispune de mobilier, care ar satisface necesităţile utilizatorilor pentru lectură şi recreaţie. 11 biblioteci din mobilier (cu excepţia rafturilor pentru cărţi) deţin doar o masă, cu un scaun sunt 3. În acelaşi timp menţionăm că sunt biblioteci care ocupă spaţii încăpătoare. Personalul- Total bibliotecari – 66 (67), grad de calificare deţin – 18 (17) personal auxiliar – 40 (40), Informaticieni – 1 (1) ; Pe un salariu deplin (1,0 normă) au activat 34 de biblioteci. Conform criteriilor de normare a resurselor umane din aceste sate populaţia ţintă variază de la 266 până la 938). 13 biblioteci au activat pe jumătate de salariu.Mai mult de 61 % sunt din personal este cu vârsta peste 45 ani. Până la 30 ani au activat 6 persoane.

ColecţiiTotal – 378,0 mii u. m., În limba de stat – 280,0 mii u. m, din care cu grafie latină – 124,8 (123,1) Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 2 lei 80 bani (4 lei 20 bani).Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 23,3 (21,4) miiÎmprumutul total (mii u. m.) – 522,5 (509,5)Vizite (mii) – 340,7 (320,3), din care virtuale – 8,2 ( 1,6)InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 8 (6). De acces la Internet au beneficiat doar utilizatorii BPR „V. Alecsandri” Teleneşti şi BP s. VăsieniTotal calculatoare – 12 ( 13), din care conectate la Internet – 2 (6)4 (8) calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 2 (4)7 (7) imprimante5 (10) scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale)O problemă rămâne a fi conectarea bibliotecilor săteşti/comunale la reţeaua Internet.Bibliotecile dotate cu noi tehnologii informaţionale:

BPR „V. Alecsandri” Teleneşti BP s. Văsieni, Sărăteni, Ordăşei,, Câşlea, Verejeni, Pistruieni, Crăsnăşeni.

La capitolul Automatizare în 2011 au fost făcute cheltuieli pentru procurarea a 3 calculatoare (BPR „V. Alecsandri”, BP s. Crăsnăşeni).La dispoziţia utilizatorului mai sunt:

Centrul Multifuncţional de Educaţie, Informaţie şi Cultură

106

Page 107: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

BPR „V. Alecsandri” în 2010 a creat pagina Web a bibliotecii şi care este activă şi în ptezent.Probleme, propuneri:

Finanţarea redusă pentru necesităţile bibliotecilor Centralizarea achiziţiei de carte şi posibilitatea de achiziţionare prin

proceduri mai simplificate Crearea unui program de stat de revigorare a bibliotecilor rurale Necesitatea organizării unor întruniri trimestriale a directorilor bibliotecilor

publice la Ministerul culturii în scopul monitorizării, evaluării şi optimizării activităţii bibliotecilor

Organizarea şedinţelor zonale în teritoriu Revizuirea normelor de timp a proceselor de muncă în bibliotecile publice Lipsa programelor guvernamentale de susţinere a bibliotecilor, în special de

investiţii pentru spaţii şi dotări pentru biblioteci. Necesitatea dotării bibliotecilor cu echipamente informaţionale şi programe

de biblioteci conform unui program naţional Majoritatea absolută a bibliotecilor din raion necesită investiţii în

schimbarea mobilierului, echipamentelor, pentru procurarea covoarelor O problemă specială pentru toate bibliotecile din raionul Teleneşti o

constituie reţelele electrice depăşite faţă de solicitările actuale. Lipsa personalului de specialitate, posibilităţilor de instruire la nivel naţional Lipsa specialiştilor tineri cu studii în domeniu din motivul lipsei unei

motivaţii serioase pentru tinerii specialişti % înalt al bibliotecarilor cu vârsta peste 45 ani (61 %) Motivarea bibliotecarilor prin salarii raportate real la coşul de consum Acţiuni de ajustare a legislaţiei, ce ar interzice modificarea bugetelor

instituţiilor de cultură de către primării pe parcursul anului Modificarea Legii cu privire la biblioteci, alte documente normative

În raion funcţionează 2 muzee: Muzeul raional de istorie şi etnografie şi muzeul de acelaşi profil din s. Negureni. Patrimoniul muzeelor îl constituie 7742 piese muzeale. Muzeul raional este fondat în 2008. În anul 2010 muzeul a primit în gestiune un edificiu nou, monument de istorie de importanţă locală. Actualmente se efectuează lucrările de proiectare vizând reparaţia, restaurarea şi adaptarea spaţiilor primite la necesităţile muzeului.

Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Teleneşti : 2 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pâna la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1 145 14

Şcoala de Arte

1 170 13

107

Page 108: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

PlasticeTotal 2 315 27

Tineri specialişti: 0

Alocaţii financiare: 0mii lei

Buget –0

Contribuţia părinţilor -0

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 0 mii lei

Cărţi ediţii periodice –0

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale –0 mii lei

Raionul Ungheni

Numărul localităţilor-74, nr. de locuitori - 110241. Instituţii de cultură -126: Case de Cultură (C/C) -61; Case de Cultură fără edificiu-2; Biblioteci-5; Muzee-3; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE)-4; Librării-1; de stat- 0; private-1.

1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -1 (s.Măcăreşti), C/C fara edificiu-2 (s.Bumbăta, s.Nicolaevca), 4 C/C privatizate (s.Hristoforovca, s. Agronomovca, s.Teşcureni, s.Zozulenii Noi), necesită reparaţie capitală –33 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.

Pe parcursul anului s-au reparat 27 C/C, s-a reparat acoperişul C/C din s. Rădenii Vechi -410,0 mii lei, s.Costuleni -350,0 mii lei, s.Gherman -350,0 mii lei, s-au efectuat reparaţii curente la 23 C/C, reparaţii capitale la 1 C/C Grozasca -350,0 mii lei: suma totală –2916,0 mii lei. 3. Au fost procurate mărfuri în sumă de 211,4 mii lei.

- aparataj de sonorizare -114,7 mii lei, - costume naţionale -95,0 mii lei.

108

Page 109: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

4. Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 294,1 mii lei. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 1134 manifestări cultural-artistice cu 198,4 mii spectatori, inclusiv pentru copii 640 manifestări cultural-artistice cu 112,0 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 146 formaţii de amatori cu 1467 membri, din care 93 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1205 membri. Din ele 128 formaţii de creaţie artistică cu 1214 membri, din care 78 pentru copii şi adolescenţi cu 995 membri.

6. 27 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 508 membri, din ele 9 pentru copii şi adolescenţi cu 213 membri.

7. Din cele 53 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 53 unităţi sunt finanţate.

8. 3 Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării: în România, Bulgaria.

9.Centre (ateliere) de meşteşuguri-0. Meşteri populari înregistraţi–75 persoane.

10. Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ) satisfăcător de dezvoltare: 146 formaţii de amatori cu 1467 membri raportate la 61 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 2,4 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11. Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 27 cu 508 membri raportate la 61 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,4 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din raionul Ungheni 1134 cu 198,4 mii spectatori raportate la 61 C/C satisfac necesarul minim pentru domeniul culturi, 18,6 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteciTotal – 57 biblioteci (57), inclusiv o filială de carte română (parteneră a BJ „G. Bariţiu”, Braşov, România).

În 2011 nu a activat BP Corneşti (bibliotecarul este în concediu de maternitate)Starea tehnico-materialăÎn 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 129,9 mii lei (170,6 mii lei)Realizat – 126,9 mii lei (110,2 mii lei)Total au avut investiţii pentru reparaţii – 17 biblioteci (18 biblioteci)Reparaţii curente – 17 biblioteci (16 biblioteci) Conectare la curent electric – 53 din 57 (52 din 57 biblioteci). 4 biblioteci biblioteci au fost lipsite de acces la reţeaua electrică (5).Se încălzesc în perioada rece a anului – 38 (32), conectate la reţele termice, centrale, dispun de sobe, reşouri electrice.Personalul:Total bibliotecari – 78 (78) Grad de calificare deţin – 38 ( 48,7 %) / 38 ( 48,7 %) Personal auxiliar – 40 ( 48)

109

Page 110: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Informaticieni – 1 (1)Din cei 78 bibliotecari 60 activeayă pe un salariu întreg , 2 – 0,75, 16 – 0,5 (60 activează pe un salariu deplin, 1 – 1,5 salariu, 2 – 0, 75 salariu, 16 – 0,5 salariu).ColecţiiTotal – 484,6 mii u. m. (504,5mii u. m.)În limba de stat – 294,4 (304,5) mii u. m, din care cu grafie latină – 26,3 % (39,0 %)Pe cap de locuitor – 2 lei 80 bani (3 lei 80 bani).Filiala de carte română a primit din partea bibliotecii partenere din România 373 exemplare de carte în valoare de 27974 lei.Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 26,6 mii (25,9 mii)Împrumutul total (mii u. m.) – 497,8 (441,6)Vizite (mii) – 254,9 (222,8)InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 8 (7), din care conectate la Internet – 6 (5)Total calculatoare – 27 (29), din care conectate la Internet – 17 (17)16 (17) calculatoare pentru utilizatori, din care conectate la Internet – 10 (11)4 (4) imprimante3 (3) scannere/copiatoare (sisteme multifuncţionale)Condiţiile de asigurare a accesului la Internet în BPR „Dimitrie Cantemir” în anul 2010 – 2011 au fost optimizate şi de către Ambasada SUA în Moldova. Serviciile Internet au fost asigurate de firma STARNET GROUPS. A. O problemă,însă, rămâne a fi conectarea bibliotecilor săteşti/comunale.Informatizarea bibliotecilor din raionul Ungheni a început în anul 2002, când s-au lansat cu succes primele proiecte din cadrul programelor informaţionale propuse de Fundaţia Soros Moldova. Programele aveau drept scop asigurarea accesului la informaţie, acordând sprijin bibliotecilor la formarea colecţiilor specializate, contribuind astfel la completarea fondurilor de bibliotecă cu publicaţii de maximă actualitate din domeniul socio-umanitar încurajând bibliotecile de a crea centre de informare.

Şapte biblioteci publice din raionul Ungheni sunt dotate cu calculatoare: Alexeevca – 3, Pârliţa – 2, Frăsineşti – 3, Teşcureni - 1, BPR,,D. Cantemir” – 18, Biblioteca pentru copii Ungheni – 1, Filiala nr. 4 a BPR – 1. Bibliotecile Publice Frăsineşti, Alexeevca, Pârliţa, BPR au în dotare câte un xerox, scanner. Biblioteca Publică Alexeevca şi BPR au în dotare câte un televizor şi un lector dvd. În mare parte acestea au fost procurate prin intermediul diverselor proiecte în care au fost implicate bibliotecile pe parcursul anilor precedenţi.

Colţişorul American din cadrul BPR “D. Cantemir” dispune începând cu anul 2010 de un catalog electronic cu baza de date a documentelor audiovizuale. 2 biblioteci au create pagini Web- BPR „Dimitrie Cantemir”(www.cantemird.wordpress.com), BP s. Alexeevca (www. biba.sapte.ro)La dispoziţia utilizatorului mai sunt:

Centrul Informaţional Agrar Ungheni (BPR „Dimitrie Cantemir”)

110

Page 111: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Centrul Informaţional Agrar Alexeevca (BPR s. Alexeevca) În raion funcţionează 3 muzee: muzeul raional de istorie şi etnografie şi muzeele de acelaşi profil în satele Sculeni şi Pârliţa. Patrimoniul muzeelor însumează mai bine de 12 mii piese muzeale. Edificiile muzeelor din Sculeni şi Pârlița necesită reparaţii. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar Ungheni: 4 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Până la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

1 30

Şcoli de Arte

2 8

Şcoala de Arte Plastice

1

Total 4 761 69 32 37 9 5 5 11 39

Tineri specialişti: 1

Alocaţii financiare: 4,041 mii lei

Buget – 3,627,5 mii lei

Contribuţia părinţilor -413,5 mii lei;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 0

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 28,9 mii lei

Cărţi ediţii periodice –2800 lei

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale –0

111

Page 112: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

UTA Găgăuzia

Numărul localităţilor-33. Nr. de locuitori - 155,5. Instituţii de cultură -81: Case de Cultură (C/C) -27; Case de Cultură fără edificiu-0; Biblioteci -41; Muzee-6; Instituţii de învăţământ artistic extraşcolar (IÎAE) -7; Librării-4; de stat- 0; private-4.

1.Starea edificiilor instituţiilor de cultură. Avariate -6,(s.Dezghinja, s.Chirsova, s.Djoltai, s.Gaidarî, s.Beşalma, s.Cioc-Maidan), necesită reparaţie capitală –17 C/C. 2. Baza tehnico-materială a instituţiilor de cultură.Pe parcursul anului s-au reparat 12 C/C, s-au efectuat reparaţii curente la 8 C/C, suma totală –271,5 mii lei.

3.Au fost procurate mărfuri în sumă de 335,6 mii lei.- costume naţionale – 78,8 mii lei,- aparataj de sonorizare -161,9 mii lei, - instrumente muzicale -82,9 mii lei,-încălţăminte -22,7 mii lei.4.Pentru organizarea acţiunilor culturale pentru 2011 s-au cheltuit 556,0

mii lei. Pe parcursul anului 2011, în Casele de Cultură au fost organizate total 1284 manifestări cultural-artistice cu 484.4 mii spectatori, inclusiv pentru copii 437 manifestări cultural-artistice cu 126,0 mii spectatori. 5. În Casele de Cultură activează 132 formaţii de amatori cu 2115 membri, din care 81 formaţii pentru copii şi adolescenţi cu 1484 membri. Din ele 110 formaţii de creaţie artistică cu 1737 membri, din care 67 pentru copii şi adolescenţi cu 1253 membri.

6. 24 Formaţii de creaţie artistică deţin titlul de colectiv artistic ,,model” cu 535 membri, din ele 8 pentru copii şi adolescenţi cu 298 membri.

7. Din cele 49 unităţi prevăzute pentru formaţiile artistice cu titlul ,,model” 45 unităţi sunt finanţate.

8. Formaţii de artişti amatori au participat la festivaluri şi concursuri peste hotarele ţării: în România, Ucraina, Belarusi, Turcia, Russia, Ungaria.

9. Centre (ateliere) de meşteşuguri-0. Meşteri populari înregistraţi–37 persoane.

10.Activitatea formaţiilor de amatori este la un nivel (cantitativ ) satisfăcător de dezvoltare: 132 formaţii de amatori cu 2115 membri raportate la 27 Case de Cultură - în mediu alcătuiesc 4,9 formaţii pentru fiecare Casă de Cultură.

11.Formaţii artistice cu titlul ,,model”- 24 cu 535 membri raportate la 27 Case de Cultură, alcătuiesc în mediu 0,9 colective. Aceşti indici vorbesc de un nivel (calitativ) scăzut de dezvoltare a activităţii artistice de amatori.

12. Acţiunile culturale organizate in casele de cultură din UTA Gagauzia 1284 cu 484,4 mii spectatori raportate la 27 C/C satisfac necesarul pentru domeniul culturi, 47,5 acţiuni în mediu pentru fiecare instituţie.

Reţeaua de biblioteci112

Page 113: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Total – 41 biblioteci (40) / Comrat, Ceadâr-Lunga, VulcăneştiStarea tehnico-materialăÎn 2010 pentru reparaţia bibliotecilor din raion:Programat – 191,8 mii lei (46,8 mii lei)realizat – 151,8 mii lei (46,8 mii lei)Reparaţii capitale – 0 (0)Se încălzesc în perioada rece a anului – Din cele 20 biblioteci publice săteşti din raionul Comrat se încălzesc doar 2 (BP s. Congaz şi s. Svetloe)Personalul:Total bibliotecari – 85 (90)Grad de calificare deţin – 72 (72) Personal auxiliar – 19 (30)Informaticieni – 0 (0)ColecţiiTotal – 618m5 mii u. m. (635,5 mii u. m.)În limba de stat – 24,6 mii u. m, din care cu grafie latină – 12,3 (24,6)Achiziţia (intrările)Pe cap de locuitor – 0 lei 70 bani (1 leu 40 bani) (normativ pe ţară pentru anul 2011 – 7 lei)Utilizarea bibliotecilorTotal utilizatori activi – 28,7 mii (31,2mii)Împrumutul total (mii u. m.) – 513,8 (568,2)Vizite (mii) – 220,5 ( 223,5)InformatizareaTotal biblioteci dotate cu calculatoare – 5Total calculatoare – 20, din care conectate la Internet – 2

La dispoziţia utilizatorului mai sunt Centrele informaţionale orientate spre necesităţilor utilizatorilor:

Centrul informaţional din Biblioteca Publică regională „P. Draganov” din Găgăuzia realizat cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova prin implementarea proiectului „Integrarea tineretului găgăuz în viaţa socială a Moldovei”

Centrul informaţional creat în Biblioteca centrală pentru copii din Comrat prin realizarea proiectului „Dialog cu tineretul” cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

În UTA Găgăuzia funcţionează 6 muzee: muzeul de istorie şi etnografie şi muzeele de acelaşi profil din satele Etulia şi Cişmichioi. Patrimoniul muzeelor însumează 8908 piese muzeale. Edificiul muzeului raional nu a fost reparat din anul fondării. Necesită reparaţii şi spaţiile ocupate în Casa de cultură de către Muzeul din Etulia şi cele ocupate în Casa de cultură de muzeul din Cişmichioi. Muzeul de istorie şi etnografie. Patrimoniul muzeului înserează 8856 piese, care elucidează istoria şi cultura găgăuzilor din localitate. Este amplasat într-un edificiu aparte, dispune de încălzire autonomă, sisteme antiincendiu şi antifurt.

113

Page 114: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Muzeul regional de istorie şi studiere a ţinutului al Găgăuziei şi Muzeul naţional de istorie şi etnografie “D. Cara Cioban“ din s. Beşalma.

Muzeul regional din Comrat este amplasat într-un edificiu cu 4 nivele, achiziţionat în anul 1988 de către Ministerul Culturii pentru amplasarea muzeului, după retrocedarea către comunitatea ortodoxă din localitate a catedralei “Sfântul Ioan Botezătorul“, fostul sediu al instituţiei. Pe parcursul anilor, autorităţile locale au amplasat în sediul muzeului (la două nivele) Televiziunea locală, diminuând substanţial spaţiile expoziţionale şi de păstrare a colecţiilor muzeului, care la ora actuală însumează 65 851 piese de patrimoniu. Muzeul din Comrat deţine una din cele mai valoroase colecţii de covoare, ţesături şi piese de port popular găgăuzesc. Muzeul Naţional de istorie şi etnografie din s. Beşalma este amplasat în fosta clădire a Primăriei, dispune de un patrimoniu de 12236 piese muzeale. Edificiul muzeului necesită reparaţii. În anul 2010 s-a efectuat expertiza tehnică a edificiului muzeului. Lucrările de reparaţii sânt planificate pentru anul 2011. Instituţii de Învăţământ Artistic Extraşcolar UTA Găgăuzia: 7 instituţii:

Instituţii Nr. Elevi

Peda-gogi

St.Sup.

St.Med.

Până la 5 ani

Până la 10 ani

Pâna la 15 ani

Până la 20 ani

Mai mult de 20

Şcoli de Muzică

4 30

Şcoli de Arte

3 8

Total 7 783 88 52 16 10 22 13 8 35

Tineri specialişti: 2

Alocaţii financiare: 5226,8

Buget – 4670,9 mii lei

Contribuţia părinţilor -548,6 ;

Reparaţie cosmetică –0 mii lei

Reparaţie instrumentelor – 0

Alte surse – 7,3

Procurare instrumente muzicale – 0

Achiziţii – 2453

Cărţi ediţii periodice –0

114

Page 115: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Mobilier şi mărfuri de uz casnic –0

Instrumente muzicale – 29

Concluzii. Propuneri:

În baza analizei situaţiei expusă în Raportul de monitorizare prezentat Colegiului Ministerului Culturii în I semestru al anului 2012 s-a constatat că programele şi indicatorii de performanţă ale direcţilor/secţiilor cultură din teritoriu preconizaţi pentru anul 2011 au fost realizaţi în linii generale, unele, obţinând anumite succese la capitolele: Reparaţii capitale a Caselor de Cultură, achiziţie de carte, acţiuni culturale, achiziţii aparataj tehnic, costume etc.

Totodată, se remarcă, că atât în activitatea Ministerului Culturii, cât şi în activitatea autorităţilor publice locale din teritoriu se atestă anumite lacune şi neajunsuri în reglementarea activităţii instituţiilor de cultură, organizarea acţiunilor culturale la nivel naţional şi local, în întreţinerea şi finanţarea instituţiilor. Autorităţile publice locale pe parcursul anului au modificat normativele stabilite pe ţară pentru domeniul culturii, redirecţionându-le în alte scopuri, ignorând opinia şefilor Direcţiilor/secţiilor cultură din teritoriu. Unii primari angajează în calitate de conducători ai instituţiilor de cultură persoane din anturajul acestora, care nu au studii în domeniu, fără a consulta direcţia/secţia cultură.

În aceste condiţii şi în scopul redresării situaţiei în domeniu Ministerul Culturii de comun acord cu direcţiile/secţiile cultură din teritoriu propun următoarele:

Elaborarea şi modificarea legislaţiei în domeniul culturii, în primul rând, a Legii Culturii pentru crearea unor condiţii normale de activitate a instituţiilor de cultură din teritoriu.

Elaborarea Strategiei domeniului culturii. Acţiuni de ajustare a legislaţiei privind administraţia publică

locală,, ce ar interzice modificarea pe parcursul anului a bugetelor instituţiilor de cultură de către consiliile raionale, primării pe parcursul anului.

115

Page 116: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Completarea şi modificarea Legii cu privire la biblioteci şi altor documente normative. Elaborarea documentelor strategice de dezvoltare a domeniilor Culturii. Transformarea secţiilor cultură în direcţii cultură şi asigurarea

cu personal conform numărului de populaţie şi al instituţiilor de cultură

Finanţarea Colectivelor artistice de amatori cu titlul ,, model” din teritoriu, conform normativelor în vigoare.

Elaborarea unui proiect de program strategic cu privire la reabilitarea monumentelor din teritoriu.

Desemnarea în funcţie a directorilor instituţiilor de cultură să fie coordonată în mod obligatoriu cu direcţia/secţia cultură.

Relansarea sistemului de formare continuă a specialiştilor din domeniul culturii.

Implicarea activă a specialiştilor direcţiilor/secţiilor cultură din teritoriu în procesul de lucru al Colectivelor artistice de amatori, acordându-le asistenţă de specialitate şi suportul metodologic necesar.

Coordonarea activităţilor artistice cu administraţia Companiei Publice ,,Teleradio Moldova” în vederea organizării ciclurilor de emisiuni care ar promova activitatea formaţiilor artistice de amatori din republică şi alte genuri de activitate culturală în teritoriu.

Reflectarea activităţii culturale din teritoriu în mass-media locală şi republicană.

Conectarea la Internet, crearea paginilor WEB, în special în biblioteci şi trecerea treptată la corespondenţa electronică.

Organizarea de către minister a întrunirilor în teritoriu, odată în trimestru, pentru dezbateri publice a problemelor cu care se confruntă instituţiile din teritoriu.

Majorarea salariilor lucrătorilor din domeniul culturii, ajustîndu-le la nivelul salariului mediu pe ţară.

Mijloacele financiare programate pentru dezvoltarea bibliotecilor, în special a achiziţiei de carte să fie utilizate doar în scopul preconizat.

Extinderea procesului de telefonizare a bibliotecilor din sate. Instituirea unui Centru de instruire a bibliotecarilor la nivel

naţional. Atragerea tinerilor specialişti cu studii în domeniu în

bibliotecile din teritoriu. Dotarea bibliotecilor cu echipamente informaţionale şi

programe de biblioteci conform unui program naţional. Dotarea tehnico-meterială a instituţiilor, schimbarea

mobilierului, echipamentelor tehnice si de calcul. Crearea unui program de stat de revigorare a bibliotecilor rurale.

116

Page 117: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Necesitatea organizării unor întruniri trimestriale a directorilor bibliotecilor publice la Ministerul culturii în scopul monitorizării, evaluării şi optimizării activităţii bibliotecilor.

Organizarea şedinţelor zonale cu şefii direcţiilor/secţiilor cultură în teritoriu.

Revizuirea normelor de timp a proceselor de muncă în bibliotecile publice.

O problemă specială pentru toate bibliotecile din teritoriu o constituie reţelele electrice depăşite faţă de solicitările actuale.

Motivarea activităţii bibliotecarilor prin salarii raportate real la coşul minim de consum.

.

117

Page 118: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

Anexa nr.1 Tabelul de sinteză a cheltuielilor alocate pentru acţiuni culturale-2011. Nr.d/o Raion, municipiu, UTA Anul 2010 Anul 20111. Chişinău 6636,6 mii lei2. Sîngerei 730,0 mii lei 475,0 mii lei3. UTA Găgăuzia 556,0 mii lei 574,7 mii lei4. Bălţi 420,0 mii lei 837,0 mii lei5. Cahul 322,,0 mii lei 432,0 mii lei6. Nisporeni 280,0 mii lei 342,0 mii lei7. Dubăsari 277,0 mii lei 270,0 mii lei8. Soroca 270,0 mii lei 300,0 mii lei9. Ungheni 240,0 mii lei 294,1 mii lei10. Orhei 240,0 mii lei 240,0 mii lei11. Ştefan Vodă 230,0 mii lei 240,0 mii lei12. Străşeni 226,0 mii lei 240,0 mii lei13. Rezina 160,0 mii lei 273,0 mii lei14. Drochia 157,0 mii lei 119,7 mii lei15. Glodeni 130,0 mii lei 120,0 mii lei16. Hînceşti 130,0 mii lei 120,0 mii lei17. Edineţ 126,0 mii lei 30,0 mii lei18. Călăraşi 120,0 mii lei 117,4 mii lei19. Floreşti 120,0 mii lei 113,5 mii lei20. Ialoveni 120,0 mii lei 450,0 mii lei21. Taraclia 102,0 mii lei 95,0 mii lei22. Rîşcani 100,0 mii lei 100,0 mii lei23. Ocniţa 86,0 mii lei 92,0 mii lei24. Făleşti 80, 0 mii lei 80,0 mii lei25. Criuleni 75,0 mii lei 300,0 mii lei26. Cimişlia 73,0 mii lei 86,0 mii lei27. Basarabeasca 60,0 mii lei 45,0 mii lei28. Şoldăneşti 58,0 mii lei 87,5 mii lei29. Teleneşti 57,0 mii lei 37,0 mii lei30. Anenii Noi 56,0 mii lei 45,5 mii lei31. Căuşeni 54,0 mii lei 109,0 mii lei32. Cantemir 50,0 mii lei 18,6 mii lei33. Briceni 47,0 mii lei 100,0 mii lei34. Leova 30,0 mii lei 81,0 mii lei

118

Page 119: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

35. Donduşeni 16,0 mii lei 94,3 mii leiTOTAL 12534,6 mii lei 7368,0 mii lei

Anexa nr.2Tabelul de sinteză a cheltuielilor alocate pentru reparaţia Caselor de Cultură din teritoriu pentru anul 2011

Nr. d/o

Raionul, Municipiul, UTA

2010 Edificii reparate

2011 Edificii reparate

Anul 2010, mii lei

Anul 2011, mii lei

1. Soroca 34 37 3946,9 1865,62. Ialoveni 15 17 2378,5 2759,73. Glodeni 17 11 2243,2 3969,84. Teleneşti 13 19 2330,8 3164,55. Străşeni 16 17 1934,0 938,66. Orhei 23 14 1860,3 2652,87. Nisporeni 23 23 1724,7 3253,98. Căuşeni 21 19 1709,6 916,29. Leova 16 20 1470,4 845,710. Criuleni 24 20 1423,1 1083,511. Cimişlia 2 8 1297,3 1297,312. Sîngerei 35 30 1231,4 4864,613. Donduşeni 5 9 1172,7 452,714. Ocniţa 10 9 1134,7 165,415. Hînceşti 18 6 1093,9 3581,916. Ştefan Vodă 10 14 1079,2 302,917. Călăraşi 12 20 1010,9 1216,918. Ungheni 21 27 1005,9 2916,019. Rîşcani 24 33 900,7 1117,520. Cahul 7 9 841,9 344,521. Făleşti 34 34 764,3 998,222. Rezina 10 4 726,8 27,323. Dubăsari 9 7 725,8 971,324. Floreşti 14 1 637,8 56,025. Briceni 3 18 597,5 6306,026. Basarabeasca 2 4 569,6 299,027. Cantemir 4 21 542,0 426,528. Şoldăneşti 24 21 531,1 366,529. UTA Găgăuzia 12 8 474,5 271,5

119

Page 120: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

30. Bălţi 3 3 394,2 405,431. Anenii Noi 15 16 324,9 1021,032. Edineţ 15 12 273,4 936,933. Taraclia 15 12 64,9 53,934. Drochia 2 9 54,0 3471,035. Chişinău 0 0 0 0

TOTAL 508 532 38470,0 53325,6

Anexa nr.3Tabelul de sinteză a chetuielilor alocate pentru achiziţii 2011- Case de Cultură (costume naţionale, instr,muz., aparataj, mobilier, calculatoare, ş. a.)

Nr. d/o

Raionul, Municipiul, UTA

2010, suma total 2011, suma total

1. Bălţi 934,3 mii lei 393,0 mii lei2. Rezina 851,2 mii lei 59,6 mii lei3. Orhei 560,0 mii lei 221,4 mii lei4. UTA Găgăuzia 476,4 mii lei 335,7 mii lei5. Soroca 428,3 mii lei 529,6 mii lei6. Hînceşti 382,2 mii lei 657,7 mii lei7. Ialoveni 368,7 mii lei 145,5 mii lei8. Străşeni 358,0 mii lei 463,5 mii lei9. Făleşti 296,7 mii lei 458,6 mii lei10. Nisporeni 273,2 mii lei 304,0 mii lei11. Ungheni 265,9 mii lei 211,4 mii lei12. Leova 230,5 mii lei 267,8 mii lei13. Cantemir 229,0 mii lei 114,5 mii lei14. Ştefan Vodă 210,0 mii lei 123,3 mii lei15. Teleneşti 200,0 mii lei 300,0 mii lei16. Şoldănesti 194,8 mii lei 225,0 mii lei17. Sîngerei 184,1 mii lei 76,0 mii lei18. Cahul 174,7 mii lei19. Drochia 134,2 mii lei 360,0 mii lei20. Anenii Noi 122,9 mii lei 233,0 mii lei21. Basarabeasca 121,0 mii lei 230,7 mii lei22. Edineţ 119,8 mii lei 323,9 mii lei23. Floreşti 119,1 mii lei 115,0 mii lei24. Dubăsari 97,0 mii lei 104,2 mii lei25. Glodeni 91,0 mii lei 172,0 mii lei26. Ocniţa 83,2 mii lei 113,2 mii lei27. Criuleni 75,0 mii lei 442,3 mii lei28. Taraclia 62,3 mii lei 126,7 mii lei29. Donduşeni 58,2 mii lei 147,0 mii lei

120

Page 121: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

30. Cimişlia 50,4 mii lei 92,1 mii lei31. Călăraşi 48,7 mii lei 293,0 mii lei32. Rîşcani 33,9 mii lei 222,0 mii lei33. Căuşeni 27,0 mii lei 173,0 mii lei34. Briceni 20,7mii lei 136,0 mii lei35. Chişinău - 0 lei 0 lei

TOTAL 7875,2 8170,7Anexa nr. 4

Tabelul de sinteză a cheltuielilor pe cap de locuitor la achiziţie de carteîn bibliotecile publice

Nr. d/o

Raion, municipiu, UTA 2011 2010

1. Căuşeni 5 lei 74 bani 7 lei 50 bani2. Chişinău 6 lei 90 bani3. Ialoveni 4 lei 60 bani 6 lei 10 bani4. Anenii Noi 5 lei 01 bani 5 lei 60 bani5. Criuleni 3 lei 40 bani 5 lei 60 bani6. Dubăsari 3 lei 40 bani 5 lei 30 bani7. Leova 4 lei 94 bani 4 lei 90 bani8. Ştefan Vodă 3 lei 93 bani 4 lei 90 bani9. Râşcani 3 lei 80 bani 4 lei 80 bani10. Nisporeni 6 lei 14 bani 4 lei 30 bani11. Teleneşti 2 lei 80 bani 4 lei 20 bani12. Glodeni 3 lei 00 bani 4 lei 10 bani13. Drochia 1 leu 14 bani 4 lei 10 bani14. Rezina 1 leu 80 bani 4 lei 00 bani15. Şoldăneşti 3 lei 50 bani 3 lei 90 bani16. Ungheni 2 lei 80 bani 3 lei 80 bani17. Călăraşi 3 lei 37 bani 3 lei 70 bani18. Orhei 2 lei 20 bani 3 lei 70 bani19. Hânceşti 3 lei 66 bani 3 lei 50 bani20. Cantemir 2 lei 27 bani 3 lei 10 bani21. Sângerei 3 lei 12 bani 3 lei 00 bani22. Făleşti 3 lei 00 bani 2 lei 80 bani23. Strășeni 2 lei 60 bani 2 lei 60 bani24. Soroca 4 lei 82 bani 2 lei 30 bani25. Bălţi 1 leu 50 bani 2 lei 00 bani26. Basarabeasca 4 lei 30 bani 1 leu 80 bani27. Cahul 1 leu 50 bani 1 leu 40 bani28. Ocniţa 1 leu 47 bani 1 leu 40 bani29. UTAG 0 lei 70 bani 1 leu 40 bani

121

Page 122: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

30. Floreşti 0 lei 67 bani 1 leu 30 bani31. Taraclia 1 leu 20 bani 0 lei 90 bani32. Edineţ 1 leu 14 bani 0 lei 90 bani33. Donduşeni 1 leu 60 bani 0 lei 90 bani34. Cimişlia 2 lei 70 bani 0 lei 82 bani35. Briceni 0 lei 80 bani 0 lei 50 bani

Anexa nr.5Tabelul de sinteză a organizării manifestărilor cultural- artistice pentru anul 2011

Nr.d/oMunicipiul,raionul, UTA acţiuni spectatori acţiuni în mediu p/u o CC1. Chişinău 714 474,7 mii 26,42. Bălţi 751 642,3 mii 93,83. Anenii Noi 1564 275,7 mii 53,94. Basarabeasca 114 24,8 mii 14,25. Briceni 654 161,5 mii 21,06. Cahul 1543 211,1 mii 32.87. Cantemir 2053 182,0 mii 47.78. Călăraşi 2561 259,0 mii 69,29. Căuşeni 518 129,7 mii 15,210. Cimişlia 360 74,8 mii 10,511. Criuleni 656 226,1 mii 24,212. Donduşeni 1158 163,9 mii 50,313. Drochia 2488 238,9 mii 67,214. Dubăsari 350 103,8 mii 29,115. Edineţ 682 115,3mii 16,616. Făleşti 6505 289,2 mii 101,617. Floreşti 10,5 987,6 mii 177,918. Glodeni 389 97,7 mii 14,419. Hînceşti 3884 395,9 mii 82,620. Ialoveni 2063 399,3 mii 85,921. Leova 671 90,1 mii 23,922. Nisporeni 1805 187,7 mii 60,123. Ocniţa 1852 182,5mii 61,724. Orhei 989 229,4 mii 16,225. Rezina 358 191,8 mii 10,226. Rîşcani 2492 218,2 mii 57,927. Sîngerei 1194 226,4 mii 24,828. Soroca 4045 336,1 mii 72,229. Străşeni 2782 416,8 mii 81,830. Şoldăneşti 497 110,3 mii 18,431. Ştefan Vodă 964 319,6 mii 37,032. Taraclia 2343 235,5 mii 106,5

122

Page 123: Raport de monitorizare  a activităţii instituţiilor de cultură din teritoriu 2011

33. Teleneşti 3584 394,8 mii 81,434. Ungheni 1134 194,4 mii 18,235. UTA Găgăuzia 1284 484,4 mii 47,5

Informaţia a fost generalizată în baza rapoartelor prezentate de direcţiile/secţiile cultură din teritoriu.

123