Protectia mediului

Click here to load reader

download Protectia mediului

of 10

Embed Size (px)

Transcript of Protectia mediului

  1. 1. ELEVI: AVANU ALEXANDRU MARIAN PROF. DUMITRU MARIA PROTECIA MEDIULUI POLUAREA MRII NEGRE
  2. 2. I.DEFINIIA TIPULUI DE POLUARE POLUAREA APEI Poluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate solide, lichide, gazoase, radioactive apele sufera modificari fizice, chimice sau biologice, susceptibile de a le face improprii sau periculoase pentru sanatatea publica, pentru viata acvatica, pentru pescuitul industrial, pentru industrie si turism.
  3. 3. POLUAREA MRII NEGRE Marea Neagr e legata de uscat prin intermediul fluviului Dunrea care este transmitatorul poluantilor. Substantele chimice se infiltreaza prin pamant in apa raurilor si sunt astfel purtate pana la Dunare si de acolo in Marea Neagra. Substantele chimice cum ar fi cele petroliere, fertilizatorii, insecticidele si erbicidele care nu se descompun in contact cu solul, patrund in cele din urma in Marea Neagra. Marea devine astfel un depozit imens pentru aceste colectii amestecate de fertilizatori si otravuri. Titeiul si alte substante petrochimice sunt principalii poluatori ai Marii Negre, alaturi de care apele uzate, gunoaiele casnice si poluarea aerului se adauga in mod semnificativ. In incidentele majore de poluare este intotdeauna implicat titeiul. Practica obisnuita de spalare a tancurilor petroliere deverseaza foarte mult titei in mare. Aceasta practica, raspandita in lumea intreaga, ramasa adesea neobservata este azi detectata prin intermediul satelitilor si cei vinovati pot fi trimisi in judecata. Cantitatea de metale, DDT si PCB( betanol policlorinat) a crescut in ultimii ani, dar inexplicabil nivelul arsenului a scazut. DDT-ul, o substanta chimica organica clorinata si toxica, utilizata ca pesticid si care persista in mediu este inca folosit, cu toate ca a fost interzis. Metale grele cum ar fi cadmiul, nichelul, arsenul, cuprul, plumbul, zincul sau cromul, care cele multe provin din industria si transportul pe uscat, sunt chimicale periculoase care dezechilibreaza balanta sistemelor animale din mediu. O alta substanta chimica care are un efect negativ asupra florei si faunei Marii Negre este tributilina (TBT) care este folosita pe scara larga ca vopsea rezistenta la apa pentru chila vaselor. S-a demonstrat ca TBT produce modificari sexuale melcilor de mare ( un tip de crustaceu ), intregi populatii devenind de sex feminin, deci puse in imposibilitatea de a se reproduce. S-au descoperit produse alternative care nu au efecte adverse asupra florei si faunei, cum ar fi unul avand la baza cuprul si care este de 1000 de ori mai putin toxic pentru plante si animale.
  4. 4. POLUAREA MRII NEGRE Poluarea Mrii Negre mai poate aprea i ca rezultat a doi factori: 1.Un mare numar de descarcari provenite din transportul maritim (golirea tancurilor de balast pare a fi o problema majora). 2.Canalizarea urbana si deseurile industriale aruncate in rauri si mare.Mari cantitati de titei patrund in mare odata.
  5. 5. II.SURSE DE POLUARE
  6. 6. III.STUDIU DE CAZ Transportul de petrol prin Marea Neagra a crescut foarte mult si exista un risc constant de poluare prin aplicarea deversari datorate accidentelor si manevrelor gresite (robinete slabite, manevrare neatenta si spalarea ilegala a tancurilor de petrol).Poluarea poate fi prevenita in toate situatiile intrucat ea este rezultatul accidentelor sau folosirii intentionate a mediului pentru depozitarea deseurilor. Substante radioactive Acestea sunt elemente care emit radioactivitate. Ele pot fi sustrase din natura,lantanide sau actinide,sau elemente continand uraniu,produse ale activitatii omenesti.Elemente ca uraniu exista in natura, astfel incat un anumit nivel de radioactivitate este intotdeauna prezent.
  7. 7. III.STUDIU DE CAZ Accidente Accidentul nuclear de la Cernobil din 1986 a produs imense suferinte umane si contaminari ale mediului,in special in unele zone ale Niprului,fluviu care se varsa in Marea Neagra. Indiguirile de pe fluviu au impiedicat insa cea mai mare parte a poluarii sa ajunga in mare. Din cauza acestui accident dar si a altor deversari operationale,nivelul de radioactivitate al Marii Negre este dublu fata de cel al Marii Mediterane,fara a pune totusi in pericol fauna si oamenii. Titei Titeiul brut contine mii de hidrocarburi.Acestea sunt compusi ale carbonului si hidrogenului care pot fi saturati (nu contin legaturi duble),nesaturati (contin legaturi duble sau triple de aceea sunt mai reactivi) sau aromatic i(contin inele de benzen). In general,cu cat numarul de inele de benzen sau de legaturi duble si triple este mai mare intr-un compus al titeiului,cu atat mai toxic este acesta.
  8. 8. III.STUDIU DE CAZ Deseuri solide Prezenta gunoiului in mare este o problema majora deoarece ameninta vietuitoarele si habitatul acestora.Deseurile din plastic reprezinta o problema deosebit de dificila. Energia nucleara In mod normal,emisiile de la reactoarele nucleare sunt foarte strict controlate.Exista totusi riscuri de accidente iar depozitarea pe termen lung a deseurilor radioactive este dificila si costisitoare.
  9. 9. IV.EFECTELE POLURII ASUPRA SNTII POPULAIEI Un efect al poluarii apelor, deosebit de grav, este eutrofizarea lacurilor, numita si 'moartea lacurilor', ca urmare a cresterii fertilitatii acestora prin aport de elemente nutritive, mai ales fosfati si nitrati, care favorizeaza proliferarea fitiplanctonului si a plantelor acvatice. Putin cate putin, lacul se colmateaza, se ingusteaza si dispare. Poluarea chimica a apelor afecteaza fitoplanctonul si macrofitele in mod diferit, dupa natura agentului contaminat. Astfel, sarurile de cupru si cromatii sunt toxice pentru alge. Fitoplanctonul este puternic afectat de numeroase pesticide, mai ales erbicide. Detergentii sintetici, pe de alta parte, sunt foarte toxici pentru flora microbiana a apelor. De fapt, nocivitatea poluarii apei se rasfrange direct sau indirect asupra omului si de aceea este necesar sa se cunoasca mai bine aceste pericole, inclusiv efectele pe care le pot avea asupra omului chiar cantitatile mici de substante Amploarea si diversitatea distrugerilor cauzate de poluare e usor de masurat. In primul rand, este in joc sanatatea omului. Faptul ca poluarea poate prejudicia turismul este lesne de inteles: rari sunt aceia care nu au intalnit inca o plaja murdara. Efectele poluarii apelor depind de substantele chimice deversate sau de micro orgnismele din apa, dar de obicei au ca finalitate distrugerea ecosistemelor zonale, moartea pasarilor si pestilor. In cazurile grave oamenii sunt afectati, daca consuma fara cunostinta de cauza apa din surse poluate sau daca mananca pesti proveniti din zone contaminate. In plus scaldatul in apele contaminate poate provoca boli ale epidermei.
  10. 10. V.APLICAREA MSURILOR DE PREVENIRE I NDEPRTARE A SURSELOR DE POLUARE I A EFECTELOR ACESTORA Ca msuri de prevenire a polurii apei sunt: - interzicerea ndeprtrii la ntmplare a reziduurilor de orice fel care ar putea polua apa, - organizarea corect a sistemelor de canalizare i a instalaiilor locale, - construirea de staii de epurare, - construirea de staii sau sisteme de epurare specifice pentru apele reziduale ale ntreprinderilor industriale, - nzestrarea cu sisteme de reinere i colectare a substanelor radioactive din apele reziduale ale unitilor unde se produc sau se utilizeaz radionuclizi, - controlul depozitrii reziduurilor solide, astfel nct substanele nocive s nu se nfiltreze n pnza freatic.