PROTECTIA MEDIULUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Click here to load reader

download PROTECTIA MEDIULUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

of 57

 • date post

  27-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  36
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of PROTECTIA MEDIULUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PROTECTIA MEDIULUI

PROTECTIA MEDIULUI Pn la sfritul orei, elevii vor fi capabili: -S dovedeasc cunoaterea noiunilor teoretice despre mediul natural i a elementelor componente ale acestuia ;-Sa identifice activitatile negative ale omului asupra mediului inconjerator;-S denumeasc aciuni care conduc la poluare i consecinele acestora;-Sa prezinte aspecte legate de poluarea mediului; - Sa argumenteze necesitatea aciunilor cu caracter ecologic;

Mediul nconjurtor este definit, ca fiind format din totalitatea factorilor naturali i a celor creai de om, care n interaciune, asigur meninerea echilibrului ecologic, determin condiiile de via pentru om i cele de dezvoltare ale societii. Factorii naturali ai mediului nconjurtor sunt: apa, aerul, solul, flora, fauna, precum i procesele i fenomenele naturale generate de interaciunea lor.Protecia mediului include: ocrotirea lui (protecia acestuia prin aciuni legiferate, care scot din incidena omului speciile rare, pe cale de dispariie, precum i anumite spaii geografice cu mare valoare natural, declarate monumente ale naturii) conservarea lui (utilizarea raional i eficient a resurselor mediului, adoptarea celor mai potrivite forme i procese tehnologice pentru limitarea i prevenirea efectelor duntoare ale unor fenomene naturale)

Este nevoie de ocrotire i conservare, pentru c omul, n dorina lui de a-i ridica continuu nivelul de trai, nu are n vedere preul pe care l are de pltit. Trebuie s inem cont de faptul c, omul este o parte din Univers i triete n lumea material de pe Pmnt mpreun cu fenomenele acestei lumii. Astfel, omul parte a naturii, nu poate schimba legile ei, trebuie s fie doar capabil (n limitele posibilitilor lui ) s se acomodeze la ele i cunoscndu-le, s le foloseasc. Omul, n crezul lui c poate nvinge natura, a adus planeta noastr ntr-o stare n care:spaiile mpdurite se reducdeerturile se extindsolurile agricole se degradeazstratul de ozon este mai subirenumeroase specii de plante i animale au disprutefectul de ser se accentueazobservm c exist o proporionalitate invers ntre nivelul de industrializare, urbanizare i starea mediului nconjurtor.

Att n ap ct i n aer, respectiv n sol se dezvolt o flor i o faun specific, este necesar asigurarea unui mediu ambiant sntos i curat pentru supravieuirea lor. Deci, trebuie s cunoatem:caracteristicile unui factor de mediu de calitatesursele de poluareefectele poluanilor asupra mediuluimsurile de prevenire i combatere ale polurii

APA75 % din suprafaa Pmntului este acoperit cu ap, din aceast cantitate uria numai 2,7 % este ap dulce. 77 % din apa dulce se gsete sub form de zpad i ghea, iar numai 1 % din ce a rmas se poate folosi pentru consum uman.Apa este indispensabil organismului uman, necesarul mediu de ap potabil unui om este de 2,5 l / zi. Dintre cei trei factori de mediu, apa este cea mai afectat de poluare.

AERULEste de asemenea un element indispensabil vieii. Omul consum cca.14 15 m cubi n 24 de ore. Fiind un amestec gazos, aerul conine: azot ( 78% ), oxigen ( 21% ), argon, vapori de ap i altele ( dioxid de carbon, metan, dioxid de azot, monoxid de carbon, praf, cenu vulcanic). La toate acestea se adaug elementele rezultate n urma activitii oamenilor. Dac aceti poluani sunt ntr-o concentraie mai mare, aerul poate avea efecte patogene i asupra omului.

SOLUL Constituie partea superficial a scoarei trestre i este rezultatul unor procese mecanice, fizice, chimice i biologice complexe, desfurate ntr-o lung perioad de timp. Este un factor ecologic pentru c:prin configuraia, natura i structura lui, se afl n corelaie cu clima unei regiuniformarea i protecia surselor de ap depinde de calitatea luiinflueneaz n mod indirect alimentaia omului, determinnd creterea i dezvoltarea vegetaieiare rol decisiv n amplasarea localitilor, a locuinelor.

Actiuni ce dauneaza mediului inconjurator:

Modernizarea transporturilor;Defrisarea padurilor;Aruncarea deseurilor in natura;Poluarea;Degradarea accelerata a terenurilor(mediile naturale au fost antropizate);Eroziunea solului;Cresterea populatiei;Suprapasunatul;Activitati industriale si agricole;Transporturi rutiere si feroviare(construirea de sosele si cai ferate in locuri naturale Este fenomenul prin care mediul este contaminat cu materiale care duneaz sntii, calitii vieii sau funcionrii naturale a ecosistemelor.

1. Naturale:- erupii vulcanice - furtuni de praf - incendiile naturale ale pdurilor- descompunerea unor substane org

2. Antropice: - activiti industriale - activiti agricole- transporturi- activiti casnice

POLUAREA

SURSE DE POLUARE FONICAPOLUARE BIOLOGIC Este determinat de prezena n exces a microorganismelor n habitat: bacterii, ciuperci, alge, sporii acestora, parazii. Factorii, care determin poluarea biologic sunt:Aglomeraia din ncperiUmiditatea excesivTemperatura ridicatLipsa curenieiArticole din fibre sintetice greu de curatAerisirea deficitarAnimale de cas

Reprezint totalitatea aciunilor ntreprinse pentru pstrarea echilibrului ecologic, meninerea i ameliorarea factorilor naturali, dezvoltarea valorilor naturale, asigurarea condiiilor de via i un comportament responsabil fa de mediu.

PROTECTIA MEDIULUI A proteja mediul nseamn:- a cunoate i a respecta legile ei de existen i evoluie!- a nu deranja armonia componentelor ei!- a admira frumuseea tuturor peisajelor naturale!- a nu polua aerul, apele i solurile!- a iubii sincer i a ajuta s supravieuiasc toate fiinele vii!- a fi rspunztor pentru toate ncercrile i experienele de a desvri creaia naturii!- a nu distruge cuiburile de psri i lcaele animalelor slbatice!- a nu lsa inscripii pe trunchiurile copacilor!

Poluarea mediului

Ce poate face oricine? 1. S mearg pe jos, cu bicicleta, cu rolele sau mijloacele de transport n comun n locul autoturismului propriu; 2. S nu arunce gunoaiele pe jos nici n localiti, nici cnd sunt n mijlocul naturii ; 3. S recicleze ceea ce se poate recicla: hrtia, metalul, plasticul, sticla, bateriile; 4. S planteze un copac, o floare... sau s aib grij de plantua verde din ghiveci; 5. S repare ceea ce este stricat; 6. S doneze ceea ce nu i mai folosete; 7. Sa economiseasc hrtia. Se poate scrie/lista pe ambele fee ale unei coli! 8. S economiseasc energia electric i apa; 9. S transmit unui copil cunotine despre natur i felul n care o poate proteja; 10. S sprijine activitatea unei organizaii de protecia mediului;

O solutie pentru reducerea poluarii ar fi folosirea energei verzi.Energie verde este un termen care se refer la surse de energie regenerabila i nepoluant. Electricitatea generat din surse regenerabile devine din ce n mai disponibil.Prin alegerea unor astfel de surse de energie regenerabilaconsumatorii pot susine dezvoltarea unor energii curatecare vor reduce impactul asupramediului asociat generrii energiei convenionale i vor crete independena energetic.

Pn la sfritul orei, elevii vor fi capabili: O1 sa cunoasca notiunea de: Piata, Plan de afaceri, Calitati ale intreprinzatorului, Reusita in afaceri; O2 sa utilizeze notiunile pentru a putea executa un Plan de Afaceri tinand cont de elementele structurale ale acestuia; O3 sa prezinte, fiecare grupa, un model de reusita in afaceri si sa identifice factorii care au dus la reusita si profit.MODELE DE REUSITA IN AFACERI 1Clientul. In primul rand, trebuie sa iti cunosti si sa iti intelegi clientul 2Pasiunea-Dezvoltarea unei afaceri implica extrem de multa munca si dedicare: in perioada de inceput 3Concurenta- trebuie sa iti cunosti si sa iti intelegi concurenta. Orice afacere are concurenta, fie directa, fie indirecta, asa ca, pentru a avea succes trebuie sa iti studiezi competitorii 4Fluxul de numerar. Foarte multi intreprinzatori se lanseaza in afaceri plini de entuziasm si cu idei foarte bune, dar scapa din vedere un aspect care poate parea plictisitor la prima vedere, dar care se va dovedi esential pentru succesul afacerii, si anume banii. 5Tu. Tu reprezinti o resursa importanta pentru afacerea ta, de aceea este important sa te cunosti, sa iti stii punctele tari si punctele slabe si sa stii pana unde esti dispus sa mergi pentru a-ti transforma afacerea intr-un succes.

5 elemente care te ajuta sa gasesti afacerea perfecta Inainte de a porni la drum in afaceri este nevoie sa faceti o evaluare a ideii dumneavoastra de afaceri pentru a vedea daca exista si o oportunitate de afacere. Astfel, trebuie sa evaluati daca ideea dumneavoastra vine sa acopere o nevoie reala, daca piata este pregatita pentru ea si daca va va asigura un profit rezonabil, direct proportional cu riscurile asumate.

O analiza corecta a pietei incepe intodeauna cu identificarea nevoilor si dorintelor consumatorilor. Intreprinzatorul trebuie sa detina un gust moderat al riscului si sa pretuiasca faptul ca omul este cel mai important activ al firmei. Planul de afaceri este carte de vizita a intreprinzatorului. Cu ajutorul lui se pot deschide multe cai de dezvoltare a afacerii.

Pentru a reusi in afaceri totul trebuie facut bine de prima data si de fiecare data. Joe Girard

Nu exista un lift care sa te urce spre success. Trebuie sa folosesti scariletreapta cu treapta .

REALIZATI UN ESEU DE 2 PAGINI IN CARE SA COMENTATI FRAZA:SOMAJULPn la sfritul orei, elevii vor fi capabili:O1. Sa defineasca termenii de somaj si somer, pe baza expunerii anterioare a profesorului.O2. Sa dea exemple de cel putin 3 caracteristici ale somajului, pe baza expunerii anterioare a profesorului.O3. Sa enunte cel putin 3 cauze generatoare de somaj, pe baza expunerii anterioare a profesorului.O4. Sa enumere cel putin 3 procese care determina aparitia somajului, pe