Promovarea unei noi culturi a mobilitƒ£ii ®n orae

Click here to load reader

download Promovarea unei noi culturi a mobilitƒ£ii ®n orae

of 12

 • date post

  30-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Promovarea unei noi culturi a mobilitƒ£ii ®n orae

 • Promovarea unei noi culturi a mobilitii n orae

  P o l i cy A dv i c E n ot E s

  CIVITAS Initiative este o aciune european care susine oraele n pu-

  nerea n aplicare a unei politici de transport integrate sustenabile, cu-

  rate i eficiente din punct de vedere energetic. Leciile nvate n tim-

  pul fazelor de planificare, punere n aplicare i operare a activitilor sunt

  prezentate pe scurt n dousprezece Policy Advice Notes i dau o idee

  referitoare la modul de a face fa problemelor de transport urban cu

  care trebuie s se confrunte n viitor oraele din Uniunea European.

  o8

 • Pol icy AdvicE notEs

  Promovarea unei noi culturi a mobiliti i n orae

  2

  Promovarea unei noi culturi a mobilitii n oraeInformare, marketing i educaie

  Din 2002, CIVITAS Initiative, finanat

  de Comisia European, ajut oraele s

  realizeze un sistem de transport urban

  mai sustenabil, ecologic i eficient din

  punct de vedere energetic prin punerea

  n aplicare i evaluarea unui set integrat

  de msuri ambiioase bazate pe tehno-

  logie i politici.

  n mod frecvent, locuitorii oraelor de-

  pind n foarte mare msur de automo-

  bilele lor i, prin urmare, fiecare ora tre-

  buie s aib drept obiectiv crearea unei

  noi culturi a mobilitii. n cadrul CIVI-

  TAS II (20052009), s-au pus n aplicare

  mai multe msuri n vederea adoptrii

  unui comportament mai sustenabil n

  spiritul mobilitii prin campanii de infor-

  mare sau promovare. n anumite cazuri,

  s-au organizat cursuri de formare privind

  un mod mai sustenabil de conducere

  a unui automobil, numite i cursuri de

  conducere ecologic (eco-driving). Cele

  mai importante informaii despre pune-

  rea n aplicare a msurilor i experien-

  elor oraelor sunt prezentate pe scurt

  n aceast Not consultativ strategic

  pentru a susine i informa politicienii lo-

  cali interesai de aceste aciuni.

  Sch

  iffer

 • Pol icy AdvicE notEs

  Promovarea unei noi culturi a mobiliti i n orae

  3

  Prezentare general

  DeScrierea mSurilor

  Comportamentul n spiritul mobilitii poate fi influenat prin campanii de informare i pro-movare care vizeaz inocularea unui compor-tament sustenabil n materie de mobilitate n rndul cetenilor, fr investiii suplimentare n infrastructur. Aceste campanii trebuie s se adreseze emoional persoanelor int, dar tre-buie s ofere i informaii clare. Printre altele, se pot pune n aplicare urmtoarele msuri:1. Strategii integrate de informare pentru a

  atrage atenia oamenilor asupra efectelor negative ale traficului motorizat individual i a efectelor pozitive ale mersului cu bici-cleta, mersului pe jos i transportului public, inclusiv asupra impactului asupra mediului i strii de sntate.

  2. Campanii de promovare i marketing privind mijloacele de transport sustenabile, cum ar fi transportul public, mijloacele de transport nemotorizate, vehiculele cu emisii sczute, folosirea n comun a autovehiculelor etc.

  3. Organizarea de evenimente pentru consoli-darea imaginii serviciului de transport public (de exemplu, celebrarea aniversrii compa-niei de transport public cu autobuze decora-te, concerte de muzic, cadouri etc.)

  4. Evenimente publice, cum ar fi o transforma-re temporar a strzilor principale n zone pietonale, zile fr automobile, desene pe strzi create de copii i punerea n aplicare a msurtorilor de vitez n apropierea coli-lor, evenimente de mers pe role sau mers cu bicicleta pe strzile urbane i altele.

  5. Includerea cetenilor n discuii despre pro-bleme de mobilitate i procese de planifica-re, de exemplu, prin crearea unui forum de mobilitate, care este un instrument de co-municare pentru atragerea sprijinului public pentru politicile planificate de gestionarea a cererii (de exemplu, discuia poate s aib loc on-line sau la reuniuni publice regulate). Acest lucru asigur transparena maxim a proceselor de planificare i permite luarea deciziilor ntr-un mod mai democratic, cu participarea publicului.

  6. Platforme de nvare electronic (e-lear-ning) pentru publicul larg i/sau companii, care informeaz n legtur cu posibilitile de folosire a vehiculelor curate, a transpor-tului public etc. sau modul de punere n apli-care a msurilor de gestionare a mobilitii.

  7. Cursuri de conducere ecologic pentru a nva oferii s foloseasc vehiculele mo-torizate ntr-un mod eficient din punct de vedere energetic.

  8. Mesaje publicitare la TV i radio, precum i articole n ziare care promoveaz transportul urban sustenabil

  9. Dezvoltarea unui slogan atractiv i/sau a unei campanii de creare a mrcii pentru a promova utilizarea mijloacelor de transport sustenabile

  GruPuri int

  Grupurile int ale msurilor de marketing i educaionale sunt locuitorii zonei n cauz. Pot fi vizate diferite grupuri de locuitori, de exem-plu, conductorii auto ca poteniali utilizatori ai serviciilor de transport public sau de folosire n codiviziune a autovehiculelor, dar i vizitatorii i turitii pot fi influenai prin conceperea de msuri special pentru acest grup. Cu toate acestea, copiii i tinerii reprezint unul dintre cel mai importante grupuri int, ntruct comportamentul lor viitor n materie de mobili-tate poate fi uor influenat n mod sustenabil nainte ca acetia s se adapteze la un stil de via orientat spre automobil. Mai mult, se pre-supune c tinerii pot influena atitudinea prin-ilor i profesorilor lor informndu-i despre po-sibilitile de utilizare a mijloacelor de transport sustenabile.

 • Pol icy AdvicE notEs

  Promovarea unei noi culturi a mobiliti i n orae

  4

  La final, trebuie vizate companiile i instituii-le locale i regionale n vederea organizrii de campanii de informare sau cursuri de formare pentru angajai la punctele de lucru (n special atunci cnd sunt puse n aplicare msuri re-strictive care afecteaz mediul de afaceri local, cum ar fi restriciile de acces n centrul oraului). Exist mai multe instrumente i metodologii dis-ponibile pentru cartografierea grupurilor int, a nevoilor i potenialului acestora de a-i schim-ba comportament n materie de mobilitate.

  imPact i beneF ic i i

  Beneficiile aplicrii eforturilor de mar-keting i promoionale n ceea ce prive-te gestionarea mobilitii pot reveni mai multor grupuri, astfel cum se descrie mai jos:

  Pentru publicMarketingul i promovarea pot mbunti toate efectele pozitive ale msurilor de trans-port sustenabil. De exemplu, prin promovarea transportului public i a mijloacelor de trans-port nemotorizate, repartizarea modal (modal split) pentru traficul motorizat individual, rata de deinere a automobilelor, precum i kilome-trajul parcurs cu automobilele pot fi influenate semnificativ. Acest lucru contribuie la o calitate mai bun a aerului, la un consum mai mic de energie, la condiii de trai i de mediu mbu-ntite (de exemplu, reducerea nivelului de zgomot), precum i la condiii de siguran mai bune. Congestionarea din ora poate fi redus, dar este dificil s se evalueze influena exact a marketingului i promovrii.Campaniile i formarea reprezint modaliti foarte rentabile de schimbare a comporta-mentului. Pe termen mai lung, efectul pozitiv al reducerii kilometrajului poate avea drept rezul-tat o cerere mai sczut de noi infrastructuri de transport i cheltuieli publice mai mici. Mai

  mult, campaniile folosesc adesea stimulente pentru a convinge oamenii s i schimbe com-portamentul. Aceste stimulente reprezint un beneficiu direct pentru public.Msurile pot mri gradul de acceptare a msu-rilor de transport puse n aplicare de orae, iar sprijinul public poate crete odat cu aceasta.

  Pentru persoanele fizicePersoanele care folosesc informaii despre posibilitile adecvate i economice de a se deplasa ntr-un ora economisesc, n mod nor-mal, bani. Persoanele care particip la cursuri de conducere ecologic pot reduce consumul de combustibil al automobilelor lor cu 1015%, nvnd moduri mai eficiente, mai adaptabile i mai sigure de a conduce. Prin urmare, fie-care participant poate economisi bani fr ni-cio investiie n tehnologii i echipamente noi. Participnd la un forum de mobilitate, fiecare persoan poate obine informaii despre msu-rile actuale puse n aplicare n ora. i mai im-portant, persoanele se pot implica i pot avea o influen chiar asupra procesului de planificare.

  Pentru companiiCompaniile ar putea fi interesate de msurile de promovare i marketing pentru dobndirea unei imagini pozitive pentru organizaie, cum ar fi contientizarea problemelor ecologice. Impli-carea mass-mediei creeaz posibilitatea unui marketing gratuit pentru aceste companii. La organizarea de cursuri de conducere ecologic n cadrul companiilor sau altor instituii, se pot economisi bani datorit unui consum mai mic de energie. Experienele dobndite n cadrul CIVITAS II arat c un transportator de marf cu 150 de oferi care a oferit cursuri de con-ducere ecologic i-a redus consumul total de combustibili fosili cu 17%. De asemenea, promovarea mersului pe biciclet i a folosirii n codiviziune i n comun a autovehiculelor n rndul angajailor poate genera beneficii pentru

 • Pol icy AdvicE notEs

  Promovarea unei noi culturi a mobiliti i n orae

  5

  companii, deoarece, dac persoanele vizate i schimb comportamentul n materie de mobili-tate, nevoia de locuri de parcare poate scdea, iar starea de sntate a angajailor se poate ameliora. Prin promovarea transportului public i mbuntirea imaginii acestuia, mai muli oameni se pot decide s foloseasc autobuzul, tramvaiul sau trenul i, astfel, veniturile pentru companiile de transport public pot crete.

  conDi i i caDru Pentru SucceS

  Posibilitatea de introducere a stimulentelor prin care se ofer recompense pentru utilizarea transportului public sau folosirea n codiviziu-ne a autovehiculelor poate amplifica succesul campaniilo