Prezentare nuca 2013

28
ASOCIAŢIA NUCA ANIMAL WELFARE CLUJ, ROMÂNIA - 2013 - ASOCIAŢIA NUCA ANIMAL WELFARE CLUJ, ROMÂNIA - 2013 -

description

Activitatea NUCA Animal Welfare in 2013

Transcript of Prezentare nuca 2013

ASOCIAŢIA

NUCA

ANIMAL WELFARE CLUJ, ROMÂNIA

- 2013 -

ASOCIAŢIA

NUCA

ANIMAL WELFARE CLUJ, ROMÂNIA

- 2013 -

SUMARUL ANULUI 2013

Planificarea anului 2013 a depăşit cu mult resursele limitate ale asociaţiei noastre. Cu toate acestea, am reuşit să realizăm o mare parte din ce ne-am propus:

Sterilizari ale câinilor cu şi fără stăpânMicrociparea şi înregistrarea câinilor cu stăpânSalvarea animalelor de companie abandonateCampanii informativ-educativeProiecte legislative

Sterilizarea

Sterilizarea este una din cele mai eficiente măsuri pentru a preveni naşterea puilor nedoriţi şi implicit pentru a reduce rata abandonului.

Din activitatea noastră putem să confirmăm faptul că populaţia canină fără stăpân din municipiul Cluj-Napoca provine în procent de 95% din abandon,iar restul de 5% îl reprezintă câinii pierduți, care nu ajung la stăpân, datorită lipsei microcipării. Mai mult de jumătate din câinii abandonați vin din comunele învecinate.

Din calcule, experienţa şi observarea situaţiei pe teren, estimăm că un numar de 200-250 de câini sunt abandonaţi lunar în Cluj.

Astfel, am acordat prioritate maratoanelor de sterilizare în comunele învecinate ale oraşului Cluj-Napoca:

Managementul populaţiei canine

Pentru prima dată în România, toţi câinii sterilizaţi prin campaniile asociaţiei noastre au fost

În cadrul fiecărei campanii de sterilizare am înfiinţat

REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A CÂINILOR CU STĂPÂN

Aceste Registre de Evidenţă conţin datele stăpânilor şi cele ale câinilor, şi au fost predate spre completare şi menţinere medicilor veterinari ale circumscripţiilor sanitar-veterinare Apahida, Iclod şi Baciu.

MICROCIPAŢI ŞI ÎNREGISTRAŢI!

COMUNA APAHIDA: 25-28 aprilie 2013

352 de animale sterilizate, 497 de câini înregistrațimicrocipați și

Zonele de interes: Comuna Apahida si satele: Sânnicoara, Dezmir, Corpadea, Pata, Câmpeneşti, Sub Coastă, Bodrog

Cluj-NapocaCluj-Napoca

ApahidaApahida

Campanie de sterilizare șimicrocipare înregistrată

COMUNA ICLOD: 12-14 iulie 2013

321 de animale sterilizate, 341 de câini microcipați și înregistrați

Zonele de interes:Comunele Iclod si satele: Fundatura, Iclozel, Livada,Orman

Cluj-NapocaCluj-Napoca

IclodIclod

Campanie de sterilizare șimicrocipare înregistrată

Campanie de sterilizare șimicrocipare înregistrată

Zonele de interes:Comuna Baciu si satele: Corusu, Mera, Popesti, Radaia, Salistea Noua, Suceagu

Cluj-NapocaCluj-Napoca

BaciuBaciu

COMUNA BACIU 19-22 septembrie 2013

358 de animale sterilizate, înregistrate microcipate și

Colaboare continuă cu cabinetele veterinare

Pe tot parcursul anului 2013, asociaţia Nuca Animal Welfare a colaborat cu cabinetele veterinare din Cluj-Napoca.

Acest lucru a făcut posibilă ajutarea a peste 200 de animale, căţei şi pisici, cu diverse tratamente și servicii veterinare pe care stăpânii acestora nu şi le puteau permite.

În plus la cabinetele veterinare cu care colaborăm, s-au sterilizat în timpul anului un număr de peste 350 de animale cu și fără stăpân.

Campanie de informare

În vara anului 2013 Asociaţia Nuca lansează o campanie educativ-informativă prin care susţine microciparea înregistrată a câinilor cu deţinător.

Avantajele campaniei:- Reducerea numărului de câini abandonaţi- Recuperarea câinilor găsiţi pierduţi sau furaţi- Obişnuirea populaţiei cu ideea de microcipare ş i înregistrare - Î n c u r a j a r e a m e d i c i l o r veterinari în efectuarea mai frecventă a acestui serviciu- Atragerea atenţiei publice a s u p r a i m p o r t a n ţ e i î n r e g i s t r ă r i i c â i n i l o r c u deţinător

Campanie de informare

Campania de informare „Microcipează-ţi câinele” a fost susţinută prin:

Clipuri video şi audio difuzate zilnic la televiziunea naţională şi la 4 posturi de radio

Peste 10 000 de flyere informativePeste 500 de afişe Bannere de mari dimensiuni amplasate în zonele cu vizibilitate

crescută

Colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari Cluj, obţinând astfel un preţ unic, redus cu până la 70%, pentru microciparea câinilor cu deţinător

Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân

Pentru ca această campanie informativă să aibă o finalitate prin înregistrare, asociaţia noastră a creat www.registrucaini.ro

Toţi medicii veterinari ai cabinetelor din Cluj-Napoca a u p o s i b i l i t a t e a s ă î l folosească, iar orice medic veter inar organizat în condiţiile legii poate solicita simplu şi rapid crearea unui cont de utilizator.

În perioada 1 august 2013 - 31 decembrie 2013 au fost înregistraţi în Registrul Online peste 1000 de câini din judeţul Cluj.

Adaptat după experienţa noastră situaţiei din România şi construit prin bunăvoinţa unui programator profesionist;

Este o bază de date on-line, cu capacitate nelimitată, permiţând înregistrarea tuturor câinilor cu deţinător din România;

Întreaga folosinţă a bazei de date este şi va rămâne gratuită;

Asociaţia Nuca Animal Welfare donează proprietatea şi administrarea ei către Colegiul Medicilor Veterinari Cluj.

www.registrucaini.ro

Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân

Educaţia

Educaţia a fost şi în 2013 o activitate principală a asociaţiei noastre.

Credem în continuare că o educaţie sănătoasă privind deţinerea responsabilă a câinilor este cea mai puternică metodă şi cu efectele cele mai îndelugate, prin care viitorul animalelor de companie va fi unul mai bun.

Astfel pe lângă campaniile de educație în școli, ne-am concentrat și pe educarea, informarea şi sensibilizării populaţiei. Pe lângă latura practică, campaniile de sterilizare și microcipare înregistrată din jurul Clujului, au atins și acest aspect deosebit de important.

De câte ori avem ocazia, acordăm timpeducării, informării şi sensibilizării populaţiei

Educaţie - schimbarea mentalităţii

Educaţia în școli

În 2013 am avut mai multe campanii de educație în școli, în care am abordat diferite teme, în funcție de vârsta copiilor sau a tinerilor cărora ne-am adresat. Astfel am vorbit despre interacțiunea cu animalele, importanța microcipării și a sterilizării, metode de stopare a abandonului și deținere responsabilă.

Campaniile de sterilizare și microcipare înregistrată au fost precedate de către campanii de educație în școlile locale, dar și de campanii generale de informare și educare a populației pe plan local.

Evenimente speciale

Asociația NUCA Animal Welfare a fost co-organizator la conferința: “Animal Liberation, Philosophy and Future Prospects”, susținută de Peter Singer.

Peter Singer profesor de bioetică la Universitatea din Princeton și profesor de onoare al Universității din Melbourne este considerat unul dintre cei mai importanți filosofi în viață și este cel care a dat naștere conceptului etic de drept al animalelor, fiind totodată și cel mai de seamă promotor al acestei idei. Prezent pentru prima dată în România la Cluj, Peter Singer a împărtășit din experiența sa și a oferit oportunitatea unui schimb de idei despre problemele societății contemporane și despre modul în care ne raportăm ca indivizi la interacțiunea cu animalele și mediul înconjurător.

Vocea străzii

În luna septembrie a anului 2013 Asociaţia Nuca a organizat două proteste prin care s-a exprimat împotriva legiferării uciderii câinilor fără stăpân.

Legislaţie

Împreună cu educaţia, legislaţia reprezintă cel mai sigur şi durabil mod de responsabilizare a deţinătorilor de animale de companie.

„Poliţia animalelor” nu există în România, fapt care face posibil ca instituţiile şi autorităţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei animalelor să paseze între ele împlementarea şi respectarea legislaţiei.

Astfel am intervenit de numeroase ori la sesizările cazurilor de încălcare a legislaţiei de protecţie a animalelor, sau am acordat asistență populației în privința procedurii de urmat pentru a soluționa astfel de probleme.

Voluntarii Nuca au reuşit de cele mai multe ori să ajungă la o întelegere amiabilă cu proprietarii şi să asigure animalelor siguranţa şi condiţiile necesare până la preluarea lor de către asociaţie, dar în unele cazuri s-a recurs la soluţionarea problemelor prin sesizarea Poliţiei şi a Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj, care ne-au fost alături de fiecare dată.

Legislaţie

În anul 2013 am întocmit şi depus un proiect legislativ de nivel naţional, care prin bunăvoinţa unui deputat Clujean, a ajuns pe birourile a sute de parlamentari. Acest proiect prevedea în detaliu aspecte precum:

Înființarea şi funcţionarea Registrului de Evidenţa al Câinilor cu Stăpân;

Controlul reproducţiei canine;

Autorizarea şi controlul comerţului cu câini, precum şi combaterea traficului cu câini;

Alte soluţii pentru problemele neacoperite de legislaţia existentă.

Singura soluţie dovedită în stoparea abandonului canin este MANAGEMENTUL POPULAŢIEI CANINE CU STĂPÂN prin înregistrarea și controlul reproducţiei canine.

Legislaţie

La nivel local am continuat să înaintăm în numeroase rânduri proiecte de hotărâri de consiliu local şi protocoale de colaborare, urmărind atât reducerea abandonului canin cât şi adoptarea unor drepturi necesare pentru deţinătorii de câinii responsabili. Din păcate până în momentul de față, niciuna dintre propuneri nu a fost finalizată prin adoptarea unui HCL.

Deoarece doream ca sterilizarile făcute în comune să aibă o eficienţă ridicată şi un efect îndelungat, am contribuit şi la reglementarile locale ale comunelor respective. Prin protocolul de colaborare încheiat cu asociaţia noastră, primariile au acceptat şi adoptat câte o hotărâre locală propusă de asociaţia noastră, cu scopul de a responsabiliza deţinătorii de câinii şi a reduce rata abandonului.

Pet Rescue

Deși Asociația NUCA Animal Welfare are ca și scop principal stoparea abandonului și acționează prioritar asupra cauzei problemei, activitatea noastră zilnica a constat în mare parte în salvarea animalelor de companie abandonate în Cluj, în limita posibilităților logistice și financiare.

În anul 2013 aproximativ 250 de căţei şi pisici au intrat în grija asociaţiei noastre, fiind preluați în sistemul de foster-care.

Dintre acestea, 170 au fost date spre adopție şi au primit o familie, afecţiune, caldură, siguranţă şi toate condiţiile pe care un animal de companie le merită! Deși adopția internațională a avut o mai mare pondere decăt cea națională, sperăm ca în anii viitori, acest raport să se inverseze.

Cazuri fericite

Pe Vasilic l-am găsit în timpul campaniei din Iclod în curtea unor persoane mai în vârstă. La prima impresie era un cățel de talie medie, legat toată viață, neîngrijit și traumatizat. Când ne-am apucat să îl tundem, descopeream tot mai multe oase și probleme. Starea lui ne-a șocat chiar și pe noi. La înălțimea lui, Vasilică ar fi trebuit să cântărească în jur de 10-15 kg, dar el cântarea 3,5 kg. Uimiți au fost și medicii. Noi am văzut foarte mulți câini neglijați sau neîngrijiți, însă așa ceva ne-a lăsat fără cuvinte. Acum îl cheamă Bubi, și se joacă cu Itza cât e ziua de mare! Itza îl învață cum să se poarte fără frică și vin împreună la mângâiat și dragalit. Pentru el e o lume nouă, minunată și sperăm să fie un exemplu pentru cât mai multă lume

ă

Cazuri fericite

Aceast cățeluș a fost abandonată într-un cartier din Cluj.

S-a ridicat cu greu de jos și s-a târât singură spre o persoană ce trecea prin zonă, cerșind afecțiune și ajutor, deși rănile ei erau destul de mari și din gât picură continuu o colecție purulentă. A fost totuși norocoasă, căci a fost dusă urgent la cabinet unde i s-a curățat rană și a primit tratament în fiecare zi. Coco, cum a fost botezată s-a transformat într-o cățelușa cuminte și extrem de iubitoare și a cucerit inimă fosterului care s-a hotărât să o adopte.

ă ă

Cazuri fericite

Lola a fost găsită abandonată într-o parcare în afară localității, plină de pureci, înfometată și cu o rană urâtă și infectată pe spate.Un pui la o vârstă foarte fragedă, fără mamă, are șanse extrem de reduse să supraviețuiască, așa că am preluat-o în foster. Lola a cucerit multe inimi, și și-a găsit o căsuță în Germania unde a devenit un membru de familie cu drepturi depline. Stăpânii ei sunt foarte fericiți și se bucură de fiecare clipă cu ea.

Cazuri fericite

Trollul și Molecula sunt două pisicuțe, fiecare cu povestea lui, dar cu un final fericit împreună. Trollul a fost găsit în mijlocul șoselei, lovit de o mașină, în stare de inconștiență. Deși avusese un stăpân, acesta nu a putut fi găsit. Din fericire rănile sale nu au fost grave și s-a întremat rapid.A ajuns în foster, unde a întâlnit-o pe Molecula, un pui de pisică abandonat și salvat de la moarte sigură, din gură unor câini. Cei doi au devenit nedespărțiți, Trollul ocupându-se zi și noapte de prietena lui mai mică.

Cei doi au fost adoptați de aceiași familie și sunt în continuare cei mai buni prieteni.

Mulțumiri!

Multumim frumosne desfășurăm activitatea:

Asociației Zwerfhonden RoemenieNUCA in Deutschland, dlui M. Scheuermann, dnei S. Gensheimer, Asociației Men's Best FriendAsociației Esperanza Hoop voor HondenAsociației Fellchen In Not e.VDlor E. Adloff, J. Grigutsch und Spendengemeinschaft NordDlor N. Grossbach, K. Kollek, N. Mindrup, Dnei Ch. Goeb-Kümmel, M. Freerk,Nuca’s Topdogs - dnei R. LeppAsociației Tierhilfe SauerlandAsociației Grenzenlose NotfaelleDina’s Ark\Casa Animale e.V.Tierheim WuerzburgTierheim Wanningsmuehle

tuturor celor care ne-au sprijnit in decursul anului și care ne-au ajutat să Mulțumim acestori oameni minunați: voluntarii și fosterii NUCA.

Mulțumiri!

Multumim frumosne desfășurăm activitatea:

Membrilor cotizanți NUCACelor care ne-au direcționat 2%Tuturor celor care au donat anonim

Sponsorilor : Rondocarton, Aerocenter, Petmag, Acotax Business Solution

Cabinetelor veterinare din Cluj și medicilor P. Madaras, A. Feher, R. Uricariu, C. Muresan, R. Chereji, A. Parvulescu, C. Nagy

Partenerilor Media: TVR Cluj, Radio Romania, Radio Impuls, Amprenta, Spells Advertising

tuturor celor care ne-au sprijnit in decursul anului și care ne-au ajutat să Mulțumim acestori oameni minunați: voluntarii și fosterii NUCA.

ASOCIAŢIA NUCA ANIMAL WELFARE CLUJ, ROMÂNIACod fiscal : 29 265 286

Cont in Lei, IBAN :RO18RNCB0112138479500001 Cont in Euro, IBAN:RO88RNCB0112138479500002Banca Comercială Româna (BCR)

Cont in Lei, IBAN : RO77 WBAN 2511 0000 6250 0273, Cont in Euro, IBAN: RO57 WBAN 2511 0220 6250 0273, San Paolo Intessa Bank

Vă mulțumim!