PDF, 1.71 MB Magazine nr.6

download PDF, 1.71 MB Magazine nr.6

of 24

 • date post

  29-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of PDF, 1.71 MB Magazine nr.6

 • nr. 3 (6) / septembrie 2012

 • Evoluia MAIBPeste Rubicon, cu rezultate pozitive i cu noi sarcini strategice 3

  Acum 10 ani, Moldova Agroindbank a creat prima companie de leasing din ar 5

  Bancher & MisiuneAscensiune profesional 6

  Client-BancSoluii financiare pentru susinerea i dezvoltarea businessului 8

  Afaceri de succes lansate de tineri sub auspiciul mentorilor de la MAIB 10

  Perfecionare continuMasterii anului 2012 12

  SponsorizriSuportul Moldova Agroindbank a fost de bun augur pentru echipa olimpic 14

  Studeni din or. Bli au fost premiai de MAIB 15

  Un srut pentru un minut de via 15

  Cel mai fidel partener al Festivalului Maria Bieu 16

  Filiala Anenii Noi druiete copiilor clipe minunate 17

  Marca MAIBOfensiv anti-troli* 18

  Fotocronica unui proiect 20

  Fii autodidact - fii lider!apte pai pentru vnzri de succes 22

 • 3

  edina Comitetului de Conducere al bncii, cu prezena directorilor de filiale i ai Departamentului Clieni Corporativi, precum i a efilor subunitilor bncii, care a avut loc pe 1 asugust, a pus n discuie realizarea sarcinilor strategice i financiare conform rezultatelor la 30.06.2012.

  Raportul prezentat de Preedintele Comitetului de Conducere, Natalia Vrabie, a constatat c, n primul semestru al anului curent, BC Moldova Agroind-

  bank SA i-a pstrat poziia de lider al pieei bancare locale. Cota de pia la finele primului semestru al anului curent la active a constituit 19,1%, la credite - 21,5%, la depozite total - 18,2%. A fost n cretere, de asemenea, indicele Rentabilitii capitalului bncii ROE, care a depit nivelul planificat pentru perioada analizat. Venitul net pe 6 luni total pe

  banc, conform SIRF, la 30.06.2012 a constituit 166,8 mil.lei, ceea ce reprezint 108% din planul semestrial sau circa 28 la sut din venitul net obinut de toate bncile din ar.

  Preedintele bncii s-a referit mai detaliat la baza de clieni, la portofoliul de credite i calitatea acestuia, la portofoliul de depozite, la ali indicatori financiari ai bncii, stabilind sarcini care urmeaz a fi realizate n vederea meninerii unei eficiene nalte a activi-tii operaionale a bncii.

  Comitetul a decis s fie acordat o atenie sporit evoluiei portofoliului de credite, cu monitoriza-rea zilnic a calitii acestuia, precum i asigurarea ndeplinirii planurilor stabilite la vnzrile produse- lor necreditare i a planului la venituri neaferente dobnzilor.

  n acest context, Preedintele bncii a subliniat c at-ragerea depozitelor, inclusiv de la persoanele fizice, va constitui o alt prioritate a bncii n perspectiva imediat urmtoare.

  Evoluia MAIB

  Peste Rubicon, cu rezultate pozitive [i cu noi sarcini strategice

  Numrul total al personalului bncii la 30.06.12 a alctuit 1533 persoane.

  Reeaua Moldova Agroind-bank include 70 de filiale i 20 de agenii.

 • 4

  Potrivit deciziei adoptate n cadrul edinei, asigu-rarea calitii nalte de deservire a clienilor bncii se va efectua, inclusiv, n baza rezultatelor studiului Mistery Shopper.

  De asemenea, Natalia Vrabie a insistat asupra obiectivului creterii numrului de clieni abonai la

  Internet Banking@MAIB i extinderii numrului de tranzacii cu acest serviciu.

  Prin decizia sa, Comitetul de Conducere a pus sarci-na ndeplinirii incontestabile a planurilor volumelor de vnzri i de profit, asigurrii meninerii bazei de clieni i a cotei businessului derulat prin conturile bncii, promovrii unei politici flexibile de preuri i de optimizare a cheltuielilor administrative ale bncii; realizrii unui sistem de reacie operativ la

  schimbrile pieii i meninerii stabili- tii financiare n limitele admise de Consiliul bncii, mbuntirii sistemu-lui de control intern n toate subdivi-ziunile bncii.

  n concluzie, Preedintele bncii a inut s accentueze imperativul meninerii poziiilor bncii pe piaa autohton, n pofida unor perspective pesimiste ale conjuncturii economice. Ateptrile crizei financiare globale n eventualitatea impactului acestora asupra situaiei economice interne, im-pun necesitatea adoptrii unei poziii extrem de prudeniale a mediului

  bancar, a spus Natalia Vrabie, apelnd la mobilizarea maxim a eforturilor, a capacitilor i abilitilor necesare activitii cu clienii bncii i atragerii clienilor noi.

  n cursul ntrunirii cu directorii de filiale, Preedintele Comitetului de Conducere, Natalia Vrabie, i-a prezentat pe doi noi directori de filiale - Marin Bivol, director al filialei nr. 14 Chiinu, i Eugeniu Boclinca, director al filialei nr. 7 Chiinu.

 • 5

  Crearea pieei de leasing n Moldova a nceput acum zece ani, odat cu nfiinarea primei companii de leasi- ng din Moldova - MAIB Leasing, care a fost fondat de BC Moldova Agroindbank SA.

  Motivul pentru care a fost ales acest domeniu, aflat la nceputurile dezvoltrii sale n Moldova, vine toc-mai dintr-o atent observare i deplin nelegere a complexitii mecanismelor economiei de pia: nu dreptul de proprietate asupra mijloacelor fixe gene-reaz profituri pentru companie, ci utilizarea cu maxim randament a acestora. Folosirea n mod corespunztor a resurselor de capital, investirea continu a disponi- bilitilor n noi oportuniti de afaceri, finanarea mai multor proiecte simultan reprezint strategii i politici ce determin progresul unei companii.n pofida faptului c MAIB-Leasing i-a nceput ac-tivitatea pe o pia n care leasingul era un serviciu aproape inexistent, la foarte scurt timp de la nfiinare, la 17 octombrie 2002, MAIB-Leasing a ncheiat primul contract de leasing.

  Evenimente importante n istoricul companiei a consti-tuit majorarea capitalului social (la momentul fondrii, capitalul social constituia 600 000 lei):

  a. n anul 2004 (decizia de emisiune din 23 iulie 2004, edin pe lng preedinte 5 mil. lei) pn la 5 600 000 lei prin emisiunea suplimentar de aciuni;

  b. n anul 2005 (decizia din 21.01.2005 28 mil. lei) pn la 33 600 000 lei prin emisiunea supli-mentar de aciuni;

  c. n anul 2008 (decizia din 17.07.2008 30 mil. lei) pn la 63 600 000 lei prin emisiune suplimentar de aciuni.

  Acest aport suplimentar de investiii reprezint o susi-nere strategic de ctre Moldova Agroindbank pentru implementarea de mai departe a planului de afaceri

  al societii, mijloacele fiind preconizate a fi utilizate pentru finanarea expansiunii continue pe pia a ac-tivitii principale i n domeniul leasingului imobilului (n special al celui comercial).

  Problema identificrii unor surse de finanare com-petitive este una dintre problemele majore ale tuturor companiilor de leasing. MAIB-Leasing a identificat i una dintre soluii: plasarea obligaiunilor corporative. Astfel, n anul 2005 a avut loc prima emisiune public de obligaiuni n sum de 5,6 mil lei (368,5 mii EURO), aceast emisiune fiind prima ofert public de ob-ligaiuni corporative pe piaa de capital autohton.

  Actualmente, graie unei viziuni clare asupra misi-unii sale pe piaa serviciilor de leasing - att pentru persoanele juridice, ct i pentru cele fizice, precum i datorit sprijinului constant acordat de acionarul companiei - Moldova Agroindbank - MAIB Leasing deine cu tenacitate statutul de lider pe piaa leasingu-lui din Moldova.

  Departamentul Investiii Corporative

  Pe lng crearea companiei MAIB-Leasing, anul 2002 a fost marcat pentru Moldova Agroindbank de inaugurarea Centrului de Afaceri, care a nglobat ntreg spectru de servicii oferite n activitatea corporativ: atragerea depozitelor, gestionarea lichiditilor, acti-vitatea de creditare i operaiuni valutare, finanarea comerului extern, prestarea de servicii i produse bancare tradiionale, aso-ciate cu operaiunile valutare, inclusiv ordine de plat, tranzacii documentare, etc. Centrul de Afaceri deservete ntreprinderi locale i strine cu renume din cele mai diverse domenii ale econo-miei i businessului. MAIB este prima banc din ar care a creat o subdiviziune specializat pentru deservirea clienilor comerciali.

  Evoluia MAIB

  Acum 10 ani, Moldova Agroindbank a creat prima companie de leasing din \ar=

  n poz: Ion Iura, fost Vicepreedinte al Comitetului de Conducere, Victor Micule, Preedintele Consiliului bncii, Larisa Rudeva, Vicepreedinte al Comitetului de Condu- cere al bncii, Nicolae Dobnd, fost Vicepreedinte al Bncii, Natalia Vrabie, Preedintele Comitetului de Conducere al bncii, Grigore Furtun, primul Preedinte al Comitetului de Conducere , Serghei Cebotari, Vicepreedintele Comitetului de Conducere.

 • 6

  Bancher & Misiune

  Ascensiune profesional=Dup INFOTAG

  Consiliul acionarilor BC Moldova Agroindbank SA, cea mai mare instituie financiar din ar, l-a confirmat pe 20 iulie 2012 pe Serghei Cebotari n funcia de Prim-vicepreedinte al bncii.

  Preedintele BC Moldova Agroindbank SA, Natalia Vrabie, a spus cu aceast ocazie c, n calitatea sa de conductor al bncii, l-a pro-pus pentru funcia de Prim-vicepreedinte pe Serghei Cebotari, care a lucrat anterior ca vice-preedinte al bncii, responsabil de direcia cor-porativ i business-ul investiional.

  Serghei Cebotari a absolvit facultatea de eco- nomie a Universitii Agrare din Moldova, i-a nceput cariera profesional n funcia de con-tabil-ef la o ntreprindere agricol, a activat n calitate de vicedirector de filial, ef al seciei de credite a BC Moldova Agroindbank SA la Hnceti. n civa ani a fost transferat la oficiul central al MAIB, devenind ef al Departamen-tului Investiii Corporative; din 2000 a activat n calitate de Vicepreedinte al BC Moldova Agroindbank SA.

  Serghei Cebotari a dirijat activ constitu-irea n anul 2002 a companiei-fiice a bncii MAIB-Leasing, fiind n prezent Preedin-tele Consiliului acesteia. n scurt timp MAIB- Leasing a devenit lider recunoscut pe piaa ser-viciilor respective din ar.

  Din anul 2005, este Preedintele Consiliului Bursei de Valori a Mo