Rom¢nƒ (1.3 MB)

download Rom¢nƒ (1.3 MB)

of 19

 • date post

  01-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Rom¢nƒ (1.3 MB)

NTR-UN NOU AN PLIN DE CLDUR!

CUPRINS

BULETIN ELECTRONICN. 30 | noiembrie decembrie 2016

http://biomasa.md/communication-archive/primul-laborator-de-testare-biocombustibililor-solizi-fost-acreditat/

2 tiri proiect

CALENDARUL ENERGIEI VERZI

Energia verde exist n Republica Moldova da-torit oamenilor buni i luminoi care au primit-o n casele i vieile lor.

Calendarul anului 2017 poart povetile acestor oameni, a ctorva dintre ei, poveti adevrate despre curaj i iniiativ.

Dac v dorii un astfel de calendar i o agend pentru anul viitor, v ndemnm s o contactai pe Ana Goncear la 022-839983 sau prin email la ana.goncear@undp.md.

3 tiri proiect

Valoarea TVA pentru biocombustibili va fi de 8% pe ntregul lan valoric, ncepnd cu 2017

Valoarea TVA pentru biocombustibili solizi, pe ntregul lan valoric, a fost stabilit la 8% ncepnd cu ianuarie 2017. Modificarea se conine n Politica bugetar-fiscal i vamal pentru 2017 aprobat recent de Parlament.

Potrivit documentului, taxa de 8 % TVA va fi aplicat pentru livrarea biocombustibililor solizi, precum i aprovizionarea cu materii prime pentru producerea biocombustibililor solizi (produse agricole i de silvicultur, deeuri lemnoase). Pn acum, pentru biocombustibili era aplicat cota standard a TVA de 20%, n timp ce pentru gazele naturale 8%. Astfel, domeniul bioenergiei, care anterior era discriminat, a fost egalat cu sectorul gazier i va primi un nou impuls pentru dezvoltare. Este o decizie ateptat de productorii de biocombustibili i reprezint un pas concret al autoritilor n promovarea producerii

energiei din surse locale. Este important s stimulm acest sector ce ne ajut s reducem din dependena energetic extern i s dezvoltm economia, prin crearea de noi afaceri i locuri de munc, spune Ludmila Abramciuc, managera unei linii de producere a brichetelor din mun. Bli.

Amintim c n ultimii cinci ani sectorul de producere a biocombustibililor s-a dezvoltat de la zero, fiind lansate peste 100 de afaceri de producere a brichetelor i peletelor. Monitorizrile realizate de Agenia pentru Eficien Energetic i Proiectul Energie i Biomas arat c 70 dintre acetia continu s fie active n sector.

Proiectul Energie i Biomas a stimulat dezvoltarea sectorului de producere a biocombustibililor prin mecanisme de leasing. Astfel, 35 de ageni economici

4 tiri proiect

au beneficiat de linii de producere a biocombustibilului, toctoare sau balotiere n condiii avantajoase: TVA, comisioane bancare i alte taxe la cota 0%, cu perioada de rambursare timp de 3 ani. n total, n acest scop au fost acordai 1 milion de Euro, din fonduri europene, susine Victor Cotru, managerul Proiectului Energie i Biomas.

Lansarea afacerilor de producere a biocombustibililor a fost dictat de sporirea cererii acestora pe pia. n prezent, peste 190 de coli, grdinie, spitale din toat R. Moldova sunt racordate la sisteme de nclzire pe biomas din fondurile europene ale Proiectului Energie

i Biomas. La fel, peste 1000 de familii au centrale termice pe biocombustibil beneficiind de subvenii de circa 1000 de Euro acordate de Uniunea European prin intermediul aceluiai proiect.

Mai mult informaie despre Proiectul Energie i Biomas gsii pe pagina web www.biomasa.md i pe profilul de Facebook Energie din Biomas

Not: O alt noutate a Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017 este anularea TVA de 20% pentru electromobile. Anterior, valoarea TVA fcea electromobilele necompetitive la pre cu automobilele cu combustie intern, pentru care se pltete acciz n funcie de capacitatea cilindric a motorului i anii vechime. Astfel, cei care-i cumpr electromobile, vor plti din 2017 cu 20% mai puin pentru importul acestora.

http://www.biomasa.mdhttps://www.facebook.com/biomasa.md/

5 tiri proiect

Platforma web www.piata-biomasa.md dedicat productorilor i consumatorilor de energie din biomas a fost lansat. www.piata-biomasa.md este o platform creat pentru a face piaa energiei din biomas mai accesibil att agenilor economici, productorilor i prestatorilor de servicii, ct i pentru gospodarii din toat ara.

Platforma informaional ,,Piaa de energie i bio-mas, elaborat de ctre Agenia pentru Eficien Energetic i Proiectul Energie i Biomas n Moldova, finanat de UE i implementat de PNUD, conine infor-maii utile pentru productorii i consumatorii de bio-combustibil, precum i pentru furnizorii de utilaje de brichetare, peletare i balotare, centrale termice pe bi-omas, servicii energetice i alte elemente ale pieei de

biocombustibil, a declarat directorul adjunct al Ageniei pentru Eficien Energetic, Ion Cozma.

Totodat, platforma web permite companiilor, instituiilor publice i persoanelor fizice s plaseze anunuri de vnzare-cumprare a produselor i serviciilor din sectorul energiei din biomas, precum ar fi: biocombustibili, biomas, echipamente de producere a biocombustibililor, toctoare, balotiere, cazane pe biomas .a. Portalul web pune la dispoziia vizitatorilor un calculator electronic ce permite estimarea capacitii centralei termice i costurile pentru nclzirea unui imobil n funcie de mai muli parametri, cum ar fi suprafaa i nlimea imobilului, gradul de izolare termic sau temperatura medie exterioar i interioar.

A fost lansat platforma informaional www.piata-biomasa.md

Invitm companiile active n sectorul energiei din biomas s se nregistreze pe portalul www.piata-biomasa.md i s i promoveze serviciile prestate. Plasarea anunurilor de vnzare-cumprare i nregistrarea n baza de date este gratuit.

http://www.piata-biomasa.md/http://www.piata-biomasa.mdhttp://biomasa.md/communication-archive/fost-lansata-platforma-informationala-www-piata-biomasa-md/http://biomasa.md/communication-archive/fost-lansata-platforma-informationala-www-piata-biomasa-md/http://www.piata-biomasa.md

6 tiri proiect

Proiectul Energie i Biomas a fost prezentat n Parlamentul European

Proiectul Energie i Biomas a fost prezentat pe 6 decembrie n Parlamentul European. Trei state ale Parteneriatului Estic R.Moldova, Ucraina i Georgia au fost invitate s mprteasc europarlamentarilor impactul investiiilor Uniunii Europene n dezvoltarea statelor pe care le reprezint.

Republica Moldova a fost reprezentat de Proiectul Energie i Biomas, finanat de Uniunea European i implementat de Programul Naiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ucraina a prezentat n faa europarlamentarilor impactul unui proiect din domeniul combaterii corupiei, iar Georgia din cel al dezvoltrii rurale i sectorului agrar. Evenimentul a fost organizat la iniiativa grupului parlamentar al Partidului Popular European i a fost deschis cu un mesaj de salut de Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica European de Vecintate i Negocieri pentru Extindere.

Rezultatele Proiectului Energie i Biomas au fost prezentate n Parlamentul European de ctre

Alexandre Darras, attache, manager de proiecte n sectorul energetic n cadrul Delegaiei Uniunii Europene n R. Moldova.

Proiectul Energie i Biomas este la cel de-al doilea mandat de implementare. Lansat n 2011, Proiectul a reuit, cu investiii susinute de Uniunea European, s racordeze peste 190 de coli, grdinie, centre comunitare, spitale la sisteme de nclzire pe biomas, asigurnd astfel unui numr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigur, produs n R. Moldova.

Satul Crpineni a fost ales drept exemplu de beneficiar al Proiectului Energie i Biomas, modelul acestuia fiind prezentat n Parlamentul European drept unul de succes. n aceast localitate, n anul 2012, au fost instalate din fonduri europene, sisteme de nclzire pe biomas la grdinia i coala din comunitate. n urmtorii ani, comunitatea a trecut, din alte fonduri, nc patru instituii publice la nclzirea pe biomas: primria, casa de cultur, o alt coal i centrul medicilor de

7 tiri proiect

familie. n trecut, aceste instituii se nclzeau cu crbune, la sobe improvizate. De multe ori, din cauza fumului, la coal leciile erau ntrerupte pentru a aerisi ncperile. Coridoarele rmneau nenclzite, iar copiii se mbolnveau des cu boli respiratorii acute. Datorit noului sistem de nclzire pe biomas, sunt nclzite toate ncperile, iar copiii nu mai sunt nevoii s respire fum de crbune. n plus, banii cu care se procur peletele rmn n Republica Moldova. Datorit acestei centrale termice, circa 300 mii de lei rmn anual la antreprenorii locali, productori de pelete, susine Ion Crpineanu, primarul satului Crpineni, rl Hnceti, participant la eveniment.

Proiectul Energie i Biomas a pus temelia dezvoltrii sectorului bioenergetic n R. Moldova aflat acum cinci ani pe linie de nceput. Numrul instituiilor consumatoare de bioenergie a condus la creterea numrului de afaceri de producere a brichetelor i peletelor, acetia

ajungnd la cifra de 70. 30 din aceste noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie i Biomas, din fonduri europene. De asemenea, 1000 de familii i nclzesc casele cu energie verde datorit subveniilor n mrime de pn 1.300 EURO acordate din bani europeni.

Experii proiectului au oferit traininguri de instruire la peste 5.000 de beneficiari: primari, manageri de instituii publice, antreprenori agricoli, operatori de centrale termice pe biomas, productori de biocombustibili.

372 de coli au devenit parte a iniiativei educaionale de promovare a energiei regenerabile i eficienei energetice, peste 21.000 de elevi studiind acest curs n coli.

8 tiri proiect

Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Universitii Agrare este n prezent singurul laborator din R. Moldova acreditat s testeze parametrii fizici i chimici ai biocombustibililor. Laboratorul a beneficiat de echipament modern n valoare de circa 100.000 EURO din fondurile europen