Paine Malaxoare

download Paine Malaxoare

of 35

 • date post

  02-Jun-2018
 • Category

  Documents

 • view

  259
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Paine Malaxoare

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  1/35

  Capitolul 2UTILAJUL DE FRMNTAREA I

  FERMENTAREA ALUATURILOR

  2.1 UTILAJUL DE FRMNTARE AALUATURILOR

  Procesul de frmntare se reduce la amestecarea finii,apei, drojdiilor, soluiei de sare, de zahr, grsimilor i a altorcomponente pentru a obine o mas omogen, aplicarea acesteimase a unor proprieti fizice i mecanice specifice aluatului icrearea condiiilor favorabile fermentrii prin aerarea lui cu aer.

  Frmntarea aluaturilor este un proces destul de compli-cat, ea este nsoit de fenomene biochimice, coloidale, decretere a temperaturii aluatului.

  Pentru a avea loc procesul de amestecare, este necesar caorganele de lucru s efectueze o micare relativ n masa dealuat.

  !aracterul procesului de frmntare i calitatea aluatului"omogenitatea i proprietile fizice# n mare msur depind demuli factori fizici i mecanici ai mainii$ cantitatea de aluat,antrenat de ctre organul de lucru, viteza i forma traiectorieide deplasare a organului de lucru, forma cuvei.

  !u ct mai puin aluat este anternat de ctre organul delicru, cu att mai omogen se obine amestecul i mai bine sentinde aluatul. %ar, n cazul antrenrii unor cantiti prea mici

  de aluat, crete durata frmntrii. !antitatea de aluat antrenatdepinde de forma i suprafaa organului de lucru.

  %urata procesului de frmntare este funcie i de vitezaorganului de lucru. &a mrirea vitezei organului de lucru durataprocesului de frmntare scade. Fiecare mala'or posed o vitezoptim a organului de lucru, la care durata de frmntare iconsumul de energie nu depesc normele stabilite.

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  2/35

  (neori, la utilizarea finurilor din gru dur, pentruformarea plasticitii i elasticitii aluaturilor sunt necesareviteze mari ale organelor de lucru. )otodat, energia pentrupunerea n funcie a mala'orului se mrete de *,+- ori. naceste cazuri, pentru micorarea consumului de energie, se

  folosesc motoare electrice cu dou viteze la care raportulputerilor este $*. &a nceput, cnd are loc amestecareacomponentelor, organului de lucru i se aplic o vitez minim,iar la sfrit "cu apro'imativ min pn la sfritul procesului#/ viteza ma'im.

  %in cauza modificrii proprietilor fizico-mecanice alealuaturilor, consumul de energie pe parcursul frmntriivariaz$ la nceput, cnd are loc amestecarea componentelor,consumul de energie este minim, n continuare, datorit mbun-tirii proprietilor fizico-mecanice, crete i consumul de ener-gie. 0jungnd la o limit ma'im, o perioad de timp consumul

  de energie rmne constant i apoi scade brusc. 0ceasta nedemonstreaz, c din cauza duratei mari de frmntare, structuraaluatului ncepe s se distrug.

  Forma traiectoriei de deplasare a organului de lucru deasemenea influeneaz la eficacitatea lucrului mainii. 1a deter-min omogenitatea masei de aluat obinute i durata de frmntare.

  0luaturile elastice necesit o frmntare i ntindere maiintens de ct cele plastice. %e aceea se pregtesc n mala'oarecu traiectoria organului de lucru compus, n plan sau spaiu in mala'oare cu dou organe de lucru rotative.

  0luaturile din fin de secar i din fin integral de grusunt plastice, iar aluaturile din fin de gru de calitatea 2, 22 isuperioar / elastice. n dependen de plasticitatea ielasticitatea aluatului, se utilizeaz diferite metode de acionaremecanic asupra lui. &a frmntarea aluaturilor plastice sefolosesc mala'oare de construcie simpl, de e'emplu mala'orulcu organul de lucru rotativ. &a frmntarea aluaturilor dure

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  3/35

  "pentru biscuii, covrigi etc.#, care necesit o acionare mecanicintensiv, se folosesc mala'oare cu dou organe de lucru, carese rotesc n diferite direcii i cu diferite viteze.

  3ala'oarele pot fi clasificate dup urmtoarea schem$

  ! o m b i n a t e

  & e n t e 4 a p i d e

  3 a l a ' o a r e

  ! uo s c i l a r e a

  o r g a n u l u id e l u c r u

  i n p l a n

  ! u a c t i u n e c o n t i n u a, ! u a c t i u n e d i s c o n t i n u a,

  ! u p a l e t e ! u c u v an e t r a n s p o r t a b i l a

  ! u c u v at r a n s p o r t a b i l a

  ! u c u v an e m i s c a t a

  ! u r o t i r e a l i b e r aa c u v e i

  ,! u r o t i r e a f o r t a t aa c u v e i

  ! u a ' a d er o t a t i e a

  o r g a n u l u id e l u c r u

  o r i z o n t a l a

  ,! u a ' a d e

  r o t a t i e ao r g a n u l u i

  d e l u c r uv e r t i c a l a

  ,

  ! u t r a i e c -t o r i a o r g a -

  n u l u i d el u c r u

  c o m p u s a ,i n s p a t i u,

  ! u a ' a d er o t a t i e a

  o r g a n u l u id e l u c r ui n c l i n a t a

  ,

  2.1.1 Malaxoarele cu aciune continuMalaxorul H-12

  3ala'orul 5-* se utilizeaz mai des n agregatul 5)41l prezint "Fig. # un vas confecionat din foaie de metal

  ino'idabil. Pe a'a vasului este instalat arborele cu opt palete

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  4/35

  * montate elicoidal. 0rborele se pune n micare de ctre motorprin intermediul reductorului i a transmisiei cilindrice 6.

  +

  6 . * 7 8

  9

  Fig. 1 Malaxorul H-12

  :peraia de frmntare se petrece n modul urmtor. %e ladozatorul + mala'orul se alimenteaz cu fin, iar de la staia dedozare 9 / cu componentele lichide. 0limentarea are loc n flu'.n prima parte a camerei de lucru aceste componente seamestec minuios cu o deplasare concomitent de-a lungul a'ede rotaia a arborelui. %eplasarea se datoreaz nclinaiei pale-telor i a presiunii din partea masei de produse ce alimenteaz

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  5/35

  camera de lucru. 3asa de produs, deja amestecat, se revarspeste peretele despritor 7, instalat la mijlocul camerei de lucru,i nimerete n a doua parte a vasului. 0ici se petrece frmn-tarea n continuare a aluatului pentru ai aplica proprietilefizico-mecanice necesare. 0luatul gata iese din main prin gura

  de alimentare 8.Malaxorul H-26A

  3ala'orul 5-*90 prezint un vas n care sunt instalai doiarbori paraleli cu palete. 0rborii au sens de micare opus. :peraiade frmntare se petrece analogic ca i n mala'orul 5-*.

  Malaxorul FTK-1000

  1ste destinat pentru frmntarea intensiv a aluaturilor dinfinuri de gru i de secar.

  3ala'orul posed o camer de lucru de form cilindric

  de diametru relativ mic "*;; mm# nzestrat cu manta de rcire* "Fig. *#. n partea interioar a camerei sunt fi'ate tifturile .

  0 - 0

  0

  0

  + 9 . * 7 8 A@ cu micare de rotaie n sens opus

  "Fig. 9#. Paletele se pun n micare de la un motor electricprintr-o transmisie prin curea trapezoidal i o transmisie cu roidinate. !uva are un volum de *;; l i fundul ei reprezint doisemicilindri.

  33

  Fig. 6 Malaxorul TM-63

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  10/35

  1vacuarea aluatului din cuv se petrece la rotirea ei njurul uneia din a'ele paletelor. 3icare de rotaie cuva obine dela un motor electric individual prin intermediul unei transmisiiprin curea trapezoidal, a unei transmisii cu roi dinate i a unuiangrenaj melcat.

  3ala'orul este nzestrat cu un sistem de blocare automat,care oprete motorul cuvei n poziiile critice$ n momentul cndcuva ajunge n poziia vertical la rsturnare i orizontal larevenirea n poziia iniial.

  %urata de frmntare este de +-7 min.

  Malaxorul de siste"ul lui T#ace$

  3ala'orul se utilizeaz pe larg n agregatele pentrupregtirea aluaturilor de sistemul lui Batilin. 1ste de tipulmala'oarelor cu rotirea liber a cuvei i cu a'a de rotaie aorganului de lucru vertical, aflat e'centric de a'a cuvei.

  :rganul de lucru de forma >C@ obine o turaie de+; rot=min de la un motor electric prin intermediul uneitransmisiei prin curea trapezoidal i a unui angrenaj melcat"Fig. 7#.

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  11/35

  Fig. 7 Malaxorul tip Tkae!

  Pentru asigurarea rotaiei libere, cuva este instalat pe unlagr a'ial. %escrcarea cuvei se petrece la deschiderea unuicapac care i nlocuiete. !apacul se deschide automat, cuajutorul unui motor electric individual.

  Dolumul cuvei este de 9;; l.%urata de frmntare / 6E9 min.

  2.1.! %alculul "alaxoarelor

  &roducti$itatea.

  Productivitatea mala'oarelor cu palete cu aciune continue

  se determin din formula$

  = nS

  4

  DQ

  2

  , g=h "*.#

  n care % este diametrul e'terior al paletei, n mG? / pasul paletelor, n mGn / turaia paletelor, s-G / densitatea aluatului, n g=mG

 • 8/11/2019 Paine Malaxoare

  12/35

  / coeficient de alimentare dependent de formapaletelor i de amplasarea lor pe arbore.

  Productivitatea mala'oarelor cu aciune discontinue sedetermin din formula$

  AP

  VQ

  +

  =

  , g=h "*.*#n care D este capacitatea cuvei, n mG

  / densitatea aluatului, n g=mGP / timpul necesar pentru prelucrarea produsului, n sG0/ timpul adugtor, necesar pentru ncrcarea i des-

  crcarea cuvei, n sG / coeficient de utilizare a volumului cuvei.

  &uterea "alaxoarelor cu palete.

  Pentru asigurarea procesului de frmntare a aluaturilorplastice este necesar ca paletele mala'orului s nvingrezistena aluatului, mrimea creia depinde de proprietilefizico-mecanice ale acestuia, de viteza paletei, de masa de aluatantrenat de ctre palete, etc. Pe parcursul deplasrii paletei prinaluat ea nfrnge rezistena la naintare, fora de frecare dintrealuat i palete, fora de frecare intern a aluatului, fora deadeziune dintre palete i aluat.

  0adar, valoarea presiunii normale din partea aluatului"rezistena pasiv a produsului#, ce revine la o unitate de

  suprafa a paletei aflate n micare "H=m*#, poate fi determinatca$

  ++

  +=

  245tgc2

  245tgh oo2 "*.#

  n care este fora de greutate a aluatului, n H=mGh / adncimea de afundare a paletei n aluat, n mG