Operatiunile Institutiilor de Credit - Curs5 (29.03.2010)

4
2. Împrumuturi ipotecare comerciale - sunt adresate societăților comerciale și de regulă, pot include finanțarea terenului, a construcției, dezvoltarea infrastructurii etc. Frecvent, aceste împrumuturi sunt legate de împrumuturile pentru producție și comerț. Exemplu: O companie vrea să construiască un supermarket, o parcare cu dotările necesare și alte dotări pentru expunerea mărfurilor. Banca va dona un credit pentru construcție și parcare și alt credit pentru dotare. În cele mai multe cazuri, înaintea aprobării creditului, împrumutatul va face o asigurare la o companie de asigurări. Împrumuturile de acest tip nu sunt pe termen îndelungat ca în cazul creditelor pentru populație. În cele mai multe cazuri, când construcția se termină, împrumutul este deja rambursat. III. Alte categorii de credite Ca urmare a implicării mai multor tipuri, categorii de instituții financiare în activitatea de creditare, aceasta s-a diversificat și putem menționa următoarele forme specifice: 1. Credite de refinanțare - acestea au apărut în momentul în care competiția bancară s-a intensificat și obiectivul băncilor era atragerea cât mai multor clienți. Contextul favorabil este atunci când dobânzile pe piață scad, iar împrumutații pot să ia un credit cu costuri mai mici din care să ramburseze primul credit. Refinanțarea este o opțiune a împrumutaților și are loc numai când este în avantajul acestora. Inițial, BNR a interzis refinanțarea vechilor credite de către aceleași bănci, dar în practică, clienții și-au refinanțat credite vechi de la alte bănci. Ulterior, BNR a ridicat această restricție astfel încât, la un moment dat și creditele ipotecare au putut fi refinanțate. Băncile și-au tras astfel clientelă pe termen lung „furând” clientela altor bănci. 2. Brokerii de împrumuturi - aceștia sunt intermediari între bănci, pe de o parte și cei doritori de credite, pe de altă parte. Brokerii pot fi companii sau persoane fizice care îi caută pe doritorii de credite și îi ajută să-și aleagă cea mai potrivită formă de împrumut. În țara noastră, aceștia nu pot fi decât

Transcript of Operatiunile Institutiilor de Credit - Curs5 (29.03.2010)

2. mprumuturi ipotecare comerciale - sunt adresate societilor comerciale i de regul, pot include finanarea terenului, a construciei, dezvoltarea infrastructurii etc. Frecvent, aceste mprumuturi sunt legate de mprumuturile pentru producie i comer.

Exemplu: O companie vrea s construiasc un supermarket, o parcare cu dotrile necesare i alte dotri pentru expunerea mrfurilor. Banca va dona un credit pentru construcie i parcare i alt credit pentru dotare. n cele mai multe cazuri, naintea aprobrii creditului, mprumutatul va face o asigurare la o companie de asigurri. mprumuturile de acest tip nu sunt pe termen ndelungat ca n cazul creditelor pentru populaie. n cele mai multe cazuri, cnd construcia se termin, mprumutul este deja rambursat.III. Alte categorii de credite

Ca urmare a implicrii mai multor tipuri, categorii de instituii financiare n activitatea de creditare, aceasta s-a diversificat i putem meniona urmtoarele forme specifice:

1. Credite de refinanare - acestea au aprut n momentul n care competiia bancar s-a intensificat i obiectivul bncilor era atragerea ct mai multor clieni. Contextul favorabil este atunci cnd dobnzile pe pia scad, iar mprumutaii pot s ia un credit cu costuri mai mici din care s ramburseze primul credit. Refinanarea este o opiune a mprumutailor i are loc numai cnd este n avantajul acestora.

Iniial, BNR a interzis refinanarea vechilor credite de ctre aceleai bnci, dar n practic, clienii i-au refinanat credite vechi de la alte bnci. Ulterior, BNR a ridicat aceast restricie astfel nct, la un moment dat i creditele ipotecare au putut fi refinanate. Bncile i-au tras astfel clientel pe termen lung furnd clientela altor bnci.

2. Brokerii de mprumuturi - acetia sunt intermediari ntre bnci, pe de o parte i cei doritori de credite, pe de alt parte. Brokerii pot fi companii sau persoane fizice care i caut pe doritorii de credite i i ajut s-i aleag cea mai potrivit form de mprumut. n ara noastr, acetia nu pot fi dect societi comerciale. Fenomenul a aprut iniial n Statele Unite unde era un proces mai dificil pentru o banc s-i deschid sucursale pe teritoriul altui stat american dect statul de reziden. n Europa, acest sistem s-a dezvoltat ca urmare a procesului de externalizare a activitii de retail bancar (activiti de creditare a persoanelor fizice).

Activitile de retail bancar presupun costuri ridicate deoarece este nevoie de mai muli angajai, de spaiu mai mare i n cele din urm, de mai mult munc, mai mult activitate. Clientela persoane fizice ia credite de valori relativ mici care pe fiecare credit n parte nu aduc bncii venit mare, dar care implic costuri mai ridicate. n plus, acest tip de clientel este mai puin educat din punct de vedere bancar, are nevoie de explicaii mult mai laborioase i ocup mai mult timp din timpul de lucru al personalului angajat. De asemenea, creditele i ramburrile n retailul bancar se fac n numerar, ceea ce implic alte tipuri de activiti bancare (numratul banilor, legarea lor etc.)

Brokerii de mprumuturi ctig din faptul c bncile le vnd acestora credite la un cost mai mic dect dac le-ar vinde direct clientelei, iar brokerii l vnd clientului final la preul pieei. Deci, din aceast diferen rezult veniturile companiilor de brokeraj. n ara noastr, aceste firme de brokeraj sunt autorizate chiar de ctre bnci.

Brokerii se ocup de ntocmirea dosarului de creditare, acord consultan i au n portofoliul lor de clieni, inclusiv companii mai mici (IMM). Bncile consider c apelnd la aceti intermediari i reduc costurile fr o scdere prea semnificativ a veniturilor.IV. mprumuturile de consum i de nevoi personale

Aceste categorii de mprumuturi reprezint inima retailului bancar. Deci, reprezint creditarea persoanelor fizice i a celor asimilate acestora. Creditele de consum sunt credite pe perioade mai scurte, pe cnd creditele de nevoi personale sunt credite pe perioade mai lungi. n general, creditele de consum nu trebuie garantate, spre deosebire de cele de nevoi personale pentru care garania poate fi i ipoteca asupra locuinei (ca urmare a faptului c au o valoare relativ mare).

Creditele de consum se acord sub forma:

- fondurilor - n numerar;

- substitute ale fondurilor - sub forma cardurilor de credit; sunt considerate linii deschise de credit, asemntoare cu liniile revolving.

Aceast categorie se supune unor reglementri mai dure dect mprumuturile acordate clientelei de tip corporate (firmelor). Pe de o parte, BNR emite regulamente (reglementri) specifice acestei categorii, pe de alt parte, bncile pot fi controlate i de ctre Agenia Naional a Proteciei Consumatorului (ANPC), iar clienii se pot adresa acestei organizaii. Acest aspect reglementat la nivelul Uniunii Europene decurge din faptul c:

- persoanele fizice nu au o instituie proprie de lobby cum au companiile care se pot asocia n diverse asociaii de tip patronal;

- persoanele fizice au instrumentele i cunotiinele necesare unei analize aprofundate a produselor, serviciilor bancare i a multitudinii de costuri aferente acestora;

- persoanele fizice nu au cunotiine juridice necesare nelegerii tuturor clauzelor contractuale.

Ca atare, Agenia Naional a Proteciei Consumatorului le reprezint interesele.

Retailul bancar s-a dovedit a fi n perioadele de avnt economic, o adevrat min de aur pentru bnci i un teren pe care exist i va exista o lupt acerb de acaparare de noi clieni. ns, n perioadele de criz economic, clientela persoane fizice produce cea mai mare rat a creditelor neperformante. Actualmente, clienii persoane fizice se supun aceleiai metodologii de calcul al bonitii ca i persoanele juridice. n plus, persoanele fizice care solicit credite n valut, dar nu au venituri n valut, au un alt model de stabilire a riscului.

V. Tehinic alternative de finanare

Acestea au fost puse la punct de ctre alte tipuri de instituii financiare dect bncile. Acestea din urm, le-au preluat ulterior cnd reglementrile bancare i financiare s-au mai relaxat, bncile putnd intra pe teritorii alt dat ale instituiilor financiare nebancare i invers. Atunci bncile au putut copia produse care erau tipice instituiilor financiare nebancare.

1. Leasing-ul - a fost preluat de bnci numai leasing-ul financiar, adic finanarea unui abiect care la scaden revenea n proprietatea cumprtorului. Acest tip de credit putea fi asimilat nunui credit bancar clasic de finanare a unui bun pentru care garania este chiar bunul respectiv. n ara noastr ns, reglementrile prevd ca leasingul financiar s fie fcut numai de instituiile financiare nebancare care se nscriu ntr-un registru ntocmai ca bncile n registrul BNR. Registrul instituiilor financiare nebancare de leasing - BNR le supravegheaz activitatea.

Noiuni legate de leasing:

- mprumuttorul se numete locator;

- mprumutatul se numete locatar;

- Leasing-ul financiar este acea activitate de leasing n care locatorul finaneaz un bun pe care locatarul l folosete pn la scadena creditului, iar la scaden l va cumpra de la locator la o valoare numit valoare just. Altfel spus, la sfritul perioadei de creditare, bunul intr n patrimoniul locatarului;

- Leasing-ul operaional - n Romnia este derulat numai de ctre compani organizate pe baza legii societilor comerciale. Aceste societi numite tot locatori, nchiriaz bunuri clienilor lor numii tot locatari pe o perioad determinat de timp. La scaden. bunul nchiriat este napoiat de locatar locatorului.