Operatiunile Institutiilor de Credit - Curs1 (01.03.2010)

4
Creditul - funcții și rol În activitatea economică, creditarea ocupă un loc important ce a fost evidențiat în toate teoriile economice, doar că acestea vedeau operațiunea de creditare în mod direct fără existența intermediarilor financiari. Acest lucru distorsiona într-un fel rolul băncilor. Creditul poate fi văzut sub 4 aspecte: - aspectele economice - aspectele judiciare - aspectele monetare - aspectele contabile Orice entitate (agent, gospodărie, statul) se poate finanța pe 3 căi principale: 1. Din resursele economisite în timp - capacitatea de autofinanțare; 2. Prin apelul la resursele economisite de către alte entități; 3. Prin utilizarea mijloacelor de plată puse la dispoziție de către instituțiile de credit, astfel, chiar dacă clienții băncii nu dispun de resurse financiare, banca le permite să facă plăți. Concluzie : Capitalul de împrumut existent este o ofertă de fonduri create prin procesul de economisire și instrumente de plată create de bănci prin procesul de monetizare. În activitatea economică, creditarea are mai multe funcții. Prin acest proces, la nivel macroeconomic se mobilizează resursele de pe piață, resurse care se repartizează direct și indirect în mediul economic. La nivel macroeconomic, creditul are 3 mari funcții: 1. Funcția de repartiție. Unitățile cu excedent de resurse (UER) dau cu împrumut, fonduri, unităților cu deficit de resurse (UDR). Prin acest proces, fondurile migrează de la cei care au, la cei care vor și pot să ramburseze sumele luate cu împrumut.

Transcript of Operatiunile Institutiilor de Credit - Curs1 (01.03.2010)

Creditul - funcii i rol

n activitatea economic, creditarea ocup un loc important ce a fost evideniat n toate teoriile economice, doar c acestea vedeau operaiunea de creditare n mod direct fr existena intermediarilor financiari. Acest lucru distorsiona ntr-un fel rolul bncilor. Creditul poate fi vzut sub 4 aspecte:

- aspectele economice

- aspectele judiciare

- aspectele monetare

- aspectele contabile

Orice entitate (agent, gospodrie, statul) se poate finana pe 3 ci principale:

1. Din resursele economisite n timp - capacitatea de autofinanare;

2. Prin apelul la resursele economisite de ctre alte entiti;

3. Prin utilizarea mijloacelor de plat puse la dispoziie de ctre instituiile de credit, astfel, chiar dac clienii bncii nu dispun de resurse financiare, banca le permite s fac pli.

Concluzie: Capitalul de mprumut existent este o ofert de fonduri create prin procesul de economisire i instrumente de plat create de bnci prin procesul de monetizare.

n activitatea economic, creditarea are mai multe funcii. Prin acest proces, la nivel macroeconomic se mobilizeaz resursele de pe pia, resurse care se repartizeaz direct i indirect n mediul economic. La nivel macroeconomic, creditul are 3 mari funcii:

1. Funcia de repartiie.

Unitile cu excedent de resurse (UER) dau cu mprumut, fonduri, unitilor cu deficit de resurse (UDR). Prin acest proces, fondurile migreaz de la cei care au, la cei care vor i pot s ramburseze sumele luate cu mprumut.

2. Funcia de control.

Ca urmare a faptului c bncile lucreaz cu banii altora, au responsabilitate pentru folosirea acestora. Un credit va fi acordat numai dup analizarea clientului. n esen, analiza trebuie s rspund la ntrebarea, Vrea i poate acest client s ramburseze suma mprumutat i dobnzile aferente? Bncile se uit dac activitatea genereaz bani (este rentabil). Ca atare, bncile vor da cu mprumut bani, n primul rnd, activitilor rentabile. Bncile vor acorda credite i agenilor economici mai puin rentabili, dar la un cost mai ridicat pentru acetia, ceea ce-i va descuraja. Ca atare, procesul de derulare a creditrii stimuleaz activitile rentabile i le descurajeaz pe cele mai puin rentabile. Astfel, vedem funcia de control a creditului.

3. Funcia de emisiune monetar.

Bncile comerciale i Banca Central creeaz moned prin procesul de monetizare a unor active care prin natura lor nu sunt moned, dar care permit stingerea datoriilor ntre partenerii comerciali.

Instituiile Financiare Nebancare (IFN) sunt: societile de leasing, societile de asigurare-reasigurare, fondurile mutuale nchise i deschise, fondurile private de pensii i Societile de Servicii i Investiii Financiare (SSIF).

La rndul lor, instituiile de credit i au propria lor lege de funcii. Acest aspect reflect funciile economice diferite ale acestor categorii de instituii, dar numai bncile sunt creatoare de moned.

Trsturile creditului:

a) n procesul de creditare intervin 2 contrapartide: mprumutatul i mprumuttorul ntre care se stabilete un cotract juridic care n esen reprezint o promisiune de rambursare viitoare a capitalului mprumutat i a dobnzilor aferente.

b) Procesul de creditare implic transformarea scadenelor, adic bncile mobilizeaz resurse permanent, resurse care au scadene de regul, pe termen scurt i acord mprumuturi permanent avnd scaden pe termene relativ lungi. Transformarea scadenelor este cauza pentru care bncile nu vor disprea.

c) ntre momentul acordrii unui credit i momentul rambursrii integrale a acestuia apare un interval de timp n care se manifest riscurile.

d) Creditarea implic existena monedei, iar costul acesteia se numete dobnd. n activitatea bancar ntotdeauna dobnda se exprim sub forma Ratei Procentuale Anuale (RPA).

e) Rambursrile creditelor se fac sub diferite forme, dar de regul sunt ealonate n timp, iar profilul reprezentat de sumele rambursate i momentul de timp al rambursrii formeaz graficul de rambursare sau scadenarul.

f) Deoarece creditarea este riscant, bncile se pot proteja mpotriva pierderilor solicitnd de la clieni sau de la tere pri, garanii.

Finanarea direct i indirect

a) Finanarea direct - UER dau cu mprumut direct UDR, ceea ce nseamn c exist o concordan ntre cerinele mprumuttorului i ale mprumutatului. Este finanarea specific pieelor de capital.

b) Finanarea indirect - se realizeaz prin intermediul instituiilor de credit i a IFN. Adic, bncile i IFN mobilizeaz prin mijloace specifice de pe pia, resursele financiare, transform scadenele i acord mprumuturi UDR.

Rolul intermediarilor este de a realiza concordana ntre cerinele foarte diferite ale UER i UDR. Bncile creeaz moned. IFN lucreaz numai cu resurse economisite (nu sunt creatoare de moned).

Caracteristicile procesului de creditare, principalele categorii de credite

Definiie: Creditul este prevederea sau angajamentul de a furniza fonduri sau substitute ale fondurilor (att nregistrate contabil ct i extracontabil) pe baza sau n lipsa unor garanii, ctre un client care se oblig s ramburseze la cererea mprumuttorului sau la date fixe sau determinabile n timp (pe baza unui scadenar) suma luat cu mprumut, precum i dobnzile i/sau comisioanele aferente respectivei sume.

Concluzie:

- banca acord direct fonduri sau substitute ale fondurilor;

- banca face creditor, contul curent al clientului;

- banca transfer banii ctre beneficiar;

- exist sau nu, garanii; n general, bncile centrale emit regulamente privind situaia n care bncile sunt obligate s solicite garanii exprese.

- exist un contract ntre mprumutat i mprumuttor, un angajament obligatoriu pentru banc de a furniza fonduri sau substitute ale fondurilor;

- procesul de creditare este foarte flexibil din punct de vedere al modalitilor de rambursare. Totuim majoritatea creditelor sunt rambursate pe baza unui scadenar, dar exist i posibilitatea rambursrii numai la cererea imprumuttorului;

- creditele sunt purttoare de dobnzi (care reflect costul banilor) i/sau de comisioane care ar trebui s reflecte costul serviciilor pe care banca le ofer.