Obiectivele lecţiei Toţi elevii vor învăţa că:

of 23/23
Secţiunea „Răspândirea infecţiei” îşi propune să îi înveţe pe elevi despre felul în care o igienă precară a mâinilor, a respiraţiei şi a alimentaţiei poate duce la răspândirea microbilor şi la îmbolnăvire. Secţiunea „Igiena în fermă” îşi propune să îi înveţe pe elevi că în mediul dintr-o fermă există atât microbi folositori, cât și microbi dăunători.Elevii învață despre riscurile și beneficiile diferiților microbi din fermă, cu ajutorul discuțiilor de grup, ”rețelelor sociale”, sau printr-o călătorie la fermă pe o tabla de joc. Timp estimat pentru predare 50 minute Obiectivele lecţiei Toţi elevii vor învăţa că: Microbii folositori din fermă ajută agricultorul în producția alimentară Microbii dăunători îi putem găsi în fermă și aceștia se pot răspândi oamenilor Prin spălarea măinilor noastre și prin urmarea unor reguli de bază putem reduce șansa de a lua o infecșie din fermă. Elevii cu capacităţi deosebite vor învăţa: Unde se pot găsi în fermă microbii specifici dăunători Unde se pot găsi în fermă microbii specifici folositori și modul în care aceștia sunt utilizați în industria alimentară.
 • date post

  28-Dec-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Obiectivele lecţiei Toţi elevii vor învăţa că:

 • Seciunea Rspndirea infeciei i propune s i nvee pe elevi

  despre felul n care o igien precar a minilor, a respiraiei i a

  alimentaiei poate duce la rspndirea microbilor i la

  mbolnvire.

  Seciunea Igiena n ferm i propune s i nvee pe elevi c n

  mediul dintr-o ferm exist att microbi folositori, ct i microbi

  duntori.Elevii nva despre riscurile i beneficiile diferiilor

  microbi din ferm, cu ajutorul discuiilor de grup, reelelor

  sociale, sau printr-o cltorie la ferm pe o tabla de joc.

  Timp estimat pentru predare

  50 minute

  Obiectivele leciei Toi elevii vor nva c:

  Microbii folositori din ferm ajut agricultorul n producia alimentar

  Microbii duntori i putem gsi n ferm i acetia se pot rspndi oamenilor

  Prin splarea minilor noastre i prin urmarea unor reguli de baz putem reduce ansa de a lua o infecie din ferm.

  Elevii cu capaciti deosebite vor nva:

  Unde se pot gsi n ferm microbii specifici duntori

  Unde se pot gsi n ferm microbii specifici folositori i modul n care acetia sunt utilizai n industria alimentar.

 • Dac prezentarea PowerPoint nu este disponibil, atunci poate fi copiat fiecare slide in variant PDF.

  Cuvinte cheie:

  Ferm Igien E. coli Salmonella Campylobacter Microbi utili Rhizobia Thermophiles

  Lactobacilli

  Materiale necesare Pentru grupuri: Un exemplar din SW 2 -

  SW 8 Joc Cltorie prin ferm:

  tabl de joc, personaje de joc, zaruri i cri

  Pentru clas: Pentru fiecare elev cte

  un exemplar din SW 1 sau slide-uri Power Point

  Cte o copie din exemplarele SW 2 - SW 8 pentru fiecare grup de elevi (4-5 elevi n fiecare grup). Slide-urile PowerPoint descrcate sau cte un exemplar SW 1 pentru fiecare elev/ grup Tabl de joc laminat pentru fiecare grup de elevi.

  Materiale didactice disponibile pe Internet

  O lecie demonstrativ a acestei activiti

  Slide-uri PowerPoint pentru activitatea principal

  Joc interactiv Distracie la ferm pe site-ul Elev nceptor pentru consolidarea mesajului din aceast lecie

  Un film pe site-ul Elev nceptor care arat metoda splatului pe mini cu ap i spun

  Mediul din ferm este un loc de distraciei i de educaie pentru persoanele de toate vrstele. Cu toate acestea, este esenial ca acetia s fie contieni de microbii existeni ntr-o ferm (unii dintre microbi pot fi nocivi pentru oameni), pentru a se asigura c vizitele la ferme sunt plcute i sigure. Animalele din ferm, chiar i cele care par curate i sntoase, pot transporta microbi, care sunt utili i inofensivi pentru animale, dar care ne pot face ru, dac ajung n interiorul corpului nostru. Escherichia coli, Salmonella i Campylobacter sunt cteva exemple de bacterii, care pot fi o cauz de infecie pentru toate vrstele, dar simptomele pot fi deosebit de grave pentru copiii mici. Aceste bacterii se gsesc, n mod normal, n excrementele animalelor. Aadar, microbii duntori se pot ntlni oriunde n ferm, de exemplu: pe pori, pe garduri, pe faa animalelor, etc. Observaie: este nevoie doar de un numr mic de bacterii pentru a provoca o infecie.

  Simptomele fiecrei infecii microbiene pot varia, dar n general cuprind pierderea rapid de lichide, din cauza diareei i a vrsturilor, iar n cazuri foarte grave se poate ajunge la deces.

  Cu toate acestea, n ferm, exist mai muli microbi folositori dect microbi duntori. Printre acetia se numr Lactobacilli care fermenteaz furajele din siloz i transform laptele n iaurt; thermophiles care descompun materia vegetal ntr-un compost; i rhizobia care transform nitrogenul gazos n amoniacul din sol. Acest plan de lecie are drept scop s-i nvee pe elevi despre microbii utili i cei duntori, prezeni n mediul dintr-o ferm.

  Elevii vor nva civa pai simpli pe care i pot face pentru a reduce riscul de a contacta o infecie, atunci cnd viziteaz o ferm. De asemenea, ei vor nva mai multe despre modul n care microbii se pot rspndi, n diferite medii.

  Iat civa dintre aceti pai simpli:

  Splarea minilor cu ap i spun dup atingerea animalelor i nainte de a mnca sau a bea ceva. (gelul antibacterian sau erveelele umede nu vor elimina eficient aceti microbi).

  Evitai s pupai animalele sau s v apropiai faa de faa lor. i evitai s v atingei faa sau gura cu minile.

  Mncai n locuri special amenajate.

  Nu mncai nimic n timp ce mergei prin ferm, sau ceva care a czut pe jos.

  Splai bine nclmintea murdar i apoi splai-v bine minile cu ap i spun.

  2.4 Rspndirea infeciei Igiena n ferm

  Informaii generale

  Pregtire prealabil

  Sugestie alternativ

 • 1. ncepei lecia cerndu-le elevilor s identifice cteva riscuri, atunci cnd viziteaz o ferm, de exemplu: accidentarea pe terenurile denivelate sau lucrul cu mainile agricole. Apoi, ntrebai elevii, dac ei cred c exist ceva n ferm care s nu le poat face ru, de exemplu: dac ar mnca din hrana animalelor! Terminai lecia ntrebnd elevii dac ar putea exista, n ferm, vreun microb care s-i poat mbolnvi.

  2. Explicai elevilor c unele animale din ferm (care par curate i sntoase), pot fi purttoare de microbi. Acetia nu pot fi vzui i nu prezint nici un pericol pentru animale, dar ne pot mbolnvi dac i contactm.

  3. Explicai-le c aceti microbi triesc, n mod normal, n excrementele animalelor , iar acestea, uneori, ajung pe diverse lucruri. Cerei elevilor s-i imagineze o vacu, care i freac posteriorul de un gard, apoi i freac faa n acelai loc pe gard. Unde credei c sunt toi microbii duntori, din excrementele lor, acum? Pe posteriorul vacuei i pe faa sa, dar i pe gard! Spunei-le c atunci cnd atingem aceste animale sau locurile n care au fost acestea, putem transfera microbii duntori pe minile noastre, iar dac aceti microbi ajung n corpul nostru ne pot mbolnvi, producnd vrsturi i diaree.

  4. Spunei elevilor c vor nva despre unii microbi duntori din ferm, dar i despre cum se pot proteja, cu uurin, mpotriva acestora, atunci cnd viziteaz ferma sau ating animalele. De asemenea, vor nva i despre unii microbi folositori care pot fi gsii n ferm, i despre modul n care acetia ajut la producerea alimentelor.

  Acest joc Distracie la ferm va evidenia msurile de precauie necesare pentru a preveni rspndirea infeciei n ferm.

  1. mprii elevii n grupuri de cte 6 i oferii fiecrui grup cte o tabl de joc, personaje preferate de joc, zaruri i cri de joc.

  2. Elevii ncep jocul rostogolind zarurile i mutnd piesele de-a lungul tablei de joc. n cazul n care trebuie s mute pe un microb duntor sau pe unul folsitor, juctorul din stnga trebuie s ridice cartea i s citeasc ntrebarea de pe aceasta. Apoi, cartea utilizat este pus n partea de jos a pachetului de cri, iar urmtorul juctor d cu zarurile. Ctigtor este cel care termin primul tabla de joc.

  Acest joc poate fi jucat, de asemenea, nainte de excursia cu coala la o ferm. Scenariile pot fi legate de ceea ce urmeaz s fac elevii, cum ar fi: o plimbare cu tractorul prin ferm. Sau poate fi jucat, aa cum este descris mai sus, nainte de a ncepe turul fermei.

  2.4 Rspndirea infeciei Igiena n ferm

  Introducere

  1. Prezentai elevilor fiecare dintre imaginile cu animale. (Slide-urile PowerPoint sau PDF-urile pot fi descrcate de pe site-ul www.e-bug.eu).

  2. Pentru fiecare animal, cerei elevilor s rspund la ntrebare i s discute. (elementele de predare sunt detaliate n TS 4).

  3. Apoi ntrebai elevii n ce locuri din ferm pot exista microbi folositori oamenilor.

  4. ntrebai elevii din clas, dac au vreo idee, cum ar putea fi denumii microbii duntori i cei folositori, dintr-o ferm. Oferii elevilor cte un exemplar din SW 1 SW 6.

  5. Rugai elevii s discute despre profilul caracteristic fiecrui microb, n funcie de riscurile i beneficiile acestuia. ntrebai elevii dac vor s-i adauge la prietenii lor. Discutai despre ceea ce ce au observat n profilul fiecruia, care ar putea ajuta la prevenirea rspndirii microbilor duntori n rndul oamenilor.

  Activitate complementar

  Activitate principal

  http://www.e-bug.eu/

 • 2.4 Rspndirea infeciei

  Igiena n ferm

  1. Discutai cu elevii despre importana noiunilor nvate:

  Este important s contientizeze c animalele pot transporta microbi duntori i de aceea o igien

  corespunztoare i poate proteja mpotriva bolilor.

  De asemenea, este important s rein c n ferm exist muli microbi folositori care i ajut pe

  fermieri la producerea alimentelor, n fiecare zi.

  2. Cerei elevilor s aleag anumite lucruri pe care le pot face pentru a se proteja, n cazul n care

  viziteaz o ferm. De exemplu:

  a. Splai-v minile cu ap i spun dup ce ai atins animalele i nainte de a mnca sau a bea

  ceva

  b. Mncai ntr-o zon special amenajat

  c. Nu mncai nimic din ce a cazut pe jos

  3. Folosii aceast discuie pentru a consolida principalele mesajele despre sntate:

  Animalele din ferm pot transporta microbi duntori, cum ar fi: Salmonella, E. coli i

  Campylobacter, care ne pot mbolnvi.

  Splarea minilor cu ap i spun este foarte important, n special dup atingerea animalelor

  i nainte de a mnca sau a bea ceva.

  Animalele nu trebuie pupate i nici atinse pe gur, pe partea din spate i pe picioare. Copiii nu

  trebuie s-i ating faa sau gura n timpul vizitei la ferma de animale.

  n cazul n care copiii se mbolnvesc, dup o vizit la ferm, prinii ar trebui s contacteze

  medicul, iar copiii trebuie s stea acas i s revin la coal dup 2 zile de cnd nu mai

  prezint semne de boal i diaree, pentru a limita rspndirea infeciei n rndul colegilor.

  Recapitulare (dup activitatea n clas SAU vizita la ferm)

  Vizitai sectiunea Elev nceptor de pe site-ul e-Bug, www.e-bug.eu, pentru a accesa activitatea de

  nvare interactiv Ferma vesel. Aceast animaie interactiv permite elevilor s identifice lucrurile

  pe care micii vizitatori le fac greit n ferm i explic de ce o anumit aciune le poate face ru.

  Activitate extins

  http://www.e-bug.eu/

 • 2.4 Rspndirea infeciei

  Igiena n ferm

  n ce locuri, pe corpul unei vcue, ai putea gsi microbi duntori? Microbii tind s se concentreze n anumite zone, pe corpul unei vcue, cum ar fi: gura, partea dorsal, coada i picioarele, iar elevii ar trebui s evite s ating animalele n aceste zone, n caz contrar fiind expui infectrii. E.Coli triete n intestinul animalului, unde ajut la digerarea alimentelor, i este, prin urmare, mult mai probabil s se concentreze pe traiectoria cavitate bucal rect, dar i pe solul unde exist excrementele animalului. ntrebai elevii unde cred c este cel mai potrivit loc pentru a mngia sau atinge un animal (rspunsul ar trebui s fie: pe poriunile laterale ale peretelui abdominal, pe gt sau pe trunchi / spate).

  n ce locuri din ferm s-ar putea rspndi microbii pe care aceste

  capre i poart ?

  Caprele pot rspndi microbi duntori pe orice teren din ferm pe care merg, pe gardurile pe care le pot atinge, pe instalaiile furajere de unde mnnc, ori pe animalele sau oamenii cu care intr n contact. Amintii-v c animalele transport microbi care le menin starea de sntate, dar n cazul n care aceti microbi sunt transmii la oameni i pot mbolnvi (de exemplu E. coli din intestinul animalelor le ajut s digere hrana, dar dac ajung n corpul uman provoac diaree). Deci, ar trebui s ne splm pe mini, dup contactul cu animalele de la ferm, inclusiv cei i pisici.

  De ce trebuie s te speli pe mini, dup ce ai inut n brae acest pui?

  Puiorii sunt drgui i e amuzant s-i iei in brae, dar ei pot fi purttori

  de microbi duntori, aa c ar trebui s evii s calci n excrementele

  lor, i s te asiguri c te-ai splat bine pe mini, cu ap i spun, dup

  ce i-ai atins.

  Horea a contactat o infecie la stomac, dup ce a vizitat o ferm tii

  de ce ?

  Exist o mulime de microbi folositori i duntori pe animale i pe suprafeele din jurul fermei. Unii dintre aceti microbi nu duneaz animalelor, dar n cazul n care ajung la oameni i pot mbolnvi! Este important s ne splm bine pe mini, dup ce am atins animalele, i mai ales nainte de a mnca sau a bea ceva, pentru a nltura orice microb duntor pe care l-am putea lua de la ele. n cazul n care te vei simi ru, ar trebui s stai acas i s nu mai mergi la coal, s bei multe lichide i s anuni medicul de familie c ai fost n vizit la o ferm.

 • Mut-te napoi 3 csue Dar rmi unde eti dac poi s

  rspunzi la ntrebare

  De ce nu ar trebui s mnnci dulciuri n arcul animalelor?

  Schimb locul cu persoana de pe

  ultima poziie

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi la ntrebare

  De ce ar trebui s ne splam pe mini dup ce ne jucm cu animalele?

  Mut-te napoi 4 csue

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi

  la ntrebare

  Sunt doar microbi duntori la ferm.

  Este adevrat sau fals ?

  Schimb locul cu persoana din

  spatele tu Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi

  la ntrebare De ce ar trebui s consumm alimente doar n locurile unde ne spun fermierii?

  Mut-te napoi 5 csue

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi

  la ntrebare

  De ce ar putea exista microbi duntori

  pe garduri ?

  Mut-te napoi 1 csu pentru

  fiecare rspuns greit

  Numete 3 locuri din ferm, unde ar

  putea exista microbi duntori?

  Mut-te napoi la csua numrul

  2 Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi la

  ntrebare

  Poi numi un microb duntor, ce se

  gsete ntr-o ferm?

  Mut-te napoi 2 csue

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi la ntrebare

  Profesorul te-a prins cu degetul n gur, atunci cnd te jucai cu un vielu. De ce

  este acesta un lucru ru ?

  Mut-te napoi 1 csu

  Dar rmi unde eti dac poi s

  rspunzi la ntrebare Folosirea spunului i a apei, pentru a te spla pe mini, este o metod mai bun dect folosirea gelului de mini.

  Este adevrat sau fals?

  Cnd mnnci, bacteriile duntoare pot ajunge n

  gur i te pot mbolnvi . Animalele sunt purttoare de microbi duntori, care te pot

  mbolnvi. Poi s iei aceti microbi, dac le atingi.

  Fermierii i vor spune s mnnci ntr-o zon unde te poti spla

  pe mini i unde animalele nu au acces, deci n locurile unde

  exist puine ocazii de a contacta microbi.

  Animalele sunt purttoare de microbi duntori i i pot

  transmite, cnd trec pe lng garduri sau se scarpin de ele, sau

  cnd le ling.

  Fals: sunt muli microbi folositori la ferm, ce ajut fermierii s

  produc hrana noastr pentru consum .

  Trei, la alegere: pe corpul animalelor, n arcul animalelor, n

  reziduurile animaliere, pe garduri, pe pmntul unde stau

  animalele .

  Fie : E. Coli, Salmonela, Campylobacter

  Cnd stai cu degetul n gur, microbii duntori pot ajunge

  n gur i i pot afecta starea de sntate . Adevrat, deoarece nltur mai multe bacterii duntoare.

 • Ai nlturat civa microbi

  duntori, cnd te-ai splat pe

  mini, dup ce te-ai jucat cu

  animalele.

  nainteaz 3 csue

  Ai vzut un animal scrpinndu-se cu

  spatele de un gard i ai stat la distan de

  el, deoarece ar putea fi contaminat cu

  microbi duntori.

  nainteaz 5 csue

  L-ai ajutat pe fermier s

  demonstreze c utilizeaz microbi

  folositori pentru a face nutre.

  Schimb locul cu

  persoana care conduce

  Fermierul crede c eti foarte iste,

  deoarece ai tiut c exist microbi

  folositori la ferm care ajut la

  creterea recoltelor.

  nainteaz 4 csue

  Ai ajutat civa copii mici s se

  spele pe mini, nainte s

  serveasc masa de prnz.

  nainteaz 4 csue

  Dac poi, numete un loc din ferm,

  unde sunt microbi folositori.

  Schimb locul cu

  persoana din faa ta

  Ai curat cizmele de cauciuc, nainte

  de a fi plecat de la ferm, nlturnd

  orice microb care ar putea fi pe ele.

  nainteaz 1 csu

  Dac poi spune de ce ar trebui s

  te speli pe mini cu ap i spun i

  nu doar cu gel sau erveele

  umede.

  nainteaz 8 csue

  Dac poi, numete 3 locuri din

  ferm, unde ar putea fi microbi

  duntori.

  Schimb locul cu

  persoana care conduce

  Unul dintre: recipientul de ngrmnt, n sol, n rezervorul cu

  lapte, rezervorul cu furaj, n buctria fermei, nodozitatea

  rdcinilor.

  Spunul disperseaz grsimea n care se fixeaz microbii pe

  mini, iar apa o nltur. Gelul de mini nu nltur microbii de pe

  mini, deci spunul i apa sunt mai bune.

  Trei la alegere: pe corpul animalelor, n arcul animalelor, n

  reziduurile animaliere , pe garduri , pe pmntul unde stau

  animalele.

 • Mut-te napoi 3 csue Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi

  la ntrebare

  Ce ar trebui s faci dac te doare burtica, la cteva zile, dup vizita la

  ferm ?

  Schimb locul cu persoana de pe ultimul loc

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi la ntrebare

  Sunt animalele de cas purttoare de microbi duntori?

  Mut-te napoi 4 csue

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi la ntrebare

  De ce este de preferat s pori cizme de cauciuc, n locul adidailor, n timp ce

  vizitezi ferma ?

  Schimb locul cu persoana din spatele tu

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi la ntrebare

  D un exemplu de microb duntor ce se poate gsi la ferm.

  Mut-te napoi 5 csue

  Dar rmi unde eti dac poi s rspunzi la ntrebare

  Mai poi mnca un sandwich dac

  i-a czut pe jos, la ferm ?

  Mut-te napoi 1 csu pentru

  fiecare rspuns greit

  Numete 3 lucruri pe care nu ar trebui s

  le faci ntr-o vizit, n arcul animalelor.

  Mut-te napoi la csua numrul 2

  Dar rmi unde eti dac tii s rspunzi la

  ntrebare

  n ce locuri, pe corpul unui animal, este

  de ateptat s existe muli microbi

  duntori?

  Mut-te napoi 2 csue

  Dar rmi unde eti dac tii s rspunzi la ntrebare

  Vezi un mr ce a czut din copac pe terenul de punat i i-e foame. De ce

  ar trebui s nu l mnnci?

  Mut-te napoi 1 csu

  Dar rmi unde eti dac tii s rspunzi la ntrebare.

  Cum este mai bine: s te speli pe mini sub un jet de ap potabil de la robinet sau s te speli ntr-un vas cu

  ap?

  Nu mergi la coal, bei multe lichide, le spui prinii ti c

  trebuie s informeze medicul de familie c ai vizitat ferma.

  Da, animalele de companie pot fi purttoare de microbi nocivi

  care te pot mbolnvi, asa c, spal-te pe mini dup ce te joci

  cu ele. E. Coli, Salmonela, Campylobacter

  Nu, microbii duntori l-ar putea infecta. n cazul n care l mnnci,

  te-ai putea mbolnvi. Cizmele sunt mai uor de curat la sfritul vizitei i au mai puine

  striaii unde bacteriile se pot infiltra i se pot ascunde.

  Trei din: s mnnci, s bagi degetele n gur, s te lingi pe degete,

  s atingi excrementele animalelor, s stai pe jos, s pupi animalele,

  s-i atingi faa.

  picioare, bot, parte dorsal, coad.

  Mrul ar putea fi infectat cu microbii nocivi care se gsesc pe

  suprafaa de punat. n cazul n care l-ai mnca, te-ai putea

  mbolnvi.

  Sub un jet de ap potabil, deoarece apa de la robinet nltur mai muli microbi duntori i este mai curat.

 • i-ai amintit s le dai prinilor ti

  fia cu instruciuni de la fermier,

  despre ce s fac dup vizita la o

  ferm.

  nainteaz 3 csue

  i-a czut o bomboan pe jos i ai

  aruncat-o direct n co.

  nainteaz 5 csue

  Ai czut i te-ai murdrit pe mini, aa c

  te-ai splat cu ap i spun nainte s

  atingi ali oameni.

  Schimb locul cu persoana care

  conduce.

  i-ai amintit s serveti prnzul n

  spaiul special amenajat pentru picnic i

  te-ai splat pe mini n drum spre

  acesta.

  Mut-te n urmtorul ptrat

  i-ai amintit c excrementele

  animalelor pot conine microbi

  duntori, aa c ai evitat s calci n

  blegar.

  nainteaz 4 csue

  Exist mai muli microbi folositori dect microbi duntori, ntr-o

  ferm.

  Adevrat sau fals?

  Schimb locul cu persoana din faa ta .

  Te-ai desclat cnd ai ajuns acas de

  la ferm i i-ai lsat pantofii pe teras

  pentru a fi curai de un adult.

  nainteaz 1 csu.

  Numete, dac tii, un microb util

  benefic care poate fi gsit la o

  ferm.

  nainteaz 8 csue.

  Numete, dac tii, un aliment

  sau o butur care este produs()

  cu ajutorul unui microb folositor

  de la ferm.

  Schimb locul cu persoana

  care conduce.

  Adevrat: muli dintre aceti microbi ajut fermierii s produc

  hran pentru consum.

  La alegere:bLactobacilli, Thermophilus, Rhizobia La alegere: iaurt, lapte, pine, cereale sau orice alte culturi sau

  legume, bere.

 • 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51

  41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

  40 39 38 37 36 35 34 33 32 31

  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

  20 19 18 17 16 15 14 13 12 11

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 • De ce trebuie s te speli pe mini, dup ce ai inut n brae acest pui?

  ,

  n ce locuri, pe corpul unei vcue, ai putea gsi microbi duntori?

  lots of harmful microbes?

  n ce locuri din ferm s-ar putea rspndi microbii pe care aceste capre

  i poart?

  Horea a contactat un microb n burtic dup ce a vizitat o ferm tii de ce?

 • Igiena n ferm e-Bug Reea de socializare

  Sunt Afurisit, spre deosebire de veriorii mei......ei pot fi utili

  oamenilor, n timp ce eu prefer s-i mbolnvesc !

  Context Steve Mieluul E. coli, mi este dor de tine, de cnd m-ai prsit pentru a pleca n vacan n acel corp uman! Sper c te distrezi, provocnd probleme stomacului! Bee-hee- heee! Agent Norovirus Hei, tocmai am vzut o reclam la Convenia de Vrsturi i Diaree, din acest an... vom putea nva noi modaliti de a-i mbolnvi pe oameni! URAAA! NE VEDEM ACOLO, N. Doctorul Alan E. coli, ai fost alungat din corpul pacienilor mei, datorit sfaturilor mele istee de a bea mult ap i de a sta departe de ali oameni pn scap de tine. De asemenea, splarea minilor cu spun a fcut miracole! ncearc-i norocul alt dat! Poate o s ai mai mult succes!

  Imagini

  Adaugi ca prieten? Da Nu

  Prieteni

  C. difficile

  H. pylori

  Shigella

  Porecl: E. coli Addresa: Viraj nr.1, Intestinul Tu, Corpul uman, N05E 2T0E Adres Alternativ: Limba Caprei nr.1, Aleea din spatele vacii, Dealul Fermei, W00L 1EE Ador: S-i mbolnvesc pe oameni (haha!). Excrementele de animale Delicios! Iubesc s transform intestinul uman ntr-un traseu, pentru o cltorie slbatic, ce se finalizeaz cu o cdere liber, pe canalizarea de la toalet...vremuri bune! De asemenea, splarea minilor cu alcool i erveelele antibacteriene sunt preferatele mele, oamenii cred c sunt foarte istei atunci cnd ncearc s m nlture, dar nu au idee c aceste lucruri nu funcioneaz. Sunt mai puternic dect credei! mi displac: Antibioticele... Oribil! i consumul de multe lichide (mi fac viaa un comar, ofteaz). De asemenea, URSC spunul i apa. Trebuie s m ag cu mai mult for de piele dect atunci cnd oamenii ar folosi doar ap, s se spele pe mini.

 • Igiena n ferm

  e-Bug Reele de socializare

  Scopul meu n via

  este s m stabilesc

  undeva, dar acest

  lucru pare s nu se

  ntmple niciodat!

  Nu-i vina mea c

  provoc infecii

  alimentare, nu-i aa?

  Context Bob Ghidul Turistic: Acesta este un mesaj scurt pentru a-i mulumi c ai ales s cltoreti cu noi peste hotare! Cu ajutorul tu putem ajunge n fiecare col al lumii! Data viitoare sper c i vei aduce prietenii! Ruca Daisy: Salmonella, te rog s-mi lai oule n pace! Nimeni nu mai vrea s le cumpere de cnd ai sosit i chiar am nevoie de bani! Am pus ochii pe un nou lac...i tu mi distrugi planurile!!! Doctorul Alan: Deci aa intestinul animalului nu-i mai ajunge!

  Vrei s cucereti chiar i proaspetele legume pentru a-i

  satisface poftele infecioase! S n-ai grij, o s m asigur c toi

  pacienii mei se spal i ii prepar corespunztor alimentele

  proaspete, doar ca s-i fac n ciud !

  Imagini

  M adaugi ca Prieten? Da Nu

  Prieteni

  C. difficile

  H. pylori

  Shigella

  Loc de munc: Sunt un mndru membru al Armatei Salmonella suntem peste 2500 de serotipuri diferite de lupttori! Adres: Stomacul Gol, Organismul Uman, V0M1T5 Adres Alternativ : 2 Ou de Gin, cuibar, Iarba verde, 1CL UCK Ador: Eu i fraii mei de arme Salmonella adorm s dm petreceri n stil rustic, la ferm...fiinele acelea chiar tiu cum s ne fac s ne simim binevenii! Dar mie mi place i s cltoresc...IUBESC rile calde! Dac plnuieti s pleci n vizit undeva, curnd, ai grij c m-ai putea contacta acolo! Detest: Oamenii care se spal pe mini cu spun..mi stric plcerea oricrei vacane!

 • Igiena la ferm

  e-Bug Reea de socializare

  Specialitatea mea este s provoc

  diaree cu snge i crampe dureroase

  la stomac...oooh da, petrecerea ncepe abia cnd eu apar!

  CONTEXT Pacienta Amy: Eti oribil Campylobacter, m-ai fcut s m simt AA de ru!! Mi-a fi dorit s nu m fi mprietenit niciodat cu tine! Puiul Kevin: Salut amice, fii prudent i poart ochelari de protecie cnd vizitezi buctria sptmna asta e posibil s dispari dac temperatura din cuptor este prea ridicat! Doctor Alan: Campylobacter...Sunt cu ochii pe tine! tiu c te ascunzi peste tot i te poi rspndi i la alte persoane, chiar i dup ce pacienii mei ncep s se simt mai bine. Dar s te pzeti!... I-am avertizat despre avantajele de a se spala pe mini cu ap i spun!

  Imagini

  M adaugi ca Prieten? Da Nu

  Prieteni

  C. difficile

  H. pylori

  Shigella

  Adres: Aleea din Jurul Stomacului, Corpul Uman, PA1N FUL Adres Alternativ: Necopt Numrul 1, Aleea Avicola, Piaa Fermei, M3AT RAW

  Ador: S m joc Tornada n intestine ! Dei, chiar dac pare c m laud, m pricep s provoc un vrtej de cramp! De asemenea,

  ador puiul crud i laptele nepasteurizat...sunt locuri ideale pentru

  a-mi petrece timpul liber. Ai ceva carne crud n frigider? Nu-s

  pretenios, dac tot mi-ai pus-o la dispoziie m voi caza acolo!

  Detest: Carnea bine prjit i temperaturile ridicate din cuptor... acetia sunt dumanii mei reali!

 • Porecl: Bacteria fixatoare de azot Adresa: Cartierul (domeniul) Rdcini, Aleea Legumelor, Sub Pmntul Satului , N1TR OG3N Preferine: Noi suntem genul de bacterii domestice, de ndat ce am gsit un loc perfect pe o rdcin, ne petrecem tot timpul acolo! Asta nu nseamn c suntem lenee ne ctigm existena fertiliznd solul cu foarte mult amoniac de care plantele au nevoie pentru a crete, folosind gazul natural care este n aer! Pare magie, dar totul ine de secretele meseriei...i ne ofer un cmin adevrat! Detest: Prea mult oxigen tim c pentru oameni pare stupid, dar pur i simplu nu ne place, distruge cea mai valoroas capodoper a noastr.

  Igiena la ferm e-Bug Reea de socializare

  Context Foaia de Trifoi Clive: Hei, ce facei acolo jos? Sunt multe semine care stau s ncoleasc i sunt de-a dreptul pretenioase, aa c trebuie s muncim mai mult pentru a le pregti solul. Nu putem face asta singuri. Trebuie s lucrm mpreun pentru a reui! Fermierul David: Salut, biei! M-am gndit c poate vrei s tii: eu tocmai am ctigat un premiu pentru fantastica mea cultur de cereale, la primrie. Voiam s v spun c nu a fi reuit acest lucru fr ajutorul vostru V mulumesc foarte mult!

  Imagini

  M adaugi ca prieten? Da Nu

  Prieteni

  L. acidophilus

  (lactobacilul)

  S. cerevisiae

  (Drojdia de bere

  Penicillium

  (Penicilina)

  Rhizobia sunt minunate pentru un

  singur lucru transform azotul

  gazos ntr-o gustare sntoas pentru plante. Dar noi nu facem acest lucru singure, ci trim n

  interiorul unor plante, cum ar fi: fasole,

  mazre, trifoi. Ele ne ajut s facem aceast

  treab

  dificil.!

 • Igiena la ferm e-Bug Reea de socializare

  Suntem termofile

  deoarece iubim

  cldura! ncearc o

  cltorie n paradisul

  numit ngrmnt

  i vei vedea ct de

  cald i plcut este

  acolo! - Ideal pentru

  noi!

  Iar asta ne ajut s

  fim mai eficiente.

  Context Cpuna Sally: Bun Thermophiles, i mulumesc pentru cina gustoas pe care ai gtit-o, a fost grozav! Am s-i mai cer o porie fermierului David pentru sptmna viitoare. ine-o tot aa, eti pe calea cea bun! Lactobacilul: Dragii mei, sper c vei veni la petrecerea mea, sptmna viitoare este o petrecere n aer liber pentru a srbtori un an bogat n recolte, la ferm. Sper c nu vor fi i nepoftii la petrecere N-a vrea ca vreo bacterie duntoare s i fac apariia! Ecologistu Edi: Felicitri, Thermophiles! Ai fost nominalizat pentru un premiu Eco datorit tuturor eforturilor tale de reciclare. Ai ajutat cu adevrat ecosistemul, transformnd toate acele resturi de plante n nutrieni pentru ferm. Bun treab!

  Imagini

  M adaugi ca prieten? Da Nu

  Prieteni

  L. acidophilus

  Lactobacil

  S. cerevisiae

  Drojdia de bere

  Penicillium

  Penicilina

  Porecl: Iubitorii de cldur Adres: inutul Mltinos, Lada de ngrmnt, Terenul din jurul Hambarului TOAS T1E Adres Alternativ: Lanul de Cereale, Brazda de pmnt, Cmpul Verde 1MEA DOW Preferine: IUBIM grmezile din resturi de plante un amestec de iarb proaspt tiat i pmnt - acestea fiind o mas copioas pentru noi! Pentru a fi un membru al gtii noastre - fie c eti bacterie sau mucegai nobil - tot ceea ce trebuie s faci este s lucrezi la temperaturi nalte! Specialitatea noastr o reprezint plantele n descompunere le sfrmm i le reciclm n nutrieni delicioi, totul n confortul unei clduri toride! Detest: tii c ne place cldura deci, detestam frigul! i cnd spunem frig ne referim la -20C. La acele temperaturi unele bacterii nu vor supravieui! Brrr!

 • Porecl: Bacteria Probiotic Adres: Hanul cu Piscin, Lacul Laptele Vacii, Ferma Lactate Proaspete, F3R M3NT Adres Alternativ: Bacteria Benefic Nr.1, Colul Intestinul Mic, Burtic, PPL5 GUT Preferine: Mncarea noastr preferat este lactoza e greu s te pui cu zaharurile din lapte! Ne dau foarte mult energie i tim c toat lumea este fericit atunci cnd rezultatul fermentrii noastre este un iaurt fin, numai bun, chiar i pentru un rege! De asemenea, unii dintre noi chiar se pricep s fac nutreul de siloz iarba fermentat pe care vcuele i oile o pot mnca tot timpul anului...Le place la nebunie! Detest: Bacteriile duntoare care sunt oribile cu oamenii - ce o fi in neregul cu ele? Oamenii i Lactobacilli au fost mereu buni prieteni - se ajut reciproc, nu-i aa?

  Igiena la ferm e-Bug Reea de socializare

  Ne place un meci bun de box,atunci cnd

  ieim la plimbare prin intestinul uman. Aa

  c avei grij, voi, bacterii duntoare

  noi luptm pentru sntatea oamenilor!

  Ding -Dong, ncepe prima rund!

  Context Societatea de Produse Lactate: Dragi membri Lactobacili, dorim s susinem o lecie despre importana culturilor de bacterii n produsele alimentare i speram c putei s ne facei o prezentare. Suntei, cu adevrat, unii dintre cei mai buni n acest domeniu! V rugm s ne contactai ct mai curnd! Pacienta Amy: V mulumesc mult, prieteni Lactobacilli! Dup ce Campylobacter m-a vizitat, m-ai ajutat s m pun pe picioare i s m simt, din nou, plin de sntate. Cu dragoste, Amy. Vcua Dorothy: inei-o tot aa, Lactobacilli! Datorit vou, laptele meu a devenit celebru i se vinde rapid! Curnd, voi putea s-mi permit acea vacan, la plaj, pe care mi-am dorit-o ntotdeauna. Abia atept s simt nisipul fin sub copite!

  Imagini

  M adaugi ca prieten? Da Nu

  Prieteni

  L. acidophilus

  Lactobacil

  S. cerevisiae

  Drojdia de bere

  Penicillium

  Penicilina

 • Igiena n ferm Regulile jocului

  Reguli

  1. Rostogolete zarul pentru a vedea care dintre juctori ncepe jocul. Cel care are cel mai mare rezultat, ncepe!

  2. Rostogolete zarul n sensul acelor de ceasornic i mut de-a lungul tablei de joc.

  3. Dac mui pe un microb, persoana din stnga ta trebuie s ridice o carte din pachet i s i adreseze ntrebarea corespunztoare.

  4. Cine ajunge primul la finalul jocului, ctig!