Newsletter Decembrie 2011

download Newsletter Decembrie 2011

of 10

description

Politici in Uniunea Europeana

Transcript of Newsletter Decembrie 2011

  • 1 Institutul European din Romnia, 2011

    n acest numr

    Ca urmare a interesului pe care l-a suscitat i a actualitii lucrrii Elaborarea politicilor n Uniunea European, coordonat de Helen Wallace, Mark A. Pollack i Alasdair R. Young, traducerea i publicarea acesteia de ctre Institutul European din Romnia au avut ca scop diseminarea ultimelor evoluii instituionale la nivel european ctre persoanele interesate de o mai bun cunoatere a politicilor europene, fie c sunt practicieni, factori de decizie, experi independeni, jurnaliti sau studeni ai unor faculti cu profil de afaceri europene...

    interviu

    pag 9

    Anul III, nr. 36 decembrie 2011

    publicaie IER

    2

    4

    4

    5

    Guvernana economic european:

    guvernana crizei sau

    criza guvernanei?

    Les Entretiens Economiques

    Europens: Dialogue social et relations

    industrielles pour rsoudre lquation

    comptitivit/solidarit

    Vers une conomie sociale de march

    pour lEurope

    Participarea IER la conferina The

    future of Development Research i

    la comitetul executiv al Asociaiei

    europene pentru dezvoltare i

    formare (European Association for

    Development and Training EADI)

    Conferina - Viitorul politicii de

    coeziune n Uniunea European - ntre

    convergen i competitivitate,

    6 decembrie 2011

    Doamna Profesor Wallace, innd seama de cadrul economic turbulent existent n UE, cum ai caracteriza reaciile instituiilor i ale liderilor europeni fa de criza tot mai accentuat? Au fcut ndeajuns de mult pentru a repara daunele i pentru a preveni eventualele dezastre din cadrul statelor membre?

    ntr-adevr, ne confruntm cu o situaie turbulent i una care, n acest moment, este departe de a fi rezolvat. Nimeni nu a ieit pn acum din aceast poveste cu ceva care s arate un drum spre succes. Iniial, politicienii i decidenii au luat nite msuri pe termen scurt, dar n fiecare etap dimensiunea a ceea ce era necesar a fost subestimat iar msurile luate nu au fost adecvate.

    Ne confruntm cu o tripl provocare: problemele mai largi ale economiei internaionale, anumite greeli de concepie n sistemul de funcionare al zonei euro i eventualele probleme ale fiecrei ri n parte. O aciune mai ferm i o finanare mai mare sunt cu siguran necesare. Cu toate acestea, rile care acioneaz mai bine, n special Germania, ar trebui s recunoasc faptul c au fost beneficiarii pe termen lung ai monedei euro i, prin urmare, c succesul acestora a fost, de fapt, cealalt fa a monedei reprezentat de performanele slabe ale celorlali parteneri. Nu este suficient pentru germani s cear i mai mult disciplin din partea rilor care au deja de suferit. i, de asemenea, trebuie s ne ndreptm atenia ctre schimbrile pe termen mediu care, deocamdat, sunt prea puin menionate ...

    Profesor Dame Helen Wallace DBE CMG FBA Profesor Emerit - European Institute, London School of Economics and Political Science

    pag 2

    Lansarea traducerii n limba romn a volumuluiElaborarea politicilor n Uniunea European, ediia a asea,Helen Wallace, Mark A. Pollack i Alasdair R. Young (coord.)

  • 2 Institutul European din Romnia, 2011

    ... n acest context, ce anse de supravieuire ai acorda zonei euro? innd seama de dezbaterile recente din cadrul cuplului franco-german i de provocrile cu care se confrunt zona euro, vom asista la o Europ cu dou viteze cu nivele difereniate de integrare?

    Suntem nc departe de a ti dac zona euro va supravieui intact. Ar fi bine s fie aa dar cu condiia s poat fi stabilizat. n ceea ce privete cuplul franco-german, aceti doi parteneri sunt departe de a avea un set comun agreat de soluii. Astfel c nc nu tim cu adevrat cum ar arta i ce ar conine o uniune fiscal. Este un fel de iluzie s credem c problemele pot fi rezolvate de cuplul franco-german. Totui, este destul de clar c membrii zonei euro trebuie s investeasc n acorduri mai ferme ntre ei i, bineneles, nc de la Tratatul de la Maastricht am fost obinuii cu un anumit grad de separare ntre membrii euro i cei non-euro. Dar este crucial s se pstreze vitalitatea i coeziunea UE27 pentru celelalte activiti ale Uniunii i s fie protejat acquis-ul comunitar. Trebuie depuse toate eforturile, de exemplu pentru meninerea Pieei Unice, a celor patru liberti i aa mai departe, ca bun comun al tuturor celor 27 de state membre.

    n ceea ce privete Tratatul de la Lisabona, ce prere avei n legtur cu eficacitatea modificrilor aduse de tratat sistemului instituional al UE? A fost suficient Tratatul de la Lisabona pentru a reforma cu adevrat mecanismele instituionale la nivelul UE? Care este elementul lips ctre un adevrat succes al unui tratat reformat?

    Nu am fost niciodat impresionat de pachetul de reform instituionaI inclus n Tratatul de la Lisabona i n predecesorul acestuia, Tratatul Constituional. Actul a fost ntotdeauna ncurcat i i-a lipsit un plan clar de concepie. Pe de o parte sistemul anterior nu funciona att de ru i ntr-adevr cercetarea amnunit efectuat cu

    privire la impactul extinderilor din 2004 i 2007 arat c sistemul instituional rezista destul de bine. Ceea ce a fcut Tratatul de la Lisabona, inter alia, a fost s modifice relaiile dintre instituii astfel nct s le fac mai degrab competitive dect mai bine sincronizate. De asemenea, Tratatul de la Lisabona a mpins UE ctre depunerea

    unui efort disproporionat pentru probleme legate de proceduri i procese care au distras atenia de la activitile politice de baz. Acest lucru este cel mai clar n felul n care acordurile privind politica extern au fost duse mai departe. De-a lungul anilor, inovaiile instituionale de succes au fost cele concepute cu obiective de politici foarte clare n minte.

    innd seama de a asea ediie a crii dumneavoastr Elaborarea politicilor n Uniunea European, lansat pe piaa academic romneasc (traducerea n limba romn efectuat de IER) la data de 13 decembrie 2011, care ar fi cele mai importante zone i politici de care UE trebuie s se ocupe cu mai mult grij n viitorul apropiat?

    Ediiile succesive ale crii Elaborarea politicilor n Uniunea European au cutat ntotdeauna s includ problemele recurente legate de politicile de baz i, de asemenea, s introduc zone de politici care au devenit mai importante i ntotdeauna este dificil s decizi ce anume s incluzi i ce s omii fr a face cartea prea lung! Prerea mea este c zonele de politici abordate n ediia a asea sunt n mare cele corecte. Poate c n urmtoarea ediie va fi pus un accent mai mare pe partea de implementare a politicilor UE ntruct exist un fel de deficit de livrare ntr-un numr de zone.

    Interviu realizat de Oana Mocanu (cu prilejul Conferinei Anuale a IER,

    13 decembrie 2011)

    interviu

    Profesor Dame Helen Wallace DBE CMG FBA

    Doamna Helen Wallace este profesor la European Institute din cadrul London School of Economics and Political Science i profesor onorific la Universitatea Sussex. Aceasta deine diferite funcii consultative. ntre 2001 i 2006 a fost director al Robert Schuman Centre for Advanced Studies, European University Institute, Florena. Anterior a fost director al programului ESRC One Europe or Several? Programme i a deinut poziii importante n cadrul Sussex European Institute, Royal Institute of International Affairs i College of Europe. A scris foarte mult despre politicile de integrare european. Printre crile recente se numr:

    Elaborarea politicilor n Uniunea European, ediia a asea, coeditor mpreun cu Mark Pollack i Alasdair Young, OUP, 2010.

    Viziuni, voturi i veto-uri: reevaluarea compromisului de la Luxemburg dup 40 de ani, coeditor mpreun cu Jean-Marie Palayret i Pascaline Winand, P.I.E. Peter Lang, Bruxeles, 2006.

    Consiliul de minitri al Uniunii Europene, coautor mpreun cu Fiona Hayes-Renshaw, ediia a doua, Palgrave, 2006.

    Suntem nc departe de a ti dac zona euro va supravieui

    intact.

    Guvernana economic european: guvernana crizei sau criza guvernanei?

    analiz | opinie

    Noua guvernan economic european i progresele sale rapide ctre reforme structurale i consolidare fiscal vizeaz ntoarcerea la creterea sustenabil i restabilirea ncrederii n fora economic a UE. Este ceea ce a discutat i promoveaz, ntre altele, Consiliul European din 9 decembrie 2011.

  • 3 Institutul European din Romnia, 2011

    Declaraia efilor de stat sau de guvern din zona euro, adoptat cu acest prilej, consfinete intenia de ntrire a uniunii economice, prin aciuni orientate n dou direcii: un nou pact fiscal i o coordonare consolidat a politicii economice; dezvoltarea unor instrumente de stabilizare care s fac fa provocrilor pe termen scurt.

    Aciunile vizate sunt susinute i de state din afara zonei euro, Bulgaria, Republica Ceh, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romnia i Suedia, ai cror efi de stat sau de guvern au exprimat posibilitatea de a lua parte la acest proces, dup consultarea parlamentelor lor, dup caz.

    Msurile adoptate de Consiliul European converg ctre o guvernan consolidat. Acestea vizeaz nu numai ntrirea disciplinei fiscale i accentuarea integrrii europene, ci i o mai puternic cretere economic, competitivitate i coeziune social sporite. n urmrirea acestor obiective, statele membre construiesc realizrile ultimelor 18 luni: Pactul de stabilitate i cretere, ntrit, noul semestru european, noua procedur privind dezechilibrele macroeconomice i Pactul euro plus. Un nou pact fiscal i msuri de sporire a coordonrii politicilor economice vor consolida arhitectura Uniunii Economice i Monetare.

    Pactul fiscal introduce reguli noi, ntre care evideniem: principiul bugetului echilibrat sau cu surplus i al instrumentelor de corecie automat, ce urmeaz a fi transpuse n sistemele juridice naionale la nivel constituional, sub jurisdicia Curii Europene de Justiie; monitorizarea de ctre Comisie i Consiliu a statelor membre aflate n procedur de deficit excesiv, potrivit unui calendar i program de parteneriat economic convenite mpreun; ntrirea procedurii prevzute de tratat cu privire la deficitul excesiv al statelor din zona euro prin adugarea de sanciuni automate.

    Statele membre au convenit s ntreasc stabilitatea macroeconomic printr-o serie de msuri orientate ctre o mai bun coordonare economic i bugetar a UE n ansamblul su i a zonei euro n special. Coordonarea reformelor statelor din zona euro va fi n msur s pun bazele unei politici economice comune.

    Uniunea Economic i Monetar, creat prin Tratatul de la Maastricht, constituie substana guvernanei economice europene. Aceasta este puternic provocat de avntul crizei economice i financiare, care pune Uniunea European n situaia de a reaciona pentru a-i proteja construcia, atrgnd astfel atenia asupra imperfeciunilor sale: uniunea monetar este limitat la moneda unic i Banca Central European; slbiciunile sale priveaz UE de sursa stabilitii financiare, de necesare transferuri fiscale, de absorbani de ocuri indispensabili (de ex.: curs flexibil, eurobond), ca i de asigurarea finanrii pentru dezvoltarea economic, uniunea economic rmne un deziderat; piaa unic i reglementrile aferente nu sunt n msur s limiteze clivajele de dezvoltare sau s asigure stabilitatea macroeconomic la nivelul ansamblului pentru a putea susine moneda unic.

    Finalizarea uniunii monetare consemneaz paii necesari stabilitatea financiar i disciplina fiscal. Crearea Mecanismului European de Stabilitate, devansat cu un an, la 1 iulie 2012, i o eventual completare cu fonduri ale FMI par a substitui lipsa unui mprumuttor de ultim resort, rol ce ar fi revenit Bncii Centrale Europene. Iar dezvoltarea unor obiective numerice, susinut de adoptarea automatismului sanciunilor pentru abateri de la inte, constituie pai importani n ntrirea disciplinei, chiar dac adoptarea sanciunilor rmne politizat, n condiiile n care nclcrile regulilor zonei euro au rmas nesancionate.

    n acelai timp ns, dilemele conceptuale evideniate de criz nu-i gsesc rspunsul ateptat. Sistemul financiar conine un destabilizator sistemic. Pe de o parte, reglementarea slab i supravegherea deficitar a pieelor financiare continu s genereze riscuri substaniale. Iar majorrile de capital i sporirea lichiditilor nu sunt suficiente pentru a descuraja i contracara aciunile speculative ale unor grupri financiare puternice. Pe de alt parte, statele membre rmn sensibile la riscul de contagiune i particip cu fonduri publice la salvarea bncilor aflate n pericol, mrindu-i datoriile suverane. Totodat, bncile continu s speculeze pe pieele financiare, pariind pe instabilitatea economiilor i a monedelor naionale i accentund nencrederea i criza.

    Apelul la cooperarea interguvernamental european, ca instrument al progresului mai rapid al construciei instituionale, asigur parcurgerea unor pai necesari n ntrirea guvernanei economice a UE. Aciunile adoptate sunt ns insuficiente pentru a contracara cauzele care au generat situaia existent. De aceea, crossing the river by feeling the stones pare a rmne principiul ieirii din criz. Intensificarea abordrii tiinifice, prin studii i cercetri pe care msurile de coordonare economic par a se ntemeia de aici ncolo, este lipsit de progresul politic necesar pentru a putea transforma evoluia UE ntr-o cretere inteligent i incluziv. ntrirea guvernanei, a politicilor de coordonare i a instrumentelor de stabilizare sunt insuficiente pentru reducerea decalajelor de competitivitate i bun guvernare.

    Pactul de stabilitate i cretere i consolidarea sa prin aciuni de prevenire sau de corecie reprezint un element important al guvernanei economice a UE. Fora sa susine implementarea strategiei Europa 2020, dar nu poate compensa absena unei politici industriale europene sau a unui rol pro-activ al bncii centrale, favorabil dezvoltrii economice. De aceea, calea spre cretere economic i creare de locuri de munc rmne vag, iar creterea interdependenei dintre economiile naionale se face preponderent pe principiile pieei, n detrimentul economiilor mai puin expansive. Ca urmare, economia european i va continua n pas domol declinul n economia global, care este favorabil economiilor emergente.

    Iulian Oneac

  • 4 Institutul European din Romnia, 2011

    Les Entretiens Economiques Europens: Dialogue social et relations industrielles pour rsoudre lquation comptitivit/solidarit Vers une conomie sociale de march pour lEurope

    eveniment

    n perioada 23 24 noiembrie 2011, a avut loc, la Paris, conferina anual a Confrontations Europe, sub genericul Les Entretiens Economiques Europens. Evenimentul a fost organizat n colaborare cu Bertelsmann Stiftung i Astrid i a reunit cadre universitare, oficiali din partea instituiilor europene i naionale, precum i cercettori i experi europeni.

    n calitate de partener al Confrontations Europe, pe de o parte, i datorit rolului pe care l are n promovarea valorilor europene, pe de alt parte, Institutul European din Romnia a fost reprezentat la conferin de o delegaie condus de prof.univ.dr. Gabriela Drgan, Director General. Din delegaie au fcut parte Florentina Costache, ef serviciu a.i., Serviciul Comunicare i Marketing, Mihai Constandache, ef serviciu a.i., Serviciul Coordonare Traduceri i Mihai Sebe, expert, Biroul Studii i Analize.

    Tema conferinei a fost Dialogue social et relations industrielles pour rsoudre lquation comptitivit/solidarit Vers une conomie sociale de march pour lEurope. Evenimentul a creat ocazia pentru a dezbate provocrile actuale plecnd de la o tem central: un nou echilibru i noi sinergii sunt dezirabile ntre competivititate i solidaritate. Concepia cu privire la rolul statului i al pieei trebuie s evolueze i sunt necesare cooperri transnaionale fr precedent.

    Participanii la dezbateri au pus n eviden necesitatea identificrii unor rspunsuri la cele trei ntrebri fundamentale: Cum pot fi ndrumai cetenii statelor membre n aceast

    situaie de criz ctre noi perspective de ocupare a forei de munc, de formare i de activitate i cum poate fi imaginat o nou bunstare social?

    Cum se pot concilia susinerea creterii i asanarea bugetar i cum se pot promova investiiile pe termen lung, valoriznd capitalul natural, infrastructurile de producie i de servicii?

    Cum pot converge statele membre spre rennoirea industriei, n condiiile adncirii diferenelor privind competitivitatea?

    Principalele idei rezultate n urma discuiilor au subliniat faptul c Uniunea European trebuie s i rennoiasc

    strategia de cretere i de competitivitate, pentru a putea susine prosperitatea europenilor, n condiiile n care criza afecteaz sistemul financiar i economic. Aceast rennoire este cu att mai necesar, cu ct amploarea datoriei publice i dezechilibrele economice considerabile dintre statele membre pun n pericol moneda european i Uniunea European per ansamblu.

    Prin urmare, iniiativele majore lansate la nivel european necesit o evaluare atent, ntruct adeseori politicile de austeritate cerute pentru reducerea deficitelor risc s aib efecte recesive.

    Invitat n cadrul sesiunii Linvestissement social et humain, dimension essentielle pour une nouvelle croissance, doamna Gabriela Drgan a susinut o prezentare detaliat cu privire la situaia actual i la perspectivele de evoluie ale Romniei, ca stat membru al UE.

    Pentru mai multe detalii cu privire la conferin, consultai http://www.confrontations.org/fr/conferences/entretiens-economiques-europeens/les-eee-de-2011/1107-pour-une-economie-sociale-de-marche-en-europe-resoudre-lequation-competitivitesolidarite.

    Mihai Sebe

    Sursa: http://www.confrontations.org

    Participarea IER la conferina The future of Development Research i la comitetul executiv al Asociaiei europene pentru dezvoltare i formare (European Association for Development and Training EADI)Asociaia european pentru dezvoltare i formare (European Association for Development and Training EADI) a organizat n perioada 24 25 noiembrie 2011 n Danemarca conferina intitulat The future of Development Research i reuniunea comitetului executiv al asociaiei, ambele evenimente fiind gzduite de Copenhagen Business School. EADI se constituie drept o reea format din organizaii i institute de cercetare n domeniul studiilor regionale i de dezvoltare, avnd scopul de a promova calitatea cercetrii i a educaiei n domeniul studiilor de dezvoltare, precum i de a ncuraja diseminarea informaiei i de a facilita stabilirea unor contacte ntre comunitile de cercettori din statele reprezentate. IER va face parte din comitetul executiv al asociaiei pn n anul 2014, fiind prima instituie din Romnia care are aceast calitate, fapt posibil prin aderarea recent la Asociaia european pentru dezvoltare i formare a Facultii de tiine Politice din cadrul Universitii Babe Bolyai, Cluj, n calitate de membru instituional.

  • 5 Institutul European din Romnia, 2011

    Conferina The future of Development Research: Exploring the Nordic perspectives a abordat problematici precum provocrile ntmpinate de mediul academic i de cercetare att n accesarea finanrii pentru proiecte, ct i n diseminarea rezultatelor cercetrii ctre mediul decidenilor politici. Printre participanii la conferin s-au numrat reprezentani ai mediului academic i de cercetare din statele nordice, precum i reprezentani ai instituiilor publice cu atribuii n domeniul educaiei i cercetrii. S-au evideniat cteva constatri interesante n cadrul conferinei, cum ar fi faptul c statele nordice nu mai reprezint nucleul statelor europene cu iniiativ n domeniul politicii de asisten. Totodat, modelul nordic de asisten traverseaz o perioad deosebit de dificil, institutele de cercetare cu preocupri n acest domeniu prefernd s se concentreze pe cercetarea provocrilor globale i a fenomenului globalizrii n general i nu pe realizarea unor proiecte de cooperare bilateral.

    Agenda comitetului executiv al EADI a inclus o trecere n revist a prioritilor reelei pentru perioada urmtoare, a activitilor din cursul acestui an, cu accent pe o serie de proiecte pe care reeaua intenioneaz s le pregteasc n perioada imediat urmtoare. Printre acestea se numr iniiativa realizrii unui format de colaborare tiinific ntre membrii reelei, respectiv a unor grupuri de lucru n cadrul crora membrii EADI urmeaz s elaboreze lucrri i analize pe tematici comune de interes, cum ar fi guvernana economic a UE, studiile de dezvoltare, rolul statelor BRICS i fenomenul globalizrii.

    Agnes Nicolescu

    ConferinaViitorul politicii de coeziune n Uniunea European - ntre convergen i competitivitate, 6 decembrie 2011

    n data de 6 decembrie 2011 a avut loc cea de-a treizeci i una conferin din cadrul ciclului de manifestri Romnia-Frana: mpreun n Europa, organizat de IER i ambasada Franei n Romnia ncepnd cu anul 2007. Prelegerea principal a fost susinut de domnul Emmanuel Berthier, Delegat interministerial pentru amenajarea i competitivitatea teritoriilor (DATAR). Evenimentul s-a bucurat de prezena Excelenei sale domnul Henri Paul, Ambasadorul Republicii Franceze n Romnia. ntlnirea a fost moderat de dra Agnes Nicolescu, ef a.i. al Biroului de Studii i Analize din cadrul Institutului European din Romnia.

    n deschiderea conferinei, Excelena Sa domnul Henri Paul, Ambasadorul Franei n Romnia, a evocat contextul n care are loc evenimentul, fcnd referire la provocrile pe care le ntmpin Romnia n accesarea fondurilor europene i la diferenele vizibile dintre regiunile rii, n ceea ce privete dezvoltarea teritorial. Excelena Sa domnul Henri Paul a subliniat totodat faptul c exist o dorin politic vizibil

    de dezvoltare a regiunilor din Romnia i c acest lucru se poate concretiza n reducerea diferenelor dintre zonele mai dezvoltate i cele mai puin dezvoltate.

    Domnul Emmanuel Berthier, Delegat interministerial pentru amenajarea i competitivitatea teritoriilor (DATAR), a subliniat, n deschiderea discursului su, importana politicii de coeziune pentru viitorul Europei. n prima parte a discursului su, dedicat evoluiei istorice a politicii de coeziune, invitatul a evocat procesul de dezvoltare regional la nivel european, nceput cu adoptarea Tratatului de la Roma (1957), i continund pn n 2000. Dup anul 2000 prioritile s-au modificat, accentul fiind pus pe inovaie i pe necesitatea reprofesionalizrii n domeniul forei de munc.

    Invitatul a subliniat importana corelrii diferitelor politici europene i a menionat c obiectivul principal al politicii de coeziune este coordonarea regional optimal, fapt ce necesit existena unor organisme intraministeriale puternice. Totodat, dl Berthier a declarat c dezechilibrele de ordin economic dintre regiuni s-au accentuat n ultimii ani, atrgnd atenia asupra faptului c aceast tendin de polarizare trebuie evitat.

    n ultima parte a alocuiunii sale, invitatul francez s-a referit la viitorul politicii de coeziune. Aceasta trebuie s fie orientat spre inte clare, iar cooperarea cu colectivitile teritoriale trebuie mbuntit. n opinia sa, politica de coeziune i dezvoltarea regional rmn obiective centrale ale politicii UE, dar scopul principal trebuie s fie asigurarea competitivitii Europei pe plan mondial.

    Pentru mai multe detalii, consultai http://www.ier.ro/index.php/site/arhiva_evenimente/

    Mihai Sebe

  • 6 Institutul European din Romnia, 2011

    n data de 15 decembrie 2011 a avut loc la sediul Institutului European din Romnia conferina masa rotund cu tema La crise conomique: Les racines politiques de la crise de l'Euro, organizat de Institutul European din Romnia n parteneriat cu Delegaia Wallonie Bruxelles. Acest eveniment face parte din planul-cadru al Organizaiei Internaionale a Francofoniei (OIF) destinat formrii funcionarilor romni. Programul intitulat Franceza n viaa diplomatic i funcia public internaional are ca obiectiv principal consolidarea folosirii limbii franceze n instituiile europene i n organizaiile internaionale1.

    Masa rotund a fost deschis de dna Victoria Popescu, Ministru plenipoteniar MAE, Corespondent naional pentru Francofonie, dna Fabienne Reuter, Delegat, Delegaia Wallonie Bruxelles, alturi de dna Franoise Rousseau, Director de Curs n cadrul Institutului Francez din Bucureti.

    Doamna Popescu a subliniat importana francofoniei n cadrul sistemului public din Romnia. Cu acest prilej, domnia sa a realizat o scurt trecere n revist a relaiilor instituionale dintre OIF i MAE, a principalelor realizri din ultimii ani ale acestui proces de cooperare internaional. Vorbitoarea a salutat totodat activitatea remarcabil desfurat att de Institutul Francez din Bucureti, pe partea lingvistic, ct i de Delegaia Wallonie Bruxelles, pe partea seminarelor tematice.

    Doamna Reuter i doamna Rousseau au detaliat activitile specifice derulate n cadrul instituiilor pe care le reprezint, subliniind importana francofoniei i a diversitii lingvistice.

    Doamna Amandine Crespy, responsabil de curs, Universitatea Liber din Bruxelles, a susinut intervenia principal a evenimentului. Invitata a avut o abordare ndrznea din punct de vedere ideatic, subliniind ceea ce consider a fi cei trei NU cheie ai situaiei de fapt, i anume: aceasta NU este o criz a euro, NU este o criz european i n final NU este o criz economic. Avem n schimb de a face cu o criz politic cauzat de lipsa de ncredere n sistemul actual i de slaba legitimitate a monedei euro.

    La masa rotund au mai participat dl Dorel Paraschiv, Director Adjunct, Institutul Naional de Dezvoltare Economic i dna Cristina Leucua, Director, Direcia Politici Industriale, Ministerul Economiei, Comerului i Mediului de Afaceri. Domnul Paraschiv a prezentat o perspectiv naional asupra crizei, evideniind impactul acesteia asupra economiei romneti. Doamna Leucua a abordat problema definirii noii politici industriale a Romniei post-criz, cu un accent pe dezvoltarea clusterelor.

    Masa rotund a fost moderat de domnul Mihai Sebe, expert, Institutul European din Romnia, care a subliniat pe parcursul derulrii evenimentului caracterul politic al crizei, situaie datorat parial crizei valorilor i absenei nsuirii de ctre clasa politic a unei etici a responsabilitii.

    Pentru mai multe detalii, vizitai http://www.ier.ro/index.php/site/arhiva_evenimente/Mihai Sebe

    La crise conomique : Les racines politiques de la crise de l'Euro Criza economic: Originile politice ale crizei monedei euro

    1 Pentru mai multe detalii cu privire la program, vizitai http://www.institut-francais.ro/Plan-OIF-formation-des.html?lang=ro

    Guvernana economic european: locul i rolul politicilor publiceConferina ocazionat de lansarea crii Elaborarea politicilor n Uniunea European i decernarea Premiilor de Excelen IER (ediia a doua)Conferina intitulat Guvernana economic european: locul i rolul politicilor publice a fost organizat de Institutul European din Romnia i de Reprezentana Comisiei Europene n Romnia la data de 13 decembrie a.c. i s-a bucurat de prezena doamnei Helen Wallace, profesor emerit la Institutul European din cadrul London School of Economics and Political Science. Evenimentul a marcat lansarea lucrrii Elaborarea politicilor n Uniunea European, ediia a asea (Helen Wallace, co-autor i coordonator, volum tradus i publicat de Institutul European

    din Romnia), aniversarea a 10 ani de existen a Romanian Journal of European Affairs (RJEA) i decernarea Premiilor de Excelen IER, ediia a doua.

    n cadrul primei sesiuni care a pus accentul pe importana politicilor publice n Uniunea European, domnul Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, a menionat asemnarea dintre modalitile de elaborare a politicilor publice la nivel european i naional, evideniind totodat

  • 7 Institutul European din Romnia, 2011

    arhitectura atipic a Uniunii Europene. Actuala criz economic evideniaz designul deficitar al uniunii economice i monetare, iar soluia pentru ca UE s rmn un actor relevant la nivel global poate consta doar n consolidarea integrrii.

    Estimrile pentru anul 2013 ale Comisiei Europene au fost prezentate de domnul Niculae Idu, eful Reprezentanei Comisiei Europene n Romnia, din perspectiva evoluiei deficitului bugetar, a ponderii datoriei publice n produsul intern brut la nivel european i a evoluiei pe 10 ani a randamentelor titlurilor de stat. Dei msurile recent adoptate de UE implic o cedare a unei pri din suveranitatea naional a statelor membre, trebuie s se in seama de faptul c binele UE nseamn binele fiecrui stat membru, al fiecrui cetean, a subliniat domnul Idu.

    n opinia doamnei Gabriela Drgan, Director General al Institutului European din Romnia, criza actual a scos la suprafa punctele slabe i deficienele construciei europene, msurile adoptate fiind n continuare insuficiente pentru a pune bazele unei politici fiscale comune la nivelul UE. n acest context, este din ce n ce mai necesar s se dea dovad de solidaritate pentru a gsi soluii viabile de ieire din criz.

    n a doua sesiune a conferinei, intitulat Elaborarea politicilor n Uniunea European, domnul prof. Vasile Puca, Director al Institutului de Studii Internaionale, Universitatea Babe-Bolyai, i fost Negociator ef al Romniei, a evideniat importana lucrrii coordonate de Helen Wallace att pentru guvernanii din statele membre, ct i pentru mediul academic.

    Doamna Profesor Helen Wallace a prezentat volumul Elaborarea politicilor n Uniunea European, ediia a asea i a dorit s adauge c va fi necesar o nou ediie a lucrrii pentru a putea ine pasul cu schimbrile recente survenite n cadrul UE. Autoarea a menionat, de asemenea, riscul de contagiune

    care, n contextul crizei financiare globale, vizeaz toate statele membre ale UE, i a fcut referire la Consiliul European din 8 9 decembrie, unde s-a convenit cu privire la necesitatea adoptrii unui plan de salvare i a unui acord interguvernamental (n pofida soluiei de modificare a tratatelor UE, propunere a Germaniei, respins de celelalte state membre).

    Domnul Daniel Dianu, profesor dr. n cadrul SNSPA, fost Parlamentar european, fost Ministru de Finane, a continuat discuiile despre guvernana economic i criza din zona euro, preciznd c ntreaga Uniune European se confrunt n prezent cu o criz a construciei europene, precum i cu necesitatea imperioas de a iei din criz i de a remedia carenele structurale ale uniunii economice i monetare. Federalizarea, lipsa perspectivei de cretere, dezavantajele pactului fiscal, lipsa de promovare a competitivitii i a productivitii, omajul tinerilor, asociate cu lipsa de voin nregistrat la nivel politic i cu saturaia privind integrarea, au fost temele abordate de domnia sa.

    n deschiderea celei de-a treia sesiuni, pe tema Guvernanei economice europene, Agnes Nicolescu, ef Birou a.i., Biroul Studii i Analize, a adus n discuie participarea unor voci semnificative din diferite sfere de activitate care s expun o perspectiv sectorial asupra provocrilor generate de guvernana european.

    n opinia domnului Valentin Lazea, Economist ef n cadrul Bncii Naionale a Romniei, provocarea cea mai important n cadrul guvernanei economice a fost reprezentat de neconcordana dintre reaciile liderilor europeni i nevoile reale i imediate ale pieelor financiare. Astfel, n cazul Consiliului European din 8 9 decembrie, rspunsul politicienilor a fost neclar i insuficient pentru redresarea economiilor.

    Conceptul de guvernan a fost definit i explicat de domnul Drago Pslaru, Director General al GEA Strategy & Consulting. Dac Uniunea European dispune de reguli, n prezent trebuie stabilite proceduri care s oblige statele membre s respecte regulile existente. Guvernana european trebuie s respecte, de asemenea, valorile i normele etice. Acest aspect, susinut de deschiderea, participarea, responsabilitatea i ncrederea n viitorul proiectului european, poate contribui la ieirea din criz, a fost concluzia expunerii.

    Decalajele de productivitate dintre nordul i sudul UE au fost identificate de domnul Florin Pogonaru, Preedintele Asociaiei Oamenilor de Afaceri din Romnia, drept o realitate esenial a arhitecturii europene actuale. n acest sens, este necesar atenuarea acestor diferene de productivitate care, de altfel, vor sta la baza unui an 2012 de stop and go, cu summituri o dat la dou sptmni i crize la fiecare dou luni.

  • 8 Institutul European din Romnia, 2011

    Domnul Cristian Ghinea, director al Centrului Romn de Politici Europene, a precizat c, pn n momentul de fa, criticile adresate Uniunii Europene cu privire la lipsa unor aciuni adecvate nu au fost justificate, deoarece nu fuseser create mecanismele necesare pentru ca aceasta s poat interveni pe pia. Federalismul i ncrederea romnilor n procesul decizional desfurat la Bruxelles sunt, n opinia sa, o consecin fireasc a lipsei de ncredere fa de politicienii naionali.

    n sesiunea de decernare a Premiilor de Excelen IER, domnul Dan Petre, analist de politic extern, s-a referit la criza european ca la o oportunitate pentru Romnia de a-i aduce o contribuie important prin participarea la dezbaterile europene i la procesul decizional din Uniunea European.

    n vederea selectrii ctigtorilor Premiilor de excelen pentru anul 2011, Serviciul Comunicare i Marketing al IER a efectuat n prealabil o analiz a peste 60 de organizaii nonguvernamentale, cu activiti n domenii ca: drepturile fundamentale, democraia participativ, incluziunea social, educaia i protecia mediului. Astfel, au fost stabilite dou criterii de selecie: voluntariatul i politicile publice, iar criteriile pentru evaluarea organizaiilor au vizat istoricul (pondere de 10% din nota final), vizibilitatea (10%), credibilitatea (15%), parteneriatele interne (20%), parteneriatele externe (20%) i dimensiunea european (25%). Nominalizrile au fost comunicate unui grup de selecie format din membrii Consiliului de Administraie i ai Consiliului tiinific al IER.

    A fost acordat un premiu pentru ntreaga activitate domnului Lucian Branea, secretar executiv al Asociaiei Epsilon III,

    fondator al romania_eu_list i primul redactor-ef al Romanian Journal of European Affairs. Laureaii celei de-a doua ediii a Premiilor de Excelen IER sunt: Societatea Academic din Romnia; Pro Vobis; Centrul Romn pentru Politici Europene; Fundaia Paneuropa; Fundaia Terra Mileniul III; Fundaia pentru Dezvoltarea Societii Civile; Salvai Copiii Romnia; Junior Achievement Romnia; Organizaia Naional a Persoanelor cu Handicap din Romnia; World Vision Romnia; Institutul European pentru Democraie Participativ QVORUM; ANPCPPS (Asociaia Naional pentru Protecia Consumatorilor i Promovarea Programelor i Strategiilor din Romnia); Asociaia Pro Democraia; AIESEC Romnia (Association internationale des tudiants en sciences conomiques et commerciales).

    Sinteza integral a conferinei este disponibil pe site-ul www.ier.ro

    Gabriela Andreica

    Lansat n 2008, colecia Jurisprudena istoric a instanelor comunitare culegere de rezumate a Institutului European din Romnia a ajuns la cel de-al cincilea volum.

    Colecia prezint o importan deosebit pentru specialitii n domeniul juridic, teoreticieni i practicieni deopotriv, dar i pentru publicul larg, ntruct conine o selecie a celor mai importante hotrri judectoreti pronunate de instanele Uniunii Europene selecie realizat chiar de Curtea de Justiie a Uniunii Europene n numr total de 1011. Astfel, volumul V cuprinde 130 de rezumate, aferente cauzelor introduse n anii 1987 1990.

    Dei percepia general este c doar partea legislativ face parte din acquis-ul comunitar, trebuie precizat c i jurisprudena instanelor UE are aceeai natur. De altfel, principiile dreptului comunitar, aplicabilitatea sa imediat i direct, efectul direct i supremaia acestuia au fost stabilite pe cale jurisprudenial.

    Spre deosebire de situaia existent n sistemul de drept romn, unde o hotrre judectoreasc produce efecte doar ntre prile din proces (inter partes litigantes), hotrrile i ordonanele pronunate de instanele UE produc efecte pentru toi (erga omnes), att pentru prile n proces sau pentru instana naional care a trimis o ntrebare preliminar, ct i pentru celelalte instane ale statelor membre, pentru statul membru n cauz i autoritile sale, pentru celelalte state membre i autoritile acestora, precum i pentru toate persoanele fizice i juridice de drept public i/sau privat.

    Mai mult, faptul c sunt traduse n limba romn, rezultat al colaborrii dintre traductori, terminologi, revizori lingviti i revizori juriti, faciliteaz accesul la informaie al celor interesai.

    Hotrrile instanelor UE apar, astfel, ca un mijloc deosebit de eficient de cunoatere a drepturilor pe care le avem noi toi n cadrul Uniunii, iar culegerile de rezumate, prin surprinderea esenei acestor hotrri i prin utilizarea unui limbaj clar, concis i coerent, fr a sacrifica totui rigoarea juridic i corectitudinea terminologic, vin n ntmpinarea acestui deziderat.

    Violeta tefnescu

    Jurisprudena istoric a instanelor comunitare culegere de rezumate, volumul V

    publicaie IER

  • 9 Institutul European din Romnia, 2011

    ACTUALITATEA LA PARLAMENTUL EUROPEANSesiunea din 12 15 decembrie 2011, Strasbourg

    Parlamentul European a avut, i n aceast sesiune, o agend variat, care a dat posibilitatea unor dezbateri animate pe teme de actualitate, toate n legtur mai mult sau mai puin strns cu criza financiar i cu msurile ateptate, att pentru zona euro, ct i pentru restul statelor membre. Conform procedurii, membrii PE, prin vocea grupurilor politice, dar i prin intervenii punctuale, i-au exprimat punctele de vedere att pe marginea documentelor susinute de raportori, ct i n legtur cu poziiile susinute de reprezentanii Comisiei Europene. Astfel, luni 12 decembrie, PE a respins cererea adresat de Consiliu de aprobare a unui protocol ntre Uniunea European i Regatul Maroc de stabilire a posibilitilor de pescuit i a contribuiei financiare prevzute de Acordul de parteneriat n domeniul pescuitului dintre Comunitatea European i Regatul Maroc. Din partea Comisiei, Maria Damanaki, comisar pentru Afaceri maritime i pescuit, a deplns ntrzierea cu care acest protocol a ajuns n dezbaterea PE, dar a dat asigurri c decizia PE va fi respectat. Acordul de pescuit face parte

    din politica n domeniu, prin care Comisia dorete s stopeze pescuitul abuziv practicat de ri tere, cu att mai mult cu ct acesta poate influena negativ pescuitul din zonele maritime aflate la frontierele externe ale UE. n respingerea cererii, membrii PE au invocat i motive de natur politic, mai cu seam n legtur cu regimul din Maroc i cu faptul c acesta ar trebui s ntreprind reforme de democratizare.

    Dezbaterea principal a zilei de mari a fost prilejuit de Concluziile Consiliului European din 8 i 9 decembrie a.c., care au fost nsoite de declaraii din partea Consiliului i a Comisiei. Mobilizarea Fondului de solidaritate a fcut obiectul votului, ca i alte chestiuni legate de buget, de stabilitatea financiar i de Fondul european de ajustare la globalizare. Politica de vecintate i respectarea drepturilor omului, politica comun de securitate i aprare, Summitul UE Rusia au fost temele dezbtute n prezena i cu participarea vicepreedintelui Comisiei Europene, Catherine Ashton, n calitatea sa de nalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe i politica de securitate.

    PE

    Lansarea traducerii n limba romn a volumuluiElaborarea politicilor n Uniunea European, ediia a asea,Helen Wallace, Mark A. Pollack i Alasdair R. Young (coord.)

    Ca urmare a interesului pe care l-a suscitat i a actualitii lucrrii Elaborarea politicilor n Uniunea European, coordonat de Helen Wallace, Mark A. Pollack i Alasdair R. Young, traducerea i publicarea acesteia de ctre Institutul European din Romnia au avut ca scop diseminarea ultimelor evoluii instituionale la nivel european ctre persoanele interesate de o mai bun cunoatere a politicilor europene, fie c sunt practicieni, factori de decizie, experi independeni, jurnaliti sau studeni ai unor faculti cu profil de afaceri europene.

    Lucrare de referin n domeniul afacerilor europene, Elaborarea politicilor n Uniunea European include n prima parte o descriere a instituiilor i a proceselor Uniunii Europene, n timp ce a doua parte prezint n mod detaliat politicile europene, abordnd domenii diverse, de la concuren, uniunea economic i monetar, politica agricol comun, fonduri structurale pn la comer, mediu, energie, politic extern, politic social i extindere.

    Autorii volumului Elaborarea politicilor n Uniunea European propun publicului s priveasc construcia european drept un sistem politic n care se intersecteaz politici i procese politice elaborate la nivelul statelor membre, instituii relevante la nivel naional, regional, local, dar i instituiile create prin tratatele Uniunii Europene.

    Traducerea n limba romn a ediiei a asea a volumului coordonat de Helen Wallace, Mark A. Pollack i Alasdair R. Young a fost realizat prin efortul echipei Institutului European din Romnia. Decizia Institutului European din Romnia de a traduce i de a publica a asea ediie a acestei lucrri de referin a reprezentat o oportunitate pentru a pune la dispoziia tuturor celor interesai de problematica afacerilor europene un instrument util, care s permit nelegerea aprofundat a mecanismelor de funcionare a Uniunii Europene i, totodat, s favorizeze o contribuie activ la construcia european.

    Volumul este disponibil la sediul Institutului European din Romnia la preul de 50 de lei/bucat (contact: [email protected])

    Gabriela Andreica

  • 10 Institutul European din Romnia, 2011

    Ziua de miercuri a fost dedicat bilanului Preediniei poloneze, urmat de declaraii din partea Consiliului i a Comisiei. Donald Tusk, primul ministru al Poloniei a subliniat faptul c preedinia exercitat de ara sa a demonstrat angajamentul fa de valorile Uniunii Europene. Acest fapt a fost recunoscut i apreciat de preedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, care a afirmat c preedinia polonez s-a ridicat la nlimea ateptrilor, prin promovarea ideii de mai mult Europa. Mesajul preedintelui Comisiei a fost i de aceast dat orientat spre nevoia de uniune, de solidaritate, de coeziune. Preedintele Barroso a dezvoltat, n continuare, conceptul de open Europe, adic Europa deschis n relaiile cu vecinii, trecnd n revist n acest sens tratatul de aderare al Croaiei, demersurile i tratatele n curs de negociere cu Georgia i Moldova, viitoarea sa vizit la Kiev.

    Tematica economic a fost obiectul dezbaterilor, mai cu seam din perspectiva Proiectului de tablou de bord pentru supravegherea dezechilibrelor macroeconomice. Prin ntrebrile adresate, membrii PE au urmrit, ntre altele, s afle dac exist la Comisie suficient expertiz tehnic, dar i resurse umane pentru a aplica toate etapele noului cadru de supraveghere macroeconomic (adic raportul privind mecanismul de alert, interpretarea acestuia).

    Coerent cu abordarea drepturilor omului n Uniunea European, PE a acordat Premiul Saharov 2011 unui numr de cinci laureai Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Libia), Razan Zaitouneh (Siria), Ali Farzat (Siria) i Mohamed Bouazizi (decedat) (Tunisia) reprezentnd Primvara Arab.

    O alt tem de mare interes care a fost dezbtut, libera circulaie a lucrtorilor n Uniunea European, a prilejuit euro parlamentarilor romni intervenii, cu referire la circulaia lucrtorilor romni n contextul actual.

    Joi, PE a continuat dezbaterile cu privire la Fondul european de ajustare la globalizare. Au fost supuse dezbaterii Programul Energie inteligent Europa, un raport privind Politica UE n domeniul concurenei, un raport privind Spaiul european unic al transporturilor, precum i alte teme actuale (sntate i securitate n munc, comer, siguran maritim, accesul public la documentele instituiilor UE).

    n aceast sesiune, preedintele PE, JerzyBuzek i-a prezentat bilanul mandatului, n care a precizat c pentru urmtorul mandat preocuprile principale rmn criza i situaia de la frontierele UE. Fiind o enorm ameninare pentru cetenii europeni, criza este o prioritate a instituiilor, iar pachetul legislativ recent intrat n vigoare va cere o cooperare mai strns a celor trei instituii pentru a determina creterea, competitivitatea, investiiile i dezvoltarea tehnologiilor verzi.

    Mesajul preedintelui PE, ca i mesajele transmise din partea Comisiei, de ctre preedintele Barroso i de ctre vicepreedintele Comisiei, Joaquin Almunia, comisar european pentru Concuren, a fost acelai: n vremuri de criz Europa trebuie s dea dovad de curaj i de solidaritate.

    Pentru detalii, vizitai http://www.europarl.europa.eu/news/ro

    Mariana Bara

    Redactor-ef: Oana MocanuRedactori: Mariana Bara, Mihai Sebe, Diana PopaSecretar general de redacie: Vlad MihaiGrafica & DTP: Monica DumitrescuVersiunea n limba englez: Raluca Brad, Mihaela Papa,Mona Rus

    * Textele publicate n acest Newsletter exprim opinia autorilor i nu reprezint poziia oficial a Institutului European din Romnia.

    ISSN 2065 - 457X

    Pentru a primi viitoarele numere ale Newsletterului IER, v putei abona accesnd urmtorul link: www.ier.ro.

    Institutul European din RomniaBld. Regina Elisabeta nr. 7-9, RO 030016, Bucureti, Romnia

    Tel: (+4021) 314 26 96/ 133 / Fax: (+4021) 314 26 66Contact: [email protected]

    Web: www.ier.ro