Metodologie cost standard +formula de alocare 2005

52
MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU FINANŢAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR DE STAT COSTURI STANDARD, COSTURI STANDARD, FORMULA ŞI INDICATORII DE ALOCARE FORMULA ŞI INDICATORII DE ALOCARE A FONDURILOR PENTRU FINANŢAREA UNITĂŢILOR A FONDURILOR PENTRU FINANŢAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR

description

mcs

Transcript of Metodologie cost standard +formula de alocare 2005

COSTUL STANDARD pe elev/precolar

MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII

CONSILIUL NAIONAL PENTRU FINANAREA NVMNTULUI PREUNIVERSITAR DE STAT

COSTURI STANDARD,FORMULA I INDICATORII DE ALOCAREA FONDURILOR PENTRU FINANAREA UNITILOR DE NVMNT PREUNIVERSITAR

Februarie, 2005

Colectivul de elaborare:

Capitolul I

Ilie Dogaru CNFIPS

Gabriela Radu CNFIPS

Cristina Panait CNFIPS

Mihai Cernica ISM Bucureti

Radu Vasile ISM Bucureti

Laura Stnoiu ISJ Cluj

Monica Vidhzan ISJ Cluj

Eugen Rdu ISJ Dolj

Corina Iacob ISJ Iai

Emilia Mucileanu ISJ Iai

Adela Donath ISJ Mure

Angela Cioloboc ISJ Mure

Doina Damian ISJ Neam

Silvica Rotaru ISJ Neam

Viorica ufan ISJ Sibiu

Ania Cndea ISJ Sibiu

Capitolul II

Ilie Dogaru CNFIPS

Gabriela Radu CNFIPS

Martin Aldcroft expert DFID, Marea BritanieCAPITOLUL I

METODOLOGIA DE CALCULI NIVELUL COSTURILOR STANDARD

I. PARTICIPANII LA SISTEMUL DE FINANARE A NVMNTULUI

Bugetul unitii de nvmnt cuprinde totalitatea veniturilor nregistrate de unitate indiferent de sursa lor de provenien i cheltuielile ocazionate de asigurarea bunei funcionri a procesului de nvmnt i care se realizeaz sub autoritatea directorului unitii de nvmnt, n calitatea sa de ordonator teriar de credite.

Cheltuielile nscrise ca indicatori n bugetul unitii de nvmnt au, n esen, urmtoarele surse de acoperire:

sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat puse la dispoziia bugetelor locale;

veniturile bugetelor locale;

veniturile proprii ale colii provenite inclusiv din surse externe;

donaii i sponsorizri.

Alturi de fondurile alocate unitii de nvmnt pentru acoperirea cheltuielilor nscrise n bugetul acesteia, comunitile locale i regionale (judeene), statul romn i comunitatea internaional aloc n prezent nsemnate fonduri bneti pentru realizarea unor programe de dezvoltare i modernizare a nvmntului n ansamblul su, a unor categorii, tipuri, profile de uniti de nvmnt, precum i pentru finanarea unor programe de sprijin social pentru elevi i cadre didactice.

La sistemul de fundamentare, alocare i folosire a fondurilor bneti necesare nvmntului preuniversitar de stat sunt antrenate i particip, n conformitate cu atribuiile i responsabilitile conferite de lege mai multe organisme i instituii centrale i locale i anume: unitile de nvmnt, consiliile locale i judeene, reprezentani i organizaii ale comunitilor locale, inspectorate colare judeene, Ministerul Educaiei i Cercetrii, Ministerul Administraiei i Internelor, Ministerul Finanelor Publice, organisme i instituii ale comunitii internaionale etc.

Cheltuielile a cror acoperire se realizeaz din aceste fonduri se regsesc n bugetele unitilor de nvmnt, n bugetele locale i judeene, n bugetul Ministerului Educaiei i Cercetrii i al inspectoratului colar judeean sau n bugetul altor ministere sau agenii etc.

a) n bugetul unitii de nvmnt se regsete partea cea mai nsemnat a fondurilor destinate nvmntului i care se consum nemijlocit n coal, respectiv fondurile pentru plata salariilor personalului din nvmnt, cheltuielile materiale curente i o parte din fondurile destinate investiiilor i reparaiilor capitale; pentru dotri cu mijloace de nvmnt, pentru perfecionarea personalului didactic i pentru ntreinerea i buna funcionare a spaiilor social culturale internate colare, cantine, etc.

b) n bugetele locale i judeene, n bugetele MEdC i ale inspectoratelor colare precum i n bugetele altor ministere sau agenii se nscriu cheltuielile pe care aceste uniti le fac de regul pentru mai multe uniti de nvmnt pe baza unor programe de investiii, dotri, de sprijin social sau cultural, artistic i sportiv. Este vorba, n esen de:

finanarea unor programe de investiii pentru construirea de noi spaii de nvmnt, de sli de sport, pentru consolidri i reabilitarea unor coli, etc.

dotarea colilor cu mijloace moderne de nvmnt;

finanarea manualelor colare acordate elevilor n mod gratuit;

sprijin social acordat n bani sau n natur unor categorii de precolari i elevi defavorizai social i economic;

asigurarea unor faciliti de transport al elevilor i cadrelor didactice etc.

innd seama de complexitatea sistemului general de finanare a nvmntului, de multitudinea actorilor instituionali participani la acest sistem precum i de diversitatea nevoilor ce trebuie satisfcute pentru buna funcionare a unitilor de nvmnt, n prezent este conturat i funcioneaz un sistem de fundamentare a necesarului de fonduri bneti destinate nvmntului preuniversitar de stat i de repartizare i alocare a acestora fiecrei uniti de nvmnt.

n cele ce urmeaz, ne vom referi la fundamentarea fondurilor necesare unitii de nvmnt pentru acoperirea cheltuielilor aferente finanrii de baz i care se regsesc n bugetul unitii de nvmnt.

II. FINANAREA DE BAZ I FINANAREA COMPLEMENTAR

Legea nr. 84/1995 modificat i completat prin legea nr. 354/2004 prevede c finanarea unitilor de nvmnt preuniversitar cuprinde finanarea de baz i finanarea complementar.

Finanarea de baz se refer la finanarea acelor cheltuieli al cror cuantum este preponderent determinat de numrul de elevi din coal.

Finanarea de baz se asigur prin bugetele locale ale unitilor administrativ-teritoriale de care aparin unitile de nvmnt, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat i din alte venituri ale bugetelor locale i se refer strict la urmtoarele categorii de cheltuieli:

cheltuieli de personal;

cheltuieli materiale i servicii;

cheltuieli cu perfecionarea profesional, care sunt suportate din alte venituri ale bugetelor locale sau din venituri proprii ale unitii. Este de remarcat aici faptul c cheltuielile cu perfecionarea profesional suportate de la bugetul de stat nu se vor regsi n bugetul unitii ci n cele ale inspectoratelor colare, caselor corpului didactic sau MEdC, dup caz.

Finanarea complementar se refer la finanarea acelor cheltuieli al cror cuantum nu este determinat nemijlocit de numrul de elevi din coal.

Finanarea complementar se asigur preponderent din veniturile bugetului local i se refer la urmtoarele categorii de cheltuieli:

consolidri, investiii i reparaii capitale

subvenii pentru internatele i cantinele colare

unele cheltuieli pentru organizarea evalurilor, simulrilor i examenelor naionale ale elevilor

cheltuieli cu bursele elevilor

cheltuieli pentru transportul elevilor

cheltuieli pentru navet, cele ase cltorii cu reducere pe calea fert prevzute de lege, pentru cadrele didactice de predare i didactice auxiliare

cheltuieli pentru efectuarea examinrii medicale obligatorii a salariailor din nvmntul preuniversitar de stat, cu excepia celor care potrivit legii se efectueaz gratuit

cheltuieli pentru concursuri colare i activiti educative (cultural artistice, sportive, turistice etc.).

Spunem c finanarea complementar se asigur preponderent din veniturile bugetului local deoarece o parte din fondurile aferente finanrii complementare sunt sau pot fi alocate din unele venituri ale bugetului de stat sau din venituri proprii. Exemplu: bursele elevilor i alte forme de sprijin social (bani pentru calculator), cheltuieli pentru reabilitri, consolidri i investiii n unele coli care, n prezent provin, n cea mai mare parte de la bugetul de stat i din surse externe. Pentru toate articolele de cheltuieli aferente finanrii complementare, fondurile alocate prin bugetul local pot fi suplimentate cu fonduri proprii, ale unitilor de nvmnt, din donaii i sponsorizri etc.

III. COSTUL STANDARD INSTRUMENT DE FUNDAMENTAREA NECESARULUI DE FONDURI PENTRU FINANAREA DE BAZ

Potrivit art. 167 (7) i (8) din Legea nr. 84/1995 completat i modificat prin Legea nr. 354/2004 baza de calcul a fondurilor alocate unitilor de nvmnt prin i din bugetele locale, pentru finanarea de baz o constituie costul standard pe elev/precolar. Costul standard/elev sau precolar este determinat pentru fiecare nivel de nvmnt, filier, profil, specializare/domeniu, n funcie de numrul de posturi/catedre legal constituite, de limba de predare, de ali indicatori specifici activitii de nvmnt, de calitatea personalului de educaie i formare profesional, de managementul instituional, de specificul instruirii i de mediul urban/rural.

Determinarea costului standard pe elev/precolar se face de ctre Consiliul Naional pentru Finanarea nvmntului Preuniversitar pe baza indicatorilor menionai mai sus conform normelor metodologice elaborate de ctre Ministerul Educaiei i Cercetrii i aprobate prin hotrre a Guvernului. Nivelul costului standard pe elev/precolar se aprob de ctre Ministerul Educaiei i Cercetrii, cu consultarea partenerilor sociali i a structurilor asociative ale autoritilor administraiei publice locale.

Costul standard pe elev/precolar este un indicator de fundamentare a necesarului de fonduri destinate s acopere cheltuielile aferente finanrii de baz. Nivelul costului standard, respectiv al fiecrei categorii de cheltuieli aferente finanrii de baz este determinat de indicatori fizici de consum de resurse umane i materiale stabilite prin legi i hotrri ale guvernului sau prin acte normative elaborate de ministerele i instituiile centrale de specialitate. Aceti indicatori sunt: numrul de elevi pe clas, numrul de norme didactice pe clas, nivelul salariilor cadrelor didactice, stabilite prin lege de normele de consum de energie electric i termic i de preurile materialelor i serviciilor consumate pentru buna desfurare a procesului instructiv-educativ din coal.

A. Costul standard pe elev/precolar este un cost etalon. El se refer la necesarul de fonduri aferente finanrii proporionale pentru un elev nscris la un anumit nivel de nvmnt ntr-o unitate colar de un anumit profil i filier situat n mediul urban sau rural. De aici, rezult urmtoarele:1. Costul standard nu este un cost unic, pentru toate categoriile de uniti de nvmnt. El este diferit, ca mrime, n funcie de:

nivelul de nvmnt: precolar, primar, gimnazial, liceal-secundar inferior i secundar superior i postliceal

filiera: teoretic, tehnologic, vocaional

profil: teoretic - real,umanist; tehnologic servicii, resurse materiale i protecia mediului, tehnic; vocaional artistic, pedagogic, educaie fizic i sport, teologic, militar

mediu: urban sau rural

2. n majoritatea cazurilor costul standard/elev/precolar nu este identic ca mrime cu necesarul de fonduri pentru finanarea de baz a elevilor dintr-o unitate de nvmnt. Diferenierea dintre mrimea costului standard i a costului real pe elev/precolar este determinat de cel puin dou cauze:

costul standard se refer la o coal etalon cu un anumit numr de elevi, un anumit numr de clase i elevi/clas, cu un anumit necesar de spaiu normat pentru un elev etc. n timp ce o anumit unitate de nvmnt poate avea un numr de elevi diferit de cel standard, volum diferit al spaiilor pe elev, un anumit grad de dotare cu mijloace de nvmnt etc.

costurile reale de personal pe elev ntr-o coal pot fi mai mari sau mai mici dect cele standard, n funcie de gradul de calificare al personalului didactic, vechimea medie n nvmnt a acestuia, numrul de elevi pe post didactic etc.Aceste diferenieri ntre costurile reale i costurile standard nu in n mod obiectiv de calitatea actului managerial sau politica managerial i nici nu pot fi eliminate de pe o zi pe alta. Ele pot fi atenuate ns, prin politici pe termen mediu i lung privind reeaua colar, concentrarea i modernizarea spaiilor de nvmnt, dezvoltarea infrastructurii unitii administrativ teritoriale etc.

3. Necesarul de fonduri pentru finanarea baz a unitilor de nvmnt calculat pe baza costurilor standard poate s fie mai mare, egal sau mai mic dect capacitatea bugetului de stat i a bugetelor locale de acoperire a acestuia. Gradul de acoperire a nevoilor de fonduri calculate pe baza costurilor standard este dat de mai muli factori ntre care enumerm:

volumul produsului intern brut,

volumul total al veniturilor acumulate la bugetul de stat i bugetele locale,

ponderea/procentul din produsul intern brut alocat nvmntului,

politicile salariale i de investiii n nvmnt,

diferenele ntre capacitatea economic a diferitelor comuniti locale,

capacitatea de a atrage sursele externe i ale agenilor economici de finanare a nvmntului.

n prezent, ca i n ultimele decenii, capacitatea bugetului de stat i a bugetelor locale de alocare a fondurilor pentru nvmnt este mai mic dect nevoia fundamentat pe baz de costuri standard. Aceast difereniere dintre nevoile nvmntului i capacitatea bugetelor de stat i locale de a le satisface este demonstrat de raportul ntre costurile standard i costurile istorice pe elev/precolar. Analizele CNFIP din ultimii ani demonstreaz c nivelul costurilor istorice a fost sistematic mai mic dect cel al costurilor standard cu 15-25% n funcie de nivelul i profilul unitii, i de mediul, rural sau urban, fenomenul demografic din zon, dispersia unitilor colare etc.

B. Precizrile formulate mai sus cu privire la coninutul i rolul indicatorului cost standard pe elev/precolar ne permit s desprindem urmtoarele concluzii:1.Costul standard nu este i nu poate fi n prezent, un criteriu unic de alocare a fondurilor ctre unitile de nvmnt. Alocarea fondurilor pentru finanarea de baz a unitii de nvmnt se face potrivit legii pe baza unei formule de finanare care ia n considerare att costul standard ct i unii factori de corecie cum ar fi: densitatea de elevi din zon, severitatea dezavantajelor economice i sociale n care triesc i nva elevii, ponderea elevilor de alte naionaliti precum i ali factori.

n aceste condiii la fundamentarea deciziei cu privire la volumul de fonduri alocate unei uniti de nvmnt, alturi de costul standard vor fi avui n vedere i ali indicatori cum ar fi: setul de coeficieni de corecie, costurile istorice ale unitilor de nvmnt, precum i volumul de fonduri alocate de bugetul local nvmntului.

2. Intensitatea cu care aceti factori cer unele abateri ale costurilor pe elev de la costurile standard este foarte diferit de la o zon geografic sau administrativ la alta i de la o unitate de nvmnt la alta chiar n cadrul unei singure localiti. n acest caz, diferenierile fa de costul standard, fa de necesarul de fonduri al unei uniti de nvmnt nu se pot stabili pe baza unor indicatori de corecie stabilii la nivel central ci pe baza unor analize la faa locului realizate de ctre consiliul local i dup caz, de consiliul judeean.

3. Costul standard este un cost de referin, orientativ.

Nivelul costului standard este un indicator de referin pentru orientarea fiecrei uniti de nvmnt n fundamentarea necesarului de fonduri. El este, n acelai timp, un indicator de comparaie cu costurile reale dintr-o coal i cu nivelul costurilor istorice ale aceleiai coli.

Diferenele ntre costul standard i necesarul real de fonduri al unei coli pot releva gradul de finanare acelei uniti de ctre bugetul local, respectiv politica consiliului local fa de coal. n acelai timp diferenele ntre aceste costuri pot releva gradul de subdezvoltare instituional al unei uniti de nvmnt respectiv o dispersie foarte mare a spaiilor de nvmnt, o folosire a acestor spaii sub capacitatea lor, management neperformant, etc.

Analiza acestor diferene i a cauzelor care le genereaz se poate face cu maxim rigoare numai la nivelul consiliilor locale care decid, n ultim instan asupra nivelului de fonduri care pot fi alocate fiecrei uniti de nvmnt. i tot aici, se pot lua deciziile care se impun, respectiv formularea unor noi politici cu privire la reeaua de nvmnt, la dezvoltarea unor programe de modernizare i concentrare a spaiilor de nvmnt, a unor programe speciale de finanare a colilor defavorizate, etc.

CALCULUL COSTULUI STANDARD

FORMUL DE CALCUL:

unde:

Cs = cost standard pe elev/precolar

Chp = cheltuieli de personal

Chms = cheltuieli materiale i servicii

Chperf = cheltuieli de perfecionare a personalului

Determinarea costului standard pe elev pentru cheltuielile de personal

unde:

chpd = drepturi salariale pentru personalul didactic

chpnedid = drepturi salariale pentru personalul nedidactic

chpaux = drepturi salariale pentru personalul didactic auxiliar

chvbuget = viramente bugetare

chdepl = cheltuieli de personal pentru deplasarea personalului

* = salarii de baz aferente personalului angajat conform ariei curriculare i sporurile aferente conform legii

** = 0,36% aplicat asupra totalului cheltuielilor salariale pentru personalul angajat (personal didactic, nedidactic i didactic auxiliar)

Determinarea costului standard pe elev pentru cheltuielile materiale i servicii

unde:

chutilitati = cheltuieli cu nclzirea, iluminatul, ap-canal i salubritate

chams = alte cheltuieli materiale i servicii

Cheltuielile pentru utiliti

Chutilitati = Ch + Chil + Chacunde:

ch = cheltuieli pentru nclzire

chil = cheltuieli pentru iluminat

chac = cheltuieli pentru ap, canal, salubritate

Not:

Cheltuielile de nclzire se calculeaz ca produs ntre numrul de elevi colarizai n unitatea de nvmnt, norma de consum pentru tipul de nclzire al unitii colare i perioada (iarn sau var), norme stabilite prin Ordinul MLPAT nr. 29/N/1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei i a energiei termice la populaiei, instituii publice i ageni economici i preurile actuale pentru acest tip de utilitate;

Cheltuielile de iluminat se calculeaz ca produs ntre numrul de elevi colarizai n unitatea de nvmnt i norma de consum pentru iluminat (numrul de zile din an, puterea specific calculat n funcie de suprafaa slilor de clas i numrul de luci stabilii prin Ordinul Ministerului Sntii nr. 1955/1995 privind aprobarea Normelor de igien privind unitile pentru ocrotirea, educarea i instruirea copiilor i tinerilor, procent al consumului electric pentru spaiile comune, alte spaii fr destinaii didactice) i preurile actuale pentru acest tip de utilitate;

Cheltuielile de ap, canal i salubritate se calculeaz ca produs dintre numrul de elevi colarizai n unitatea de nvmnt, perioada i norma de consum pentru ap i igienizare, norme stabilite prin Ordinul MLPAT nr. 29/N/1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei i a energiei termice la populaiei, instituii publice i ageni economici i preurile actuale pentru acest tip de utilitate.

Valorile normate pentru indicatorii fizici afereni cheltuielilor pentru utiliti sunt date n tabelul nr. 1b.

Alte cheltuieli materiale i servicii pentru: pot, furnituri de birou, materiale de curenie, alte materiale i prestri servicii, materiale i prestri servicii cu caracter funcional, obiecte de inventar, reparaii curente, cri i publicaii, alte cheltuieli legale.

unde ki ia valori procentuale diferite pentru fiecare tip de cheltuial, aplicat asupra cheltuielilor salariale. Valorile lui ki s-au stabilit prin studii de caz asupra nivelului i structurii cheltuielilor materiale i servicii enumerate mai sus.

Valorile procentuale ale coeficientului ki pentru indicatorii fizici afereni celorlalte tipuri de cheltuieli, altele dect cele pentru utiliti, sunt date n tabelul nr. 1b.

Determinarea costului standard pe elev pentru cheltuielile de perfecionare a personalului

Tabelul nr. 1a

INDICATORI FIZICI UTILIZAI LA FUNDAMENTAREA CHELTUIELILOR SALARIALE AFERENTE COSTULUI STANDARD ELEV/PRECOLAR

Unitatea standard: GRDINIA CU PROGRAM NORMAL

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup/clas1515DIRECTOR1INGRIJITOR10

2Numr de elevi, precolari/unitate100100EDUCATOR7CONTABIL0.5

3Numr de clase, grupe/unitate77

4Norme didactice/clas, grup11

5Norme didactice/unitate88

6Norme didactice auxiliare/unitate00

7Posturi nedidactice/unitate1,51,5

Unitatea standard: GRDINI CU PROGRAM PRELUNGIT

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup/clas1515DIRECTOR1MUNCITOR30

2Numr de elevi, precolari/unitate100100EDUCATOR14CONTABIL1

3Numr de clase, grupe/unitate77ADMINISTRATOR1

4Norme didactice/clas, grup22INGRIJITOR4

5Norme didactice/unitate1515

6Norme didactice auxiliare/unitate00

7Posturi nedidactice/unitate99

Unitatea standard: GRDINI CU PROGRAM SPTMNAL

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas100100DIRECTOR1MUNCITOR30

2Numr de elevi, precolari/unitate1111EDUCATOR27CONTABIL1

3Numr de clase, grupe/unitate99ADMINISTRATOR1

4Norme didactice/clas, grup33SUPRAVEGHETORNOAPTE4

5Norme didactice/unitate2828INGRIJITOR8

6Norme didactice auxiliare/unitate00

7Posturi nedidactice/unitate1717

Unitatea standard: COAL PRIMAR

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas2020DIRECTOR1CONTABIL SS II1SECRETAR SM1

2Numr de elevi, precolari/unitate500500NVTOR25ADMINISTRATOR II0,5BIBLIOTECAR SM II1

3Numr de clase, grupe/unitate2525PROFESORI5MUNCITOR INTRETINERE II1

4Norme didactice/clas, grup1,21,2INGRIJITOR II3

5Norme didactice/unitate3131PORTAR I4

6Norme didactice auxiliare/unitate22

7Posturi nedidactice/unitate9,59,5

Unitatea standard: COAL GIMNAZIAL

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas2525DIRECTOR1CONTABIL SS IA1SECRETAR SM I1

2Numr de elevi, precolari/unitate500500DIRECTOR ADJ1ADMINISTRATOR II0,5LABORANT M I1

3Numr de clase, grupe/unitate2020PROFESOR36MUNCITOR INTRETINERE II1BIBLIOTECAR SM II1

4Norme didactice/clas, grup1,81,8INGRIJITOR II3

5Norme didactice/unitate3838PORTAR I4

6Norme didactice auxiliare/unitate33

7Posturi nedidactice/unitate9,59,5

Unitatea standard: COAL DE ARTE I MESERII

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas2525DIRECTOR1CONTABIL SS IA1SECRETAR I SM1

2Numr de elevi, precolari/unitate500500DIRECTOR ADJ1ADMINISTRATOR II1ANALIST II1

3Numr de clase, grupe/unitate2020PROFESOR36MUNCITOR INTRETINERE II1TEHNICIAN I M1

4Norme didactice/clas, grup1,81,8INGRIJITOR II3LABORANT I M2,5

5Norme didactice/unitate3838PORTAR I4BIBLIOTECAR II SM1

6Norme didactice auxiliare/unitate6,56,5

7Posturi nedidactice/unitate1010

Unitatea standard: LICEU TEORETIC

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas2525DIRECTOR1CONTABIL EF1SECRETAR SEF1

2Numr de elevi, precolari/unitate500500DIRECTOR ADJ.1ADMINISTRATOR1ANALIST1

3Numr de clase, grupe/unitate2020PROFESOR38MUNCITOR NTREINERE1BIBLIOTECAR1

4Norme didactice/clas, grup22INGRIJITOR III3LABORANT2,5

5Norme didactice/unitate4040PORTAR4

6Norme didactice auxiliare/unitate5,55,5

7Posturi nedidactice/unitate1010

Unitatea standard: LICEU TEHNOLOGIC

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas2525DIRECTOR1CONTABIL EF1SECRETAR EF1

2Numr de elevi, precolari/unitate500500DIRECTOR ADJ.1ADMINISTRATOR1ANALIST1

3Numr de clase, grupe/unitate2020PROFESOR39MUNCITOR NTREINERE1BIBLIOTECAR1

4Norme didactice/clas, grup2,052,05INGRIJITOR3LABORANT2,5

5Norme didactice/unitate4141PORTAR4

6Norme didactice auxiliare/unitate5,55,5MUNCITOR ATELIERE2

7Posturi nedidactice/unitate1212

Unitatea standard: LICEU TEOLOGIC

Nr. crt.INDICATORVALOARE INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

ur-banruralDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas2525DIRECTOR1CONTABIL EF1SECRETAR EF1

2Numr de elevi, precolari/unitate500500DIRECTOR ADJ.1ADMINISTRATOR1ANALIST1

3Numr de clase, grupe/unitate2020PROFESOR51BUCTAR1PEDAGOG1

4Norme didactice/clas, grup1,91,9SPLTOREAS1BIBLIOTECAR1

5Norme didactice/unitate5353MUNCITOR NTREINERE1LABORANT2,5

6Norme didactice auxiliare/unitate6,56,5INGRIJITOR3

7Posturi nedidactice/unitate1212PORTAR4

Unitatea standard: LICEU VOCAIONAL ART

Nr. crt.INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

urbanDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas25DIRECTOR1CONTABIL EF1SECRETAR EF1

2Numr de elevi, precolari/unitate500DIRECTOR ADJ.1ADMINISTRATOR1ANALIST1

3Numr de clase, grupe/unitate20PROFESOR67MUNCITOR NTREINERE1POSTURI VOCAIONALE6

4Norme didactice/clas, grup3,5NGRIJITOR3BIBLIOTECAR1

5Norme didactice/unitate69PORTAR4

6Norme didactice auxiliare/unitate9

7Posturi nedidactice/unitate10

Unitatea standard: LICEU VOCAIONAL PEDAGOGIC

Nr. crt.INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

urbanDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas25DIRECTOR1CONTABIL EF1SECRETAR EF1

2Numr de elevi, precolari/unitate500DIRECTOR ADJ.1ADMINISTRATOR1ANALIST1

3Numr de clase, grupe/unitate20PROFESOR47MUNCITOR NTREINERE1LABORANT2,5

4Norme didactice/clas, grup2,4NGRIJITOR3BIBLIOTECAR1

5Norme didactice/unitate49PORTAR4

6Norme didactice auxiliare/unitate5,5

7Posturi nedidactice/unitate10

Unitatea standard: LICEU VOCAIONAL SPORTIV

Nr. crt.INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

urbanDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas25DIRECTOR1CONTABIL EF1SECRETAR EF1

2Numr de elevi, precolari/unitate500DIRECTOR ADJ.1ADMINISTRATOR1ANALIST1

3Numr de clase, grupe/unitate20PROFESOR51MUNCITOR NTREINERE3,5POSTURI VOCAIONALE6

4Norme didactice/clas, grup2,6NGRIJITOR3BIBLIOTECAR1

5Norme didactice/unitate53PORTAR4

6Norme didactice auxiliare/unitate9

7Posturi nedidactice/unitate12,5

Unitatea standard: COAL DE MUZIC I ARTE

Nr. crt.INDICATORSTRUCTURA PERSONALULUI, URBAN-RURAL

urbanDIDACTICNr. nor-meNEDIDACTICNr. nor-meDIDACTIC AUXILIARNr. nor-me

1Numr precolari, elevi/grup, clas12DIRECTOR1CONTABIL EF1SECRETAR EF1

2Numr de elevi, precolari/unitate300DIRECTOR ADJ.1ADMINISTRATOR1ANALIST0,5

3Numr de clase, grupe/unitate25PROFESOR40MUNCITOR NTREINERE3POSTURI VOCAIONALE1

4Norme didactice/clas, grup1,68NGRIJITOR2BIBLIOTECAR0,5

5Norme didactice/unitate42PORTAR2

6Norme didactice auxiliare/unitate3

7Posturi nedidactice/unitate9

NOT:

La fundamentarea cheltuielilor de personal s-au avut n vedere urmtoarele:

tipul unitii de nvmnt (nivel, filier, profil);

numrul de elevi, precolari pentru unitatea de nvmnt standard (500 de elevi, respectiv 100 precolari);

numr de elevi, precolari pe clas sau grup (n funcie de tipul unitii de nvmnt);

numrul de clase, grupe/unitatea de nvmnt;

structura de personal didactic, nedidactic i didactic auxiliar, aceeai att pentru mediul rural ct i pentru mediul urban;

numrul normelor didactice pe tip de unitate de nvmnt, stabilite conform normelor legale n vigoare cu respectarea Legii nvmntului nr. 84/1995, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare i a Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificrile i completrile ulterioare;

numrul de posturi pentru personalul nedidactic i didactic auxiliar stabilit pe baza normativelor actualizate pentru nvmntul preuniversitar cuprinse n Notificarea MEC nr. 44990/1999;

pentru postul de director s-a luat n calcul salariul de ncadrare corespunztor nivelului maxim al funciei didactice, cu peste 40 ani vechime n nvmnt, la care s-a adugat indemnizaia de conducere de pn la 50%;

pentru postul de director adjunct s-a luat n calcul salariul de ncadrare al unui profesor grad didactic II, cu vechime ntre 20-25 ani n nvmnt, la care s-a adugat o indemnizaie de conducere de pn la 40%;

pentru postul de profesor s-a luat n calcul salariul de ncadrare al unui cadru didactic grad II, cu vechime n nvmnt ntre 18-22 ani;

sporurile luate n calcul au fost urmtoarele:

spor de vechime: 25%

spor de stres: 18%

spor de stabilitate: 15%

spor de dirigenie: 10%

spor de zon: 15% pentru mediul rural

gradaie de merit: 20% pentru 20% din total cadre didactice

salariul de merit: 15% pentru 15% din total cadre didactice

spor control financiar preventiv: 25% contabil responsabil cu CFP

spor de noapte: 25% din 25% salariul de ncadrare pentru paznic

nivelul viramentelor bugetare aplicate asupra fondului de salarii n procent de 32,5%

procentul aplicat la fondul de salarii lunar pe unitate colar de 0,35%

prevederile referitoare la calculul drepturilor de personal din OUG nr. 123/2003, din Legea nr. 164/2004, din OUG nr. 38/2004 i din OUG nr. 68/2004.

Tabelul nr. 1b

INDICATORI FIZICI DE CONSUM PENTRU CHELTUIELILE DE BAZA SI VALORI PROCENTUALE ALE CELORLALTE CATEGORII DE CHELTUIELI

Nr.Unitatea

deCategorii de cheltuieli

crt.invatamantIncalzireIluminatApa, canal,

salubritatePTTR*Rechi-zite

de birou*Materiale

de curatenie*Alte chelt. mat.

si prest. serv.*Materiale cu

caracter funct.*Ob. de

Inventar*Reparatii

curente*Carti si

publicatii*Alte chelt. legale*

1Gradinita cu program normal

rural1.5 kg/presc/sch/

luna de iarna103.65w/h/presc/zi

2h/zi timp de 173 zile1 mc/presc/luna

10 luni0.69%0.27%0.41%0.69%0.27%1.10%0.69%0.27%0.14%

urban0.044Gcal/presc/luna iarna

0.036Gcal/presc/luna vara103.65w/h/presc/zi

2h/zi timp de 173 zile1 mc/presc/luna

10 luni0.69%0.27%0.41%0.69%0.27%1.10%0.69%0.27%0.14%

2Gradinita cu program prelungit

rural2.25 kg/presc/sch/

luna de iarna141.7w/h/presc/zi

4h/zi timp de 248 zile3 mc/presc/luna

11 luni1.14%0.49%0.65%0.98%0.49%1.47%1.31%0.49%0.33%

urban0.066Gcal/presc/luna iarna

0.054Gcal/presc/luna vara141.7w/h/presc/zi

4h/zi timp de 248 zile3 mc/presc/luna

11 luni1.14%0.49%0.65%0.98%0.49%1.47%1.31%0.49%0.33%

3Gradinita cu program saptamanal

rural2.25 kg/presc/sch/

luna de iarna141.7w/h/presc/zi

4h/zi timp de 248 zile3 mc/presc/luna

11 luni0.64%0.27%0.37%0.55%0.27%0.82%0.73%0.27%0.18%

urban0.066Gcal/presc/luna iarna

0.054Gcal/presc/luna vara141.7w/h/presc/zi

4h/zi timp de 248 zile3 mc/presc/luna

11 luni0.64%0.27%0.37%0.55%0.27%0.82%0.73%0.27%0.18%

4Scoala primara

rural2.5 kg lemne/elev/luna

6 luni iarna, 5 luni vara145.75w/h/elev/zi

timp de 173 zile1 mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni1.16%0.77%1.94%1.94%1.16%2.71%3.10%0.77%0.39%

urban0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara145.75w/h/elev/zi

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni1.16%0.77%1.94%1.94%1.16%2.71%3.10%0.77%0.39%

5Scoala gimnaziala (inclusiv coala de arte i muzic)

rural3.1kg lemne/elev/luna

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/zi

timp de 173 zile1 mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.53%1.27%1.90%1.90%1.27%2.53%2.22%0.95%0.95%

urban0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/zi

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.53%1.27%1.90%1.90%1.27%2.53%2.22%0.95%0.95%

6Liceu teoretic

rural3.1kg lemne/elev/luna

6 luni iarna319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1 mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.74%1.37%2.05%2.05%1.37%2.74%2.40%1.03%1.37%

urban0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.74%1.37%2.05%2.05%1.37%2.74%2.40%1.03%1.37%

7Liceu tehnologic

rural3.1kg lemne/elev/luna

6 luni iarna319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1 mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.91%1.46%2.19%2.19%1.46%2.91%2.55%1.09%1.46%

urban0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.91%1.46%2.19%2.19%1.46%2.91%2.55%1.09%1.46%

8Liceu teologic

rural3.1kg lemne/elev/luna

6 luni iarna319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1 mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.14%1.07%1.61%1.61%1.07%2.14%1.87%0.80%1.07%

urban0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.14%1.07%1.61%1.61%1.07%2.14%1.87%0.80%1.07%

9Liceu sportiv0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni1.88%0.94%1.41%1.41%0.94%1.88%1.64%0.70%0.94%

10Liceu pedagogic0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.16%1.08%1.62%1.62%1.08%2.16%1.89%0.81%1.08%

11Liceu de arta0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara

319 w/h/elev/6 ore

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni1.54%0.77%1.15%1.15%0.77%1.54%1.34%0.58%0.77%

12Scoala de arte si meserii

rural3.1kg lemne/elev/luna

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/zi

timp de 173 zile1 mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.41%0.90%2.41%1.81%0.90%2.41%1.81%0.90%1.21%

urban0.011Gcal/elev/luna iarna

0.009Gcal/elev/luna vara

6 luni iarna, 5 luni vara319 w/h/elev/zi

timp de 173 zile1mc/elev/luna+

50 mc ig./unit.sc

9 luni2.41%0.90%2.41%1.81%0.90%2.41%1.81%0.90%1.21%

Not:

*) Valorile procentuale se aplic asupra cheltuielilor salariale.

Tabelul nr 2

COSTUL STANDARD PE ELEV/PRECOLAR PE NIVELE, PROFILE I MEDII DE NVMNTI A COEFICIENILOR DE DIFERENIERE FA DE NIVELUL GIMNAZIAL URBAN CONSIDERAT ETALONCALCULAT LA NIVELUL LUNII OCTOMBRIE 2004

Nr. crt.Unitatea de nvmnt standardCostul standard/elev, precolarCoeficieni de difereniere fa de costul standard/elev gimnazial, urban

1Grdini cu program normal

- mediul urban19.289.6480.83

- mediul rural21.947.6890.95

2Grdini cu program prelungit

- mediul urban40.888.0171.77

- mediul rural47.034.5482.04

3Grdini cu program sptmnal

- mediul urban69.934.7833.03

- mediul rural80.438.3293.49

4coal primar

- mediul urban18.908.8880.82

- mediul rural19.160.4360.83

5coal gimnazial

- mediul urban23.012.0281.00

- mediul rural23.311.6851.01

6Liceu teoretic

- mediul urban28.226.0651.22

- mediul rural29.813.4661.29

7Liceu tehnologic

- mediul urban29.580.6601.28

- mediul rural30.720.1721.33

8Liceu vocaional

- teologic

- urban34.026.3531.47

- rural36.483.7981.58

- sportiv37.779.9641.64

- pedagogic33.820.3401.46

- art44.480.2091.93

9coal de arte i meserii

- mediul urban23.874.0811.03

- mediul rural24.303.0461.05

10coala de muzic i arte

- mediul urban34.798.4031.51

CAPITOLUL II

MODELE DE CALCUL I ALOCARE AL FONDURILORNECESARE FINANRII UNITILOR DE NVMNT PREUNIVERSITAR DE STAT*)Modelul de calcul al fondurilor necesare finanrii unitilor de nvmnt prezentat constituie un cadru general orientativ i este un ghid n elaborarea unei formule de finanare obiective pentru unitile de nvmnt, pe nivele de alocare diferite. Elementele componente se folosesc ca instrumente n planificarea i alocarea bugetului unitii de nvmnt.

PRINCIPII GENERALE

n conformitate cu prevederile legale, la baza sistemului de finanare i administrare descentralizat a unitilor de nvmnt preuniversitar de stat stau urmtoarele principii:

a) indicatorul principal utilizat n calculul necesarului de fonduri financiare pentru o unitate de nvmnt este numrul de elevi sau de precolari nscrii n unitatea de nvmnt respectiv; indicatorul de calcul al alocaiilor financiare nu mai poate fi numrul de personal; cifra de colarizare trebuie s joace rolul de stimulent al alocrii, n sensul nscrierii unui numr mai mare de elevi n detrimentul unui numr mai mare de posturi didactice care poate mri artificial costurile de personal;b) criteriul fundamental de alocare a fondurilor financiare destinate unitii de nvmnt l reprezint costul standard pe elev sau precolar, corectat cu indicatori de corecie dependeni de densitatea de elevi n zon, severitatea dezavantajelor, ali factori;

c) alocarea fondurilor financiare destinate finanrii unitilor de nvmnt trebuie s rspund urmtoarelor criterii:

eficien: eficiena determin alocarea suplimentar de fonduri financiare disponibile dup nevoi, zonele cu cele mai mari nevoi primesc un volum de fonduri adecvat, ceea ce presupune evaluarea nevoilor, alocarea pe baza de nevoi, schimbarea alocaiilor pe msura schimbrii nevoilor, stimularea managementului performant al directorilor unitilor de nvmnt;

eficacitate: eficacitatea determin calitatea actului educaional, respectiv atingerea obiectivului general al procesului educaional: numr de elevi beneficiari ai unei caliti sporite a procesului educativ, realizat prin asigurarea unui grad de profesionalism mai mare al personalului, mbuntirea raportului elevi-profesor, recompense financiare pentru profesori cu rezultate performante;

echitate: echitatea determin egalitatea ntre oportunitile oferite fiecrui elev sau precolar, respectiv anse egale i acces la nvmnt de calitate, indiferent de mediul de provenien, categorie social, etc.;d) decizia privind managementul financiar i administrativ se plaseaz la nivel local, inclusiv la nivelul directorilor de uniti de nvmnt, care au un anumit grad de libertate i flexibilitate n proiectarea i execuia bugetar i rspund fa de comunitatea local.

1. Alocarea fondurilor de la nivel central la nivel judeean

unde:

Aj = alocaia judeului

cp1 = cost standard de personal pe precolarcp2 = cost standard de personal pe elev primarcp3 = cost standard de personal pe elev gimnazialcp4 = cost standard de personal pe elev licealcp5 = cost standard de personal pe elev coala de arte i meserii

cp6 = cost standard de personal pe elev coala gimnazial de artenr.presj = nr. precolari nscrii n jude

nr.primj = nr. elevi de nivel primar nscrii n jude

nr.gimj = nr. elevi de nivel gimnazial nscrii n jude

nr.licj = nr. elevi de nivel liceal nscrii n jude

nr.samj = nr. elevi de nivel coal de arte i meserii nscrii n jude

nr.gimartej = nr. elevi de nivel coal gimnazial de arte nscrii n jude

Cdifj = coeficient de difereniere al bugetului pentru educaie destinat judeului

Coeficientul de difeniere al bugetului pentru educaie destinat judeului ajusteaz alocaiile finaciare pe jude de la bugetul de stat, astfel nct s se ncadreze n bugetul total disponibil. Coeficientul de difereniere al bugetului destinat educaiei, care poate avea valori subunitare sau supraunitare, se comunic anual de ctre CNFIP. El este calculat pe baza costurilor medii/elev, precolar ale anului anterior.

n prezent, alocarea la acest nivel se refer la cheltuielile de personal, ca element de cheltuial din componena costului standard pe elev sau precolar i al finanrii de baz, aa cum este aceasta definit n Legea nr. 354/2004 de modificare i completare a Legii nvmntului nr. 84/1995. n acest caz, ajustarea fondurilor financiare pentru fiecare jude se face pe baza indicatorilor: cheltuielile de personal pe elev sau precolar i raportul elev pe post didactic i didactic auxiliar.Pentru atenuarea eventualelor riscuri generate de alocri diferite fa de anii anteriori, coeficientul de difereniere al bugetului pentru educaie destinat judeului se situeaz ntre limite minime i maxime calculate, el jucnd un rol de element-tampon. Astfel, fiecare jude va primi un buget ce nu se va situa sub limita minim dar nici nu va depi limita maxim, spre exemplu: nu mai puin de 0,85 i nu mai mult de 1,15, coeficient aplicat asupra bugetului anului anterior.

n condiiile n care alocarea se va realiza ca sum global destinat cheltuielilor pentru nvmnt, atunci aceast alocaie ar trebui s reprezinte, conform definiiei finanrii de baz:

100% acoperire asupra cheltuielilor de personal (ceea ce ar nsemna cel puin 80% din cheltuielile totale pentru educaie);

X % acoperire pentru cheltuieli materiale i servicii (procent care ar trebui cel puin s acopere indicele de cretere al inflaiei);

Y % acoperire pentru cheltuieli privind pregtirea profesional (procent care s-ar putea situa n jurul valorii de 1 % aplicat asupra cheltuielilor de personal).

Acest mecanism ar asigura un procent de z % din cheltuielile pentru educaie, care n valoare absoluta ar acoperi finanarea de baz.

2. Alocarea fondurilor de la nivel judeean la nivel local

unde:

Al = alocaia acordat unitii administrativ-teritoriale

cs1 = cost standard pe precolarcs2 = cost standard pe elev primarcs3 = cost standard pe elev gimnazialcs4 = cost standard pe elev licealcs5 = cost standard pe elev coala de arte i meserii

cs6 = cost standard pe elev coala gimnazial de artenr.presl = nr. precolari nscrii n unitile de nvmnt din unitatea administrativ-teritorial

nr.priml = nr. elevi de nivel primar nscrii n unitile de nvmnt din unitatea administrativ-teritorial

nr.giml = nr. elevi de nivel gimnazial nscrii n unitile de nvmnt din unitatea administrativ-teritorial

nr.licl = nr. elevi de nivel liceal nscrii n n unitile de nvmnt din unitatea administrativ-teritorialnr.saml = nr. elevi de nivel coal de arte i meserii nscrii n unitile de nvmnt din unitatea administrativ-teritorial

nr.gimartel = nr. elevi de nivel coal gimnazial de arte nscrii n unitile de nvmnt din unitatea administrativ-teritorial

Cdifl = coeficient de difereniere al bugetului pentru educaie destinat consiliului local

Coeficientul de difereniere al bugetului pentru educaie destinat consiliilor locale are rolul de a ajusta alocaiile financiare astfel nct s asigure diferenierile legate de:

a) nivelul nevoilor sociale i educaionale ale elevilor;

b) costurile procesului educaional pe trepte, filiere i medii de nvmnt;

c) finanarea local disponibil.

Coeficientul de difereniere al bugetului pentru educaie destinat consiliilor locale se calculeaz la nivelul fiecarei localiti pentru nivelele aferente prin pondererea indicatorilor de corecie disponibili pentru fiecare dintre cele trei categorii. Fiecare ponderare se calculeaz n legtur cu media naional a respectivului indicator i fiecruia i se acord o pondere n calculul coeficientului de difereniere al localitii Cdifl. Ca atare, ajustarea la nivel local implic dou etape:

selectarea indicatorilor de corecie relevani i disponibili referitor la nivelul nevoilor sociale i educaionale ale elevilor, costurile procesului educaional i volumul fondurilor disponibile pentru nvmnt ale bugetului local;

atribuirea ponderilor aferente fiecrui indicator de corecie n cadrul formulei de calcul.

Indicator relevant i disponibilPonderea indicatorului n cadrul formulei de calcul% cretere fa de media naionalCoeficient de difereniere revizuit% modificare a finanrii

Nivelul nevoilor sociale, educaionale i economice

% Minoriti etnice ne-romi

% Romi

% Elevi cu nevoi speciale de educaie

Rata srciei

Rata omajului

Rata beneficiarilor de protecie social

Gradul de izolare (locuitori/km2)

Costurile procesului educaional

Coeficient de difereniere al mediului rural-urban

Coeficient de difereniere al treptei de nvmnt

Finanare local

Venitul local mediu pe locuitor

PIB pe locuitor

TOTAL INDICATORI

Totalul ponderilor este fixat la 100, ceea ce nseamn c schimbrile n finanarea fiecrui consiliu local datorate modificrii valorii unui indicator sunt egale cu 0,01% pentru fiecare 1% n plus sau n minus fa de media naional.

Fiecrui jude i se acord libertatea de a decide ce indicatori de corecie vor fi inclui n formula de finanare i ce ponderi li se vor aplica.

Costurile standard pe elev sau precolar sunt cele calculate de CNFIP pe nivele, filiere i medii de nvmnt, conform unei metodologiei de calcul aprobate.

n tabelul de mai jos sunt dai coeficienii de difereniere ai costului standard pentru nivele, filiere i medii de nvmnt diferite.

Tipul unitatii de invatamantCoeficient de diferentiereai costului standard

ruralurban

Gradinita cu program normal0.950.83

Gradinita cu program prelungit2.041.77

Gradinita cu program saptamanal3.493.03

Scoala primara0.830.82

Scoala gimnaziala1.011.00

Scoala gimnaziala de arte si muzicax1.51

Liceu teoretic1.291.22

Liceu tehnologic1.331.28

Liceu vocational teologic1.581.47

Liceu vocational pedagogicx1.46

Liceu vocational sportivx1.64

Liceu vocational de artax1.93

Scoala de arte si meserii1.051.03

ALOCATIA DE BAZA (standard la nivelul oct. 2004)23.012.028 lei/elev

Recapitulnd, la nivelul judeului, etapele privind alocarea fondurilor pentru educaie prin intermediul consiliilor locale pn la unitatea de nvmnt, ar putea fi:

calculul fondurilor necesare utiliznd ca indicator de calcul costul standard/elev sau precolar i coeficienii de difereniere din tabelul de mai sus;

corectarea alocaiei financiare destinate consiliului local fa de bugetul propus de ctre acesta, proporional fa de nivelul costului standard/elev, precolar naional, pentru a se putea ncadra n bugetul disponibil;

suplimentarea fondurilor destinate consiliilor locale pentru acele uniti de nvmnt crora li se aplic ajustri bugetare prin indicatori de corecie (determinai de existena unor condiii specifice) din fondurile de echilibrare judeene;

stabilirea i alocarea ctre consiliul local a fondurilor pentru finanarea nvmntului.

S presupunem c pentru judeul X se cunosc:

numrul total de elevi/precolari nscrii n anul colar;

numrul de elevi/precolari pe nivele, filiere i medii de nvmnt;

costul standard/elev, precolar comunicat de CNFIP;

coeficienii de difereniere din tabelul de mai sus;

situaia indicatorilor de corecie pentru unitile de nvmnt cu condiii specifice ale procesului instructiv-educativ.

n acest caz, suma global necesar bugetului pentru nvmnt se obine prin ponderarea numrului de elevi, precolari nscrii, a costului standard/elev, precolar i corectarea cu coeficienii de difereniere afereni nivelului, filierei, mediului de nvmnt.

Ca urmare, ne putem afla n situaia din schema de mai jos:

3. De la nivel local la unitatea de nvmnt

Mecanismul de analiz, calcul i alocare a fondurilor financiare la nivelul unitii de nvmnt are dou nivele:

La nivelul consiliului local:

analiza i compararea totalului alocaiilor financiare primite cu bugetul pentru nvmnt solicitat i dimensionarea alocaiilor financiare proprii astfel nct s se ncadreze n bugetul total pentru nvmnt;

compararea alocaiilor financiare propuse unitilor de nvmnt cu costurile istorice;

stabilirea alocaiei unitii/unitilor de nvmnt conform formulei de finanare aprobate, utiliznd costul standard/elev sau precolar recalculat, coeficienii de difereniere pentru nivele, filiere i medii de nvmnt diferite i indicatorii de corecie pentru condiii specifice;

repartizarea fondurilor financiare pentru fiecare unitate de nvmnt.La nivelul unitii de nvmnt:

identificarea indicatorilor de cost reali la nivelul colii, pornindu-se de la costurile standard pe elev calculate de CNFIP, a coeficienilor de difereniere a costurilor standard i a costurilor istorice;

numrul de elevi pe nivele i filiere de nvmnt;

identificarea indicatorilor de corecie necesari ajustrii a fondurilor financiare;

stabilirea ponderilor aferente fiecrui indicator de corecie;

formularea propunerilor de alocaii financiare necesare pentru unitatea de nvmnt.

La nivelul unitii de nvmnt formula de alocare se refer de fapt, la procesul de proiectare bugetar, respectiv construirea bugetului de ctre directorul unitii de nvmnt i susinerea acestuia fa de consiliul local, n vederea aprobrii.

Tabelul de mai jos rezum elementele formulei de finanare, categoriile de costuri , precum i indicatorii pe baza crora se prognozeaz bugetul unitii de nvmnt.

Nr.crt.Element al formulei de finanareCategorii de cheltuieli acoperiteIndicatori utilizai

1Finanarea de baz a unitii de nvmntCheltuieli de personal

Cheltuieli materiale

Cheltuieli cu perfecionarea personaluluiNumr de elevi pe trepte de nvmnt

2Finanarea educaiei pentru elevi cu nevoi educaionale specialeIdem, pentru elevii cu nevoi educaionale specialeNumr estimat de elevi cu nevoi educaionale speciale

3Finanarea educaiei pentru elevii din cadrul minoritilor etniceCosturi de predare a limbii romne, ca limb secundarNumr de elevi ne-romi

Numr de elevi romi

Costuri suplimentare cu manualele pentru elevii de alt limb matern dect cea romnNumr de elevi ne-romi

Numr de elevi romi Creteri/descreteri ale cifrei de colarizare fa de anul anterior

4Finanarea pentru nevoi educaionale suplimentareCheltuieli menite s elimine influenele fenomenelor defavorizanteNr. elevi x PIBjude/PIBregiune

5Finanarea determinat de factori zonali specificiCheltuieli pentru utilitati

Cheltuieli de mentenanta

Cheltuieli de investiiiSuprafaa colii

Starea bazei materiale

Tipul sistemului de nclzire

6Finanarea determinat de factori specifici unitii de nvmnt Costuri determinate de sedii multiple

Costuri determinate de sedii monumente istorice

Costuri determinate de protejarea programei colare

Nivelul indicatorilor de cost ai structurilor colare

Costuri educaionale peste costurile medii aferente treptei de nvmnt specifice

Raportul elev-profesor

Ajustarea bugetului unitii de nvmntCreteri/reduceri ale indicatorilor de cost n funcie de numrul de elevi preconizat la elaborarea bugetului i cel real, pe categorii, n funcie de nevoile educaionale speciale i suplimentare, de factorii zonali i specifici ai unitii de nvmnt, conform elementelor de la liniile 1-6.

Un element inovativ l-ar reprezenta introducerea unui indicator de corecie calitativ n alocarea fondurilor financiare destinate unitii de nvmnt care s in cont att de gradul de pregtire profesional a personalului didactic ct i de performanele individuale ale unitii de nvmnt. Acest indicator ar putea ajusta, n plus sau n minus, bugetul alocat unitii de nvmnt determinnd fonduri mai mari pentru unitile cu personal didactic superior calificat sau cu performane educaionale (nivel de promovabilitate, procentajul pe categorii de note, elevi cu performane deosebite la concursuri naionale etc.).

Acest indicator ar ncuraja atragerea unui personal didactic mai bine calificat, precum i creterea atractivitii unitii de nvmnt pentru elevi, sporind cifra de colarizare i n acelai timp, nivelul alocaiei bugetare.

SITUAIE COMPARATIV NTRE SISTEME DE ALOCARE (ACTUAL I PROPUS) A FONDURILOR DESTINATE FINANRII UNITILOR DE NVMNT PREUNIVERSITAR

ELEMENT AL SISTEMULUI SISTEM ACTUALSISTEM PROPUS

DE ALOCAREPUNCTE FORTEPUNCTE SLABEPUNCTE FORTEPUNCTE SLABE

Sume acordate bugetelor locale de la BUGETUL DE STAT pentru cheltuielile de personalExist sigurana acoperirii fondului destinat cheltuielilor cu salariile cadrelor didacticeFinanarea cheltuielilor de personal se face prin sume cu destinaie, nefiind depersonalizateEvidenierea n bugetul de stat a sumelor necesare finanrii nvmntului, ntr-un procent x din finanarea de baz stabilit, prin depersonalizarea fondurilor alocateRiscul ca unele consilii locale s nu asigure acoperirea integral a cheltuielilor de personal la unele uniti de nvmnt.

Prin aceiai anex se finaneaz cheltuieli cu bursele i obiectele de inventarFondurile necesare finanrii nvmntului devin sum global ca element al finanrii de baz

Alocarea nu satisface criteriul de alocare costul standard pentru c cheltuielile de personal sunt doar un element din componena costului standardProcentul x stabilit d certitudinea acoperirii cel puin a cheltuielilor de personal, dar i un plus pentru celelalte elemente ale finanrii de baz

Stabilirea destinaiei sumelor rigidizeaz sistemul de finanare al nvmntului i limiteaz descentralizarea deciziei privind managementul financiarEste satisfcut criteriul de alocare prevzut de lege costul standard pe elev, precolar, corespunztor finanrii de baz

Este satisfcut principiul privind indicatorul de baz utilizat n alocarea fondurilor pentru nvmnt numrul de elevi sau precolar

Sistemul este mai puin rigid, pentru c nu mai exist precizarea destinaiei sumelor alocate

BUGETUL CONSILIULUI JUDEEANIntroducerea prevederii privind utilizarea fondurilor de echilibrare n sensul susinerii finanrii nvmntuluiLipsa datelor cu privire la finanarea nvmntului i a specialitilor n domeniu pentru analiz i ajustri bugetare pe baza indicatorilor de corecieTransferul asupra consiliului judeean, prin organisme specifice, a aciunii de ajustare a bugetelor locale pe baza factorilor de corecie prin fondurile de echilibrare judeene, acolo unde este cazulSistemul de indicatori de corecie trebuie s fie pe deplin obiectiv astfel nct s nu se creeze discrepane de alocare, determinate de interese

Introducerea prevederii privind crearea, rolul i atribuiile Comisiilor judeene/locale de finanare i administrare pentru nvmntRigiditate privind crearea acestor organismeDezvoltarea unui sistem informaional necesar i performant la nivelul consiliului judeean cu privire la starea finanrii nvmntului

BUGETUL CONSILIULUI LOCALSe realizeaz procesul de transfer al deciziei privind managementul financiar i administrativ la nivelul autoritii localeTrecerea asupra bugetului local a ntregii sarcini privind acoperirea cheltuielilor materiale i cu perfecionarea personalului elemente din componena costului standard ca i a tuturor celorlalte categorii de cheltuieli aferente finanrii complementare, fr posibilitatea acoperirii integrale din resurse proprii localeConcentrarea deciziei privind managementul financiar i administrativ la nivelul consiliului localInsuficienta nelegere a nvmntului ca un serviciu public pentru comunitatea local, pentru care eforturile financiare i politicile locale sunt necesare i obligatorii

Rigiditate asupra finanrii cheltuielilor de personal, att n ceea ce privete cuantumul ct i structura personalului salarizatPosibilitatea unei mai bune planificri bugetare i o mai mare autonomie n repartizarea fondurilor dup nevoile fiecrei uniti de nvmnt

Satisfacerea cerinelor privind alocarea fondurilor pe baz de nevoi sociale, educaionale i economice, a celorlalte cerine ale legii privind accesul egal la educaie, n condiiile schimbrii sistemului de salarizare i a politicii de personal din nvmnt

Comunicare mai bun att cu consiliul judeean ct i cu unitatea de nvmnt privitor la finanarea colii

SCHEMA DE ALOCARE A FONDURILOR DESTINATE UNITILOR DE NVMNT PREUNIVERSITAR CARE SE VA SIMULA N ANUL 2005 N JUDEELE PILOT

SCHEMA DE ALOCARE A FONDURILOR DESTINATE UNITILOR DE NVMNT PREUNIVERSITAR, CONFORM LEGII NR. 354/2004 APLICABIL N CONDIIILE UNOR NOI MODIFICRI LEGISLATIVE

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

SE AJUSTEAZA COSTUL STANDARD AFERENT JUDETULUI LA NIVELUL SUMEI ALOCATE DE LA BUGETUL DE STAT

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

SUMA GLOBALA ALOCATA JUDETULUI < BUGETUL SOLICITAT

DA

DA

NU

SE REIA ITERATIA AVAND CA BAZA DE CALCUL AJUSTAREA COSTULUI STANDARD AFERENT SUMEI ALOCATE JUDETULUI

SE REPARTIZEAZA FONDURILE PENTRU INVATAMANT CONSILIILOR LOCALE, UTILIZAND COSTUL STANDARD/ELEV, PRESCOLAR SI COEFICIENTII DE DIFERENTIERE AI COSTULUI STANDARD

FONDURILE DE ECHILIBRARE CORECTEAZA BUGETUL PRIN INDICATORII DE CORECTIE DETERMINATI DE FACTORII SPECIFICI AI UNITATII DE INVATAMANT

SUMA GLOBALA ALOCATA UNOR CONSILII LOCALE < BUGETUL SOLICITAT

NU

DUPA ECHILIBRARE

SE EFECTUEAZA TRANSFERUL CATRE CONSILIUL LOCAL

BUGETUL CONSILIULUI LOCAL pentru:

Cheltuieli aferente finanrii complementare

Cheltuieli materiale

Cheltuieli cu perfecionarea profesional

BUGETUL CONSILIULUI JUDEEAN pentru:

Ajustri ale bugetelor locale pe baza factorilor de corecie prin fondurile de echilibrare judeene

COST STANDARD

ELEMENT AL COSTULUI STANDARD

ELEMENT AL COSTULUI STANDARD

ELEMENT AL COSTULUI STANDARD

BUGETUL DE STAT

(sume defalcate din TVA) pentru:

Cheltuieli de personal

Burse i obiecte de inventar

STRUCTURA FINANRII DE BAZ I FINANRII COMPLEMENTARE

FINANAREA DE BAZ:

cheltuieli de personal

cheltuieli materiale i servicii

cheltuieli cu perfecionarea profesional

FINANAREA COMPLEMENTAR:

consolidri, investiii, reparaii capitale

subvenii pentru internate i cantine colare

cheltuieli pentru organizarea evalurilor, simulrilor i examenelor naionale ale elevilor

cheltuieli cu bursele elevilor

cheltuieli pentru transportul elevilor

cheltuieli pentru navet

cheltuieli pentru examinarea medical obligatorie

cheltuieli pentru concursuri colare i activiti educative, cultural-artistice, sportive, turistice

COST STANDARD

COST STANDARD

CRITERIU DE ALOCARE

BUGETUL DE STAT

pentru:

Cheltuieli pentru educaie..% din finanarea de baz

BUGETUL CONSILIULUI JUDEEAN pentru:

Ajustri ale bugetelor locale pe baza factorilor de corecie prin fondurile de echilibrare judeene

BUGETUL CONSILIULUI LOCAL pentru:

% cheltuieli pentru finanarea de baz

Cheltuieli aferente finanrii complementare

STRUCTURA FINANRII DE BAZ I FINANRII COMPLEMENTARE

FINANARE PE PROGRAME

CRITERIU DE ALOCARE

COST STANDARD

FINANAREA DE BAZ:

cheltuieli de personal

cheltuieli materiale i servicii

cheltuieli cu perfecionarea profesional

COST STANDARD

FINANAREA COMPLEMENTAR:

consolidri, investiii, reparaii capitale

subvenii pentru internate i cantine colare

cheltuieli pentru organizarea evalurilor, simulrilor i examenelor naionale ale elevilor

cheltuieli cu bursele elevilor

cheltuieli pentru transportul elevilor

cheltuieli pentru navet

cheltuieli pentru examinarea medical obligatorie

cheltuieli pentru concursuri colare i activiti educative, cultural-artistice, sportive, turistice

*) La baza acestui capitol au stat analizele i propunerile privind formula de alocare a fondurilor pentru unitile de nvmnt elaborate de Martin Aldcroft, expert n cadrul Proiectului DFID-Marea Britanie, 2003-2004.

PAGE 23

_1163231306.unknown

_1169021928.unknown

_1169901159.unknown

_1169021792.unknown

_1158416862.unknown

_1162643918.unknown

_1158138921.unknown