Metodologie Avizare Auxiliare Didactice 2002

14
1 MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII DIRECŢIA GENERALĂ PENTRU PATRIMONIU ŞI INVESTIŢII Serviciul Mijloace de Învăţământ METODOLOGIA DE AVIZARE A MIJLOACELOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT 2002

Transcript of Metodologie Avizare Auxiliare Didactice 2002

  • 1MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRIIDIRECIA GENERAL PENTRU PATRIMONIU I INVESTIII

    Serviciul Mijloace de nvmnt

    METODOLOGIADE AVIZARE A MIJLOACELOR DE NVMNT

    2002

  • 2MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRIIAnexa la O.M. nr. 4916/13.11.2002.

    METODOLOGIADE AVIZARE A MIJLOACELOR DE NVMNT

    Generaliti

    Prezenta metodologie este elaborat pe baza prevederilor art. 141 lit. jdin Legea nvmntului nr.84/1995, republicat cu modificrile icompletrile ulterioare, precum i pe baza Hotrrii Guvernului nr.23/2001privind organizarea i funcionarea Ministerului Educaiei i Cercetrii. Eacreaz cadrul pentru proiectarea i avizarea mijloacelor de nvmnt.

    Metodologia se aplic mijloacelor de nvmnt prezentate spreavizare de realizatori (autori) i productori, pentru obinerea avizuluifavorabil din partea ministerului, de utilizare a acestora n sistemul denvmnt de toate gradele. Mijloacele de nvmnt avizate sunt materiale i produse realizate,adaptate i selecionate, destinate organizrii i desfurrii procesuluiinstructiv-educativ.

    Prezenta metodologie descrie procedurile ce trebuie ndeplinite pentruavizarea diferitelor categorii de mijloace de nvmnt: aparate, truse delaborator i echipamente, modele, mijloace audiovizuale, programeinformatice, material grafic, jocuri i jucrii didactice, aparate i materialesportive, mobilier colar.

    Realizarea mijloacelor de nvmnt este precedat de proiectareapedagogic care const n stabilirea tipului de mijloc de nvmnt carepoate contribui cel mai eficient la realizarea obiectivelor cadru i aobiectivelor de referin, precum i la formarea de competene generale icompetene specifice.

    Mijloacele de nvmnt supuse avizrii trebuie s corespundcerinelor curriculum-ului i standardelor de realizare, care determinmetodologii specifice de avizare a fiecrei categorii de mijloace denvmnt. La avizarea mijloacelor de nvmnt, n diferite faze particip comisiide specialitate alctuite dup caz din inspectori i specialiti din minister, dinInstitutul de tiine ale Educaiei, de la Serviciul Naional de Evaluare iExaminare, de la inspectoratele colare, cadre didactice care fac parte dinComisiile Naionale pe discipline i cadre didactice din unitile denvmnt de toate gradele, productori etc. Mijloacele de nvmnt avizate, trebuie s respecte cerinele esenialereferitoare la protecia sntii, securitatea utilizatorilor, protecia mediului,conform actelor normative n vigoare.

  • 3Pentru domeniile reglementate, conformitatea produselor cu cerineleeseniale este atestat prin declaraia de conformitate ntocmit de productor,prin rapoarte de ncercare sau prin certificatele de conformitate emise delaboratoare ori de organisme de certificare alese de productor conformprocedurilor de evaluare i prin marcajul de conformitate (potrivitreglementrilor tehnice aplicabile prin Legea nr.608/octombrie 2001, art.12.).

    1. Metodologia de avizare a aparatelor, truselor de laborator iechipamentelor.

    Pentru aparatele, trusele de laborator i echipamentele ce urmeaz a firealizate se parcurg diverse faze de proiectare i faze de producie:

    1.1. Pentru realizarea aparatelor, truselor de laborator iechipamentelor se ntocmesc teme de proiectare sau teme de cercetare.Temele de cercetare se ntocmesc numai pentru aparatele i echipamentele acror realizare necesit o activitate de cercetare n domeniul respectiv, n timpce temele de proiectare se ntocmesc pentru fiecare titlu de aparat, trus sauechipament ce se realizeaz direct prin proiectare. Fac excepie aparatele,trusele i echipamentele a cror modele funcionale sau prototipuri suntrealizate sau care se execut dup modele preluate de la concursurile iexpoziiile colare de mijloace de nvmnt, ca i inveniile i inovaiileacceptate de minister.

    Tema de proiectare (cercetare) are drept scop stabilirea caracteristicilorde baz, a performanelor care trebuie realizate, precum i a unor condiiisuplimentare necesare definitivrii concepiei generale constructive ifuncionale a aparatului, trusei de laborator sau echipamentelor care seavizeaz.

    Tema de proiectare (TP) sau tema de cercetare (TC) cuprinde:

    a) denumirea mijlocului de nvmnt (produsului);b) destinaia (tipul instituiei de nvmnt creia se adreseaz

    (precolar, primar, gimnazial, profesional,liceal, sau superior);c) aria curricular, disciplina prevzut n planul de nvmnt sau

    curriculum la decizia colii, precum i caracterul mijlocului denvmnt (instrument de lucru pentru elev/student sau pentrudemonstraii efectuate de profesor);

    d) lista experimentelor care se realizeaz cu trusa sau aparatulrespectiv, cerinele pedagogice care rezult din obiectivele cadru ide referin ale disciplinei sau ariei curriculare, in formarea decompetene generale i specifice etc.;

    e) principalele caracteristici constructive, funcionale i de exploatare;f) fazele de realizare a produsului.

  • 4Tema de proiectare sau tema de cercetare se elaboreaz de ctreproductor, cadre didactice etc.

    Tema de proiectare sau tema de cercetare se analizeaz de ctre ocomisie de specialitate, alctuit din inspectori, din cadre didactice,specialiti, productori etc., numit prin Decizie, de conducerea ministerului.

    Procesul Verbal al comisiei de specialitate, care conine constatrile ipropunerile acesteia, se aprob de conducerea ministerului. Dup aprobare,Procesul Verbal se transmite productorului, iar copia acestuia se pstreaz laminister.

    1.2. Documentaia de realizare a prototipului sau a modeluluiexperimental, precum i realizarea fizic a acestora se fac de ctre productor,n conformitate cu tema de proiectare sau tema de cercetare.

    1.3. Dup realizarea prototipului sau modelului experimental, n cazuln care acesta din urm este asimilat prototipului, productorul elaboreazCaietul de sarcini, iar n conformitate cu acesta elaboreaz rapoarte dencercri, prin care productorul demonstreaz conformitatea produsului custandardele romne. Elaborarea rapoartelor de ncercri se face, dup caz dectre specialiti, laboratoare autorizate etc.

    1.4. Productorul experimenteaz prototipul sau modelul experimental(numai la mijloacele de nvmnt la care se impune aceasta, larecomandarea comisiei de avizare a prototipului, a se vedea punctul 1.5.) nuniti de nvmnt sub ndrumarea unui colectiv de specialiti din care faceparte i reprezentantul ministerului. n urma experimentrii se ntocmete unreferat de experimentare de ctre colectivul care a experimentat prototipul saumodelul experimental.

    1.5. Avizarea prototipului sau a modelului experimental are drept scopverificarea concordanei dintre prevederile documentaiei i a cerinelorpedagogice care au stat la baza realizrii produsului.

    Pentru avizare, productorul prezint prototipul nsoit de dosarul deavizare (n dou exemplare) care cuprinde:

    a) tema de proiectare (cercetare), dac este cazul;b) raport de ncercri ntocmit de productor;c) referat de experimentare;d) principalele elemente (desene) ale documentaiei de execuie a

    prototipului sau modelului experimental, referitoare la construcia ifuncionalitatea prototipului sau a modelului experimental;

    e) declaraie de conformitate a prototipului sau modelului experimentalcu cerinele eseniale;

    f) instruciuni de folosire / carte de experimente;g) alte documente specificate n metodologia de realizare a

    productorului.

  • 5Avizarea prototipului sau a modelului experimental se face de ocomisie de avizare numit prin Decizie, de conducerea ministerului, deinspectoratul colar, sau de o unitate de nvmnt superior, dup caz, i sencheie cu ntocmirea Procesului Verbal de avizare a prototipului sau amodelului experimental, aprobat de conducerea ministerului.

    Din comisia de avizare fac parte specialiti din nvmnt (cercettori,profesori, pedagogi, psihologi etc).

    Dup aprobare, dosarul de avizare i Procesul Verbal se transmitproductorului i /sau autorului, iar o copie conform se pstreaz la minister.

    1.6. Pregtirea fabricaiei se face de productor i cuprinde elaborareaproiectului de execuie n serie a produsului, stabilirea tehnologiilor defabricaie etc.

    1.7. Avizarea seriei zero are drept scop verificarea msurii n carepregtirea de fabricaie asigur nivelurile de performan i de calitate alemijlocului de nvmnt i comportarea la probele de fiabilitate impuse decaietul de sarcini.

    La avizarea seriei zero se prezint mijlocul de nvmnt executat ncondiii tehnologice specifice produciei de serie precum i dosarul de avizarea seriei zero care va cuprinde:

    a) documentele cuprinse n dosarul de avizare a prototipului;b) raportul de ncercri i verificri a seriei zero ntocmit de

    productor, cu includerea verificrilor de fiabilitate; pentru aparatede msur i control precum i pentru alte aparate, dispozitive etc. sevor prezenta i rapoarte de ncercri prin care productoruldemonstreaz conformitatea acestora cu standardele romne;

    c) declaraia de conformitate a mijlocului de nvmnt cu cerineleeseniale;

    d) caietul de sarcini;e) instruciunile de folosire/cartea de experimente a mijlocului de

    nvmnt.

    Avizarea seriei zero se face de ctre comisia de avizare numit prinDecizie, de conducerea ministerului, de inspectoratul colar sau de unitateade nvmnt superior, dup caz i se ncheie cu ntocmirea ProcesuluiVerbal de avizare a seriei zero, aprobat de conducerea ministerului.

    Dup aprobare, un exemplar din dosarul de avizare a seriei zero iProcesul Verbal de avizare se transmite productorului, iar o copie conformcu acestea, se pstreaz la minister.

    Pe baza observaiilor fcute la avizarea seriei zero, productoruldefinitiveaz ntreaga documentaie, n vederea trecerii la producia de serie.

    1.8. Instruciunile de folosire/cartea de experimente care nsoescmijlocul de nvmnt se ntocmesc de productor, eventual n colaborare cu

  • 6cadre didactice, ali specialiti etc. Instruciunile de folosire/cartea deexperimente se aprob odat cu prototipul.

    1.9.Pentru avizarea aparatelor, truselor i echipamentelor a crorprototipuri sau modele experimentale au fost realizate, sau au fost preluate dela concursurile i expoziiile colare de mijloace de nvmnt, ca i pentruinveniile i inovaiile acceptate de minister, realizatorul produsului prezintprototipul sau modelul experimental nsoit de dosarul de avizare carecuprinde:

    a) fi tehnic (document de prezentare al produsului);b) raport de ncercri ntocmit de productor;c) referat de experimentare;

    d) principalele elemente (desene) ale documentaiei de execuie prototip(model experimental) referitoare la construcia i funcionalitatea prototipului;

    d) declaraie de conformitate a prototipului sau modelului experimentalcu cerinele eseniale;

    e) instruciuni de folosire/carte de experimente;f) alte documente specificate de realizator.

    Avizarea prototipului sau a modelului experimental se face de comisiade avizare numit prin Decizie, de conducerea ministerului, de inspectoratulcolar sau de unitatea de nvmnt superior, dup caz i se ncheie cuntocmirea Procesului Verbal de avizare a prototipului sau a modeluluiexperimental, aprobat de conducerea inspectoratului colar sau a unitii denvmnt superior i a ministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal setransmite realizatorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    Pentru etapele urmtoare realizatorul se va adresa unui productor dupcare acesta va parcurge etapele stabilite la punctele 1.6, 1.7, 1.8.

    1.10.n condiiile n care productorul prezint pentru omologare 5-10buci din produsul realizat, avizarea poate avea loc n faz unic, curespectarea de ctre productor a celor menionate la punctele 1.9 i 1.6.

    1.11.Mijlocul de nvmnt care nu a obinut aviz favorabil, din parteacomisiei de specialitate, se supune unei noi avizri, dup ce realizatorul aoperat propunerile i observaiile cuprinse n Procesul Verbal i dup caz, nreferatele ntocmite de unii membrii ai comisiei, anexate acestuia.

    2. Metodologia de avizare a modelelor, incluziunilor ipreparatelor microscopice.

    Aceste categorii de mijloace de nvmnt se avizeaz n mod similarcu aparatura, trusele de laborator i echipamente, cu urmtoarele precizri:

  • 7a) n cazul incluziunilor (vieuitoare de dimensiuni mici incluzionate nmas plastic transparent) i a preparatelor microscopice, avizarease realizeaz n faz unic;

    b) n cazul modelelor n relief, modelelor structurale, modelelor imachetelor funcionale, tematica, coninutul, modelul experimental,schia, tiparul de prob etc. se ntocmete de realizator i pe bazaacestora se realizeaz prototipul. Pentru avizarea modelelor,incluziunilor i preparatelor microscopice se respect celemenionate la punctele 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 1.10, 1.11.

    3. Metodologia de avizare a mijloacelor audiovizuale.

    Pentru avizarea mijloacele audiovizuale se parcurg diferite faze nfuncie de tipul acestora:

    3.1. Filmul didactic-video (caset-video, CD-ROM, DVD).

    3.1.1. Tematica (sinopsisul) filmului didactic se elaboreaz pe bazacurriculum-ului colar i a obiectivelor urmrite, innd seama de fenomenele,procesele sau evenimentele care se pot evidenia prin procedeecinematografice. Tematica reprezint cadrul general pentru scenariul literar.

    3.1.2. Scenariul literar se elaboreaz de autor, se avizeaz, dup caz, deconsultantul filmului. Acesta trebuie, ca form s fie scris pe secvene, cusugestii de imagini. Scenariul se analizeaz n comisia de specialitate, numitprin Decizie, de conducerea ministerului, iar Procesul Verbal ntocmit decomisie se aprob de conducerea ministerului. Dup aprobare, ProcesulVerbal se transmite autorului i productorului, iar copia acestuia sepstreaz la minister.

    3.1.3. Decupajul sau scenariul regizoral se elaboreaz de regizor pebaza scenariului literar aprobat; acesta se avizeaz de autorul scenariului i deconsultantul filmului.

    3.1.4. Devizul pentru finanarea filmului se ntocmete de studioul carerealizeaz filmul.

    3.1.5. Productorul realizeaz proiectul de film, pregtirea filmului,filmarea (turnarea) i etapele post-producie ale filmului, formate din: montaj,executarea benzii sonore, mixajul i lucrri de laborator i trucaje.

    3.1.6. Copia de lucru se monteaz de regizor mpreun cu autorulscenariului i consultantul filmului. Autorul, elaboreaz comentariul filmului.Autorul previzioneaz filmul care urmrete concordana cu scenariul literaraprobat.

  • 83.1.7. Avizarea (recepia) copiei standard se face de ctre o comisie despecialitate, numit prin Decizie, de conducerea ministerului, iar ProcesulVerbal ntocmit de aceasta se aprob de conducerea ministerului. Dupaprobare, Procesul Verbal se transmite autorului, iar copia acestuia sepstreaz la minister.

    3.1.8. Avizarea filmelor video care au fost deja realizate, se face de ocomisie de specialitate numit prin Decizie, de conducereaministerului, iar Procesul Verbal ntocmit de aceasta se aprob deconducerea ministerului.

    Dup aprobare, Procesul Verbal se transmiteautorului/productorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    3.1.9. Filmul didactic-video care nu a obinut aviz favorabil, din parteacomisiei de specialitate, se supune unei noi avizri, dup ce propunerile iobservaiile comisiei de specialitate cuprinse n Procesul Verbal i dup caz,n referatele ntocmite de unii membrii ai comisiei, anexate acestuia, au fostoperate.

    3.2. Diapozitive.

    3.2.1. Tematica (lista de imagini) i coninutul acestora se stabilesc deautor pe baza curriculum-ului colar i a obiectivelor urmrite. Odat cuelaborarea listei de imagini i a coninutului autorul va preciza sursele deobinere a imaginilor (reproduceri, reportaje) i va furniza informaii pentrurealizarea desenelor, schielor, schemelor etc.

    3.2.2. Lista de imagini, mpreun cu coninutul acestora pentru brouransoitoare, se analizeaz n comisia de specialitate numit prin Decizie, deconducerea ministerului, iar Procesul Verbal ntocmit de aceasta se aprob deconducerea ministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal se transmiteautorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    Autorul va da informaiile pentru realizarea imaginilor i va asigura,dup caz, ndrumarea necesar n timpul realizrii imaginilor.

    3.2.3. Probele de desen, recepia imaginilor i bunul de tipar pentrubrour trebuie s aib avizul autorului.

    3.2.4. Avizarea (recepia final) a diapozitivelor se face de o comisiede specialitate numit prin Decizie, de conducerea ministerului, iar ProcesulVerbal ntocmit de aceasta se aprob de conducerea ministerului. Dupaprobare, Procesul Verbal se transmite autorului/realizatorului, iar copiaacestuia se pstreaz la minister.

    3.2.5. Pentru avizarea diapozitivelor care au fost deja realizate, acesteavor fi vizionate de o comisie de specialitate, procedndu-se ca la punctul 3.2.4.

  • 93.2.6. Diapozitivele care nu au obinut aviz favorabil, din parteacomisiei de specialitate, se supun unei noi avizri, dup ce propunerile iobservaiile comisiei de specialitate, cuprinse n Procesul Verbal, i dup caz,n referatele ntocmite de unii membrii ai comisiei, anexate acestuia, au fostoperate.

    3.3. Casete i CD-uri audio (nregistrri sonore).

    3.3.1. Tematica casetelor audio, respectiv a CD-urilor audio seelaboreaz pe baza curriculum-ului colar i a obiectivelor urmrite.

    3.3.2. Repertoriul muzical se stabilete sau se selecteaz de autor, pebaza tematicii, se analizeaz n comisia de specialitate numit prin Decizie,de conducerea ministerului, iar Procesul Verbal ntocmit de aceasta se aprobde conducerea ministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal se transmiteautorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    3.3.3. Productorul realizeaz caseta audio standard/CD-ul audiostandard sub ndrumarea autorului.

    3.3.5. Avizarea casetei audio standard sau a CD-ului audio standard seface de ctre comisia de specialitate numit prin Decizie, de conducereaministerului, iar Procesul Verbal ntocmit de aceasta, se aprob de conducereaministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal se transmite autorului i/sauproductorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    3.3.6. Pentru avizarea casetelor audio sau a CD-urilor audio, care au fostdeja realizate, acestea vor fi vizionate de o comisie de specialitate, procedndu-se ca la punctul 3.3.5.

    3.3.7. Casetele audio sau CD-urile audio care nu au obinut avizfavorabil, din partea comisiei de specialitate, se supun unei noi avizri, dupce propunerile i observaiile comisiei de specialitate, cuprinse n ProcesulVerbal, i dup caz, n referatele ntocmite de unii membrii ai comisiei,anexate acestuia, au fost operate.

    4. Metodologia de avizare a programelor informatice (software educaional).

    4.1. Programul didactic (scenariul literar) se elaboreaz de autor, pebaza curriculum-ului colar i a obiectivelor urmrite precum i pe bazastandardelor de realizare a softul educaional.

  • 10

    4.2. Programul didactic se analizeaz n comisia de specialitate numitprin Decizie, de conducerea ministerului, iar Procesul Verbal ntocmit deaceasta, se aprob de conducerea ministerului. Dup aprobare, ProcesulVerbal se transmite autorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    4.3. Programul informatic se elaboreaz de specialiti n informatic, nconcordan cu programul didactic, aprobat.

    4.4. Programul informatic este nsoit de un ghid de utilizare, care sentocmete de productor eventual n colaborare cu cadre didactice, alispecialiti etc.

    4.5. Programul informatic se previzioneaz de autor.

    4.6. Avizarea programului informatic se efectueaz de o comisie despecialitate numit prin Decizie, de conducerea ministerului iar ProcesulVerbal ntocmit de aceasta, se aprob de conducerea ministerului. Dupaprobare, Procesul Verbal se transmite autorului, iar copia acestuia sepstreaz la minister. Ghidul de utilizare se aprob odat cu programulinformatic.

    4.7. Programul informatic care a fost elaborat fr a avea la baz unprogram didactic, se supune vizionrii i avizrii ca la punctul 4.5.

    4.8. Programele informatice care nu au obinut aviz favorabil, dinpartea comisiei de specialitate, se supun unei noi avizri, dup ce propunerilei observaiile comisiei de specialitate, cuprinse n Procesul Verbal, i dupcaz, n referatele ntocmite de unii membrii ai comisiei, anexate acestuia, aufost operate.

    5. Metodologia de avizare a materialelor grafice i a foliilor pentruretroproiector.

    5.1. Tematica materialelor grafice (hrilor, atlaselor, globurilor,mapelor, planelor, tablourilor, portretelor etc.) i a foliilor pentruretroproiector se stabilete pe baza curriculum-ului colar i a obiectivelorurmrite.

    5.2. Tematica, schia (macheta) se stabilete de autor i/sau deproductor, se analizeaz n comisia de specialitate numit prin Decizie, deconducerea ministerului, iar Procesul Verbal ntocmit de aceasta, se aprob deconducerea ministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal se transmiteautorului i/sau productorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

  • 11

    5.3. Originalul planelor, mapelor, hrilor, atlaselor, globurilor,tablourilor, portretelor, foliilor pentru retroproiector etc. se realizeaz deproductor i se avizeaz de o comisie de specialitate numit prin Decizie, deconducerea ministerului, iar Procesul Verbal ntocmit de aceasta , se aprobde conducerea ministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal se transmiteproductorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    5.4. Pentru avizarea materialelor grafice i a foliilor pentruretroproiector, care au fost deja realizate, acestea vor fi vizionate de o comisiede specialitate, procedndu-se ca la punctul 5.3.

    5.5. Materialele grafice sau foliile pentru retroproiector care nu auobinut aviz favorabil, din partea comisiei de specialitate, se supun unei noiavizri, dup ce propunerile i observaiile comisiei de specialitate, cuprinsen Procesul Verbal, i dup caz, n referatele ntocmite de unii membrii aicomisiei, anexate acestuia, au fost operate.

    5.6. Din categoria materialelor grafice fac parte i auxiliare tiprite,brouri, cri de experimente, instruciuni de folosire, ghiduri etc., care suntnsoite sau nsoesc alte categorii de mijloace de nvmnt cum ar fi:aparate, truse de laborator i echipamente, nregistrri pe caset video iaudio, programe informatice etc. Acestea vor fi avizate mpreun cu mijloculde nvmnt.

    6. Metodologia de avizare a jocurilor i jucriilor didactice.

    Aceste categorii de mijloace de nvmnt se avizeaz n modasemntor cu aparatura, cu urmtoarele precizri: a) n fia de prezentare se vor meniona tipurile de activiti n carepoate fi folosit jocul sau jucria didactic; b) pentru avizarea fazei de prototip produsul trebuie s fie autorizat deun organism notificat de certificare;

    c) n cazul n care prototipul jucriilor se execut n condiii deproducie, avizarea produsului se poate face n faz unic, curespectarea de ctre productor a Hotrrii Guvernului nr.710/septembrie 1999, privind asigurarea securitii utilizatorilor dejucrii i a Legii nr. 608/noiembrie 2001 privind evaluareaconformitii produselor, pentru domeniile reglementate.

    7. Metodologia de avizare a aparatelor i materialelor sportive.

    7.1. Prototipul (modelul/macheta) aparatelor i materialelor sportive serealizeaz de productor.

    7.2. Pentru avizarea aparatelor i materialelor sportive, productorulprezint prototipul (modelul/macheta) nsoit de dosarul de avizare carecuprinde:

  • 12

    a) fia de prezentare a produsului;b) referat de experimentare;c) principalele elemente (desene) ale documentaiei de execuie

    prototip (modelul/macheta) referitoare la construcia funcionalitateaprototipului (modelului/machetei);

    d) avizul federaiei sportive de specialitate;e) raport de ncercri;f) declaraia de conformitate a prototipului (modelului/machetei) cu

    cerinele eseniale;g) alte documente specificate de productor.

    7.3. Avizarea prototipului (modelului/machetei) se face de comisia deavizare numit prin Decizie, de conducerea ministerului i se ncheie cuntocmirea Procesului Verbal de avizare a prototipului (modelului/machetei),aprobat de conducerea ministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal setransmite productorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    Pentru etapele urmtoare productorul va respecta cele menionate lapunctele 1.6, 1.7, sau 1.10, dup caz i 1.11.

    7.4. Aparatele i materialele sportive care nu au obinut aviz favorabil,din partea comisiei de specialitate, se supun unei noi avizri, dup cepropunerile i observaiile comisiei de specialitate, cuprinse n ProcesulVerbal, i dup caz, n referatele ntocmite de unii membrii ai comisiei,anexate acestuia au fost operate.

    8. Metodologia de avizare a mobilierului colar.

    Din categoria mobilierului colar fac parte: mobilierul pentru sli declas, cabinete, laboratoare, ateliere, sli de sport, biblioteci, vestiare etc.

    8.1. Prototipul (modelul) de mobilier se relizeaz de productor.

    8.2. Pentru avizarea mobilierului, productorul prezint prototipul(modelul) nsoit de dosarul de avizare care cuprinde :

    a) fia de prezentare a prototipului (modelului);b) principalele elemente (desene) ale documentaiei de execuie

    prototip (model) referitoare la construcia i funcionalitateaprototipului (modelului);

    c) avizul ministerului sntii;d) raport de ncercri;e) declaraia de conformitate a prototipului (modelului) cu cerinele

    eseniale;f) alte documente specificate de productor.

  • 13

    8.3. Avizarea prototipului (modelului) se face de comisia de avizare,numit prin Decizie, de conducerea ministerului i se ncheie cu ntocmireaProcesului Verbal de avizare a prototipului (modelului), aprobat deconducerea ministerului. Dup aprobare, Procesul Verbal se transmiteproductorului, iar copia acestuia se pstreaz la minister.

    Pentru etapele urmtoare productorul va respecta cele menionate lapunctele 1.6, 1.10 i 1.11.

    8.4. Mobilierul colar care nu a obinut aviz favorabil, din parteacomisiei de specialitate, se supune unei noi avizri, dup ce propunerile iobservaiile comisiei de specialitate, cuprinse n Procesul Verbal, i dup caz,n referatele ntocmite de unii membrii ai comisiei, anexate acestuia, au fostoperate.

    9. Dispoziii finale.

    9.1. Reanalizarea mijlocului de nvmnt, dup ce au fost operatepropunerile i observaiile comisiei de specialitate, de ctrerealizator/productor, se face, de regul de aceeai comisie de specialitate.

    9.2. Eventualele puncte de vedere divergente aprute ntre realizatorul/productorul mijlocului de nvmnt i comisia de avizare se rezolv pe caleamiabil. n cazul n care divergenele se menin, se numete o nou comisiede avizare.

    9.3. Mijloacele de nvmnt importate se supun aceleiai metodologiide avizare, fr parcurgerea etapelor de proiectare (concepie), urmrindu-secompatibilitatea lor cu curriculum-ul romnesc..

  • 14

    M.E.C.-S.M..