Interviu FMCG Conference 2009

3
LUMEA / ROMANIA De fapt, ce anume numim „criză”? Cum am ajuns aici? Daca va intreaba cineva cum se manifesta in acest moment criza, in Romania, ce i-ati spune? Care sunt pericolele majore pe care criza economica globala le (poate) aduce in Romania? La ce trebuie sa fim atenti? Cum ati simtit ca om de afaceri / consultant si de cand, manifestarile concrete ale crizei? Industria auto, cu toate ramurile conexe, comertul cu electronice / electrocasnice / IT au fost primele afectate. Ce urmeaza? Comparati situatia de acum cu perioada revolutiei industriale. Acum trecem de la ce, la ce? Cum ati denumi „revolutia” pe care o traim acum? FMCG Specific pentru industria alimentara, care sunt manifestarile crizei, in opinia dvs.? Cum vedeti traseul principalelor categorii de produse din FMCG in 2009 – alimente de baza, lactate, produse de curatenie, bauturi etc. - si, in paralel, al producatorilor si distribuitorilor de astfel de produse? Care sunt / vor fi, in opinia dvs, reactiile consumatorului roman? Reactioneaza la lucruri concrete, pe care le simte pe pielea lui, sau dand ascultare „folclorului de criza”? Retailul era intr-o perioada de dezvoltare / expansiune aproape cu orice pret. Ce influenta apreciati ca are criza asupra comportamentului comerciantilor?

Transcript of Interviu FMCG Conference 2009

Page 1: Interviu FMCG Conference 2009

LUMEA / ROMANIA

De fapt, ce anume numim „criză”? Cum am ajuns aici?

Daca va intreaba cineva cum se manifesta in acest moment criza, in Romania, ce i-ati spune?

Care sunt pericolele majore pe care criza economica globala le (poate) aduce in Romania? La ce trebuie sa fim atenti?

Cum ati simtit ca om de afaceri / consultant si de cand, manifestarile concrete ale crizei?

Industria auto, cu toate ramurile conexe, comertul cu electronice / electrocasnice / IT au fost primele afectate. Ce urmeaza?

Comparati situatia de acum cu perioada revolutiei industriale. Acum trecem de la ce, la ce? Cum ati denumi „revolutia” pe care o traim acum?

FMCG

Specific pentru industria alimentara, care sunt manifestarile crizei, in opinia dvs.?

Cum vedeti traseul principalelor categorii de produse din FMCG in 2009 – alimente de baza, lactate, produse de curatenie, bauturi etc. - si, in paralel, al producatorilor si distribuitorilor de astfel de produse?

Care sunt / vor fi, in opinia dvs, reactiile consumatorului roman? Reactioneaza la lucruri concrete, pe care le simte pe pielea lui, sau dand ascultare „folclorului de criza”?

Retailul era intr-o perioada de dezvoltare / expansiune aproape cu orice pret. Ce influenta apreciati ca are criza asupra comportamentului comerciantilor?

Masurile adoptate de unele companii – reduceri de costuri, amanari / blocari de investitii etc. – cat de eficiente credeti ca sunt?

Pe de alta parte, am observat in februarie / martie o „explozie” de campanii promotionale, de lansari de produse / sortimente noi. Cum ati interpreta acest fapt?

La ce trebuie sa fie atenti jucatorii din retail si FMCG in aceasta perioada?

Se pare ca resursa disponibila din belsug pentru aceasta industrie (si nu numai) va fi cea umana. Sunteti de acord?

In conditiile inaspririi conditiilor de creditare / finantare din partea bancilor, ce alternative de finantare are industria de retail si FMCG sau cum ar trebui sa le foloseasca pe cele care exista?

Page 2: Interviu FMCG Conference 2009

BANCI / IMOBILIARE

Cum vedeti comportamentul sistemului bancar in perioada urmatoare fata de companiile din retail&FCMG, in special, si fata de alte sectoare economice majore in general (atat corporatii, cat si IMM-uri)?

Cum apreciati situatia pietei imobliare si de constructii din Romania in acest moment si cum vedeti viitorul apropiat al acestui domeniu?

DIVERSE / CONCLUZII

Cum apreciati eforturile liderilor lumii de a salva economia globala?

Europa Centrala si de Est si zona BRIC raman regiuni in care businessurile mai pot realiza profituri foarte mari? Mai are sens impartirea lumii in piete dezvoltate si emergente?

Recapituland: La nivel personal si la nivel de business, ce este ”wise to do” in aceasta perioada?

Care ar fi, in opinia dvs., ”worst case scenario”?

Se spune ca criza va cerne valorile, va deosebi adevaratii lideri de restul managerilor. Cum comentati?

Se spune, de asemenea, ca „informatia inseamna putere”. Ce valoare mai capata „informatia”, ce putere mai ofera ea in acest moment? Cum o putem folosi, daca viitorul este total imprevizibil?

Va incumetati sa faceti o previziune despre cum va arata omenirea dupa aceasta criza?