Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

of 24 /24
Influenţa furtunilor solare asupra organismelor Condurachi Georgiana Leancă Sabina Tabușcă Elena Timofte Maria Tudor Ioana CLASA a-XI-a C

Embed Size (px)

description

Condurachi Georgiana Leanc ă Sabina Tabușc ă Elena Timofte Maria Tudor Ioana. Influenţa furtunilor solare asupra organismelor. CLASA a-XI-a C. SUPRAFAȚA SOARELUI. Suprafaţa Soarelui este o mas ă circular ă de plasm ă . Aceasta este î nc ă rcat ă cu particule de mare energie; - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Page 1: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Condurachi GeorgianaLeancă SabinaTabușcă ElenaTimofte MariaTudor Ioana

CLASA a-XI-a C

Page 2: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

SUPRAFAȚA SOARELUI Suprafaţa Soarelui este o masă circulară de plasmă.

Aceasta este încărcată cu particule de mare energie;

O parte a particulelor evadează din stransoarea atmosferei astrului sau se deplasează prin spaţiu sub forma vânturilor solare.

Acești curenţi transportă miliarde de tone de plasmăsub forma unei mingi de foc denumită "emanaţiemasivă a coroanei solare".

Daca o astfel de emisie ar lovi campul magnetic al Pământului, rezultatul ar putea fi cu adevărat devastator.

Page 3: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

“Emanaţie masivă a coroanei solare”

Page 4: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Pătrunderea plasmei în atmosfera Pământului

Pătrunderea plasmei în atmosfera noastră ar cauza schimbarea rapidă a configuraţiei câmpului magnetic al Pământului.

Evenimentul ar induce curenţi în cablurile de tensiune ale centralelor electrice.

Cel mai mare pericol la care se supun, în cazul unui "atac" de această natură, este topirea circuitelor interne ale transformatoarelor, întrebuinţate pentru transmiterea curentului la utilizatorul final.

Page 5: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Pătrunderea plasmei în atmosfera Pământului

Un asemenea eveniment, de dimensiuni mai reduse, a avut loc în provincia canadiană Quebec, în martie 1989, atunci cand 6 milioane de oameni au rămas fara electricitate, vreme de 9 ore.

Dar furtunile solare pot fi cu

mult mai aspre.

Page 6: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Schimbarea rapidă a configuraţiei câmpului magnetic alPământului

Page 7: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Cel mai devastator eveniment meteorologic

Cel mai devastator eveniment meteorologic spaţial din istoria cunoscută s-a întâmplat în 1859 după astronomul britanic Richard Carrington, primul care i-a înţeles cauza: "două formaţiuni de lumină albă intens strălucitoare", emanate de un mare grup de petesolare.

Page 8: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Cel mai devastator eveniment meteorologic

Evenimentul Carrington a constat în opt zile de condiţii meteo spaţiale severe.

Numeroși martori oculari au declarat că au observat aurore boreale impresionante chiar și la Ecuator.

În toată această perioadă, reţelele telegrafice mondiale au fost întrerupte, iar magnetometrele s-au dereglat.

Page 9: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Graficul activităţii Soarelui-1859

Page 10: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Organismul uman este ca o celulă a Universului. În fiecare zi viaţa pe Pamant începe cu „salutul” Soarelui. În

razele sale, Soarele ne trimite o parte din sine. Dacă Soarele a avut parte de linişte şi noi vom fi binecuvântaţi, dar dacă a fost zbuciumat de furtuni, şi noi îi vom simţi intemperiile în diverse forme.

Interacţiunea dintre vântul solar şi câmpul magnetic terestru se manifestă prin diverse perturbări electromagnetice, foarte variate şi complexe, care se resimt de organismele vii, mai evident în timpul aşa-numitelor furtuni magnetice, când creşte considerabil intensitatea oscilaţiilor herţiene.

Organismul uman influenţat de furtuna solară

Page 11: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Fazele de minimă şi maximă activitate solară au o implicaţie directă în vitalitatea, morbiditatea, reproducerea şi mortalitatea nu numai a macro-, dar în mod deosebit a microorganismelor.

Există o corelaţie certă între activitatea solară şi periodicitatea, particularităţile epidemiilor.

Activitatea solară influienţează virulenţa microorganismelor.

Organismul uman influenţat de furtuna solară

Page 12: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Furtuna solară

Page 13: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Cercetările arată că Pământul este un uriaş magnet cu un câmp magnetic deosebit de puternic. Acest câmp scade în intensitate cu cât urcăm mai sus în spaţiul cosmic, astfel că la distanţa de 8-14 raze terestre el devine de 10.000 de ori mai redus.

În acest fel, întreaga lume vie şi nevie se află în acest câmp, iar slăbirea sa are efecte certe nefavorabile, deoarece fără acest câmp magnetic viaţa nu ar putea exista în forma sa actuală pe planeta noastră.

Practic, fără acest câmp protector, întreaga lume vie ar dispărea ori s-ar modifica genetic. Pământul este înconjurat de ionosfera.

Efectele câmpurilor electromagnetice asupra

organismului uman

Page 14: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Efectele câmpurilor electromagnetice asupra

organismului uman Oamenii care trăiesc în case situate la curte, beneficiază de

binefacerile naturii precum şi de un câmp magnetic mai bun, ştiut fiind faptul că orice casă din cărămidă sau paiantă nu reţine şi nu impiedică circulaţia câmpului magnetic.

Orăşenii, trăind in blocuri, beneficiază de o intensitate a câmpului magnetic mult mai redusă datorită fierului beton, decurgând de aici o serie de consecinţe nefaste asupra organismului.Se ştie că glanda pineală (hipofiza) este responsabilă pentru producerea melatoninei şi enzimelor, pentru imunitate, oxidare, metabolismul general - ea fiind influenţată de expunerea noastră la câmpurile de natură electromagnetică naturale sau artificiale.

Sistemul imunitar nu mai funcţionează normal, sistemul circulator este afectat prin creşterea de colesterol şi modificarea tensiunii arteriale până la infarct miocardic. Sunt de asemenea afectate şi sistemul respirator, glandele endocrine şi articulaţiile.

Page 15: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Efectele câmpurilor electromagnetice asupra

organismului uman Mulţi cercetători au realizat studii

dedicate efectelor radiaţiilor provenite de la terminalele computerelor. Anisimov si Zabezhinskiy au arătat că iradierea cronică provenită de la terminalele computerelor personale cauzează accelerarea maturării sexuale şi încetarea prematură a funcţiilor reproductive la femelele de şoareci şi reduce nivelele nocturne de melatonină (hormonul somnului) în serul sanguin.

Datele obţinute oferă dovezi ale efectelor radiaţiilor produse de monitoare şi asupra posibilei nocivităţi a acestora.

Page 16: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Sunt telefoanele mobile “sigure”?

În 1995 o broşură intitulată "Efectele telefoanelor mobile asupra sănătăţii" spunea că: "După mai mult de 6000 de studii ştiinţifice efectuate în toată lumea încă nu există o dovadă convingătoare a vreunui efect nociv asupra sănătăţii produs de câmpurile electromagnetice ale telefoanelor mobile; grupul internaţional de cercetători ştiinţifici trage concluzia că nu există nici o legătură între telefoanele mobile şi efectele nocive asupra sănătăţii".

De atunci, acest punct de vedere nu s-a schimbat mult. Totuşi, ceea ce industria nu spune este că deseori citatele "grup

internaţional de cercetare ştiinţifică" şi "standarde de siguranţă cu bază ştiinţifică" sunt irelevante pentru utilizarea telefoanelor mobile.

Page 17: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Sunt telefoanele mobile “sigure”?

Diferite cercetări arată că între 20 şi 60% din energia emisă de un telefon mobil este absorbită de capul utilizatorului. Procentul absorbit depinde de tipul telefonului, tipul de antenă şi de cât de departe este emiţătorul celui mai apropiat releu de transmisie. Telefoanele mobile pot încălzi cu adevărat structuri ale creierului. Acest fapt a fost admis în martie1997 într-un raport al guvernului australian: "Expunerea fiinţelor umane la radiaţie de RF este mai mare în cazul telefoanelor mobile datorită modului de utilizare, cu antena de emisie a telefonului aproape de cap. Există dovezi că pot apare concentraţii locale de energie ca urmare a reflexiilor interne".

Page 18: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Câteva constatări care s-au făcut în lumea medicală privind expunerea la câmpurile electrice, respectiv magnetice, arată o complicare a producerii melantominei la animale, deci inclusiv la om, care poate avea anumite efecte cum este acela de încetinire/stopare a cancerului.

Este de aşteptat ca intensitatea curenţilor care iau naştere din cauza câmpului magnetic, respectiv electric, să fie mai mică decât intensitatea semnalelor bioelectrice indogene atunci când se transmit direct în câmpul omenesc.

Sursele de câmp electromagnetic din corpul

uman

Page 19: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Sursele de câmp electromagnetic din creierul

uman Datorită curenţilor ce traversează creierul,

câmpul omului generează propriul său câmp magnetic care depăşeşte corpul fizic cu câţiva zeci de centimetri, configuraţia acestui câmp fiind dată de activitatea cerebrală(aura apare la sfinţi în picturi).

Activitatea electromagnetică influenţează în mod direct câmpurile energetice ale organismului uman, influenţă reflectată prin ceea ce este cunoscut sub numele de bioritmuri, exemple tipice de bioritmuri umane afectate de câmpul electromagnetic al Pământului sunt ciclul menstrual de 28 zile al femeii care respectă influenţa ciclică a lunii asupra câmpului terestru; ciclul somn veghe, uşor perturbat de fazele lunii şi de exploziile solare.

Page 20: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Aritmii cardiace Cand vorbim de măsurarea tensiunii

arteriale avem în vedere înregistrarea a doua valori numerice. Avem, pe de-o parte, tensiunea arterială sistolică, care are de obicei o valoare mai mare (120-130 mm Hg) și care desemnează presiunea cardiacă generată pentru a pompa sângele de la inimă spre celelalte organe. Valoarea mai mică (70 mm Hg) desemnează tensiunea arterială diastolică, care reprezintă presiunea vaselor de sânge în momentul în care inima se umple cu sângele venit din restul corpului.

Page 21: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Electroencefalograma

Electroencefalograma (EEG) reprezintă recoltarea, potențarea și înregistrarea desfășurării în timp a activității electrice a scoarței cerebrale prin intermediul unor electrozi de suprafață, situați la nivelul scalpului.

Electroencefalograma reprezintă înregistrarea manifestării colective a neuronilor cortexului cerebral, a unui set de potențiale de câmp fluctuante, produse din activitatea concomitentă a unui număr mare de neuroni, captate prin intermediul electrozilor situați pe scalp.

Page 22: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

Electrocardiograma Electrocardiograma (EKG,ECG) este un test ce masoară

impulsurile electrice ale inimii.Inima este o pompă musculară formată din patru camere. Cele două camere de sus sunt denumite atrii, iar cele de jos, ventricule. Un sistem natural electric, face ca mușchiul inimii să se contracte și să pompeze sângele către plămâni și restul corpului.

Medicul care efectuează electrocardiograma trebuie informat asupra medicaţiei pe care pacientul o are prescrisă. Unele medicamente pot influenţa rezultatele electrocardiogramei.

Page 23: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

ElectrocardiogramaElectroencefalograma

Page 24: Influenţa furtunilor solare asupra organismelor

www.sfatulmedicului.rowww.autism.rowww.paginamedicala.rowww.cutremur.netwww.wikipedia.comhttp://www.energobiologie.ro/index.php/Geobiologie/Efectele-campurilor-electromagnetice-asupra-organismului-uman-5-telefoanele-mobile.html

Bibliografie