Ghid pentru utilizarea produselor Ecosan - Struguri (recolte < 10 t/ha) 15 m2 30 m2 75 m2 1500 m2...

Click here to load reader

download Ghid pentru utilizarea produselor Ecosan - Struguri (recolte &lt; 10 t/ha) 15 m2 30 m2 75 m2 1500 m2 0,7

of 17

 • date post

  01-Sep-2019
 • Category

  Documents

 • view

  4
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Ghid pentru utilizarea produselor Ecosan - Struguri (recolte < 10 t/ha) 15 m2 30 m2 75 m2 1500 m2...

 • Str. Mateevici 35 Chiinu, MD-2009 Republica Moldova

  Tel: +373 22 212053 Fax: +373 22 212056

  info@apasan.md www.apasan.md

  Proiectul ApaSan este finanat de Agenia Elveian pentru Dezvoltare i Coop-erare (SDC), co-finanat de Agenia Austriac pentru Dezvoltare (ADA) i implementat de Filiala din Moldova a Fundaiei Skat.

  Ghid pentru utilizarea produselor Ecosan

  n calitate de fertilizani n agricultur n Republica Moldova

  Ghid provizoriu

 • Pagina 2 din 17

 • Pagina 3 din 17

  Introducere

  Proiectul Elveiei de Ap i Sanitaie n Moldova, ApaSan, a susinut un ir de coli i gospodrii casnice din zonele rurale ale Republicii Moldova n construcia toaletelor de tip Ecosan. Toaletele Ecosan ofer o soluie de sanitaie igienic i confortabil, transformnd urina i fecalele n pro-duse care pot fi folosite ca fertilizani pentru culturile agricole i decorative. Acest ghid a fost ela-borat pentru administraiile instituiilor colare i comunitile locale implicate direct n gestionarea Toaletelor i produselor Ecosan. Ghidul ofer sfaturi practice privind modul de utilizare a produ-selor Ecosan n calitate de ngrminte i ofer recomandri privind modul de excludere a oric-ror riscuri pentru sntate.

  Ghidul se axeaz preponderent pe utilizarea produselor Ecosan de la facilitile sanitare institui-onale/colare; ns recomandrile pot fi de asemenea folosite pentru utilizarea produselor Ecosan de la toaletele individuale.

  Acesta este un ghid practic, nu un document tiinific. Cu toate acestea, toate recomandrile in-cluse in ghid se bazeaz pe experiena tiinific, att pe experiena internaional extensiv, ct i pe rezultatele cercetrilor desfurate n Moldova de ctre partenerii proiectului ApaSan (WISDOM, ECOTOX / Academia de tiine, AGROinform). Documentele tiinifice care justific recomandrile sunt enumerate n capitolul Referine.

  Acest ghid este provizoriu i va fi actualizat n baza rezultatelor cercetrilor continue i experien-ei acumulate de partenerii proiectului ApaSan. Ghidul va fi de asemene discutat i mbuntit permanent n cooperare cu autoritile naionale relevante.

  Propunerile privind mbuntirea acestui ghid sunt binevenite! V rugm s expediai comentarii-le dumneavoastr pe adresa info@apasan.md.

  Coninut:

  Partea I-a: Recomandri succinte ................................................................................................ 4

  1 Recomandri pentru administraia colii ................................................................................ 4

  2 Recomandri pentru fermieri privind modul de utilizare sigur a urinei n creterea culturilor 5

  3 Recomandri pentru fermieri i intendeni privind modul de utilizare sau evacuare sigur a compostului .................................................................................................................................. 6

  4 Tabele ................................................................................................................................... 7

  5 Exemplu ................................................................................................................................ 8

  Partea a II-a: Ghid detaliat i justificri ......................................................................................... 9

  1 Rolul i sarcinile administraiei colii ...................................................................................... 9

  2 Aspecte legale referitoare la utilizarea urinei i maselor fecale pentru creterea culturilor ... 10

  3 Utilizarea ngrmintelor de urin ...................................................................................... 10

  4 Utilizarea sau evacuarea compostului din mase fecale........................................................ 15

  5 Referine ............................................................................................................................. 16

  mailto:info@apasan.md
 • Pagina 4 din 17

  Partea I-a: Recomandri succinte

  1 Recomandri pentru administraia instituiilor colare

  Administraia colii este proprietarul toaletei Ecosan i, prin urmare, poart responsabilitate pen-tru evacuarea/transportarea produselor Ecosan i organizarea utilizrii acestora n calitate de ngrminte.

  Organizarea evacurii, transportrii i utilizrii sigure a produselor Ecosan:

  Verificai cu regularitate nivelul de umplere a camerelor de colectare a fecalelor (cel puin la fiecare jumtate de an) i a cisternelor/rezervoarelor de colectare a urinei (lunar). Pe baza observrilor, estimai timpul n care se va umple a doua camer de fecale sau rezer-vorul de urin i cnd prima camer/primul rezervor trebuie golit/.

  De ndat ce primul rezervor cu urin este plin i sigilat, dar nu mai trziu cu jumtate de an nainte ca a doua cistern de urin s se umple, identificai unul sau civa fermieri din sat care vor utiliza urina n calitate de fertilizant mineral.

  Discutai i convenii cu fermierul despre modalitile de golire a rezervoarelor cu urin i de utilizare a urinei. Se recomand a permite fermierului s utilizeze urina gratis, iar fer-mierul, la rndul su, s acopere toate costurile de golire i transportare.

  ncercai s ncheiai un acord pe termen lung cu fermierul, care s prevad golirea rezer-voarelor i folosirea urinei n fiecare an.

  Drept alternativ a utilizrii urinei n agricultur de ctre fermieri, urina poate fi de aseme-nea folosit n calitate de ngrmnt n grdinile colii , pentru copacii i florile de pe te-ritoriul colilor sau din parcurile, grdinile publice locale.

  De ndat ce prima camer cu fecale se umple i este nchis, dar nu mai trziu cu jum-tate de an nainte de momentul n care se preconizeaz umplerea celei de-a doua came-re, discutai i decidei asupra modului de utilizare i evacuare a compostului. Acest lucru l poate face acelai fermier care folosete urina sau intendentul colii (cantitatea compos-tului este foarte mic).

  Garantai sigurana:

  Instruii copiii i profesorii care folosesc toaletele Ecosan astfel, nct s nu cad mase fecale n compartimentul pentru colectarea urinei. Asigurai-v ca toaletele sunt curate frecvent.

  Pstrai urina n cisterna pentru colectare cel puin 6 luni dup ce cisterna este umplut i sigilat. Pstrai masele fecale n camera de colectare timp de cel puin un an dup ce camera este umplut i sigilat. Nu folosii niciodat urina sau masele fecale proaspete.

  Instruii fermierii i intendenii colii privind msurile de siguran pentru a evita riscurile de sntate public n timpul manipulrii urinei i fecalelor, precum i n timpul utilizrii aces-tora n calitate de fertilizani.

  Proprietarul toaletei este responsabil pentru supravegherea procesului de golire a cister-nelor de urin i camerelor de colectare a fecalelor, precum i pentru aplicarea corect a ngrmintelor. Asigurai-v ca toate msurile de siguran sunt urmate.

 • Pagina 5 din 17

  2 Recomandri pentru fermieri privind modul de utilizare a urinei n agricultur

  Transportarea urinei din rezervoarele toaletei n cmp:

  Pompai urina din rezervoarele de pstrare ntr-un container mobil (containere mari asamblate pe ine sau crucior, sau n containere mai mici care pot fi duse n mn). Ca pompe, pot fi folosite pompele de vid simple, ca cele instalate la multe tractoare.

  Aplicai urina n cmp. Pentru aplicarea ngrmintelor nainte de plantarea culturilor acestea pot fi distribuite mai uniform n cmp cu un dispozitiv conectat la supapa contai-nerului. Cea mai bun modalitate de aplicare a ngrmintelor la legume sau flori n peri-oada de cretere este cea manual, cu o stropitoare, aplicnd urina direct n sol, lng plante.

  Nu se recomand diluarea urinei pentru a obine cantiti mari de urin, deoarece aceasta sporete volumul care trebuie procesat. Pentru cantiti mici de urin diluarea nu este ne-cesar, dar se poate face, dup dorin.

  Asigurai-v ca utilizarea urinei ca fertilizant se face n siguran :

  Folosii doar urin care a fost pstrat ntr-un container nchis de cel puin 6 luni. Nu folo-sii niciodat urin proaspt.

  Folosii mbrcminte de protecie (mnui, cizme, haine) cnd lucrai cu urina. Evitai vrsarea i pulverizarea urinei n timpul utilizrii acesteia.

  Pentru culturile care urmeaz a fi consumate n stare crud, aplicai urina aproape de sol, evitai aplicarea urinei pe prile comestibile ale plantelor i ncetai fertilizarea solului cu 4 sptmni nainte de recoltare; aceste msuri de precauie nu sunt necesare n cazul cul-turilor care sunt prelucrate termic nainte de a fi consumate, sau n cazul florilor/plantelor decorative i copacilor.

  Ct de mult i cnd trebuie s aplicm urina n cmpuri: vezi tabelele

 • Pagina 6 din 17

  3 Recomandri pentru fermieri i intendeni privind modul de utilizare sau eva-cuare a compostului

  nlturarea i utilizarea compostului Ecosan

  Pstrai masele fecale n interiorul camerei de colectare a toaletei un timp ct mai nde-lungat posibil i golii camera de colectare cu puin timp nainte ca a doua camer de co-lectare s fie plin.

  nlturai compostul manual, cu lopei i greble. Compostul poate fi transportat cu cru-cioare manuale, glei sau pungi. Evitai contactul direct cu materialul, folosii mbrcmin-te de protecie i curai instrumentele minuios dup finisarea lucrului.

  Opiunea 1-a: Pstrarea/compostarea maselor fecale n afara toaletei i utilizarea lor n creterea culturilor

  Plasai compostul pe un teren mai nalt, n spaii n care nu pot avea acces alte persoane. Drept opiune, compostul din fecale poate fi amestecat cu material din plante i blegar pentru compostarea ulterioar. Grmada de compost trebuie s fie acoperit cu un strat de sol cu o grosime de cel puin 20 cm. Pstrai compostul n grmad pentru un timp sufici-ent de ndelungat pentru a asigura o perioad de pstrare total de cel puin 2 ani, care include