DUTA MARIUS TOMP.ppt

download DUTA MARIUS TOMP.ppt

of 18

 • date post

  14-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of DUTA MARIUS TOMP.ppt

 • ACADEMIA NAVAL MIRCEA CEL BTRNFACULTATEA DE NAVIGATIE SI MANAGEMENT NAVAL

 • CAUZELE SI DESCREREA UNUI CICLON TROPICAL

  nmeteorologieunciclon tropicaleste o furtun n form de vrtej, care se formeaz ntr-o zon depresionartropicalde la suprafaa oceanelor, cu diametrul uneori pn la cteva mii de kilometri. Este format dintr-o mas mare denoriifurtunoicare, datorit unui sistem devnturicirculare puternice se rotesc tridimensional n form de spiral n jurul unui centru, (n sens retrograd n emisfera nordic i n sens direct n cea sudic).

  Numele de ciclon tropical variaz oarecum cu zona in care este intalnit.

  1. Nord-Atlantic. Un ciclon tropical, cu vnt de 64 noduri sau mai mare, se numete un uragan. 2. Pacificul de Nord-Est. La fel ca in Atlanticul de Nord, numele utilizat este de uragan. 3. Pacificul de Nord-Vest. O furtuna complet dezvoltata cu vnt de 64 noduri sau mai mare, se numete un taifun, sau, pe plan local, n Filipine, baguio. 4. Nordul Oceanului Indian. Un ciclon tropical, cu vnturi de 34 de noduri sau mai mare, se numete un furtuna ciclonica.

 • ZONE DE APARITIE

 • ORIGINE, SEZON SI FRECVENTA

 • Atlanticul de NordCiclonii tropicali pot afecta intreaga zona a Oceanului Atlantic de Nord n orice lun. Cu toate acestea, ei sunt de cele mai multe ori o ameninare la sud de aproximativ 35 N iar iunie, august, septembrie, octombrie sunt lunile cu cele mai multe incidente.

  Pacificul de Nord-Est: Sezonul este din iunie pana in octombrie, cu toate c se poate forma o furtun n orice lun. O medie de 15 cicloani tropicali formati n fiecare an, cu aproximativ 6 atingnd puterea uraganilor.

  Pacificul de Nord-VestMai multi cicloni tropicali se formeaza in Pacificul de Nord-Vest dect oriunde n lume. Mai mult de 25 furtuni tropicale dezvolte n fiecare an din care aproximativ 18 devin typhoon-uri. Acesti typhooni sunt cei mai mari i cei mai intensi cicloni tropicali din lume.

  Nordul Oceanului IndianTropical cicloane dezvolta n Golful Bengal i Marea Arabiei n timpul primverii i toamnei. Cicloanii tropicali n acesta zona, formeaza ntre latitudinile 8 N i 15 N, cu excepia perioadei din iunie pana in septembrie, n cazul n care mica activitate care apare este limitat la nord de circa 15 N.

 • PREVENIREA CICLONILOR TROPICALI

  Semnele precursoare ale ciclonului

  Semnele precursoare prin care se anunta un ciclon si care trebuie sa fie cunoscute de fiecare ofiter de la bordul unei nave, sunt:- I. semne precursoare caracteristice;- II. semne precursoare secundare.

 • I. SEMNELE PRECURSOARE CARACTERISTICE sunt cele care anunta in mod SIGUR un ciclon:

  Hula de uragan, atunci cand este intalnita in larg, indica: -prezenta unui ciclon si intensitatea lui, prin marimea si perioada hulei; -relevmentul la central ciclonului.Scaderea barometrului, arata ca nava se afla in zona de activitate a unui ciclon, cand:-scaderea barometrica este accentuate;-perturba mareea barometrica a locului.

  II. SEMNELE PRECURSOARE SECUNDARE, sunt urmatoareleOscilatii anormale ale presiunii atmosferice:-cresterea presiunii atmosferice, superioara cresterii din zilele precedente si superioara valorii medii a lunii respective;-ciclonul care se anunta prin cresterea presiunii va fi foarte violent;Intarirea si schimbarea directiei vanturilor alizee;Incetarea unor fenomene meteorologice regulate ca:-brizele si musonii;Norii cirrus si cirro-stratus;Masa puternica de nori cumulo-nimbus, din jurul ciclonului, numita si pana uraganului, apare odata cu primele perturbatii ale mareei barometric;Manifestari electrice indepartate;Paraziti radio, puternici;Cresterea umiditatii

 • MANEVRA NAVEI IN CICLON IN EMISFERA NORDICA

 • IN SEMICERCUL PERICULOS SI CADRANUL PERICULOS

  Viteza vantului este mai mare decat pe restul suprafetei pe care actioneaza ciclonul, deoarece, vitezei vantului din ciclon i se adauga viteza de deplasare pe traiectoria ciclonului; Valurile au inaltimea cea mai mare, fapt care determina la nava aflata in acest semicerc; Vantul produce o deriva navei apropiind-o de traictoria ciclonului, pe o directie ce duce prin cadranul anterior, cel mai periculos, spre centrul ciclonului, in ochiul furtunii, motiv pentru care acest cadran a fost asa denumit cadranul periculos. Devierile ciclonului de la traiectoria sa rectilinie, facandu-se aproape intotdeauna spre dreapta in emisfera Nordica, adica spre cadranul periculos al semicercului periculos, mareste considerabil riscul navei aflate in acest semicerc de a ajunge in centrul ciclonului.

 • IN SEMICERCUL MANEVRABIL

  Viteza vantului este mai redusa decat pe restul suprafetei pe care actioneaza ciclonul, deoarece vantului din ciclon i se scade viteza de deplasare a ciclonului pe traiectorie; Vantul in cadranul anterior, al semicercului manevrabil ajuta nava sa se indeparteze atat de traiectoria ciclonului cat si de centrul acestuia; Vanturile sunt mai mici decat in semicercul periculos, fapt care permite navei aflata in acest semicerc: Sa mentina o viteza de capa, mai mare Sa foloseasca ajutorul vantului pentru a se indeparta de traiectorie si centrul ciclonului; Ploile sunt mai putin intense, iar grenurile mai putin violente; Vizibilitatea este redusa; Posibilitatea navei de a manevra ii micsoreaza riscul de pierdere a stabilitatii;

 • SITUATII DETERMINATE IN URMA OBSERVATIILOR

  In emisfera Nordica, in urma observatiilor se determina una din urmatoarele situatii:

  1. Nava se afla in semicercul periculos cand:-vantul gireaza la dreapta (in sens retrograd);-isi pastreaza viteza;-presiunea barometrica ramane constant ape timpul observatiilor;2. Nava se afla in fata ciclonului in apropierea sau pe traictoria lui de deplasare cand:-vantul isi pastreaza directia;-isi mareste viteza;-presiunea barometrica scade;3. Nava se afla inapoia ciclonului in apropierea sau pe traictoria lui de deplasare cand:-vantul isi pastreaza directia;-isi mareste viteza;-presiunea barometrica creste;4. Nava se afla in semicercul manevrabil cand:-vantul gireaza la stanga (in sens direct);-isi pastreaza viteza;-presiunea barometrica ramane constant ape timpul observatiilor.

 • VA MULTUMESC PENTRUATENTIA ACORDATAVA MULTUMESC PENTRU ATENTIA ACORDATA