Drept Penal 3

of 138 /138
Subiectul IV. Extrema necesitate. Art. 38: Extrema necesitate (drept al cetățenilor, sau obligație pentru unii subiecți (pompieri, polițiști)) - fapta savârșită în favoarea vieții, integrității corporale sau sănătății proprii, a altei persoae sau interes public de la un pericol eminent care nu putea fi inlăturat altfel. E o cauză ce înlătură caracterul infracț a faptei fiindcă este o faptă social utilă chiar dacă poate prejudicia interesele personale sau private a altor persoane. Constatarea stării de extremă necesitate aduce la încetarea procesului penal (scoaterea persoanei de sub urmărire penală) sau se pronunță o sentință de elibera de sub urmărire penală. În toate cazurile starea de extremă necesitate urmează a fi constatată în fiecare caz particular de către organele competente (instanța de judecată, orgaele de urmărire penală mai rar) Apare la existența unui conflict de interese și pericol pentru cel puțin două valori sociale ce sunt periclitate, iar valoarea socială mai importantă este salvată în detrimentul valorii sociale mai puțin importante. Fapta comisă în stare de extremă necesitate este prejudiciabilă, dar cauzarea de prejudicii este social utilă fiindcă este unica soluție ce salvează o valoare socială mai importantă cauzând prejudicii altei valori.

Embed Size (px)

description

drept penal

Transcript of Drept Penal 3

Subiectul IV.Extrema necesitate.

Art. 38: Extrema necesitate (drept al cetenilor, sau obligaie pentru unii subieci (pompieri, poliiti)) - fapta savrit n favoarea vieii, integritii corporale sau sntii proprii, a altei persoae sau interes public de la un pericol eminent care nu putea fi inlturat altfel. E o cauz ce nltur caracterul infrac a faptei fiindc este o fapt social util chiar dac poate prejudicia interesele personale sau private a altor persoane. Constatarea strii de extrem necesitate aduce la ncetarea procesului penal (scoaterea persoanei de sub urmrire penal) sau se pronun o sentin de elibera de sub urmrire penal. n toate cazurile starea de extrem necesitate urmeaz a fi constatat n fiecare caz particular de ctre organele competente (instana de judecat, orgaele de urmrire penal mai rar)Apare la existena unui conflict de interese i pericol pentru cel puin dou valori sociale ce sunt periclitate, iar valoarea social mai important este salvat n detrimentul valorii sociale mai puin importante. Fapta comis n stare de extrem necesitate este prejudiciabil, dar cauzarea de prejudicii este social util fiindc este unica soluie ce salveaz o valoare social mai important cauznd prejudicii altei valori.

Extrema necesitate elibereaz de rspunderea penal dar nu i de cea civil.

Extrema necesitate se manifesteaz prin:

Aciune

Inaciune

Condiiile: Pericol o ameninare pentru valorile sociale prevzute i protejate de legea penal, sursa pericolului poate fi diferit:

1. Calamiti naturale - incendiu, cutremur

2. Activitatea animalelor, psrilor, insectelor - din cauza supropopulrii cu uri acetea atac casele civililor, civilii au dreptul de ai vna chiar i fr licen.

3. Mecanisme - a cedat frna automobilului iar oferul accidenteaz un alt automobil.

4. Aciunile persoanelor 5. Starea fiziologic a persoanei - boala, foamea, o persoan se mbolnevete i pentru a ajunge mai repede la spital fur un automobil.Caracteristicile pericolui: Eminent - pericolul ce este declanat sau este n imediat declanare, nu este un pericol eminent unul depit, consumat, viitor sau probabil. S amenine valorile protejate de lege - viaa, integritatea corporal sau sntatea sa, a alteipersoane ori un interes public. Inevitabil desfurarea mai departe a evenimentelor ar duce n mod normal la apariia anumitor urmri prejudiciabile, dac pericolul poate fi evitate prin alte modaliti atunci lipsete starea de extrem necesitate. Actul de salvare activitate indreptat spre protejarea, aprarea unei valori sociale i nlturarea acesteia de la pericol prin cauzarea prejudiciului altei valori.Caracteristicile actului de salvare:

S intruneasc semnele unei infraciuni dac actul de salvare este lipsit de caracterul infracional el nu este sub reglementarea legii penale.

Actul de salvare s reprezinte unicul mijloc de salvare a valorii sociale, dac valoarea social poate fi salvat fr prejudicierea altei valori extrema necesitate este exclus. Totui faptul dac actul de salvare este unicul mijloc sau nu este un aspect apreciat de organele competente i se deduce de circumstanele de cauz. Fptuitorul trebuie s considere c acesta este unicul mujloc, dac existau i alte mijloace dar persoana nu putea s le realizeze el se considera n extrema necesitate.

Actul de salvare trebuie s fie necesar atunci cnd neintreprinderea actului de salvare ar aduce inevitabil la cauzarea prejudiciului valorii sociale principale

Sa nu fie cauzate urmri vdit mai grave dect cele evitate (Art.38, alin 3.)Regula general n stare de extrem necesitate se cauzeaz un prejudiciu mai mic, mai rar prejudiciu egal i foarte rar prejudiciu mai mare. Dac acest prejudiciu mai mare din circumstanele cauzei nu era unul evident i nu putea fi presupus de fptuitor la momentul comiterii acestuia atunci se va justifica prezena extremei necesiti.

Dac prejudiciul cauzat este mai mare dect prejudiciul ce ar putea s fie cauzat v-a fi starea de depire a extremei necesiti care dup Codul Penal reprezint o circumstan atenuant, spre deosebire de legitima aprare prejudiciul cauzat la extrema necesitate poate fi recuperabil i obligaia recuperrii prejudiciului st n sarcina fptuitorului sau n sarcina interesului cruia s-a cauzat fapta sau rmine nerecuperabil.

Deosebirea dintre extrema necesitate i legitima aprare.1. Ambele sunt social utile.2. Ambele nltur rspunderea penal.3. Ambele ntrunesc semnele infraciunii.4. Ambele pot fi comise prin aciune sau inaciune.5. La legitima aprare prejudiciul se cauzeaz atacantului, iar la extrema necesitate prejudiciul se cauzeaz de regul unui ter.6. Legitima aprare exclude ct rspundrea penal att i cea civil, ceea ce nu putem spune despre extrema necesitate.7. Sursa pericolului la legitima aprare unicul izvor este persoana fizic, dar nu i n cazul extremei necesiti8. n legitima aprare se admit prejudicii mai mici, egale sau mai mari, dar la extrema necesitate prejudiciul mai mare ste o excepie9. Legitima aprare nu este unicul mijloc de nlturare a atacului, iar la extrema necesitate fapta prejudiciabil este unicul mijloc de nlturare a atacului.Subiectul V.Constrngerea fizic sau psihic.Art. 39: Constrngerea fizic sau psihic - ...

Condiiile consrngerii fizice:

S fie de natur fizic s se manifeste prin influena fizic asupra corpului uman sub form de violen fie o alt constrngere fr aplicarea violenei dar care influeneaz persoana de a comite infraciuni. S fie comis o fapt prevzut de legea penal dac drept rezultat se realizeaz o contravenie sau alt nclcare legal nafara celor penale nu se va referi la constrngerea fizic dac nu cade sub incidena legii penale. Constrngerea trebuie s fie irezistibil dac persoana n condiii obinuite nu putea s se opun eficient constrngerii aplicate, de regul constrngerea este irezistibil dac fora aplicat depete cu mult fora cu care persoana ar putea riposta. Caracterul respectiv reprezint un criteriu apreciativ i se constat de la caz la caz n dependen de circumstane concrete a faptei, n anumite constrngerea este irezistibil iar n altele nu. Nu se ridic problema cauzrii prejudiciului cauzat va fi atras la rspundere penal persoana care a constrns. Nu conteaz proporionalitatea prejudiciului cauzat i celui evitat. Se aplic direct victimei.Constrngerea psihic - o ameninare cu pericol grav pentru o persoan sau pentru o alt persoan care nu poate fi nltaret i n rezultatul creia cel ameninat comite infraciunea. cazul dat are loc influenarea nu asupra fizicului persoanei ci asupra pshihcului

Condiiile constrngerii psihice.Constrngerea psihic:

S existe o ameninare punerea n pericol a unei valori sociale importante pentru persoana ameninat, ameninarea trebuie s fie serioas. Este serioas ameninarea care atenteaz la o valoare important care este real i nu presupus i care poate prejudicia ireversibil o anumit valoare social important. Nu este amemeninare serioas o ameninare viitoare sau presupus sau ameninare trecut. Ameninarea poate fi verbal dar i scris. Ameninarea trebuie s pun n pericol grav o valoare imporatant pentru cel ameninat se amenin o valoare important pentru persoan, viaa i sntatea acesteia sau a altei persoane. Spre deosebire de constrngere fizic n cazul celei psihice ea poate fi naintate persoanei care va comite sau altei persoane. Pericolul nu poate fi nlturat dect prin comiterea faptei prevzute de legea penal sub influena constrngerii psihice persoana nu are alte soluii dect de a comite o infraciune. Nu se ridic problema cauzrii prejudiciului cauzat va fi atras la rspundere penal persoana care a constrns. Nu conteaz proporionalitatea prejudiciului cauzat i celui evitat. Dac constrngerea nu est eirezistibil rspunderea sau liberarea de rspundere se elibereaz prin prisma extremei necesiti dac prejudiciul cauzat va fi mai mare persoana va fi atras l a rspundere penal.Subiectul VI.

Riscul ntemeiat.

Art. 40: Riscul ntemeiat. o cauz ce nltra caracterul infrac a faptei pe motiv c reprezint o fapt social util, adic reprezint interesele generale a unui persoane sau a unei comuniti. Pericolul provocarii urmrilor prejudiciabile este provocat de nsi fptuitor.Nu constituie infraciunea fapta prevzut de legea penal care a cauzat daune intereselor ocrotite de lege n cazul unui risc ntemeiat pentru realizarea scopurilor social utile, legea expres prevede riscurile ce se consider ntemeiat astel conform Are 40 (2) riscul est e ntemeiat dac ac scopul socialmente util urmrit nu a putut fi realizat fr un anumit risc i dac persoana care l-a admis a luat msurile necesare pentru a preveni cauzarea de daune intereselor ocrotite de lege. Riscul ntemeiat se arealizaz prin: Aciuni

Inaciuni

Condiiile riscului ntemeit (trei):

Existena unui scop social util persoana nu acioneaz n interesele persoanle ci n interesele ntregii societi sau n interesele anumitei comuniti.

Realizarea scopului social util s nu fi fost posibil fr un anumit risc generarea riscului de ctre fptuitor este unica posibilitate de realizare a finalitii aciunilor sale. Dac rezultatul poate fi obinut fr oarecare risc aceast cauz nu este incident. Persoana a intreprins toate msurile (pe care le considera necesare i suficiente) pentru prentmpinatea urmrilor prejudiciabile. Nu se va considera n risc ntemeiat persoana care neglijeaz anumite norme de securitate n munc sau alte reguli general acceptate.

Nu se consider risc ntemeiat:

Riscul este mbinat cu pericolul pentru viaa unei persoane - atunci cnd prin aciunile riscante a fptuitorului se pune n pericol real viaa persoanei. Dar de la aceast regul ar trebui s fie o excepie deoarece uneori scopul este mai presus dect viaa unui om. Pericolului provocrii unui dezastru ecologic prin dezastru ecologic s-ar nelege cauzarea de daune mediului ecologic pe sectoare extinse n msura n care ar pericilita existena omului (dezastru ecologic: Cernobol, Fucushima). Pericolul provocrii unui dezastru acele consecine ce sunt n stare s pericliteze sau s afecteze interesele unui grup important de persoane (Ex: declanasea rzboiului, deconectarea de la electricitate a unui ora ntreg.Dac medicul dorete s probeze o noua tehnologie de tratament provocnd riscul unuei persoane

Deosebirea dintre riscul ntemeiat i extrema necesitate:

Momentul apariieie pericolului, dac ele apare ca aciune fptuitorului este risc iar dac apare fr voina fptuitorului atunci est extrem necesiateSubiectul VII

Executarea ordinului sau dispoziiei superiorului.

Art. 40: Executarea ordinului sau dispoziiei superiorului - Nu constituie infraciune fapta, prevzut de legea penal, svrit de o persoan n vederea executrii unui ordin sau dispoziii a superiorului, care snt obligatorii pentru aceasta, dac ordinul sau dispoziia nu snt vdit ilegale i dac persoana care le-a executat nu a tiut c ordinul sau dispoziia snt ilegale. Rspunderii penale pentru fapta svrit este supus persoana care a emis ordinul sau dispoziia ilegal. Iniial era tipic doar sferei militare, apoi s-a estins n sfera public, civil. Executarea unui ordin este o cauz de liberare de rspundere penal fiindc lipsete vinovia versoanei, astfel cel ce execut ordinul l consider perfect legal i anume din acest motiv i l execut. Caracterul legal al ordinului se prezum, fapt ce rezult din relaiile de ierarhizare/subordonare sinte superior i subalter.

Prin ordin se nelege o dispoziie a superiorului ce cere subalterului executarea unor aciuni sau respectearea unor reguli, stabilete o ordine sau determin o anumit situaie. Ordinile i dispoziiile se emit ct de militari att i de civil, de funcionari publici sau persoane cu funcii de rspundere. Ordinile unt obligatorii pentru subalter dac sunt emise m limitele competenei i ntrunesc anumite condiii.

Condiiile ordinului:

S fie ilegale

S emane de la superiorul executantului, n sfera militar oricare militar de grad mai nalt se consider superiorul miliotarului cu un grad inferior. n domeniul public este superioar doar persoane ce l are ca subaltern pe executantul ordinului, n acelai timp eful instituiei este superiorul toturor n instituie

S aib forma prevzut de lege

Ordinut s fie obigatoriu pentru subalter, adic s fie sub incidena obligaiilor sale funcionale

Ca rezultat s fie comis o fapt prevzut de legea penal (prejudicii de ordin fizic, patrimonial)

Persoane ce execut ordinul s nu cointientizeze caracterul ilegal al acestuia

Ordinu vdid ilegal:

Ordinul de a comite un act de genocit sau mpotriva unei comuniti

Ordiunl de la persoana care nu este superior sau realizat cu nclcarea competenei

Dac ca rezultata al ndeplinirii ordinului persoana intenionat comite o infraciune aceast persoan va fi atras la rspundere penal.

Neezecutatea unui ordin vdit ilegal exonereaz persoana de orice rspundere

Tema: Participaia

Subiectul

I. Noiunea i condiiile participaiunii

II. Participanii

III. Formele participaiei

IV. Rspunderea participanilor

V. Implicarea la infraciune

Bibliografie:

1. Grama Mariana Participanii la infraciune i particularitile rspunderii lor. USM 2004

2. I. Xenofon Participaia penal Chiinu 2000

3. Ivan Macari Noiunea de participaie la infraciune Revista Legea i viaa

4. Participarea la actele infracionale imprudente. Concursul inprudenelor. Conpensarea sau inprudena comun a infractorului i a victimei Revista Naional de drept

5. Gheorghe Alecu Instigarea forma de participaie penal Revista Legea i viaa

6. Grama i Botnaru Participarea la infraciuni svrite cu vinovie dubl

7. Grama i Timotin Conceptul de implicare la infraciune i delimitarea de instituia participaiei

8. Grama Organizatorul infraciunii n legislaia penal a RM

9. Sergiu Brnz Svrirea infraciunii de 2 sau mai mult persoane ca presupus form a participaiei penale. Demitizarea concepiei compromise Revista naional de Drept

10. S. Copetschi n ipoteza instigrii minorilor la svrirea infraciunilor Revista naional de Drept

Subiectul I

Noiunea i condiiile participaiunii.

Participaia RM (4 categorii de participani) difer de cea Romn (3 categorii de participani) n legislaia naional se reglementeaz doar cooperearea intenionat la aciune i este exclus participaia din inpruden ceea ce este reglementa de legislaia Romn.

Art. 41 Participaia - cooperarea intenionat a dou sau mai mute persoane la svrirea unei infraciuni intenionate, ea este instituia dreptului penal ce se refer la situaia realizarii aciunii infracionale n comun de dou sau mai multe persoane n cazurile i condiiile prevzute de lege. Participaia este o form de realizare a pluralitii de persoane (inractori).

Pluralitatea de infractori ccomiterea aceleiai infraciuni de ctre dou sau mai multe persoane n condiiile prevzute de lege.

Formele pluralitii de infractori:

1. Natural - situaia cnd o fapt prin natura sa nu poate fi comis dect de ctre dou sau mai multe persoane, n cazul pluralitii naturale toi participanii se consider coautori de infraciune (dezordine de mas, incesul)

2. Constituit - acaea form ce se manifest prin cooperarea organizat, prin asociere n vederea comiterii unei infraciuni. Devine o pluralitate de infractori n virtutea prevederilor legale, caracteristici:

- exist un grup de persoane, cel puin dou persoane

- s fie organizat n vederea comiterii unei infraciuni

- s aib un ef, un scop

3. Ocazional - fapta poate fi comis i de o singur persoan sau n cazulp pluralitii naturale sau constituit de numrul minim de persoanele prevzute de lege, dar se comite cu cel puin dou persoane sau cel puin cu o persoan mai mult dect numrul minim de persoane necesar pentru comiterea infraciunii (Traficul de fiine umane, furtul). Poate fi cu sau fr nelegere prealabil.

Condiiile participaiei penale:

Pluralitate de subiecte

Activitatea n comun

Unitatea inteniei

Cooperarea la infraciune intenionat

Pluralitate de subiecte.Pluralitatea de subiecte - presupune c la svrirea infraciunii perticip dou sau mai multe persoane care sunt subiecte a infraciunii (virsta i capacitatea), pentru a exista aceast condiie persoanele ce svresc infraciunea trebuie s ntruneasc semnul responsabilitii i virsta minim prevzut de lege pentru a fi atrai la rspundere penal. Nu este Pluralitate de subiecte cooperarea n comun a mai multe persoane dac doar o singur persoan nturnete semnele subiectului infraciunii (X- 12 ani, Y - 18 ani au intrat n apartament strin, X nu va fi atras la rspundere pentru participaie). Activitatea n comun.

Presupune cooperarea a dou sau mai multe persoane la svrirea aceleiai infraciuni, activitarea n comun presupune depunerea eforturilor conjugate din partea a cel puin dou persoane n vederea obinerii aceluiai rezultat infracional.

Condiii:1. Condiionarea reciproc a cel puin dou persoane - faptele participanilor sunt ntr-o legtur interdependent a unui sistem de fapte infracionale care duc la obinerea rezultatului infracional.2. Rezultatul infracional unic i comun - presupune c activitatea participanilor este ndreptat spre obinerea aceluiai rezultat/finaliti, nu presupune existena aceluiai motiv sau scop. Dac persoanele au participat la fapte omogene urmrind diverse scopuri atunci nu v-a fi considerat participaia.3. Legtura de cauzalitate dintre aciunile fiecrui participant i rezultatul infraciunii - presupune c rezultatul final, urmarea prejudiciabil a fost generat de faptele fiecrui perticipant la svrirea infraciunii, indifererent dac exist o legtur direct .

Unitatea inteniei.

Presupune c toi participanii au aceeai atitudine psihic fa de fapt i urmarea prejudiciabil i pe de alt parte contientizeaz c la svrirea infraciunii particip cel puin dou persoane. Unitate de intenie presupune c fiecare din participant contientizeaz existena nc unui participant la infraciune, dar nu este necesar cunoaterea tuturor participanilor, dar toi participanii doresc comiterea n comun a infraciunii. Cooperarea la infraciune intenionat.

Participaia poate fi reiunut doar cu condiia c infraciunea comis este intenionat, se admine la infraciuni cu intenie direct i indirect i este exclus n cazul de inpruden (n Romnie exist participaie din impruden).

Subiectul II

Participanii.Art. 42 (1) Participani- persoanele care contribuie la svrirea unor infraciuni n calitate de organizator, instigator, autor sau complice, legea definete clar patru ti

PARTICIPANII, potrivit art.42 alineatul nti sunt persoanele care contribuie la svrirea unei infraciuni n calitate de

1.Organizator

2.Instigator

3.Autor art. 42 alineatul 2 se consider autor al infraciunii persoana care svrete n mod nemijlocit fapta prevzut de legea penal, precum i persoana care svrete infraciunea prin intermediul altor persoane, care n virtutea vrstei/iresponsabilitii sau a altor circumstane nu sunt pasibile de rspundere penal(autorul mediat). Autorul apare n 3 forme

a.Care realizeaz nemijlocit fapta infracional, adic aciunea sau inaciunea ca semn constitutiv al laturii obiective a componenei concrete de infraciuni,

b.Autor este persoana care alturi de o alt persoan realizeaz n totalitate sau parial fapta, aciunea sau inaciunea(coautoratul).

i.S fie acelai scop

ii.Aceeai valoare social

iii.Semnele aceeai componene/ fapta la general(omogen/eterogen)

c.Realizarea sau comiterea prin intermediul altor persoane care nu sunt supuse rspunderii penale. Autorul nu realizeaz aciunea sau inaciunea ci o face prin intermediul altor persoane care apar n callitate de mijloc al comiterii infraciunii, spre exemplu dac X instig pe Y care nu a atins vrsta minim la comiterea infraciunii, va fi considerat autor X, dei el trebuia s fie considerat organizator sau instigator.

4.Complice

EXIST 2 CRITERII DE CLASIFICARE

CARACTERUL PARTICIPRII, luare n consideraie a comportamentului persoanei i modul de exteriorizare a acestuia n cazul comiterii infraciunii de ctre 2 au mai multe persoane. Art.42 este anume clasificat n dependen de caracterul participrii. Criteriu pe care l-a luat n seam legiuitorul. Gradul de participare este luarea n calcul a gradului de implicare a fiecrui participant la comiterea infraciunii i la realizarea activitii sale n cadrul participaiei. Gradul de participare se ia n considerare la individualizarea rspunderii penale i instana trebuie s aprecieze gradul de participaie la individualizarea pedepsei, ct de mult s-au implicat ei.(gradul de implicare este diferit, cineva sparge ua i cineva l ia n buzunar. Cel care ine victima i cel care penetreaz prin viol)

1.

GRADUL DE PARTICIPARE

2.

AUTORUL

Situaia cnd persoan svrete infraciune prin intermediul indivizilor ce nu sunt pasibili de rspundere penal:

Se folosesc faptele minirilor, adic apersoanele care dup criteriul de vrst nu sunt susceptibili de legea penal. Dac minorul realizeaz fapta ca i autor v-a fi persoana care a instigat minorul s svreasc infraciunea (autor mediar). Autorul mediar suplimentar v-a fi atras la rspunderea penal pentru crima comis de minor i pentru Art. 208 (Atragerea minorilor la activitate criminal sau determinarea lor la svrirea unor fapte imorale) Folosirea iresponsabililor, va fi atras la rspundere penal cel care l-a instigat s comit crima

La constrngere fizic i psihic deasemenea autor v-a fi cel ce a constrns

Folosirea erorii altei persoane, autorul v-a fi cel care nu realizeaz latura obiectiv dar folosete alt persoan pentrua o comite (Transmiterea mitei prin alt person. Ex. Punerea banilor nt-o carte pentru un judector iar intermediarul fr cunoatere v-a transmite caretea. Intermediarul nu cunoate de caracterul infracional al feptei, astfel el nu v-a fo atras la rspunderea penal)

Cnd autorul realizeaz latura obiectiv prin intermediul animalelor (Autorul infraciunii v-a fi cel ce a dresat animalul pentru comiterea infraciunii)

Svrirea infraciunii sub hipnoza, iari va fi instituia autorului mediar vinovad v-a fi cel ce a hipnotizat persoana.La autorul mediar nu este necesar participarea acestuia la latura obiectiv.

ORGANIZATORUL

Art. 42, alin (3): Se consider organizator persoana care a organizat svrirea unei infraciuni sau a dirijat realizarea ei, precum i persoana care a creat un grup criminal organizat sau o organizaie criminal ori a dirijat activitatea acestora.

Formele activitii organizatorului

1. Organizarea svririi unei infraciuni

Fapta este comis n participaie complex. Organizatorul planific infraciune, caut participani. Organizarea ca i form precede comiterea infraciunii

2. Dirijarea svririi infraciunii

Participarea organizatorului in procesul dirijrii infraciunii fr a realiza latura obiectiv. Dirijarea se face n procesul comiterii infraciunii

3. Organizarea grupului criminal organizat sau organizaiei criminale

Sunt activiti legate de crima organizat, legiuitorul a elaborat componene distincte de infraciune (banditismul, crearea i conducerea organizaiei criminale). Organizatorul va rspunde nu doar pentru organizarea ci i pentru orice fapt comis de organizaia faptei

4. Dirijarea grupului criminal organizat sau organizaiei criminale

Organizatorul acioneaz doar cu intenie direct.

Dac organizatorul trece la realizarea laturii obiective el va deveni i ator dar nu se va epuiza i statutul de organizator, astfel v-a fi ct organizator att i autor.

INSTIGATOR

Art 41, alin (4): Se consider instigator persoana care, prin orice metode, determin o alt persoan s svreasc o infraciune.Activitatea instigatorului nu este vizibil, el este autorul moral al infraciunii, el realizeaz fapta infracional cu minile altora (cei cesunt subieci ai infraciunii). Ideea primar de comitere a infraciunii apare la instigator. El nu realizeaz latura obiectiv n nici un mod, el doar determin intenia infracional a unuia sau celorlali participani la infraciune. Activitatea instigatorului creaz instituia instigrii.

Condiiile instigrii infraciunii:

1. Obiectul juridic al instigrii s comit cu cel al infraciunii (dac se instigheaz un omor iar se comite tlhria atunci nu se va aplica instituia instigrii)

2. Sun dou persoane subiecte a infraciunii

Instigatorul (orice subiect recunoscut de legea penal, trebuie s aib vrsta minim prevzut de lege). Poate fi un singur instigator sau mai muli, aici apare conistigarea (intenia ambilor este unic) fie concur de instigae (cnd fiecare din intigatori are o anumit intenie). Instigatprul poate instiga o alt persoan care va instiga autorul (instituia instigatorului mediat). n lege nu sunt stabilite mijloacele prin care se comite instigarea.

Instigat (oricare persoan ce este subiect a infraciunii). Instigaul autor a unei componene speciale trebuie s fie subiect special. Instigat poate fi autorul, complicele i chiar un alt instigator

3. Activitatea instigatorului trebuie s determine personaa la comiterii infraciunii (n lipsa eforturilor depuse de instigator instigatul nu ar comite infraciunea. Pentru a fi considerat c este prezent instigarea intenia instigatului trebuie s apar dup implicarea instigrii.

4. Infraciunea comis de instigat trebuie s fie intenionat. n toate cazutile instigatorul acioneaz cu intenie direct. Motivul instigatorului poate s nu coincid cu motivul instigatului, la fel i scopul final poate s nu coinci.

Criterii de clasificare a instigrii:

1. Dup numrul de instigatori

Cu un instigator

Mai muli instigatori

2. Dup mijloace

Simpl

Calificat (violen, for fizic)

3. Dup rezultatul urmrit de instigator

Determinat (explic clar infraciunea ce trebuie cpomis)

Nedeterminata (instigatorul admite mai multe forma de comitere a aciunii infracionale. Explic scopul dar nu i mijloacele)

4. Dup modul de realizare a instigrii

Direct (comunic direct cu instigatul)

Indirect

5. Dup rezultat

Ireuit

Nereuit (nu a reuit s determine persoane la comiterea infraciunii)

Fr executare (instigatorul a determinat persoana la svrirea infraciunii, dar acesta nu a reuit s aduc pn la capt infraciunea sau renun la svrirea infraciunii)

COMPLICELE

Art. 42, alin (5): Se consider complice persoana care a contribuit la svrirea infraciunii prin sfaturi, indicaii, prestare de informaii, acordare de mijloace sau instrumente ori nlturare de obstacole, precum i persoana care a promis dinainte c l va favoriza pe infractor, va tinui mijloacele sau instrumentele de svrire a infraciunii, urmele acesteia sau obiectele dobndite pe cale criminal ori persoana care a promis din timp c va procura sau va vinde atare obiecte.

Activitatea complicelui poate fi realizad doar prin modurile exhaustiv prevzute de acest articol. Complicele nu realizeaz latura obiectiv i este cea mai puin periculoas activitate infracional n participaie.

Formele participaiei

1. Material/Fizic acel gen de contribuie la sv infraciunii prin care complicele acord ajutor fizic sau material (mijloase i instrument, nlturarea obstacolelor)

2. Intelectual contrubuie care din punct de vedere morac contrubuie la executarea infraciunii fr ns a organoza realizarea acesteia sau a determina persoan la comiterea infraciunii.Activitatea complicelui este cu intenie direct sau indirect (mai des indirect). Complicitatea se realizeaz prin aciuni i inaciuni. Comportamentul complicelui poate constitui aciuni ct legale att i ilegale ( e legal s procure o marf, e ilegal s procure bunurile dobndite pe cale infracional.

Activitatea complicelui este:

anterioar svririi infraciunii

concomitent svririi infraciunii

posterioar svririi infraciunii (acunde autorul, terge urmele)

Subiectul III

Formele participaiei.Reprezint aspectul exterior de manifestare a aciunilor coordonat a participanilor la infraciune. Formele de participaie se deosebesc dup gradul de coordonare a aciunilor reciproce...

Formele participaieie:

1. Simpl (Art. 44) - Infraciunea se consider svrit cu participaie simpl dac la svrirea ei au participat n comun, n calitate de coautori, dou sau mai multe persoane, fiecare realiznd latura obiectiv a infraciunii. (instituia coatoratului). Toi coparticipanii realizeaz integral latura obiectiv sau parieal. La aceast partoicipaie gradul de realizare a laturei obiective depinde de efortul comun a tuturor coautorilor i implicarea n realizarea laturii obiectiv este acceai pentru toi coautorilor. Ac inac coautorilor pot fi identice, omogene sau... doar c ffaptele lor sun ndreptate mpotriva aceluiai obiect juridic i intenia este unic. Coautoratul de regul se realizeaz cu nelegere prealabil dar e posibil i fr nelegere cnd e vorba la asocierea la activitatea infracional a unei persoane la alt persoan.2. Complex (Art. 45) - Infraciunea se consider svrit cu participaie complex dac la svrirea ei participanii au contribuit n calitate de autor, organizator, instigator sau complice. Latura obiectiv poate fi realizat de un singur autor sau de mai muli autori, este necesar ca nafar de persoanele ce realizeaz latura obiectiv s existe cel puin nc o persoan care aduce contribuia la sv infrac dar nu realizeaz latura obiectiv. Nu este necesar prezena tuturor participanilor. De regul se realizeaz cu nelegere prealabil dar este posibil i fr nelegere prealabil (cnd doar complicele se asociaz n procesul comiterii infraciunii). Aceeai persoan poate realiza diverse funcii, doar cu condiia c va mai fi o persoan ce nu v-a realiza latura oiectiv.3. Grupul criminal organizat (Art. 46) - Grupul criminal organizat este o reuniune stabil de persoane care s-au organizat n prealabil pentru a comite una sau mai multe infraciuni. Trsturi distincte:

Stabilitatea grupului presupune o statornicie, o coeziune de interese dintre membrii grupului criminal organizat. Se consider c grupul este stabil dac relaiile sunt pentru o durat ndelungat i sunt neschimbate iar rolurile sunt nprite dup contribuie nu doar la svrirea infraciunii ci i n cadrul grupului (conductor, membrii de rnd executori). De regul este o ierarhie a statutului membrilor, grupurile pot avea o mascot, un statut, un simbol i chiar i principii.

Organizare n prealabil a participanilor n vederea comiterii unei infraciuni organizarea nu doar n vederea comiterii infraciunii ci i organizarea n cadrul grupului i mereu este o nelegere prealabil privind nprirea pe roluri a membrilor n cadrul grupului.

Au un anumit scop scopul e definetivat pentru a comite una sau mai multe infraciuni.

Prezena armei de foc nu n toate cazurile, nu denot c este un grup criminal organizat, dar un astfel de grup ar putea avea i arm.

4. Organizaia (asociaia) criminal (Art. 47) - Se consider organizaie (asociaie) criminal o reuniune de grupuri criminale organizate ntr-o comunitate stabil, a crei activitate se ntemeiaz pe diviziune, ntre membrii organizaiei i structurile ei, a funciilor de administrare, asigurare i executare a inteniilor criminale ale organizaiei n scopul de a influena activitatea economic i de alt natur a persoanelor fizice i juridice sau de a o controla, n alte forme, n vederea obinerii de avantaje i realizrii de interese economice, financiare sau politice.

Trsturi distincte:

Este creat din doua sau mai multe grupuri criminale organizate - o reuniune de grupuri de grupuri crimanle.

Consolidarea grupurilor criminale organizate o coeziune mai mare dintre astfel de grupuri i este mai mult dect stabiitatea. Consolidarea presupune o legtur reciproc ntre grupurile criminale organizate, presupune divizarea activitii organizaiei ntre grupurille i membrii acesteia. Divizarea presupune existena structurilor de conducere, de regul organizaia criminal este condus de un consiliu ci nu doar de o singur persoan. Rolurile membrilor sunt mult mai variate i diversificate. De regul au o activitate internaional (legturi internaionale) i activeaz n anumite domenii (trafic de oameni, droguri, arme). Bugetul este format n urma realizrii activitii infracionale. Scopul influenarea activitii economice a persoanei fizice sau juridice, pentru obinerea de profituri sau interese de ordin economic, financiar sau politic.

Se formeaz doar cu nelegere prealabil

Conductorul este responsabil pentru toate aciunile infracionale sau de aciunile comise de oricare membru sau ter n folosul organizaiei. Fiecare membru rspunde pentru aciunile comise de sine.

Este o circumstan agravant

Subiectul IV

Rspunderea participanilor.

Temeiul rspunderii penale este acelai ca i acelai de comitera a infraciunii de o persoan:

Temei real svrirea in cumul a unei fapte ce intrunete semnele infraciunii dar care este realizat prin contribuia mai multor persoanel. Dei temeiul este unic fiacare participant v-a rspunde pentru faptele sale concrete realizate n cadrul participaiei n dependen de contribuia i rolul su la svrirea infraciunii.

Dac personale sunt atrase la rspunderea penal pentru svrirea infraciunii n participaie calificarea faptelor acestora se face n dependen de contribuia lor potrivit tipului de participant (Art. 42).

Temei juridic - ...Rspunderea:

1. Rspunderea n cazul participaiei nereuite nu este expres prevut de lege.

Forme:

Organizare nereuit - cnd persoana nu a organizat, nu a reuit s organizeze alte persoane pentru comiterea infraciunii, dar i atunici cnd persoanele au acceptat s comit infraciunea dar nu au comiso. Organizatorul v-a fi atras la rspundere penal pentru pregtirea de infraciune , dar ceilali ce nu s-au dat organizai nu vor fi artai la rspundere panal. Dac organizatorul sa organizat i autorul a nceput realizarea laturii obiective dar din cauza unor circumstane nu a finisat comiterea faptei atunci toi participanii vor fi atrai pentru tentativ de infraciune).

Instigare nereuit

- nereuit - nu a reuit s conving instigatul

- ... a reuit s conving dar instigatul a renunat comiterea infraciunii

Complicitate nereuit compicele nu a avut posibilitatea s i ndeplineasc obligaiile sau a realizat obligaiile sale dar de rezultatele acestora nu s-a folosit autorul. Poate fi pn la, n momentul sau dup comiterea infraciunii2. Rspunderea participanilor n cazul excesului de autor (Art. 48) Se consider exces de autor svrirea de ctre autor a unor aciuni infracionale care nu au fost cuprinse de intenia celorlali participani. Pentru excesul de autor, ceilali participani nu snt pasibili de rspundere penal.

Forme:

- Cantitativ autorul comite o fapt omogen cu cea la carea s-au neles participanii dar care depete fie gravitate infraciunii, fie obiectul juridic/valoarea social la cere se atenteaz sau modul de realizare astfel agravnd rspunderea penal a acestora. (Ex: se neleg la comiterea unei fapte fr prezena armei iar la comitere se folosete arma)- Calitativ autorul comite o alt infraciune dect cea la care s-au neles (nu este legat nici prin valoare, nici prin omogenitate). Acest efect apare cnd autorul comite fie o alt infraciune sau comite infraciunea la care s-au neles i nc o alt infraciune la care nu s-au neles

Nu mereu este posibil excesul de autor:

participanii nu determin limitele aciunilor autorului

ca rezultat survin urmri mai grave dect cele la care au convenit participanii

eroarea autorului3. Rspunderea participanilor n cazul comiterii infraciunii svrite de un subiect special calitatea de subiect special este necesar daor pentru autor nu i pentru ceilali. Situaia se complic cnd unul dintre participani comite latura obiectiv (devine coautor). Persoana ce realizeaz latura obiectiv a unei componene cu subiect special neavnd calitate de subiect special devine complice i v-a fi atras la rspundere penal n baza acestui rol la participaie.

4. Articolul 83.: Aplicarea pedepsei pentru participaie

Organizatorul, instigatorul i complicele la o infraciune, prevzut de legea penal, svrit cu intenie se sancioneaz cu pedeapsa prevzut de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ine cont de contribuia fiecruia la svrirea infraciunii, precum i de prevederile art.75.

Subiectul V

Implicarea la infraciune.Are tangene comune cu infraciunea prin legtur adiacent.

Activitate nepromis din timp de ctre subiectul care nu particip nemijlocit la svrirea infraciunii al crui pericol social const n faptul c se afl ntr-o legtur tangenial cu fapta a unei persoane sau a altei persoane.

Deosebiri de participaie- Lipsa legturii de cauzalitate dinte fapta comis i rezultatul survenit.La implicare rezultatul infracional survine indiferent de aportul sau contribuia persoanei implicate la infraciune, de regul acest aport survine dup consumare infraciunii i nu determin rezultatul acesteia

- n cazul implicrii la infraciune lipsete activitate n comun a fptuitorilor n aa mod lipsete cooperarea celui implica cu cel care a svrit infraciunea.

La implicare lipsete nu doar nelegerea prealabil dar i intenia celui implicat de a comite o infraciune realizat de autor sau ali participani. Spre eosebire de participaie, implicare poate aprea i n cazul infraciunilor svrite din impruden (dup comitere infraciunii persoana ajut criminalul s ascund urmele crimei)Formele implicrii la infraciune:

1. Tolerarea din nendeplinirea unor obligaii se comit alte infraciuni (neglijena n serviciu) (nu mai este prevzut de lege)

2. Nedenunarea (nu mai este prevzut de lege)

3. Favorizarea (este unica form prevzut de lege)

Favorizarea.

Formele favorizrii:

1. Promis (partipaie)

2. Nepromis (implicare la infraciune)

Implicare la infraciune este doar favorizarea nepromis.

Articolul 49. Favorizarea Favorizarea infractorului, precum i tinuirea mijloacelor sau instrumentelor de svrire a infraciunii, a urmelor acesteia sau a obiectelor dobndite pe cale criminal atrag rspunderea penal, n condiiile art.323, numai n cazul n care nu au fost promise din timp.Articolul 323. Favorizarea infraciunii (1) Favorizarea dinainte nepromis a infraciunii grave, deosebit de grave sau excepional de grave se pedepsete cu amend n mrime de la 200 la 500 uniti convenionale sau cu nchisoare de pn la 3 ani. (2) Nu snt pasibili de rspundere penal pentru favorizarea infraciunii soul (soia) i rudele apropiate ale persoanei care a svrit infraciunea.Trsturile favorizrii1. este o componen distinct de infraciune prevzut de Art. 323. n cazul constatrii persoana va fi atras la rspundere nu pentru infraciune ci pentru o componen distinct2. se realizeaz prin formele expres prevzute de Art. 49 Cod penal Favorizarea infractorului(ascunderea acestuia, ajutorarea lui cu imbrcminte, produse alimentare sau alte bunuri n vederea eschivrii de la urmrirea organelor penale, toate aciunile ce nu au fost comise din timp se atribuie la favorizarea acestui. Trebuie s fie un comportament activ ci nu o activitate pasiv)

Tinuirea mijloacelor sau instrumentelor

(ascunderea acestora, schimbarea locului aflri lor indiferent de faptul dac este instrument sau mijloc de comitere a infraciunii, distrugerea acestora n vederea impiedicrii descoperirii lor de ctre organele de urmrire penal)

Tinuirea urmelor

(oricale nlturare a umelor)

Tinuirea obiectelor dobndite pa cale criminal

(ascunderea acestora n msura n care s nu fe descoperite de ctre organele de drept) Dac bunuriele au fost dobndite, preluate n posesie de ctre fptuitor el va fi atras la rspundere nu pentru favorizare ci pentru prevederile Articolul 199

Dac formele de favorizare intrunesc semnele altei componene de infraciuni atunci persoana va fi atras pentru acea componen ci nu pentru favorizare

3. pentru favorizare nu a oricrei infraciuni ci pentru o infraciune de o gravitate sporit (infraciuni grave, deosebit de greve sau excepinale)4. pentru favorizarea de infraciuni nu sunt atrase la infraciune penal soil, soia sau rudele apropiate ale persoanei ce a comis infraciune (la momentul comiterii faptei)

Articolul 134. Rudenia (Cod penal) (1) Prin rudenie se nelege legtura bazatpe descendena unei persoane dintr-o alt persoan sau pe faptul c mai multe persoane au un ascendent comun. n primul caz, rudenia este n linie dreapt, iar n al doilea caz n linie colateral. (2) Gradul de rudenie se stabilete prin numrul de nateri. (3) Rudele unuia dintre soi snt afinii celuilalt so. Linia i gradul de afinitate snt asimilate liniei i gradului de rudenie. (4) Rude apropiate snt prinii, copiii, nfietorii, copiii nfiai, fraii i surorile, bunicii i nepoii lor.Tema Rspunderea penalSubiectul

I. Noiunea i principiile rspunderii penaleII. Temeiul rspunderii penale. Mecanismul de realizare a rspunderii penale

Bibliografie:

1.L. Simion Rspunderea penal ca instituie fundamentalp a dreptului penal Legea i Viaa Nr 1, 2012

2. L simion. Principiile rspunderii penale Legea i Viaa ,2008

3. G. Licinschii Unele aspete ale concepiilor privind rspunderea penal. Revista Naionalp de drept

4. G. Glatchii, B. Glavan Noiunea i coninutul rspunderii penale Revista Naional de drept 2010

5. A Borodac Rspunderea Penal legea i viaa 2015

Subiectul I

Noiunea i principiile rspunderii penale.Bazele dreptului Penal:

Infraciunea

Rspundere penal

Pedeapsa penal

Rspunderea penal este un gen de rspundere juridic, cea mai dur form form de realizare a rspunderii juridice nu doar sub forma de cinsecine. Ete o dezaprobare din partea societii, nu apar daor sanciuni ci i antecedente panele, apar diverse interdicii (nu poate indeplini anumite funcii publice)

Articolul 50. Rspunderea penal Se consider rspundere penalcondamnarea public, n numele legii, a faptelor infracionale i a persoanelor care le-au svrit, condamnare ce poate fi precedat de msurile de constrngere prevzute de lege.Articolul 51. Temeiul rspunderii penale (1) Temeiul real al rspunderii penale l constituie fapta prejudiciabil svrit, iar componena infraciunii, stipulat n legea penal, reprezint temeiul juridic al rspunderii penale. (2) Rspunderii penale este supus numai persoana vinovat de svrirea infraciunii prevzute de legea penal.Articolul 52. Componena infraciunii (1) Se consider componen a infraciunii totalitateasemnelor obiective i subiective, stabilite de legea penal, ce calific o fapt prejudiciabil drept infraciune concret. (2) Componena infraciunii reprezint baza juridic pentru calificarea infraciunii potrivit unui articol concret din prezentul cod.

Stricto sesno obligaia persoanei ce a comis infraciunea de a suporta consecinele nefavorabile ale comiterii fapte infracionale sub form de o sanciune juridico-penal cuncret

Lato senso obligaia statului de a supune rspunderii sanciunii juridico-penale persoanele ce au comis infraciunea iar pe de alt parte obligaia persoanei ce a comis infraciunea de a suporta urmrile sa consecinele acesteia

Trsturile rspunderii penale

1. Este o condamnare o dezaprobare a activitii penale ct i a persoanei din partea statului i a societii. Condamnarea se realizeaz ntr-o anumit form procesual penal sub anumite condiii.

2. Condmanarea trebuie s fie public procesul de realizare a atragerii la rspunderea penal este un proces public deschis iar n situaiile n care edinele judiciare din anumite considerente sunt nchise nefiind publice, dar chiar i la cele nchise prinunarea condamnrii se face public n edine deschise (secrete de stat, persoanele expuse violului, ect)3. Persoana este atras la rspunderea penal n numele leigi n interesele ntregii societi

4. Rspunderea este realiz ntr-o anumit form i condiii

5. Realizarea rsounderii poate fi precedat de realizarea unor constrngeri procesual penale (arestul preventiv, declaraia de neprsire a rii sau a unui localitti, reinerea persoanei) sunt un fel de msuri de asigurare a rspunderii penale

Dup 72 de ore persoan este liberat sau expus banuirii

Principiile Rspunderii Penale:

1. Legalitii (legalitatea nctriminrii i a pedepsei Art. 3)

2. Personalitii rspunderii penale (rspunderea personal)

3. Individualizrii rspunderii penale ( fiecare persoan este tras la rspundere penal i i se aplic pedeapsa penal strict n conformitate cu circumstanele, personalitatea, mediul n care a fost comis infraciunea)

4. Precribtibilitii rspunderii penale (aceast rspundere este prescriptibil, adic statul are anumite limite temporare pentru a atrage la rspundere ce a omis infraciunea cu excepia infraciunilor imprescriptibile

Articolul 60. Prescripia tragerii la rspundere penal (1) Persoana se libereaz de rspundere penal dac din ziua svririi infraciunii au expirat urmtoarele termene: a) 2 ani de la svrirea unei infraciuni uoare; b) 5 ani de lasvrirea unei infraciuni mai puin grave; c) 15 ani de la svrirea unei infraciuni grave; d) 20 de ani de la svrirea unei infraciuni deosebit de grave; e) 25 de ani de la svrirea unei infraciuni excepional de grave.

.....

5. Inevitabilitii rspunderii penale (persoana va fi atras la rspunderea penal cu condiia c nu va expira termenul de prescripie. Inevitabilitatea este o garanie de protecie a celor mai importante valori sociale. Ea decurge din obligaia statului de a atrage persoanele vinovate la rspunderea penal)

Este eficient o pedeaps inevitabil ci nu una dur

Subiectul II

Temeiul rspunderii penale. Mecanismul de realizare a rspunderii penale.

Articolul 51. Temeiul rspunderii penale (1) Temeiul real al rspunderii penale l constituie fapta prejudiciabil svrit, iar componena infraciunii, stipulat n legea penal, reprezint temeiul juridic al rspunderii penale. (2) Rspunderii penale este supus numai persoana vinovat de svrirea infraciunii prevzute de legea penal.

Temei real - svrirea infraciunii adic a faptei prevzute de legea penal

Temei juridic - componena infraciunii prevzut de legea penal

Pentru atragere la raspunderea penal trebuie s fie svrit o fapt prejudiciabil care este prevzut de o component de infraciune. Astfel nici fapta ct de prejudiciabil ar fi fr componen nu este un temei de rspundere penal la fel cum nici componena fr faptu nu va fi un temei de tragere la rspundere penal.

Mecanismul de realizare a rspunderii penale este o procedur special de tragere a persoanei la o form specific de rspundere juridic ce include n sine anumite etape, perioade de timp care se succed corespunztor fr ns a fi necesar realizarea tuturor acestor etape. Mecanismele sunt prevzute de codul de procedur penal dar i de alte acte normative (codul de executare , legea cu privire la activitatea de investigaie preventiv. Pentur anumite situaii rspundere penal se realizeaz pe anumite faze mai scurte iar n alte situaii perioada este mult mai ndelungat (n doctrin sunt enunate 5 faze)

1. de la momentul comiterii infraciunii i pn la momentul inceperii investigrii penale (poate avea loc pornirea procesului penal, este cea mai incipient atap unde pot fi fcute anumite aciuni limitate precum audiera anumitor persoane, cercetarea la locul faptei) 30 de zile dup care se decide inceperea urmririi penale sau nu.

2. etapa urmririi penale ( de la inceperea urmririi penale pn la tirmiterea cauzei n instana de judecat. Se aplic aciune de constrngere precum arestri , sechestrri de bunuri, persoana este bnuit, au loc audieri)

3. Condamnare primirea dosarului in instana de judecat pna la rminerea definitiv a sentinei. Etapa se finalizeaz cu sentina de condamnare cu alpicarea pedepsei/fr aplicarea pedepsei (a expirat termenul de prescripie de tragere larsoundere penal) sau cu sentin de achitare.

4. Etapa de executare a pedepsei statul este reprezentat de organele ce execut aplicarea pedeapsei. Fiecare participani are drepturi i obloigaii corelative (condamnatul trebuie s execute pedeapsa dar trebuie s i se respecte toate garaniile de asigurare a drepturilor sale.

5. Antecedentele - nu este obligatorie pentru toate situaiie (doar n cazul pedepselor privative de libertate, nu va genera un antecedent pedepsele neprivative de libertate) se manifest sub forma anumitor restrngeri pentru persoana care a fost condamnat (de obicei sunt restricii n diverse funcii publice). O dat cu stingere a antecedentului penal are loc reabilitarea de drept a acesteia iar la o noua infraciune se va considera c persioana se atrage pentru prima dat la rspunderea penal.

Tema: Liberarea de rspundere penal

Subiectul:

I. Noiunea, temeiul i condiiile liberrii de rspiundere penal

II. Tipurile liberrii de rspiundere penal:

- a minorilor

- cu tragere la rspundere contravenional

- n legptur cu renunarea de bun voie la svrirea infraciunii

- n legtur cu cina activ

- n legtur cu schimbarea situaiei

- liberarea condiionat de rspundere poenal

- n legtur cu expirarea termenului de prescripie de tragere la rspundere penal

Bibliografie:

1. B Glaban Aspecte juridico-penale privind liberarea de rspundere penal aminorilor Lege i Viaa nr. 12 din 2008

2. G. Gladchi Noi temeiuri de liberare a rspunderii penale necessitate i problem de aplicare Analele tiinifice ale USM din 2004

3. M. Lacu Liberarea de rsoundere penal n legtur cu cina activ prevzut n noul Cod Penal a RM Revista Naional de Drepte nr 3 din 2003

4. F. Srbu unele aspect ale prescripiei rspunderii penale Revista Naional de Drept nr. 3 din 2007

5. .

Subiectul I

Noiunea, temeiul i condiiile liberrii de rspiundere penal.

Principiul umanismului persoanan n anaumite condiii excepionale va facilita chiar i de liberare de rspundere panal (o graie din partea statului). Nu se constat nevinovia persoanei, ea comite infraciunea, ea se recunoate vinovat dar totui persoana nu suport acele consecine negative de aplicare i executare a pedepsei i respectiv de existen a antecedentelor panale. Are argumentare i pragmatic , n anumite cazuri se stimuleaz un comportament proactiv a fptuitorului de a recunoate vine, de a se ci i de a realiza sarcinile combeterii criminalitii anticipat. Liberarea este un drept a nstanei de judecat ci nu o obligaie, nsftana face uz de acest drept cnd constat c aplicarea i executarea pedepsei nu ar atinge scopurile sale.

Prin LDRP nu se incearc achitarea unor infractori, instana poate aplica acest drept doar cu anumite excepii, aplicnd doar n cazurile cnd aplicare pedepsei va avea un impact prea accesiv.

A suferit multiple modificri sub aspecte de coniunut, condiii i mod de realizare ( era o prerogativ doar a instanei de judecat iar acum e aplicat i de procurr.

Reprezint o liberare a persoanei ce a svrit infraciunea dra ulterior n virtutea unor circurmstane prevzute de legea penal i-a pierdut pericolul social de la aplicarea fa de ea din partea statului a msurilor juridice de constrngere sub form de pedeaps. LDRP nu reprezint o liberare de rspundere juridic, ori ea poate fi combimat cu tragerea larspundere civil sau disciplinar. Aceast liberare nu semnific c persoana nua comis infraciunea deoarece ea nu a comis o cauz de reabilitate a persoanei. Prin liberare persoana care este vinovat de svrirea unei infraciuni este scutit de obligaia de a executa o pedeaps penal. Ea poate fi aplicat att la faz de urmrire penal (tragere la rsp penal) prin ordonana motivat a procurorilui (ea poate fi contestat de parte vtmat n proces), ct i la etapa judecrii cauzei prin sentina de ncetare a procesului penal n cazurile prevzute de Art. 54 - 56 fie prin sentin de condamnare fr stabilirea pedepsei cu liberarea de rspundere penal (Art. 57 - 58).

Liberarea (persoana comite infraciune) nu trebuie s fie cu alte instituii cauzele ce nltur caracterul infracionala al faptei (persoana nu realizeaz comiterea infraciunii), au aceleai rezultate.

La liberare temeiul de tragere la rspundere penal exist, dar din anumite condiii se aplic aceast liberare.

Modalitate special de LR cnd un membru a unui grup criminal organizat sau a unei organizai criminale denun aciunile acesteia atunci el va fi liberat totalmente de rspundere penal. (n Cecenia au fost graiai toi care au predat armele).Tipuri:

1. General (Art. 53) (este un drept) se admite n cazul comiterii infraciunilor de o prejudiaciabilitate redus n situaiiloe i n condiiile expres prevzute de codul penal

2. Special (este o obligaie) - prevzut de componenele concrete ale prii speciale din Codul Penal care cu derogare de la prevederile prii generale admite liberarea de rspundere penal a persoanei i n cazul comiterii unei infraciuni de o gravitate sporti (Art. 278, 337)

Articolul 278.

(6) Persoana care a participat la pregtirea actului de terorism se libereaz de rspundere penal dac ea, prin anunarea la timp a autoritilorsau prin alt mijloc, a contribuit la prentmpinarea realizrii actului de terorism i dacaciunile ei nu conin o alt componen de infraciune.

Liberarea de rspundere penal de regul este un drept al judectorului sau a procurorului ci nu o obligaie dar n anumite corcumstane este o obligaie. n cazul expirrii termenului de prescripie de executare a pedepsei, astfel instana este obligat s libereze persoana.Tipurile de liberare:

Articolul 53. Liberarea de rspundere penalPersoana care a svrit o fapt ce conine semnele componenei de infraciune poate fi liberat de rspundere penal de ctre procuror n cadrul urmriri penale i de ctre instana de judecat la judecarea cauzei n cazurile: a) minorilor; b) tragerii la rspundere contravenional; c) renunrii de bun voie la svrirea infraciunii; d) cinei active; e) schimbrii situaiei; f) liberrii condiionate; g) prescripiei de tragere la rspundere penal.n dependen de condiii:1. condiionate sunt legate de anumite obligaii specile a persoanei ndeplinirea crora atreage liberarea definitive a persoanei (liberarea minorilor care ste cumulad de o msur de constrngere cu character educativ)

Articolul 59.Liberarea condiionatde rspundere penal n privina persoanei puse sub nvinuire pentru svrirea unei infraciuni uoare sau mai puin grave, care i recunoate vinovia i nu prezint pericol social, urmrirea penal poate fi suspendat condiionat, cu liberarea ulterioar de rspundere penal n conformitate cu procedura penal, dac corectarea acestei persoane este posibil fr aplicarea unei pedepse penale.2. necondiionate sunt definitive, dup aplicare lor nu se mai recurge la anularea liberrii i la atragerea persoanei la rspundere penal

Subiectul II

Tipurile liberrii de rspiundere penal.

1. Liberarea de rspundere penal a minorilorArticolul 54. Liberarea de rspundere penal a minorilor (1) Persoana n vrst de pn la 18 ani care a svrit pentru prima oar o infraciune uoar sau mai puin grav poate fi liberat de rspundere penal n conformitate cu prevederile procedurii penale dac s-a constatat c corectarea ei este posibil fr a fi supus rspunderii penale. (2) Persoanelor liberate de rspundere penal,n conformitate cu alin.(1), li se pot aplica msurile de constrngere cu caracter educativ, prevzute la art.104.

Condiii:

- nfraciunea s fie svrit de ctre un minor

Nu e clar dac persoana trebuie s aib calitate de minor la svrirea infraciunii sau la momentrul judecrii, dar el este un tip special de liberare astfel el trebuie s fie minor la momentul judecrii. Dei este binecunoscut c la judecare se iau n considerare calitile persoanei la comiterea infraciunii

- pentru prima dat

Cnd ea realmente este comis pentru prima dat sau sunt stinse antecedentele penale sau persoana anterior a fost liberat de rspunderea penal sau s-au scurs termenii de prescripie de atragere la rspunderea paneal sau sunt careva impedimente de tragere la rspunderea penale a persoanei pentru crima comis anterior

- infraciunea s fie uoar (2 ani inclusiv) sau mai puin grav (5 ani inclusiv)

Nu se ia in considerare pedeapsa ci crima comis.

- s fie posibil corectarea persoanei fr tragerea ei la rspundere penal

Este un criteriu apreciativ, l determin organul care aplic liberarea, se ia in considerare personalitatea minorului, comportamentul acestuia n tiompul infraciunii i dup comiterea infraciunii, caracteristica lui de la locul de studii/munc. Ca i indici pozitivi ar fi recunoaterea vinoviei, cina sincere, contribuirea la descoperirea infraciunii, recuperarea prejudiciul. Instana va trebui s i motiveze decizia.Liberarea minorului poate fi cumulat cu aplicare constrngerilor cu caracter educativ (Art. 104).

Liberarea minorului cu aplicarea internrii intr-o instituie special de nvmnd i de reeducare este admis doar prin jotrrea instanei de judecat (n fond aceast msur de constrngere este o mgur restrictiv de liberatate)

Dac minorul eschiveaz de la executarea msurilor cu caracter educativ instana de judecat la propunerea organelor abilitate poate anula liberarea de rsoundere penal cu solicitarea procurorului de a trimite in instana de judecat a minorului i aplicarea pedepsei pentru acesta.Este un drept ci nu o obligaie, liberarea se consider un tratatment preferenial, sunt i acte internaionale cu privire la administrarea justiiei fa de minori, unde este preferabil un alt trataemnt dect aplicarea pedepsei. Se aplic pedepse doar dac msurile cu caracacter educativ nu are fi eficiente 2. Liberarea de rspundere penal cutragerea la rspundere contravenional

Se aplic dac persoana a comis o infraciune dar n prezena anumitor condiii prevzute de lege rspunderea penal este substituit cu rspunderea cintravenionalCondiii:

- svrirea infraciunii pentru prima dat

- s fie uoar sau mai puin grav

- s fie posibil corectarea persoanei fr aplicarea pedepsei

Comportamentul pn la comiterea infraciunii i dup

- persoana s i fi recunoscut vina

Se consider c i-a recunoscut vina cnd persoana n pofida dreptului de a tcea i de a nu face declaraii mpotriva sa declar despre svrirea infraciunii recunoscnd implicarea acestuian calittea de autor, complice, instigator la comiterea infraciunii. Trebuie s se respecte forma procesual penal de recunoatere a vinoviei (proces verbal sau declaraie). El accept toate circumstanele factologice constatate de instana de judecat n raport cu anumite fapte i circumstane.Recunoatere i cina sincer sunt diferite dar exist o legtur dintre recunoatere i la constatarea c persoana poate fi corectat fr atragerea la rspunderea penal.

- s fie recuperat prejudiciul cauzat

Prin nartur, recompens bneasc sau prin alt mod posibil

Aviz a CSJ referitor la compensarea prejudiciului moral

Sanciuni amend (nu mai mare de 150 u.c) sau arest contravenional nu au natur penal, ele nu sunt pedepse penale. Pedeapsa penala ncepe de la 150 u.c.Se va aplica de procuror i instane de judecat, dar liberarea arestului... doar de ctre instana de judecat.Nu se admite liberarea n cazul infraciunii de la Art 326.3. Liberarea de rspundere penal n legtur cu renunarea binevolo

Condiii binevol i definitive

Condiii la Participaie1. Autor - reanunarea este posibil pn la consumarea infraciunii,

2. Instigatorul i Organizatorul - doar dac prin anunarea organelor competente a fost prentmpinat comiterea infraciunii (ntiinarea din timp organele de drept, nerealizarea infraciunii)

3. Complicele dac acesta a intreprins toate msurile necesare n vederea prentmpinrii comiterii sau reazlizrii infraciunii. Nu este renunare cnd el pur i simplu renun la ndeplinirea funciilor sale fr a anuna ceilali participani

4. Liberarea de rspundere penal n legtur cu cina activ.

Trebuie ca prin autodenunarea persoanei se stimuleaz combaterea criminalitii.

Condiii de liberare:

1. S fie o infraciune comis pentru prima dat

2. Usoar sau mai puin grav

3. Persoana s denune

4. S contribuie la descoperirea infraciunii

5. S compenseze dauna material cauzat sau s repare prin alt mod prejudiciul cauzat

Condiii speciale:

1. Autodenunarea Art. 264 Cod Procedur penal autodenunarea reprezint ntiinarea benevol fcut de o pf sau pj despre svrirea de ctre ea a unei infraciuni n cajul n care organul de drept nu sunt la curent despre aceast infraciune, nu poate di denunare dac orgenele de drept cunosc c crima a fost comis dar nu tiu locul i alte detalii. Dac persoana este cunoscut dar reste dat n cutare deasemenea nu se va aplica autodenunareaFormele:

- verbal se va ncheia un proces verbal cu nregistrarea audio sau video

- scris

Autodenuarea presupune recunoaterea vinoviei.

Atodenunare calomnioas - Dac persoana se autodenun iar autodenunul este fals atucni el nu poatr apoi solicita despgubiri pentru rspunderea penal la care a fost atras

2. Contribuirea activ - Comportament activ n vedearea descoperirii altor participani, a urmelor, obiecteloe infraciunii pn cnd infraciunea va fi descoperit. Se admite participare activ chair dac nu s-au descoperit toate aspectele infraciunii. Iniiativa trebuie s parvin dela persoan i trebuie s aib un comportament activ n acest sens. Dac autodenunarea trebuie s fie la iniiativa proprie contribuirea activ uneori poate fi solicitat de orgenele de urmrire penal.

E nevoie cumulul acestor dou condiii?

Sa constatat c e suficient s fie realizat doar una dintre ele.Este posibil liberarea de rspundere penal n legtur cu cina chiar i referitor la infraciuni mai grave dac este expres prevzut de lege5. Liberarea de rspundere penal n legtur cu schimbarea situaiei.

Este cel mai rar tip de liberare, se admite n legtura schimbrii situaiei doar de instana de judecatp prin sentina de condamnare i de aplicare a condamnrii.

Se admite

- cnd se schimb situaiea de fapt

- cnd se schimb persoanlittaea persoanei

Se aplic doar de instanele de judecat prin sentina de condamnare fr aplicarea pedepsei cu aplicarea liberrii de rspundere penal

Schimabrea situaiei schimbri politice, socilae, economice, financiare.

Pierderea pericolului social al persoanei datorit comportamentului fptuitorului prejudiciabilitatea faptei scade (dup un raport sexual cu un minor, majorul declar c se cstorete cu acel minor)

Condiii:

1. Comiterea pentru prima oar a infraciunii

2. Infraciunea s fie grav, mai puin grav

3. Fapta s i peard pericolul socila sau persoana s i piard pericolul socia datorit schimbrii situaiei

Articolul 58. Liberarea de rspundere penal n legtur cu schimbarea situaiei Persoana care pentru prima oar a svrit o infraciune uoar sau mai puin grav poate fi liberat de rspundere penal dac, datorit schimbrii situaiei, se va stabili c persoana sau fapta svrit nu mai prezint pericol social.

6. Liberarea condiioant de rspundere penal

Se face n exclusivitate de procuror

Iniia se fcea doar de instan acum doar de procuror.

E o liberare condiionat adic pentru o perioad de timp persoana are anumite ogligaii pe care trebuie s se respecte, dac nu le respect se va aplica sanciunea penal.

Condiii:

- pentru svrirea unei infraciuni

- uoare sau mai puin grave,

- i recunoate vinovia

- nu prezint pericol social,

- urmrirea penal poate fi suspendat condiionat

Condiii special

- persoana s fie pus sub nvinuiri cnd n baza unei ordanane motivate a procurorului i pe baza prevederilor codului procesual se nainteaz nvinuirea persoanei.

- persiana s recunoasc vinovia persoana n pofida faptului de a tcea persoan i recunoate vinoviei n totalitate, nue ste obligatoriu ncheierea acordului de recunoatere a vinovieie

Procuroru n baza unei ordonane suspend urmrirea penal pentru perioada unui an i aplic persoanei una sau mai multe condiii/obligaii prevzute de Art. 511 Cod de Procedur Penal:

S nu prseasc localitatea

S comunice organul de urmrire penal schimbarea domiciliului

S nu svreasc infraciuni/contravenii

S continuie lucrul sau studiile

S particile la un program special de tratament sau consiliere pentru deducerea comportamentului violnt

Dac timp de un an persoan respect obligaiile prin ordonana motivat a procurorului persoana este liberat de rspunderea penal

Dac obligaiile sunt nerespectate procurorul anuleaz ordonana i cazul se treansmite pentru judecare instanei d ejudecat

Nu poate fi aplicat liberarea condiionat:

1.Persoanele ce au antecedente panele

2. ce sunt dependente de alcool sau droguri

3. cu funcii de rspundere ce au fcut abuz de serviciu

4. ce au comis infraciuni contra securitii statului

5. ce nu au reparat prejudiciul cauzat prin infraciune

7. Liberarea de rspundere penal n legtur cu expirare a termenului de prescripie de atragere la rspundere penal.

Dreptul de a atrage la rspunderea penal nu este perpetuu.

Prescripia tragerii la rspundere poenal este u tip de liberare de rspundere pentru infraciune datorit trecerii n anumite condiii prevzute de lege a unui interval de timp de la momentul comiterii infraciunii pn la momentul rmnerii definitive a hotrrii instanei. n urma expirrii termenului de prescripie statul pierde dreptul, iar infractorul pierde obligaie de a fi supus rspunderii penale. Expirare acestui teremn nu nseamn ecluderea dreptului de a atragere la alt tip de rspundere (Ex. Rspunderea cvil). Liberarea nu reabiliteaz aici persoana i nici nu constat comitere infraciunii. De obicei dac persoan este inocent ea va insista pentru prelungirea termenului pentru ai demonstra vinovia.

Expirarea termenului este un fapt mplinit, el se constat de instan asfel urmrirea penal fie nu se ncepe, nceteaz sau se nceteaz procesul penal.

Art. 60 stabilete termenele:

(1) Persoana se libereaz de rspundere penal dac din ziua svririi infraciunii au expirat urmtoarele termene: a) 2 ani de la svrirea unei infraciuni uoare; b) 5 ani de lasvrirea unei infraciuni mai puin grave; c) 15 ani de la svrirea unei infraciuni grave; d) 20 de ani de la svrirea unei infraciuni deosebit de grave; e) 25 de ani de la svrirea unei infraciuni excepional de grave.

Aceste termen curg din momntul comiterii infraciunii, sau n instana de judecat.

Curgerea termenului de prescripie de diferit:

Prelungite de la momentul comiterii ultimului act infracional

Concursul real termenul se calculeaz pentru fiecare infraciune

n participaie din moentul comiterii faptei de ctre autor

Pentru minori termenul este njumtit

Pentru a invoca tremenul de prescripie curgerea acestuia trebuie s fie nestingherit adic s nu aib loc suspenadarea sau ntreruperea lui.

ntrerupere ncetarea curgerii termenului ca rezultat a comiterii unei noi infraciuni pentru care legea penal prevede o pedeaps mai mare de 2 ani de nchiasore.

Suspendare intreruperea temporar a curgerii acestuia ca rezultat a eschivrii persoanei de la urmrirea penal

La ntrerupere tot ce acurs pn a curs pn la acel moment se ntrerupe i dup comiterea infraciuni in termenul se calculeaz din nou

De regul termenul de prescripie ese tipic pentru toate infraciunile, dar sunt i infraciuni inprescriptibile pentru acre statul are dreptul s atrag oricnd persoana la rspunder epenal.

- infraciuni de rzboi

Pace i securitatet a omenirii

De torur tratament inumam degradant

Infraciuni prevzute de tratate

La infraciuni excepional de greve aplicare termenului de prescripie i liberarea este un drept a instanei.

Statul pierde dreptul de atragere la rspundere oenala de la periada de 25 de ani de la comiterea infraciunii cu condiia c nu comite noi infraciuni.

Tema: Pedeapsa penal

Bibliografie:

1. Constantic Florea Pedeapsa penal, scopurile i aplicarea ei Analele tiinifice ale USM din 1998.

2. Vladimir Grosu Persoana Jurodoc i pedeapsa penal Revista Naional de drept din 2004

3. Cioban Igor Pedeapsa cu nchisoare i pedeapsa cu moarte. Opinii i contriverse.

4. I. graur Esena pedepsei penale Revista naional de drept

5. Conceptul i trsturile pedepsei penale Analele tiinifice ale USM din 2001

6. Scopul pedepsei n legislaia Naioanl a RM din 2002

7. Martin Unele probleme privind aplicarea i executarea pedepsei penale sub fprm de munc remunerat n folosul comunitii Studia universitatis nr.3 din 2007

8. Codul de executare. Republicat din 5 decembrie 2010

9. Hotrrea de guvern nr. 1643 din 31 decembrie 2003 despre aprobarea regulamentului cu privire la modul de executare a pedepsei penale sub form de munc neremunerat n folosul comunitii. Din 23 ianuarie din 2004

10. Hotrre de Guvern nr. 583 din 26 mai 2006 cu privire la aprobarea statutului executrii pedepsei de ctre condamnai din 16 iunie 2006

11. Hotrre a plenului Curii Supreme de Justiie pentru executarea muncii neremunarate...

Subiectul:

I. Noiunea i trsturile pedepsei penale

II. Scopul i funciile

III. Clasificarea pedepselor penale. Sistemul pedeselor penale

IV. Tipurile de pedepse penale.

- Pedepsele aplicate persoanelor fizice

- Pedepsele aplicate persoanelor juridice

Subiectul I

Noiunea i trsturile pedepsei penale.

Articolul 61. Pedeapsa penal: este o msur de constrngere statal i un mijloc de corectare i reeducare a condamnatului ce se aplic de instanele de judecat, n numele legii, persoanelor care au svrit infraciuni, cauznd anumite lipsuri i restricii drepturilor lor.

Trsturi:

1. Este o msur de constrngere.

Este o msur aplicat forat indiferent de voina condamnatului, unele pedepse se aplic doar cu acordul comdamnatului (ex. Munc n folosul comunitii)

2. Pedeapsa este o msur de constrngere statal.

Pedeapsa eman din partea statului, se aplic de ctre organul specializat (instana de judecat), n baza unei anumite proceduri, adic procesul judiciar, proces penal i se aplic n numele legii. Ceea ce presupune c pedeapsa penal nu este o pedeaps a unui particular dar este reacia oficial a statului la comiterea infraciunii.

3. Este o msur de constrngere statal prevzut de legea penal.Ca i pedeaps apare doar acea constrngere care expres este prevzut de codul penal. Orice alt constrngere statal ce nu este prevzut de Codul Penal nu este o pedeaps penal.

4. Pedeapsa penal se aplic doar pentru comitere infraciunii.

Acest tip de constrngere statal nu poate fi aplicat ca rezultat a nclcrii civile, a muncii, alte delicte. Cu excepii doar dc aceasta nu ndeplinesc semenele unei componene de infraciuni.

5. Pedeapsa penal se aplic doar persoanelor ce au comis infraciuni.

Pedeapsa nu poate fi aplicat rudelor infractorului, afinilor. Ceea ce nu putem spune de delictul civil.

6 Pedeapsa cauzeaz anumite lipsuri i restricii.

Pedeapsa cereaz un disconfort de anumit gen:

- fizic (detenie)

- material (amendan)

- moral (retragerea gradului militar, titlului de calificate, retragerea distinciei de stat)

n dependen de tipul de pedeaps coninutul restrngerii se bazeeaz pe anumite restricii.

7. Pedeapsa este un mijloc de corectare i reeducare.

Pedeapsa penal se aplic pentu anumite scopuri socila utile pentru viitor, prin aplicare pedepsei statul urmrete schimbarea comportamentului persoanei din unui criminal n unul pozitiv sau cel puin inofensiv.

8. Aplicarea pedepsei penale genereaz survenirea antecedentelor penale.

Antecedentele sunt specifice n exclusivitate dreptului penal.

Articolul 110. Noiunea de antecedente penale Antecedentele penale reprezint o stare juridic a persoanei, ce apare din momentul rmnerii definitive a sentinei de condamnare, genernd consecine de drept nefavorabile pentru condamnat pn la momentul stingerii antecedentelor penale sau reabilitrii.

Antecedentele sunt specifice n exclusivitate dreptului penal.

Pentru a fi o trstur eficient n lupta cu criminalitatea pedeapsa penal trebuie s fie:

- Util

- Raional

- Echitabil

- Inevitabil

Subiactul II

Scopul i funciile.

Scopurile pedepsei penale:

1. Restabilirea echitii sociale.Este un scop nou, n precedentul Cod Penal nu era acest scop. Se va considera c este restabilit echitatea social dac pe de o parte vor fi luate n calcul interesele statului de a trage la rspundere penal persoana i de a aplica o pedeaps potrivit prevederilor legii precum i interesele victimeleo/prilor vtmate de a compensa prejudiciile materiale i suferinele moralecauzate de comiterea infraciunii, iar pe de alt parte se vor lua n considerare interesele condmanatului de a fi tras la rspundere penal doar pentru infraciunea comis i de a i se aplica doar pedeapsa prevzut de lege, individualizat n baz acriteriilor i mijloacelor prevzute de codul penal . Scopul dat va fi realizat dac va fi compensat prejudiciul cauzat statului, societii i a persoanelor vtmate iar pe de alt parte va fi aplicat o pedeaps proporional caracterului i gravitii infraciunii i personalitii celui condamnat. Restabilirea echitii sociale exclude aplicarea pedepselor inumate i degradante, cauzarea suferinelor fizice i psihice condamnatului i njosirea demnitii acestuia. Restabilirea echitii sociele nu nseamn rzbunarea prii vtmate, deoarece restabilirea are loc i cnd partea vtmat nu este satisfcut de pedeapsa aplicat.2. Corectarea comdamnatului.- corectare moral (s devin membru activ a societii) - adiional

- corectare juridic (s nu mai comit infraciuni) obligatoriu

Prin carectarea condmanatului se presupune schimbarea comportamentului i atitudinii antisociale a acestuia n msura n care dup executarea pedepsei fostul condamnat dac nu va deveni un membru activ a societii cu un comportament pozitiv, social util cel puin s devin inofensiv, s nu comit noi infraciuni. Prin alicarea pedepsei se tinde sprec corectarea moral a condamnatului dar este suficient doar corectarea juridic cnd cel condmanat nu mai comite noi infraciuni. Sub acest aspect corectarea condmanatului ca i scop a pedepsei penale se apropie de scopul preveniei speciale a acelui condamnat.

3. Prevenirea comiterii de noi infraciuni din parte condamnatului (preveniea special)

Const din prevenirea de noi infraciuni de persoane ce deja au fost atrai la rspunderea penal i au trecut prin consecinele acestora. Eceste persoane au fost n conflict anterior cu legea penal astfel rezult i specificul acestui scop prin influenarea comportamentului acestor persoane.

- aplicarea unei pedepe individualizat

- aplicare unei pedepse echitabile

- realizarea eficient a mijloacelor de corijare n raport cu aceste persoane

Pentu a asigura prevenia special pedeapsa tebuie s fie suficient de intimidant, iar constrngerea trebuie s fie egal gradului de prejudiciabilitate. Gradul de intimidare i constrngere trebuie s fie limitat, o constrngere excesiv nu va fi eficient, nu va fi acceptat adecvat de destinatar i pe cale de constrngere nu se va realiza prevenia special.

Va fi realizat scopul preveniei speciale dac dup executarea pedepsei persoana nu va mai comite infraciuni.

4. Prevenirea comiterii de infraciuni de ctre alte persoane (prevenia general)

Const n prevenirea comiterii infraciunilor din parte altor persoane ce anterior nu au fost atrase la rspundere, spre deosebire de prevenie special ce are un cerc determinat prevenia general se aplic tuturor membrilor societii ce nu au fost atrai la rspunderea penal (sunt doar persianele ce pot fi atrase la rspundere penal dar nu au fost atrai, nu cad sub inciden copii, persoanele cu dizabilitai).

Adiional:

- comit infraciuni de tip generic

- nu comit infraciuni din cultur

- nu comit infraciuni din frica de pedeaps

Prevenia general se adreseaz tuturor pernsoanelor, fie ele cu un moral ridicat sau nu.

Realizarea preveniei generale:

1. Informare populaiei despre existent legii penale (se face prin publicare n M.O.)

2. Aplicarea eficient a pedepsei (preveniea este n coraport strns cu orrganele de urmrire penal i cu instanele de judecat) 3. Prevenia general se consider realizat n raport cu fiecare persoan n parte dac aceast pe parcursul vieii sale nu a comis infraciuni.

Funciile pedepselor:

Funciile sunt scopurile imediate ale pedesprei, pentu a atinge un anumit scop pedepsele trebuie s aib anumite funcii.

1. Educativ pedeapsa se aplic n vederea schimbrii comportamentului infracional a fptuitorului sau prevenirii unui eventual comportament infracional. Prin cunoaterea sistemului de pedepse i modul de aplicare a acestpra de ceilali membri a societii. Dac pedeapsa nu are realiza unciea educativ atunci aceasta ar fi doar o intimidare pentru fptuitor

2. Exemplaritate pedeapsa i n special aplicarea pedepsei la cei ce au comis infraciuni este un exemplu c nu trebuie s comite infraciuni ct pentru condamnat att i pentru ceilali membri a societii. Funcia data se realizeaz doar dac exist un mecanism eficient a organelor de drept. Se realizeaz dac sanciunea este prompt i inevitabil.

3. Constrngere pedeapsa este o msur de constrngere i intimidarea persoanelor condamnate i survenirea efectelor negative (de ordin material/moral/fizic) este o consecin normal i natural a aplicrii pedepsei. Fiindc doar pedeapsa ce este subicient de intimidant poate ndeplini funcia educativ i de exemplaritate.

4. De eliminare const n nlaturarea infractorului din mediul n care a fost comis infraciunea sau care a favorizat comiterea infraciunii. Unumite infraciuni sunt pentru eliminare perpetu (detenia pe via, pedeapsa capital n unele state)

Aceste scopuri se tind a fi aplicate prin orice pedeaps fie ea principal sau secundar

Subiectul IIIClasificarea pedepselor penale. Sistemul pedeselor penale.

Clasificarea pedepselor este o nprire a pedepselor n anumite grumuri relativ omogene n dependen de anumite criterii, semne n vederea realizrii ct mai eficiente a pedepsei penale. Exist criterii legale la fel i doctrinare.

Dup subiect:

1. Persoane fizice (Art 62)

2. Persoane juridice (Art 63)

Articolul 62. Categoriile pedepselor aplicate persoanelor fizice (1) Persoanelor fizice care au svrit infraciuni li se pot aplica urmtoarele pedepse: a) amend; b) privare de dreptul de a ocupa anumite funcii sau de a exercita o anumit activitate; c) retragere a gradului militar sau special, a unui titlu special, a gradului de calificare (clasificare) i a distinciilor de stat;d) munca neremunerat n folosul comunitii; f) nchisoare; g) deteniune pe via. (2) nchisoarea i deteniunea pe via se aplic numai n calitate de pedepse principale. (3) Munc neremunerat n folosul comunitii poate fi aplicat ca pedeaps principal sau n cazul condamnrii cu suspendarea condiionat a executrii pedepsei - n calitate de obligaie pentru perioada termenului de prob. (4) Amenda, privarea de dreptul de a ocupa anumite funcii sau de a exercita o anumit activitate se aplic att ca pedepse principale, ct i ca pedepse complementare. (5) Retragerea gradului militar sau special, a unui titlu special, a gradului de calificare (clasificare) i a distinciilor de stat se aplic numai n calitate de pedeaps complementar.Articolul 63. Categoriile pedepselor aplicate persoanelor juridice (1) Persoanelor juridice li se pot aplica urmtoarele pedepse: a) amend; b) privare de dreptul de a exercita o anumit activitate; c) lichidare. (2) Amenda se aplic n calitate de pedeaps principal. (3) Privarea persoanei juridice de dreptul de a exercita o anumit activitate i lichidarea acesteia se aplic att ca pedepse principale, ct i ca pedepse complementare. Dup gradul de autonomie a pedepselor:

1. Principale pot fi aplicate desinestttor sau mpreun cu alte pedepse complimentare, doau pedepse principale nu pot fi aplicate concomitent pentru aceeai fapt, pedepsele prinicipale au cle mia nalt grad de autonomie. (Ex: deteniune pe via , amenda)2. Complementare pedepse fr grad de autonomie, se aplic doar alturi de o pedeaps principal. Pot fi aplicate concomitent mai multe pedepse complimentare, dar o pedeaps complimentar nu poate fi aplicat dect mpreun cu o pedeaps principal.

Exist o singur pedeaps complimentar absolut (5) Retragerea gradului militar sau special, a unui titlu special, a gradului de calificare (clasificare) i a distinciilor de stat se aplic numai n calitate de pedeaps complementar. i mai exist pedepse care pot fi ct principale att i complimentare, dac o pedeaps este principal sau secundar depinde de voina legiuitorului. Astfel de pedepse se numesc mixte, ex. Emenda, privarea de dreptul de a ocupa o anumit funcie, lichidarea persoanei fizice. Amenda uneori este pedeaps principal dar alteori este pedeaps complimentar

Dup coninutul constrngerii din cadrul pedepsei

1. Privative de libertate constau n izolarea criminalului

- pedeapsa cu nchisoare

- deteniunea pe via

2. Privative de drepturi privarea de a ocupa o anumit funcie (pf) de a efectua o anumit activitate (pj)

3. Restrictive de drepturi limitarea modului de realizare a unui drept. (Ex. Munca neremunerat n folosul comunitii)

4. Pecuniare constrngerea se manifest sub form de scnciune bneasc (Ex. Amenda)

5. Morale constrngerea const n influenarea din punct de vedere moral asupra fptuitorului

n dependen de termenul de executare a acestora1. Temporare dureazu un anumit termen, majoritatea pedepselor sunt temporare

2. Fr termen/perpetue pedeapsa este pentru totdeauna, retragerea gradului militar, distinciei de stat, detenia pe via.

3. Cu executare imediat amenda, dar dup ultimile modificri i amenda poate fi o pedeaps pe termen

Sistemul pedepselor .

Sitemul pedepselor este o list exhaustiv de pedepse prevzute de legea penal, aranjate ntr-o anumit ordine ierarhic dup anumite criterii i n special dup gradul de constrngere a aceastora. Sistemul de pedepse este o categorie dinamic, el poate fi extins sau restrns n dependen de politic intern a statului.

n fapt putem vorbi edespre 2 subsisteme a pedepselor penale aplicate presoanelor fizice i aplicate persoanelor juridice.

Trsturile sistemului de pedepse:- reprezint o totalitate de pedepse. (Doar o msur de constrngere prevuzut n sistemul pedepselor reprezint o pedeaps penal)- este o anumerare exhaustiv (instana nu poate aplica p pedeaps neprevzut de lege, doar legiuitorul extinde sau restrnge lista pedepselor)

- este o lips obiligatorie a instanei de judecat (instana paote alege doar o pedeaps din sistemul pedepselor)

- pedepsele se afl ntr-o anumit ierarhie , consecutivitate (aceast ierarhie nu este n totalitate restectat de sistmeul nostru, a fost admis o abatere de la regul. Pedepsele sunt expuse de la cele mai blinde la cele mai dure sau viceversa, n RM sunt expuse de la cele mai blnde la cele mai dure. O pedeaps mai dur se va aplica dac cea mai blnd nu va fi eficient. ncepe cu amenda este urmat de privarea dreptului de avea o anumit funcie, mai sunt cteva pedepse iar apoi apare munca neremunerat astfel nu se respect ierarhia. Pedepsele sunt stabilite ntr-o anumit corelaie, legiuitorul stabiliete care pedepse sunt principale, complimentare i mixte)

- Se bazeaz pe principiului n dreptul panal i principiul umanismul de aplicare a pedepsei penale (din sistem sunt excluse pedepsele capitale, inumane, degradante i pedepsele corporale).

n RM prevaleaz pedepsele neprivative de liberatat/ pedepsele alternative. Din totalitatea pedepselor doar 2 sunt privative.

Subiectul IVTipurile de pedepse penale.

Pedepse principale:

Munca neremunerat n folosul comunitii.

ART. 167 - antrenarea condamnatului nafara timpului de munc i studii la munc determinat de administraia public local. m cazul militarilor n termen sau militarilor cu termen redus aceast munc neremunerat const n antrenarea acestora n timpul liber la munci determinate de comandamentul unitii militare n conformitate cu cerinele regulamentelor militare. Munca ca i constrngere ar da efect corecional doar dac ea va fi acceptat, dac persoana pedepsit refuz actunci nu se va ndeplini funcia corecional.Aceasat este ce mai recent pedeaps prevzut de sistemul de pedepse penale, a fost prevzut pentru prima dat o dat cu actualul Cod Penal i a fost pus n aplicare din 2004.

Caracteristici:

- pedeaps principal (se palic i se execut desinestttor, potrivit Codului Penal poate fi aplicat ca i o obligaie n termenul de prob n cazul condamnrii persoanei cu suspendarea convenionat a executrii pedepsei, n aceast ultim situaie munca neremunerat n folosul comunitii nu a apare ca o pedeaps ci ca o obligaie, neexecutarea creia ar atrage dup sine anularea acestul tip special de liberare de pedeaps)

- pedeps alternativ (coniunutul pedepsei const n antrenarea persoanei la anumite munci reprezentndmecanismul de realizare)- pedeaps neprivativ de liberatate (persoana nu va fi izilat, aceasta este o pedeaps comunitar care se execut nu doar n folosul sacietii dar i n societate)

- pedeaps restrictiv de drept (prin aplicarea pedepsei date se restrnge dreptul la odihn pentru c se execut n timpul libr a condamnatului, pe de alt parte se restrnge dreptul la munc, dreptul de a alege liber munca)

- este unica pedeapsa ce se aplic doar cu acordul condamnatului (nu exist prevederi exprese referitor la acord dar este o Hotrre a Plenului CSJ. n azul n care condmanatul s-ar opune executrii unei munci ce poate aplicate n executarea acestei pedepse s-ar pune sub nclcare normele convenionale la care RM face parte referitoare la munca forat, exist excepii: executarea muncii pe perioada deteniei, etc.)

- este o pedeaps care dureaz n temen (pn la 18 luni)- este unica pedeaps ce se calculeaz n ore (Mrimea pedepsei este de la 60 pn la 200 de ore de munc n folosul comunitii ce trebuie realizate ntru-un termen de nu mai multe de 18 luni. Legea stabilete nr de ore zilnice maxime de la 2-4 ore pe zi, iar reeind din Hotrirea de Guvern condamnatul este antrenat 2 ori pe zi n zile lucrtoare i 4 ore n zile n care nu este antrenat la munc. E stabilesc aceste limite pentru a nu prevala nr. de ore de munc maxim admisibile pe zi de Codul Muncii)

Particulariti:

1. Const n prestarea unei munci gratuite condamnatul nu este compensat pentru munca efectuat, gratuitatea muncii i reprezint constrngerea statalp manifestat prin coninutu acestei pedepse.2. Munca se presteaz n folosul comunitii este interzis antrenarea condamnailor la munci n interes personal.

3. Munca se execut la obiecte cud estinaie social locul executrii muncii sunt determinate de ctre organele administraiei publice locale, caracterul muncii este determinat de Serviciul de Probaiune n comun acord cu Administraia Public Local. Se admite munca s fie executat i n sectorul privat doar dac aceasat este pentru utilitatea public.

4. Executarea unei munci necalificate.

5. Munca se execut doar n timpul liber a condamnatului timpul liber de la munc, studii sau edine militare. Munca se execut cu respectarea legislaiei muncii. Este interzis antrenarea condamnailor la muncan condiii grele sau nocive inclusiv pe timp de noapte. Cu acordul condmanatului munca dat poate fi executat i n zile de odihn sau srbtoare.

Exist excepii:

- antrenarea la munca neremunerat nu poate aduce la suspendarea concediului anual,

- ea nu se introduce n carnetul dmeunc

- Nu se aplic minurilor pn la 16 ani, femei gravide sau cu copii pn la 8 ani, militarilor n contract, invalizii de gredul I i II, persoanele ce au atins virsta general de pensiponare

ntreruperea executrii muncii:

1. eschivarea cu reacredin de la executarea muncii

Aceasta se nlocuiete cu pedeapsa nchisorii. 2 ore de munc = cu o zi de nchisoare. Legea nu stabilete cazurile eschivarea dar este Hotrre de uvern

- neprezentarea de cel puin 2 ori n perioada jumtii de executare a pedepsei la solicitarea organului ...

- ... cu privire la executarea muncii de cel puin 2 ori n perioada executrii jumtii...

- neprezentarea de cel puin 2 ori la munc nemotivat n perioada de cel mult jumtate din termenul pedepsei

Dac munca nu este ndeplinit corespunztor este temei de a nlocui munca cu nchisoarea.

2. imposibilitatea executrii

Dac n procesul executrii persoana se molipsete de o boal i devin invalid de gradul I i II sau femeia devine gravid astfel se elibereaz de la executarea pedepsei

A existat o pedeaps referitoare la munca con... unde era vorba despre reinerea idn salariu pentru o perioad de timp. Ea a fost exclus n 1998 pe motivul c se considera munca forat.

Pedeapsa cu nchisoarea.

Pedeapsa dat const n izolarea, condamnarea n vederea executrii pedepsei n locuri special amenajate denumite penitenciare ce const n limitarea anumitor drepturi i liberti ale persoanei i ruperea acestora din mediul obinuit de via. Aceasta este o pedeaps principal ce se aplic desinestttor sau se cumuleaz cu o alt pedeaps complimentar. Ea este o pedeaps n termen Art. 70 spune c durata deteniei este de la 3 luni la ...ani. Persoanele ce au svrlit infraciuni pn la vrsta de 16 ani temenul se stabilete din maximum pedepsei stabilit pentru sanciunea dat redus n jumptate temenul maixim pentru minori este de cel mult 10 ani. La concursul de infraciuni nu depete... la minori 12 ani jumate, iar la cumul de sentine 30 ani aduli 15 ani minori.Trsturi:

1. pedeaps privativ de libertata - condamnatul se izoleaz de societat