DIURNA 2014

2
DIURNA Întrebare: Pentru zilele nelucrătoare, cum ar fi zilele de la sfârşitul săptămânii (sâmbătă şi duminică) şi sărbătorile legale, se acordă diurnă în delegaţie? Răspuns: În conformitate art.44, alin.(2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil. Este interzisă fixarea de la început a duratei delegării şi detaşării pentru o perioadă mai mică decât cea efectiv necesară pentru executarea sarcinilor respective, precum şi fracţionarea delegărilor şi detaşărilor prin rechemarea nejustificată a personalului înainte de îndeplinirea sarcinilor pentru care s-a dispus deplasarea şi detaşarea. Executarea sarcinilor pe perioada delegării se consideră muncă prestată în realizarea obligaţiilor ce revin persoanei delegate la locul ei de muncă. Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detaşării şi cheltuielile de detaşare se plătesc de unitatea la care se efectuează detaşarea, cu excepţia cazurilor când prin lege se prevede altfel. Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeste o indemnizatie zilnică de delegare sau de detaşare prevăzută de lege, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia în care îşi desfăşoară activitatea. Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându- se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.

Transcript of DIURNA 2014

DIURNA

ntrebare:Pentru zilele nelucrtoare, cum ar fi zilele de la sfritul sptmnii (smbt i duminic) i srbtorile legale, se acord diurn n delegaie?

Rspuns:n conformitate art.44, alin.(2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport i cazare, precum i la o indemnizaie de delegare, n condiiile prevzute de lege sau de contractul colectiv de munc aplicabil.

Este interzis fixarea de la nceput a duratei delegrii i detarii pentru o perioad mai mic dect cea efectiv necesar pentru executarea sarcinilor respective, precum i fracionarea delegrilor i detarilor prin rechemarea nejustificat a personalului nainte de ndeplinirea sarcinilor pentru care s-a dispus deplasarea i detaarea.

Executarea sarcinilor pe perioada delegrii se consider munc prestat n realizarea obligaiilor ce revin persoanei delegate la locul ei de munc.

Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detarii i cheltuielile de detaare se pltesc de unitatea la care se efectueaz detaarea, cu excepia cazurilor cnd prin lege se prevede altfel.

Persoana aflat n delegare sau detaare ntr-o localitate situat la o distan mai mare de 5 km de localitatea n care i are locul permanent de munc primeste o indemnizatie zilnic de delegare sau de detaare prevzut de lege, indiferent de funcia pe care o ndeplinete i de autoritatea sau instituia n care i desfoar activitatea.

Numrul zilelor calendaristice n care persoana se afl n delegare sau detaare se socotete de la data i ora plecrii pn la data i ora napoierii mijlocului de transport din i n localitatea unde i are locul permanent de munc, considerndu-se fiecare 24 de ore cte o zi de delegare sau detaare.

Pentru delegarea cu o durata de o singur zi, precum i pentru ultima zi, n cazul delegrii de mai multe zile, indemnizaia se acord numai dac durata delegrii este de cel puin 12 ore.

Astfel, dreptul la indemnizaia de delegare aparine salariatului delegat, iar acordarea acesteia se face pe toat durata delegrii, nu doar n zilele lucrtoare. Aceast concluzie deriv din scopul acordrii diurnei, acela de a acoperi cheltuielile de hran i a celor mrunte uzuale, ntruct aceste cheltuieli sunt efectuate de salariatul delegat att n zilele lucrtoare, ct i n cele nelucrtoare.

Rspuns valabil la data de25.06.20141422 vizualizri

Sursa:www.contazilisteanu.ro