Curs VII 2014-2015

46
V. Evoluţia procesului de populare a Terrei. Rolul mobilităţii geografice a populaţiei (curs de aprofundare).

description

Geografie

Transcript of Curs VII 2014-2015

  • V. Evoluia procesului de populare a Terrei. Rolul mobilitii geografice a populaiei(curs de aprofundare).

  • ntre mobilitate i migraie exist o anumit ambiguitate semantic. Migraia este considerat acea form de mobilitate care modific distribuia spaial a unui teritoriu dat ntr-o manier durabil. O.N.U. consider migraiile, acele deplasri de populaie care traverseaz o limit pentru a-i stabili o nou reedin.n literatura de specialitate se utilizeaz adesea termenul de migraie net. Aceasta exprim de fapt bilanul migratoriu, component a bilanului general al populaiei: BM = I-E, n care I exprim intrrile (sosirile) n sistemul populaional iar E ieirile (plecrile). Rezultanta este soldul migratoriu care la nivel local sau regional poate fi pozitiv sau negativ dar la nivel mondial este totdeauna egal cu 0. Rata brut a migraiei nete se poate exprima astfel: Mn = 2(I-E)/n(P0+Pn), n care n este durata, P0 este populaia iniial i Pn populaia la captul duratei.

  • Mobilitatea este o trstur definitorie a populaiei umane fiind unul dintre factorii responsabili de formarea ekumenei, contribuind la formarea tipurilr rasiale, a structurii etno-lingvistice a populaiei sau modificnd distribuia spaial a acesteia. Mobilitatea este o ax fundamental a funcionalitii i dinamicii societii contemporane fiind generat de o multitudine de cauze mbinate n proporii variabile. Este influenat de contradiciile i ambiguitile raporturilor dintre societi i spaiul n care triesc, produc i se reproduc. Este doar o latur a unei mobiliti mult mai largi care antreneaz fluxuri umane i materiale (mrfuri, tehnici, capitaluri, activiti) la care se adaug fluxurile informaionale, foarte importante n prezent. Aceast mobilitate multiform, aflat ntr-o continu evoluie este indispensabil funcionrii eficiente a oricrei societi, nchiderea n sine sau ntreruperea fluxurilor fiind imposibil. Mobilitatea uman presupune existena unui schimb de populaie ntre dou zone: de plecare i de primire. Numrul migranilor schimbai ntre dou zone este direct proporional cu produsul populaiei acestora i invers proporional cu ptratul distanei care le separ. Diferenele de potenial economic pot perturba aceast legitate ca i corelaia care exist ntre densitatea populaiei i nivelul mobilitii. n perioada contemporan, zonele dens populate sunt mai atractive dect cele slab populate, explicnd tendina de concentrare a populaiei umane. n trecut ns, situaia era invers, zonele slab populate, cu un ridicat potenial umanizabil deveneau atractive pn la momentul egalizrii densitii.

  • O alt regularitate observat postuleaz c n dou zone cu o densitate similar a populaiei dar cu suprafee diferite, nivelul migraiei interne sau reciproce este proporional cu extinderea teritoriului.

    V.1. Cauzalitatea migraiei populaiei Multitudinea de motivaii care conduc la mobilizarea populaiei n spaiu pot fi grupate astfel :a)cauzele economice, derivate din permanenta tendin a grupurilor umane sau a indivizilor de a gsi condiii mai bune de via. n trecut aceast tendin gsea un debueu n zonele libere, nepopulate sau ocupate de populaii aflate la un stadiu inferior de dezvoltare. n ultimele secole s-a impus cutarea unor surse de materii prime (agricole sau subsolice) i mai ales tentaia unor locuri de munc mai bine remunerate i a accesului la facilitile societii de consum de tip occidental. Exemple ilustrative pentru aceste cauze economice pot fi gsite de-a lungul ntregii istorii a umanitii: marile colonizri antice (cea fenician, dictat de cutarea unor materii prime indispensabile civilizaiei bronzului; cea greceasc, generat de suprapopularea ngustelor cmpii litorale ale Eladei); marile migraii de la finele Antichitii, care au mpins n valuri succesive populaiile nomade n cutarea de puni pentru turmele lor; migraia transoceanic din ultimele dou secole etc. Exist o strns legtur cu tehnicile de deplasare, cele moderne permind extinderea ekumenei n arii geografice cu condiii naturale mai dificile dar bogate n resurse (genernd adese deplasri temporare ca n unele regiuni din V S.U.A., Alaska, regiunile aride ale Australiei, Anzii chilieni etc.).

  • Marea colonizare greac (sec. VIII-IV .e.n.)

  • Marile migraii de la finele Antichitii n Europa (150-500 e.n.)

  • Emigraia economic cuprinde n prezent o mare varietate de forme, fiind integrat procesului de mondializare. Srcia, invocat n trecut drept cauz principal a acestei emigraii, este doar un factor secundar. Deplasarea n strintate presupune un minimum de educaie, mijloace financiare i relaii. Elitele sunt mai mobile dect majoritatea populaiei (proporional), insatisfaciile sale fiind mult mai pregnante. Exodul inteligenei are o pronunat conotaie economic. Tendina de creare a unei piee unice planetare determin mondializarea fluxurilor umane, drenajul elitelor profesionale spre statele avansate i organizarea migraiilor polarizate de ctre marile metropole integrate n sistemul economic internaional;b)cauzele politice, foarte frecvente n trecut, constau n voina unor state cu tendin imperialist de a-i asigura controlul teritoriilor periferice prin colonizarea cu populaie fidel. Aa a fost cazul statelor germane (Prusia, Austria) care au colonizat masiv populaii germane n C i E Europei, ajungnd majoritare la E de Elba, n Prusia Oriental etc. i Imperiul Roman a procedat la fel n Antichitate, n scopul asigurrii controlului vastului su spaiu fiind transferai circa 3 mil. de romani la care se adugau un numr cel puin dublu de ceteni de alte origini, n special din Orient i din Spania (inclusiv n Dacia).La fel de frecvent a fost i politica unor state expansioniste de a transfera populaia ocupat, considerat nesigur sau chiar periculoas, spre alte regiuni n care putea fi mai uor controlat. Clasic este exemplul poporului evreu, transferat n Antichitate n Egipt sau n Babilon. Un caz recent este acela al unor popoare din Caucaz i Crimeea, deportate n mas n Asia C de ctre sovietici: ttarii din Crimeea, cecenii, inguii,etc., dup ce n perioada arist, muli au fost obligai s se refugieze n Imperiul Otoman.

  • Colonizarea german n estul Europei (sec. XIII-XIX) Drang nach Osten

  • c)cauzele demografice, frecvente nc din vechime, s-au manifestat masiv n perioada modern i n cea contemporan.Presiunea demografic, datorat de multe ori gestionrii iraionale a spaiului dar i modificrilor climatice a fost responsabil parial de micrile unor populaii din jurul Mediteranei pe parcursul Antichitii, inclusiv a grecilor. Existena unor regiuni subpopulate sau insuficient exploatate era esenial n acest proces. Astfel, n Europa, ncepnd cu sec.al XVIII-lea s-a manifestat o explozie demografic generat de revoluia industrial avnd ca efect i amplificarea migraiei spre regiunile slab populate ale Americii de N sau spre regiunile urban-industriale care ofereau alternative la ocupaia agricol tradiional;d)cauzele sociale datorate lipsei unor drepturi sau statutului inferior n care sunt meninute anumite grupuri. Clasic este cazul irlandezilor sub ocupaia englez, redui la statutul de simpli muncitori agricoli. Astfel de situaii sunt foarte frecvente n rile n curs de dezvoltare, combinate cu persecuiile etnice sau religioase, mai ales acolo unde grupul respectiv are i o conotaie socio-profesional (cazul unor populaii cu spirit comercial chinezii n SE Asiei, unele populaii din V Africii etc.);e)cauze psiho-sociale, manifestate sub forma tendinelor de regrupare a familiilor. Iniial acestea sunt declanate de alte cauze, care mping la emigrare numai o parte a familiei membrii tineri mai ales, ulterior familia se consolideaz cu ceilali membri. Este aa-numita emigraie n etape, frecvent n ultimele decenii, avnd ca destinaie predilect statele occidentale dezvoltate;

  • f)cauzele etnice sau religioase, frecvente dintotdeauna, se pot combina cu celelalte. Oprimarea unor grupuri le oblig adesea s se replieze n alte regiuni n care libertile individului sunt mai bine respectate sau exist o atitudine tolerant. Este cazul ruilor lipoveni (staroveri) obligai s plece din S Rusiei n sec. XVII-XVIII spre bazinul Dunrii Inferioare (Dobrogea i Moldova) sau spre Extremul Orient. Statele Unite ale Americii sunt, ntr-o anumit msur, i rezultatul oprimrii religioase la care erau supuse unele secte neoprotestante n Europa (pelerinii, care au nfiinat statul Massachussets, presbiterienii, metoditii, anabaptitii, menonniii etc.);g)cauzele educaionale generate de atracia exercitat de marile centre universitare. Se formeaz astfel mari aglomerri de populaie colar (peste 300 000 studeni la Paris de ex.). Acest fenomen este evident n cazul unor orae mai mici cu profil universitar din Germania, Marea Britanie sau Suedia (Heidelberg, Tbingen, Freiburg, Oxford, Cambridge, Uppsala etc.);h)cauzele sanitare, specifice epocii moderne, constau n deplasarea bolnavilor sau mai ales a populaiei vrstnice spre centre spitaliceti localizate adesea n aezri cu funcii balneo-climaterice, situate ndeosebi n zonele montane sau pe riviere. Este aa numita migraie de pensionare, foarte larg dezvoltat n rile avansate;i)cauzele culturale, cu caracter temporar, de tip turistic adesea, spre marile centre ale festivalurilor muzicale, teatrale, cinematografice (Salzburg, Bayreuth sau Cannes de ex.) sau spre centrele de pelerinaj, integrate micrilor turistice;

  • j)cauzele naturale, de factur climatic cel mai adesea dar i teluric (vulcanism, cutremure). Acestea pot deteriora condiiile de via ale unor grupuri, pn la distrugerea parial sau complet a habitatului. Aa a fost n Pleistocen, pe parcursul perioadelor interglaciare, favorabile extinderii ekumenei, cnd grupurile de vntori au migrat spre zonele arctice de unde s-au retras spre sud n perioadele glaciare. Europa nordic a fost prima dat populat n decursul primului interglaciar (Mindel-Riess) cunoscnd mai multe astfel de cicluri. Fenomenul de aridizare poate aciona n sens negativ, prin reducerea ecumenei cazul zonelor tropicale ale Africii de N unde pe parcursul Antichitii, Sahara oferea nc puni ntinse capabile s ntrein populaii de pstori nomazi, obligai s se retrag treptat, mai ales spre S, lsnd acest vast spaiu practic nepopulat. Aproape orice fenomen natural cu urmri grave n regiuni populate poate genera ample micri de populaie (tsunami, alunecri de teren, inundaii catastrofale, uragane etc.).Mobilitatea poate lua astfel o mare varietate de forme de manifestare, criteriile dup care pot fi analizate fiind multiple.Poate fi avut n vedere n primul rnd criteriul temporal, al stabilitii deplasrii, deosebind astfel migraiile definitive de cele temporare, acestea din urm divizate n funcie de durat. Dac cele mai multe persoane nu migreaz niciodat n decursul existenei lor, altele dimpotriv particip la migraii succesive (primare, de rangul doi etc.) care le conduc n locuri diferite sau i readuc n locul de origine, parcursul lor fiind astfel circular, ajungndu-se n cele din urm la migraii de retur. Un criteriu des utilizat n practica mondial este cel spaial, exprimat de frontierele care separ migraiile interne de cele internaionale, acestea din urm cu o dimensiune social i politic specific.

  • 5.2.Clasificarea migraiilor dup criteriul temporal

    5.2.1. Migraiile definitiveEste o categorie de migraii care presupune stabilizarea migrantului ntr-un alt loc dect cel de origine, la nivelul unei generaii sau ca etap n migraia succesiv. Sunt generate de cauze economice mai ales i se pot manifesta la distane variabile fiind sensibile la procesul de mondializare. Se pot deosebi urmtoarele forme:a)migraiile de regrupare a unor populaii n cadrul unor state naionale sau schimburile de populaii efectuate ntre state ca efect al unor tratate (la finalul unor rzboaie). ntr-o form specific, acestea s-au manifestat de mult vreme, dar strmutarea unor populaii ntregi ca efect al unor acorduri interstatale este recent. Un caz clasic l-au furnizat grecii (din regiunea oraelor Istanbul i Izmir sau de pe rmul Mrii Negre), constrni s-i prseasc locurile natale n 1923, repliindu-se spre Grecia actual sau plecnd peste ocean (circa 1,5-2 mil.). O parte nsemnat (300 000) au plecat spre fosta U.R.S.S. n contrapondere au plecat din Grecia circa 300 mii de musulmani (turci, greci islamizai), deplasai n special spre Istanbul. Acest schimb de populaii nu a avut un caracter etnic exclusiv ci i unul religios: muli dintre cei refugiai n Grecia fiind turci ortodoci (din Cappadochia). Similar a fost i schimbul efectuat ntre Bulgaria i Romnia n urma Tratatului de la Craiova (7.09.1940), afectnd 100 mii bulgari din N Dobrogei i 150 mii de romni din Cadrilater (mai ales aromni).

  • Aceast tendin de regrupare n cadrul unor frontiere recunoscute prin tratate este tot mai frecvent, ultimul exemplu fiind cel furnizat de recunoaterea independenei Eritreei care a generat o micare n ambele sensuri, o parte din administraia etiopian, cretin n general, fiind retras odat cu alte populaii fidele iar o parte din populaia musulman, de etnie tigrin n special, au trecut pe teritoriul recunoscut oficial al Eritreei, cu preul unui conflict sngeros;b)comerul cu sclavi, de asemenea de veche tradiie, nu numai n jurul bazinului mediteranean ci i n alte arii civilizate ale Globului. Cel mai notoriu a fost comerul organizat de ctre europeni dup descoperirea Americii, n special odat cu dezvoltarea agriculturii de plantaie (sec. XVII-XVIII) care necesita o mare cantitate de for de munc, greu de asigurat n unele regiuni din jurul Mrii Caraibilor, depopulate prin genocidul sistematic al populaiei indigene. Acest comer a stat la baza prosperitii multor porturi atlantice (Bristol, Portsmouth, Bordeaux, Nantes), principalii actori implicai fiind britanicii, olandezii i francezii. Astfel au fost repopulate Antilele, S S.U.A. sau NE Braziliei;c)migraiile de cucerire, o form chiar mai veche, au ca efect deplasarea n mas a unei populaii, la mare distan de locul de origine, din diverse motive. Cazul cel mai recunoscut este cel al marilor migraii declanate n sec. III-IV e.n., cnd sub impulsul hunilor, populaiile germanice au migrat din regiunile nord-pontice sau baltice spre S Europei antrennd i deplasarea slavilor. Aceste migraii pot schimba complet tabloul etnic al unor vaste regiuni prin asimilarea sau refugierea populaiei locale (Europa, Asia Mic).

  • Schimburile de populaii dintre Grecia i Turcia ntre 1912-1923

  • d)infilitrrile continui pe teritoriul altui stat sau grup etnic, au particularitatea c nu se desfoar n mas ci n grupuri mici sau adesea individual. De multe ori, acestea nu modific imediat structura etnic a regiunii afectate, elementele imigrate fiind asimilate. n situaia depirii unui prag numeric, imigranii pot deveni majoritari sau chiar pot asimila populaia autohton.Migraia slavilor a fost mai degrab de acest tip dect de cucerire, deplasarea lor din aria de origine (aria dintre Nipru i Vistula), fiind lent, pe parcursul multor secole, cu sporadice deplasri n mas, mpini de alte grupuri de multe ori, astfel explicndu-se slavizarea treptat a populaiilor romanizate sau elenizate de la S Dunrii. Aceste infiltrri au continuat pn n pragul epocii moderne, explicnd rutenizarea unor regiuni de populare tradiional romneasc (N Bucovinei i al Maramureului). Un alt exemplu este acela al patunilor (afganilor) originari din regiunea muntoas din SE Afganistanului de unde s-au infiltrat treptat n regiunile vecine de la N-NE, domeniul unor populaii sedentare (tadjici), proces transformat n politic de stat dup 1950 cnd au fost colonizai i n regiunile din N, populate tradiional de uzbeci i turkmeni.e)migraiile de retragere a populaiei locale din faa naintrii unor grupuri migratoare sunt foarte frecvente, fiind responsabile de formarea unor relicte etno-lingvistice. Replierea se efectua, cel mai adeseori, n arii izolate, greu accesibile (vile munilor nali, regiuni mltinoase sau deertice), fiind urmat de tentative de revenire n perioadele de acalmie (aa-numitele micri metanastatice, caracteristice n Balcani, Caucaz sau Asia C.).

  • 5.2.2.Migraiile temporareLa fel de frecvent omul se poate deplasa temporar n diverse scopuri. n perioada modern foarte caracteristice au devenit migraiile pentru munc sau studii.

    5.2.2.1.Migraiile alternantePot fi punctul de plecare al unei deplasri definitive i prezint o mare varietate, n funcie de motivaia migrantului, structura grupului migrator etc. Se impun cteva forme, tot mai frecvente n perioada contemporan :a)navetismul, micare de tip pendulatoriu permis de evoluia mijloacelor de transport. Amploarea maxim este nregistrat n marile aglomeraii urbane, existnd o relaie direct proporional cu dimensiunea acestora. Pentru ca astfel de micri s se poat desfura este necesar o reea de transport bine organizat, cu o frecven satisfctoare, capabil s reduc la minimum pierderea de timp dar i existena unei oferte excedentare de locuri de munc. De regul, limita maxim a timpului de parcurs nu depete dou ore, distana fiind determinat de performanele tehnice ale mijloacelor de transport. Navetismul se dezvolt i n jurul oraelor mai mici dar dinamice, care necesit for de munc necalificat, mai ales dac sunt nconjurate de arii rurale excedentare n for de munc. Navetismul cuprinde dou serii de micri, n ambele sensuri:-micrile centripete, spre centrul polarizator, frecvent n cazul marilor aglomeraii urbane cu activiti economice foarte dezvoltate, concentrate n zona central sau n zonele industriale periferice. Acest flux antreneaz personal cu calificri foarte diferite, capacitatea de absorbie a metropolei fiind foarte mare;

  • Deplasrile cotidiene (navetismul) n Ile de France

  • Un perimetru metropolitan care se extinde tot mai mult, prin migraii cotidiene pentru munc (Greater London)Source : M. Appert. Adaptation : Hachette Education (manuel de premire STG, 2006)

  • - micrile centrifuge, spre ariile periurbane, cu o intensitate mai redus de obicei i cu un caracter teriar, antrennd populaie cu calificare superioar, absent sau slab reprezentat n aceste arii. Este mai difuz n spaiu, fiind vizibil i n cazul unor mici centre de polarizare local. Aceste micri cotidiene pot conduce la constituirea unor categorii socio-profesionale distincte, ambigui, muncitorii ocupndu-se n afara orelor de program i cu agricultura. Amploarea maxim a navetismului caracterizeaz perioadele de avnt economic cazul Germaniei postbelice, atunci cnd reconstrucia a necesitat un maximum de for de munc, suplinit parial cu imigrani. Marile aglomeraii urbane sunt sediul unor puternice micri navetiste locale, de la periferie spre centru, mai rar invers circa 5,2 mil. la Paris (Ile de France), deci 2/5 din populaia aglomeraiei, micri favorizate de existena unei reele de transport rapid ntre centru i suburbii. La noi n ar, nivelul maxim al navetismului a caracterizat anii 70-80, cnd n orae s-a construit masiv att n domeniul industrial ct i n cel edilitar. n acel timp Bucuretii atrgeau zilnic circa 100 000 persoane emind ali 18 000 spre regiunile limitrofe. Restructurarea activitilor industriale i diminuarea construciilor civile au fcut ca acest flux s scad treptat dup 1990, devenind practic nesemnificativ. O revigorare a activitilor economice este de natur s relanseze ntr-o anumit msur aceste fluxuri n noul context al tendinei unor categorii de populaie de a se stabili la periferia marilor aglomeraii. Micri navetiste de mare amploare sunt cele nregistrate n ariile megalopolitane NE S.U.A., SE Japoniei, unde acestea se desfoar ierarhic dinspre oraele mai mici spre cele mai mari;

  • b) migraiile sptmnale, similare celor cotidiene, avnd tot caracter pendulatoriu i fiind dictate de multe ori de un motiv similar (munc, studiu) se disting prin distana mai mare, de multe ori spre regiuni mai izolate, cu o infrastructur de transport mai precar. Semnificativ este i ponderea forei de munc slab calificate (construcii, agricultur, industria extractiv), dar exist i cazuri n care cei antrenai deservesc unele instalaii situate n zone cu acces dificil (zona arctic, insule izolate, staii meteorologice, faruri etc.):c) migraiile periodice, de regul sezoniere, cu o perioad mai lung de alternan. Dirijate spre activiti agricole, silvice, depind de ciclicitatea anual a perioadelor vegetative. De ex. n America de N. sunt frecvente echipele specializate de muncitori agricoli utilizai n recoltarea cerealelor, care se deplaseaz progresiv spre N pe msura maturizrii recoltei (n iunie n S dar n septembrie mai spre N, n Canada). Aceste micri au un caracter tot mai net internaional, de obicei dinspre statele mai slab dezvoltate economic spre cele cu o agricultur modern, specializat (din Europa de E spre Europa de S i de V, sau n Africa, dinspre statele saheliene - Mali, Burkina Fasso spre cele costiere, cu plantaii vaste (C. dIvoire).Un caz celebru altdat era cel al muncitorilor agricoli italieni care plecau din S Italiei spre Argentina n timpul iernii, profitnd de complementaritatea celor dou emisfere (golondrinas), nlocuii acum cu muncitori sezonieri din Bolivia, Peru sau Paraguay.d) O alt form este aceea a migraiilor la termen, pentru diverse perioade, de la cteva luni la civa ani (diplomai de carier, specialiti n domeniul tehnic, lucrtori antrenai n exploatarea resurselor din regiuni cu acces dificil etc.).

  • Fluxurile migraiei periodice pentru munc n Africa de Vest, la finele epocii coloniale

  • Recompunerea spaial a circuitelor migratorii din Africa Occidental (schma de synthse ralis par Nelly ROBIN, CEPED (IRD), 2009

  • 5.2.2.2.Nomadismul i transhumanan trecut foarte frecvente erau dou forme de migraie temporar cu un caracter mai complex, supuse astzi unei presiuni care le limiteaz spaiul de desfurare.a)Nomadismul este determinat de condiiile naturale mai puin prielnice organizrii unei economii agricole stabile i cu o productivitate ridicat sau de specificul unor civilizaii marcate de meninerea unor tehnici agricole rudimentare. A fost foarte rspndit la populaiile pastorale din regiunile aride temperate sau tropicale (tuaregii din Sahara, beduinii din Orientul Apropiat i NE Africii, maassaii din E Africii, mongolii din Asia C., etc.). Multe popoare nomade au fost sedentarizate forat (kazahii n fosta U.R.S.S.) sau prin politici sistematice de creare a unor condiii mai evoluate de existen (n reg. G. Persic, prin dezvoltarea agriculturii irigate sau utilizarea forei de munc masculine n extracia petrolului). Sedentarizarea nu este totdeauna complet, modul de via nomad fiind greu de dizlocuit, multe dintre populaiile afectate practicnd comerul ambulant i contrabanda care pstreaz ceva din vechiul mod de via. Procesul de sedentarizare este mai facil acolo unde nomadismul este de dat mai recent sau unde exist resurse complementare (bahtiarii sau qaqaii din Iran de ex.).Nomadismul poate fi ntlnit i la comunitile de culegtori sau vntori din regiunea tropical umed, supuse de asemenea sedentarizrii. Nomadismul constituie un mod de via foarte rigid, comunitile care-l practic pstrndu-l chiar i atunci cnd condiiile naturale i sociale impun traiul sedentar (cazul iganilor).

  • Ariile tradiionale de transhuman n Sudul Europei

  • Seminomadismul este o variant care presupune alternana micrilor cu o perioad mai lung de stabilitate ntr-o anumit regiune. n general, seminomadismul se manifest n condiii climatice mai puin restrictive, populaiile aferente formnd un fel de interfa ntre populaiile sedentare i cele tipic nomade.b)Transhumana, se deosebete total de nomadism fiind vorba de o deplasare parial a unor categorii de populaie (brbaii tineri) n scop pastoral, adesea la distan mare, cazul pstorilor din zona Sibiului care ajungeau pn la Volga sau al aromnilor din Balcani, situaii similare fiind ntlnite n trecut n ntreg bazinul mediteraneean.Populaiile antrenate n astfel de micri dispun de aezri stabile, la care revin sistematic i n care o parte din populaie locuiete permanent, practicnd agricultura sau activitile meteugreti. Regula general este pendularea ntre regiunile nalte cu puni de var i zonele mai joase cu climat mai blnd pentru iernat (cazul litoralului dobrogean la noi altdat). Restrns masiv n Europa, transhumana mai este prezent izolat n SV Asiei (Afganistan, Iran, Turcia) unde pendularea ntre zonele nalte (yaylk n turcete i ardir n persan) i zonele mai joase (klak n turcete i garmir n persan) constituie modul de via al multor comuniti care combin agricultura irigat din zonele piemontane cu activitile pastorale. Apropiate de transhuman i mai frecvente astzi sunt pendulrile pastorale locale la mici distane (n Carpaii Orientali).

  • 5.3.Clasificarea migraiilor dup criteriul cauzal

    Mobilitatea populaiei poate fi difereniat i n funcie de motivaia deplasrii. Acest criteriu deosebete trei categorii de migraii, fiecare cu un impact specific asupra mediului de primire i cu particulariti proprii referitoare la dimensiunea fluxurilor, structura socio-demografic a acestora etc.a)Migraiile spontane, foarte vechi, dar amplificate n perioada contemporan, n contextul liberei circulaii a persoanelor i a creterii securitii individuale. Aceste migraii reprezint, la nivel local, regional sau internaional, o redistribuire complementar a forei de munc n funcie de excedentele sau deficitele acesteia, de diferenele de venituri dintre diversele regiuni sau state etc. Este o supap de siguran pentru eliminarea presiunii demografice care poate s apar ntr-un anumit context ntr-o regiune oarecare. Au la baz opiunea individual, dar prin amploarea lor creeaz imaginea unor micri de mas, cum sunt cele generate de exodul rural;b)Migraiile organizate, au de asemenea o istorie veche, fiind iniiate de stat, prin reprezentanii si direci sau prin intermediari de tipul unor organizaii sau ntreprinderi particulare cu atribuii n domeniul recrutrii forei de munc (n prezent). Aceste migraii au la baz acordul persoanelor deplasate care, pentru a fi determinate s migreze, sunt adesea stimulate material.

  • Cele mai tipice sunt colonizrile care urmresc popularea (repopularea) unor teritorii ale cror resurse naturale sunt insuficient valorificate, dar de multe ori a mascat i stabilirea unor populaii fidele la marginile unor imperii apuse (vabii n Banat de ex.). Tipice au fost colonizrile din Lumea Nou unde acest proces continu nc prin implantrile organizate de statul brazilian n Amazonia. Adesea, dup colonizare se pot manifesta i migraii spontane. Un exemplu recent de colonizare este i cel iniiat n Indonezia (transmigraie, dup 1950), destinat s descongestioneze ins. Jawa, Madura i Bali, prin valorificarea potenialului nevalorificat din marile ins. slab populate Kalimantan, Noua Guinee (Irianul de Vest). Au fost deplasai astfel peste 10 mil.locuitori (aprox. 5 % din populaia total).Un caracter organizat l au i deplasrile generate de muncile agricole sau de caracterul sezonier al unor activiti precum cele din industria zahrului, de importan local i avnd caracter temporar.c)Migraiile forate se desfoar fr consimmntul migranilor, prin constrngere direct sau indirect i cu caracter definitiv. Clasic a fost comerul cu sclavi negri din Africa de Vest (sec.XVI-XVIII), care a continuat de fapt comerul similar mult mai vechi efectuat de arabi.Deportrile constituie o alt categorie, practicat pn recent de unele regimuri totalitare.Cauzele acestora erau fie politice fie sociale. Deinui de drept comun au demarat procesul populrii europene a Australiei, Guyanei franceze sau unor regiuni din Siberia i Extremul Orient rusesc. Un alt caz notoriu este cel al deplasrii forate a populaiei apte de munc n timpul unor conflicte militare sau sub regimuri totalitare (sub Reichul nazist sau n perioada stalinist). n regimurile de tip sovietic, clienii predileci ai deportrilor au fost intelectualii, ranii nstrii, practicanii unor profesiuni liberale, preoii, disidenii etc.

  • Regruprile (schimburile de populaii), cu caracter definitiv, n urma unor tratate sau reglementri politice aa cum s-a ntmplat ntre Turcia i statele balcanice pe msur ce acestea au dobndit independena. Cel mai masiv flux de acest tip a fost cel creat de partajarea coloniei britanice India n 1947 (14-15 mil.persoane s-au regrupat n Pakistan sau Bangladesh musulmanii, sau n India actual - hinduii, genernd numeroase masacre i resentimente care marcheaz nc, actualul conflict din Camir). Un alt exemplu a fost i expulzarea germanilor dup retrasarea frontierelor postbelice (8 mil. de germani din Prusia Oriental, Pomerania i Silezia; 1,5 mil. germani din Sudei) etc. Concomitent, 1,5 mil. polonezi au fost forai s plece din V Ucrainei i Bielorusiei. Refugierile din diverse motive, frecvente astzi n statele n curs de dezvoltare (O.N.U. dispune de un organism special de supraveghere -naltul Comisariat pentru Refugiai nfiinat n 1951). Cel mai adesea sunt generate de conflictele militare sau de persecuiile religioase i etnice.Se ajunge n unele cazuri la situaii n care refugiaii sunt mai numeroi dect cei rmai pe teritoriul ancestral (palestinienii, al cror numr total depete probabil 10 mil. dintre care 5 mil. sunt refugiai n alte state arabe).Refugierile nu implic numai deplasarea dintr-un stat n altul ci i deplasri interne, n state supuse unor conflicte locale (900 mii de columbieni sunt constrni s se aglomereze n bidonville-uri sau n tabere de refugiai pentru a scpa de luptele dintre forele guvernamentale i gherilele de orientare marxist; 800 mii refugiai interni n fosta Iugoslavie, n Sri Lanka 600 mii, n Sierra Leone peste 500 mii etc.Refugierile sunt foarte frecvente n Africa, devenind aproape incontrolabile i greu de estimat, unele state fiind foarte afectate Somalia, Ruanda, Sierra Leone, Liberia etc.

  • Majoritatea statelor din Africa subsaharian sunt atinse de acest fenomen direct sau indirect, prin gzduirea refugiailor. Masele de oameni dislocate n aceast regiune sunt de ordinul zecilor de milioane de persoane. Nici Asia nu este ocolit de astfel de micri, amplificate de masa imens a populaiei, cel mai cunoscut caz fiind cel al Afganistanului, unde au fost deplasate circa 5-6 mil. persoane, mai ales spre Pakistan, repatriate n mare parte n ultimii ani. i din Irak, dup invazia american din 2003, s-a manifestat un amplu flux migratoriu dirijat spre Europa, Australia sau rile vecine. Efect similar a produs i primvar arab, n Siria, Yemen, Tunisia, Libia sau Egipt.ntre refugiu i expulzare limitele nu sunt totdeauna clare. Un caz relativ recent de expulzare a fost acela al turcilor din Bulgaria, instigai de autoriti s plece n Turcia ntre 1985-1989 (370 mii expulzai dintr-un total de 848 mii). Bulgaria a continuat o tradiie mai veche a Imperiului arist. Expulzarea unor comuniti indezirabile constituie o practic frecvent chiar i n statele europene dezvoltate (cazul Franei e cel mai cunoscut, prin aciunile n for asupra imigranilor ilegali, n special igani din estul Europei).Numrul total al refugiailor aflai n evidena O.N.U este ntr-o cretere rapid: de la circa 24 mil (cf.H.C.R., 2007) la peste 44 mil. (cf.H.C.R., 2007)Contrar percepiei publice din statele dezvoltate, peste 80% din refugiai sunt nregistrai n statele n curs de dezvoltare unde sunt obligai s triasc n tabere ale cror condiii sunt de cele mai multe ori sub limita decenei. Nivelul maxim al acestor micri s-a manifestat n perioada postbelic la nceputul anilor 90, cnd s-au suprapus mai multe conflicte majore (invazia irakian a Kuweitului, dezmembrarea Iugoslaviei, rzboaiele civile din Ruanda i Somalia etc.). Dup unele surse o mare parte dintre refugiai nu sunt de fapt luai n eviden (28 mil. n 2007, dup Sadako Ogata, nalt comisar al O.N.U, cu problemele refugiailor). Aceasta explic i creterea rapid a numrului lor ntre 2007-2011, datorat n mare parte unei mai bune nregistrri.

  • 5.4.Clasificarea migraiilor dup criteriul administrativ

    Teritoriul pe care se desfoar migraiile este divizat ntre numeroase entiti statale, regionale, locale nct exist o diferen net ntre migraiile interne i cele internaionale. Trebuie remarcat c un rol important l are dimensiunea teritoriului aflat sub jurisdicia unui stat. n statele de mari dimensiuni, migraiile interne sunt similare migraiilor internaionale. n aceast categorie intr i migraiile transfrontaliere, tot mai intense ntre statele cu frontiere permisive, deschise.

    5.4.1.Migraiile interneDesfurate n interiorul granielor unui stat, au o importan deosebit n statele de mari dimensiuni (S.U.A., Federaia Rus, R.P.Chinez). n ultimele dou secole aceste micri s-au efectuat de obicei dinspre regiunile agricole dens populate spre aglomerrile urban-industriale (exodul rural). Efectul principal al exodului rural const n reducerea continu a populaiei rurale (depopulare) i implicit n creterea populaiei urbane (urbanizare, metropolizare). Cauza principal este de sorginte economic, generat de diferenele de venituri dintre sat i ora dar i nivelul dotrii social-edilitare care avantajeaz regiunile urbanizate. Exodul rural a condus la depopularea complet a unor aezri rurale, n special a celor izolate sau srace n resurse, fenomen caracteristic n special n Europa unde n extremis s-a ajuns la reinstalarea vegetaiei naturale secundare (Masivul Central Francez, ara Galilor, N. Scoiei etc.) Cele mai afectate sunt statele din V Europei unde acest proces s-a desfurat n cicluri succesive ncepnd cu secolul al XVIII-lea. n E continentului s-a declanat mai tardiv, dup 1900, dar a fost mai brutal, pe parcursul ctorva decenii spaiile rurale fiind efectiv stoarse de forele lor vitale.

  • Consecinele acestui exod au fost atenuate n statele dezvoltate, ntr-o anumit msur, de procesul de contraurbanizare, inversare a ritmurilor creterii populaiei n favoarea mediului rural, n contextul delocalizrii activitilor economice, al dezvoltrii turismului i comunicaiilor. De aceasta au beneficiat ns doar acele arii rurale aflate n proximitatea aglomeraiilor urbane, situate n lungul cilor de comunicaii sau dispunnd de un potenial turistic deosebit. Problematica exodului rural este mult mai complex datorit desfurrii sale n timp i a cauzalitii multiple. n ultimele decenii, acest proces a luat o amploare fr precedent n statele n curs de dezvoltare (mai ales n China, Brazilia etc., state aflate n avnt economic).Migraiile interne nu se desfoar exclusiv ntre sat i ora. n statele dezvoltate, tipice au devenit i migraiile interurbane, de regul ierarhizate, dispre oraele mai mici spre cele tot mai mari care ofer posibiliti mai largi de afirmare. Tot n aceste state au luat o amploare maxim migraiile inverse, dinspre ora spre ariile rurale (contraurbanizarea, periurbanizarea), fenomen care este deja sensibil n estul Europei i se prefigureaz ca o form major de migraii interne la nivel global avnd rolul de a descongestiona aglomeraiile urbane, de a reechilibra distribuia populaiei. Pot exista i migraii rural-rural acolo unde mai sunt nc rezerve de terenuri agricole, fertile (cazurile invocate anterior n Brazilia sau Indonezia). Colonizarea stepelor Kazahstanului n perioada sovietic (mobilitate devenit internaional dup divizarea imperiului), poate fi inclus n aceeai categorie.

  • 5.4.2.Migraiile internaionaleSe desfoar la nivel interstatal i sunt mai greu de nregistrat statistic, mai ales n contextul mondializrii, pentru c n afara migraiei legale, exist o puternic migraie clandestin (n S.U.A. numrul imigranilor clandestini este de 6-8 mil., provenii din Mexic los chicanos-, America Central i Antile mai ales).Desfurate la distane foarte mari, aceste micri pun probleme complexe din punct de vedere economic i psiho-social, efortul de adaptare al individului fiind mult mai mare. Diferenele de standard de via i de comportament dintre migrant i localnic pot crea situaii conflictuale, reacii de respingere sub forma unor micri xenofobe.Au un rol semnificativ n redistribuirea veniturilor la nivel global, prin transferul financiar sau de diverse bunuri dinspre statele de primire spre cele de plecare. Aceasta explic unele contradicii ntre nivelul de dezvoltare economic a unor state sau regiuni i nivelul lor de trai (caz tipic n Europa este acela al R. Moldova care, dei este considerat un stat slab dezvoltat, mult n urma celorlalte, dispune de un nivel de trai apropiat de acela al statelor vecine din Europa de Est).