Curs 3 TSM 2014_2015

21
1 Clasificarea traductoarelor Criterii: a) După necesitatea existenţei unei surse auxiliare de activare pentru obţinerea semnalului de intrare se disting: traductoare active sau de tip generator; traductoare pasive sau de tip parametric. b) Dupã semnalul de ieşire distingem: traductoare analogice; traductoare numerice. c) După principiul de funcţionare care stă la baza transferului de energie intrare-ieşire avem: traductoare lucrând în regim dezechilibrat; traductoare cu echilibrare automată. d) După dinamica exprimată prin relaţia intrare-ieşire, traductoarele se pot clasifica în sisteme de ordinul 0 (sau de tip proporţional), 1 (element de întârziere de ordinul I), 2 (element de întârziere de ordinul II), sau de ordin mai mare. traductoare cvasinumerice. e) O clasificare foarte răspândită a traductoarelor este în funcţie de mărimea măsurată. În consecinţă, vorbim de traductoare de temperatură, presiune, debit, nivel, umiditate, poziţie, viteză, acceleraţie, forţă, cuplu etc. f) După principiul funcţional care stă la baza realizării părţii de intrare a traductorului : - rezistive, capacitive, inductive (parametrice); - cu acumulare de sarcină electrică, cu generare de tensiune electrică / curent electric (generatoare).

description

ga

Transcript of Curs 3 TSM 2014_2015

  • *Clasificarea traductoarelorCriterii:a) Dup necesitatea existenei unei surse auxiliare de activare pentru obinerea semnalului de intrare se disting: traductoare active sau de tip generator; traductoare pasive sau de tip parametric.b) Dup semnalul de ieire distingem: traductoare analogice; traductoare numerice.c) Dup principiul de funcionare care st la baza transferului de energie intrare-ieire avem: traductoare lucrnd n regim dezechilibrat; traductoare cu echilibrare automat.d) Dup dinamica exprimat prin relaia intrare-ieire, traductoarele se pot clasifica n sisteme de ordinul 0 (sau de tip proporional), 1 (element de ntrziere de ordinul I), 2 (element de ntrziere de ordinul II), sau de ordin mai mare. traductoare cvasinumerice.e) O clasificare foarte rspndit a traductoarelor este n funcie de mrimea msurat. n consecin, vorbim de traductoare de temperatur, presiune, debit, nivel, umiditate, poziie, vitez, acceleraie, for, cuplu etc.f) Dup principiul funcional care st la baza realizrii prii de intrare a traductorului: rezistive, capacitive, inductive (parametrice); cu acumulare de sarcin electric, cu generare de tensiune electric / curent electric (generatoare).

  • *Locul traductoarelor n sistemele automateVom considera, n continuare, dou situaii tipice n care se evideniaz rolul i locul traductoarelor n cadrul sistemelor automate.A) Bucl de reglare monovariabil independent cu traductor analogic, reprezentat principial n figura .

  • *Locul traductoarelor n sistemele automateB) Conducerea ierarhizat multiproces - reprezentat principial n figura .T traductoare;DA- dispozitive de acionare;ICC interfa de conversie i comunicaie;NLC nod local de conducere;SA1, SA2 servere de aplicaieCP post dispecer;CNI conducere numeric ntreprindere;MC1, MC2 magistral de cmp;MLA magistral local de aplicaie;MLI magistral local de ntreprindere

  • *Locul traductoarelor n sistemele automateCele dou cazuri prezentate arat: locul traductorului n cadrul automatizrii proceselor ca element plasat pe calea informational, rolul acestuia de efectuare a operaiei de msurare. Consecine: traductorul are caracteristici metrologice bine precizate prin care se garanteaz calitatea msurrii. diversitatea mrimilor de proces care trebuie puse n evident conduce la o varietate nsemnat de principii constructiv-functionale utilizate n intrarea traductorului; ieirea acestuia este restrns la semnale electrice compatibile elementelor din instalaia de automatizare la care sunt cuplate.

  • *STRUCTURA GENERALA A UNUI TRADUCTORES- element sensibil (senzor, captor, detector);A adaptor (circuit de conditionare, transmitter);ELT element de legatura si transmisie (rol secundar)SAE surse auxiliare de energie

  • *STRUCTURA GENERALA A UNUI TRADUCTORES elementul care asigura cuplarea traductorului cu procesul.Trebuie sa aiba o serie de calitati: sa fie selectiv (preia din proces numai marimea fizica si variatiile acesteia care intereseaza); rejecteaza celelalte marimi ale mediului in care se face masurarea; sa nu exercite efect de retroactiune ( la cuplarea cu procesul sa nu determine modificari ale marimii masurate x); sa permita cuplari cu procesul foarte variate (acelasi tip de traductor sa poata fi folosit la game diferite pentru aceleasi marimi, sau chiar la marimi diferite).Remarca: Semnalul s1 furnizat de ES nu este calibrat (nu ofera o dependenta liniara si nici plaja de variatie a acestuia nu este normalizata) necesitatea adaptorului A.A - adaptorul - are un dublu rol: preia semnalul de la ES i - dup o serie de transformri cu caracter liniar / neliniar - l transform n semnal calibrat de ieire y; asigur cuplarea cu dispozitivele de automatizare (pe baza energiei dat de sursele de energie auxiliare SAE are n ieire o putere suficient de a aciona aceste dispozitive, fr s apar efect intern de retroaciune ctre ES).

  • *STRUCTURA GENERALA A UNUI TRADUCTORPentru compatibilitatea cu dispozitivele de automatizare, semnalele calibrate sunt standardizate (unificate). Exemplificare: s considerm situaia prezentat n urmtorul tabel: Concluzie: indiferent de variaia mrimii de intrare x, semnalul de ieire analogic este calibrat (unificat)

    Intrare xUna din variantele unificateIeire ytemperatur n gama 0...1500CTensiune continu U0...10Vtemperatur n gama 200...7500C-5V...+5Vtemperatur n gama 0...12000C-10V...+10Vpresiune n gama 0...1 barCurent continuu I0...10 mApresiune n gama 0...10 bar0...20mApresiune n gama 10...20 bar4...20mA

  • *STRUCTURA GENERALA A UNUI TRADUCTORObservatii:1. Pe lng valorile de semnale unificate prezentate n tabel se pot folosi i altele, firmele oferind - opional - o anumit gam cerut de beneficiar;2. n practic ieirile n semnal unificat de curent continuu sunt mult mai utilizate (comparativ cu cele n tensiune continu), deoarece acestea permit un transport mult mai uor la distan i nu exist pericolul de scurtcircuit;3. Dintre ieirile n curent continuu, cea mai mare utilizare o are plaja unificat 4...20 mA; s-a ales limita inferioar 4 mA pentru c dac semnalul de ieire este 0 mA atunci aceast situaie are semnificaia unei defeciuni;4. In schema din figura. s-a prevzut semnalul y0 care are rolul de a decala ieirea pentru valoarea minim a domeniului intrrii. ELT - sunt elemente de legtur i transmisie a semnalului de la ES ctre A cu structur simpl, care asigur conexiuni de natur mecanic, electric, optic, termic etcSAE - sursele auxiliare de energie - sunt cerute de elementul sensibil, n special la categoria celor parametrice (dar nu numai!), ca i de adaptor pentru circuitele interne de calcul, liniarizare i ieire.

  • *STRUCTURA GENERALA A UNUI TRADUCTORAtunci cnd se dorete un echivalent numeric al ieirii obinute cu un traductor analogic se folosete un circuit suplimentar de conversie analog numeric i o interfa de comunicaie ca n figura.., unde: CAN - convertor analog-numeric;IC - interfa de comunicaie;ICC - interfa de conversie i comunicaie. Concluzie: Folosind o interfa ICC deja standardizat, orice traductor analogic cu ieire n semnal unificat poate fi inclus ntr-o schem complex de conducere, prin cuplarea acestuia pe o magistral de cmp standard.

  • *CARACTERISTICILE I PERFORMANELE TRADUCTOARELOR Deoarece traductoarele studiate - n continuare - sunt legate intrinsec de automatizri, se vor pune in evidenta (accent) pe caracteristicile n regim static i dinamic, fara a neglija, de asemenea, pe cele energetice, constructive i de exploatare, economice i de fiabilitate. Caracteristici statice; indicatori de calitate (performane) n regim static Caracteristicile statice se definesc n regimul de funcionare n care att mrimea de intrare ct i cea de ieire sunt n regim staionar (invariante n timp pe perioada de observaie). Matematic, toate derivatele intrrii i ieirii n raport cu timpul ( ) sunt zero (nule). Practic un astfel de regim este imposibil de realizat pe o durat mare de observaie (nici o intrare - implicit ieirea traductorului - nu poate avea o dinamic nul pe un timp dat). Totui, pe intervale de timp relativ reduse, se poate considera ndeplinit condiia de regim staionar, astfel c:reprezint caracteristica static a traductorului (dependena intrare-ieire n absena mrimilor de influen).

  • *CARACTERISTICI STATICEn realitate (figura.., pe lng intrarea util x, asupra traductorului mai acioneaz o serie de mrimi de influen extern - 1, ..., n - ca i de influen intern - 1, ..., p - astfel c trebuie s se considere:1. Una din caracteristicile eseniale ale ES - implicit a traductorului - este selectivitatea; concret, daca se procedeaza la dezvoltarea n serie Taylor a funciei (*) rezulta:(*)Un traductor are o foarte bun selectivitate daca

  • *CARACTERISTICI STATICE2. Domeniul de msurare este intervalul xmin ... xmax n cadrul cruia traductorul permite efectuarea corect a msurrii, n conformitate cu caracteristica static acceptat ca atare a acestuia. 3. Liniaritatea. O cerin impus traductoarelor este de a avea o caracteristica statica liniara, adic se impune o dependen de forma (**) + figura..(**)Pe domenii mari de variaie ale intrrii caracteristicile statice sunt neliniare, aproximarea prin caracteristici liniare fcndu-se n limitele unei erori de neliniaritate sau abateri de la liniaritate n[%] exprimat cu relaia:

  • *CARACTERISTICI STATICEundefiguraSe consider c traductorul are o comportare liniar dac: asigurarea acestei condiii se realizeaz n adaptor folosind circuite de liniarizare specifice. 4. Sensibilitatea. Considernd neglijabile sensibilitile parazite introduse de marimile de influenta, ceea ce nseamn caracteristic static ideal y = f(x), se definete sensibilitatea ca derivata ieirii n raport cu intrarea, adic: S sensibilitate absoluta.

  • *CARACTERISTICI STATICESensibilitatea unui traductor este determinat de sensibilitatea elementelor componente i de modul cum acestea sunt incluse n cadrul schemei structurale. La elemente componente cu caracteristici liniare - funcie de modalitatea lor de combinare - se poate deduce uor sensibilitatea total; exemple sunt date n figura urmatoare: Remarca: la structura cu reacie, cum - n general - K1K2 >> 1, rezulta c sensibilitatea total este condiionat practic de precizia i stabilitatea caracteristicii unui singur element.

  • *CARACTERISTICI STATICE5. Clasa de precizie se definete se definete ca eroarea admisibil de baz dat sub form normat (raportat la domeniu), adic: Din relaia (***) se obine eroarea admisibil absolut de baz (intrinsec): relaie valabil pentru condiii de referin precizate prin standarde sub form de valori sau intervale de referin.n consecin, eroarea admisibil absolut total |Xad|t va fi:

  • *Incertitudine si eroare de masurare Rezultatul masurarii va diferi de valoarea reala sau adevarata a masurandului, orict de perfectionate ar fi metodele si aparatele utilizate n masurarea unei marimi fizice. Scopul fundamental al oricarei masurari - determinarea si exprimarea sub forma numerica a valorii marimii de masurat - se realizeaza cu un anumit grad de incertitudine. Abaterea rezultatului masurarii fata de valoarea reala (adevarata) a marimii de masurat constituie eroarea de masurare Xi :Vi - rezultatul masurarii nr.i, X - valoarea reala (adevarata) a masurandului Definitia erorii de masurare are, cu unele exceptii (de exemplu masurari in raport cu un etalon), doar caracter conceptual si nu aplicativ direct, ntruct valoarea reala X a masurandului, n general, nu este accesibila (nu poate fi cunoscuta). Pentru utilizarea notiunii de eroare de masurare s-a introdus notiunea de valoare conventionala V a marimii de masurat (masurandului), care nlocuieste valoarea adevarata X, definita ca valoarea determinata prin acele metode, procedee, instrumentatii, astfel nct aceasta sa difere neglijabil fata de valoarea adevarata, deci n raport cu o marime necunoscuta.

  • *Incertitudine si eroare de masurare- continuare - Din nsasi definitia valorii conventionale V, pe baza careia se exprima eroarea conventionala Viapar o serie de neajunsuri, legate de imposibilitatea gasirii, n toate situatiile practice, a valorii V. S-a introdus notiunea de incertitudine de masurare U, care are aceeasi unitate de masura ca si masurandul, fiind adaugata la rezultatul raportat al masurarii x, astfel ca valoarea reala (adevarata) a unei masurari se poate scrie:unde x poate fi chiar rezultatul unei masurari individuale Vi sau o estimatie a masurandului obtinuta dupa o operatie de prelucrare asupra unui set de date experimentale (media mV). Incertitudinea de masurare U presupune: calcule laborioase, apelarea la metode de statistica matematica i se ataseaza o probabilitate P(U), care exprima gradul ei de credibilitate.

  • *Incertitudine si eroare de masurare- continuare - Att U ct si P(U) rezulta n urma prelucrarii unui numar relativ mare de date, obtinute prin masurari repetate asupra aceluiasi masurand. Avantajul folosirii incertitudinii de masurare: nu presupune - ca eroarea de masurare - cunoasterea valorii reale a masurandului; dezavantajul esential: volumul mare de experimentari si prelucrari. O reprezentare grafica sintetica a celor doua notiuni - eroare si incertitudine de masurare - este ilustrata n figura Eroarea de masurare dar, n special, incertitudinea de masurare exprima cel mai important indicator al unei masurari - precizia acesteia.

  • *Eroare admisibila; corectie In practica intereseaza precizia unei metode sau aparat/traductor, adica gasirea unei erori limita care sa nu fie depasita ori de cate ori se efectueaza masurarea cu metoda sau aparatul/traductorul respectiv. Se defineste eroarea admisibila (tolerata) Xad care poate cuprinde att erorile sistematice ct si pe cele aleatorii, cu valorile lor maxim posibile, considerate n conditiile cele mai defavorabile de compunere. Pentru orice masurare individuala este satisfacuta dubla conditie Xi Xad si P(Xi Xad) = 1, ceea ce permite determinarea intervalului de ncadrare a valorii reale (in una din formele): Corectia c reprezinta valoarea cu semn schimbat a tuturor erorilor cunoscute V, care pot fi determinate cert, adica:

  • *CARACTERISTICI STATICE (continuare)6. Rezoluia se exprim prin intervalul maxim de variaie al mrimii de intrare care poate fi pus n eviden (citit) - produce un salt elementar - la ieirea traductorului. Rezoluia este specific traductoarelor analogice cu caracteristic static discontinu sau cvasicontinu, la care semnalul calibrat de ieire este numeric sau analogic n trepte. La traductoarele numerice rezoluia se exprim prin numrul de bii ai conversiei analog-numerice, respectiv intervalul elementar de cuantificare al mrimii de intrare. Exemplificare: dac se face conversia pe n bii atunci treapta elementar de cuantificare (cuanta) este

    ceea ce semnific o reprezentare n valoare absolut a rezoluiei. Se poate utiliza i o reprezentare procentual a rezoluiei.Exemplificare: un traductor numeric de temperatur cu domeniul de msurare 00C...5000C i conversie pe 10 bii are cuanta elementar x 0,50C - rezoluie exprimat n unitile de msur ale intrrii - sau, procentual, de 1/1024[%] 0,1%.

  • *CARACTERISTICI STATICE7. Repetabilitatea exprim abilitatea traductorului de a reproduce valori ale ieirii ct mai apropiate atunci cnd se aplic acestuia - n mod repetat - aceeai valoare a msurandului, n aceleai condiii de experimentare i n acelai sens, msurrile fiind considerate ntr-un timp limitat. Cum trebuie organizat experimentul?Repetabilitatea se exprim procentual prin raportarea diferenei maxime a valorilor citite n ieire la plaja maxim de variaie a ieirii traductorului. Statistic, repetabilitatea se consider ca valoarea minim care depete - cu o probabilitate specificat - valoarea absolut a diferenei dintre dou citiri succesive obinute n condiii specificate.8. Reproductibilitatea se refer - de asemenea - la gradul de coinciden dintre dou citiri succesive atunci cnd aceeai mrime este msurat cu o metod precizat, dar numrul de determinri este foarte mare, efectuate de operatori diferii cu aparate diferite, n laboratoare diferite. Cantitativ, reproductibilitatea este valoarea minim care depete, cu o probabilitate dat, valoarea absolut a diferenei dintre dou msurri singulare obinute n condiiile mai sus-menionate.