Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

download Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

of 12

Transcript of Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    1/12

    Constitutia Republicii Populare Romane 1948

    TITLUL IRepublica Populara Romana

    Art. 1.Republica Populara Romana este un Stat popular, unitar, independent si suveran.

    Art. 2.Republica Populara Romana a luat fiinta prin lupta dusa de popor, in frunte cu clasa muncitoare,impotriva fascismului, reactiunii si imperialismului.

    Art. 3.In Republica Populara Romana intreaga putere de stat emana de la popor si apartine poporului.Poporul isi exercita puterea prin organe reprezentative, alese prin vot universal, egal, direct sisecret.

    Art. 4.Reprezentantii poporului in toate organele puterii de Stat sunt raspunzatori in fata poporului si potfi revocati prin vointa alegatorilor, in conditiile stabilite de lege.

    TITLUL IIStructura socialeconomica

    Art. !.In Republica Populara Romana, mijloacele de productie apartin sau Statului, ca bunuri aleintregului popor, sau organizatiilor cooperative, sau particularilor, persoane fizice sau juridice.

    Art. ".Bogatiile de orice natura ale subsolului, zacamintele miniere, padurile, apele, izvoarele deenergie naturala, caile de comunicatie ferate, rutiere, pe apa si in aer, posta, telegraful, telefonulsi radio-ul apartin Statului, ca bunuri comune ale poporului.Prin lege se vor stabili modalitatile de trecere in proprietatea Statului, a bunurilor enumerate inalineatul precedent, care, la data intrarii in vigoare a prezentei Constitutii, se aflau in mainiparticulare.

    Art. #.Bunurile comune ale poporului constituiesc temelia materiala a propasirii economice si aindependentei nationale a Republicii Populare Romane.

    pararea si dezvoltarea bunurilor comune ale poporului sunt o indatorire a fiecarui cetatean.

    Art. 8.Proprietatea particulara si dreptul de mostenire sunt recunoscute si garantate prin lege.Proprietatea particulara, agonisita prin munca si economisire, se bucura de o protectie speciala.

    Art. 9.Pamantul apartine celor ce-l muncesc.Statul protejeaza proprietatea de munca taraneasca. Statul incurajeaza si sprijina cooperatiasateasca.Pentru a stimula ridicarea agriculturii, statul poate crea intreprinderi agricole, proprietatea statului.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    2/12

    Art. 1$.Pot fi facute exproprieri pentru cauza de utilitate publica pe baza unei legi si cu o dreaptadespagubire stabilita de justitie.

    Art. 11.Cand interesul general cere, mijloacele de productie, bancile si societatile de asigurare, care suntproprietate particulara a persoanelor fizice sau juridice, pot deveni proprietatea Statului, adicabun al poporului, in conditiunile prevazute de lege.

    Art. 12.!unca este factorul de baza al vietii economice a Statului. "a este o datorie a fiecarui cetatean.Statul acorda sprijin tuturor celor ce muncesc, pentru a-i apara impotriva exploatarii si a ridicanivelul lor de trai.

    Art. 13.Statul acorda protectie initiativei particulare puse in slujba intereselor generale.

    Art. 14.

    Comertul intern si extern este reglementat si controlat de stat si se exercita de intreprindericomerciale de stat, particulare si cooperative.

    Art. 1!.Statul indrumeaza si planifica economia nationala in vederea dezvoltarii puterii economice a tarii,asigurarii bunei stari a poporului si garantarii independentei nationale.

    TITLUL III%repturile si in&atoririle 'un&amentale ale cetatenilor

    Art. 1".#oti cetatenii Republicii Populare Romane, fara deosebire de sex, nationalitate, rasa, religie saugrad de cultura, sunt egali in fata legii.

    Art. 1#.$rice propovaduire sau manifestare a urei de rasa sau de nationalitate se pedepseste de lege.

    Art. 18.#oti cetatenii, fara deosebire de sex, nationalitate, rasa, religie, grad de cultura, profesiune,inclusiv militarii, magistratii si functionarii publici, au dreptul sa aleaga si sa fie alesi in toateorganele Statului.%reptul de a alege il au toti cetatenii care au implinit varsta de &' ani, iar dreptul de a fi alesi, ceicare au implinit varsta de () ani.*u se bucura de dreptul de vot persoanele interzise, lipsite de drepturi civile si politice sinedemne, declarate ca atare de organele in drept, conform legii.

    Art. 19.Cetatenii au drept la munca. Statul asigura treptat acest drept prin organizarea si dezvoltareaplanificata a economiei nationale.

    Art. 2$.Cetatenii au drept la odi+na. %reptul la odi+na este asigurat prin reglementarea orelor de munca,prin concedii platite, in conformitate cu legea, prin organizarea de case de odi+na, sanatorii,cluburi, parcuri, terenuri de sport si asezaminte special amenajate.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    3/12

    Art. 21.emeia are drepturi egale cu barbatul in toate domeniile vietii de Stat, economic, social, culturalpolitic si de drept privat.a munca egala femeia are drept de salarizare egala cu barbatul.

    Art. 22.In Republica Populara Romana, toti cetatenii au drept la invatatura.Statul asigura indeplinirea acestui drept prin organizarea si dezvoltarea invatamantului primarobligatoriu si gratuit, prin burse de Stat acordate elevilor si studentilor meritosi si prin organizareasi dezvoltarea invatamantului profesional si te+nic.

    Art. 23.Statul incurajeaza si sprijina dezvoltarea stiintei si a artei si organizeaza institute de cercetari,biblioteci, edituri, teatre, muzee, conservatoare.

    Art. 24.In Republica Populara Romana se asigura nationalitatilor conlocuitoare dreptul de folosire a limbiimaterne si organizarea invatamantului de toate gradele in limba materna. dministratia si justitia,in circumscriptiile locuite si de populatii de alta nationalitate decat cea romana, vor folosi oral si

    scris si limba nationalitatii respective si vor face numiri de functionari din sanul nationalitatiirespective sau din alta nationalitate, care cunosc limba populatiei locale. Predarea limbii siliteraturii romane este obligatorie in scolile de orice grad.

    Art. 2!.Statul poarta grija de sanatatea publica prin infiintarea si dezvoltarea de servicii sanitare si prinincurajarea si sprijinirea educatiei fizice.Statul asigura ocrotire sociala si asistenta medicala pentru boala, accidente si invaliditate,rezultate din munca, in timpul muncii sau in serviciul de aparare a patriei, precum si pentrubatranete, atat salariatilor sai cat si acelora ai intreprinderilor particulare, a caror contributie sidrepturi se fixeaza prin lege.

    Art. 2".

    Casatoria si familia se bucura de protectia Statului.!ama, precum si copiii pana la varsta de &' ani, se bucura de protectie deosebita, stabilita prinlege.Parintii au aceleasi indatoriri fata de copiii nascuti in afara casatoriei, ca si pentru cei nascuti incasatorie.Sunt valabile numai actele de stare civila, inc+eiate de organele Statului.

    Art. 2#.ibertatea constiintei si libertatea religioasa sunt garantate de Stat.Cultele religioase sunt libere sa se organizeze si pot functiona liber daca ritualul si practica lor nusunt contrarii Constitutiei, securitatii publice sau bunelor moravuri.*ici o confesiune, congregatie sau comunitate religioasa nu poate desc+ide sau intretine institutiide invatamant general, ci numai scoli speciale pentru pregatirea personalului cultului sub

    controlul Statului.Biserica ortodoxa-romana este autocefala si unitara in organizarea sa.!odul de organizare si functionare a cultelor religioase va fi reglementat prin lege.

    Art. 28.ibertatea individuala a cetatenilor este garantata.*imeni nu poate fi arestat si detinut mai mult de ' ore, fara un mandat al parc+etului, alorganelor de instructie, stabilite de lege, sau autorizarea instantelor judecatoresti, conformprevederilor legii.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    4/12

    Art. 29.%omiciliul este inviolabil. *imeni nu poate intra in domiciliul sau resedinta cetatenilor fara invoireaacestora, decat in prezenta lor si in baza unui ordin scris al autoritatii competente sau in caz deflagrant delict.

    Art. 3$.*imeni nu poate fi condamnat si tinut a executa o pedeapsa decat in baza +otararii judecatoresti,pronuntate in conformitate cu legea.

    Art. 31.ibertatea presei, a cuvantului, a intrunirilor, meetingurilor, cortegiilor si manifestatiilor estegarantata."xercitarea acestor drepturi este asigurata prin faptul ca mijloacele de tiparire, +artia si locurile deintrunire sunt puse la dispozitia celor ce muncesc.

    Art. 32.Cetatenii au dreptul de a se asocia si organiza, daca scopul urmarit nu este indreptat in contraordinei democratice stabilita prin Constitutie.$rice asociatie cu caracter fascist sau antidemocratic este interzisa si pedepsita de lege.

    Art. 33.Secretul corespondentei este garantat. *umai in caz de instructie penala, sub stare de asediu,sau in caz de mobilizare, corespondenta poate fi controlata.

    Art. 34.$rice cetatean are dreptul de petitionare, precum si dreptul de a cere organelor prevazute de legitrimiterea in judecata a oricarui functionar public, pentru infractiunile savarsite in timpul exercitariiserviciului.

    Art. 3!.Republica Populara Romana acorda drept de refugiu tuturor strainilor urmariti pentru activitatealor democratica, pentru lupta de eliberare nationala, pentru activitate stiintifica sau culturala.

    Art. 3".pararea patriei este o datorie de onoare a tuturor cetatenilor.Serviciul militar este obligatoriu pentru toti cetatenii, in conformitate cu legea.#radarea de patrie, - calcarea juramantului, trecerea in slujba dusmanului, aducerea de prejudiciiputerii militare a Statului, - constituie crima cea mai grava fata de popor si se pedepseste cu toataasprimea legii.

    TITLUL I()r*anul suprem al puterii &e Stat

    Art. 3#.$rganul suprem al puterii de Stat a Republicii Populare Romane este !area dunare *ationala a

    R. P. R.

    Art. 38.!area dunare *ationala a R. P. R. este unicul organ legislativ al Republicii Populare Romane.

    Art. 39.!area dunare *ationala a Republicii Populare Romane are in competinta sa directa/&0 legerea Prezidiului !arii dunari *ationale a Republicii Populare Romane1(0 ormarea 2uvernului R. P. R.1

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    5/12

    )0 !odificarea Constitutiei10 Stabilirea numarului, atributiunilor si denumirii ministerelor si desfiintarea, contopirea sau nouadenumire a celor existente130 4otarea bugetului Statului, a inc+eierii exercitiilor bugetare, fixarea impozitelor si a modului lorde percepere150 C+estiunile razboiului si ale pacii160 Sa decida consultarea poporului prin referendum1'0 cordarea amnistiei.

    Art. 4$.!area dunare *ationala a Republicii Populare Romane alege din sanul sau Prezidiul !arii

    dunari *ationale a Republicii Populare Romane.Prezidiul se alege cu jumatate plus unul din numarul total al deputatilor.

    Art. 41.Prezidiul !arii dunari *ationale a Republicii Populare Romane se compune dintr-un presedinte,trei vice-presedinti, un secretar si din & membri alesi direct de !area dunare *ationala a R. P.R.

    Art. 42.

    Prezidiul !arii dunari *ationale al R. P. R., in totalitatea lui, sau oricare din membrii sai, suntrevocabili oricand de !area dunare *ationala a Republicii Populare Romane cu majoritateaprevazuta de rt. 7.

    Art. 43.Prezidiul !arii dunari *ationale a Republicii Populare Romane este raspunzator de intreaga saactivitate fata de !area dunare *ationala a Republicii Populare Romane.

    Art. 44.Prezidiul !arii dunari *ationale a Republicii Populare Romane are urmatoarele atributiuni/&. Convoaca !area dunare *ationala a Republicii Populare Romane in sesiuni ordinare siextraordinare1(. "mite decrete1

    ). Interpreteaza legile votate de !area dunare *ationala a Republicii Populare Romane1. "xercita dreptul de gratiere si comuta pedepsele13. Confera decoratiile si medaliile Republicii Populare Romane15. Reprezinta Republica Populara Romana in relatiile internationale16. crediteaza si rec+eama, la propunerea guvernului, pe reprezentantii diplomatici ai RepubliciiPopulare Romane1'. Primeste scrisorile de acreditare si rec+emare ale reprezentantilor diplomatici ai Statelorstraine, acreditati pe langa ei18. In intervalul dintre sesiunile !arii dunari *ationale a Republicii Populare Romane, numeste sirevoca pe ministri, la propunerea Presedintelui Consiliului de !inistri1&7. Stabileste gradele militare, rangurile diplomatice si titlurile onorifice, la propunerea guvernului1

    &&. ace numiri si confirmari in functiunile publice, la propunerea ministrilor de resort sau a

    guvernului, conform legii1&(. In intervalul dintre sesiunile !arii dunari *ationale a Republicii Populare Romane, lapropunerea guvernului, declara starea de razboi si mobilizarea partiala sau generala, in caz deagresiune impotriva Republicii Populare Romane, sau impotriva unui alt Stat, fata de care areobligatii de aparare mutuala ce decurg din tratatele internationale1&). Ratifica sau denunta tratatele internationale, la propunerea guvernului1&. Rezolva orice c+estiune cu care este insarcinat de catre !area dunare *ationala aRepublicii Populare Romane si exercita orice atributie ce i se da prin lege.

    Art. 4!.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    6/12

    Prezidiul !arii dunari *ationale a Republicii Populare Romane ia +otariri valabile cu majoritateasimpla a membrilor sai.%ecretele vor fi semnate de catre presedintele si secretarul Prezidiului !arii dunari *ationale aR. P. R.In caz de impiedicare a acestora, presedintele va fi inlocuit de unul dintre vicepresedinti, iarsecretarul, de unul dintre membrii desemnati de Prezidiu, din sanul sau.

    Art. 4".%upa expirarea mandatului !arii dunari *ationale a R. P. R., sau in caz de dizolvare inainte determen, Prezidiul !arii dunari *ationale a R. P. R. isi continua functiunile sale pana la alegereanoului Prezidiu.

    Art. 4#.!area dunare *ationala a R. P. R. se alege pe timp de ani. "a 6 se compune dinreprezentantii poporului 9deputati0, alesi potrivit normelor ce se stabilesc prin legea electorala.

    Art. 48.Sesiunile ordinare ale !arii dunari *ationale a R. P. R. au loc cel putin de doua ori pe an sidureaza pana la terminarea lucrarilor.Convocarea !arii dunari *ationale a R. P. R., se face prin decret, de catre Prezidiul !arii

    dunari *ationale a R. P. R.

    Art. 49.!area dunare *ationala a R. P. R. poate fi convocata in sesiuni extraordinare printr-un decret alPrezidiului, la cererea cel putin a unei treimi din numarul deputatilor.

    Art. !$.%upa validarea deputatilor, !area dunare *ationala a R. P. R. isi alege un birou pentruconducerea dezbaterilor, compus dintr-un presedinte, ) vice-presedinti si secretari. Biroul !arii

    dunari *ationale a R. P. R., se alege pentru fiecare sesiune a !arii dunari *ationale a R. P. R.%ezbaterile !arii dunari *ationale a R. P. R. vor fi prezidate de presedinte, sau de unul dinvicepresedintii biroului, conform regulamentului elaborat de !area dunare *ationala a R. P. R.

    Art. !1.!area dunare *ationala a R. P. R. lucreaza valabil cu jumatate plus unul din numarul total aldeputatilor si ia +otariri valabile cu majoritatea simpla a deputatilor prezenti, afara de cazul candConstitutia sau regulamentul prevede un alt numar.

    Art. !2.4otarea se poate face prin vot secret, prin ridicare de maini sau aclamatii, dupa cum va +otari!area dunare *ationala a R. P. R.

    Art. !3.!area dunare *ationala a R. P. R. valideaza alegerea deputatilor. 4otul deputatilor este valabilsi inainte de validare.

    Art. !4.%eputatii validati depun in fata !arii dunari *ationale a R. P. R. urmatorul juramant/:;ur ca voi servi poporul si Republica Populara Romana cu tot devotamentul si puterea mea demunca, ca voi pazi si respecta Constitutia si legile tarii1Ca voi pastra secretele de Stat si voi apara interesele poporului si ale Statului, libertatiledemocratice si independenta patriei:. celasi juramant va fi depus de membrii Prezidiului !arii

    dunari *ationale a R. P. R. si de catre membrii guvernului la intrarea in functie.

    Art. !!.Initiativa legislativa apartine guvernului. %e asemenea, deputatii, in numar de cel putin o cincime

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    7/12

    din numarul total, pot lua initiativa oricarei legi.

    Art. !".%upa votarea legilor de catre !area dunare *ationala a R. P. R., ele se semneaza de catrepresedintele si secretarul Prezidiului si se publica in !onitorul $ficial. egea intra in vigoare latermenul aratat in cuprinsul ei sau a treia zi dupa publicarea in !onitorul $ficial.

    Art. !#.Sedintele !arii dunari *ationale a R. P. R. sunt publice, afara de cazul cand !area dunare*ationala a R. P. R. decide sedinta secreta.

    Art. !8.!area dunare *ationala a R. P. R. are dreptul a face anc+ete si cercetari in orice domeniu, princomisiile ce vor fi alese din sanul sau.#oate autoritatile si organele de Stat, precum si persoanele particulare, sunt obligate a da oriceinformatii si a pune la dispozitie orice acte cerute de catre comisiile de anc+eta.

    Art. !9.*ici un deputat nu poate fi retinut, arestat sau urmarit, fara autorizarea !arii dunari *ationale aR. P. R., in timpul sesiunilor, sau a Prezidiului !arii dunari *ationale a R. P. R., intre sesiuni,

    pentru orice fapte penale, afara de cazurile de flagrant delict, cand se va cere de indataaprobarea !arii dunari *ationale a R. P. R. sau a Prezidiului !arii dunari *ationale a R.P.R.

    Art. "$.!area dunare *ationala a R. P. R. se considera dizolvata la expirarea mandatului pentru care afost aleasa. !area dunare *ationala a R. P. R. se poate dizolva singura inainte de aceasta data.

    Art. "1.In caz de razboi sau in alte imprejurari exceptionale, !area dunare *ationala a R. P. R. poatesa-si prelungeasca mandatul pentru timpul cat va dura starea exceptionala.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    8/12

    Art. "".$rganul suprem executiv si administrativ al R.P.R. este guvernul. 2uvernul se compune din/Presedintele Consiliului de !inistri 9Primul ministru0, din unul sau mai multi vicepresedinti si dinministri, care impreuna alcatuesc Consiliul de !inistri.

    Art. "#.!inisterele si atributiile lor se stabilesc de !area dunare *ationala a R.P.R., conform rt. )8, al..

    Art. "8.Prezidiul !arii dunari *ationale a R.P.R., poate numi, la propunerea Consiliului de !inistri,ministri adjuncti la orice ministere.

    Art. "9.2uvernul este responsabil de activitatea sa si da seama de ea in fata !arii dunari *ationale aR.P.R., iar in intervalul dintre sesiuni, in fata prezidiului !arii dunari *ationale a R.P.R.

    Art. #$.!embrii guvernului depun juramantul in fata Prezidiului !arii dunari *ationale a R.P.R.

    Art. #1.!inistrii vor fi desemnati dintre deputati sau dintre persoane nefacand parte din !area dunare*ationala a R.P.R. !inistrii care nu fac parte din !area dunare *ationala a R.P.R. pot participa,la orice deliberare a !arii dunari *ationale a R.P.R., dar fara drept de vot.

    Art. #2.2uvernul are in sarcina sa conducerea administrativa a Statului."l coordoneaza si da directive generale ministerelor de resort, dirijeaza si planifica economianationala, realizeaza bugetul Statului, asigura ordinea publica si securitatea Statului.2uvernul conduce politica generala a Statului in domeniul relatiilor internationale."l organizeaza si inzestreaza fortele armate.Pentru anumite domenii da activitate, guvernul poate organiza si conduce servicii speciale de

    orice fel, care vor depinde direct de Consiliul de !inistri.Consiliul de !inistri poate anula deciziile ministeriale neconforme cu Constitutia sau cu legile.Prezidiul !arii dunari *ationale a R.P.R. poate anula deciziile Consiliului de !inistri,neconforme cu Constitutia sau cu legile. %eciziunile Consiliului de !inistri sunt obligatorii peintreg teritoriul R.P.R.

    Art. #3.!inistrii sunt raspunzatori de faptele lor penale savarsite in exercitiul functiunii.$ lege speciala va statornici modul de urmarire si judecare a ministrilor.

    Art. #4.!inistrii conduc departamentele respective pe baza directivelor generale, date de Consiliul de!inistri. "i dau, in conformitate cu legea, decizii obligatorii pentru toti cetatenii.

    TITLUL (I)r*anele locale ale puterii &e Stat

    Art. #!.#eritoriul Republicii Populare Romane se imparte din punct de vedere administrativ, in/ comune,plasi, judete si regiuni. Prin lege se pot aduce modificari acestor impartiri.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    9/12

    Art. #".$rganele locale ale puterii de Stat sunt consiliile populare locale.

    Art. ##.Consiliile populare locale sunt organe reprezentative, alese pe ani, prin vot universal, direct,egal si secret.

    Art. #8.Consiliile populare locale indrumeaza si conduc activitatea economica, sociala si culturala locala,potrivit legilor si dispozitiunilor organelor administrative superioare."le elaboreaza si executa, planul economic si bugetul local, tinand seama de planul generalnational si de bugetul general al Statului, se ingrijesc de buna administrare a bunurilor siintreprinderilor locale, de pastrarea ordinei publice, de apararea drepturilor locuitorilor, derespectul si aplicarea legilor, precum si de luarea masurilor necesare bunului mers al gospodarieilocale.

    Art. #9.In executarea atributiilor lor, consiliile populare se sprijina pe initiativa si larga participare amaselor populare.

    Art. 8$.Consiliile populare locale fac dari de seama in fata poporului.

    Art. 81.Consiliile populare locale se intrunesc in sesiuni ordinare si extraordinare de lucru.

    Art. 82.$rganele de directie si executie ale consiliilor populare locale sunt comitetele executive."le se aleg din sanul consiliilor populare locale respective si se alcatuesc si functioneaza inmodul stabilit prin lege.

    Art. 83.Comitetele executive sunt raspunzatoare in fata consiliilor populare locale respective.

    Art. 84.Consiliile populare si comitetele executive locale isi desfasoara activitatea in conformitate culegile si sunt subordonate consiliilor populare si comitetelor executive superioare, precum siorganelor administrative centrale de Stat.

    Art. 8!.Se pot infiinta sectiuni ale consiliilor populare pe ramuri de activitate, acestea fiind subordonate inactivitatea lor de orice fel consiliilor populare si comitetelor executive, pe langa care functioneaza,iar in ce priveste indrumarea te+nica de specialitate, sectiunilor corespunzatoare de pe langaconsiliile populare superioare, precum si organelor administrative centrale de Stat competente.

    TITLUL (II

    )r*anele -u&ecatoresti si parcetul

    Art. 8".Instantele judecatoresti sunt/ Curtea Suprema, una pentru intreaga tara, Curtile, tribunalele si

    judecatoriile populare.

    Art. 8#.Se pot infiinta prin lege, instante speciale pentru anumite ramuri de activitate.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    10/12

    Art. 88.a toate instantele, cu exceptia Curtii Supreme, judecarea are loc cu asesori populari, afara decazurile cand legea dispune altfel.

    Art. 89.Primul presedinte, presedintii si membrii Curtii Supreme sunt numiti de Prezidiul !arii dunari*ationale a R.P.R., la propunerea guvernului.

    Art. 9$.Curtea Suprema supraveg+eaza activitatea judiciara a instantelor si organelor judiciare, inconditiile legii.

    Art. 91.a toate instantele de judecata desbaterile sunt publice, afara de cazurile si conditiunileprevazute de lege.

    Art. 92.%reptul de aparare in fata tuturor instantelor este garantat.

    Art. 93.;udecatorii de orice grad se supun in exercitarea atributiilor lor numai legii si aplica legile egalfata de toti cetatenii.Art. 94.$ lege va determina organizarea si modul de functionare a instantelor judecatoresti, precum simodul de numire si indepartare a judecatorilor de orice grad.

    Art. 9!.In Republica Populara Romana, parc+etul supraveg+eaza respectarea legilor penale, atat decatre functionarii publici cat si de catre ceilalti cetateni.

    Art. 9".Parc+etul veg+eaza indeosebi la urmarirea si pedepsirea crimelor impotriva ordinei si libertatii

    democratice, a intereselor economice, a independentei nationale si a suveranitatii StatuluiRoman.

    Art. 9#.Parc+etul se compune dintr=un procuror general al Republicii Populare Romane si mai multiprocurori. Prin lege se vor determina modul de organizare, atributiile si functionarea parc+etului.

    Art. 98.Procurorul general al Republicii Populare Romane se numeste de Prezidiul !arii dunari*ationale a R.P.R., la propunerea guvernului.

    TITLUL (IIIStema/ Si*iliul/ %rapelul si Capitala

    Art. 99.Stema Republicii Populare Romane, reprezinta muntii impaduriti, deasupra carora se ridicasoarele. In mijloc se afla o sonda, iar in jurul stemei o coroana de spice de grau.

    Art. 1$$.Pe sigiliul Statului este reprezentata stema tarii.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    11/12

    Art. 1$1.%rapelul Republicii Populare Romane se compune din culorile/ albastru, galben si rosu, asezatevertical.In mijloc este asezata stema tarii.

    Art. 1$2.Capitala Republicii Populare Romane este orasul Bucuresti.

    TITLUL I0,o&i'icarea Constitutiei

    Art. 1$3.Constitutia Republicii Populare Romane poate fi modificata, in parte sau in total, la propunereaguvernului sau a unei treimi din membrii !arii dunari *ationale a R.P.R.

    Art. 1$4.Proiectul de lege asupra modificarii Constitutiei se considera adoptat daca a fost votat de douatreimi din numarul total al membrilor !arii dunari *ationale a R.P.R.

    TITLUL 0%ispoitiuni transitorii

    Art. 1$!.Se vor revizui toate codicele si legile existente spre a le pune de acord cu Constitutia.%ela data intrarii in vigoare a Constitutiei, prin publicarea ei in !onitorul $ficial, se desfiinteazatoate dispozitiile din legi, decrete, regulamente si orice alte dispozitiuni contrare prevederilorConstitutiei.

    ceasta Constitutie s=a votat de !area dunare *ationala, in sedinta dela &) prilie &8', si s=aaprobat cu unanimitate de 7& voturi.

    NOTA:

    Prin Legea nr. 363 din 30 decembrie 1947 pentru constituirea Statului Roman in RepublicaPopulara Romana, promulgata prin Decretul nr. 99 din 30 decembrie 1947 si publicata in!"onitorul #$icial! nr. 300 bis din 30 decembrie 1947, %onstitutia din 193, repusa partial in&igoare in septembrie 1944 si modi$icata prin acte ulterioare, a $ost e'pres abrogata, (dunareaDeputatilor stabilind ca urmea)a a $i aleasa, la o data ce o &a *otari ulterior, o (dunare%onstituanta care &a *otari asupra noii %onstitutii a Republicii Populare Romane.

    (dunarea Deputatilor, aleasa in noiembrie 1946 pe ba)a Decretului nr. 1+1946 si a Legii nr.-601946, *otaraste, prin Legea nr. 3194+ pentru di)ol&area (dunarii Deputatilor,reglementarea con&ocarii "arii (dunari ationale si trecerea puterii legislati&e asupra/u&ernului, promulgata prin Decretul nr. 37 din - $ebruarie 194+ si publicata in !"onitorul#$icial! nr. 46 din - $ebruarie 194+, sa se autodi)ol&e pe data publicarii legii. Prin acelasi actnormati& se stabilesc alegerile pentru "area (dunare ationala la + martie 194+, des$asurate

    pe ba)a Legii nr. -601946, se con&oaca "area (dunare ationala la 6 aprilie 194+ si sestabileste ca aceasta &a elabora %onstitutia Republicii Populare Romane si apoi &a e'ercitaatributiile (dunarii Legislati&e #rdinare.

    n sedinta din 13 aprilie 194+, "area (dunare ationala &otea)a %onstitutia Republicii PopulareRomane Legea nr. 114194+2, cu unanimitate de 401 &oturi.

  • 8/9/2019 Constitutia Republicii fh Populare Romane 1948

    12/12

    %onstitutia a $ost promulgata prin Decretul nr. 79 din 13 aprilie 194+ al Pre)idiumului Pro&i)oriual Republicii Populare Romane, semnat de Presedintele Pre)idiumului Pro&i)oriu, %. . Par*on, side Secretarul Pre)idiumului Pro&i)oriu, /. %. Stere, contrasemnat de Presedintele %onsiliului de"inistri, dr. Petru /ro)a, si de ministrul ustitiei, (&ram unaciu. 5a a $ost publicata in !"onitorul#$icial!, partea , nr. +7 bis din 13 aprilie 194+ si a intrat in &igoare la aceeasi data.

    %onstitutia Republicii Populare Romane era compusa din 10- articole, grupate in 10 titluri.

    %onstitutia din 194+ a $ost amendata prin Legea nr. 319- pri&itoare la modi$icarea (rt. 61 din%onstitutia Republicii Populare Romane, publicata in !uletinul #$icial! nr. 16 din 9 martie 19-.

    %onstitutia Republicii Populare Romane din 194+ a $ost abrogata implicit la data de 4septembrie 19-, prin intrarea in &igoare a %onstitutiei din 19-.

    e'tul %onstitutiei din 194+ este reprodus dupa !"onitorul #$icial!, partea , nr. +7 bis din 13aprilie 194+.