Canasta - Rules (RO)

7
CANASTA 1. Definitii CANASTA este un joc de societate, care se desfasoara pe echipe. Echipa care ajunge prima la 10000pc si inchide setul curent de joc este declarata castigatoare. Canasta, ca formatie, este baza jocului cu acelasi nume, ea constand dintr-o formatie de minim 7 piese de acelasi fel. Jucator este un participant activ la joc. Tabla este locul unde isi aranjeaza fiecare jucator piesele. Formatie este un grup de minim de 3 piese de acelasi fel, fara a conta culoarea. De exemplu: 3 piese de 4, sau 2 piese de 4 si un joker. ATENTIE: NU constituie formatie un grup de 3 piese in suita sau un grup de 3 piese de aceeasi culoare. Intr-o formatie este obligatoriu sa ai mai multe piese normale decat jokeri. De exemplu nu poti avea o formatie de 2 piese de 5 si 2 jokeri, poti avea o formatie din 2 piese de 5 si maxim un joker. Joker este piesa care suplineste orice alta piesa normala. Drept jokeri sunt folositi atat jokerii normali ai unui joc de rummy cat si toate piesele de 2. Deci, intr-un joc exista 10 jokeri (2 jokeri “soare” + 8 piese de 2). Piesa normala este o piesa fara semnificatie aparte (vezi 5a – semnificatie piese). Suta buna este o piesa de 3 de culoare calda (rosu sau galben) (vezi 5a – semnificatie piese). Suta rea este o piesa de 3 de culoare rece (negru sau albastru) (vezi 5a – semnificatie piese). Pot reprezinta grupul format din piesele decartate (aruncate) de jucatori in timpul jocului. A decarta reprezinta actiunea de a arunca piese nefolositoare. Fiecare jucator poate decarta o singura piesa pe tur. Un tur reprezinta un ciclu complet in care fiecare dintre jucatori a executat actiunea de a trage din teanc sau a rupe potul apoi a aruncat in pot o piesa pe care o considera nefolositoare.

description

Canasta - Rules (RO)

Transcript of Canasta - Rules (RO)

Page 1: Canasta - Rules (RO)

CANASTA

1. Definitii

CANASTA este un joc de societate, care se desfasoara pe echipe. Echipa care ajunge prima la 10000pc si inchide setul curent de joc este declarata castigatoare.

Canasta, ca formatie, este baza jocului cu acelasi nume, ea constand dintr-o formatie de minim 7 piese de acelasi fel.

Jucator este un participant activ la joc.

Tabla este locul unde isi aranjeaza fiecare jucator piesele.

Formatie este un grup de minim de 3 piese de acelasi fel, fara a conta culoarea. De exemplu: 3 piese de 4, sau 2 piese de 4 si un joker. ATENTIE: NU constituie formatie un grup de 3 piese in suita sau un grup de 3 piese de aceeasi culoare. Intr-o formatie este obligatoriu sa ai mai multe piese normale decat jokeri. De exemplu nu poti avea o formatie de 2 piese de 5 si 2 jokeri, poti avea o formatie din 2 piese de 5 si maxim un joker.

Joker este piesa care suplineste orice alta piesa normala. Drept jokeri sunt folositi atat jokerii normali ai unui joc de rummy cat si toate piesele de 2. Deci, intr-un joc exista 10 jokeri (2 jokeri “soare” + 8 piese de 2).

Piesa normala este o piesa fara semnificatie aparte (vezi 5a – semnificatie piese).

Suta buna este o piesa de 3 de culoare calda (rosu sau galben) (vezi 5a – semnificatie piese).

Suta rea este o piesa de 3 de culoare rece (negru sau albastru) (vezi 5a – semnificatie piese).

Pot reprezinta grupul format din piesele decartate (aruncate) de jucatori in timpul jocului.

A decarta reprezinta actiunea de a arunca piese nefolositoare. Fiecare jucator poate decarta o singura piesa pe tur.

Un tur reprezinta un ciclu complet in care fiecare dintre jucatori a executat actiunea de a trage din teanc sau a rupe potul apoi a aruncat in pot o piesa pe care o considera nefolositoare.

Un set reprezinta o etapa a jocului cuprinsa intre amestecarea tuturor pieselor, asezarea lor, impartirea pieselor la jucatori si inchiderea si numararea punctajului acumulat si recalcularea punctajului total.

A inchide reprezinta actiunea unui jucator, a carei echipa a realizat in prealabil cel putin o canasta cu cel putin un tur inainte, de a decarta ultima piesa de pe tabla.

A rupe (ruperea potului/teancului/gramezii) reprezinta actiunea unui jucator de a prelua toate piesele din pot ca urmare a etalarii unei formatii din minim 2 piese normale de pe tabla si ultima piesa din pot (cea decartata de jucatorul precedent). Pentru a putea avea sansa de a rupe, unul din coechipieri trebuie sa se fi etalat de minim un tur in urma, pe tabla trebuie sa posede mai mult de 3 piese, in teancul de tras trebuie sa existe mai mult de 4 piese (fara a numara atu-ul) si nu trebuie sa fie interzis prin alte restrictii (vezi 8b – reguli de joc).

Page 2: Canasta - Rules (RO)

A etala este actiunea unui jucator de a pune pe masa de joc a uneia sau mai multe formatii sau doar a unor piese care sunt alipite la formatii etalate in prealabil. Prima etalare este conditionata de un numar minim de puncte si de un numar maxim de jokeri utilizati. Daca un jucator a executat prima etalare, atunci echipa este considerata ca fiind etalata si etalarile ulterioare nu mai sunt conditionate de valoare sau de numar de jokeri utilizati.

A sari (adversarul) inseamna a decarta o piesa pe care nu poate fi utilizata pentru ruperea potului.

2. Echipament de joc

Se poate juca cu rummy sau cu 2 pachete de carti, astfel incat sa existe 106 piese (8 din fiecare tip de la 1 pana la 13 plus 2 jokeri). In cele ce urmeaza voi lua cazul jocului cu rummy.

3. Jucatori

Poate fi jucat de 4 jucatori grupati in 2 echipe (de preferat).

4. Masa de joc

Daca se joaca cu rummy, atunci piesele vor fi grupate in turnulete cate 7, astfel incat sa formeze 15 turnulete. Va ramane o piesa in plus a carei numar va reprezenta pozitia turnuletului de inceput al setului unui joc.

Daca se joaca cu 2 pachete de carti, nu se vor mai grupa in acest fel, toate cartile vor sta in aceeasi gramada.

5. Piese

a) Semnificatie

1, 4→13 = piese normale, ele reprezinta baza formatiilor

2, JK = jokeri, ei pot inlocui orice piesa normal intr-o formative, atat timp cat numarul lor intr-o formatie este mai mic decat numarul pieselor normale

3 rosu si galben = sute bune; o suta buna poate fi pusa pe masa de joc, acest lucru nefiind conditionat de etalare si neconstituind un mod de etalare. In locul acestei piese pusa pe masa de joc poate fi trasa alta piesa din teanc. La finalul setului, valoarea acestei sute bune va fi cumulata la punctajul acumulat. Aceste sute bune nu pot fi decartate. De asemenea ele nu pot fi incluse in formatii. Daca sunt adunate toate cele 4 sute bune de catre o echipa, aceasta echipa va primi un bonus la finalul setului (in loc de 400pc, valoarea celor 4 piese, echipa va primi 1000pc).

3 negru si albastru = sute rele; poate fi decartata, reprezinta o piesa de sarit, ea neputand fi inclusa in nicio formatie. Daca sunt adunate toate cele 4 sute rele ele de catre un jucator pot fi indepartate de pe tabla fara a fi decartate si fara a mai fi luate in calcul.

b) Valori

1 = 20pc

Page 3: Canasta - Rules (RO)

2 = 20pc

3 = ±100pc

4 → 7 = 5pc

8 → 13 = 10pc

JK = 50pc

6. Formatii

a) Generalitati

Formatia este un grup din minim 3 piese de acelasi fel.

Exemple:

Acestea nu constituie formatii:

7.

8.

Acestea sunt formatii corecte:

9.

10.

Daca formatia are minim 7 piese de acelasi fel, atunci formatia capata numele de canasta.

b) Canaste: tipuri si valori

Canasta pe tabla reprezinta canasta realizata in totalitate pe tabla de catre un singur jucator fara a fi etalat in prealabil nicio piesa pe masa de joc si este etalata toata intr-un singur tur. Orice alta canasta este considerata canasta normala; tot canasta normala este considerata si canasta pe tabla creata atunci cand echipa este obligata a se etala la canasta.

- Canasta murdara = 300pc

Este canasta normala care contine cel putin un joker.

- Canasta curata = 500pc

Este canasta normala care nu contine niciun joker.

- Canasta murdara pe tabla = 800pc

Este canasta pe tabla care contine cel putin un joker

- Canasta curata pe tabla = 1500pc

Este canasta pe tabla care nu contine niciun joker.

9 9 JK8 8 8

4 7 13 10 11 12 5 6 7 13 13 JK 2

2 2 JK

7 7 7

6 6 2

13 13 13 2 2 JK 2 3 3 3

10 10 10 JK

5 5 5 2 2

1 1 1 1 2 JK 2

Page 4: Canasta - Rules (RO)

- Canasta de jokeri (doar pe tabla) = 1200pc

Este canasta pe tabla care contine numai jokeri.

7. Etalare si punctaje

Prima etalare a unei echipe, intr-un set, este conditionata de valoarea pieselor etalate si a numarului de jokeri utilizati, in functie de punctajul acumulat de echipa in timpul jocului pana in momentul inceperii setului respectiv. Un jucator poate etala una sau mai multe formatii, tinand cont de restrictia de jokeri, astfel incat suma pieselor etalate sa indeplineasca conditia de valoarea a etalarii.

0 → 1495pc : etalare la 60pc fara niciun joker sau canasta pe tabla fara restrictie la numar de jokeri.

1500 → 2995pc : etalare la 90pc cu maxim un joker sau canasta pe tabla fara restrictie la numar de jokeri.

3000 → 4995pc : etalare la 120pc cu maxim 2 jokeri sau canasta pe tabla fara restrictie la numar de jokeri.

5000 → … : etalare la canasta fara restrictie la numar de jokeri.

8. Desfasurarea jocului

a) Inceperea jocului

Avem 2 echipe, ambele echipe pornesc de la punctajul 0. Un joc incepe de la 0pc si se termina la 10000pc, dar terminarea este conditionata si de inchiderea setului de catre echipa care a depasit cele 10000pc. Un joc cuprinde mai multe seturi.

b) Desfasurarea unui set

- Un set incepe prin amestecarea tuturor pieselor de joc, asezarea acestora in turnulete formate din 7 piese, constituind astfel 15 turnulete. Piesa ramasa in plus (atu), va constitui baza de numarare a turnuletelor pentru a afla turnuletul de inceput. Daca atuul este piesa 2, setul este considerat dublu, adica punctajul realizat in setul respectiv se va dubla. Daca atuul este joker “soare”, piesa se va schimba cu o alta. Se vor imparti cate 2 turnulete fiecaruia dintre jucatori, astfel fiecare dintre jucatori vor avea cate 14 piese pe tabla, in afara de primul jucator (cel din dreapta celui care a facut pietrele), care are 15 piese. El nu va mai trage piesa in primul tur, doar va decarta. Dupa care fiecare jucator va trage o piesa din turnulete (in ordine) si va decarta.

- Fiecare jucator urmareste sa realizeze formatii pe tabla care sa indeplineasca conditiile de etalare initiala conform punctajului acumulat pana in momentul respectiv. In momentul in care formatiile care le are pe tabla indeplinesc conditiile de etalare initiala, jucatorul se poate etala. Ulterior echipa este considerata etalata si la un tur dupa prima etalare, oricare din jucatorii echipei etalate poate rupe, exceptand cazurile in care din motive punctuale nu poate rupe.

Page 5: Canasta - Rules (RO)

- Un jucator nu poate rupe daca:

i. au mai ramas doar 4 piese de tras in turnulete

ii. jucatorul are cel mult 3 piese pe tabla

iii. nu a trecut un tur de la etalare

iv. unul din jucatorii anteriori a decartat un joker

v. jucatorul anterior a decartat o suta rea

- Un jucator poate sari folosind sute rele, jokeri (un 2 blocheaza de la a rupe toti jucatorii timp de un tur, un joker “soare” blocheaza de la a rupe toti jucatorii timp de 2 tururi, primul care poate rupe in ambele situatii fiind cel care a decartat jokerul). De asemenea poate sari urmarind piesele decartate de ceilalti jucatori si in special de jucatorul care trebuie sarit.

- Dupa etalare, echipa urmareste sa realizeze cel putin o canasta, fara de care nu poate inchide setul, iar daca setul este terminat din alte motive sau inchis de catre echipa adversa, atunci atat valoarea pieselor etalate, cat si valoarea pieselor neetalate de echipa va fi scazuta din punctajul total, singurele valori care vor fi adunate sunt cele ale sutelor bune.

- Daca sunt intrunite conditiile de inchidere a jocului, respectiv, a trecut cel putin un tur de cand echipa a realizat prima canasta, jucatorul poate etala toate piesele (piesele nu pot fi etalate decat ca formatii, sau alipite la formatii etalate in prealabil) ramanandu-i doar piesa de decartat, prin decartarea acesteia realizand actiunea de inchidere a setului. De asemenea nu se poate inchide setul prin decartarea unei sute rele. Nu se poate inchide setul daca jucatorul a etalat toate piesele si nu are piesa pentru decartat.

- Dupa inchiderea setului, se realizeaza calcularea punctelor acumulate in timpul setului. Daca echipa nu s-a etalat, valoarea tuturor pieselor (atat a celor de pe tabla, cat si a sutelor bune) va fi scazuta de 2 ori din punctajul total al echipei. Daca echipa s-a etalat dar nu a realizat cel putin o canasta, valoarea tuturor pieselor (cele etalate si celor neetalet) se vor scadea, dar se vor aduna valoarea sutelor bune. Daca echipa s-a etalat si a realizat si cel putin o canasta, atunci valoarea pieselor etalate se va aduna (si valoarea sutelor bune) si se vor scadea valoarea pieselor neetalate.

- Valoarea unui inchis este de 100pc daca este realizat cu piesa normala si de 200pc daca este realizat cu joker.

c) Incheierea jocului

Jocul se incheie in momentul in care una dintre echipe a ajuns la 10000pc si a inchis setul.