Notification Draft 2014 118 RO RO

download Notification Draft 2014 118 RO RO

of 26

 • date post

  17-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  5

Embed Size (px)

description

AND 592

Transcript of Notification Draft 2014 118 RO RO

Revizuire Normativ AND 592

NORMATIV

PRIVIND UTILIZAREA GEOSINTETICELOR LA RANFORSAREA STRUCTURILOR RUTIERE CU STRATURI ASFALTICE AND 592

CUPRINS

3CAPITOLUL I OBIECTUL I DOMENIUL DE APLICARE

3Seciunea 1 Principii generale

3Seciunea 2 Terminologie

4Seciunea 3 Generaliti

7Seciunea 4 Referine

8CAPITOLUL II CONDIII TEHNICE

8Seciunea 1 Tipuri de materiale geosintetice i caracteristicile acestora

9Seciunea 2 Consideraii privind utilitatea i utilizarea materialelor geosintetice

10Seciunea 3 Performane impuse geosinteticului (SR EN 15381 : 2009)

11Seciunea 4 Prescripii de proiectare

13Seciunea 5 Eficiena utilizrii geosinteticului

15CAPITOLUL III PRESCRIPII GENERALE DE EXECUIE

15Seciunea 1 Lucrri pregtitoare

15Seciunea 2 Condiii impuse la aezarea geosinteticului

17Seciunea 3 Recomandri speciale

18CAPITOLUL IV CONTROLUL CALITII LUCRRILOR

18Seciunea 1 Controlul calitii materialelor nainte de execuie

19Seciunea 2 Controlul punerii n oper

20CAPITOLUL V RECEPIA LUCRRILOR

20CAPITOLUL VI NORME PRIVIND SECURITATEA I SNTATEA N MUNC

21CAPITOLUL VII CONCLUZII

22ANEXE

22Anexa I Schem privind adoptarea soluiei de utilizare a geosinteticelor n structurile rutiere

22Anexa II Prescripii de proiectare

22Anexa III Aprecierea utilitii prezenei geosinteticului

23Anexa IV Cum alegem geosinteticul

23Anexa V Schem privind utilizarea materialelor geosintetice n structurile rutiere

NORMATIV PRIVIND UTILIZAREA MATERIALELOR GEOSINTETICE LA RANFORSAREA STRUCTURILOR RUTIERE CU STRATURI ASFALTICEIndicativ: AND 592 - 2013

CAPITOLUL I TC "CAPITOLUL I OBIECTUL I DOMENIUL DE APLICARE" \f C \l "1" OBIECTUL I DOMENIUL DE APLICARE

Seciunea 1 TC "Seciunea 1 Principii generale" \f C \l "2" Principii generaleArt. 1. Prezentul normativ se refer la utilizarea materialelor geosintetice i produselor nrudite pentru ranforsarea structurilor rutiere suple, semirigide i rigide cu straturi din mixturi asfaltice pentru lucrrile de reabilitare / modernizare / reparaii capitale/ reparaii curente a structurilor rutiere existente;

Acestea pot ndeplini trei funcii distincte: reducerea eforturilor, barier de umiditate i rol de armare a straturilor bituminoase.

Utilizarea materialelor geosintetice nu este luat n considerare la dimensionarea structurilor rutiere.

Art. 2. Pentru stabilirea corect a soluiei de proiectare a reabilitrii i alegerea tipului optim de material geosintetic trebuie evaluat mai nti starea tehnic a structurii rutiere existente (Conform Normativ CD 155 -2001 i AND 540 - 2003). Seciunea 2 TC "Seciunea 2 Terminologie" \f C \l "2" Terminologie

Art. 3. Terminologia utilizat n acest normativ este conform SR 4032 - 1 : 2001 si SR EN ISO 10318: 2006, iar termenii tehnici noi utilizai se definesc n cuprinsul normativului.

Termenul de geosintetice (GSY conf. SR EN ISO 10318: 2006) utilizat n acest normativ este un termen generic care desemneaz un produs din care cel puin una dintre componente este pe baz de polimeri sintetici sau naturali, care se prezint sub form de foaie, band sau de structur tridimensional, utilizat n domeniul construciilor i se refer la urmtoarele tipuri de materiale:

geotextile

geogrile

geocompozite

geomembrane

Art. 4. Geotextil (GTX): material neesut, permeabil, pe baz de polimeri, utilizat n domeniul construciilor.Art. 5. Geogrila (GGR): Structur plan din fibre de sticl sau pe baz de polimeri constituit dintr-o reea deschis de elemente rezistente la traciune, legate ntre ele dup un motiv regulat i utilizat n domeniul construciilor.Art. 6. Geocompozit (GCO): Geocompozitele sunt combinaii de dou sau mai multe materiale care au n componena lor cel puin un geotextil sau nrudit cu geotextilul printre componeni, folosit n domeniul construciilor.Art. 7. Geomembrane sub mbrcmini bituminoase (GBR) este un sistem compozit, alctuit dintr-un geotextil dublat fie pe o parte, fie pe ambele pri de o membran impermeabil din bitum cu cauciuc.

Seciunea 3 TC "Seciunea 3 Generaliti" \f C \l "2" Generaliti

Art. 8. Geotextilele (GTX), ca materiale rutiere, sunt realizate, n general, din materiale termoplastice precum polipropilen sau poliester, dar pot conine i poliamide i ali polimeri. n geotextilele neesute, filamentele sunt legate fie mecanic, fie prin lipire.

Art. 9. Geogrilele (GGR), ca materiale rutiere, pot fi esute sau mpletite din fibre de sticl sau filamente de polimeri (polipropilen sau poliester) ori pot fi tiate sau presate din folii de plastic i apoi post tensionate, pentru a le mri la maximum rezistena i modulul de elasticitate dinamic. n mod curent, geogrilele au dimensiuni rectangulare variabile. Exist i forme de geogrile cu aspect de geocompozite la livrare, care, n urma punerii n oper, lucreaz ca geogrila, materialul de nchidere a ochiurilor intrnd n compoziia mixturilor asfaltice. Geogrila poate avea o membran laminat foarte subire, care se lipete de amors, dar este proiectat s se topeasc i apoi s dispar atunci cnd se aplic stratul de acoperire cald din mixtur asfaltic. Unele geogrile pot avea mpletituri subiri (fii) de fibr permanente ce acoper parial deschiderile i conduc la lipirea geogrilei de amors. Alte geogrile conin o pelicul (folie) continu, proiectat s ajute la pozare (adic s adere pe amors) i s se topeasc atunci cnd s-a aplicat stratul cald de acoperire. Nici unul dintre aceste produse nu formeaz o barier impermeabil. Geogrilele sunt proiectate sa aib modulul de elasticitate dinamic mare.

Art. 10. Geocompozitele (GCO) sunt materiale compuse dintr-o geogril i un geotextil, consolidate ntre ele. n acest caz, geotextilul are capacitatea de retenie omogen a bitumului i permite colmatarea fisurilor existente, mpiedicarea transmiterii acestora precum i funcia de lipire pe stratul suport, n timp ce geogrilele mpiedic alungirea geotextilului i au capacitatea de preluare i distribuie uniform a eforturilor din trafic. Geocompozitul trebuie s asigure o retenie optim de bitum, s joace rol de barier intermediar i s dezvolte un modul de elasticitate dinamic mare la valori mici de deformaie.Art. 11. Geomembranele sub mbrcmini bituminoase (sistem geocompozit alctuit dintr-un geotextil dublat de o membran din bitum cu cauciuc). Pot fi pozate n benzi peste rosturile structurilor rutiere din beton de ciment sau sunt folosite pentru reparaii provizorii la cedri locale n situaii de urgen (cu sau fr refacerea compexului rutier) ale structurii rutiere.Art. 12. Geosinteticele tratate n prezentul normativ au urmtoarele roluri:

rol de reducere a eforturilor care ntrzie sau oprete propagarea fisurilor n stratul asfaltic.

rol de armare preiau i distribuie uniform eforturile din trafic (verticale). rol de barier intermediar barier mpotriva infiltraiilor de ap i impiedic sau ntrzie deteriorarea mbrcmintei.Art. 13. Tabelul 1 prezint funciile pe care le ndeplinesc geosinteticele n straturile rutiere: antifisur, armare i bariera de umiditate.

Tabelul 1

Tip geosinteticFuncia

Geotextile pentru reducerea eforturilor i barier interstrat (STR+B)Geotextilul neesut este destinat ncetinirii transmiterii fisurilor existente n straturile superioare.

Aceste geotextile, folosite n combinaie cu un strat de bitum pulverizat pe suprafaa drumului existent au funciile de reducere a eforturilor i etanare, sunt denumite i membrane SAMI (Stress Absorbing Membrane Interlayer)Aceste membrane separ straturile inferioare de asfalt de cele noi prin crearea unei bariere intermediare i ncetinesc transmiterea fisurilor din stratul inferior n stratul superior de asfalt.

Membranele SAMI se recomand a fi utilizate la reabilitarea/ modernizarea/ reparaii capitale/ reparaii curente a drumurilor cu trafic sczut 0,3 m.o.s. pentru perioada de prognoz de 10 ani (DJ, DC, strzi secundare)

Geogrile - pentru armare (R)Geogrilele (R) pot fi alctuite din: fibre de sticl sau polimeri.Geogrilele sunt folosite pentru preluarea ncrcrilor din trafic i distribuirea lor ct mai uniform pe suprafaa orizontal.

Aezarea geogrilei se va face pe un strat de egalizare de 2 cm (dac suprafeele prezint denivelri conform reglementarilor tehnice in vigoare) sau conform recomandrilor productorului.

Geocompozite geosintetice pentru armare, reducerea eforturilor i barier interstrat (R+STR+B)Este combinaia dintre:

o geogril (cu funcia de armare R)

un geotextil neesut, cu o retenie bun de bitum cu funcia de reducere a eforturilor (STR),- ncetinirea transmiterii fisurilor din stratul inferior n cel superior i ca barier de umiditate (B)

Aceste materiale pot fi utilizate pentru toate tipurile de lucrri: casete pentru lrgiri, acolo unde produsele pot fi aplicate direct pe suprafeele de drum fisurate, frezate, pe dale de beton sau agregate naturale stabilizate cu liani hidraulici

Geomembrane barier interstrat (B)

Este combinaia dintre:

un geotextil

o membran din bitum cu cauciuc (cu funcia de barier (B)

Se folosesc la rosturile structurilor rutiere din beton de ciment

Art. 14. Tipuri de degradri pentru care se recomand utilizarea geosinteticelor: fisuri reflective sunt fisurile care apar n mbrcmintea asfaltic prin transmiterea discontinuitilor (rosturi sau fisuri / crpturi) din straturile inferioare degradate (fig. 1).

Fig. 1mbracaminte bituminoas nou

Rost

Bracaminte din beton de ciment existenta

Nearmat cu geosintetice

geosintetic

Armat cu geosintetice

faianrile (fig. 2) sunt degradri (ansamblu de fisuri) datorate urmtoarelor cauze:

capacitate portant insuficient a complexului rutier;

infiltrarea apelor n corpul cii;