C_2011_2772

84
RO RO RO

description

fdg

Transcript of C_2011_2772

  • RO RO

    RO

  • RO RO

    COMISIA EUROPEAN

    Bruxelles, 27.4.2011 C(2011) 2772 final

    DECIZIE A COMISIEI

    din 27.4.2011

    de stabilire, pentru ntreaga Uniune, a normelor tranzitorii privind alocarea armonizat i cu titlu gratuit a cotelor de emisii n temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE

    {SEC(2011) 517 final} {SEC(2011) 516 final}

  • RO 2 RO

    DECIZIE A COMISIEI

    din 27.4.2011

    de stabilire, pentru ntreaga Uniune, a normelor tranzitorii privind alocarea armonizat i cu titlu gratuit a cotelor de emisii n temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE

    {SEC(2011) 517 final} {SEC(2011) 516 final}

    COMISIA EUROPEAN,

    avnd n vedere Tratatul privind funcionarea Uniunii Europene,

    avnd n vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de ser n cadrul Comunitii i de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului1, n special articolul 10a,

    ntruct:

    (1) Articolul 10a din directiv prevede c msurile comunitare complet armonizate de aplicare a alocrii cu titlu gratuit a cotelor de emisii trebuie s stabileasc, att ct este posibil, criterii de referin ex-ante, astfel nct s se asigure faptul c alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii se efectueaz ntr-un mod care stimuleaz reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser i tehnicile eficiente din punct de vedere energetic prin luarea n considerare a celor mai eficiente tehnici, a produselor de substituie, a proceselor alternative de producie, a cogenerrii cu randament ridicat, a recuperrii eficiente a energiei gazelor reziduale, a utilizrii biomasei i a captrii i stocrii dioxidului de carbon, atunci cnd aceste faciliti sunt disponibile, i care nu trebuie s stimuleze creterea emisiilor. Alocrile trebuie fixate naintea perioadei de comercializare, astfel nct s se permit funcionarea corect a pieei.

    (2) Pentru definirea principiilor de stabilire a criteriilor de referin ex ante pentru fiecare sector sau subsector, punctul de plecare trebuie s l constituie performana medie a primelor 10% dintre cele mai eficiente instalaii dintr-un sector sau subsector al UE n perioada 2007-2008. Criteriile de referin trebuie calculate pentru produse mai degrab dect pentru materii prime, astfel nct s se maximizeze reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser i creterea eficienei energetice pe toat durata fiecrui proces de producie din sectorul sau subsectorul respectiv.

    (3) n vederea stabilirii criteriilor de referin, Comisia a consultat prile interesate relevante, inclusiv sectoarele i subsectoarele n cauz. Informaiile necesare pentru stabilirea criteriilor de referin, datele referitoare la instalaii privind producia, emisiile i utilizarea energiei au fost colectate ncepnd din februarie 2009 de la

    1 JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

  • RO 3 RO

    asociaiile din industrie, de la statele membre, din surse publice i comerciale i prin intermediul unui studiu la care instalaiile au fost invitate s participe.

    (4) n msura fezabilitii, Comisia a elaborat criterii de referin pentru produsele, precum i pentru produsele intermediare care fac obiectul comerului ntre instalaii, rezultate din activitile menionate n anexa I la Directiva 2003/87/CE. n principiu, pentru fiecare produs trebuie definit un produs de referin. n cazul n care un produs este un substitut direct al altui produs, ambele produse trebuie incluse n acelai produs de referin i n definiia produselor aferente acestuia.

    (5) Comisia a considerat c stabilirea unui produs de referin este fezabil dac, innd seama de complexitatea proceselor de producie, sunt disponibile definiii i clasificri ale produselor care permit verificarea datelor de producie i o aplicare uniform n ntreaga Uniune a produsului de referin n scopul alocrii cotelor de emisii. Nu au fost efectuate diferenieri n funcie de situarea geografic, sau n funcie de tehnologiile, materiile prime sau combustibilii utilizai, pentru a nu se distorsiona avantajele comparative, existente n economia Uniunii, n materie de eficien n domeniul emisiilor de carbon i pentru a crete armonizarea alocrii tranzitorii cu titlu gratuit a cotelor de emisii.

    (6) Valorile de referin trebuie s acopere toate emisiile directe legate de producie, inclusiv emisiile legate de producerea cldurii msurabile utilizate pentru producie, indiferent dac aceast cldur msurabil a fost produs in situ sau n alt instalaie. La stabilirea valorilor de referin au fost deduse emisiile legate de producia de energie electric i de exportul de cldur msurabil, inclusiv emisiile evitate n cazul produciei alternative de cldur sau de energie electric prin procese exotermice sau al produciei de energie electric fr emisii directe. n cazurile n care deducerea emisiilor legate de exportul cldurii msurabile nu a fost fezabil, aceast cldur nu trebuie s fie eligibil pentru alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii.

    (7) Pentru a asigura faptul c criteriile de referin conduc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser, n unele procese de producie n care emisiile directe, eligibile pentru alocarea gratuit a cotelor de emisii, i emisiile indirecte legate de producia de energie electric, care nu sunt eligibile pentru alocarea gratuit n temeiul Directivei 2003/87/CE, sunt ntr-un anumit grad interschimbabile, pentru determinarea valorilor de referin au fost luate n considerare emisiile totale, incluznd emisiile indirecte legate de producia de energie electric, pentru a asigura condiii echitabile pentru instalaiile cu consum intensiv de combustibil i de energie electric. Din emisiile totale, numai partea de emisii directe trebuie luat n considerare n scopul alocrii cotelor de emisii pe baza criteriilor de referin respective, pentru a evita alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii pentru emisiile legate de energia electric.

    (8) Pentru determinarea valorilor de referin, Comisia a utilizat ca punct de plecare media aritmetic a performanelor n materie de gaze cu efect de ser a primelor 10% dintre cele mai eficiente instalaii n ceea ce privete gazele cu efect de ser n 2007 i 2008, pentru care au fost colectate date. n plus, n conformitate cu articolul 10a alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE, n cazul tuturor sectoarelor pentru care n anexa I este prevzut un produs de referin, Comisia a analizat, pe baza informaiilor suplimentare primite din mai multe surse i a unui studiu dedicat, care a examinat cele mai eficiente tehnici i poteniale de reducere la nivel european i internaional, dac aceste puncte de plecare reflect n msur suficient cele mai eficiente tehnici, produsele de

  • RO 4 RO

    substituie, procesele alternative de producie, cogenerarea cu randament ridicat, recuperarea eficient a energiei gazelor reziduale, utilizarea biomasei i captarea i stocarea dioxidului de carbon, atunci cnd aceste faciliti sunt disponibile. Datele utilizate pentru determinarea valorilor de referin au fost colectate dintr-o gam larg de surse, pentru a acoperi un numr maxim de instalaii productoare, n anii 2007 i 2008, ale unui produs inclus ntr-un produs de referin. Mai nti, datele privind performanele n materie de gaze cu efect de ser ale instalaiilor incluse n ETS (Emissions Trading Scheme Sistemul de comercializare a emisiilor), productoare de produse incluse ntr-un produs de referin, au fost colectate de ctre sau n numele asociaiilor de sector europene respective, pe baza unor norme definite, respectiv a aa-numitelor caiete de norme ale sectorului. Comisia a furnizat, ca referin pentru aceste caiete de norme, orientri cu privire la criteriile de calitate i de verificare ale datelor instalaiilor ETS din UE, necesare pentru determinarea criteriilor de referin. Ulterior, pentru a completa datele colectate de asociaiile de sector europene, consultanii au colectat, n numele Comisiei Europene, date din instalaii neincluse n datele sectorului, iar autoritile competente din statele membre au furnizat, de asemenea, date i analize.

    (9) Pentru a se asigura c valorile de referin se bazeaz pe date corecte i conforme, Comisia, asistat de consultani, a efectuat verificri aprofundate de conformitate a caietelor de norme ale sectoarelor, precum i verificri ale plauzibilitii valorilor punctelor de plecare derivate din date. Dup cum s-a indicat n orientrile privind calitatea i verificrile, datele au fost verificate n msura necesar de ctre verificatori independeni.

    (10) n cazul n care ntr-o instalaie sunt produse mai multe produse i s-a considerat c nu pot fi asignate emisii n mod individual produselor, numai instalaiile care produc un singur produs au fost luate n considerare pentru colectarea datelor i stabilirea valorilor de referin. Acesta este cazul urmtoarelor produse de referin: var, var dolomitic, sticle i borcane din sticl incolor, sticle i borcane din sticl colorat, crmizi de faad, crmizi de pavaj, pulbere atomizat, hrtie fin necretat, hrtie tissue, hrtie testliner i hrtie pentru caneluri, carton necretat i carton cretat. Pentru a crete relevana rezultatelor i a verifica plauzibilitatea acestora, valorile performanei medii a primelor 10% dintre cele mai eficiente instalaii au fost comparate cu datele din literatura de specialitate privind cele mai eficiente tehnici.

    (11) n cazurile n care nu au fost disponibile date sau date colectate n conformitate cu metodologia de calcul a valorilor de referin, pentru calculul acestora au fost utilizate informaiile referitoare la nivelurile actuale de emisie i de consum i la cele mai eficiente tehnici, extrase n principal din Documentele de Referin privind Cele Mai Bune Tehnici Disponibile (Reference Documents on Best Available Techniques - BREF) stabilite n conformitate cu Directiva 2008/1/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind prevenirea i controlul integrat al polurii2. n special, ca urmare a lipsei datelor privind tratarea gazelor reziduale, exporturile de cldur i producia de energie electric, valorile pentru produsele de referin cocs i metal lichid au rezultat din calculul emisiilor directe i indirecte bazat pe informaiile privind fluxurile de energie respective, stabilite de BREF corespunztoare, i din factorii de emisie implicii stabilii prin Decizia 2007/589/CE a Comisiei din

    2 JO L 24, 29.1.2008, p. 8.

  • RO 5 RO

    18 iulie 2007 de stabilire a unor orientri privind monitorizarea i raportarea emisiilor de gaze cu efect de ser n conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European i a Consiliului3. Pentru produsul de referin minereu sinterizat, datele au fost, de asemenea, corectate pe baza fluxurilor de energie respective, stabilite de BREF corespunztoare, innd seama de arderea gazelor reziduale n cadrul sectorului.

    (12) Atunci cnd nu a fost posibil stabilirea unui produs de referin, dar sunt generate gaze cu efect de ser eligibile pentru alocarea gratuit a cotelor de emisii, aceste cote trebuie alocate pe baza unor abordri generice alternative. A fost elaborat o ierarhie de trei abordri alternative cu scopul de a maximiza reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser i economiile de energie cel puin n cadrul unor pri ale proceselor de producie n cauz. Cldura de referin este aplicabil n cazul proceselor n care se consum cldur i n care se folosete un agent de transport al cldurii msurabile. Combustibilul de referin este aplicabil n cazul n care se consum cldur nemsurabil. Valorile cldurii i combustibilului de referin au fost obinute pe baza principiilor transparenei i simplitii, utiliznd eficiena de referin a unui combustibil disponibil pe scar larg, care poate fi considerat ca fiind al doilea din punctul de vedere al eficienei n materie de gaze cu efect de ser, innd seama de tehnicile eficiente din punct de vedere energetic. n cazul emisiilor de proces, cotele de emisii trebuie alocate pe baza emisiilor istorice. Pentru a asigura faptul c alocarea cu titlu gratuit a cotelor pentru aceste emisii stimuleaz n msur suficient reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser i pentru a evita orice difereniere a tratamentului emisiilor de proces, alocate pe baza emisiilor istorice, fa de tratamentul emisiilor care se ncadreaz n limitele sistemului unui produs de referin, nivelul activitii istorice al fiecrei instalaii trebuie nmulit cu un factor egal cu 0,9700 pentru determinarea numrului de cote gratuite de emisii.

    (13) ncepnd din 2013, toate alocrile cu titlu gratuit n temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE trebuie efectuate n conformitate cu aceste norme. Pentru a transpune n practic sistemul de tranziie prevzut la articolul 10a alineatul (11) din Directiva 2003/87/CE, conform cruia alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii trebuie s scad de la 80% din cantitatea corespunztoare cotelor care urmeaz s fie alocate n 2013 la 30% din aceast cantitate n 2020, cu scopul de a se elimina alocarea cu titlu gratuit n 2027, se aplic factorii stabilii n anexa VI. n cazul n care un sector sau un subsector a fost nscris pe lista stabilit prin Decizia 2010/2/UE a Comisiei din 24 decembrie 2009 de stabilire, n conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European i a Consiliului, a unei liste a sectoarelor i subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon4, aceti factori nu se aplic. Alocrile efectuate n temeiul prezentei decizii vor fi luate n considerare la elaborarea listelor viitoare ale sectoarelor sau subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

    (14) Cu scopul de a facilita colectarea de la operatori a datelor i calcularea cotelor de emisii care urmeaz s fie alocate de ctre statele membre, fiecare instalaie trebuie divizat, dac este cazul, n subinstalaii. Statele membre trebuie s se asigure c emisiile sunt corect atribuite subinstalaiilor respective i c nu exist suprapuneri ntre subinstalaii.

    3 JO L 229, 31.8.2007, p. 1. 4 JO L 1, 5.1.2010, p. 10.

  • RO 6 RO

    (15) Statele membre trebuie s se asigure c datele colectate de la operatori i utilizate pentru alocarea cotelor sunt complete, coerente i ating cel mai nalt nivel de acuratee posibil. Datele trebuie verificate de ctre un verificator independent, astfel nct s se asigure faptul c alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii se bazeaz pe date solide i fiabile. Prezenta decizie trebuie s prevad cerine specifice minime pentru colectarea i verificarea datelor, astfel nct s faciliteze aplicarea armonizat i coerent a normelor privind alocarea.

    (16) Cantitatea cotelor care trebuie alocate cu titlu gratuit instalaiilor autorizate trebuie s se bazeze pe date privind producia istoric. Pentru a se asigura faptul c perioada de referin este pe ct posibil reprezentativ pentru ciclurile de producie, acoper o perioad relevant pentru care sunt disponibile date de un bun nivel calitativ i reduce impactul circumstanelor speciale, precum nchiderea temporar a instalaiilor, nivelurile activitii istorice au fost bazate pe producia median din perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2008 sau, n cazul n care aceasta din urm este mai mare, pe producia median din perioada 1 ianuarie 2009 31 decembrie 2010. De asemenea, este oportun s se in seama de orice modificare semnificativ a capacitii care a avut loc n perioada n cauz. n cazul instalaiilor nou intrate n sistem, determinarea nivelurilor activitii trebuie s se bazeze pe utilizarea standard a capacitii, bazat, la rndul su, pe informaiile specifice din sector, sau pe utilizarea specific instalaiei a capacitii.

    (17) Informaiile colectate de statele membre trebuie s faciliteze aplicarea prezentei decizii de ctre autoritile competente i de ctre Comisie.

    (18) Pentru a evita orice distorsionare a concurenei i a asigura funcionarea corect a pieei carbonului, statele membre trebuie s se asigure c la determinarea alocrilor ctre instalaii nu au loc nicio dubl contabilizare i nicio dubl alocare. n acest context, statele membre trebuie s acorde o atenie deosebit cazurilor n care: un produs inclus ntr-un produs de referin este produs n mai multe instalaii, mai multe produse incluse ntr-un produs de referin sunt produse n aceeai instalaie sau au loc schimburi de produse intermediare dincolo de limitele instalaiilor.

    (19) Pentru a asigura faptul c sistemul de comercializare a emisiilor conduce n timp la reducerea acestora, Directiva 2003/87/CE prevede scderea linear a cantitii la nivelul Uniunii a cotelor. Deoarece cantitatea descresctoare la nivelul Uniunii este luat n considerare pentru determinarea cantitii anuale maxime a cotelor n conformitate cu articolul 10a alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE, toate cotele de emisii alocate cu titlu gratuit pe baza prezentei decizii instalaiilor neincluse n aceast cantitate anual maxim menionat la articolul 10a alineatul (5) trebuie ajustate linear, la fel ca i cantitatea la nivelul Uniunii a cotelor, utiliznd ca referin anul 2013.

    (20) Factorul de corecie transsectorial uniform aplicabil n fiecare an din perioada 2013-2020 instalaiilor care nu sunt identificate ca fiind productoare de energie electric i nu sunt nou intrate, n conformitate cu articolul 10a alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE, trebuie determinat pe baza cantitii anuale totale preliminare a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit n perioada 2013-2020, calculat pentru aceste instalaii n conformitate cu prezenta decizie, incluznd instalaiile care ar putea fi excluse n conformitate cu articolul 27 din directiva menionat. Aceast cantitate a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit n fiecare an al perioadei trebuie comparat cu

  • RO 7 RO

    cantitatea anual a cotelor calculat n conformitate cu articolul 10a alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE pentru instalaiile care nu sunt productoare de energie electric sau nou intrate, innd seama de partea corespunztoare din cantitatea anual total la nivelul Comunitii, determinat n conformitate cu articolul 9 din directiva menionat, i de cantitatea corespunztoare de emisii care sunt incluse n sistemul de comercializare al Uniunii numai ncepnd din 2013.

    (21) Atunci cnd dou sau mai multe instalaii fac schimb de cldur msurabil, alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii trebuie s se bazeze pe consumul de cldur al unei instalaii i s in seama de riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. n acest sens, pentru a se asigura faptul c numrul de cote de emisii care trebuie alocate cu titlu gratuit nu depinde de structura de aprovizionare cu cldur, cotele de emisii trebuie alocate consumatorului de cldur.

    (22) Pentru a crete relevana datelor disponibile cu privire la performana n materie de gaze cu efect de ser a instalaiilor incluse n sistemul de comercializare a emisiilor al Uniunii, produsele de referin past cu sulfit, past termomecanic i past mecanic, precum i hrtia reciclabil, se bazeaz pe informaiile furnizate de BREF cu privire la cele mai eficiente tehnici care reflect utilizarea combustibililor fosili pentru pornire, utilizarea combustibililor fosili (pentru pasta cu sulfit, pasta termomecanic i pasta mecanic) i a energiei termice (pentru hrtia reciclabil). Produsul de referin hrtie de ziar se bazeaz, de asemenea, pe cele mai eficiente tehnici care reflect utilizarea energiei termice pentru obinerea unei valori de referin semnificative.

    (23) Pentru a ine seama de emisiile suplimentare de gaze cu efect de ser, care nu se reflect n datele utilizate pentru determinarea valorilor de referin pentru unele instalaii, n special de emisiile de metan, i pentru a asigura faptul c alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii pe baza produselor de referin ine seama de eficiena n materie de gaze cu efect de ser a proceselor i nu stimuleaz o cretere a emisiilor, punctele corespunztoare instalaiilor de pe curba de referin pentru acid azotic au fost corectate pe baza informaiilor furnizate de sector privind media acestor emisii i a informaiilor extrase din BREF. Produsul de referin acid azotic reflect aceast corecie.

    (24) Pentru a ine seama de diferenele de configurare a rafinriilor, produsul de referin corespunztor sectorului de rafinare trebuie s se bazeze pe abordarea care utilizeaz tona de CO2 ponderat (CO2 weighted tonne CWT), denumit n continuare CWT. Conform acestei abordri, unicul produs al rafinriei este CWT, iar producia de CWT a fost calculat pe baza unitilor de proces generice definite, fiecare fiind ponderat cu un factor de emisie legat de distilarea ieiului, denumit factor CWT, care este reprezentativ pentru intensitatea emisiilor de CO2 datorate arderii, la un nivel mediu de eficien energetic i pentru acelai tip de combustibil standard utilizat n fiecare unitate de proces, precum i pentru emisiile de proces medii ale unitii de proces. Pe aceast baz, punctele utilizate pentru stabilirea produsului de referin au fost obinute prin compararea emisiilor actuale cu CWT-ul total al fiecrei rafinrii. Alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii pentru rafinrii este apoi corectat pentru a exclude producia i utilizarea energiei electrice, astfel nct s se respecte articolul 10a alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE.

    (25) Ca urmare a gamei largi de caliti de produs ce poate fi obinut, produsele de referin var i var dolomitic se refer la o compoziie standard n care intr oxidul de

  • RO 8 RO

    calciu i oxidul de magneziu. n ceea ce privete emisiile datorate arderii, datele corespunztoare emisiilor specifice datorate arderii, generate n producia acestor produse standard, au fost utilizate pe baza Deciziei 2007/589/CE.

    (26) Deoarece n cazul mai multor produse de referin precum amoniac i sod calcinat se presupune c tot dioxidul de carbon rezultat din procesele de producie este emis n atmosfer, emisiile trebuie monitorizate i raportate n conformitate cu regulamentul privind monitorizarea i raportarea emisiilor produse de activitile menionate n anexa I, care trebuie adoptat pn la 31 decembrie 2011 n conformitate cu articolul 14 alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE, presupunnd c tot dioxidul de carbon generat n cursul acestor procese de producie a fost emis n atmosfer, indiferent de orice posibil utilizare a sa drept component de alimentare n procese chimice de producie.

    (27) Produsul de referin cracare cu abur nu include aa-numitele componente de alimentare suplimentare, respectiv produse chimice cu valoare nalt care nu sunt produse n procesul principal i nici emisiile aferente, dar, dup caz, componentele de alimentare suplimentare trebuie luate n considerare pentru alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii utiliznd factori de emisie specifici.

    (28) Pentru a asigura condiii echitabile pentru producia de compui aromatici n rafinrii i uzine chimice, alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii pentru compuii aromatici trebuie s se bazeze pe abordarea CWT i trebuie s se aplice valoarea de referin pentru produsele de referin de rafinrie.

    (29) innd seama de faptul c n producia clorurii de vinil monomer hidrogenul este utilizat ntr-o anumit msur drept combustibil, nlocuind combustibilii convenionali precum gazele naturale i ducnd astfel la reducerea emisiilor directe din procesul de ardere, dar considernd, de asemenea, c utilizarea hidrogenului drept component de alimentare este preferabil din punctul de vedere al eficienei n materie de emisii totale de gaze cu efect de ser, n cazul produsului de referin clorur de vinil monomer, hidrogenul utilizat drept combustibil este luat n considerare ca i cnd ar fi gaz natural.

    (30) Pentru a asigura condiii echitabile pentru producia de hidrogen i de gaz de sintez n rafinrii i uzine chimice, aceste produse de referin trebuie s se bazeze pe abordarea CWT i pe valoarea de referin pentru produsele de referin de rafinrie. Ambele produse de referin presupun o concentraie volumetric a hidrogenului definit.

    (31) Avnd n vedere c licitarea integral trebuie s devin regul n sectorul energetic ncepnd din 2013, ca urmare a capacitii sectorului de a transfera costul crescut al dioxidului de carbon, i faptul c nu trebuie s se efectueze alocri cu titlu gratuit pentru nicio metod de producere a energiei electrice, cu excepia alocrii tranzitorii cu titlu gratuit pentru modernizarea produciei de energie electric i pentru energia electric produs din gaze reziduale, prezenta decizie nu trebuie s includ alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii pentru producia sau consumul de energie electric. Cu toate acestea, n conformitate cu articolul 10a alineatul (6) din Directiva 2003/87/CE, sectoarele sau subsectoarele considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pot fi compensate pentru costurile legate de emisiile de gaze cu efect de ser, transferate n preul energiei electrice, prin msuri financiare adoptate de statele membre n conformitate cu normele n vigoare privind ajutoarele de stat i cu normele pe care Comisia urmeaz s le adopte n acest domeniu.

  • RO 9 RO

    (32) De asemenea, este oportun ca produsele de referin s in seama de recuperarea eficient a energiei gazelor reziduale i de emisiile legate de utilizarea acestor gaze. n acest scop, la determinarea valorilor de referin pentru produse n a cror producie se genereaz gaze reziduale, s-a inut seama, n mare msur, de coninutul de carbon al acestor gaze. Atunci cnd gazele reziduale sunt exportate din procesul de producie n afara limitelor sistemului produsului de referin respectiv i arse pentru producerea de cldur n afara limitelor sistemului corespunztor unui proces inclus ntr-un produs de referin definit n anexa I, emisiile aferente trebuie luate n considerare prin alocarea de cote de emisii suplimentare pe baza cldurii de referin sau a combustibilului de referin. Avnd n vedere principiul general conform cruia nu trebuie s se aloce cote de emisii cu titlu gratuit pentru nicio metod de producere a energiei electrice, pentru a evita distorsiuni ale concurenei pe pieele de energie electric livrat instalaiilor industriale i innd seama de transferul inerent al preului carbonului n preul energiei electrice, atunci cnd gazele reziduale sunt exportate din procesul de producie n afara limitelor sistemului produsului de referin respectiv i arse pentru producerea de energie electric, nu trebuie s se aloce cote suplimentare peste cele corespunztoare coninutului de carbon din gazul rezidual, calculate pentru produsul de referin respectiv.

    (33) Produsele de referin in seama i de emisiile istorice generate de arderea cu flacr liber a gazelor reziduale pentru producerea unui anumit produs i, pentru a ine seama de caracterul obligatoriu al acestei arderi, combustibilul utilizat pentru arderea cu flacr liber din motive de siguran trebuie considerat ca fiind combustibil utilizat pentru producerea cldurii nemsurabile.

    (34) Pentru combaterea schimbrilor climatice i reducerea intensitii carbonului n economie sunt necesare eforturi substaniale n materie de investiii. Prin urmare, prezenta decizie trebuie aplicat ntr-un mod care s stimuleze investiiile n tehnologii curate n fiecare sector i subsector. n conformitate cu Directiva 2003/87/CE, n viitor, alte politici i msuri ar putea completa acest obiectiv ncurajnd utilizarea eficient a cotelor pentru a genera investiii substaniale n tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic. Mai precis, n cazul n care cantitatea anual final a cotelor alocate cu titlu gratuit tuturor instalaiilor autorizate, determinat n conformitate cu prezenta decizie, se situeaz semnificativ sub cantitatea anual maxim a cotelor menionat la articolul 10a alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE, o modificare a prezentei decizii ar putea ncuraja reducerea mai mare a emisiilor de gaze cu efect de ser, n conformitate cu articolul 10a alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE, prin alocarea cotelor ctre instalaii capabile s aplice tehnologii inovatoare care reduc i mai mult emisiile de gaze cu efect de ser.

    (35) Investiiile n extinderi semnificative ale capacitii care dau acces la rezerva pentru instalaiile nou intrate, prevzut la articolul 10a alineatul (7) din Directiva 2003/87/CE, trebuie s fie neechivoce i de o anumit amploare, astfel nct s se evite o epuizare timpurie a rezervei de cote de emisii creat pentru instalaiile nou intrate, precum i distorsionarea concurenei i orice sarcini administrative nejustificate, i s se asigure un tratament egal pentru instalaiile din toate statele membre. Prin urmare, este oportun s se defineasc pragul care corespunde modificrii semnificative a capacitii la 10% din capacitatea instalat a instalaiei i s se prevad cerina ca modificarea capacitii instalate s aib ca rezultat un nivel semnificativ mai ridicat sau mai sczut al activitii instalaiei n cauz. Cu toate acestea, extinderile sau

  • RO 10 RO

    reducerile de capacitate progresive trebuie luate n considerare atunci cnd se verific dac acest prag a fost atins.

    (36) Lund n considerare numrul limitat de cote din rezerva pentru instalaiile nou intrate, este oportun s se evalueze dac, atunci cnd o cantitate considerabil din aceste cote este eliberat instalaiilor nou intrate, este garantat accesul corect i echitabil la cotele rmase n aceast rezerv. n urma rezultatului acestei evaluri, poate fi oferit accesul la un sistem de ateptare. Elaborarea i definirea criteriilor de eligibilitate pentru accesul la un asemenea sistem trebuie s in seama de diferitele practici de autorizare din statele membre, s evite orice utilizare necuvenit a sistemului i s nu ncurajeze rezervarea cotelor pe o perioad de timp nerezonabil.

    (37) Pentru a asigura faptul c nu se aloc cu titlu gratuit cote de emisii unei instalaii care i-a ncetat activitatea, prezenta decizie trebuie s prevad msuri care s defineasc astfel de instalaii i s interzic eliberarea cotelor, cu excepia cazului n care se poate stabili c instalaia i va relua activitatea ntr-un interval de timp specificat i rezonabil.

    (38) Pentru a adapta numrul de cote de emisii care urmeaz s fie alocat unei instalaii care i-a ncetat parial activitatea, au fost definite praguri specifice care compar nivelul activitii reduse cu nivelul activitii iniiale. Numrul de cote de emisii care urmeaz s fie alocat trebuie deci ajustat n consecin ncepnd din anul urmtor anului n care instalaia si-a ncetat parial activitatea. Dac o astfel de instalaie atinge din nou un nivel de activitate care depete pragurile, n funcie de acest nivel de activitate, numrul iniial de cote de emisii care urmeaz s fie alocat trebuie parial sau chiar total restabilit.

    (39) Dup caz, au fost luate n considerare orientrile cu privire la interpretare coninute n anexa I la Directiva 2003/87/CE.

    (40) Msurile prevzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului privind schimbrile climatice,

    ADOPT PREZENTA DECIZIE:

    CAPITOLUL I

    DISPOZIII GENERALE

    Articolul 1

    Obiect

    Prezenta decizie stabilete, pentru ntreaga Uniune, normele tranzitorii privind alocarea armonizat i cu titlu gratuit a cotelor de emisii n temeiul Directivei 2003/87/CE ncepnd din 2013.

  • RO 11 RO

    Articolul 2

    Domeniu de aplicare

    Prezenta decizie se aplic alocrii cu titlu gratuit a cotelor de emisii n temeiul capitolului III (Instalaii staionare) din Directiva 2003/87/CE n perioade de comercializare ncepnd din 2013, cu excepia alocrii tranzitorii cu titlu gratuit a cotelor de emisii pentru modernizarea produciei de energie electric n temeiul articolului 10c din Directiva 2003/87/CE.

    Articolul 3

    Definiii

    n sensul prezentei decizii se aplic urmtoarele definiii:

    (a) instalaie autorizat nseamn orice instalaie care desfoar una sau mai multe dintre activitile menionate n anexa I la Directiva 2003/87/CE, sau o activitate inclus pentru prima dat n sistemul Uniunii n conformitate cu articolul 24 din directiva respectiv, care

    (i) a obinut un permis de emisie a gazelor cu efect de ser nainte de 30 iunie 2011 sau

    (ii) funcioneaz efectiv, a obinut pn la 30 iunie 2011 toate autorizaiile de mediu relevante, inclusiv, dac este cazul, autorizaia prevzut de Directiva 2008/1/CE, i a ndeplinit pn la 30 iunie 2011 toate celelalte criterii definite n ordinea juridic naional a statului membru respectiv, pe baza crora ar fi avut dreptul s primeasc permisul de emisie a gazelor cu efect de ser.

    (b) subinstalaia produsului de referin nseamn intrrile, ieirile i emisiile aferente, legate de producia unui produs pentru care a fost stabilit un produs de referin n anexa I;

    (c) subinstalaia cldurii de referin nseamn intrrile, ieirile i emisiile aferente, neincluse n subinstalaia unui produs de referin, legate de producia i/sau de importul, dintr-o instalaie sau din alt entitate inclus n sistemul Uniunii, al cldurii msurabile care este:

    consumat n interiorul limitelor instalaiei pentru producia de produse, pentru producia de energie mecanic, alta dect cea utilizat pentru producia de energie electric, pentru nclzire sau rcire, cu excepia consumului pentru producia de energie electric, sau

    exportat ctre o instalaie sau ctre alt entitate neinclus n sistemul Uniunii, cu excepia exportului pentru producia de energie electric;

    (d) subinstalaia combustibilului de referin nseamn intrrile, ieirile i emisiile aferente, neincluse n subinstalaia unui produs de referin, legate de producia, prin arderea combustibilului, a cldurii nemsurabile consumate pentru producia de produse, pentru producia de energie mecanic, alta dect

  • RO 12 RO

    cea utilizat pentru producia de energie electric, pentru nclzire sau rcire, cu excepia consumului pentru producia de energie electric, i care include arderea cu flacr liber din motive de siguran;

    (e) cldur msurabil nseamn un flux net de cldur, transportat prin evi sau conducte identificabile cu ajutorul unui agent de transfer al cldurii precum, n special, abur, aer cald, ap, ulei, metale i sruri lichide, pentru care s-a instalat sau poate fi instalat un contor de energie termic;

    (f) contor de energie termic nseamn un contor de energie termic n sensul anexei MI-004 la Directiva 2004/22/CE a Parlamentului European i a Consiliului5, sau orice alt dispozitiv de msurare i de nregistrare a cantitii de energie termic produs, pe baza volumelor i a temperaturilor fluxurilor;

    (g) cldur nemsurabil nseamn orice cldur, alta dect cea msurabil;

    (h) subinstalaia emisiilor de proces nseamn emisiile de gaze cu efect de ser menionate n anexa I la Directiva 2003/87/CE, altele dect dioxid de carbon, care au loc n afara limitelor sistemului unui produs de referin menionat n anexa I, sau emisiile de dioxid de carbon care au loc n afara limitelor sistemului unui produs de referin menionat n anexa I ca urmare a oricreia dintre urmtoarele activiti, precum i emisiile provenind de la arderea carbonului incomplet oxidat, rezultate din urmtoarele activiti n scopul produciei de cldur msurabil, de cldur nemsurabil sau de energie electric, cu condiia deducerii emisiilor care ar fi avut loc n urma arderii unei cantiti de gaz natural echivalent cu energia utilizabil din punct de vedere tehnic a carbonului incomplet oxidat ars:

    (i) reducerea chimic sau electrolitic a compuilor metalici din minereuri, concentrate i materiale secundare;

    (ii) ndeprtarea impuritilor din metale i din compuii metalici;

    (iii) descompunerea carbonailor, cu excepia celor utilizai pentru epurarea gazelor arse;

    (iv) sinteze chimice, n cazul n care materialul care conine carbon particip la reacie pentru un scop primar, altul dect generarea cldurii;

    (v) utilizarea aditivilor care conin carbon sau a materialelor prime pentru un scop primar, altul dect generarea cldurii;

    (vi) reducerea chimic sau electrolitic a oxizilor metaloizi sau a oxizilor nemetalici, precum oxizii de siliciu i fosfaii;

    (i) extindere semnificativ a capacitii nseamn o cretere semnificativ a capacitii instalate iniiale a unei subinstalaii, care produce toate consecinele urmtoare:

    5 JO L 135, 30.4.2004, p. 1.

  • RO 13 RO

    (i) au loc una sau mai multe modificri fizice identificabile, care privesc configuraia tehnic i funcionarea acesteia, altele dect simpla nlocuire a unei linii de producie existente i

    (ii) subinstalaia poate funciona la o capacitate cu cel puin 10% mai mare dect capacitatea instalat iniial a subinstalaiei nainte de modificare sau

    (iii) subinstalaia creia i-au fost aduse modificrile fizice are un nivel al activitii semnificativ mai ridicat, care duce la o alocare suplimentar de cote de emisii ce depete 50 000 de cote pe an i reprezint cel puin 5% din numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit acestei subinstalaii nainte de modificare.

    (j) reducere semnificativ a capacitii nseamn una sau mai multe modificri fizice identificabile, care conduc la o scdere semnificativ a capacitii instalate iniiale i a nivelului activitii unei subinstalaii, de aceeai amplitudine cu cea considerat a reprezenta o extindere semnificativ a capacitii;

    (k) modificare semnificativ a capacitii nseamn fie o extindere semnificativ a capacitii, fie o reducere semnificativ a capacitii;

    (l) capacitate adugat nseamn diferena dintre capacitatea instalat iniial a unei subinstalaii i capacitatea instalat a aceleiai subinstalaii dup ce a fost supus unei extinderi semnificative, determinat pe baza mediei celor mai mari dou volume de producie lunare din primele 6 luni urmtoare nceputului funcionrii modificate;

    (m) capacitate suprimat nseamn diferena dintre capacitatea instalat iniial a unei subinstalaii i capacitatea instalat a aceleiai subinstalaii dup ce a fost supus unei reduceri semnificative, determinat pe baza mediei celor mai mari dou volume de producie lunare din primele 6 luni urmtoare nceputului funcionrii modificate;

    (n) nceputul funcionrii normale nseamn prima zi, verificat i aprobat, dintr-o perioad continu de 90 de zile, sau, dac ciclul de producie uzual din sectorul respectiv nu implic producie continu, prima zi dintr-o perioad de 90 de zile divizat n cicluri de producie specifice sectorului, n cursul creia instalaia funcioneaz la cel puin 40% din capacitatea pentru care este proiectat echipamentul, innd seama, dac este cazul, de condiiile de operare specifice ale instalaiei;

    (o) nceputul funcionrii modificate nseamn prima zi, verificat i aprobat, dintr-o perioad continu de 90 de zile, sau, dac ciclul de producie uzual din sectorul respectiv nu implic producie continu, prima zi dintr-o perioad de 90 de zile divizat n cicluri de producie specifice sectorului, n cursul creia subinstalaia modificat funcioneaz la cel puin 40% din capacitatea pentru care este proiectat echipamentul, innd seama, dac este cazul, de condiiile de funcionare specifice ale subinstalaiei;

  • RO 14 RO

    (p) arderea cu flacr liber din motive de siguran nseamn arderea unor combustibili pilot i a unor cantiti foarte fluctuante de gaze de proces sau reziduale ntr-o unitate expus perturbrilor atmosferice, care este solicitat n mod explicit din motive de siguran n permisele relevante ale instalaiei;

    (q) gospodrie privat nseamn o unitate rezidenial n care persoanele fac propriile demersuri, individual sau n grup, pentru a se aproviziona cu cldur msurabil;

    (r) verificator nseamn o persoan competent i independent sau un organism de verificare competent i independent, responsabile pentru efectuarea i raportarea procesului de verificare n conformitate cu cerinele detaliate stabilite de statul membru n temeiul anexei V la Directiva 2003/87/CE;

    (s) asigurare rezonabil nseamn un nivel de asigurare ridicat dar nu absolut, exprimat sub form de afirmaie n avizul de verificare, cu privire la faptul c datele supuse verificrii conin sau nu inexactiti materiale;

    (t) nivel de asigurare nseamn gradul n care verificatorul, n concluziile verificrii, i exprim ncrederea c a fost dovedit faptul c datele transmise cu privire la o instalaie conin sau nu inexactiti materiale;

    (u) inexactitate material nseamn o inexactitate substanial (omisiuni, reprezentri inexacte i erori, fr a lua n considerare incertitudinea admisibil) n datele transmise, care, n conformitate cu aprecierea profesional a verificatorului, ar putea afecta utilizarea ulterioar a acestor date de ctre autoritatea competent pentru calcularea alocrii cotelor de emisii.

  • RO 15 RO

    Articolul 4

    Autoritatea competent i rotunjirea rezultatelor calculelor

    1. Statele membre iau msurile administrative adecvate, inclusiv desemnarea autoritii sau a autoritilor competente n conformitate cu articolul 18 din Directiva 2003/87/CE, pentru aplicarea normelor prevzute de prezenta decizie.

    2. Toate rezultatele calculelor pentru determinarea numrului de cote, efectuate n conformitate cu prezenta decizie, se rotunjesc la cea mai apropiat cot.

    CAPITOLUL II

    INSTALAII AUTORIZATE

    Articolul 5

    Identificarea instalaiilor

    1. Fiecare stat membru identific toate instalaiile situate pe teritoriul su, care sunt eligibile pentru alocarea cu titlu gratuit n temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE.

    2. Fiecare stat membru identific, de asemenea, toi productorii de energie electric ce produc cldur i toate instalaiile mici, care pot fi exclui din sistemul Uniunii n conformitate cu articolul 27 din Directiva 2003/87/CE.

    Articolul 6

    Divizarea n subinstalaii

    1. n sensul prezentei decizii, statele membre divizeaz fiecare instalaie eligibil pentru alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii n temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE n una sau mai multe dintre urmtoarele subinstalaii, dup caz:

    (a) o subinstalaie a unui produs de referin;

    (b) o subinstalaie a cldurii de referin;

    (c) o subinstalaie a combustibilului de referin;

    (d) o subinstalaie a emisiilor de proces.

    Subinstalaiile trebuie s corespund, n msura n care este posibil, prilor fizice ale instalaiei.

  • RO 16 RO

    Pentru instalaiile cldurii de referin, ale combustibilului de referin i ale emisiilor de proces, statele membre trebuie s fac n mod clar distincie, pe baza codurilor NACE i Prodcom, ntre cazurile n care procesul respectiv deservete sau nu un sector sau un subsector considerat a fi expus unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE a Comisiei.

    n cazul n care o instalaie inclus n sistemul Uniunii a produs i a exportat cldur msurabil ctre o instalaie sau ctre o alt entitate neinclus n sistemul Uniunii, statele membre trebuie s considere c procesul respectiv din subinstalaia cldurii de referin pentru aceast cldur nu deservete un sector sau un subsector considerat a fi expus unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE a Comisiei, cu excepia cazului n care autoritatea competent are dovezi satisfctoare c respectivul consumator al cldurii msurabile aparine unui sector sau unui subsector considerat a fi expus unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE a Comisiei.

    2. Suma intrrilor, ieirilor i emisiilor fiecrei subinstalaii nu trebuie s depeasc intrrile, ieirile i emisiile totale ale instalaiei.

    Articolul 7

    Colectarea datelor de referin

    1. Pentru fiecare instalaie autorizat eligibil pentru alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisii n temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE, inclusiv pentru instalaiile care funcioneaz numai ocazional, i anume, n special, instalaiile care sunt meninute n rezerv sau n standby i instalaiile care funcioneaz dup un program sezonier, statele membre colecteaz de la operator, pentru toi anii din perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2008 sau, dac este cazul, din perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2010, n care instalaia a funcionat, toate informaiile i datele relevante privind fiecare parametru care figureaz n anexa IV.

    2. Statele membre colecteaz datele pentru fiecare subinstalaie separat. Dac este necesar, statele membre pot solicita operatorului s furnizeze mai multe date.

    Dac 95% din intrrile, ieirile i emisiile aferente ale subinstalaiei cldurii de referin, ale subinstalaiei combustibilului de referin sau ale subinstalaiei emisiilor de proces deservesc sectoare sau subsectoare considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE, sau dac 95% din intrrile, ieirile i emisiile aferente ale subinstalaiei cldurii de referin, ale subinstalaiei combustibilului de referin sau ale subinstalaiei emisiilor de proces deservesc sectoare sau subsectoare care nu sunt considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, statele membre pot scuti operatorul de obligaia de a furniza date care permit efectuarea unei distincii din punctul de vedere al expunerii la riscul relocrii emisiilor de dioxid de carbon.

    3. Statele membre solicit operatorului s comunice capacitatea instalat iniial a subinstalaiei fiecrui produs de referin, determinat dup cum urmeaz:

  • RO 17 RO

    (a) n principiu, capacitatea instalat iniial este media celor mai mari 2 volume de producie lunare din perioada 1 ianuarie 2005 31 decembrie 2008, presupunnd c subinstalaia a funcionat la aceast ncrcare 720 de ore pe lun i 12 luni pe an;

    (b) dac nu este posibil determinarea acesteia n conformitate cu litera (a), va avea loc o verificare experimental a capacitii subinstalaiei, sub supravegherea unui verificator, pentru a se asigura faptul c parametrii utilizai sunt tipici pentru sectorul n cauz i c rezultatele verificrii experimentale sunt reprezentative.

    4. Dac o subinstalaie a fost supus unei modificri semnificative a capacitii ntre 1 ianuarie 2005 i 30 iunie 2011, statele membre solicit operatorului s comunice, pe lng capacitatea instalat iniial a subinstalaiei respective, determinat n conformitate cu alineatul (3), pn la nceputul funcionrii modificate, capacitatea adugat sau, dac este cazul, capacitatea suprimat, precum i capacitatea instalat a subinstalaiei dup ce aceasta a fost supus unei modificri semnificative a capacitii, determinat pe baza mediei celor mai mari 2 volume de producie lunare din primele 6 luni urmtoare nceputului funcionrii modificate. Statele membre consider capacitatea instalat a subinstalaiei dup ce aceasta a fost supus unei modificri semnificative a capacitii ca fiind capacitatea instalat iniial a subinstalaiei, atunci cnd evalueaz orice modificare semnificativ a capacitii care are loc ulterior.

    5. Statele membre obin, nregistreaz i documenteaz datele ntr-un mod care permite utilizarea lor adecvat de ctre autoritatea competent.

    Statele membre pot solicita operatorului s utilizeze un model electronic sau pot specifica un format de fiier pentru transmiterea datelor. Statele membre accept ns utilizarea de ctre un operator a oricrui model electronic sau specificaie de format de fiier publicat de Comisie pentru colectarea datelor n temeiul prezentului articol, cu excepia cazului n care modelul sau specificaia de format de fiier a statului membru solicit cel puin furnizarea acelorai date.

    6. Intrrile, ieirile i emisiile aferente pentru care sunt disponibile numai date referitoare la ntreaga instalaie sunt atribuite n mod proporional subinstalaiilor respective dup cum urmeaz:

    (a) dac diferite produse sunt produse unul dup cellalt pe aceeai linie de producie, intrrile, ieirile i emisiile aferente sunt atribuite n mod secvenial, pe baza timpului de utilizare al fiecrei subinstalaii ntr-un an;

    (b) dac nu este posibil atribuirea acestora n conformitate cu litera (a), intrrile, ieirile i emisiile aferente sunt atribuite n funcie de masa sau de volumul produselor individuale produse, sau n funcie de estimrile bazate pe raportul entalpiilor libere de reacie din reaciile chimice implicate, sau pe baza altui model de distribuie adecvat, susinut de o metod tiinific solid.

    7. Statele membre solicit operatorilor s furnizeze date complete i coerente i s se asigure c nu se produc suprapuneri ntre subinstalaii, iar emisiile nu sunt dublu contabilizate. Statele membre se asigur, n special, c operatorii exercit diligena

  • RO 18 RO

    cuvenit i furnizeaz date care ating cel mai nalt nivel de acuratee posibil, astfel nct s poat fi furnizat o asigurare rezonabil cu privire la integritatea datelor.

    n acest scop, statele membre se asigur c fiecare operator transmite, de asemenea, un raport metodologic, care conine, n special, o descriere a instalaiei, metoda de compilare aplicat, diferitele surse de date, etapele de calcul i, dup caz, ipotezele folosite i metoda aplicat pentru a atribui emisiile subinstalaiilor respective n conformitate cu alineatul (6). Statele membre pot impune operatorului s demonstreze faptul c datele furnizate sunt exacte i complete.

    8. Atunci cnd lipsesc date, statele membre solicit operatorului s justifice n mod corespunztor orice lips a datelor.

    Statele membre solicit operatorului s nlocuiasc, nainte de verificarea efectuat de verificator sau cel trziu n cursul acesteia, toate datele care lipsesc cu estimri prudente, bazate, n special, pe cele mai bune practici din industrie i pe cunotinele tiinifice i tehnice recente.

    Atunci cnd datele sunt disponibile parial, o estimare prudent presupune faptul c valoarea extrapolat nu trebuie s depeasc 90% din valoarea obinut utiliznd datele disponibile.

    Atunci cnd nu sunt disponibile date privind fluxurile de cldur msurabil pentru subinstalaia cldurii de referin, poate fi obinut o valoare aproximativ prin nmulirea valorii energiei care intr n subinstalaie cu randamentul msurat al produciei de cldur, verificat de un verificator. n cazul n care nu sunt disponibile date privind randamentul, se aplic un randament de referin de 70% pentru energia care intr n subinstalaie n scopul producerii cldurii msurabile.

    9. La cererea acesteia, fiecare stat membru pune la dispoziia Comisiei datele colectate pe baza alineatelor (1)-(6).

    Articolul 8

    Verificare

    1. n procesul de colectare a datelor n conformitate cu articolul 7, statele membre trebuie s accepte numai date care au fost verificate i considerate satisfctoare de ctre un verificator. Raportul metodologic i parametrii raportai, menionai la articolul 7 i n anexa IV, fac obiectul procesului de verificare. Verificarea privete fiabilitatea, credibilitatea i acurateea datelor furnizate de operator i are ca rezultat un aviz de verificare, n care se precizeaz cu o asigurare rezonabil dac datele transmise conin sau nu inexactiti materiale.

    2. Statele membre se asigur de faptul c verificatorul este independent de operator, i desfoar activitatea n mod corect, obiectiv i profesional i dovedete o bun nelegere a:

    (a) dispoziiilor prezentei decizii, precum i a standardelor i orientrilor relevante;

  • RO 19 RO

    (b) cerinelor legislative, reglementare i administrative, relevante pentru activitile supuse verificrii;

    (c) modului n care sunt generate toate informaiile privind fiecare parametru sau surs de emisii din instalaie, n special a colectrii, msurrii, calculrii i raportrii datelor.

    3. n plus fa de cerinele stabilite prin Decizia 2007/589/CE, statele membre se asigur c verificatorul a ndeplinit toate cerinele minime urmtoare:

    (a) a planificat i a efectuat verificarea dnd dovad de scepticism profesional, respectiv recunoscnd c pot exista circumstane care s determine inexactitatea material a informaiilor i a datelor transmise;

    (b) a validat numai parametrii raportai care au fost determinai cu un mare grad de certitudine; Un grad mare de certitudine presupune c operatorul poate demonstra c:

    (i) parametrii raportai nu conin inadvertene;

    (ii) la colectarea parametrilor s-au respectat standardele sau orientrile aplicabile;

    (iii) registrele relevante ale instalaiei sunt complete i coerente.

    (c) a nceput procesul de verificare cu o analiz strategic a tuturor activitilor relevante desfurate n instalaie i are o vedere de ansamblu asupra tuturor activitilor i a importanei acestora din punctul de vedere al alocrii cotelor de emisii;

    (d) a inut seama, n special la evaluarea capacitilor instalate iniiale ale subinstalaiilor, de informaiile cuprinse n permisul de emisie a gazelor cu efect de ser sau n alte autorizaii de mediu relevante, cum este autorizaia prevzut n Directiva 2008/1/CE;

    (e) a analizat riscurile inerente i riscurile de control legate de domeniul i complexitatea activitilor operatorului, precum i de parametrii de alocare, care pot duce la inexactiti materiale, i a elaborat n urma acestei analize a riscurilor un plan de verificare;

    (f) a efectuat, dac este cazul, o vizit pe teren pentru a verifica funcionarea contoarelor i a sistemelor de monitorizare, a realiza interviuri i a culege informaii i probe suficiente; Dac a considerat c o vizit pe teren nu este adecvat, verificatorul trebuie s poat s i justifice pe deplin decizia n faa unei autoriti adecvate;

    (g) a aplicat planul de verificare culegnd date n conformitate cu metodele de eantionare definite, cu testele de parcurs, cu controalele documentare, cu procedurile analitice i de control al datelor, inclusiv orice probe suplimentare relevante, care vor sta la baza avizului su de verificare;

  • RO 20 RO

    (h) a solicitat operatorului s furnizeze datele care lipsesc sau s completeze seciunile lips ale evidenelor de auditare, s explice variaiile parametrilor sau ale datelor privind emisiile, ori s revizuiasc calculele, ori s ajusteze datele raportate;

    (i) a elaborat un raport de verificare intern. Raportul de verificare conine dovezi ale efecturii integrale a analizei strategice, a analizei riscurilor i a planului de verificare i furnizeaz informaii suficiente n sprijinul avizului de verificare. Raportul de verificare intern faciliteaz i o evaluare potenial a auditului de ctre autoritatea competent i de ctre organismul de acreditare.

    (j) pe baza constatrilor din raportul de verificare intern, a emis o opinie n care a precizat dac parametrii raportai conin inexactiti materiale i dac exist alte aspecte relevante pentru avizul de verificare;

    (k) a prezentat metoda de verificare, constatrile efectuate i avizul de verificare ntr-un raport de verificare adresat operatorului, care trebuie trimis de ctre acesta autoritii competente, mpreun cu raportul metodologic i cu parametrii raportai.

    4. Statele membre nu aloc unei instalaii cote de emisii cu titlu gratuit dac datele referitoare la aceasta nu au fost considerate satisfctoare n urma verificrii.

    Statele membre pot decide s aloce unei instalaii cote de emisii cu titlu gratuit atunci cnd datele referitoare la aceasta nu au fost considerate satisfctoare n urma verificrii, numai dac au dovezi satisfctoare c datele lips care au condus la opinia verificatorului se datoreaz unor circumstane excepionale i imprevizibile, care n-ar fi putut fi evitate chiar dac s-ar fi exercitat diligena cuvenit i care se situeaz n afara controlului operatorului instalaiei respective, precum, n special, dezastre naturale, rzboi, ameninri de rzboi, acte teroriste, revoluii, revolte, sabotaj sau acte de vandalism.

    5. La verificare, statele membre se asigur, n special, c nu se produc suprapuneri ntre subinstalaii, iar emisiile nu sunt contabilizate de dou ori.

    Articolul 9

    Nivelul activitii istorice

    1. Pentru instalaiile autorizate, statele membre determin nivelurile activitii istorice a fiecrei instalaii n perioada de referin 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2008 sau, n cazul n care acestea sunt mai mari, n perioada de referin 1 ianuarie 2009 31 decembrie 2010, pe baza datelor colectate n conformitate cu articolul 7.

    2. Nivelul activitii istorice legat de produs se refer, pentru fiecare produs pentru care a fost definit un produs de referin menionat n anexa I, la producia anual median istoric a acestui produs n instalaia respectiv n cursul perioadei de referin.

    3. Nivelul activitii istorice legat de cldur se refer la importul anual median istoric dintr-o instalaie inclus n sistemul Uniunii i/sau la producia anual median

  • RO 21 RO

    istoric, din cursul perioadei de referin, de cldur msurabil, consumat n interiorul limitelor instalaiei pentru producia de produse, pentru producia de energie mecanic, alta dect cea utilizat pentru producia de energie electric, pentru nclzire sau rcire, cu excepia consumului pentru producia de energie electric, sau exportat ctre instalaii sau ctre alt entitate neinclus n sistemul Uniunii, cu excepia exportului pentru producia de energie electric, exprimat n terajouli pe an.

    4. Nivelul activitii istorice legat de combustibil se refer la consumul anual median istoric de combustibili utilizai pentru producia cldurii nemsurabile, consumat pentru producia de produse, pentru producia de energie mecanic, alta dect cea utilizat pentru producia de energie electric, pentru nclzire sau rcire, cu excepia consumului pentru producia de energie electric, inclusiv pentru arderea cu flacr liber din motive de siguran, n cursul perioadei de referin, exprimat n terajouli pe an.

    5. Pentru emisiile de proces legate de producia produselor n instalaia respectiv n cursul perioadei de referin menionate la alineatul (1), nivelul activitii istorice legat de proces se refer la emisiile de proces anuale mediane istorice exprimate n tone de dioxid de carbon echivalent.

    6. Pentru determinarea valorilor mediane menionate la alineatele (1)-(5), se iau n considerare numai anii calendaristici n care instalaia a funcionat cel puin o zi.

    Dac instalaia a funcionat mai puin de doi ani calendaristici n cursul perioadei de referin relevante, nivelurile activitii istorice se calculeaz pe baza capacitii instalate iniiale a fiecrei subinstalaii, determinat n conformitate cu metoda stabilit la articolul 7 alineatul (3), nmulit cu factorul de utilizare a capacitii aplicabil, determinat n conformitate cu articolul 18 alineatul (2).

    7. Prin derogare de la alineatul (2), pentru produsele incluse n produsele de referin menionate n anexa III, statele membre determin nivelul activitii istorice legat de produs pe baza produciei anuale mediane istorice, conform formulelor stabilite n anexa respectiv.

    8. Instalaiile autorizate care funcioneaz numai ocazional, incluznd, n special, instalaiile care sunt meninute n rezerv sau n standby i instalaiile care funcioneaz dup un program sezonier i care nu au funcionat ntr-un an calendaristic dat din perioada de referin nici mcar o zi, sunt luate n considerare la determinarea valorilor mediane menionate la alineatul (1) dac sunt ndeplinite toate condiiile urmtoare:

    (a) s-a demonstrat clar c instalaia este utilizat ocazional, n special c funcioneaz regulat drept capacitate de standby sau de rezerv, sau c funcioneaz regulat dup un program sezonier;

    (b) instalaia deine un permis de emisie a gazelor cu efect de ser i toate celelalte autorizaii relevante, solicitate pentru operarea instalaiei n ordinea juridic naional a statului membru;

    (c) din punct de vedere tehnic este posibil pornirea instalaiei ntr-un timp scurt, iar ntreinerea se efectueaz cu regularitate.

  • RO 22 RO

    9. Dac o instalaie autorizat a fost supus unei extinderi semnificative sau unei reduceri semnificative a capacitii ntre 1 ianuarie 2005 i 30 iunie 2011, nivelurile activitii istorice ale instalaiei respective reprezint suma dintre valorile mediane determinate n conformitate cu alineatul (1) fr modificarea semnificativ a capacitii i nivelurile activitii istorice a capacitii adugate sau suprimate.

    Nivelurile activitii istorice ale capacitii adugate sau suprimate reprezint diferena dintre capacitile instalate iniiale ale fiecrei subinstalaii care a fost supus unei modificri semnificative a capacitii, determinate n conformitate cu articolul 7 alineatul (3), pn la nceputul funcionrii modificate, i capacitatea instalat dup modificarea semnificativ de capacitate, determinat n conformitate cu articolul 7 alineatul (4), nmulit cu utilizarea istoric medie a capacitii instalaiei respective n anii anteriori nceputului funcionrii modificate.

    Articolul 10

    Alocarea la nivelul instalaiei

    1. Pe baza datelor colectate n conformitate cu articolul 7, statele membre calculeaz n fiecare an numrul de cote de emisii alocate cu titlu gratuit fiecrei instalaii autorizate de pe teritoriul lor ncepnd din 2013, n conformitate cu alineatele (2)-(8).

    2. n acest scop, statele membre determin mai nti numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit, pentru fiecare subinstalaie separat, dup cum urmeaz:

    (a) pentru fiecare subinstalaie a unui produs de referin, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit pentru un an dat corespunde valorii acestui produs de referin, menionat n anexa I, nmulit cu nivelul activitii istorice legat de produsul respectiv;

    (b) pentru

    (i) subinstalaia cldurii de referin, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit pentru un an dat corespunde valorii cldurii de referin pentru cldura msurabil, menionat n anexa I, nmulit cu nivelul activitii istorice legat de cldur al consumului de cldur msurabil;

    (ii) subinstalaia combustibilului de referin, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit pentru un an dat corespunde valorii combustibilului de referin, menionat n anexa I, nmulit cu nivelul activitii istorice legat de combustibil al consumului de combustibil;

    (iii) subinstalaia emisiilor de proces, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit pentru un an dat corespunde nivelului activitii istorice legat de proces nmulit cu 0,9700.

    3. n msura n care cldura msurabil este exportat ctre gospodriile private, iar numrul anual preliminar de cote de emisii, determinat n conformitate cu alineatul (2) litera (b) punctul (i), pentru 2013 este mai mic dect emisiile anuale

  • RO 23 RO

    mediane istorice legate de producia de cldur msurabil exportat ctre gospodriile private de subinstalaia respectiv n perioada 1 ianuarie 2005 31 decembrie 2008, numrul anual preliminar de cote de emisii pentru 2013 se ajusteaz cu diferena respectiv. n fiecare an din perioada 2014-2020, numrul anual preliminar de cote de emisii, determinat n conformitate cu alineatul (2) litera (b) punctul (i), se ajusteaz n msura n care numrul anual preliminar de cote de emisii pentru anul respectiv este mai mic dect un procent din emisiile anuale mediane istorice menionate anterior. Acest procent este de 90% n 2014 i scade cu 10 puncte procentuale n fiecare an care urmeaz.

    4. n vederea aplicrii articolului 10a alineatul (11) din Directiva 2003/87/CE, factorii menionai n anexa IV se aplic numrului anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit, determinat pentru fiecare subinstalaie n conformitate cu alineatul (2) din prezentul articol pentru anul respectiv, dac procesele din aceste subinstalaii deservesc sectoare sau subsectoare care nu sunt considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon stabilit de Decizia 2010/2/UE.

    Dac procesele din aceste subinstalaii deservesc sectoare sau subsectoare considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon stabilit de Decizia 2010/2/UE, factorul care trebuie aplicat pentru anii 2013 i 2014 este 1. Sectoarele sau subsectoarele pentru care factorul pentru anii 2015-2020 este 1 sunt determinate n conformitate cu articolul 10a alineatul (13) din Directiva 2003/87/CE.

    5. Dac cel puin 95% din nivelul activitii istorice al subinstalaiei cldurii de referin, al subinstalaiei combustibilului de referin sau al subinstalaiei emisiilor de proces deservete sectoare sau subsectoare considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE, se consider c ntreaga subinstalaie este expus unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

    Dac cel puin 95% din nivelul activitii istorice al subinstalaiei cldurii de referin, al subinstalaiei combustibilului de referin sau al subinstalaiei emisiilor de proces deservete sectoare sau subsectoare considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE, nu se consider c ntreaga subinstalaie este expus unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

    6. Numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit subinstalaiilor care au primit cldur msurabil de la subinstalaiile care produc produse incluse n produsul de referin acid azotic, menionat n anexa I, se reduce cu consumul anual istoric al acestei clduri din timpul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) nmulit cu valoarea cldurii de referin pentru aceast cldur msurabil, menionat n anexa I.

    7. Cantitatea anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit fiecrei instalaii este suma tuturor numerelor anuale preliminare de cote de emisii alocate cu titlu gratuit subinstalaiilor, calculate n conformitate cu alineatele (2), (3), (4), (5) i (6).

  • RO 24 RO

    n cazul n care o instalaie cuprinde subinstalaii care produc past (past kraft cu fibre scurte, past kraft cu fibre lungi, past termomecanic i past mecanic, past cu sulfit sau alte paste neincluse ntr-un produs de referin) i export cldur msurabil ctre alte subinstalaii asociate din punct de vedere tehnic, cantitatea total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit ia n considerare, fr a aduce atingere numerelor anuale preliminare de cote de emisii alocate cu titlu gratuit altor subinstalaii ale instalaiei respective, numai numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit n msura n care produsele din past produse n aceast subinstalaie sunt introduse pe pia i nu transformate n hrtie n aceeai instalaie sau n alte instalaii asociate din punct de vedere tehnic.

    8. La determinarea cantitii anuale totale preliminare a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit fiecrei instalaii, statele membre trebuie s se asigure de faptul c emisiile nu sunt contabilizate de dou ori, iar alocarea nu este negativ. n special, atunci cnd un produs intermediar, care este inclus ntr-un produs de referin n conformitate cu definiia limitelor sistemului respectiv menionat n anexa I, este importat ntr-o instalaie, emisiile nu trebuie luate n calcul de dou ori la determinarea cantitilor anuale totale preliminare ale cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit celor dou instalaii n cauz.

    9. Cantitatea anual total final a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit fiecrei instalaii autorizate, cu excepia instalaiilor prevzute la articolul 10a alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE, este cantitatea anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit fiecrei instalaii, determinat n conformitate cu alineatul (7), nmulit cu factorul de corecie transsectorial determinat n conformitate cu articolul 15 alineatul (3).

    Pentru instalaiile prevzute la articolul 10a alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE care sunt eligibile pentru alocarea cotelor de emisii cu titlu gratuit, cantitatea anual total final a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit corespunde cantitii anuale totale preliminare a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit fiecrei instalaii, determinat n conformitate cu alineatul (7), ajustat anual cu factorul linear menionat la articolul10a alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE utiliznd ca referin cantitatea anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit instalaiei respective pentru anul 2013.

    Articolul 11

    Alocarea pentru cracarea cu abur

    Prin derogare de la articolul 10 alineatul (2) litera (a), numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit unei subinstalaii a unui produs de referin pentru producia de produse chimice cu valoare nalt, denumite n continuare HVC (high value chemicals), corespunde valorii produsului de referin cracare cu abur, menionat n anexa I, nmulit cu nivelul activitii istorice, determinat n conformitate cu anexa III, i cu raportul dintre emisiile directe totale, incluznd emisiile corespunztoare cldurii nete importate n cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie, exprimate n tone de dioxid de carbon echivalent, i suma dintre aceste emisii directe totale i emisiile indirecte relevante din cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie, calculate n conformitate cu articolul 14 alineatul (2). La rezultatul acestui

  • RO 25 RO

    calcul se adaug producia istoric median de hidrogen din componente de alimentare suplimentare, exprimat n tone de hidrogen i nmulit cu 1,78 tone de dioxid de carbon per tona de hidrogen, producia istoric median de etilen din componente de alimentare suplimentare, exprimat n tone de etilen i nmulit cu 0,24 tone de dioxid de carbon per tona de etilen i producia istoric median de produse chimice cu valoare nalt, altele dect hidrogen i etilen, din componente de alimentare suplimentare, exprimat n tone de HVC i nmulit cu 0,16 tone de dioxid de carbon per tona de HVC.

    Articolul 12

    Alocarea pentru clorura de vinil monomer

    Prin derogare de la articolul 10 alineatul (2) litera (a), numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit unei subinstalaii pentru producia de clorur de vinil monomer, denumit n continuare VCM (vinyl chloride monomer), corespunde valorii produsului de referin VCM nmulit cu nivelul activitii istorice pentru producia de VCM, exprimat n tone, i cu raportul dintre emisiile directe pentru producia de VCM, incluznd emisiile corespunztoare cldurii nete importate n cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie, calculate n conformitate cu articolul 14 alineatul (2), exprimate n tone de dioxid de carbon echivalent, i suma dintre aceste emisii directe i emisiile legate de hidrogen pentru producia de VCM n cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie, exprimate n tone de dioxid de carbon echivalent, calculate pe baza consumului istoric de cldur provenit din arderea hidrogenului, exprimat n terajouli i nmulit cu 56,1 tone de dioxid de carbon per terajoule.

    Articolul 13

    Fluxurile de cldur dintre instalaii

    n cazul n care o subinstalaie a unui produs de referin cuprinde cldur msurabil importat dintr-o instalaie sau din alt entitate neinclus n sistemul Uniunii, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit subinstalaiei produsului de referin respectiv, determinat n conformitate cu articolul 10 alineatul (2) litera (a), se reduce cu cantitatea de cldur importat istoric dintr-o instalaie sau din alt entitate neinclus n sistemul Uniunii n anul n cauz, nmulit cu valoarea cldurii de referin pentru cldura msurabil stabilit n anexa I.

  • RO 26 RO

    Articolul 14

    Interschimbabilitatea combustibilului i energiei electrice

    1. Pentru fiecare subinstalaie a unui produs de referin menionat n anexa I cu luarea n considerare a interschimbabilitii combustibilului i energiei electrice, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit corespunde valorii produsului de referin respectiv, menionat n anexa I, nmulit cu nivelul activitii istorice legat de produs i cu raportul dintre emisiile directe totale, incluznd emisiile corespunztoare cldurii nete importate n cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie, exprimate n tone de dioxid de carbon echivalent, i suma dintre aceste emisii directe totale i emisiile indirecte relevante n cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie.

    2. n sensul calculului prevzut la alineatul (1), emisiile indirecte relevante reprezint consumul de energie electric relevant, specificat n definiia proceselor i emisiilor menionate n anexa I, n cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie pentru producia produsului respectiv, exprimat n megawattore, nmulit cu 0,465 tone de dioxid de carbon pe megawattor i sunt exprimate n tone de dioxid de carbon.

    n sensul calculului prevzut la alineatul (1), emisiile corespunztoare cldurii nete importate reprezint cantitatea de cldur msurabil consumat pentru producia produsului respectiv, importat din instalaii incluse n sistemul Uniunii n cursul perioadei de referin menionate la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie, nmulit cu valoarea cldurii de referin menionat n anexa I.

    CAPITOLUL III

    DECIZIILE DE ALOCARE

    Articolul 15

    Msuri naionale de punere n aplicare

    1. n conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE, statele membre transmit Comisiei, pn la 30 septembrie 2011, o list a instalaiilor de pe teritoriul lor care intr sub incidena Directivei 2003/87/CE, n care includ instalaiile identificate n conformitate cu articolul 5, utiliznd un model electronic furnizat de Comisie.

    2. Lista menionat la alineatul (1) trebuie s conin pentru fiecare instalaie autorizat, n special:

    (a) identificarea instalaiei i a limitelor sale utiliznd codul de identificare al instalaiei n CITL;

  • RO 27 RO

    (b) identificarea fiecrei subinstalaii a unei instalaii;

    (c) pentru fiecare subinstalaie a unui produs de referin, capacitatea instalat iniial i volumele de producie anuale pentru produsul n cauz n perioada 1 ianuarie 2005 31 decembrie 2008;

    (d) pentru fiecare instalaie i subinstalaie, precizarea apartenenei sau a neapartenenei la un sector sau subsector considerat a fi expus unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE;

    (e) pentru fiecare subinstalaie, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit n perioada 2013-2020, determinat n conformitate cu articolul 10 alineatul (2);

    (f) pentru subinstalaiile care nu deservesc un sector sau un subsector considerat a fi expus unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, stabilit de Decizia 2010/2/UE, pe lng informaiile prevzute la litera (d), numerele anuale preliminare de cote de emisii alocate cu titlu gratuit n perioada 2013-2020 care scad cu cantiti egale, de la 80% din cantitate n 2013, la 30% din cantitate n 2020, determinate n conformitate cu articolul 10 alineatul (4);

    (g) pentru fiecare instalaie, cantitile anuale totale preliminare ale cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit n perioada 2013-2020, determinate n conformitate cu articolul 10 alineatul (6);

    De asemenea, n list sunt identificai toi productorii de energie electric ce produc cldur i toate instalaiile mici, care pot fi exclui din sistemul Uniunii n conformitate cu articolul 27 din Directiva 2003/87/CE.

    3. La primirea listei menionate la alineatul (1) din prezentul articol, Comisia evalueaz includerea fiecrei instalaii n list, precum i cantitile anuale totale preliminare corespunztoare ale cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit.

    Dup notificarea de ctre toate statele membre a cantitilor anuale totale preliminare ale cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit n perioada 2013-2020, Comisia determin factorul de corecie transsectorial uniform menionat la articolul 10a alineatul (5) Directiva 2003/87/CE. Acesta este determinat prin compararea sumei cantitilor anuale totale preliminare ale cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit instalaiilor care nu sunt productoare de energie electric n fiecare an al perioadei 2013-2020, fr aplicarea factorilor menionai n anexa VI, cu cantitatea anual a cotelor calculat n conformitate cu articolul 10a alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE pentru instalaiile care nu sunt productoare de energie electric sau nou intrate, innd seama de partea corespunztoare din cantitatea anual total la nivelul Uniunii, determinat n conformitate cu articolul 9 din directiva menionat, i de cantitatea corespunztoare de emisii care sunt incluse n sistemul Uniunii numai ncepnd din 2013.

    4. Dac Comisia nu respinge nscrierea unei instalaii pe aceast list i nici cantitile anuale totale preliminare corespunztoare ale cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit instalaiei respective, statul membru n cauz poate determina cantitatea anual final

  • RO 28 RO

    a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit n perioada 2013-2020 n conformitate cu articolul 10 alineatul (9) din prezenta decizie.

    5. Dup ce determin cantitatea anual final pentru toate instalaiile autorizate de pe teritoriul lor, statele membre transmit Comisiei o list a cantitilor anuale finale ale cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit n perioada 2013-2020, determinate n conformitate cu articolul 10 alineatul (9).

    Articolul 16

    Modificri n ceea ce privete expunerea la relocarea emisiilor de dioxid de carbon

    n termen de trei luni de la adoptarea listei menionate la articolul 10a alineatul (13) din Directiva 2003/87/CE pentru anii 2015-2010, sau de la adoptarea oricrei completri la lista stabilit prin Decizia 2010/2/UE a Comisiei pentru anii 2013 i 2014, fiecare stat membru revizuiete lista menionat la articolul 15 alineatul (1) din prezenta decizie, indicnd n mod clar modificrile survenite n ceea ce privete expunerea estimat a instalaiilor i subinstalaiilor la relocarea emisiilor de dioxid de carbon i, dac este cazul, cantitatea anual preliminar corespunztoare a alocrilor cu titlu gratuit, i transmite aceast list Comisiei.

    CAPITOLUL IV

    INSTALAII NOU INTRATE I NCHIDEREA INSTALAIILOR

    Articolul 17

    Cererea de alocare cu titlu gratuit

    1. La primirea cererii din partea unei instalaii nou intrate, statele membre determin, pe baza prezentelor norme, cantitatea cotelor care urmeaz s fie alocate cu titlu gratuit odat ce instalaia respectiv ncepe s funcioneze normal i a fost determinat capacitatea sa instalat iniial.

    2. Statele membre accept numai cereri care au fost transmise autoritii competente n termen de un an de la nceputul funcionrii normale a instalaiei sau subinstalaiei respective.

    3. Statele membre divizeaz instalaia n cauz n subinstalaii n conformitate cu articolul 6 din prezenta decizie i solicit operatorului s transmit autoritii competente, mpreun cu cererea menionat la alineatul (1), toate informaiile i datele relevante referitoare la fiecare parametru menionat n anexa V, separat pentru fiecare subinstalaie. Dac este necesar, statele membre pot solicita operatorului s transmit mai multe date dezagregate.

    4. n cazul instalaiilor menionate la articolul 3 litera (h) din Directiva 2003/87/CE, cu excepia instalaiilor care au fost supuse unei extinderi semnificative a capacitii dup 30 iunie 2011, statele membre solicit operatorului s determine capacitatea instalat iniial a fiecrei subinstalaii n conformitate cu metoda stabilit la

  • RO 29 RO

    articolul 7 alineatul (3), utiliznd ca referin perioada continu de 90 de zile pe baza creia este determinat nceputul funcionrii normale. Statele membre aprob aceast capacitate instalat iniial a fiecrei subinstalaii nainte de a calcula alocarea ctre instalaie.

    5. Statele membre trebuie s accepte datele transmise n conformitate cu acest articol numai dac au fost verificate i considerate satisfctoare de ctre un verificator n conformitate cu cerinele stabilite la articolul 8, pentru a se asigura c sunt raportate date corecte i fiabile.

    Articolul 18

    Nivelurile activitii

    1. n cazul instalaiilor menionate la articolul 3 litera (h) din Directiva 2003/87/CE, cu excepia instalaiilor care au fost supuse unei extinderi semnificative a capacitii dup 30 iunie 2011, statele membre determin nivelurile activitii fiecrei instalaii dup cum urmeaz:

    (a) nivelul activitii legat de produs reprezint, pentru fiecare produs pentru care a fost definit un produs de referin menionat n anexa I, capacitatea instalat iniial a instalaiei respective pentru producia acestui produs, nmulit cu factorul de utilizare standard a capacitii;

    (b) nivelul activitii legat de cldur reprezint capacitatea instalat iniial pentru importul din instalaii incluse n sistemul Uniunii i/sau producia de cldur msurabil, consumat n interiorul limitelor instalaiei pentru producia de produse, pentru producia de energie mecanic, alta dect cea utilizat pentru producia de energie electric, pentru nclzire sau rcire, cu excepia consumului pentru producia de energie electric, sau exportat ctre o instalaie sau ctre alt entitate neinclus n sistemul Uniunii, cu excepia exportului pentru producia de energie electric, nmulit cu factorul de utilizare a capaciti aplicabil;

    (c) nivelul activitii legat de combustibil reprezint capacitatea instalat iniial a instalaiei respective pentru consumul de combustibili utilizai pentru producia cldurii nemsurabile, consumat pentru producia de produse, pentru producia de energie mecanic, alta dect cea utilizat pentru producia de energie electric, pentru nclzire sau rcire, cu excepia consumului pentru producia de energie electric, inclusiv pentru arderea cu flacr liber din motive de siguran, nmulit cu factorul de utilizare a capaciti aplicabil;

    (d) nivelul activitii legat de emisiile de proces reprezint capacitatea instalat iniial a unitii de proces pentru producia de emisii de proces, nmulit cu factorul de utilizare a capaciti aplicabil.

    2. Factorul de utilizare standard a capacitii menionat la alineatul (1) litera (a) este determinat i publicat de Comisie pe baza datelor colectate de statele membre n conformitate cu articolul 7 din prezenta decizie. Pentru fiecare produs de referin stabilit n anexa I, acest factor reprezint a 80-a percentil din factorii de utilizare anual medie a capacitii pentru toate instalaiile care produc produsul respectiv.

  • RO 30 RO

    Factorul de utilizare anual medie a capacitii pentru fiecare instalaie care produce produsul respectiv corespunde produciei anuale medii din perioada 2005-2008 mprit la capacitatea instalat iniial.

    Factorul de utilizare a capacitii aplicabil menionat la alineatul (1) literele (b)-(d) este determinat de statele membre pe baza informaiilor documentate corespunztor i verificate independent cu privire la funcionarea normal prevzut a instalaiei, la ntreinerea acesteia, la ciclul de producie obinuit, la tehnicile eficiente din punct de vedere energetic i la utilizarea tipic a capacitii n sectorul n cauz, comparate cu datele specifice ale sectorului.

    La determinarea factorului de utilizare a capacitii aplicabil menionat la alineatul (1) litera (d) n conformitate cu teza precedent, statele membre in seama i de informaiile documentate corespunztor i verificate independent cu privire la intensitatea emisiilor intrrilor n instalaie i la tehnicile eficiente n materie de gaze cu efect de ser.

    3. n cazul instalaiilor care au fost supuse unei extinderi semnificative a capacitii dup 30 iunie 2011, statele membre determin nivelurile activitii, n conformitate cu alineatul (1), numai pentru capacitatea adugat a subinstalaiilor supuse extinderii semnificative a capacitii.

    n cazul instalaiilor care au fost supuse unei reduceri semnificative a capacitii dup 30 iunie 2011, statele membre determin nivelurile activitii, n conformitate cu alineatul (1), numai pentru capacitatea suprimat a subinstalaiilor supuse reducerii semnificative a capacitii.

    Articolul 19

    Alocarea ctre instalaiile nou intrate

    1. n vederea alocrii cotelor de emisii ctre instalaiile nou intrate, cu excepia alocrilor ctre instalaiile menionate la articolul 3 litera (h) a treia liniu din Directiva 2003/87/CE, statele membre calculeaz separat, pentru fiecare subinstalaie, numrul anual preliminar de cote de emisii care urmeaz s fie alocate cu titlu gratuit la nceputul funcionrii normale a instalaiei, dup cum urmeaz:

    (a) pentru fiecare subinstalaie a unui produs de referin, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit pentru un an dat corespunde valorii acestui produs de referin nmulit cu nivelul activitii legat de produs;

    (b) pentru fiecare subinstalaie a cldurii de referin, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit corespunde valorii cldurii de referin pentru aceast cldur msurabil, menionat n anexa I, nmulit cu nivelul activitii legat de cldur;

    (c) pentru fiecare subinstalaie a combustibilului de referin, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit corespunde valorii combustibilului de referin, menionat n anexa I, nmulit cu nivelul activitii legat de combustibil;

  • RO 31 RO

    (d) pentru fiecare subinstalaie a emisiilor de proces, numrul anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit pentru un an dat corespunde nivelului activitii legat de proces nmulit cu 0,9700.

    Pentru calcularea numrului anual preliminar de cote de emisii alocate cu titlu gratuit se aplic mutatis mutandis articolul 10 alineatele (4)-(6) i alineatul (8) i articolele 11, 12, 13 i 14 din prezenta decizie.

    2. Pentru emisiile verificate independent ale instalaiilor nou intrate, produse nainte de nceputul funcionrii normale, se aloc cote suplimentare pe baza emisiilor istorice exprimate n tone de dioxid de carbon echivalent.

    3. Cantitatea anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit este suma tuturor numerelor anuale preliminare de cote de emisii alocate cu titlu gratuit subinstalaiilor, calculate n conformitate cu alineatul (1), i a cotelor suplimentare menionate la alineatul (2). Se aplic articolul 10 alineatul (7) a doua tez.

    4. Statele membre notific fr ntrziere Comisiei cantitatea anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit. Cotele de emisii din rezerva pentru instalaiile nou intrate, creat n conformitate cu articolul 10a alineatul (7) din Directiva 2003/87/CE, se aloc pe baza principiului primul venit, primul servit aplicat la primirea acestei notificri.

    Comisia poate respinge cantitatea anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit instalaiei respective. Dac Comisia nu respinge aceast cantitate anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit, statul membru n cauz trece la determinarea cantitii anuale finale a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit.

    5. Cantitatea anual final a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit corespunde cantitii anuale totale preliminare a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit fiecrei instalaii, determinat n conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol, ajustat anual cu factorul linear de reducere menionat la articolul 10a alineatul (7) din Directiva 2003/87/CE, utiliznd ca referin cantitatea anual total preliminar a cotelor de emisii alocate cu titlu gratuit instalaiei respective n 2013.

    6. Atunci cnd jumtate din cantitatea cotelor rezervate pentru instalaiile nou intrate n conformitate cu articolul 10a alineatul (7) din Directiva 2003/87/CE, fr a aduce atingere cantitii cotelor disponibile n conformitate cu articolul 10a alineatul (8) din Directiva 2003/87/CE, este eliberat sau urmeaz s fie eliberat instalaiilor nou intrate pn n 2020, Comisia evalueaz oportunitatea instituirii unui sistem de ateptare care s asigure gestionarea corect a accesului la rezerv.

    Articolul 20

    Alocarea ctre o instalaie nou intrat, n urma unei extinderi semnificative a capacitii

    1. n cazul n care o instalaie a fost supus unei extinderi semnificative a capacitii dup 30 iunie 2011, statele membre determin, pe baza metodei stabilite la articolul 19, n urma cererii operatorului i fr a aduce atingere alocrii ctre o

  • RO 32 RO

    instalaie n conformitate cu articolul 10, numrul de cote de emisii care urmeaz s fie alocate cu titlu gratuit pentru a ine seama de extinderea capacitii.

    2. Statele membre solicit operatorului s transmit mpreun cu cererea dovezi care s demonstreze ndeplinirea criteriilor privind extinderea semnificativ a capacitii i s furnizeze informaiile menionate la articolul 17 alineatul (3), n vederea fundamentrii unei eventuale decizii de alocare. n special, statele membre solicit operatorului s comunice capacitatea adugat i capacitatea instalat a subinstalaiei dup ce aceasta a fost supus unei extinderi semnificative a capacitii, verificate i considerate satisfctoare de ctre un verificator n conformitate cu cerinele stabilite la articolul 8. Statele membre consider capacitatea instalat a subinstalaiei dup ce aceasta a fost supus unei extinderi semnificative a