Boli Profesionale in Scoli

download Boli Profesionale in Scoli

of 16

 • date post

  03-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  16
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Boli Profesionale in Scoli

Transcript of Boli Profesionale in Scoli

 • Bolile profesionale n coliLiceul teoretic Sfnta Maria GalaiElev: Ionescu Alexandra, clasa a XI-aProfesor coordonator: Mocanu Rodica

 • Bolile profesionale sunt afeciuni ale organismului, dobndite ca urmare a participrii la realizarea unui proces de munc.

  CE SUNT BOLILE PROFESIONALE?Conform definiiei date de Organizaia Mondial a Sntii OMS, bolile profesionale constituie afeciuni ale cror ageni etiologici specifici sunt prezeni la locul de munc, asociai cu anumite procese industriale sau cu exercitarea unor profesiuni.

 • La noi n ar, prin boal profesional se nelege afeciunea ce se produce ca urmare a exercitrii unei meserii sau profesii, cauzat de factori nocivi (fizici, chimici sau biologici), caracteristici locului de munc, precum i de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului n procesul de munc.

  Pentru ca o afeciune s fie calificat ca boal profesional, trebuie s fie ndeplinite trei condiii:

  S decurg din exercitarea unei meserii sau profesii; S fie provocat de factori de risc fizici, chimici, biologici, caracteristici locului de munc sau de suprasolicitri; Aciunea factorilor de risc asupra organismului s fie de lung durat.

 • Factorii de risc de accidentri i de mbolnviri profesionale: sunt factori proprii elementelor sistemului de munc, ce pot provoca n anumite condiii, accidente de munc sau boli profesionale.

  Factori - nsuiri, stri, procese, fenomene, comportamente etc.

 • Dar nainte de a clasifica factorii de risc de accidentare i mbolnviri profesionale este important s cunoatem elementele procesului de munc i interaciunea lor.

 • Sistemul de munc reprezint totalitatea aciunilor pe care trebuie s le efectueze executantul prin intermediul mijloacelor de producie, pentru realizarea scopului sistemului de munc i a condiiilor impuse de realizare a acestora.

  Executantul este lucrtorul implicat nemijlocit n realizarea sarcinii de munc.

  Mijloacele de producie reprezint totalitatea mijloacelor de producie i a obiectelor muncii (materiile prime) pe care lucrtorii le folosesc n procesul de producie.

  Mediul de munc reprezint totalitatea condiiilor fizice, chimice, biologice i psihologice n care executantul i desfoar activitatea.Procesul de munc reprezint succesiunea n timp i n spaiu a activitilor executantului i mijloacelor de producie n sistemul de munc.

 • S revenim la clasificarea factorilor de risc de accidentare i mbolnviri profesionale:Factorii de risc proprii executantului: se regsesc implicai n geneza tuturor celorlali factori de risc, deoarece omul este elaboratorul i, totodat, cel care verific i poate intervenii asupra celorlalte elemente ale sistemului de munc.Factorii de risc proprii sarcinii de munc care se manifest sub dou forme:Coninut sau structur necorespunztoare a sarcinii de munc n raport cu scopul sistemului de munc ce are la baz o insuficient cunoatere a tehnologiilor i metodelor de munc.Sub/supradimensionarea cerinelor impuse executantului care provine din neluarea n considerare a posibilitilor fizice i psihice ale omului.

 • Factorii de risc proprii mijloacelor de producie care pot fi:Fizici (risc mecanic, risc termic, risc electric)Chimici (acizi, substane toxice, substane inflamabile, substane explozive)Biologici (microorganisme)Factorii de risc proprii mediului de munc sub form de depiri ale nivelului sau intensitii funcionale a parametrilor de mediu specifici, precum i de apariii ale unor condiii de munc inadecvate.

 • a) n funcie de natura factorului de risc care le-a generat, bolile profesionale se pot clasifica n urmtoarele grupe:Intoxicaii, provocate de inhalare, ingerare sau contactul epidermei cu substane toxice laborator chimie,biologie;Pneumoconioze, provocate de inhalarea pulberilor netoxice;Boli prin expunere la energie radiant laborator fizic i informatic;Boli prin expunere la temperaturi nalte sau sczute laborator chimie-fizic;Boli prin expunere la zgomot i vibraii;Boli prin expunere la presiune atmosferic ridicat sau sczut;Alergii profesionale laborator biologie, chimie;Dermatoze profesionale;Cancerul profesional;Boli infecioase i parazitare laborator biologie;Boli prin suprasolicitare ;Alte boli (care nu intr n categoriile anterioare).

  Clasificarea bolilor profesionale

 • b) Dup timpul de expunere la aciunea factorului de risc:Intoxicaii acute (se cerceteaz att ca boal profesional ct i ca accident de munc), generate de o expunere de scurt durat la aciunea factorului de risc, dar la doze mari.

  Intoxicaii cronice (se cerceteaz ca boli profesionale), provocate de regul, de doze relativ mici, dar care acioneaz timp ndelungat asupra organismului;Clasificarea bolilor profesionale

 • Intoxicaii acute: efectul toxic poate fi instantaneu sau imediat.

  Efect toxic instantaneu: se manifest dup sau n timpul unei expuneri foarte scurte (de la cateva secunde la 1 sau 2 minute) prin efecte acute funcionale i/sau lezionale care pot antrena n special o pierdere de cunotin, o com sau un stop cardio-respirator. Acidul cianhidric, hidrogenul sulfurat, hidrogenul arsenic si hidrogenul fosforat prezint aceste caracteristici de intoxicaie fulgeratoare.

  Efect toxic imediat: se manifest dup o expunere de scurt durat printr-o iritare acut a mucoaselor respiratorii sau a pielii, printr-o afectare celular ireversibilaExemple de intoxicaii acute cercetate ca i accidente: arsuri, afeciuni respiratorii, digestive etc.

 • Printre substanele chimice care provoac alergii ale cilor respiratorii se numr:acrilaii laborator chimie, amidele laborator chimie, di-izocianaii laborator chimie, colofoniul - laborator chimieanhidridele acetice laborator chimie. fina, latexul i animalele cu blan pot cauza alergii respiratorii laborator biologie;muncile care implic contactul minilor cu diferite uleiuri sau contactul prelungit al minilor cu apa pot conduce de asemenea la apariia unor eczema laborator chimie-bilogie.Alergiile

  Prima etap este sensibilizarea - raspunsul la o anumit substan.A doua etap corespunde declanrii alergiei.

 • CERCETAREA, DECLARAREA I EVIDENA BOLILOR PROFESIONALEn conformitate cu legislaia aflat n vigoare, bolile profesionale se declar, se cerceteaz i se iau n eviden indiferent dac sunt sau nu urmate de incapacitate de munc.Cercetarea cauzelor mbolnvirilor profesionale, n vederea confirmrii sau infirmrii lor, precum i stabilirea de msuri pentru prevenirea altor mbolnviri se fac de ctre specialitii autoritilor de sntate public teritoriale n colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de munc.

 • TRATAMENTUL BOLILOR PROFESIONALE

  Se bazeaz pe trei principii: tratamentul etiologic, patogenic i simptomatic.1. Tratamentul etiologic:ntreruperea contactului cu factorul etiologic se realizeaz n cazuri acute prin scoaterea din mediul nociv i ndeprtarea toxicului neabsorbit nc, Eliminarea toxicului absorbit n organism.

  2. Tratamentul patogenic: aciuni medicale specifice de contracarare a efectului toxicului i a evoluiei bolii.

  3. Tratamentul simptomatic: tratament medical care se adreseaz simptomelor i disfuncionalitilor aparatelor i sistemelor organismului.

 • Eliminarea noxei profesionale din procesul tehnologic prin nlocuirea substanelor nocive sau a tehnologiilor nocive cu altele mai puin nocive sau inofensive;mpiedicarea ptrunderii noxei n aerul locurilor de munc (ermetizare, procedee umede pentru pulberi, ventilaie local); Diminuarea concentraiilor noxelor existente la locurile de munc sub CMA sau LMA (ventilaie general, fonoabsorbie); mpiedicarea aciunii noxei asupra lucrtorilor sau diminuarea acestei aciuni prin reducerea efortului fizic, a suprasolicitrilor fizice i neuropsihice, reducerea duratei zilei de munc, folosirea echipamentului individual de protecie etc; Asigurarea alimentaiei de protecie i consumarea acesteia n unitate; Efectuarea corect a instructajului pentru securitatea i sntatea n munc.MSURI TEHNICO ORGANIZATORICE N VEDEREA PREVENIRII MBOLNVIRILOR PROFESIONALE

 • Efectuarea corespunztoare a examenului medical la angajare i a celui periodic (examene clinice i de laborator n funcie de tipul noxelor profesionale i intensitatea lor, care orienteaz i periodicitatea examinrilor);

  Educaia sanitar:a cadrelor de conducere tehnic i administrativ - n scopul realizrii msurilor tehnico-organizatorice n condiii de eficien maxim, a lucrtorilor n scopul respectrii regulilor de igien individual, purtarea corect a echipamentului individual de protecie, acordarea primului ajutor, cunoaterea i recunoaterea primelor simptome de intoxicaie acut i cronic profesional, prezentarea la examenele medicaleMSURILE MEDICALE sunt reprezentate de: