Banca Transilvania 2010

22
Banca Transilvania 1.Despre Banca Transilvania .......................................................... ........................2 1.1 Scurt istoric........................................................ ............................................2 1.2 DENUMIREA BANCII TRANSILVANIA ......................................................3 1.3 SIGLA BANCII TRANSILVANIA .......................................................... ...........3 1.4 CULORILE BANCII TRANSILVANIA................................................... ....4 1

Transcript of Banca Transilvania 2010

Page 1: Banca Transilvania 2010

Banca Transilvania

1.Despre Banca Transilvania ..................................................................................2 1.1 Scurt istoric....................................................................................................2 1.2 DENUMIREA BANCII TRANSILVANIA ......................................................3 1.3 SIGLA BANCII TRANSILVANIA .....................................................................3 1.4 CULORILE BANCII TRANSILVANIA.......................................................42.Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA.....................................................43.Produse si servicii..................................................................................................54.Structura Actionariatului.......................................................................................65.Rezultate financiare...............................................................................................66.Impactul crizei.......................................................................................................97.Activitati comunitare...........................................................................................10 7.1 Programul de CSR al băncii (Corporate Social Responsability)...................108.Elemente ale micromediului intreprinderii ..............................................................11 8.1 Furnizorii de marfuri –ENDAVA.................................................................11 8.2 BENEFICII...................................................................................................12Bibliografie ...........................................................................................................14

1

Page 2: Banca Transilvania 2010

1.Despre Banca Transilvania

1.1 Scurt istoric

Povestea de succes a bancii a inceput in Cluj-Napoca, acum peste 13 ani, din initiativa unor oameni de afaceri din Cluj. Ideea a fost aceea de a crea o banca locala, un brand de Cluj. Spiritul antreprenorial al fondatorilor sai a determinat consolidarea pozitiei Bancii Transilvania, intr-o prima etapa, in Cluj si, ulterior, la nivel regional. Banca si-a orientat la inceput activitatea spre sectorul IMM si, datorita cererii pietei, in scurt timp aceasta a inceput sa se dedice si domeniului retail. In anul 1997 Banca Transilvania a devenit prima institutie bancara din Romania, care a fost cotata la Bursa de Valori Bucuresti, ceea ce a insemnat recunoasterea valorii sale pe piata si a transparentei actiunilor bancii.  

Din anul 2002, Banca Transilvania are un management modern, cu un know-how international, care a imprimat bancii un stil diferit, caracterizat prin deschidere si flexibilitate. Un alt moment important pentru banca a fost anul 2003, cand s-a schimbat identitatea de corporatie, conform noii sale misiuni. Re-branding-ul a insemnat modificarea logo-ului bancii, precum si implementarea unui concept nou, standard, privind unitatile sale.

Banca Transilvania este azi una dintre cele mai importante institutii financiar – bancare din Romania, aflata in top 10 si una dintre cele mai atractive companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. O prioritate a activitatii sale este perfectionarea continua a serviciilor si a angajatilor, asa incat calitatea sa fie cea care face diferenta. Cu o cota de piata de 5%, Banca Transilvania este un jucator activ pe piata, devenind, datorita accelerarii implementarii stategiei de crestere, o banca recunoscuta la nivel national.

Banca Transilvania se află în topul primelor 5 bănci din România, în funcţie de active. Activitatea Băncii Transilvania este organizată pe trei linii principale de afaceri – persoane fizice, IMM şi companii mari – pentru care banca are produse şi servicii specifice, precum şi un personal dedicat.

1.2 DENUMIREA BANCII TRANSILVANIA

Ceea ce a stat la baza deciziei alegerii acestei denumiri este faptul ca "Transilvania" este un nume cu rezonanta, cu semnificatii importante. Dincolo de factorul istoric, elementele definitorii sunt: seriozitatea, stabilitatea si pastrarea traditiilor ceea ce, în cazul bancii noastre, înseamna respectarea angajamentelor fata de clienti. Un motiv în plus pentru aceasta denumire a fost, evident, faptul ca Sediul Central al Bancii Transilvania se afla în Cluj-Napoca, în Transilvania.

Acronimul BT este utilizat ca parte a semnaturii grafice a companiei si a numelor unor marci din portofoliul Bancii Transilvania, dar nu reprezinta singur Banca Transilvania, subsidiarele sau produsele ori serviciile acesteia. Exceptia de la aceasta regula este folosirea acronimului in cazul comunicarii scrise, pentru a evita repetitia in cadrul textului (Banca Transilvania / BT). 

2

Page 3: Banca Transilvania 2010

1.3 SIGLA BANCII TRANSILVANIA

Logo-ul, cunoscut si sub denumirea de "semnatura grafica" este primul contact cu brand-ul Bancii Transilvania. Acesta reprezinta un scut si sugereaza aparare - Banca Transilvania are grija de banii si de dorintele clientilor. Pentru a permite o vizibilitate optima in situatii diverse, au fost create doua variante ale siglei, perfect compatibile: versiunea verticala si versiunea orizontala.

Elementele siglei sunt:

- denumirea bancii (scris cu corp de litera special creat)

- scutul (semnificatii: siguranta, protectie si grija)

- acronimele BT (cresc potentialul de diferentiere a semnaturii grafice)

- cele doua linii de la baza scutului - elementul recurent al identitatii corporative a BANCII TRANSILVANIA

1.4 CULORILE BANCII TRANSILVANIA

Culorile BANCII TRANSILVANIA sunt galben si negru, combinatie care formeaza unul dintre cele mai puternice contraste. Mesajul psihologic al culorilor este: galben - distinctie, incredere, caldura si negru - credibilitate, loialitate, autoritate.

2.Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA

Banca Transilvania inseamna un grup financiar puternic, Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA, care ofera pietei servicii integrate – banking, asigurari, administarea investitiilor, finantarea consumatorilor, leasing, tranzactii mobiliare, factoring, pensii private - prin intermediul companiilor sale: BT Asigurari, BT Asset Management S.A.I. S.A., BT Direct, BT Leasing, BT Securities, BT Finop Leasing IFN SA, Compania de Factoring si BT

3

Page 4: Banca Transilvania 2010

AEGON. In toate actiunile sale, Banca Transilvania are suportul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care este actionarul sau semnificativ.

Banca Transilvania are acum si trei sub-brand-uri: BT Café™, BT Golf Cup si Academia BT.

Dintre acestea, proiectul care s-a bucurat de cel mai mare succes este BT Café™, prima cafenea bancara din Romania. Banca detine patru astfel de locatii – in Bucuresti, Constanta, Timisoara si, din acest an, si in Cluj-Napoca. Conceput a fi un mediu informal, dar si de relaxare, BT Cafe este un loc de intalnire a oamenilor de afaceri.

BT Golf Cup reprezinta un turneu cu traditie, competitie care reuneste, o data pe an, importanti oameni de afaceri romani si straini, pasionati de golf.

Academia BT se adreseaza in exclusivitate angajatilor bancii, obiectivul fiind acela de a satisface nevoile de dezvoltare profesionala a acestora.

Banca Transilvania este structurata pe trei linii de afaceri: retail, IMM si corporate. Astfel, banca si-a format echipe specializate si un portofoliu complex de produse si servicii, pentru a sustine dezvoltarea acestor trei directii. Banca Transilvania are peste 1.400.000 de clienti activi. 

Echipa Bancii Transilvania este prezenta in toate centrele economice importante din Romania, detinand peste în prezent 521 de unităţi şi peste 6.000 de angajaţi care impartasesc cultura organizationala si valorile BT, eforturile lor fiind canalizate in jurul aceluiasi obiectiv: calitatea muncii lor, pentru multumirea clientilor.

Cresterea numarului de unitati a avut un ritm foarte accentuat mai ales in ultimii trei ani, cand au fost deschise aproximativ 350 de entitati operationale, Banca Transilvania clasandu-se, in prezent, pe pozitia a patra in topul bancilor din Romania, din punctul de vedere al numarului de unitati. Intreaga retea teritoriala insemna pentru banca o importanta carte de vizita si, bineinteles, dovada angajamentului sau de a veni tot mai aproape de clienti. Banca Transilvania beneficiaza de un sistem informatic performant, centralizat, care ofera clientilor, ca principal avantaj, posibilitatea accesarii contului curent din oricare unitate din tara.

3.Produse si servicii

Banca Transilvania  ofera o gama vasta de produse si servicii:

Persoane fizice:

Depozite la cele mai avantajoase dobanzi Instrumente de economisire in lei si valuta Credite in lei si valuta (imobiliare - ipotecare, nevoi personale, auto, pentru

cumpararea de actiuni) Cecuri de calatorie Direct Debit Incasari taxa viza Transferuri rapide de bani Western Union Carduri : de debit si credit

4

Page 5: Banca Transilvania 2010

Servicii electronice Casa de schimb valutar Alte servicii bancare

Clienti IMM si clienti corporativi :

Credite , Abonament bancar ,

BT Ultra ,

Produse de trezorerie,

Clubului Intreprinzatorului Roman,

LEASING 1 ORA

Home Banking - BT ULTRA

Produse de Trezorerie

Carduri Business

BT 24

POS-uri

Operatiuni documentare.

Operatiuni valutare ; Operatiuni la termen; Titluri de stat ; Depozite nestandard

Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA ofera servicii financiare integrate: BT Asigurari - asigurari, BT Asset Management S.A.I. S. - administarea investitiilor, BT Direct - finantarea clientilor, persoane fizice, ce doresc achizitionarea cu

plata în rate a bunurilor de folosinta îndelungata. BT Leasing - operatiuni de leasing BT Securities - intermedierea tranzactiilor financiare si administrarea

fondurilor (agenti financiari), precum si activitati auxiliare intermedierilor financiare Compania de Factoring :• finantarea facturilor

• gestiunea creantelor ce include administrarea creantelor, managementul debitorilor si colectarea creantelor la scadenta• protectia impotriva riscului de neplata

BT AEGON - fond de pensii .

4.Structura Actionariatului

Structura Actionariatului la 31.03.2010

5

Page 6: Banca Transilvania 2010

Structura actionariatului dupa tipul capitalului: Roman - 51.27 % Strain - 48.73 %

1. Persoane Fizice cu cetatenia romana - 30.01%

2. Persoane juridice cu capital roman - 21.25 %

3. din care SIF''S - 14.44 %

4. Persoane Fizice cetateni ai altor tari - 3.35%

5. Persoane Juridice cu capital strain - 45.39 %

Banca Transilvania (BVB:TLV), prima institutie bancara din Romania cotata la Bursa de Valori (16/10/1997) a atras atentia investitorilor inca din momentul listarii, rasplatindu-le an de an fidelitatea prin randamente ridicate si inscriindu-se astfel in categoria investitorilor care s-au dovedit castigatori in timp.Atractivitatea actiunilor Bancii Transilvania s-a datorat in principal dezvoltarii accelerate a companiei, caracterizata de cresterea continua a activitatii si de obtinerea de rezultate financiare tot mai bune.

5.Rezultate financiare

REZULTATE FINANCIARE LA SFARSITUL ANULUI 2009

Profitul operational al Bancii Transilvania a crescut, in 2009, cu 96% fata de cel obtinut in anul 2008. BT a continuat sa gestioneze prudent si eficient activitatea, pe cele 4 linii principale de afaceri - companii mari, IMM, persoane fizice, respectiv sectorul medical -

6

Page 7: Banca Transilvania 2010

adaptandu-se contextului economic dificil, se precizeaza intr-un comunicat de presa al bancii de la Cluj. Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, declara: “Am realizat profitul brut asumat in fata actionarilor nostri, intr-un context economic dificil si provocator care a marcat intreg anul 2009.

A fost un an al maturizarii Bancii Transilvania, ca si companie, atat din punctul de vedere al provocarilor, cat si ca experienta pe piata financiar – bancara. Am acordat maxima atentie politicii agresive de provizionare, managementului riscului, calitatii portofoliului de credite, precum si controlului foarte strict al costurilor. Ne-am adaptat, am valorificat noi oportunitati si am lansat o Platforma Anti-Criza pentru companii si persoane fizice”. Si in anul care a trecut, Banca Transilvania s-a bucurat de sustinerea partenerilor sai traditionali, puternicele institutii internationale BERD si IFC – divizie a Bancii Mondiale, carora li s-a alaturat Bank of Cyprus, care a devenit unul dintre actionarii importanti ai Bancii Transilvania.

Cifrele anului 2009 la Banca Transilvania* Veniturile operationale au inregistrat o valoare de peste 1.293 milioane lei, in crestere cu 27% fata de 31.12.2008;* Profitul brut operational inainte de provizionare este de 610 milioane lei, cu 96% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent;* Costul net al riscului de creditare, aferent anului 2009, este de 533 milioane lei;* Profitul brut dupa provizionare este de 86,02 milioane lei, depasind cu 1 milion de lei profitul brut prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli, iar profitul net obtinut este de 61,9 milioane lei;* Raportul cost/venit este de 55%, mult imbunatatit fata de 31.12.2008 (70%);* Raportul credite/depozite este de 0,81, BT continuand sa pastreze la nivel subunitar, mai bun decat la sfarsitul anului 2008, cand raportul a fost de 0,93%;* Solvabilitatea, incluzand si profitul, se mentine la un nivel de 14%, cu mult peste limita minima impusa de BNR;* Activele bilantiere au atins valoarea de 19.472 milioane lei, in crestere cu 14% fata de 31.12.2008;* Plasamentele totale brute in credite sunt de 12.171 milioane lei, in crestere cu 8,5% fata de 31.12.2008;* Creditele neperformante reprezinta 4,8% din portofoliul de credite;* Numarul de operatiuni cu clientela a fost, in 2009, cu 28% mai mare fata de anul trecut.

I. 2009: Rezultate financiare - detalii

Cu 14% au crescut, in decursul anului 2009, activele bilantiere ale Bancii Transilvania, ajungand la un nivel de 19.472 milioane lei, la 31.12.2009. Raportul credite / depozite este de 0,81, la 31.12.2009, valoare care, mentinandu-se subunitara, demonstreaza o lichiditate foarte buna a bancii. BT si-a mentinut pozitia puternica in ceea ce priveste resursele atrase din piata interna, acestea crescand cu 23%, in 2009. In ceea ce priveste investitiile Bancii Transilvania in titluri de stat, acestea sunt de peste 2,4 miliarde lei. Solvabilitatea BT a inregistrat un nivel confortabil de 14%, incluzand profitul, semnificativ peste limita minima impusa de BNR limita care este de 8%.. Fondurile proprii s-au majorat cu suma de 62,9 milioane lei, ca urmare a conversiei in actiuni BT, in luna decembrie 2009, a obligatiunilor convertibile in suma de 21,7 milioane USD. Castigul aferent actiunilor rascumparate, care au facut obiectul conversiei, a fost de 10,7 milioane lei.

7

Page 8: Banca Transilvania 2010

Banca Transilvania are un portofoliul de credite bine structurat, preponderent in lei. Acesta s-a dezvoltat echilibrat, volumul total al creditelor BT ajungand la 12.171 milioane lei, la data de 31.12.2009, din care: 58,44% reprezinta credite pentru companii, iar 41,56% sunt credite pentru persoane fizice. BT are o expunere de sub 4% pe domeniul dezvoltatorilor imobiliari.

In 2009, soldul provizioanelor aferente activitatii de creditare a crescut cu 225%, ajungand la 755 milioane lei, in conditiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual. Tocmai pentru ca Banca Transilvania anticipeaza ca dificultatile care au marcat economia in anul 2009 se vor manifesta si pe parcursul anului 2010, aceasta a decis constituirea, suplimentar fata de provizioanele deductibile fiscal, a unor provizioane nedeductibile, reprezentand 18% din soldul provizioanelor pentru credite la finalul lui 2009. Astfel, costul net al riscului de creditare a ajuns in anul 2009 la 533 milioane lei si gradul de acoperire a creditelor cu provizioane la 6,1%; acest nivel este unul relativ prudent, acoperind creditele neperformante in proportie de 128%.

Profitul operational este de 610 milioane lei, mai mare cu 96% fata de cel realizat in 2008, cand a fost de 311 milioane lei. Cresterea venitului operational - care este de 1.293 milioane lei, la 31.12.2009, mai mare cu 27% fata de 31.12.2008 - s-a datorat in special cresterii veniturilor din marjele de creditare si operatiunilor financiare.

Numarul de operatiuni cu clientela in anul 2009 a crescut cu 28% fata de  anul trecut. Cresterea este data si de segmentul de carduri, care a inregistrat un numar de operatiuni cu 33% mai mare decat in anul 2008. Veniturile directe din operatiuni au crescut cu 13% la 31.12.2009, in comparatie cu anul trecut, acestea fiind generate in cea mai mare parte de cresterea numarului de operatiuni. Banca Transilvania a mentinut un nivel acceptabil de comisionare si a continuat sa fie un centru de plata a utilitatilor, inclusiv prin incheierea unor parteneriate cu noi furnizori, precum si datorita retelei extinse de unitati.

Raportul cost / venit a fost, la 31.12.2009, de 55%, fiind imbunatatit fata de 31.12.2008, cand era de 70%, dar si fata de prima jumatate a anului 2009 (62%). Cheltuielile operationale s-au diminuat si acestea, valoarea fiind, la 31.12.2009, de 683 mil. lei, fata de 709 mil. lei, la 31.12.2008. Banca Transilvania a obtinut, in 2009, ratingul “BB-”, cu perspectiva stabila, din partea agentiei Fitch.

II. 2009: Lansarea Platformei Anti – Criza; Parteneriate strategice; Mai multi clienti; Succes in activitatea de carduri; Programul Prima Casa

* Platforma Anti – Criza a fost lansata, anul trecut, de Banca Transilvania, pentru a sustine clientii sa treaca mai usor peste inconvenientele actualului context economic. Aceasta cuprinde produse, servicii si facilitati noi, adaptate sau dintre cele care sunt deja cuprinse in oferta BT. Asa ar fi  „Facilitatea de restructurare a creditului pentru companii” sau „Creditul Gata Garantat pentru IMM-uri”, lansat impreuna cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. In plus, in ianuarie a.c., BT a continuat lansarea de produse care fac parte din Platforma Anti – Criza, prin aducerea pe piata a facilitatii “Iesirea din iarna”; acest produs, destinat firmelor, poate insemna pentru clienti 3 luni de gratie, in decursul primului semestru din 2010, prin amanarea integrala sau partiala a ratelor si dobanzilor la credite.

Tot printre produsele noi se numara „Planul de Economisire si Protectie”, un produs realizat in parteneriat cu compania AEGON Romania, o solutie financiara co-branded care combina avantajele unui cont de economii cu cele ale unei asigurari de viata, intr-un program de

8

Page 9: Banca Transilvania 2010

investitii personalizat. Produsul raspunde unei piete in care interesul pentru economisire creste, la fel si preocuparea pentru asigurarea protectiei fata de riscuri de orice fel.

* Parteneriate strategice: International Finance Corporation (IFC), divizie a Bancii Mondiale, a acordat Bancii Transilvania, in luna octombrie 2009, o finantare de 50 milioane de euro, suma destinata Diviziei Pentru Medici, pentru dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor medicale din Romania. In noiembrie 2009, IFC a devenit unul dintre actionarii Bancii Transilvania, cu o detinere de 3,6% din capitalul social, prin convertirea in actiuni a obligatiunilor in valoare de 20 milioane USD, pe care le detinea la BT, din anul 2005.

* Peste 150.000 de clienti activi noi au venit la Banca Transilvania in 2009, portofoliul BT cuprinzand acum peste 1.370.000 de persoane fizice si companii, conform formulei de calcul din normele bancii, respectiv aproape 2 milioane de clienti activi, conform standardelor BNR.

* Banca Transilvania a devenit cel mai mare emitent de carduri Visa din Romania, cu o cota de piata de 22% si avand peste 1.300.000 de carduri Visa emise;

* Prima Casa - Banca Transilvania a inregistrat o activitate cu rezultate foarte bune in cadrul acestui program, acordand aproximativ 600 de credite, in valoare totala de peste 27 milioane euro. Pentru ca oferta bancii s-a bucurat de succes, plafonul de garantare primit initial, in valoare de 17 milioane euro, a fost suplimentat cu inca 10 milioane euro – in octombrie 2009, respectiv cu alte 15 milioane lei – in ianuarie 2010.

Robert C. Rekkers afirma: “Am inceput 2010 cu incredere si curaj in propriile forte. stim ca nu va fi un an usor pentru nimeni, in mod special in primul semestru 2010, care se anunta a fi o perioada grea pentru clienti si pentru sistemul bancar. In ceea ce ne priveste, ca banca a oamenilor intreprinzatori, gandim responsabil si avem un plan strategic indraznet, dar adaptat acestor vremuri. Ne bazam, si in acest an, pe punctele noastre forte: capital, lichiditate, actionari solizi, echipa profesionista, abordare locala, clienti loiali si oferta dedicata”.

6.Impactul crize

In primul semestru al anului 2009, efectele crizei globale s-au manifestat pregnantinclusiv in piata din Romania prin diminuarea considerabila a accesului la fonduri, crestereacosturilor de finantare a operatiunilor si asimilarea unor deprecieri semnificative a activelordetinute. In aceste conditii de instabilitate pe pietele internationale, autoritatile dereglementare din Romania, cu precadere Guvernul si Banca Nationala a Romaniei, auadoptat un set de politici de redresare economica menite sa contracareze efectele crizeieconomice, sa protejeze moneda nationala si sa sprijine sistemul bancar. Rezultatele activitatii Bancii Transilvania pe primul semestru al anului 2009 suntconcretizate în urmatoarele realizari: - Banca Transilvania avea deschise în prima jumatate a anului curent 521 de locatii,fata de 496 de locatii la sfarsitul semestrului I 2008; - Baza de clienti activi a crescut , ajungand la sfarsitul semestrului I 2009 , la1.340.000 clienti activi fata de cei peste 1.200.000 clienti activi la sfarsitulsemestrului I 2008; - La 30 iunie 2009 erau instalate 765 ATM-uri si 11.708 POS-uri fata de 718 ATM-uri si

9

Page 10: Banca Transilvania 2010

9.158 POS-uri la data de 30 iunie 2008; - Numarul de carduri emise la 30 iunie 2009 a fost de 1.629.996 fata de 1.446.751 ladata de 30 iunie 2008 ; Numarul angajatilor la 30 iunie a.c. a fost de 6.035, cu o medie de vârsta de 32,4ani. Rezultatele activitatii BT la sfârsitul semestrului I 2009 au condus la o crestere apatrimoniului bancii de 1,22 ori la finele perioadei, comparativ cu semestrul I 2008.

7.Activitati comunitare

7.1 Programul de CSR al băncii (Corporate Social Responsability)

Banca Transilvania acordă atenţie deosebită cauzei sociale deoarece doreşte să se implice în viaţa comunităţii prin acţiuni care adaugă valoare, care pot construi un parteneriat pe termen lung. Programele sociale ale Băncii Transilvania presupun marketing comunitar, voluntariat, donaţii, sponsorizări şi înfiinţarea unor fundaţii corporative (Transilvania, respectiv Clujul Are Suflet).

Responsabilitatea socială se integrează cu strategia de business a băncii, tocmai datorită importanţei pe care echipa o acordă domeniului CSR, prin căutarea şi identificarea permanentă a unor probleme sociale, găsirea de soluţii, alocarea de resurse financiare şi umane pentru gestionarea acestor programe.

Angajamentul lor pentru comunitate

Misiunea băncii este de a veni tot mai aproape de clienţii săi actuali şi potenţiali, de a susţine spiritul antreprenorial românesc – ceea ce se materializează şi în acest mod. Pentru că o mare parte din succesul Băncii Transilvania se datorează comunităţii, banca - împreună cu echipa sa - înţelege să returneze societăţii o parte din ceea ce primeşte de la aceasta, zi de zi.

Valori în care cred

Implicare – suntem dedicaţi şi suntem aproape de comunitate

Dialog – încercăm, prin comunicare, un exerciţiu de transparenţă

Deschidere – ţinem cont de sugestii, învăţăm permanent

Etică – ne place corectitudinea şi ştim să respectăm

Echipă – suntem conştienţi că lucrurile mari le putem realiza doar împreună

Principiile noastre de afaceri au la bază ideea conform căreia o companie merge bine, făcând, la rândul său, bine.

10

Page 11: Banca Transilvania 2010

Domenii susţinute de Banca Transilvania : pentru stabilirea acestora, au fost luate în considerare următoarele aspecte: nevoile comunităţii, priorităţile principalelor publicuri cu care interacţionează banca, principiile sale de business, precum şi bugetul avut la dispoziţie. Banca Transilvania a oferit până acum suport pentru: educaţie, medicină, sport, mediu etc.

In programele noastre de CSR sunt implicaţi : angajaţi, acţionari, clienţi, colaboratori, autorităţi, comunitate locală

Sume alocate : în anul 2009, peste 320.000 EUR au fost destinaţi celor peste 150 de programe de CSR şi sponsorizări, iar până la jumătatea anului 2008, aproape 500.000 EUR

Premii pentru programele de CSR ale Băncii Transilvania :

„Premiul pentru programe comunitare” - Gala „Oameni pentru Oameni” (Bucureşti, 2006)

„Golden Award for Excellence” pentru strategia de comunicare a programului Tu alegi, Banca Transilvania se implică - „Romanian Public Relations Award” (Bucureşti, în 2006)

„Premiul pentru soluţionarea problemelor sociale” – din partea revistei Bucharest Business Week - Gala „Corporate Social Responsability Awards”  (Cluj-Napoca, 2007).

8.Elemente ale micromediului intreprinderii

8.1 Furnizorii de marfuri -ENDAVA

1. ENDAVA – FURNIZOR AUTORIZAT DE SERVICII IT PENTRU BANCA TRANSILVANIA

Începând din 2002, Banca Transilvania colaboreaza cu Endava Cluj Napoca, ca furnizor autorizat de servicii de dezvoltare software pentru realizarea de aplicatii integrate cu sistemul de core banking, precum si servicii de mentenanta si consultanta IT.

FastCredit – Aplicatie web pentru procesarea creditelor pentru persoanele juridice si espectiv a creditelor cu acordare rapid a pentru persoanele fizice ; a fost implementata în aprilie 2005, iar în acest moment deserveste peste 50 de sucursale cu peste 270 de utilizatori. Prin utilizarea FastCredit se realizeaza managementul dosarelor de creditare si facilitarea circulatiei acestora conform unor fluxuri configurabile în concordanta cu reglementarile în vigoare. FastCredit include si generarea automata a contractelor pornind de la termeni si conditii pe baza unor sabloane de contracte predefinite, precum si o functionalitate de istoric al cererilor de modificare contracte.

· AGeR ( Administrare Grupuri de Risc) este un sistem complex conceput pentru a ajuta ofiterii de credit sa administreze informatiile despre debitori, sa creeze grupuri de risc si sa evalueze riscul de acordare de credite. Aceasta aplicatie software a fost implementata de Banca Transilvania în 2004 si peste 300 de utilizatori în peste 50 de sucursale.

· Voice & Fax Teller – Aplicatie software care permite clientilor bancii accesul prin telefon sau fax, 24 ore din 24, la informatii în timp real referitoare la situatia contului. Aplicatia este implementata folosind conversia din format numeric în voce/ fax cu placi de

11

Page 12: Banca Transilvania 2010

comutatie Intel dialogic. Voice & Fax Teller este un sistem automatizat care foloseste informatii din baza de date si conectare securizata la contul personal prin parola proprie.

· SMS Communicator este implementata la BT Leasing (ianuarie 2005) si Banca Transilvania (decembrie 2005). SMS Communicator este o solutie de comunicare rapida si economica prin SMS cu o baza mare de clienti, care are functionalitati de email2SMS, SMS2email si distributie SMS-uri. SMS Communicator este folosita de Banca Transilvania pentru a trimite clientilor informatii prin SMS referitoare la scadente de plata.

8.2 BENEFICII

Endava a furnizat o echipa cu competentele adecvate si flexibila pentru efectuarea tuturor activitatilor necesare pentru realizarea proiectelor de implementare a acestor aplicatii software. Astfel, prin externalizarea acestor servicii IT catre Endava, departamentul IT al Bancii Transilvania nu a mai fost confruntat cu probleme legate de dimensionarea corespunzatoare a personalului IT în functie de tipul si stadiul proiectelor, respectiv de retentia personalului cu capabilitati critice. De asemenea, prin parteneriatul cu Endava, Banca Transilvania a avut acces la specialisti IT cu competentele adecvate fiecarui proiect si la costuri optime.

De asemenea, o serie de proiecte au constat în implementarea unor aplicatii web la nivelul întregii retele de sucursale, ceea ce determina o eficienta ridicata deoarece permite gestionarea unor activitati de la sucursale cu supervizare si validare de la centrala bancii. O astfel de solutie a facut posibila introducerea de catre Banca Transilvania a „Creditului 1 ORA” pentru care a fost acordat premiul “Cel mai bun produs bancar al anului 2005”.

2. Furnizorii fortei de muncaMulti dintre viitorii angajati ai Bancii Transilvania sunt din randul actualilor studenti –

mai ales dintre cei care urmeaza studii economice.Moduri de recrutare : on-line, fie pe site-ul www.bancatransilvania.ro la sectiunea

cariera fie pe site-urile specializate in recrutare cum ar fi www.ejobs.ro, www.myjob.ro , www.romjob.ro, jobs.bizoo.ro. Banca Transilvania are peste 1.400.000 de clienti activi, obiectivul fiind de a depasi pragul de 1.800.000 milion pana la sfarsitul anului 2010. Acestia sunt impartiti in persoane fizice, intreprinderile mici si mijlocii si clienti corporativi, dintre acestia aproximativ 700.000 de clienti din randul micilor intreprizatori, clienti persoane fizice aprox. 600.000 si aprox 50.000 clienti corporativi.

3. Concurenti

Banca Comerciala Romana – este unul dintre concurentii BT avand servicii dedicate sectorului IMM cat si coorporatiilor Coorporatii :

Conturi curente si servicii atasate Instrumente de investire

Solutii de finantare

International

12

Page 13: Banca Transilvania 2010

Carduri si servicii conexe

Instrumente financiare derivate

Alte produse si servicii

IMM:

BCR VISA Business Electron pentru IMM Programul “PHARE 2000 - Coeziune economica si sociala” - Linie de credit pentru

IMM - uri

Creditul de investitii pentru IMM “IDEAL INVEST BCR”

Linia de credit pentru IMM “IDEAL CURENT BCR”. Contul Ideal BCR Pachetul “IDEAL BCR” MARR

BRD - Groupe Société Générale – propune de asemenea oferte speciale de finanţare pentru IMM-uri

Pachetul GO Pachetul MASTER

Pachetul EASY

Simplis Credit

Cofinanţarea Programelor Ministerul pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale

Raiffeisen Bank – ofera pentru IMM-uri:

Conturi curente si servicii atasate Cash management Credite Carduri

Corporatii :

Conturi curente Carduri

Cash Management

Finantari Structurate / Proiecte

13

Page 14: Banca Transilvania 2010

Toti acestia sunt concurenti directi, oferind acelasi tip de produse sau servicii.

Universitatea „Ovidius” Constanta

BANCA TRANSILVANIA

14

Page 15: Banca Transilvania 2010

Studenti:Nicolae Daniela Finante-Banci

Tanase Adrian Grupa B4,Anul II

Proof.coord:Simona Mascu

15

Page 16: Banca Transilvania 2010

Bibliografie:

www.bankingnews.ro

www.bancatransilvania.ro

16