Articol ASE 3[1][1].Doc-V2

download Articol ASE 3[1][1].Doc-V2

of 42

 • date post

  13-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  3

Embed Size (px)

description

...

Transcript of Articol ASE 3[1][1].Doc-V2

141

DECIZIE ASISTATA DE CALCULATOR; DECIZIE I DECIDENI - O INCERCARE DE SISTEMATIZARE

F.G. Filip

Academia Romana & Institutul national pentru cercetare dezvoltare in informatica-ICI

1.Introducere

Obiectivul principal al acestui articol este de a prezenta ntr-un mod sistematizat unele concepte de baz privind decizia i decidenii. Aceste concepte sunt folosite in seria de articole consacrate deciziei asistate de calculator, inceputa cu alte doua articole precedente ( Filip, 2000 a, b). Un obiectiv secundar este de a sugera necesitatea asistrii deciziilor prin abordri sistematice i de a face o prim prezentare sumar a analizei deciziilor i sistemelor informatice suport pentru decizii.

Decizia este rezultatul unor activiti specifice omului, care se manifest att n viaa personal ct i n cea profesional. Ea poate fi privit ca un proces de creare de cunotine noi ca urmare a rezolvrii unei probleme de alegere dintre mai multe alternative (identificate sau proiectate) n vederea efecturii de aciuni care implic antrenarea unor resurse personale sau ale unei organizaii n scopul atingerii unei stri dorite.

Articolul este organizat n continuare dup cum urmeaz. n capitolul 2, se prezint n mod sistematizat i expliciteaz o serie de concepte de baz precum: decizie, decident, situaie i problem decizional, proces decizional, sistem de valori i obiective, orizont decizional, incertitudine i risc.Capitolul 3 conine cteva clasificri ale deciziilor i problemelor decizionale efectuate din mai multe perspective precum: tipul abordrii, contextul decizional (caracterizat de nivelul/orizontul decizional, gradul de urgen i de concuren), structurabilitatea sau programabilitatea, numrul i gradul de autoritate al participanilor la activitile decizionale. Capitolul 4 dezvolt problematica decidenilor. Dup ce se trec n revist principalele tipuri de persoane implicate i se face distincia dintre elaborarea i adoptarea deciziilor, se detaliaz caracteristicile managerilor. Capitolul 5 este consacrat unei prime prezentri a modalitilor de asistare a deciziilor. Mai nti, se descrie impactul evoluiilor economice i societale actuale asupra creterii complexitii i dificultii deciziilor n vederea susinerii necesitii unor modaliti sistematice de asistare a deciziilor. Apoi se prezint primele informaii privind analiza deciziilor i sistemele informatice suport pentru decizie. Capitolul 6, final, face rezumatul ideilor principale prezentate n capitol i recomand principalele lucrri care au influenat domeniul i pe autorul acestor serii de articole de-a lungul ultimilor dou decenii. Se recomand de asemenea cteva adrese Internet de la care cititorul poate porni ntr-un studiu individual sistematic.

2. Concepte de baz

2.1. Decizii

n literatur sunt propuse mai multe definiii ale deciziei. Cteva dintre acestea se dau mai jos: a)hotrrea luat ca urmare a examinrii unei probleme, situaii etc; soluia adoptat (dintre mai multe posibile) (DEX, 1998), b) alegerea unei direcii de aciune (Simon, 1960), c) alegerea unei strategii de aciune (Fishburn, 1964), d) o alegere conducnd la un anume obiectiv dorit (Churchman, 1968), e) o form specific de angajare ntr-o aciune (de obicei e vorba de angajarea unor resurse) (Minzberg, 1980), f) elaborarea ad-hoc a mai multor strategii alternative, analiza strategiilor elaborate i a celor deja formulate i alegerea unora din ele (Popescu, Gvnescu, Rdulescu, 1983), g)rezultatul unui tip particular de prelucrare a informaiilor, care const n alegerea unui plan de aciune (Bonczek, Holsapple, Whinston, 1984), h) alegerea uneia dintr-un numr de alternative; cunotine (n sens de cunoatere), care indic o angajare ntr-o anumit direcie de aciune (Holsapple, Whinston, 1996), i ) alegerea uneia dintre mai multe alternative; o afirmaie care arat angajarea ntr-o direcie de aciune (Power, 2000 a).

Se poate observa c definiiile alese spre a fi prezentate mai sus au multe elemente n comun i c diferenele constau n accentul pus pe unul sau pe altul dintre aceste elemente. Definiia pe care o vom adopta n aceast lucrare este dat i explicat n continuare.

Decizia reprezint rezultatul unor activiti contiente de alegere a unei direcii de aciune i a angajrii n aceasta, fapt care implic, de obicei, alocarea unor resurse. Decizia aparine unei persoane sau unui grup de persoane, care dispun de autoritatea necesar i care rspund pentru folosirea resurselor n anumite situaii date.

Sunt mai multe cuvinte cheie n definiia de mai sus. Atributul esenial care caracterizeaz decizia este cel de alegere ntre mai multe alternative. El nu se refer la cazul limit, n care cineva are de ales numai ntre dou alternative, dintre care una este cea banal de a nu lua nici o decizie i, implicit, de a lsa pe seama altora s hotrasc n numele su, sau de a accepta ca lucrurile s se desfoare la voia sorii.

Vom observa c, n unele cazuri, alternativele trebuie doar identificate dintr-o ofert existent, de exemplu lista firmelor care ofer un loc de munc , sau a produselor existente pe pia. n alte situaii, alternativele trebuie proiectate (sau inventate), de exemplu, stabilirea unor variante de programe de producie. n continuare, vom presupune c, alegerea unei alternative implic o aciune, care schimb starea lucrurilor, chiar dac acum putem vorbi, la limit, de alegerea acelei ci care nseamn pstrarea strii actuale (status quo).

Decizia este o activitate a unei fiine umane care urmrete n mod contient anumite obiective. Nu vom putea spune n aceast lucrare c, o main sau un automat iau decizii (dei unii autori accept acest lucru). Mainii i se poate delega de ctre om, cel mult, unele funcii de a reaciona la anumii stimuli conform cu regulile sau strategiile create i programate de ctre proiectant ( Filip, Roberts, Zheng, 1992). n aceeai msur, nu vom putea accepta c, un animal poate lua decizii dei comportarea acestuia poate prea uneori inteligent ca urmare a instinctelor i reflexelor comportamentale transmise genetic sau formate n cursul vieii. (Boldur-Lescu, 1992).

Este evident c, angajarea ntr-o anumit direcie de aciune presupune, de cele mai multe ori, folosirea unor resurse. Acestea pot fi resursele personale (timp, bani, prestigiu, cunotine profesionale etc.) atunci cnd este vorba de deciziile care privesc viaa personal a cuiva. n cazul deciziilor manageriale, la care se refer majoritatea literaturii de specialitate, se are n vedere resursele organizaiei, dintre care cele mai importante sunt considerate cele materiale, financiare, umane i cunotinele acumulate n organizaie (Holsapple, Whinston, 1996).

2.2. Decidentul

Persoana (sau grupul de persoane) care alege calea de aciune i care angajeaz folosirea resurselor trebuie s fie mputernicit sau autorizat s fac acest lucru. Dac n deciziile care privesc viaa personal, aceast cerin nu ridic probleme, atunci cnd este vorba de resursele unei organizaii, lucrurile sunt, fr excepie, mai complexe: este nevoie de o mputernicire n acest sens, nsoit de stabilirea rspunderii pentru folosirea eficace sau eficient a resurselor. n continuare, vom folosi termenul generic de decident (sau de unitate decizional) pentru persoana sau grupul de persoane care sunt autorizate s aleag o direcie de aciune i s angajeze resursele pentru a urma acea cale

2.3. Situaii i probleme decizionale

Deciziile sunt necesare n anumite momente, denumite situaii decizionale. O situaie decizional apare ca rezultat al apariiei unor stimuli, sau schimbri, create de evenimente sau de aciuni ale unor factori, care creeaz condiii suficient de puternice pentru a determina nevoia de a face ceva. Atunci cnd exist cineva care sesizeaz situaia i este dispus (sau este nsrcinat) s fac o alegere dintre mai multe ci de aciune posibile pentru a atinge o anumit stare dezirabil se poate vorbi despre o problem decizional.

Se pot identifica dou situaii decizionale de baz: forate i neforate. Situaiile decizionale forate (sau provocate, sau obiective) sunt acelea care sunt determinate de constatarea apariiei unor simptome precum: a) abateri intolerabile fa de o stare dezirabil, normal, sau planificat (n sensul cel mai larg al termenului), b) schimbri percepute n mediul extern i c) stri noi (nu neaprat, defavorabile) ale sistemului asupra cruia decidentul are autoritate i de a crui bun funcionare rspunde. Astfel, un venit insuficient, o munc plictisitoare sau stresant poate fora pe cineva s caute un nou loc de munc. Terminarea unei faculti, sau studierea unei cri bune despre decizia asistat de calculator determin o stare social nou a fostului student, sau, respectiv, un bagaj de cunotine mai bogat al cititorului. Este vorba de stri noi, care foreaz pe cel n cauz s fac o alegere. n primul caz, este vorba de alegerea firmei cu care va semna un contract de munc. n al doilea, alegerea se face ntre alternativa demarrii unei afaceri n domeniul ingineriei deciziei asistate de calculator i cea de renunare la aceast iniiativ. La fel, apariia pe pia a unor produse informatice i folosirea lor de ctre concureni, n scopul obinerii unui avantaj competitiv, reprezint o schimbare n mediu. Aceast schimbare necesit o reacie. Situaiile decizionale forate presupun decizii reactive i corective pentru rezolvarea unor probleme, care constituie surse de preocupare sau de nemulumire i care sunt create de evenimente i factori in general independeni de voina decidentului. Aceste situaii sunt cele mai des referite n literatura de specialitate. Constatarea apariiei unei oportuniti care merit a fi exploatat constituie de asemenea un stimul pentru situaii decizionale forate i decizii reactive.

O situaie decizional neforat (sau neprovocat, sau subiectiv) este aceea n care se urmrete luarea din timp a msurilor pentru evitarea unor neplceri posibile n viitor sau pentru creterea prosperitii, sau mrirea avansului fa de ceilali competitori. O situaie decizional neforat poa