Andreea Androne proiect.ppt

10
IMPLICAREA MICROORGANISMELOR ÎN REALIZAREA CIRCUITELOR MICRO I Ș MACRO ELEMENTELOR Androne Andreea-Cătă CMDD, an I

Transcript of Andreea Androne proiect.ppt

 • IMPLICAREA MICROORGANISMELOR N REALIZAREA CIRCUITELOR MICRO I MACRO ELEMENTELORAndrone Andreea-CtlinaCMDD, an I

 • CIRCUITUL ELEMENTELOR

  n procesele biologice ale sintezei, transformrii i degradrii, fiecare element parcurge un circuit de la starea anorganic la cea organic i din nou la cea organic. Aceste procese nu se desfoar n mod simplu, ci n lanuri de reacie, adeseori lungi i strns legate ntre ele. Rezultnd o dependen reciproc i indisolubil ntre activitatea de sintez a plantelor cu clorofil, activitatea de transformare i, n cadrul acesteia n parte i de degradare, desfurat de organismele animale i aceea a microorganismelor care mineralizeaz orice substan organic.

 • CIRCUITUL FIERULUI

  Circuitul biologic al fierului prezint trei etape principale, dup cum urmeaz:Prima etap este caracterizat prin fixarea organic;A doua etap este caracterizat prin oxidarea mineral;A treia etap este caracterizat printr-o form de fixare mineral redus.

 • Ca urmare a cercetrilor s-au stabilit urmtoarele patru forme de baz ale oxidrii compuilor fierului:Oxidarea cu ajutorul bacteriilor feruginoase autotrofe;Oxidarea Fe++ ca o consecin a descompunerii compuilor organici feruginoi de ctre microorganismele heterotrofe;Oxidarea prin cedare de H2, adic mrirea cantitii de O2 n procesul de asimilare la alge, sau n cursul formrii microbiene a amoniacului;

 • n natur oxizii i hidroxizii de fier intr n constituia unor minerale, dintre care magnetitul - de culoare neagr (Fe3O4), hematitul - de culoare roie (Fe2O3) i limonitul - de culoare galben (Fe(OH)3) sunt cele mai rspndite.

 • CIRCUITUL MANGANULUICircuitul biologic al manganului este numai parial cercetat. Manganul provine din mineralele cu coninut de mangan care alcatuiesc rocile, ca manganit, hausmanit, etc. Manganul se gaseste n sol sub forma bi- tri- si tetravalenta. Pentru majoritatea plantelor, manganul are o importanta vitala. In metabolism el joaca un rol important ca parte component a enzimelor respiratorii si a enzimelor care participa la sinteza albuminei.

 • Ozonul elimin fier i manganndeprtarea de fier i mangan din sistemele de ap potabil este una dintre cele mai comune utilizri pentru ozon. Fierul i manganul sunt uor de oxidat de ozon printr-o reacie rapid de oxidare.Ozon este cel mai puternic oxidant de pe pia.

 • Oxidarea microbiologica a manganului a fost dovedita pentru prima data de M. Beijerinck (1913), cand a aratat ca bacteriile si ciupercile transforma carbonatul de mangan in oxid de mangan. Dupa G. Leeper (1947) reducerea biologica este promovata la o presiune scazuta de O2. De asemenea si reactia solului exercita o influenta asupra proceselor redox. Daca solul este acid, atunci reducerea manganului este avantajata prin formarea de Mn++, iar daca mediul este neutru sau alcalin este favorizata oxidarea in Mn++.

 • Compuii manganului sunt mai puin toxici dect cei ai fierului, nichelului sau cuprului. Totui, n cantiti mari, manganul este toxic. Datorit toxicitii sale, expunerea la praf sau vapori de mangan nu trebuie s depeasc valoarea de 5 mg/m3 chiar i pentru perioade scurte. Exist numeroase date ce indic efecte neurologice nocive produse de inhalarea pulberii de mangan, respectiv a bioxidului de mangan.

 • V mulumesc pentru atenie!