Albert Einstein

of 12 /12
Născut 14 martie 1879 Ulm, Württemberg, Germania Decedat 18 aprilie 1955 Princeton, New Jersey Rezidenţă Elveţia Germania Italia SUA Naţionalitate German (1879-96, 1914-33) Elveţian (1901-55)

description

essay about A.Einstein

Transcript of Albert Einstein

Page 1: Albert Einstein

Născut 14 martie 1879Ulm, Württemberg, Germania

Decedat 18 aprilie 1955Princeton, New Jersey

Rezidenţă Elveţia

GermaniaItalia

SUA

Naţionalitate German (1879-96, 1914-33)

Elveţian (1901-55)

American (1940-55)

Domeniu Fizician

Instituţie Institutul Elveţian de Patentare,Universitatea Zürich,Universitatea Carol din Praga,Institutul Kaiser Wilhelm,Universitatea Leiden,Institutul pentru Studii Avansate din Princeton

Alma Mater ETH Zürich

Cunoscut pentru Relativitate generală, Relativitate specialăEchivalenţa masă-energie, Statistica Bose - Einstein,Mişcare browniană, Efectul fotoelectric

Page 2: Albert Einstein

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician evreu german, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin şi Princeton. Autorul teoriei relativităţii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică[1].

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician evreu german, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat

Cele mai multe dintre contribuţiile sale în fizică sunt legate de teoria relativităţii restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, şi de teoria relativităţii generalizate (1915) care extinde principiul relativităţii mişcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitaţiei.

Alte contribuţii ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarităţii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicaţii în mecanica cuantică, explicarea mişcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziţiei atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietăţile termice al luminii (al căror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiaţiei (ce include emisia stimulată), teoria câmpurilor unitară şi geometrizarea fizicii.

Una din formulele sale celebre este E=mc². Pe această formulă se bazează atomistica, secţia din fizică care studiază energia nucleară.

Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul ştiinţei. A fost un activ militant al păcii şi susţinător al cauzei poporului evreu căreia îi aparţinea.

Einstein a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii

Page 3: Albert Einstein

Viata lui Einstein:

Albert Einstein se naşte la 14 martie 1879,la Ulm, Germania, într-o familie de evrei,[4], fiul lui Hermann şi Pauline Einstein.

o 1880: Familia lui Einstein se mută la München, unde tatăl şi bunicul său îşi deschid un mic atelier de produse electrice.

o Încă de mic, Albert se manifestă ca un băiat neobişnuit. Nu a vorbit până la trei ani, dând impresia că este retardat mintal. Era un copil retras, preocupat de anumite subiecte, pe care cei de vârsta lui nu le înţelegeau, astfel că ceilalţi copii îl dispreţuiau. Datorită dificultăţii de a se adapta la şcoală, profesorii l-au considerat un copil-problemă, îndărătnic şi diferit, care nu vrea să înveţe.

o 1884: Micul Albert primeşte de la tatăl sau o busolă care îl fascinează în mod deosebit, producându-i, cum avea mai târziu să declare, „o impresie adâncă şi de durată", inspirându-i dorinţa de a cerceta misterele naturii, dorinţă care îl va urmări toată viaţa, .[5] La insistenţele mamei, la 6 ani, Albert ia lecţii de vioară. Deşi nu era prea pasionat, interpreta cu plăcere lucrări ca „Sonata pentru vioară" a lui Mozart. Pe măsură ce creştea, se manifesta tot mai clar înclinaţia sa către dispozitive mecanice, modele fizice şi pasiunea sa pentru matematică, abilitatea în a înţelege conceptele sale dificile.

o 1885 - 1888: Albert este trimis la şcoala elementară catolică din München. Deşi părinţii săi nu erau religioşi, ca o contrapondere, tânărul primeşte lecţii de iudaism acasă.

oo 1888 - 1894: Dorind să-l

îndrume către electrotehnică, tatăl său îl înscrie la gimnaziul Luitpold din München (astăzi, acest gimanziu îi poartă numele).

o Deşi aici erau promovate ideile progresiste ale pedagogiei (ne aflam în plin conflict între adepţii învăţământului clasic, în cadrul căruia se studiau greaca şi latina şi cel modern, ce avea la bază

Page 4: Albert Einstein

studiul limbilor moderne). Einstein ura disciplina, rutina şi modelul militar pe baza căruia funcţionau şcolile în acea perioadă, unde profesorii, impuneau elevilor respect şi supunere absolută. Mai târziu, în scrierile sale, sublinia faptul că, aici, gândirea creatoare era eliminată prin învăţarea bazată pe memorare mecanică şi lipsită de imaginaţie.

o 1889: Un prieten de familie, Max Talmud, student la medicină,[7] îl iniţiază pe micul Einstein (10 ani) în domeniul cunoaşterii, împrumutându-i cărţile sale ştiinţifice şi filozofice şi prezentându-i, printre altele, filozofia lui Immanuel Kant (Critica raţiunii pure) şi Elementele lui Euclid.

o Această ultimă lucrare îl impresionează în mod deosebit şi ulterior o va denumi „cartea sacră a geometriei”.[8]. De la Euclid, viitorul mare savant va înţelege raţionamentul deductiv, ajungând ca la 12 ani să înveţe singur întreaga geometrie euclidiană. În scurt timp va continua cu studiul calculului infinitezimal. Autodidact, Einstein învaţă mai mult acasă decât la şcoală.

o 1889: La numai 10 ani, Albert începe să studieze singur matematica şi ştiinţele naturii. Încă de mic copil arătase interes pentru natură precum şi abilitate în a înţelege concepte matematice dificile. Era capabil să înveţe mai mult de unul singur decât la şcoală. Metoda autodidactă, dezvoltată încă din copilărie, a continuat să îi folosească pe toată durata anilor de şcoală. În timp ce interesul său pentru anumite materii plictisitoare era simulat, el era captivat în mod real de fizică şi filozofie(vezi: Sindromul Einstein[2], identificat cu sindromul Asperger, în care micii pacienţi, deşi au tulburări de vorbire, de comportament şi de integrare socială, sunt adevărate genii).

o 1891: La vârsta de 12 ani a învăţat geometria euclidiană. o 1894: La 15 ani, rămâne la München pentru a-şi încheia anul

şcolar, în timp ce familia se mută la Pavia, Italia datorită eşecurilor repetate ale afacerii. Dar după primul trimestru, îşi urmează familia la Pavia.

oo 1895: Albert vrea să urmeze învăţământul superior dar ratează

examenul de admitere la Universitatea Politehnică elveţiană, ETH (Eidgenössische Technische Hochschule),[9] deşi avea note excepţionale la matematică şi la fizică. Aceste rezultate au fost remarcate de unii profesori care i-au promis că va fi admis la facultate în următorul an, pe baza notelor obţinute la examenul de maturitate. Familia îl trimite la Aarau, Elveţia pentru a-şi completa studiile liceale şi pentru a-şi lua diploma necesară. Spre deosebire de atmosfera prusacă din şcolile din

Page 5: Albert Einstein

Germania, la şcoala elveţiană, profesorii respectau personalitatea elevilor şi stimulau libertatea de gândire. Pentru Einstein, anii petrecuţi în Elveţia au contribuit la socializarea şi la exteriorizarea sa, deşi avea un caracter introvertit şi singuratic.Aici ia contact cu teoria electromagnetică a lui Maxwell. Einstein începe să viseze şi să se aprofundeze în teoriile sale, formulând una din primele sale întrebări teoretice:„Cum ar fi dacă am putea să controlăm lumina şi să călătorim prin intermediul acesteia?"

o 1896: La 17 ani, după încheierea studiilor la Aarau, se înscrie la Universitatea Federală Politehnică (ETH) din Zürich care, deşi era una dintre instituţiile de învăţământ de elită din Europa şi dispunea de unul dintre cele mai dotate laboratoare, l-au dezamăgit pe Einstein. Majoritatea profesorilor nu erau la curent cu noile descoperiri ale epocii şi predau după vechile principii ale fizicii. Albert urmărea cursurile cu un interes scăzut, iar la orele de laborator citea reviste ştiinţifice, în care erau publicate cele mai recente descoperiri şi teorii. Lipsea adesea de la ore, folosindu-şi intregul timp pentru a

studia fizica pe cont propriu sau pentru a cânta la vioară. o 1898: Mileva Marić, o colegă sârboaică de la ETH (singura

femeie de acolo, studentă la matematici), atrage atenţia lui Einstein şi acesta se îndrăgosteşte de ea.

o 1899: La 20 de ani, Albert îşi încheie cea mai mare parte a studiilor şi cercetărilor care vor sta la baza teoriilor sale.

o 1900: Einstein este absolvent al ETH, devenind profesor de matematică şi fizică.[10]

o Totuşi nu fusese un student prea strălucit, cel puţin din punctul de vedere la profesorilor care aveau o părere negativă despre Einstein (nu îi recomandaseră nici continuarea studiilor).

o 1901: Şomer fiind, caută de lucru. Găseşte de lucru ca tutore, meditator şi apoi ca profesor la o şcoală privată în Schaffhausen.

o 1902: Einstein primeşte o slujbă la Institutul de Patente din Elveţia (expert tehnic, clasa a III-a).[12]

o 1905: Einstein primeşte titlul Doctor în Fizică în cadrul Universităţii

Page 6: Albert Einstein

din Zürich, în urma unei dizertaţii privind determinarea dimensiunilor moleculare.

o 1906: Einstein avansează profesional ajungând examinator (expert tehnic, clasa a II-a) la Biroul de Patente.

o 1908: Obţine un post de lector la Universitatea din Berna. o 1909: Părăseşte postul de la Oficiul de Patente deoarece este

numit profesor asociat de fizică teoretică la Universitatea din Zürich.

o 1911: Einstein se mută cu familia la Praga şi este numit profesor titular la Universitatea Germană de acolo (unde rămâne până în 1912).

o 1912 - 1914: Einstein se mută la Zürich şi obţine postul de profesor de fizică teoretică la Universitatea ETH. Aici găseste un mediu favorabil studiilor şi cercetărilor sale: i se permite să efectueze orice experiment doreşte.

o 1914: Devine director la Institutul Kaiser Wilhelm din Berlin (secţia de cercetare în cadrul Academiei Prusiene), dar şi profesor de fizică teoretică la Universitatea din Berlin, toate acestea la recomandarea fizicianului german Max Planck.

o 1917: Este numit director la Institutul Kaiser Wilhelm din Berlin o 1920: Einstein este numit profesor-invitat la Universitatea din

Leiden. o 1921: 5 mai: este ales membru

străin al Royal Society 1932: Numit profesor la The Institute for Advanced Study, Princeton.

o 1943: Primeşte funcţia de consultant la Divizia de Cercetare şi Dezvoltare, secţia Muniţii şi Explozibili în cadrul Armatei americane.

o Prima sa lucrare ştiinţifică o scrie de la vârsta de 16 ani (1894 sau 1895).

o În anul 1901, Einstein trimite, la revista de fizică Annalen der Physik, o lucrare având ca subiect capilaritatea.

o 1905 - Acesta a fost anul miraculos al lui Einstein, când se naşte Teoria Relativităţii.

o În acest an, Einstein îşi dă doctoratul la Universitatea din Zürich cu o teză asupra determinării dimensiunilor moleculare.

o Dar ceea ce face ca acest an să fie un adevărat annus mirabilis sunt cele cinci scrieri trimise de Einstein la anuarul de fizică german Annalen der Physik:[14]

Page 7: Albert Einstein

o 17 martie: Einstein trimite spre publicare articolul "Un punct de vedere euristic privind producerea şi transformarea luminii", în care sugerează (din considerente termodinamice) că lumina poate fi considerată ca fiind compusă din cuante de energie independente. Articolul avea să apară la sfârşitul lunii mai;

o 30 aprilie: Einstein trimite al doilea articol, în care arată cum se pot calcula Numărul lui Avogadro şi dimensiunea moleculelor, studiind mişcarea lor într-o soluţie. Acest articol a fost acceptat şi ca teza de doctorat, aparând în Annalen der Physik doar în ianuarie 1906. Este pe locul trei ca celebritate, dar pe unul din primele locuri privind numărul de citări de care s-a bucurat în acei ani. Einstein dedică teza de doctorat prietenului său Marcel Grosmann, fost coleg la ETH.

o 11 mai: Einstein trimite spre publicare articolul său despre mişcarea browniană – "Despre mişcarea particulelor mici suspendate în lichide staţionare, conform cerinţelor teoriei cinetico-moleculare a căldurii";

o 30 iunie: Marele articol "Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare"

o 27 septembrie: Articolul trimis de data aceasta are doar trei pagini şi se intitulează "Depinde inerţia unui corp de conţinutul său energetic?" (Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energiegehalt abhängig?). Articolul conţine – conform unui obicei care avea sa se întâlneasca frecvent la Einstein - gândurile sale de după publicarea marelui articol despre relativitatea specială.

o 19 decembrie: al doilea articol dedicat mişcării browniene (va apărea în ianuarie 1906).

Cariera:

Elveţia

1901: Şomer fiind, caută de lucru. Găseşte de lucru ca tutore, meditator şi apoi ca profesor la o şcoală privată în Schaffhausen.

Page 8: Albert Einstein

1902: Einstein primeşte o slujbă la Institutul de Patente din Elveţia (expert tehnic, clasa a III-a).[12]

1905: Einstein primeşte titlul Doctor în Fizică în cadrul Universităţii din Zürich, în urma unei dizertaţii privind determinarea dimensiunilor moleculare.

1906: Einstein avansează profesional ajungând examinator (expert tehnic, clasa a II-a) la Biroul de Patente.

1908: Obţine un post de lector la Universitatea din Berna. 1909: Părăseşte postul de la Oficiul de Patente deoarece este

numit profesor asociat de fizică teoretică la Universitatea din Zürich.

1911: Einstein se mută cu familia la Praga şi este numit profesor titular la Universitatea Germană de acolo (unde rămâne până în 1912).

1912 - 1914: Einstein se mută la Zürich şi obţine postul de profesor de fizică teoretică la Universitatea ETH. Aici găseste un mediu favorabil studiilor şi cercetărilor sale: i se permite să efectueze orice experiment doreşte.

Berlin

Einstein ţinând un curs la Viena (1921)

1914: Devine director la Institutul Kaiser Wilhelm din Berlin (secţia de cercetare în cadrul Academiei Prusiene), dar şi profesor de fizică teoretică la Universitatea din Berlin, toate acestea la recomandarea fizicianului german Max Planck.

1917: Este numit director la Institutul Kaiser Wilhelm din Berlin

1920: Einstein este numit profesor-invitat la Universitatea din Leiden.

Princeton

1932: Numit profesor la The Institute for Advanced Study, Princeton.

1943: Primeşte funcţia de consultant la Divizia de Cercetare şi Dezvoltare, secţia Muniţii şi Explozibili în cadrul Armatei americane.

Page 9: Albert Einstein

Citate:

"Singurul lucru adevărat valoros este intuitia." Albert Einstein Albert Einstein

"Dumnezeu are întotdeauna cel mai simplu mod." Albert Einstein Albert Einstein

"Darul de fantezie a însemnat mai mult pentru mine decat talentul meu de absorbţie a cunoştinţelor pozitive." Albert Einstein Albert Einstein

"Încearcă să nu devi un om de succes, ci mai degrabă incearcă să devi un om de valoare." Albert Einstein Albert Einstein

"Nu am nici un talent deosebit. Sunt doar curios cu pasiune." Albert Einstein Albert Einstein

"Un om ar trebui să caute ceea ce este, şi nu pentru ceea ce el crede că ar trebui să fie." Albert Einstein Albert Einstein

Cand ii faci curte unei domnisoare dragute o ora ti sa pare o secunda cand te asezi pe smoala o secunda ti sa pare o ora aceasta este teoria reletivitatii

Albert Einstein

"Putini sunt cei care văd cu ochii lor şi se simt cu inimile lor proprii" Albert Einstein Albert Einstein

Page 10: Albert Einstein

<= impactul lui Einstein asupra omenirii