Actualitatea Romaneasca (4)

download Actualitatea Romaneasca (4)

of 24

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  230
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Editie noua - numarul 4

Transcript of Actualitatea Romaneasca (4)

 • Victime de seria B

  n perioada n care a avutloc episodul, romnii ocu-pau primele pagini aleziarelor cu un alt episodde violen, cel de laCaarellla, n caredoi romni viola-ser o tnritalianc. Presaitalian nu ascos un cu-vnt lav r e m e are s p e c -tiv desprevictima de origine romn. A fost ne-voie de intervenia ministrului de ex-terne de la acea vreme, CristianDiaconescu, pentru a opri "vntoarea"de romni care luase amploare n Italia.

  INTERNET: ACTUALITATEA-ROMANEASCA.RO4

  ZIARUL ROMNILOR DE PRETUTINDENIANUL 9 | NUMRUL 3 | EDIIE NOU | 19 MARTIE - 1 APRILIE 2011 | GRATUIT

  PAGINA 34 PAGINA 104 PAGINA 214

  Alina Harja

  PAGINA 24

  CONSULTANT COMUNITATE ROMNIA RELIGIE

  DITORIAL

  Cazul unei romnce violate de 7 italieni, dat publicitii dup doi ani

  n februarie 2009, o romnc de 26 de ani a fostrpit n plin centrul oraului Torino, ameninatcu pistolul, sechestrat i abuzat timp dedou zile. Apoi a fost abandonat pe o plajdin Metaponto de unde a fost preluat i aju-tat de ctre carabinieri. Abia dup doi ani,autorii au fost prini. Din cei apte violatoridoar patru au fost arestai. Unul dintre eieste ul unui boss maot din clanul napo-letan al Casalesilor.

  ULTIMA OR SPORTACTUALITALIA

  Romni laLampedusaMica insul luat cu asalt deimigrani nordafricani

  Campion laKick Boxing Cristian Lepdatu obine locultrei la campionatul european

  GheorgheRaica arestatEra violent att cu soiact i cu copiii si...

  Isterii madein ItalyImigraia a fost mereu un su-biect erbinte pentru presai pentru lumea politic ita-lian. Cel puin trei campaniielectorale au fost ctigate dedreapta italian pe tema rom-nilor. Fiecare subiect de cro-nic a devenit subiect decampanie electoral. Startul afost dat de uciderea GiovanneiReggiani de ctre un rromromn, apoi s-a continuat cuviolul unei studente din Lesoton care a fost implicat tot unromn, iar apoi dou cazuri deviolen sexual n 2009 careau avut ca autori tot romni.De ecare dat politicienii ita-lieni au gsit pretextul pentrua propune msuri dure mpo-triva imigraiei. Cum Guvernul italian se a nacest moment cu un picior ngroap i unul pe mal, o nouisterie a nceput s ia amploaren Italia: debarcarea imigrani-lor din Nordul Africii pe insulaLampedusa. Partidul de extrem dreaptLiga Nordului a ncercat inutils-i conving aliatul del, Sil-vio Berlusconi, s nu ataceLibia pentru ca s nu ne tre-zim invadai de imigrani. nspremierul italian a decis s-iatace prietenul de aventuriMuammar Ghedda mpreuncu forele aliate.

  (continuare n pagina 2)

  Cum s faci s-i recupe-rezi permisul i maina

  PAGINA 104

  Permise deconducere

  Smith Transfer omagiazfemeia la Torino

  Spectacolede mrior

  Cine-i houl, cine-ipgubitul?

  Corupia dinvmile romne

  "San Lorenzo dei Romeni"se a la Torino

  Asociaie religioas

  PAGINA 124 PAGINA 194 PAGINA 154

 • Decebal la Roma

  Luni, 4 aprilie, la orele17.00, la Academia Ro-mn din Roma va avealoc dezvelirea bustului re-gelui dac Decebal (87-106), oper a sculptoruluiprahovean George Dumi-tru. Este primul bust al luiDecebal n cetatea etern.Evenimentul va continuacu o sear cultural rom-neasc: "Ion Luca Cara-giale, Constantin Stere iNichita Stnescu". Mode-ratori: Nicolae Dabija, Flo-rin Sicoie i MinelGhi-Mateuc.

  Evenimentul face partedintr-o serie mai ampl demanifestri organizate deConsiliul Judeean Prahovai Academia Romn dinRoma.

  Actualitatearomneasc

  19 martie - 1 aprilie 2011ACTUALITATEA N ACTUALITATEPAGINA

  2EDITORIAL

  (continuare din pagina 1)

  Bine, Ghedda n-a fost preancntat de gestul lui Silvio,mai ales c cei doi semna-ser un tratat prin care niciu-nul dintre ei nu s-ar amestecat direct sau indi-rect n treburile celuilalt.Nu tiu dac bombardamen-tele ar putea considerateamestec direct sau indirect,cert este c Italia a trimisceva avioane n zon i nu aufost tocmai panice. Rezultatul este c acum imi-granii vin i din Libia, i Ita-lia are obligaia s-iprimeasc i s le asigurestatutul de refugiat politici/sau de rzboi, lucru carenemulumete Liga Norduluii, n general, mai toate par-tidele de dreapta. Nu numai:nici populaia italian de peinsul nu este tocmai ncn-tat de numrul mare de oa-meni care vin zi de zi.Neavnd structuri de primireadecvate, imigranii sunt l-sai sub cerul liber, mai ruca animalele.

  Este ntr-adevr o situaie cepoate denit urgen(un termen att de iubit depresa italian). i cum n maivor alegerile locale, neputem atepta la noi promi-siuni de soluii miraculoase,la alte isterii; dar mcar, celpuin momentan, noi romniisuntem scoi din ecuaie.

  A trebuit s atepte doi anipentru prinderea agresorilorsi o romnc de 26 de ani,domiciliat legal n Torino. nfebruarie 2009, tnra a fostrpit de trei italieni, drogati violat timp de 2 zile subameninarea armelor. m-preun cu ei, ali patru ita-lieni au abuzat de femeie.Dup viol, agresorii au lep-dat tnra aproape incon-tient pe o plaj dinMetaponto, n provincia Ma-tera. Le-au trebuit doi ani ca-rabinierilor pentru aidentica agresorii care auarestat patru dintre ei. Unul,Giuseppe Borrata, de 27 deani este ul unui boss maotdin clanul Casalesilor. Printrecei patru arestai se a unpensionar, un contabil i ungardian. Toi au fost identi-cai de ctre victim. Carabinierii caut i ceilaliagresori. Acetia sunt acuzai deviolen sexual de grup, pri-

  vare de libertate, port ilegalde arme, cu agravanta meto-dologiei de caracter de tipmaot.

  Revolta romnilor peFacebook

  La auzul vetii, romnii pre-zeni pe motorul de sociali-zare Facebook i-aumanifestat indignarea fa decele ntmplate, dar i fa derceala cu care presa italiana tratat episodul.De ce nu s-a auzit nimic decazul sta la televizor sau npres?, se ntreab Dora, oromnc de 47 de ani dinNordul Italiei. Vreaujustiie!!! S-aud voci care co-menteaz cazul acesta!, maiarm femeia. Dac era o italianc, atuncicu siguran s-ar auziteste de prere Sorina, o ro-mnc din Roma, care esteconvins c ntr-un caz degenul sta, italienii ar por-

  nit la o adevrat vntoarede romni. Avocatul Giancarlo Germani,preedintele Partidului Ro-mnilor din Italia este de p-rere c acum presa italianvorbete deoarece unul din-tre violatori este din SudulItaliei. Dac era din nord,padan, nimeni n-ar vorbitdespre acest caz.

  De altfel n perioada respec-tiv, adic n februarie 2009,n Roma era o adevrat iste-rie mpotriva romnilor dupce doi romni au violat o t-nr italianc. Pentru delictulde la Caarella iniial au fostbgai n nchisoare doi ro-mni nevinovai, Racz iLoyos ale cror fotograi aufost inute zile n ir pe primapagin a ziarelor italiene. Eli-berai din nchisoare, cei doiau fost nevoii s prseascItalia. O lun mai trziu au fostprini adevraii vinovai,

  Ionu Alexandru i Oltean Ga-vril, ce au fost condamnaila 11 i respectiv 6 ani de n-chisoare. n zilele imediat urmtoareau avut loc 18 agresiuni m-potriva rromilor de origineromn, dup cum a fost de-nunat de organizaia Every-One. Pe 15 februarie 2009,la Roma 20 de italieni nar-mai cu bte au lovit cincirromi romni (doi au fost in-ternai n spital cu leziunigrave). La Sassari, n Sardi-nia trei romni au fost btui.Pe 21 februarie, o bomb Mo-lotov era aruncat ntr-un barce aparinea unor romni. A fost nevoie, la acea vremede vizita Ministrului de Ex-terne, Cristian Diaconescu,pentru a liniti apele n Italia. Nimeni ns nu a pomenit deromnca maltratat de cei 7italieni.

  Alte cazuri petrecute doarn ultimele zile

  Roma. O romnc de 30 deani este violat de un italiande 32 de ani. Tnra s-a pre-zentat la un interviu pentruun loc de munc i a fost vio-lat de cel care ar trebuit s-o angajeze. Abia dup douluni de anchet, agresorul afost arestat.

  Marta. O romnc de 45 deani a denunat c ar fostviolat de proprietarul caseipe care o avea n chirie.Cazul este nc anchetat decarabinieri, iar presupusulautor nc n libertate.

  Roma. Un italian de 52 de ania fost arestat pentru c ar violat, btut i jefuit peste 30de prostituate, marea majori-tate de origine romn.Acesta a fost identicat de 12dintre ele ca ind autorulagresiunilor.

  Victime de seria BDoi ani de anchet pentru a aresta patru dintre presupuii violatori ai unei romnce.La nici dou zile de la arest Judectorul pentru ancheta preliminar i-a lsat n li-bertate. Motivul a fost c unul dintre cei patru arestai nu era n localitatea unde aavut loc violul i c oricum nu exist pericolul ca acetia s fug.

  Episodul a avut loc n februarie 2009, o lun nefericit pentru co-munitatea romneasc din Italia din cauza isteriei create dup unalt caz de violen sexual al cror autori au fost romni.

  de Alina Harja

  Tnra fusese rpit la Torino i gsit dup dou zile pe o plaj din Metaponto (Ma-tera) n condiii jalnice. Romnii pe Facebook: "de ce nu se face i acum blciul care s-a fcut cnd victima era italianc?"

  TIRI PE SCURT

 • ACTUALITATEA N ACTUALITATEPAGINA

  3Actualitatearomneasc

  19 martie - 1 aprilie 2011

  ntre 500 i 800 de refugiai,n mare parte tunisieni, de-barc pe zi n portul italian.Deja confuzia este mare. Nuse mai tie ci sunt. Oricum

  peste 6000, potrivit localnici-lor, chiar dac autoritilesusin c numrul strinilorar n jur de 4000. Dei n e-care zi se efectueaz cte

  dou-trei transporturi de str-ini n Sicilia sau la Bari, unnumr aproape dublu intr nport. Situaia s-a agravat laLampedusa cu att mai multcu ct apa i mncarea suntaproape terminate. Autorit-ile locale solicit ajutoare.

  Locuitorii din Catania seopun imigranilor

  Ministerul de Interne a decisca de sptmna viitoaredou vapoare cu o capacitatede 500 de persoane s efec-tueze curse pentru a trans-fera imigranii n Sicilia. 1000de strini au ajuns n satulsolidaritii din Mineo Ca-tania. Strinii prsesc nsstructura.

  (continuare n pagina 11)

  Lampedusa, insulacu 300 de romni Inrmiera romnc Mari-

  cica Hhianu, decedatdin cauza unui pumn dat deun biat italian, Alessio Bur-tone, n staia de metrouAnagnina, va avea n sfritdreptate. n curnd va avealoc procesul, probabil cu r