98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

18
1 Consilierea psihologica in cadrul proiectului „Centrele de Incluziune Sociala - oportunitate pentru facilitare participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabileIn cadrul Programului Operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Institutul pentru Politici Sociale implementeaza proiectul „Centrele de Incluziune Sociala oportunitate pentru facilitare participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile”. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea de masuri specifice pentru facilitarea accesului pe piata muncii a unui numar de 4210 de persoane (grupuri vulnerabile, inclusiv persoane asistate, voluntari, personal al Centrelor de Incluziune Sociala), din cele 8 regiuni de dezvoltare si urmareste corelarea ofertei de consiliere si formare profesionala personalizata functie de nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile in raport cu dinamica pietei muncii din cele 8 regiuni de dezvoltare. Obiectivele specifice sunt următoarele: O.S.1 Facilitarea accesului la instruire-acces pe piata muncii, formare profesionala şi integrarea/reintegrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii prin derularea de programe specifice integrate (inclusiv servicii de asistenţă şi alte activităţi asociate), pentru un numar de 4210 persoane din grupuri vulnerabile, respectiv familii monoparentale, persoane cu disabilitati, persoane de etnie roma, tineri peste 18 ani ce parasesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoane victime ale traficului de persoane, familii cu mai mult de 2 copii, detinuti, persoane afectate de HIV, persoane foste dependente de droguri, personalul centrelor de incluziune sociala, persoane dependente membrii de familie din alte grupuri vulnerabile, voluntari. O.S.2 Furnizarea serviciilor speciale de consiliere, informare şi orientare dedicate atât sprijinului psihologic cât şi profesional, pentru grupurile tinta in vederea asigurarii participării acestora la activităţile de formare profesională si ulterior la integr area pe piata muncii; O.S.3 Dezvoltarea aptitudinilor şi calificărilor si imbunatatirea abilitatilor si competentelor necesare pe piata muncii pentru 2600 de participanti, din Bistrita, Alba, Timis, Buzau, Teleorman, Dolj, Bucuresti, Iasi, prin furnizarea de cursuri de calificare/recalificare profesionala prin planuri individualizate, in scopul integrării sau reintegrării persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii. O.S.4 Infiintarea a 8 Centre de Incluziune Socială regionale pentru grupurile vulnerabile, care să desfăşoare activităţi pentru dezvoltarea competenţelor, usurand asumarea de roluri sociale, dobândirea de competenţe profesionale şi formare profesională în vederea ocupării, recalificarii sau formarii profesionale ulterioare. O.S.5 Promovarea procesului egalităţii de şanse şi a incluziunii profesionale şi sociale a grupurilor dezavantajate.

description

consiliere psihologica

Transcript of 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

Page 1: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

1

Consilierea psihologica in cadrul proiectului

„Centrele de Incluziune Sociala - oportunitate pentru facilitare participarii pe piata

muncii a grupurilor vulnerabile”

In cadrul Programului Operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Institutul pentru Politici Sociale implementeaza proiectul „Centrele de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitare participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile”.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea de masuri specifice pentru facilitarea accesului pe piata muncii a unui numar de 4210 de persoane (grupuri vulnerabile, inclusiv persoane asistate, voluntari, personal al Centrelor de Incluziune Sociala), din cele 8 regiuni de dezvoltare si urmareste corelarea ofertei de consiliere si formare profesionala personalizata functie de nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile in raport cu dinamica pietei muncii din cele 8 regiuni de dezvoltare.

Obiectivele specifice sunt următoarele:

O.S.1 Facilitarea accesului la instruire-acces pe piata muncii, formare profesionala şi integrarea/reintegrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii prin derularea de programe specifice integrate (inclusiv servicii de asistenţă şi alte activităţi asociate), pentru un numar de 4210 persoane din grupuri vulnerabile, respectiv familii monoparentale, persoane cu disabilitati, persoane de etnie roma, tineri peste 18 ani ce parasesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoane victime ale traficului de persoane, familii cu mai mult de 2 copii, detinuti, persoane afectate de HIV, persoane foste dependente de droguri, personalul centrelor de incluziune sociala, persoane dependente membrii de familie din alte grupuri vulnerabile, voluntari.

O.S.2 Furnizarea serviciilor speciale de consiliere, informare şi orientare dedicate atât sprijinului psihologic cât şi profesional, pentru grupurile tinta in vederea asigurarii participării acestora la activităţile de formare profesională si ulterior la integrarea pe piata muncii;

O.S.3 Dezvoltarea aptitudinilor şi calificărilor si imbunatatirea abilitatilor si competentelor necesare pe piata muncii pentru 2600 de participanti, din Bistrita, Alba, Timis, Buzau, Teleorman, Dolj, Bucuresti, Iasi, prin furnizarea de cursuri de calificare/recalificare profesionala prin planuri individualizate, in scopul integrării sau reintegrării persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii.

O.S.4 Infiintarea a 8 Centre de Incluziune Socială regionale pentru grupurile vulnerabile, care să desfăşoare activităţi pentru dezvoltarea competenţelor, usurand asumarea de roluri sociale, dobândirea de competenţe profesionale şi formare profesională în vederea ocupării, recalificarii sau formarii profesionale ulterioare.

O.S.5 Promovarea procesului egalităţii de şanse şi a incluziunii profesionale şi sociale a grupurilor dezavantajate.

Page 2: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

2

Beneficiar: Asociatia Institutul pentru Politici Sociale. Asociatia s-a angajat să răspundă nevoilor exprimate de grupurile defavorizate în ceea ce priveşte dreptul acestora de a participa activ în societate şi a accesului la resurse de orice natură.

Partener 1: Asociatia Glasul Romilor Pro-Europa. Asociatia are ca scop pastrarea, exprimarea si dezvoltarea identitatii minoritatii rome, in special a invatamantului in limba minoritatii rome, a culturii minoritatii rome, a mijloacelor de informare in masa in limba materna si in cea oficiala, cat si a convingerilor religioase a cetatenilor romani apartinand romilor, in conformitate cu principiile de egalitate si nediscriminare in raport cu ceilalti cetateni, consacrate de Consitutia Romaniei.

Partener 2: Asociaţia Caritas Eparhial Greco – Catolic, Filiala Bistriţa. Asociatia are ca scop principal dezvoltarea serviciilor comunitare pentru îngrijirea persoanelor vârstnice şi a familiilor care se confruntă cu dificultăţi de ordin material, social şi de asemenea de ordin medical. Asociaţia s-a născut pe structura punctului de lucru C.I.D (Centrul de Îngrijire la Domiciliu) al Caritasului Greco-Catolic Cluj care funcţionează în Bistriţa din anul 2001. Activitatea Asociaţiei are în vedere atât respectarea standardelor generale şi specifice de calitate pe baza cărora se evaluează şi se monitorizează activitatea fiecărui proiect în parte cât şi calitatea serviciilor sociale şi medicale acordate.

Partener 3: Fundaţia Solidaritate şi Speranţă . Specificul activităţii este în strânsă legătură cu domeniile social, medical, educaţional, cultural, ecologic şi cu programele de voluntariat.

Partener 4: Asociatia Vasiliada. Misiunea Asociaţiei este oferirea de servicii sociale persoanelor, familiilor, grupurilor sociale şi comunităţilor aflate în situaţii de dificultate sau generatoare de marginalizare/excluziune socială.

Partener 5: Asociaţia Pro Tinereţe Alba Iulia. Scopul Asociaţiei este stimularea implicării oamenilor şi în special a tinerilor în viaţa comunităţilor teritoriale prin participarea activă la acţiunile acesteia, susţinerea şi promovarea capitalului uman, economic, cultural, turistic şi de mediu.

Partener 6: Fundatia Filantropia Timisoara. Fundaţia oferă demersuri de acompaniere socială pentru diferite categorii de persoane aflate în dificultate. Prin Centrul pentru Integrarea Sociala Economica si Familiala a Persoanelor Traficate, Fundaţia Filantropia vine în sprijinul victimelor traficului de persoane şi le oferă o gamă variată de servicii sociale menită să reducă simţitor riscul retraficării.

Partener 7: Asociatia Partida Romilor "PRO-EUROPA". Partida Romilor, organizaţie constituită pentru apărarea şi reprezentarea minorităţii romilor din România militează pentru: •exercitarea tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamantale ale omului prevăzute de Constituţia României şi de pactele şi tratatele internaţionale la care România a aderat; •protecţia identităţii entice, cu deosebire, de limbă, religie, cultură, tradiţiile şi valorile materială si spirituale proprii; •ocrotirea aşezămintelor şi a lacaşelor de cult proprii; •crearea unui sistem de protecţie socială a membrilor săi, precum si dezvoltarea unor programe de asestenta sociala corespunzatoare; •dezvoltarea de relaţii de colaborare şi conlucrare cu autorităţile publice, precum şi cu celelalte organizaţii non-guveramentale; •asigurarea unei eficienţe mai mari în domeniul educaţional; •consultarea reciprocă în elaborarea de programe în domenii fundamentale cum sunt educaţia, cultura, protecţia socială, protecţia drepturilor minorităţilor naţionale; •consultarea şi susţinerea reciprocă asupra proiectelor legislative iniţiate de una dintre părţi.

Page 3: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

3

Grupul ţintă este format din 4210 persoane, dintre care:

• 600 familii monoparentale

• 500 persoane cu disabilitati

• 400 persoane de etnie roma

• 400 tineri peste 18 ani ce parasesc sistemul de sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului

• 150 persoane victime ale traficului de persoane

• 300 de familii care au mai mult de 2 copii

• 50 detinuti

• 100 persoane afectate de HIV/cancer

• 100 persoane foste dependente de droguri

• 50 persoane din personalul centrelor de incluziune sociala

• 1440 persoane, inclusiv din alte grupuri vulnerabile

• 120 de voluntari

Rezultate aşteptate:

1. Numărul studiilor de teren: 8, cate unul pentru fiecare regiune de implementare

2. Numărul rapoartelor de cercetare publicate : 2

3. Numărul platformelor virtuale implementate: 1

4. Numărul persoanelor care au beneficiat de masuri pentru imbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii si promovarea incluziunii sociale: 4210

5. Număr familii monoparentale : 600

6. Număr persoane cu dizabilitati: 500

7. Numărul persoanelor de etnie roma: 400

8. Numarul tinerilor peste 18 ani ce parasesc sistemul de sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului: 400

9. Numarul persoanelor victime ale traficului de persoane: 150

10. Numarul de familiilor care au mai mult de 2 copii: 300

11. Numarul detinutilor: 50

12. Numarul persoanelor afectate de HIV/cancer: 100

13. Numarul persoanelor foste dependente de droguri: 100

14. Numarul persoane din personalul centrelor de incluziune sociala: 50

15. Numarul persoane acompaniate/asistate social (inclusiv alte grupuri vulnerabile): 1440

16. Numarul voluntarilor : 120

Page 4: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

4

17. Numarul participantilor la programe de consiliere profesionala si psihologica: 2600

18. Ponderea participanţilor la programe integrate de consiliere profesionala si consiliere psihologica: 100

19. Ponderea persoanelor dependente asistate : 100

20. Campanii nationale pentru promovare a voluntariatului în activităţile dedicate integrării pe piaţa muncii a persoanelor supuse riscului de excluziune socială derulate: 3

21. Atragerea a 120 voluntari

22. Programe de formare profesionala pentru imbunatatirea abilitatilor si competentelor necesare pe piata muncii, pentru grupurile vulnerabile: 260

23. Numarul cursurilor de formare profesionala derulate pentru personalul centrelor de incluziune sociala si voluntari=17

24. Numarul campaniilor derulate pentru promovarea diferitelor forme alternative şi flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilităţi: 8

25. Numarul campaniilor derulate pentru promovarea incluziunii sociale si imbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii: 24.

Pentru a adresa problematica integrarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile, Institutul pentru Politici Sociale a realizat in lunile ianuarie-martie 2011 o cercetare cantitativa al carui scop a constat in identificarea de noi forme si conditii de reabilitare profesionala si metode de lucru cu grupurile vulnerabile, a modalitatilor prin care poate fi dezvoltata capacitatea de ocupare a persoanelor din aceste categorii, care din diferite cauze pot avea dificultati in adaptarea la conditiile tehnologice, ergonomice si de organizare din intreprinderile din Romania sau in gasirea unui loc de munca potrivit particularitatilor si nevoilor acestora.

Din analiza rezultatelor studiului si a cercetarii din sursele secundare disponibile la nivelul autoritatilor si al centrelor de incluziune sociala, a rezultat un inventar al ocupatiilor adecvate fiecarei zone geografice si, implicit, al cursurilor de calificare necesare, astfel:

- Lucrator social

- Lucrator in comert

- Lucrator in tamplarie

- Lucrator finisor in constructii

- Ingrijitori batrani la domiciliu

- Manichiura – Pedichiura

- Confectioner asamblor articole textile

- Operator introducere, prelucrare si validare date

- Bucatar

- Frizer

- Lucrator in cultura plantelor

- Lucrator instalotor in constructii

- Lucrator in cresterea animalelor

Page 5: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

5

Pe langa toate celelalte activitati desfasurate in cadrul proiectului, conform obiectivelor spcifice, un rol important, il ocupa Consilierea psihologica.

Ce este consilierea psihologica?

Consilierea este un proces complex ce cuprinde o arie foarte larga de interventii care impun o pregatire profesionala de specialitate. Mai specific, termenul de consiliere descrie relatia interumana de ajutor dintre o persoana specializata, consilierul, si o alta persoana care solicita asistenta de specialitate, in cazul nostru, beneficiarul

Relatia dintre consilier si persoana consiliata este una de alianta, de participare si colaborare reciproca.

Care sunt caracteristicile consilierii?

Consilierea psihologica integreaza perspectiva umanista dezvoltata de Carl Rogers (1961) unde problemele psihice nu mai sunt vazute în mod obligatoriu în termenii de tulburare si deficienta, ci în parametrii nevoii de autocunoastere, de întarire a Eului, de dezvoltare personala si de adaptare. În acest sens,rolul principal nu îi mai revine doar psihologului vazut ca un superexpert. Succesul consilierii este asigurat de implicarea activa si responsabila a ambelor parti (consilierul sipersoanele consiliate) în realizarea unei aliante autentice, bazata pe respect si încrederereciproca. A ajuta si a credita persoana ca fiind capabila sa îsi asume propria dezvoltare personala, sa previna diverse tulburari si disfunctii, sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta, sa se simta bine cu sine, cu ceilalti si în lumea în care traieste, reprezinta valorile umaniste ale consilierii psihologice.

Definirea consilierii impune accentuarea anumitor caracteristici ce o disting de alte arii de specializare ce implica asistenta psihologica:

- o prima caracteristica este data de tipul de persoane carora li se adreseaza.

Consilierea vizeaza persone ce nu prezinta tulburari psihice. Aceasta faciliteaza, prin demersurile pe care le presupune, ca persoana sa faca fata mai eficient stresorilor si sarcinilor vietii cotidiene si astfel sa îmbunatateasca calitatea vietii;

- o a doua caracteristica definitorie pentru consiliere este data de faptul ca asistenta pe care o ofera utilizeaza un model educational si un model al dezvoltarii si nu unul clinic si curativ.

Sarcina consilierului este de a îndruma persoana/grupul sa dezvolte strategii noi comportamentale, sa îsi valorizeze potentialul existent, sa îsi dezvolte noi resurse adaptative. Consilierea faciliteaza si catalizeaza atingerea unui nivel optim de functionare în lume;

- o a treia caracteristica a consilierii este preocuparea pentru preventia problemelor ce pot împieta dezvoltarea si functionarea armonioasa a persoanei. Strategia de preventie consta în identificarea situatiilor si grupurilor de risc si în actiunea asupra lor înainte ca acestea sa aiba un impact negativ si sa declanseze “crize” personale sau de grup.

Sumarizand caracteristicile prezentate în paragrafele anterioare putem spune ca procesul de consiliere pune accentul pe dimensiunea dezvoltarii personale si a rezolvarii de probleme.

Page 6: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

6

Care sunt obiectivele consilierii?

Scopul fundamental al consilierii este functionarea psihosociala optima a persoanei/grupului. Acest scop ultim poate fi atins prin urmarirea realizarii obiectivelor procesului de consiliere, si anume:

(1) PROMOVAREA SANATATII SI A STARII DE BINE: functionare optima din punct de vedere somatic, emotional, social.

(2) DEZVOLTARE PERSONALA: cunoastere de sine, imaginea de sine, capacitatea de decizie responsabila, relationare interpersonala armonioasa, controlul stresului, tehnici de învatare eficiente, optiuni vocationale realiste.

(3) PREVENTIE: a dispozitiei afective negative, a neîncrederii în sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultatilor de învatare, a dezadaptarii sociale, a disfunctiilor psihosomatice, a situatiilor de criza.

Ce vizeaza consilierea psihologica?

(1) ACCEPTAREA DE SINE: atitudine pozitiva fata de propria persoana, acceptarea calitatilor si defectelor personale, perceptia pozitiva a experientelor trecute si a viitorului.

(2) RELATII POZITIVE CU CEILALTI: încredere în oamenii, sociabil, intim, nevoia de a primi si a da afectiune, atitudine empatica, deschisa si calda.

(3) AUTONOMIE: independent, hotarat, rezista presiunilor de grup, se evalueaza pe sine dupa standarde personale, nu este excesiv preocupat de expectantele si evaluarile celorlalti.

(4) CONTROL: sentiment de competenta si control personal asupra sarcinilor, îsi creaza oportunitati pentru valorizarea nevoilor personale, face optiuni conforme cu valorile proprii.

(5) SENS SI SCOP ÎN VIATA: directionat de scopuri de durata medie si lunga, experienta pozitiva a trecutului, a prezentului si relevanta viitorului, convingerea ca merita sa te implici, curiozitate.

(6) DEZVOLTARE PERSONALA: deschidere spre experiente noi, sentimentul de valorizare a potentialului propriu, capacitate de auto-reflexie, perceptia schimbarilor de sine pozitive, eficienta, flexibilitate, creativitate, nevoia de provocari, respingerea rutinei.

Consilierul il ajuta pe beneficiar sa controleze o situatie de criza si il asista in gasirea unei solutii la problema cu care se confrunta.

Consilierea psihologica presupune un numar mai redus de sedinte fata de psihoterapie utilizand metode si tehnici similare acesteia, insa diferenta esentiala consta in faptul ca in consilierea psihologica se vizeaza preventia aparitiei tulburarilor,

Astfel, prin consiliere psihologica se urmareste (a) autocunoasterea, (b) optimizarea si dezvoltarea personala, respectiv (c) adaptarea cat mai eficienta la mediul extern, a beneficiarului.

Consilierul psihologic intervine cu mijloace specifice psihologiei, in scopul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament.

Page 7: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

7

Cui foloseste consilierea psihologica?

� beneficiarilor care pot avea diferite probleme de adaptare sociala,de adaptare la locul de munca sau de relationare;

� beneficiarilor care se simt dezorientati profesional;

� parintilor, beneficiari care se confrunta cu greutati in relationarea cu adolescentul sau copilul lor;

� beneficiarilor care trec prin perioade dificile (presiuni profesionale sau sociale, divort, stres);

� membrilor unei familii cu tensiuni in relationare;

� tuturor beneficiarilor (indiferent de varsta) care au nevoie de sustinere ori care doresc sa faca schimbari importante in viata lor.

Page 8: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

8

COSILIEREA PSIHOLOGICA

- metodologie –

Interventia psihologica in cadrul proiectului, cuprinde doua etape:

Etapa I – de evaluare a caracteristicilor personale, a intereselor si a motivatiei pentru un anumit tip de activitate. Identificarea particularitatilor beneficiarilor se va efectua folosind Platforma Cognitrom (profil psihologic).

Etapa II – se refera la :

- Consiliere individuala

- Consiliere de grup

- Dezvoltare personala

In cadrul proiectului, prin Consiliere psihologica, se urmareste:

� identificarea problemelor de adaptare profesionala, sociala, relationala;

� identificarea conflictelor personale; problemelor comportamentale si/sau emotionale;

� identificarea conflictelor familiale;

� identificarea problemelor de identitate, s.a.

� dezvolta capacitatea de a face schimbari in plan psihologic si, implicit, in viata beneficiarului;

� imbunatateste capacitatea de a lua decizii, de a face schimbari; resursele personale, s.a.

� dezvolta abilitatea de a-ti valorifica potentialul si resursele personale, s.a.

Etapa I

Evaluarea psihologica a beneficiarilor

In cadrul primei etape, psihologul preocupat de cunoaşterea activitǎţii de muncǎ a fiecarui post asigurat prin intermediul cursurilor de calificare. Un alt obiectiv important al psihologului, este identificarea metodelor de evaluare a competentelor profesionale.

Aceste rezultate` devin apoi baza recrutǎrii, selecţiei, repartizǎrii beneficiarilor la cursurile de calificare sau posturile de muncǎ oferite ca oportunitate de proiect ţinând seama de acele competente, cunostinte, aptitudini pe care o persoana trebuie sa le dobandeasca in vederea practicarii cu succes a unei anumite activitati lucrative.

Page 9: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

9

Principale obiective specifice urmaresc identificarea si descrierea elementelor constitutive ale unei ocupatii, mentionate in continuare:

Principalele activitati si competente

Principalele activitati sau sarcinile majore ale unei ocupatii permit diferenţierea între o persoană cu performanţe ridicate în profesia respectivă şi o persoană cu performanţe reduse.

Sarcinile majore ale unei ocupatii circumscriu atat rezultatele asociate acestora cat şi nivelul calitativ de realizare a atribuţiilor, cu alte cuvinte, delimiteaza competentele specifice si generale solicitate detinatorului postului de munca.

Cunostintele si deprinderile

Aceasta componenta detaliaza principalele cunostinte si deprinderi pe care practicantul unei ocupatii trebuie sa le dobandeasca pentru a indeplini cu succes sarcinile aferente postului. Cunoştinţele sunt colecţii de informaţii relaţionate, specifice unui domeniu ocupational si sunt de regula rezultatul învăţării formale dobandita print-o ruta educationala.

Deprinderile sunt cunoştinţe de tip procedural, seturi de cunoştinţe cu privire la modalitatea de a realiza o activitate si contin proceduri, strategii si tehnici.

Aptitudinile

In cadrul acestei componente a analizei ocupationale se urmareste desprinderea principalelor tipuri de aptitudini necesare indeplinerii cu succes a unei anumite activitati lucrative.

Aptitudinea reprezintă un set de procese cognitive, psihomotorii sau senzoriale necesare pentru a obţine performanţă într-o gamă de activităţi.

Caracteristicile de personalitate

Interesele profesionale, sursele satisfactiei profesionale si caracteristicile de personalitate ale unei ocupatii sunt cele mai importante elemente, altele decât cunoştinţe, deprinderi şi aptitudini a caror cunoastere asigura corecta captare, orientare, formare şi inserţie ulterioară a persoanelor interesate in practicarea unei anumite ocupatii.

Analiza intereselor profesionale repezinta un tip de analiza motivationala ce are drept finalitate decelarea tipurilor de motivatii ce stau la baza practicarii cu succes a unei anumite ocupatii.

Pentru indeplinirea obiectivelor Centrelor de incluziune sociala se utilizeaza instrumentul clasic a celor sase tipuri ideale de interese profesionale, tipuri motivationale ce pot determina practicarea unei anumite ocupatii, mentionate in continuare: tipul Realist, Investigativ, Artistic, Social, Intreprinzator si Conventional. Fiecare ocupatie se apropie mai mult sau mai putin de un anumit tip ideal sau de o combinatie de doua sau sau mai multe tipuri ideale de interse profesionale.

Page 10: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

10

Cele sase tipuri ideale de interese profesionale folosite in analiza motivationala a unei ocupatii sunt descrise mai jos:

Realist (R): Interesele realiste(R) se manifestă prin tendinţa unei persoane de a se îndrepta spre activităţi care presupun manipularea obiectelor, maşinilor şi instrumentelor

Investigativ (I): Interesele investigative(I) presupun o atracţie pentru cercetare, investigare sub diverse forme şi în cele mai diverse domenii

Artistic (A): Interesele artistice(A) se manifestă prin atracţie spre activităţile mai puţin structurate, care presupun o rezolvare creativă şi oferă posibilitatea de autoexpresie

Social (S): Interesele sociale(S) implică orientarea spre activităţi care necesită relaţionare interpersonală (preferinţa pentru a ajuta oamenii să-şi rezolve diverse probleme)

Întreprinzător (Î): Interesele antreprenoriale se manifestă prin preferinţa pentru activităţi care permit iniţiativă şi posibilitate de coordonare a propriei activităţi sau a activităţii unui grup

Convenţional (C): Interesele de tip convenţional(C) presupun preferinţa pentru activităţi care necesită manipularea sistematică şi ordonată a unor date sau obiecte într-un cadru bine organizat şi definit

Sursele satisfactiei profesionale reprezinta asteptarile pe care un individ le are in ceea ce priveste satisfactia la locul de munca si constituie, asemanator intereselor profesionale, tipuri de motivatii intrinseci sau extrinseci ce influenteaza decizia de alegere a unei anumite cariere.

Exemple ale surselor satisfactiei profesionale (de altfel, variate si numeroase) sunt nevoia de statut social sau nevoia de a activa in echipa, cele doua generand motivatii diferite ale muncii.

Fiecare tip ocupational necesita anumite valori atasate muncii, valori care pot fi sustinute prin anumite trasaturi de personalitate.

Pentru identificarea tipologiilor de personalitate a fiecarei ocupatii investigate in acest studiu, vom utiliza drept instrumente de cercetare, tipologia Big Five si Chestionarul de Autonomie Personala.

Extraversiune: Inclinaţie psihologică deosebită către lucrurile din afara propriei persoane, orientarea atenţiei către ambianţa fizică sau socială.

Amabilitate: Abilitatea sau obiceiul de a se comporta politicos.

Constiinciozitate: Corectitudine, seriozitate, scrupulozitate. Comportamente orientate spre scopuri clar delimitate, rigurozitate în realizarea sarcinilor prin conştientizarea regulilor.

Stabilitate emotionala: Abilitatea de a menţine echilibrul emoţional în situaţii de stres fără a prezenta manifestări extreme şi neconcordante cu situaţia.

Autonomie – Independenta: Capacitatea de a judeca lucrurile şi a acţiona în mod independent, neinfluenţat de alţii în condiţii de libertate deplină.

Page 11: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

11

Contextul muncii

Contextul muncii sau conditiile de munca reprezinta componenta analizei ocupationale ce delimiteaza principalele informatii cu privire la mediul fizic si socio-organizational în care practicanţii unei ocupaţii îşi exercită activităţile, gradul de structurare a sarcinilor, nivelul de supervizare, relatiile cu celelalte posturi, stilul de munca, eventualele riscuri la care se expun sau orice alt tip de conditionari care influenteaza îndeplinirea sarcinilor aferente postului.

Nivelul de educatie si calificare

Nivelul de educatie si calificare constituie componenta analizei ocupationale prin care se precizeaza nivelul de calificare implicat de ocupatia respectiva, tipul de studii si certificari necesare practicarii ocupatiei si timpul care trebuie alocat efectuarii studiilor.

Nivelul de educatie si calificare deceleaza itinerariile de lucru pentru a asigura corecta captare, orientare, formare şi inserţie ulterioară a persoanelor interesate in a practica ocupatia respectiva.

In cadrul acestei sectiuni includem si informatiile privind dinamica dezvoltării ocupaţiei respective în raport cu ansamblul ocupaţiilor prezente pe piaţă.

Procedura de Evaluare psihologica – extras din “Procedura Departament Social”, intocmita de Coordonator proiect Nita Ana, avizat de Manager proiect Cazan Mihaela:

“Evaluarea psihologica se realizeaza de catre psihologul proiectului, care intocmeste raportul de activitate/beneficar si va cuprinde: evaluare, diagnostic, aviz psihologic”

“Psihologul are obligatia de a finalize documentatia preliminara a beneficiarului in maximum 2 zile lucratoare de la data primirii dosarului de la responsabilul de centru/asistentul social”

Metodologie

Pornind de la profilele ocupationale ale profesiilor pentru care se ofera instruire in cadrul proiectului prin intemediul cursurilor de calificare si utilizand Platforma Cognitrom CAS++ se vor folosi urmatoarele teste aptitudinale, de personalitate si interese conform grilei de mai jos:

1. Lucrator social:

- Chestionar de interese ocupationale

- Chestionar de personalitate – Big Five

- Aptitudinea verbal (Vocabular)

2. Lucrator in comert:

- Chestionar de interese ocupationale

Page 12: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

12

- Chestionar de personalitate – Autonomie personala

- Aptitudinea numerica

3. Lucrator in tamplarie:

- Chestionar de interese ocupationale

- Chestonar de personalitate – Autonomie personala

- Analiza perceptuala complexa

- Aptitudinea numerica

4. Lucrator finisor in constructii

- Chestionar de interese ocupationale

- Chestonar de personalitate – Autonomie personala

- Analiza perceptuala complexa

- Aptitudinea numerica

5. Ingrijitori batrani la domiciliu

- Chestionar de interese ocupationale

- Chestionar de personalitate – Big Five

- Aptitudinea verbal (Vocabular)

6. Manichiura – Pedichiura

- Chestonar de personalitate – Autonomie personala

- Analiza perceptuala complexa

- Constanta formei

7. Confectioner asamblor articole textile

- Chestonar de personalitate – Autonomie personala

- Analiza perceptuala complexa

- Constanta formei

8. Operator introducere, prelucrare si validare date

- Chestionar de personalite – Autonomie personala

- Chestionar interese ocupationale

- Memorie de lucru

- Comutarea atentiei

Page 13: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

13

9. Bucatar

- Chestionar de personalitate – Autonomie personala

- Chestionar interese ocupationae

- Rapiditate in reactii

- Analiza perceptuala complexa

10. Frizer

- Chestionar de personalitate – Autonomie personala

- Chestionar interese ocupationae

- Rapiditate in reactii

- Analiza perceptuala complexa

11. Lucrator in cultura plantelor

- Chestionar de personalitate – Autonomie personala

- Chestionar interese ocupationale

- Analiza perceptuala complexa

- Perceperea detaliilor

12. Lucrator instalator in constructii

- Chestionar de interese ocupationale

- Chestonar de personalitate – Autonomie personala

- Analiza perceptuala complexa

- Aptitudinea numerica

13. Lucrator in crestrea animalelor

- Chestionar de personalitate – Autonomie personala

- Chestionar interese ocupationale

- Analiza perceptuala complexa

- Perceperea detaliilor

Page 14: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

14

Etapa a II – a

Consilierea psihologica individuala si de grup. Dezvoltare personala. Exercitii

Exercitii pentru consilierea de grup:

1. Autoprezentare

Obiectivul: a face cunostinta cu ceilalti si a te prezenta la prima intalnire a grupului.

Desfasurare: Toti participantii grupului sunt asezati in cerc. Consilierul se prezinta primul si ii invita pe ceilalti sa faca acelasi lucru. Va trebui ca acestia sa-si spuna adevaratul nume si ceea ce vor despre ei: varsta, starea civila, semnul zodiacal, scoala absolvita, locuri de munca anterioare, actgivitati preferate, etc.

Odata terminata autoprezentarea, vor ramane de vazut ce asteptari are fiecare in legatura cu activitatea ce urmeaza sa inceapa si, eventual, ce idei, ganduri sau preocupari a avut inainte de a ajunge la prima intalnire.

2. As vrea ca tu..

Obiectivul: cunosterea propriilor dorinte si temeri in relatiile cu ceilalti.

Desfasurare: Consilierul cere participantilor sa formeze cupluri alegand un coleg cu care nu au stabilit inca o relatie si sa se aseze unul in fata celuilalt, in picioare.

Jocul va lua urmatoarea intorsatura. Consilierul va spune cu voce tare: “Persoana care vrea sa aiba initiativa sa-i spuna colegului o fraza care incepe cu <<As vrea sa-mi zici ca..>> si va termina cum doreste. Apoi va spune din nou: << Nu as vrea ca tu sa-mi zici ca…>>, Celalalt va asculta in liniste”.

Consilierul asteapta ca fiecare sa se exprime si vor schimba rolurile pana cand fiecare participant va rosti cele 2 fraze care incep mereu cu “As vrea sa-mi zici ca…. Nu as vrea ca tu sa-mi zici ca…”

Vor fi ingaduite 10 minute pentru ca fiecare persoana din cuplu sa schimbe impresiile despre experienta.

La sfarsit toti din cerc vor avea o discutie comuna despre temerile si sperantele ce au rezultat din frazele completate.

3. Cum ne vad ceilalti si cum ne vedem noi insine..

Obiectiv: observarea si constientizarea aspectelor positive si a celor negative ale propriei personalitati si a celorlalti.

Desfasurare: Consilierul ii invita pe partipanti sa stea in cerc, fiecare cu o foaie de hartie si un creion. Fiecarui membru al grupului I se acorda un numar, iar pe foaia fiecaruia sunt scrise numerele celorlalti in ordine crescatoare.

Participantii trebuie sa scrie pe foaie un gand oarecare, sau un adjective, o caracteristica cu privire la toti ceilalti din grup, sa se inteleaga pee i insisi. Foile, fara sa

Page 15: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

15

fie semnate de participant, vor fi incredintate consilierului. Acesta va citi textul fiecarui participant, identificat de numarul atribuit anterior. Va rezulta o bresa in personalitatea fiecarui membru, cum li se pare altora, si care de cele mai multe ori este cunoscuta de individual despre care se vorbeste.

4. Portretul meu

Obiectiv: sa nu intampine nicio dificultate in analizarea propriei persoanae si sa-si exprime opiniile asupra sa si a celorlalti, sa reflecteze sis a accepte criticile altora.

Desfasurare: Consilierul distribuie tuturor participantilor cate o un pix si o foaie de hartie, Fiecare trebuie sa-si personalizeze foaia, scriindu-si mai intai numele si apoi toate informatiile pe care le poate da despre el pentru a comunica celorlalti propriile capacitate, interese, dorinte, aspiratii, activitati sportive si recreative, raporturi cu ceilalti, intr-un cuvant propriul portret.

Odata ce prezentarea a fost incheiata, fiecare trebuie sa atarne foaia pe perete sis a se opreasca sa le citeasca pe ale celorlalti. La sfarsit, consilierul ii va invita sa comenteze in grup prezentarea fiecarui participant. Va fi evident felul in care fiecare participant si-a completat foaia (daca are multe de spus despre el sau daca intampina dificultati sa vorbesca despre propria persoana, daca ii este rusinesa-si arate sentimentele, daca a folosit mult spatiu sau putin in elaborarea prezentarii, daca scrisul este mic sau mare, etc..

5. Cucerirea centrului

Obiectiv: cercetarea capaciatii de afirmare si autorealizare.

Desfasurare: Toti participantii sunt asezati in cerc. In centru, consilierul aseaza un scaun si o indica drept un loc ce trebuie ocupat, explicand ca, fiecare la randul sau ve trebui sa cucereasca locul de pe scaun, asezandu-se pe el, plecand, etc., si la fiecare alta persoana fiecare ramane in locul in care a ajuns.

La sfarsitul jocului, conducatorul ii cere fiecarui participant sa observe propria locallizare si sa se exprime: cum simte, daca aceea era pozitia pe care si-o dorea, ce dificultati a intampinat, in acest caz, in a-si cuceri obiectivul.

Urmeaza o discutie libera asupa experientelor traite.

Exercitii pentru Dezvoltare personala:

1. CE MA AJUTA CAND SIMT CA SUNT…

Cand ma simt…

Ce ma ajuta…

(cum ma ajut eu pe mine) Ce tip de ajutor as putea primi de la ceilalti….

Nervos

Agitat

Mi-e frica

Page 16: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

16

Trist

Nelinistit

Nemultumit

…..

…..

Ce tip de ajutor as putea primi de la alte persoane daca sunt intr-un moment de stres :

………………………………… …………………………………..

………………………………… …………………………………..

………………………………… …………………………………..

2. CINE SUNT EU?

Completează următoarele fraze:

1. Oamenii de care îmi pasă cel mai mult sunt….

2. Mă simt mândru de mine pentru că….

3. Oamenii pe care îi admir cel mai mult sunt…

4. Îmi place mult să…

5. Îmi doresc să…

6. Unul dintre cele mai bune lucruri făcute de mine este…

7. Mi-ar plăcea să devin…

8. Îmi propun să…

9. Prefer să…........................................................................................................decât să…...................................................................................................................................

10. Ştiu că pot să…..

Page 17: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

17

3. Ochiul lui Polifem

Obiectivul: experimentarea propriilor modele de comportament.

Desfasurare: Consilierul le explica participantilor ca jocul consta in a forma perechi in care unul dintre cei doi participantiil insoteste intr-o calatorie imaginara pe celalalt, care se preface ca este orb. Cel care isi asuma rolul ghidului trebuie sa propuna un traseu frumos, pe care sa-l descrie pentru a-l determina pe colegul orb s ail urmeze, folosindu-se doar de “ochii mintii”.

Alegerea perechilor si a rolurilor este lasata la alegerea subiectului, cu o singura sugestie: ambii sa experimenteze cele doua roluri. (cel putin 5 minute pentru fiecare traseu).

La sfarsitul jocului, fiecare participant isi exprima preferinta pentru un rol sau pentru celalalt, spune ce dificultati a intalnit, chiar si eventuale temeri traite.

Discutie finala libera.

Exercitii pentru sedintele de grup - Consiliere psihologica inpreuna cu Consiliere orientare profesionala.

Sa cautam un loc de munca

Obiectiv: reflectarea asupra actiunilor personale si a propriei capacitate de a se impune si afirma.

Desfasurare: Asezati in cerc, conducatorul va incepe printr-o antrenare in discutie pe tema muncii, despre dificultatile de a gasi un loc de munca.

Consilierul alege din grup un participant care stie sa se impuna in mod autoritar si care sa fie in stare sa puna intrebari bine articulate. Lui I se va incredinta rolul de sef de personal. Altul se ofera sa joace rolul de secretar.

Ceilalti membrii ai grupului vor fi toti potentiali aspirant la locul de munca.

Seful de personal sa va aseza la un birou cu foi de hartie si pix. Secretarul va sta alaturi de el.

Consilierul propune o situatie: O firma de …………………………….. si-a deschis o filiala in oras, a dat un anunt in ziar pentru selectarea personaluilui care sa lucreze ca…………………………………….. Secretarul invita aspirantii pe rand la interviu cu seful de personal si va spune despre sine ce va vrea.

Seful de personal va pune intrebari si va tine un mic discurs explorative. Va lua datele diferitilor participant si va incheia prin a spune ca va da ulterior rezultatele interviului.

Odata terminate interviurile, fiecare va expune verbal ceea ce a simtit, va face comentarii si observatii despre felul cum s-au comportat colegii intimpul autoprezentarii si despre ceea ce a observant in timpul jocului.

Page 18: 98622531 Ghid de Consiliere Psihologica CIS

18

Livrabile conform Gantt:

1. Raport de evaluare psihologica emis de Platforma Cognitrom (profil psihologic)

2. Fisa initiala de evaluare care sa contina concluziile si recomandarile specialistului urmarind nevoile beneficiarilor (A6.1)

3. Raport de consiliere psihologica individual/grup (A6.2)

4. Raport de dezvoltare personala (A6.4)

5. Raport sedinte commune cu consilierea de orientare profesionala (A6.3)