87006733 Sistemul de Management Al Mediului

34
Sistemul de Management al Mediului Presiuni Mecanismele pietei Legislatia joaca un rol importanat in controlul poluarii. Totusi, legislatia permite o usoara flexibilitate si se concentreaza indeosebi asupra raspandirii regulate a poluarii, decat asupra cauzelor care o determina. In Uniunea Europeana legislatia mediului inconjurator este in crestere,acolo unde exista pericolulu ca situatia sa devina critica, constrangerile in acest caz sunt foarte mari. Inainte de punerea in aplicare a reguluilor si dupa efectuarea constrangerilor,exista o mare problema, aceasta nu este singura cauza a legii si a reguluilor care nu sunt bune,de aceea vom avea un efect daunator asupra mediului.Pentru a preveni aceasta situatia grava,trebuie gasite alte solutii cu privire la problemele mediului inconjurator. SMM este unul din mecanismele de baza ale pietei care poate fi utilizat. Ideea folosirii SMM-ului este sustinuta din punct de vedere politic de Uniunea Europeana. Al cincilea Program de Actiune cu privire la reorganizarea legislatiei nu a putut solutiona toate problemele mediului si a celorlalte mecanisme, fiind nevoie de realizarea unei dezvoltari durabil. Acesta include instrumente de baza ale pietei precum intelegeri bilaterale: SMM, eco-auditul, si eco-caracterizarea se incadreaza in aceasta categorie. Instrumentele de baza ale pietei sunt destinate unei analize interne a costurilor mediului inconjurator, sa demonstreze necesitatea utilizarii cu responsabilitate a resurselor limitate de catre consumatori si producatori si sa minimizeze poluarile si pierderile.SMM-urile introduc piata......in campul mediului inconjurator,prin intermediul competitiei promotionale intre activitatile industriale. Presupunerea este aceea ca piata va recompensa organizatiile mai importante care folosesc SMM, rezultand o presiune care va incuraja si celelalte organizatii sa foloseasca aceasta schema. Rezultatul general s-ar putea concretiza in mai multe organizatii care vor devenii active in managementul mediului inconjurator si-n imbunatatirea performantelor mediului inconjurator. SMM adopta de asemenea "Principiul platii poluatorului" si "Principiul preventiei", care sunt parte a politicii de mediu a UE prin plasarea responsabilitatii asupra afacerii si folosirea unei abordari pro-active opusa celei reactive.

Transcript of 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Page 1: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Sistemul de Management al Mediului

Presiuni

Mecanismele pietei

Legislatia joaca un rol importanat in controlul poluarii. Totusi, legislatia permite o usoara flexibilitate si se concentreaza indeosebi asupra raspandirii regulate a poluarii, decat asupra cauzelor care o determina. In Uniunea Europeana legislatia mediului inconjurator este in crestere,acolo unde exista pericolulu ca situatia sa devina critica, constrangerile in acest caz sunt foarte mari. Inainte de punerea in aplicare a reguluilor si dupa efectuarea constrangerilor,exista o mare problema, aceasta nu este singura cauza a legii si a reguluilor care nu sunt bune,de aceea vom avea un efect daunator asupra mediului.Pentru a preveni aceasta situatia grava,trebuie gasite alte solutii cu privire la problemele mediului inconjurator. SMM este unul din mecanismele de baza ale pietei care poate fi utilizat.

Ideea folosirii SMM-ului este sustinuta din punct de vedere politic de Uniunea Europeana. Al cincilea Program de Actiune cu privire la reorganizarea legislatiei nu a putut solutiona toate problemele mediului si a celorlalte mecanisme, fiind nevoie de realizarea unei dezvoltari durabil. Acesta include instrumente de baza ale pietei precum intelegeri bilaterale: SMM, eco-auditul, si eco-caracterizarea se incadreaza in aceasta categorie.

Instrumentele de baza ale pietei sunt destinate unei analize interne a costurilor mediului inconjurator, sa demonstreze necesitatea utilizarii cu responsabilitate a resurselor limitate de catre consumatori si producatori si sa minimizeze poluarile si pierderile.SMM-urile introduc piata......in campul mediului inconjurator,prin intermediul competitiei promotionale intre activitatile industriale. Presupunerea este aceea ca piata va recompensa organizatiile mai importante care folosesc SMM, rezultand o presiune care va incuraja si celelalte organizatii sa foloseasca aceasta schema. Rezultatul general s-ar putea concretiza in mai multe organizatii care vor devenii active in managementul mediului inconjurator si-n imbunatatirea performantelor mediului inconjurator.

SMM adopta de asemenea "Principiul platii poluatorului" si "Principiul preventiei", care sunt parte a politicii de mediu a UE prin plasarea responsabilitatii asupra afacerii si folosirea unei abordari pro-active opusa celei reactive.

Page 2: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Sistemul standard al managementului mediului inconjurator se refera la mecanismele de baza ale pietei, care au ca scop imbunatatirea performantelor organizatiilor.

Structura de realizare a SMM va urmarii Calitatea Sistemelor de Management. Aceste companii si-au implementat standarde originale,apoi si-au presat furnizorii lor si serviciile industriale pana la sectoarele de fabricatie si servicile care au fost afectate.Totusi, fortele de conducere din spate SMM-urile si QMS-urile nu reprezinta acelasi lucru:Calitatea Sistemelor de Management se bazeaza in special pe asigurarea calitatii produsului finit,in timp ce SMM-urile nu au in vedere produsul finit

Principalele scopuri ale SMM-urilor sunt:

• Activitatile de conducere pana la cele de organizatie, care pot avea un impact semnificativ asupra mediului inconjurator.

• Sa asigure perfectionarea continua a proceselor de management ale mediului inconjurator.

Presiunea afacerilor asupra mediului

Multe companii se confrunta cu dificultati, dificultatile financiare sunt in mod evident o particularitate relevanta in mediul afacerilor. Cu toate acestea, presiunile privind mediul inconjurator au inregistrat o crestere semnificativa atat pe plan local cat si pe plan international.

Legislatia

Una dintre cele mai puternice masuri cu privire la controlul mediului inconjurator o reprezinta legislatia data de UE, probabil ca si rezultat al unui puternic lobby politic, in special in tari cum ar fi Germania, al unei gandiri la nivel academic asupra mediului inconjurator in tari ca Suedia si Olanda, si presiuni ale unor organisme internationale precum Greenpeace.

Ca si rezultat semificativ al UE, legislatia cu privire la mediul inconjurator a cunoscut o crestere semnificativa in ultimele trei decenii.Aplicarea legislatiei necesita adesea mult timp, deoarece multe masuri asteapta sa fie ratificate pentru a putea fi finalizate de UE sau sunt inca in asteptare pentru a fi adoptate pe plan national.

Majoritatea companiilor sunt constiente ca legislatia asupra mediului inconjurator va avea un impact puternic atat asupra afacerillor lor, cat si asupra vietii. Extinderea seminficativa a legislatiei mediului inconjurator va avea un impact puternic asupra tuturor afacerilor in special in cadrul domeniilor cum ar fi:energia, agricultura, transportul si turismul.

Page 3: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Toate aceste schimbari, duc la cresterea responsabilitatii in cadrul companiilor si a echipelor manageriale asupra operatiunilor lor, care au impact asupra mediului inconjurator.

Presiunea clientilor

In urma cu cativa ani opinia publica a devenit din ce in ce mai preocupata de problemele mediului inconjurator,acestea fiind adesea reflectate in comportamentul ei ca si consumator. Exista o mare nevoie pentru produsele care nu sunt periculoase pentru mediu.

Page 4: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Etapele ISO 14000 Cele doua faze pentru stabilirea unui SMM ISO 14000 sunt: crearea Sistemului de management al mediului si inregistrarea

1. Crearea unui SMM

Stabilirea unei comisii de proiect responsabile cu studierea ISO 14000 si coordonarea crearii SMM.

Comisia de proiect pregateste o expunere pe scurt pentru conducerea superioara in care descrie ISO 14000, SMM, inregistrarea, costurile si beneficiile.

Conducerea superioara se implica in procesul SMM.

Realizeaza o analiza pentru a determina cat de bine corespunde organizatia cerintelor ISO 14000 si ce va intreprinde pentru a corespunde.

Prezinta rezultatele analizei conducerii si primeste aprobarea pentru continuarea procedurii.

Comisia de proiect pregateste un proiect al politicii de mediu cu participarea conducerii superioare

Comitetul de proiect va: o schita o procedura pentru identificarea aspectelor de mediu ale

operatiunii o identifica aspectele si influentele mediului o schita o procedura pentru identificarea cerintelor legale si a altor

cerinte ale organizatiei o identifica atat cerintele legale cat si altele o crea biectivele de mediu si tintele de atins pentru fiecare functie

relevanta si nivel al organizatiei o stabili un program pentru atingerea obiectivelor

Prezinta SMM conducerii superioare pentru aprobare.

Conducerea superioara accepta SMM.

Politica si SMM sunt implementate si se creeaza activitatea de audit

Se realizeaza o analiza finala pentru a determina daca organizatia este gata pentru un audit de inregistrare.

Page 5: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Organizatia recurge la certificarea de catre auditori din afara acesteia.

2. Inregistrarea

Organizatiile sunt inregsitrate de catre auditori din afara acestora sau "inregistratori (notari)" care corespund standardului ISO 14000. Inregistrarea poate fi facuta pentru un loc specific al companiei, pentru mai multe puncte de lucru, sau pentru toata compania. In standardul 14001 sunt specificate atribute foarte exacte pentru SMM. Etapele procesului de inregistrare sunt:

Stabilirea scopului inregistrarii. Acesta poate fi facut la nivel intern sau cu ajutorul auditorilor externi

Cererea pentru inregistrare. Aceasta este o solicitare scrisa catre organismul de inregistrare

Revizuirea documentelor despre SMM-ul organizatiei si inaintarea acestuia catre organismul de inregistrare.

Auditorii externi realizeaza evaluarea completa

Inregistrarea este acordata de catre organismul de certificare pe baza constatarilor auditorilor. O organizatie va primi una dintre cele trei atestari: Aprobare, Aprobare conditionata sau temporara, Respingere. Cand o companie este inregistrata primeste un certificat si este listata intr-un registru de certificari.

Pentru a mentine inregistrarea sunt necesare activitatile de mai jos:

A. Monitorizarea si masurarea SMMB. Investigarea si rezolvarea neconformitatilorC. Implementarea actiunilor corective si a celor preventiveD. Pastrarea inregistrarilor referitoare la mediuE. Stabilirea si sustinerea unui program de audit ISO 14000.

Page 6: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Standardul International ISO 14001

Introducere

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) este organismul responsabil pentru prezentarea (crearea) de standarde internationale voluntare. A prezentat diferite aspecte ale managementului mediului prin Technical Committee TC207. Sub-Committee 1 al TC207 a elaborat sistemul de management al mediului si a realizat Standardul International intitulat "ISO 14001: 1994, Sistemele de management ale mediului - Specificatie cu Ghid de utilizare". ISO 14001 a fost aprobat in Iulie 1996.

ISO 14001 este doar una din seriile de documente ISO 14000. ISO 14001 asigura specificatia pentru standardul managementului mediului ce trebuie dobandit si alte documente ajutatoare care ofera indrumarea pentru implementare, audit si desfasurarea unui SMM in conformitate cu Standardul ISO 14001.

Structura ISO 14001

ISO 14001 este aplicabil tuturor tipurilor si marimilor de organizatii, inclusiv in industrie si toate sectoarele comerciale si de servicii. Are similitudini in principiile sistemului de management cu ISO 9001, standardul international al managementului calitatii, toate acestea permitand integrarea sistemelor de management. ISO 14001 descrie elementele esentiale necesare certificarii, dar nu include criterii specifice de realizare.

ISO 14001 contine urmatoarele elemente:

• Declaratia de politica de mediu • Planificarea, inclusiv stabilirea procedurilor pentru identificarea aspectelor

de mediu si conformitatea cu legislatia. • Implementarea sistemului de management al mediului si desfasurarea,

inclusiv identificarea responsabilitatilor, instruirea si proceduri de urgenta (extreme).

• Verificarea si intreprinderea de actiuni corective, inclusiv monitorizarea, actiuni in cazuri de neconformitate, pastrarea inregistrarilor si auditul.

• Revizuiri de mediu

ISO 14001 poate avea aplicabilitate la orice organizatie care doreste sa implementeze si sa mentina un sistem de management al mediului, sa se asigure de conformitatea cu politica de mediu declarata, sa demonstreze asemenea conformitate altora, sa poata obtine certificare de la un organism international conform unui standard international si sa-si faca o autodeterminare si declaratia de conformitate cu standardele.

Page 7: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Atestare

Organisme de certificare

EMAS si ISO 14001 verifica pe plan extern standardele EMS si prin urmare organismele specificate trebuie sa fie capabile sa stabileasca un sistem de organizare pentru certificare conform standardelor.

Toti cei implicati in certificare vor trebui sa aiba cunostinte adecvate conform standardului, si mai presus de acest lucru, conducerea trebuie sa poata constitui o echipa de evaluare care este potrivta pentru o certificare in amanunt. Nu toti auditorii vor avea experienta necesara pentru certificarea tuturor organizatiilor din intreaga gama a sectoarelor industriale si serviciilor, prin urmare ei se vor limita la domeniul lor de certificare. Auditorii trebuie, ca un minimum, sa corespunda criteriilor de calificare ale standardelor ISO pentru auditori sau proiectului criteriilor de calificare ale standardelor ISO pentru auditorii in domeniul mediului inconjurator.

Alte reglementari privind organismele de certificare sunt date sub forma de recomandare si expertiza poate include cunoasterea in trei domenii-cheie: aspecte de mediu, cunoasterea tehnica si sisteme de management.

Proceduri de atestare

In procedurile de atestare sunt evidentiate mai multe aspecte:

Aspecte semnificative ale mediului inconjurator

EMS solicita organizatiilor sa identifice aspectele mediului inconjurator si sa decida care sunt semnificative. Organismele de certificare nu pot contesta opinia unei organizatii despre ceea ce este un aspect semnificativ direct, dar ele au obligatia de a stabili ca bazele pe care operatorul determina ce aspecte ale mediului inconjurator sunt semnificative.

Perfectionarea continua

Exista cerinta ca organizatia sa-si ia angajamentul pentru perfectionarea continua, acesta ar trebui sa fie punctul central al procesului de certificare.

Aspectele indirecte ale mediului inconjurator

Atat aspectele directe ale activitatilor organizatiei, cat si cele indirecte trebuie sa fie luate in considerare. Ghidul disponibil auditorilor pe aceasta tema specifica faptul ca ele ar trebui sa ratifice ca activitatea unui operator cu privire la furnizori

Page 8: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

si clienti se raporteaza in mod corespunzator la aspectele mediului inconjurator, inclusiv aspectele indirecte si semnificatia lor.

Integrarea cu managementul calitatii

Unele organizatii care deja au sisteme de managementul calitatii pot dori sa aiba un sistem de certificare care sa corespunda in acelasi timp sistemelor lor de management. In astfel de cazuri, organismul de certificare poate "revizui o singura data un singur sistem uniformizat in fata a doua standarde". Totusi, diferentele majore dintre obiectivele sistemelor de calitate si al mediului inconjurator trebuie sa fie luate in considerare astfel incat sistemul este pe deplin stabilit fata de cele doua standarde.

Incadrarea in reglementari

Organizatia atestatoare trebuie sa se asigure ca sistemul organizatiei auditate se incadreaza in legislatie si reglementari sau permite corecturi adecvate.

Monitorizarea post-certificare

Odata ce o organizatie a obtinut certificarea, organismul de certificare trebuie sa continue supravegherea.

Page 9: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Reciclati la domiciliu ? De ce nu si la servici ? In medie un functionar poate recicla suficienta hartie anual pentru a salva cel putin un copac. In timp ce capacitatile noastre de stocare au ajuns la saturatie si costurile de degajare a gunoiului cresc, din ce in ce mai multe companii de marime medie si mica decid sa recicleze deseurile de hirtie, aluminiu, plastic si carton.

Cind vei arunca o bucata de hirtie in cosul de gunoi de linga biroul tau, uita-te in el: vei gasi probabil foi cu antet, indigo, scrisori nefolositoare, ziare, doze de aluminiu, etc. Majoritatea sunt materiale 100% reciclabile.

Faceti-va timp, va rugam, sa navigati pe situl nostru. Suntem siguri ca veti gasi informatii utile, legaturi de interes, si multe motive pentru a incepe un program de reciclare la servici !

• Reciclarea elimina poluarea si conserva resursele naturale . Cel mai mare beneficiu de mediu al reciclarii este legat nu de depozitarea reziduurilor, ci de conservarea energiei si a resurselor naturale si prevenirea poluarii prin utilizarea, in procesul de fabricatie, a materialelor rezultate din reciclare si mai putin a celor primare. Materialele recuperate au fost deja purificate si prelucrate anterior, astfel incat utilizarea lor in procesul de fabricatie presupune o activitate mai curata si un consum mai mic de energie. Analize detaliate au evidentiat faptul ca aceste beneficii de mediu ale reciclarii sunt cu mult mai eficiente decat orice alte actiuni de protejare a mediului.

• Reciclarea conserva energia . Mult mai putina energie este necesarapentru a transforma materialele reciclate in produse noi, comparativ cu a incepe productia cu materiale primare, brute. Prin reciclarea unei tone de materiale intr-un program obisnuit de reciclare, sunt economisiti cel putin 187 USD prin realizarea de economii la electricitate, petrol, gaze naturale si carbune, chiar in conditiile in care tinem cont de consumurile datorate colectarii si transportarii materialelor.

• Reciclarea elimina costurile depozitarii reziduurilor sau a incinerarii lor. Costurile reciclarii sunt partial amortizate prin evitarea cheltuielilor de depozitare sau incinerare si prin vinderea materialelor rezultate. Preturile de depozitare variaza foarte mult in functie de zona, si piata materialelor reciclate este intr-o crestere exploziva.

• Programele de reciclare proiectate adecvat si implementate complet pot fi deplin competitive cu depozitarea sau incinerarea reziduurilor. In prezent sunt disponibile numeroase tehnici de eficientizare a reciclarii, unele din ele fiind in curs de testare si implementare

Page 10: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

• Reciclarea creaza noi locuri de munca si creste competitivitatea industriei manufacturiere. Reciclarea ofera industriei manufacturiere resurse mai ieftine, avantaje economice pe termen lung care se translateaza in valoare pentru consumatorii care cheltuiesc mai putin pe produse si ambalaje. Efectele reciclarii asupra dezvoltarii industriale sunt semnificative.

Colectarea materialelor reciclabile

De unde vin materialele reciclabile?

Implicarea publica in procesul reciclarii creste, cutiile si sticlele de racoritoare si lapte, ziarele si ambalajele de fructe si derivate ale acestora constituind cea mai mare parte a produselor reciclate.

Cele mai comune produse uzate reciclate

Metale

Usi, rame de ferestre, aparatura, automobile, rame de pat si arcuri de saltele, biciclete, schele, chiuvete de fonta si cazi de baie, calculatoare, oale de gatit si tigai, fire electrice, lifturi, rame de ochelari de soare, utilaje fermiere, ambalaje pentru alimente si bautura, echipamente medicale, excavatoare industriale, broaste de usi si butoni de clante, echipamente de birou si mobila, echipamente pentru joaca si parcuri, tevi, sine si vagoane, bare consolidate pentru terasamente, acoperise vapoare, rame de structura din otel pentru constructii, cabluri telefonice, unelte, jucarii.

Hartie

Carti, cutii de carton (ondulat), listari de la calculator, taieturi din ziar, ziare, hartie de birou, materiale de impachetat, surplusuri de tapet.

Plastic

Cosuri pentru sticle de lapte, cutii de detergent, cani de lapte si apa, paleti, sticle de bauturi racoritoare.

Surse de materiale uzate

Cei ce recicleaza materiale vechi le achizitioneaza din multiple surse, incluzand: companii feroviare si aeriene, obiecte casnice, dezmembrari automobile, ateliere mecanica auto, surse din constructii, acoperisuri, emolari, fabrici, mori,

Page 11: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

turnatorii, structuri pentru cladiri, ferme, agentii guvernamentale nationale, regionale si municipale, spitale, universitati, scoli, constructori de masini, programe de colectare municipale, birouri, magazine, hoteluri, restaurante, instalatori si electricieni, armata, alte firme utilitare.

Dintre toate materialele reciclate pretutindeni in lume, fierul si otelul reprezinta cea mai mare cantitate si necesita cel mai puternic echipament in procesul tehnologic.

Produselor secundare rezultate din industria constructiilor de masini, supraabundenta rezervoarelor si silozurilor, unelte de masini iesite din uz, locomotive retrase din functiune, poduri demontate, vapoare intregi, schele de otel pentru cladiri demolate, motoare de masini uzate si o multime de consumabile aruncate, toate ofera materia prima pentru reciclarea materialelor feroase.

Ghilotinele hidraulice exercita presiuni de mii de tone pentru a taia otel cu aliaje grele, precum: traverse de pod, sine de cale ferata si tabla de vapor, stranse bine in menghini. Presele de balotat comprima materiale usoare in blocuri compacte de fier usor de manevrat.

Deseurile din tabla de otel sunt taite pe dimensiuni de asa-numitele foarfeci-aligator pentru a fi topite.

Exista tehnici de taiere cu gas, cu arc de plasma si prin ardere, folosite pentru a reduce structurile masive la marimi ce se supun unor anumite procese tehnologice.

Nu exista un alt sector de reciclarea materialelor care sa necesite o mai mare diversitate tehnologica. Dar cea mai spectaculoasa componenta din echipament este srederul, o intreaga fabrica ce reduce masinile la dimensiuni mult mai mica pentru a putea fi topite, separand automat metalele feroase de neferoase.

Cu ajutorul unor cilindri magnetici rotativi, fierul si otelul este extras din amestecul de metale si alte materiale. O separare ulterioara a metalelor neferoase valoroase, ca de exemplu cupru si aluminiu, este apoi necesara, si aceasta este realizata prin metode complicate care folosesc forta aerului sau sisteme de plutire a acestora in lichide permitand metalelor usoare sa plutasca si celor grele sa se scufunde. Metoda curentului in vartej permite metalelor neferoase sa se separe in final pe diferite nivele de conductibilitate in campuri magnetice.

Multe din aceste metode moderne de procesare sunt proiectate automat cu ajutorul calculatoarelor, de multe ori fiind folosite pentru a mentine cele mai inalte nivele ale eficientizarii operatiilor.

Page 12: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Metalele secundare au devenit indinspensabile ca si multe alte materiale brute necesare otelarilor. In prezent acestea reprezinta 45% din tot otelul produs in lume. In plus, turnatoriile de fier si otel depind de materiale secundare care reprezinta cea mai mare parte a materiilor prime pentru furnale.

Utilizarea resurselor secundare pentru otel in locul fierului are un mare avantaj pe langa costul foarte mic. Materialele reciclabile sunt aproape 100% metale si sunt in general usor de gasit si usor de transportat in vase.

Minereul de fier trebuie extras din deseuri si impuritati chimice si topit in furnal inainte de a putea fi transformat in otel. Numai materiile prime de o anumita calitate pot fi utilizate in furnalele otelariilor. Folosirea metalelor de provenienta secundara, in comparatie cu minereurile, pot determina economii de energie , reducerea necesarului de apa si o mai mica poluare a aerului.

Pentru ca metalele de provenienta secundara nu sunt disponibile oriunde in lume, ele au devenit marfuri internationale, fiind transportate din zone abundente, ca de ex. din Statele Unite si Europa de Vest, catre tari in care acestea nu se gasesc.

Orice este realizat din metal este reciclabil. Puteti recicla frigidere, masini de spalat, masini de tuns iarba, motoare, materiale pentru garduri, tevi, sarma, si alte articole care sunt facute din metal. Nu are nici un sens sa aruncati aceste materiale la gunoi.

Aduceti aceste materiale la REMAT MH si, nu numai va veti evita plata unor taxe pentru gunoi, dar veti pleca si cu bani in buzunar.

Otel inoxidabil si aliaje speciale

Page 13: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Cresterea consumului mondial de otel inox a fost urmarea dezvoltarii in decursul anilor, subliniind nu numai popularitatea acestui aliaj adaptabil, dar si gama remarcabila a proprietatilor importante. Are un inalt raport rezistenta-greutate, este extrem de rezistent la coroziune, utilizare si incalzire si poate fi cu usurinta modelat sau sudat. Este un excelent material din punct de vedere al protectiei mediului.

Otelul inox este esential in constructia tuturor tipurilor de aplicatii de procesare chimica. A fost extinsa folosirea lui in constructii, industria constructoare de masini, sanatate, mediu si transporturi. Este evidenta folosirea in masura din ce in ce mai mare in obiecte casnice si restaurante, de la chiuvete de bucatarie la tacamuri in viata de zi cu zi. Un studiu echilibrat al calitatii materialului secundar este vital pentru a consolida dezvoltarea continua in piata in continua crestere a otelului inoxidabil. Este de asemenea de importanta vitala conservarea rezervelor de metale cu anumite valori speciale, nichel si crom folosite in producerea otelului inoxidabil. Acest sector al reciclarii este unul din cele in continua dezvoltare.

Tipurile de oteluri inox de baza constituie o importanta parte a uneia dintre cele mai raspandite famillii de aliaje destinate sa ofere performante optime in conditii stricte de mediu si chimice, si in acelasi timp duritate remarcabila si stabilitate la temperaturi inalte. Tungsten-ul, molibden-ul, cobalt-ul, titaniul si vanadiul sunt printre metalele aliate majore folosite pentru a corespunde cerintelor dificile solicitate de inginerii din industria aerospatiala, chimica si alte industrii de inalta performanta.Ca si nichelul si cromul, aceste metale sunt costisitoare si se intalnesc in mine in cantitati limitate doar in cateva parti ale lumii. Reciclarea este prin urmare de importanta speciala, fara de care legea cererii si ofertei ar face in mod inevitabil ca aceste metale sa devina exagerat de scumpe.

Cele mai multe dintre aceste aliaje au infatisari foarte similare, dar ele sunt destinate folosirii in diferite scopuri exacte si prin urmare nu pot fi combinate. In procesul de reciclare este solicitata o mare experienta si abilitatea procesului tehnologic se confunda astazi printr-o tehnologie sofisticata pentru separarea si pregatirea fiecarui tip de aliaj pentru retopire

Unele dintre procedeele de retopire folosite sunt conditionate de nivelele de puritate extrem de ridicate din materialul secundar, si prin urmare, procesarea cu atentie de catre reciclator este esentiala.

In toate domeniile reciclarii aliajelor speciale, identificarea pozitiva a elementelor prezente, si a procentului acestora, este indispensabila in gama larga a aliajelor complexe. O reciclare de succes depinde de folosirea instrumentelor stiintifice sofisticate - cum ar fi spectrometrul cu raze X - combinate cu indemanarea in procesare si administrarea (conducerea) minutioasa, pentru a corespunde specificatiilor stricte stipulate de catre piata de consum.

Page 14: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

De aproape sase sute de ani reciclarea hartiei a crescut subtantial, in special in ultimi ani, si continua sa se dezvolte. Multe materiale de impachetat, hartie de ziar, servetele sunt facute in totalitate sau in parte din fibre de hartie reciclabile. Se foloseste din ce in ce mai mult in fabricarea hartiei de scris si imprimat.

In afara de motivele economice, o mare importanta pentru reciclare o reprezinta presiunea politica si publica pentru a reduce cantitatea folosirii hartiei care epuizeaza resursele naturale.

Celuloza este substanta naturala care sta la baza producerii hartiei - are proprietatea de realizare a legaturilor de hidrogen in timp ce se usuca si este eliminata in solutie apoasa.

Acesta este esenta reciclarii hartiei, fibrele de celuloza recuperate reintra in procesul industrial al fabricarii hartiei. Echipamente sofisticate si diferite chimicale sunt utilizate pentru a curata si verifica pulpa astfel incat produsul final sa fie in conformitate cu standardele de igiena si puritate.

Oricum, aceeasi hartie nu poate fi reciclata de multe ori: tendintele de transformare succesive ii scad calitatea fibrei pana cand are loc o deteliorare definitiva. Asa ca fibrele primare sunt pentru a mentine consistenta si alte caracteristici, iar procesele de reciclare pot ajuta la inlocuirea fibrelor distruse.

Hartia reciclata poate poate aparea ca o materie prima compacta. De fapt, ea contine mai multe tipuri diferite de hartie.

Industria hartiei recuperate colecteaza materiale din nenumarate surse, le sorteaza si le grupeaza separat pe diferite tipuri, supunandu-le unui proces tehnologic pentru a fi mai usor de manevrat, transportat, urmand ca acestea sa fie facute pasta de lemn pentru hartie. Sunt utilizate diferite masini moderne pentru realizarea acestor functii. Hartia ar fi mult mai scumpa daca aceasta nu ar fi colectata si reprelucrata.

Din punctul de vedere al poluari mediului inconjurator si al consumului de energie, hartia reciclata este mai avantajoasa decat productia de pasta de lemn realizata cu ajutorul metodelor chimice si mecanice. Prelucrarea fibrele de lemn implica garantarea reciclarii hartei, astfel incat hartia recuperata si produsele din lemn sa se completeze reciproc, atat ecologic cat si economic.

Reciclarea industriala a hartiei trebuie facuta in mod economic, ceea ce implica trei aspecte:

1. Primul, producatorul de hartie trebuie sa inteleaga avantajele posibilitatii recuperarii materialelor.

2. Apoi, industria reciclarii hartiei ptrebuie sa acopere preturile de colectare si procesare a acesteia

Page 15: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

3. In final, utilizatorii industriali de produse secundare trebuie sa poata realiza produse vandabile si competitive.

Dupa anul 1950 materialele plastice au devenit de mare interes, in mai putin de zece ani productia maselor plastice crescand foarte mult. Consumul mondial poate fi acum comparabil cu cel al metalelor neferoase.

Reciclarea materialelor plastice s-a dezvoltat constant si se realizeaza intr-o gama larga in multe tari. Exista inca probleme tehnice, economice si structurale de depasit, dar posibilitatile sunt vaste.

Cu toate ca unele mase plastice pot parea identice, de fapt sunt grupe de materiale diferite cu o structura moleculara diferita. Reciclarea depinde de procesul de a le separa pe fiecare in parte. Aceasta poate fi obtinuta in mod eficient in fabricile unde materialele reciclabile generate in procesul de productie sunt usor de separat.

Utilizarea materialelor plastice prezinta probleme de identificare, separare si de contaminare. Dar acolo unde sunt suficiente cantitati de materiale reciclabile clasificabile, de exemplu ambalaje de paleti sau saci utilizati in industrie sau agricultura, reciclarea este realizata cu succes. Cele mai scumpe produse secundare din plastic, precum cele ce provin din calculatoare, fotocopiatoare si o gama larga de echipamente electronice similare, sunt foarte solicitate. Spectrometrul este una din tehnicile utilizate pentru a asigura precizia identificarii acestor materiale care, dupa procesare, sunt deseori folosite in manufacturarea echipamentelor electronice si electrice noi.

Reciclarea schimba proprietatile mecanice ale maselor plastice, astfel incat nu poate fi posibila reciclarea unor cantitati mari de un anumit tip reintegrandu-le imediat in acelasi proces de productie. In unele sectoare, prejudecatile impotriva materialelor secundare ramane un obstacol important in reciclarea plasticului, dar aceasta atitudine se schimba rapid o data cu luarea in considerare a protectiei mediului si a altor influente.

Recuperarea ambalajelor de plastic reprezinta cea mai mare provocare, si nu doar in realizarea economica privind colectarea de material suficient segregat pentru a face reciclarea viabila. Sticlele PET, care sunt utilizate in cantitati mari in multe tari pentru bauturi, este un excelent exemplu de reciclare ale ambalajelor . Polyethylene terephthalate - numele complet al cuvantului PET- este un material sofisticat de o rezistenta mare care este utilizat cu foarte mare eficienta ca recipient pentru bauturi. Avantajul reciclarii ambalajelor PET este enorm, data fiind numarul mare de sticle folosite care pot fi exploatate la un cost acceptabil.

Costul de colectare a materialelor in cantitati mici de la o multitudine de surse este principalul obstacol in dinamizarea progresului in reciclarea multor polimeri. In unele tari, politicile administrative isi asuma o mare responsabilitate in

Page 16: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

recuperarea de ambalaje si alte produse. Aceasta "responsabilitate" presupune dezvoltarea reciclarii maselor plastice prin acoperirea unor elemente ale costurilor comerciale traditionale - initial prin manufacturare si distribuire, si in final de catre consumator prin preturile de productie usor crescute.

Reciclarea diferitelor tipuri de plastic prezinta o problema in ceea ce priveste incompatibilitatea polimerilor. Oricum, introducerea asa - numitilor " compatibilizatori" care creaza stabilitate polimerica intre legaturile dintre structura diferita a moleculelor a maselor plastice, faciliteaza utilizarea de combinatii. Compatibilizatorii pot face deja posibila producerea unui tip de aliaje din plastic din materiale de calitate inferioara.

Procesele continua sa se dezvolte pentru a obtine substantele utilizate in producerea maselor plastice, si pentru a folosi aceste materiale ca materie prima in producerea unor substante diferite. Gunoiul, plasticul nereciclabil, au valoare calorica si pot fi utilizate prin urmare drept combustibil.

Exista sapte tipuri diferite de materiale plastice. Puteti determina gradul plasticului privind aproape in partea de jos a recipientului. Acest numar corespunde gradului materialului din plastic, conform tabelului de mai jos.

Nu sunt incluse toate exemplele posibile.

PETPolyethylene Terephthalate Sticle de plastic de apa, sifon

HDPEHigh Density Polyethylene

Sticle de plastic colorate - balsam de rufe, ulei de motor Sticle transparente de plastic - de lapte si apa

PVCPoly Vinyl Chloride

Sticle - detergent pentru vase, detergent pentru geamuri

LDPELow Density Polyethylene

Sticle - de suc natural de lamaie, cutii de mustar

PPPolypropylene

Sticle - sirop pentru clatite, recipiente pentru iaurt

PSPolystyrene Cesti, cartoane de oua

OTHERRasini mixte saustraturi multiple a mai multor rasini

Alte sticle de plastic - pentru mancare si sucuri, sticle de sirop

Diferenta in grade la masele plastice trebuie facuta prin grupare separata inainte de a le aduce la REMAT MH. Un reprezentant al firmei REMAT MH va fi incantat sa va ajute in separarea pe grade si in determinarea valorii.

Page 17: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Deoarece productia mondiala de anvelope totalizeaza peste 800 milioane anual, potentialul pentru reciclarea milioanelor de anvelope vechi care sunt inlocuite este in mod clar foarte important. Procesul de vulcanizare face posibila executia de anvelope de inalta calitate care sunt foarte puternice si rezistente la uzura si, in termeni tehnici prin legaturi incrucisate ale lanturilor de hidrocarburi care formeaza cauciucul conduc la realizarea unei retele tridimensionale elastice. Sulfurile care rezulta din acest proces nu pot fi indepartate, si incercarile de a le modifica structura prin vulcanizare s-au dovedit dificile, costisitoare, si mari consumatoare de energie. S-a continuat cercetarea si dezvoltarea, astfel incat au aparut numeroase tehnici care promit cresterea ponderii materialului reciclabil care poate fi folosit in executia de noi anvelope.

O anvelopa este compusa din cateva materiale al carui continut de cauciuc este cuprins intre 46% - 48%, negru de fum 25% - 28%, otel intre 10% - 12%, ulei si agenti de vulcanizare 10% - 12% si textile intre 3% - 6%. Un anumit tip de cauciuc este folosit in carcasa si altul in suprafata de rulare.

Elasticitatea carcasei anvelopei, foarte importanta din punct de vedere al utilizarii eficiente pe autovehicul, prezinta dificultati procesului mecanic care va fi folosit in separarea tesaturilor de otel si materiale textile de cauciuc. Tratamentul cryogenic este utilizat pentru a simplifica procedeul de micsorare a dimensiunii si a separarii.

Pulberile si granulele de cauciuc sunt folosite in acoperirea locurilor de joaca ale copiilor si a terenurilor de sport unde elasticitatea este importanta. Ele pot fi folosite in producerea pingelelor si a tocurilor pentru pantofi, pentru producerea de anvelope solide, spoilere auto, pedale de bicicleta, virfuri de bastoane si cirje. Pulberea secundara de cauciuc este pregatita pentru utilizari specifice in industria cauciucului, si ar putea fi folosita ca aditiv in acoperirea soselelor oferind elasticitate si reducere de zgomot.

Producerea de pulberi de cauciuc din anvelope uzate a dovedit in anumite cazuri modificarea caracteristicilor vulcanizarii, si prin aceasta largirea gamei de potentiale utilizari, inclusiv compusi pentru producerea de noi anvelope. S-au continuat cercetarile in aceasta privinta dar, anumiti producatori de anvelope se impotrivesc folosirii pe scara larga a materialelor secundare, deasemenea piata materialelor alternative nu este suficient dezvoltata ceea ce constituie un handicap in continuarea reciclarii pe scara larga.

Anvelopele pot fi tratate prin piroliza, un proces de descompunere prin incalzire, care produce uleiuri si alte substante, inclusiv reziduri nereciclabile. Aceasta poate reprezenta un domeniu de activitate in viitor, dar s-a observat un interes crescut pentru folosirea anvelopelor uzate ca si combustibil pentru a genera energie, datorita puterii calorice comparabile cu cea ale petrolului si mai mari decit cea a carbunelui. Volumul este redus, armaturile de otel pot fi refolosite ca

Page 18: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

materie prima in turnatorii, iar produsul care ramane este steril. Emisiile de substante toxice pot fi reduse la nivele foarte scazute.

Reciclarea cauciucului, ca cel folosit pentru interiorul anvelopei si pentru curele de transmisie este regasita pe tot globul fiind un busines relativ mic, dar bine consolidata. Totusi, anvelopele uzate reprezinta o resursa care trebuie folosita pe scara larga, politica publica este indreptata din ce in ce mai mult catre oprirea aglomerarilor de anvelope uzate, catre recuperarea lor ca material industrial sau ca si sursa de energie.

Hainele uzate, panzele si textilele rezultate reprezinta o importanta sursa de materie prima pentru textile si fabricarea hartiei.

Cu mai bine de 2000 de ani in urma, in China, aceasta hartie a fost fabricata din carpe de bumbac.

Astazi bumbacul si anumite fibre vegetale rezultate se mai folosesc inca in fabricarea hartiei de cea mai buna calitate, precum si pentru fabricarea bancnotelor.

In urma cu 100 de ani, textilele industrale erau economisite utilizandu-se mai rar materile prime brute provenite din carpele de lana si fibre. Tehinca "pulling", in care fiecare carpa este luata separat si fibrele astfel separate sunt pregatite pentru a fi tocate,a jucat un rol important in extinderea acestui sector.

Carpele si textilele pentru reciclare trebuie sortate cu mare atentie, deoarece vor fi utilizate pentru scopuri specifice. De exemplu, hainele vechi care sunt colectate din gospodarii se grupeaza in mai multe categorii. Hainele care se afla inca in conditie buna pot fi revandute la preturi mici, foarte adesea in acele parti ale lumii in care oamenii nu-si permit imbracamintea scumpa. Carpele din bumbac pot fi utilizate in industrie ca materiale pentru stergere. Impletiturile lanoase si materiale similare sunt utilizate pentru textilele industriale.

Acestea nu sunt decat cateva dintre cele mai importante utilizari.

Textilele industriale rezultate reprezinta materiale brute importante. Ele sunt colectate,clasificate si cantarite inainte de a fi distribuite in fabricare, pentru transformarea lor in cadrul largului lant al noului produs.

De altfel fibrele naturale, cum ar fi lana, bumbacul, matasea precum si fibrele artificiale ca matasea artificiala, vascoza sunt de o importanta considerabila.

Textilele reciclate asigura materia bruta pentru tapiterii, pentru umplerea saltelelor , pentru alte produse absorbante si pentru fabricarea de pasla, la fel de bine ca si fibra din care noua panza poate fi facuta.

Page 19: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Pe aceasta cale resursa primara este conservata si, pentru ca materialele reciclate au avut intotdeauna un pret avantajos, costul nu este pentru consumator un obstacol.

REMAT MH accepta orice tip de doza de aluminiu. Dozele de aluminiu incluse in programul de colectare sunt remunerate folosind un sistem al valorii duale. REMAT MH actioneaza ca un agent de stat platindu-va pentru valoarea bunului dvs.

Carton

Puteti sa contribuiti la reducerea deseurilor prin reciclarea ambalajelor din carton. Multi clienti nu realizeaza cate ambalaje din carto folosesc intr-o saptamana de lucru. Faceti-va timp sa realizati acest lucru si veti vedea cat aruncati in fiecare zi.

REMAT MH va primi si recicla cartoanele dvs. Pentru o livrare usoara, REMAT MH va sugereaza sa aplatizati si taiati ambalajele.

Hartie

REMAT MH accepta in mod frecvent toate celelalte produse din hartie.

Sticla

REMAT MH solicita ca sticlele sa fie depuse fara capac. Este important ca sticlele sa fie sortate dupa culoare.

Procesarea materialelor reciclabile

Lumea se indreapta catre o era a conservarii din care reciclarea este o parte integrantaa. Si totusi, reciclarea nu este o tehnica noua. Ea a aparut odata cu omenirea, in epoca de piatra, cand un vanator a despicat axul pustii si a realizat ca fragmentele ar fi excelente capete de sageti...

Dar ea a devenit o certitudine odata cu revolutia industriala. Metalele redundante, feroase si neferoase, au devenit materiale standard pentru industria metalurgica. Hartia uzata poate fi redusa la forma sa originala de pulpa si transformata in hartie noua.

Page 20: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Astazi, acesta industrie s-a internationalizat complet. Ea colecteaza, sorteaza, proceseaza si realizeaza marketingul pentru o game larga de materiale - produsele secundare ale industriei manufacturiere si produsele uzate. Aceste materiale secundare sunt produse la anumite specificatii minime, si vandute apoi industriei.

Comertul international cu materiale secundare este necesar pentru aprovizionarea otelariilor, topitoriilor, fabricilor de hartii, industriei textile si a cauciucului, etc., cu materie prima pentru o productie mai ecologica.

De ce este important sa reciclam?

Schema materialelor folosite este circulara in teorie - un fel de miscare perpetua, in care substantele primare sunt exploatate sau colectate si transformate in produse care dau nastere supraabundentei, si apoi sunt reciclate intr-un proces de manufacturare.

Fara reciclare, circuitul materialelor in natura ar deveni o serie de evenimente fara o rezolutie logica. Eventualele materialele utile ar deveni dispensabile si nu ar fi pastrate ca o posibila resursa.

Reciclarea contribuie la imbunatatirea mediului

Folosirea de materiale deja prelucrate implica economii substantiale de energie in comparatie cu utilizarea materialelor brute:

Otel 74%

Aluminu 95%

Cupru 85%

Plumb 65%

Hartie 64%

Plastic 80%

Produsele secundare sunt mai putin poluante decat materiile prime.

• Utilizarea hartiei reciclate inseamna 35% mai putina poluare a apei si 74% mai putina poluare a aerului.

• Utilizarea otelului reciclat inseamna 86% mai putin aer poluat.

O afacere internationala

Page 21: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

• Secondary material is not available uniformly around the world; it is transported on a considerable scale from areas where it is abundant to regions where it is in demand.

• A third of the 600 million tones of materials processed by the recycling industry annually is traded internationally.

• Produsele secundare nu sunt disponibile oriunde in lume in mod uniform; existand un transfer continuu de la zonele foarte abundente catre cele care au nevoie de acestea

• O treime din cele 600 milioane tone de material prelucrat prin reciclare industriala este exportata intre diferitele tari.

Materiale feroaseContinut

• O descriere a celor trei "cicluri de procesare" care acopera totul: o Ciclul de "procesare proprie" o "Noul" ciclu de procesare o "Vechiul" ciclu de procesare

• Organigrama materialelor reciclabile care nu necesita un proces de recuperare

• Organigrama materialelor reciclabile care necesita un proces de recuperare

• Descrierea procesarii deseurilor din fier - Etapele procesului de recuperare

• Descrierea operatiilor de tratament comercial • Consideratii referitoare la mediu si sanatate conform specificatiilor

europene referitoare la deseurile din otel • Trei exemple ale specificatiilor europene referitoare la deseurile din otel • Protectia mediului asigurata de alte legislatii • Caracteristicile produsului

Ciclul de prelucrare a metalelor neferoase

Materiale care nu se pierd niciodata

• Fabricare/manufacturare de componente noi • Colectarea deseurilor, sortarea si gruparea pe categorii.

Punctul in care deseurile inceteaza de a mai fi deseuri - cu conditia indeplinirii unor criterii prestabilite.(Nota: Componentele respinse cuprind diferite tipuri de materiale care cer un nou proces de separare a materialelor)

• Vanzari de materiale din stoc sau colectate printr-un lant de agenti economici recunoscuti?

Page 22: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

• Transportul catre otelarie • Reprelucrare prin topire printr-un proces de fabricatie metalurgica • Semi-productie (dale, lingouri,blocuri etc.) • Productie finita de otel ( sirma, biele, tevi, placi de metal etc.) • Fabricarea de noi componente

Deseuri reciclabile care nu necesita procese de recuperare

DESEURI FEROASE

Colectate si/sau depozitate separat (utilizabile imediat in procesul

metalurgic)

de ex., procesarea "deseurilor feroare proprii" si/sau a "noilor deseuri feroase"

apartinand unui tip de material

IESIRE

may be further cut, sheared or baled and is destined for a

metallurgical production process. This has positive economic value and/ or use value, has a regular

market between recognized economic operators and is

traceable via written contract( s) between economic operators.

Scrap for recycling that does require a recovery process

FERROUS SCRAP UNUSABLE

IN ITS PRESENT

FORM

e. g. all ‘Old scrap’; and/ or ‘New scrap’ components

comprising different types of materials

Page 23: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

WASTE

Scrap metal not directly usable without a recovery

process

value added

Non- ferrous metals unacceptable to ferrous production

RECOVERY

OPERATION

Processing intentionally to a specification, R4 (defined in Directive 91/ 156 as amended by Commission Decision 96/ 350)Hand sorting, Automated sorting, Shearing or cutting, or Shredding and separating.

NON- WASTE

recovered ferrous scrap; (may be further cut, sheared, or baled) destined for a metallurgical production process.The recovered scrap has positive economic value and/ or use value, a regular market between recognised economic operators and is traceable via written contract( s) between economic operators

Non- metals

Waste for final disposal

Procesarea deseurilor feroase - Etapele procesului de recuperare

• Inspectarea - evaluarea achizitiilor • Sortarea manuala/automata; sau maruntirea si separarea materialelor;

taierea in vederea separarii materialelor (maruntirea sau taierea cu flacara, disc abraziv, panza etc.)

Page 24: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

• Inspectarea - evaluarea materialului recuperat facand referinta la criteriile specificate ( Operatii ulterioare cum sunt taierea la dimensiuni prin impartire sau taiere (cu flacara, disc abraziv, panza, etc.) sau balotare/compactare sunt folosite pentru cresterea valorii materialului. Ele nu modifica compozitia materialului si sunt operatii de ridicare a valorii comerciale.

Operatii de tratament comercial

Tratamentul sau procesul realizat asupra materialelor, potrivite pentru a fi folosite pentru alimentarea furnalelor, fara a fi obiectul vreunei recuperari avind ca singur scop cresterea valorii materialelor ( taiere la dimensiuni, compactare, etc. ) nu constituie o operatie de recuperare, iar materialul care rezulta in urma unui astfel de tratament nu constituie un deseu.

Exemple de speficicatii europene referitoare la deseurile feroase

DESEURI VECHI - E3

• Deseuri vechi, groase din fier, in cele mai multe cazuri mai groase de 6mm nedepasind 1,5x0,5x0,5m, pregatite pentru incarcare. Ar putea fi tuburi si diverse sectiuni.

• Separarea caroseriei si rotilor din vehiculele usoare. • Nu trebuie sa contina cupru metalic, cositor, plumb ( si aliaje), piese

mecanice si sterile pentru corespunde continutului analitic cerut. Referiri la punctele B si C din conditiile generale .

• Dimensiuni : grosime 6 mm, <1,5x0,5x0,5 m • Densitate 0,6; sterile 1%

DESEURI NOI – E2

• Deseuri noi, groase din fier, in cele mai multe cazuri mai groase de 3 mm, pregatite pentru incarcare. Deseurile din otel trebuie sa fie nevopsite, daca nu este permis acest lucru printr-un acord comun.

• Nu trebuie sa contina cupru metalic, cositor, plumb ( si aliaje), piese mecanice si sterile pentru corespunde continutului analitic cerut. Referiri la punctele B si C din conditiile generale .

• Dimensiuni : grosime 3 mm, <1. 5x0. 5x0.5 m • Densitate 0,6; sterile <0.3%

Page 25: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

MARUNTITE – E40

• Shredded steel scrap. Old steel scrap fragmentized into pieces not exceeding 200 mm in any direction for 95% of the load. No piece, in the remaining 5%, shall exceed 1000 mm. Should be prepared in a manner to ensure direct charging. The scrap shall be free of excessive moisture, loose cast iron and incinerator material (especially tin cans).

• Deseuri de otel maruntite. Deseurile vechi de otel fragmentate in bucati care nu depasesc 200mm in orice directie pentru 95% din incarcare. Nicio piesa, din restul de 5%, nu trebuie sa depaseasca 1000 mm. Trebuie pregatita astfel incat sa asigure o directa incarcare. Deseul trebuie sa fie curat.

• Nu trebuie sa contina cupru metalic, cositor, plumb ( si aliaje), piese mecanice si sterile pentru corespunde continutului analitic cerut. Referiri la punctele B si C din conditiile generale .

• Densitate >0. 9; sterile <0. 4%

Protectia mediului stipulata in alte reglementari

ETAPELE DE RECICLARE A FIERULUI VECHI

PROTECTIA MEDIULUI

Utilizare Legislatia de produs*Scoaterea din uz Legislatiaprivind materialele uzateColectarea Solicitare licenta*

Transportul catre zona de prelucrare Reglementari privind ambalarea si transportul produselor reziduale*

Recuperarea materialelor conform unor specificatii

Licenta si autorizarea punctului de lucru*

Punctul in care reziduul inceteaza de a mai fi reziduu Vanzarea materialelor recuperate printr-un canal de agenti economici recunoscuti

Specificatii generale si ale Remat MH*

Transportul la locul de prelucrare al otelului

Reglementari de transport*

Reprocesarea prin topire in procesele de productie metalurgice

Legislatie specifica*

Semi- produse (dale, lingouri, blocuri, etc.)

Legislatie specifica*

Produse finite din otel (sarma, bara, tuburi, table, etc.)

Legislatie specifica*

Fabricarea noilor componente Legislatie specifica*

Page 26: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

(*) legislatie paralela

Consideratii de mediu si sanatate in cadrul specificatiilor europene a

deseurilor de otel Stiati ca....................

Energia economisita prin utilizarea deseurilor reciclate fata de materiile prime

Aluminu 95% Hartie 64%%Cupru 85% Sticla 30%Plumb 65% Plastic 80+%Zinc 60% Fier si otel 74%

Sursa: ISRI (1995)

Avantajele reciclarii fierului si otelului asupra mediului

Economisirea materiilor prime 90%Reducerea reziduurilor miniere 97%Reducerea poluarii atmosferice 86%Micsorarea apelor uzate 40%Reducerea poluarii apelor 76%Economia de energie 74%

Sursa: ISRI (1995)

Reciclarea recipientelor de aluminiu

• Procentul de reciclare a aluminiului pentru 1996 a fost de 63.5%. • In 1996 the industria a platit 1,08 mld. USD firmelor de reciclare pentru

recipientele de aluminiu

• 62,8 mld. recipiente au fost reciclate in 1996

• Sunt necesare cca 62 butelii de aluminiu pentru a obtine 1 kg de material.

Page 27: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

• Trebuiesc cca. 60 zile pentru un recipient de aluminiu pentru a fi reciclat, transformat intr-un nou recipient, umplut cu continutul corespunzator si revenit in rafturile magazinului.

• Sunt necesare 2 kg de bauxita pentru a obtine 0,5 kg aluminiu.

Aluminiul reprezinta 10% din greutatea totala a unei masini, si intre 35 si 50 % din valoarea materialelor reciclabile.

A) SECURITATEA

Toate categoriile vor exclude:

1. presurizare inchisa sau containere insuficient deschise de toate tipurile care pot cauza explozii. Containerele vor fi considerate ca insuficient deschise acolo unde deschizatura nu este vizibila sau este mai mica de 10 cm in orice directie.

2. materiale periculoase, inflamabile sau explozive, arme de foc (intregi sau parti), munitie, gunoi sau poluanti care pot contine sau emite substante periculoase sanatatii umane sau mediului sau procesului de realizare a otelului.

3. materiale radioactive primejdioase:o materiale ce prezinta radioactivitate in exces fata de nivelul admiso materiale radioactive in containere inchise ermetic chiar daca nu

exista in exterior nici o radioactivitate detectabila

B) CARACTERISTICI ALE STERILULUI

Toate materialele vor fi fara impuritati de metale neferoase si materiale nemetalice, pamant, izolari, oxid de fier excesiv, cu exceptia ruginii datorate depozitarii fierului vechi in conditii atmosferice normale.

Toatem aterialele vor fi fara impuritati de materiale nemetalice precum cauciuc, lemn, ulei, lubrifianti si alte substante organice sau chimice.

Toate deseurile vor fi fara componente mai mari (de dimensiunea unei caramizi) care nu sunt conductori de electricitate, precum: cauciuc, tuburi pline cu ciment, lemn sau beton.

Toate.materialele vor fi fara reziduuri sau produse secundare care provin din topirea otelului, a incalzirii, reconditionarii suprafetei, razuirii, taierii, sudarii sau operatii de taiere si lipire a acestuia, precum: zgura, gunoi, noroi, etc.

Page 28: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

RECICLAREA CONSERVA RESURSELE NATURALE SI ELIMINA POLUAREA

Cele mai mari mari avantaje pentru mediu ale reciclarii sunt legate nu de depozitarea (organizarea) deseurilor, ci de conservarea resurselor naturale si de energie si reducerea poluarii in procesul de productie care rezulta din folosirea materiilor prime reciclate in locul materiilor prime pure. Materialele reciclate au fost deja prelucrate odata, astfel incat productia este de aceasta data mai curata si mai putin energofaga decat procesul original. Analizele detaliate arata ca aceste avantaje ecologice ale reciclarii inlatura orice incovenient ecologic secundar care rezulta din colectarea si transportul materialelor reciclabile. Aceasta concluzie rezulta din cateva studii recente de importanta - inclusiv studiul realizat de Franklin Associates Ltd. citat de Journal - care compara impactul ecologic al materialelor reciclate si al celor virgine de-a lungul intregului ciclu de viata.

De exemplu, Franklin Associates a examinat de curand impactele ecologice asupra ciclului de viata al dozelor de aluminiu, recipientelor din sticla, ziarelor, dozelor acoperite cu inox, a sticlelor din plastic si bidoanelor de lapte colectate in cadrul unui program aplicat unui cartier. Studiul include toate componentele reciclarii: colectarea, procesarea, returnarea materialelor procesate producatorului si remanufacturarea. Studiul compara de asemenea aceste impacte cu cele ale depozitarii sau incinerarii ale acelorasi articole si inlocuirea lor cu unele noi realizate din materiale pure.

Dupa colectarea datelor pentru toate aceste activitati asociate reciclarii, studiul a descoperit, pentru 10 principale categorii de poluare a aerului si 8 principale categorii de poluare a apei, reciclarea zonala conduce la o reducere categorica a tuturor factorilor poluanti, relativ unui sistem bazat pe productia din materiale pure. Acelasi rezultat a fost descoperit pentru generarea de deseuri solide, masurate fie in greutate, fie in volum. Cu alte cuvinte, colectarea, procesarea, transportul si executia de noi produse din materiale recuperate vor conduce la mai putini factori poluanti ai aerului si apei, mai putine deseuri solide, la folosirea unor cantitati mai mici de materii prime in procesul de productie. Mai mult de atat, factorii poluanti rezultati din reciclare au fost considerabil mai mici decat cei din depozitare si incinerare aproape in toate categoriile. O comparatie a poluarii aerului si apei si a deseurilor solide rezultate din fiecare din cele trei optiuni este prezentata in figura.

Page 29: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Hotarire nr. 1159 din 10/02/2003modificarea H.G. 662/2001 privind gestionarea

uleiurilor uzate

Monitorul Oficial nr. 715 din 10/14/2003

In temeiul art. 107 din Constitutie,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic. H.G. 662/2001 privind gestionarea uleiurilor uzate, publicata in M.Of. 446 din 8 august 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins: "Art. 7. Persoanele juridice autorizate sa desfasoare activitati de colectare a uleiurilor uzate au urmatoarele obligatii: a) sa asigure colectarea separata a uleiurilor uzate, conform prevederilor anexei 2, precum si stocarea in conditii de siguranta pentru sanatatea populatiei si protectia mediului inconjurator; b) sa predea toata cantitatea de ulei uzat persoanelor juridice autorizate sa desfasoare activitati de valorificare sau eliminare, insotita de declaratie pe propria raspundere, conform modelului prevazut in anexa 3, si sa pastreze o proba de ulei prelevata din fiecare transport. Proba de ulei se pastreaza pana cand analiza acesteia confirma calitatea declarata de colector si uleiul uzat poate fi valorificat sau eliminat; c) sa asigure transportul uleiurilor uzate prin mijloace proprii sau prin intermediul persoanelor juridice autorizate sa desfasoare activitati de transport al uleiurilor uzate; d) sa inscriptioneze vizibil pe recipiente categoria de ulei uzat colectat, potrivit prevederilor anexei 2."

2. Anexele 2 si 3 se modifica si se inlocuiesc cu anexele 1 si 2 care fac parte integranta din prezenta hotarare.

ANEXA 1

CONDITII DE COLECTARE si asocierea in categorii de colectare a urmatoarelor tipuri de uleiuri uzate, conform codurilor cuprinse in anexa 2 la H.G. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase

Page 30: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Colectarea se face in recipiente inchise etans, rezistente la soc mecanic si termic, iar stocarea in spatii corespunzator amenajate, imprejmuite si securizate, pentru prevenirea scurgerilor necontrolate, pe categoriile prezentate in continuare:

Categoria de colectare 1: 13 01 10* uleiuri hidraulice minerale neclorinate 13 02 05* uleiuri minerale neclorurate de motor, de transmisie si de ungere 13 02 06* uleiuri sintetice de motor, de transmisie si de ungere 13 02 08* alte uleiuri de motor, de transmisie si de ungere 13 03 07* uleiuri minerale neclorinate izolante si de transmitere a caldurii

Categoria de colectare 2: 12 01 07* uleiuri minerale de ungere uzate, fara halogeni (cu exceptia emulsiilor si solutiilor) 12 01 10* uleiuri sintetice de ungere uzate 13 01 11* uleiuri hidraulice sintetice 13 01 13* alte uleiuri hidraulice

Categoria de colectare 3: 12 01 06* uleiuri uzate cu halogeni (neemulsionate) de la masini-unelte 13 01 01* uleiuri hidraulice cu continut de PCB sau PCT pentru fiecare deseu mai mic de 50 ppm 13 01 09* uleiuri hidraulice minerale clorinate 13 02 04* uleiuri minerale clorurate de motor, de transmisie si de ungere 13 03 01* uleiuri izolante si de transmitere a caldurii cu continut de PCB sau PCT pentru fiecare deseu mai mic de 50 ppm 13 03 06* uleiuri minerale clorinate izolante si de transmitere a caldurii, altele decat cele specificate la 13 03 01*

Categoria de colectare 4: 12 01 19* uleiuri de ungere usor biodegradabile 13 01 12* uleiuri hidraulice usor biodegradabile 13 02 07* uleiuri de motor, de transmisie si de ungere usor biodegradabile 13 03 08* uleiuri sintetice izolante si de transmitere a caldurii 13 03 09* uleiuri izolante si de transmitere a caldurii usor biodegradabile 13 03 10* alte uleiuri izolante si de transmitere a caldurii 13 07 01* ulei combustibil si combustibil diesel 13 05 06* ulei de la separatoarele ulei/apa

* - deseuri periculoase

ANEXA 2

Page 31: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

DECLARATIE pentru livrarea uleiurilor uzate

Completata de generatorul, detinatorul si/sau colectorul de uleiuri uzate, in baza art. 5 lit. c) si a art. 7 lit. c) din H.G. 662/2001 privind gestionarea uleiurilor uzate

Tipul de ulei uzat/Categoria de colectare Va rugam sa completati corect denumirea si codul deseului, conform codurilor cuprinse in anexa 2 la H.G. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, si/sau categoria de colectare conform anexei 2. ... Codul deseului ... Categoria ... Cantitatea ...

Date referitoare la producatorul de deseuri In casuta treceti cifra corespunzatoare 1 = Generatori/Detinatori 2 = Unitatea colectoare Firma ... Strada ... Nr. ... Codul postal ... Localitatea ...

Uleiurile uzate predate nu sunt impurificate cu alte produse, cum sunt uleiurile cu continut de PCB sau alti compusi similari mai mare de 50 ppm, care nu sunt adecvate pentru preluare.

Localitatea ... Data ... Semnatura ... (stampila firmei)

NOTA: 1. Acest document se pastreaza 3 ani de la data emiterii. 2. Originalul insoteste marfa, iar copia se pastreaza de emitent.

Page 32: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

Centrala nucleara de la Cernobal nu mai prezinta pericol de iradiere pentru nimeni

25 aprilie 2003

Fisurile existente la sarcofagul Centralei nucleare de la Cernobal (Ucraina) nu mai prezinta in prezent pericol de iradiere pentru populatia din zona, cu atat mai putin pentru cea din tarile invecinate, a declarat pentru ROMPRES Lucian Biro, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, din Ministerul Mediului.

"Prin declaratia sa referitoare la stadiul de conservare al centralei, ministrul energiei atomice din Federatia Rusa a dorit sa atraga atentia asupra posibilelor pericole ce pot aparea daca forurile internationale nu se vor implica financiar intr-un program special pentru Cernobal", a afirmat Biro.

Accidentul de la Cernobal, produs in 1986, continua sa induca teama mai ales in randul populatiei din imediata apropiere a centralei, fapt pentru care Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena are in studiu un proiect de neutralizare a posibilelor surse de iradiere ce ar putea aparea in urmatorii ani.

De altfel, Lucian Biro a tinut sa precizeze ca, in prezent, in Europa nu exista nici o unitate nucleara care sa prezinte riscuri in exploatare, si care sa puna in pericol populatia Romaniei.

Pe 26 aprilie 1986 s-a produs cea mai mare catastrofa la o centrala nucleara aflata in functiune, cand prin explozia unui reactor al centralei de la Cernobal /200 km de Kiew/ a fost contaminata radioactiv o mare parte a continentului european, iar consecintele biologice si asupra mediului s-au facut simtite multi ani dupa accident./ROMPRES/

Dezafectarea reactorului nuclear de la Magurele poate începe în toamna

BUCURESTI, 9 mai (MEDIAFAX) - Dezafectarea reactorului nuclear de cercetare de pe platforma Magurele ar putea începe în toamna, Comisia Nationala de Control a Activitatii Nucleare (CNCAN) examinînd în prezent documentatia propusa spre avizare, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, presedintele CNCAN, Lucian Biro.

"În prezent, se lucreaza la elaborarea planurilor de dezafectare. Am avut cîteva revizii la reactorul de la Magurele si estimam ca dezafectarea propriu-zisa va începe în toamna si va dura aproximativ trei ani", a declarat Biro.

Potrivit sursei citate, urmeaza ca deseurile nucleare sa fie scoase din sala reactorului, depozitate provizoriu într-o locatie care va fi stabilita ulterior si retrimise, în final, în Federatia Rusa. "Legislatia actuala a Federatiei Ruse

Page 33: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

permite reprimirea combustibililor consumati în alte state si care au fost fabricati în tara lor", a mai spus Biro.

Prin Hotarîrea de Guvern 418/2002, a fost decisa oprirea definitiva a Reactorului Nuclear de Cercetare si Productie Radioizotopi VVR-S Magurele.

În legatura cu modul de închidere a acestui gen de unitati, în aceasta saptamîna, la Bucuresti, a avut loc un schimb de experienta între specialisti români si americani. În luna aprilie, o echipa de control de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica a facut o serie de verificari pe platforma de la Magurele, astfel de controale fiind derulate de doua ori pe an.

Protectii Reactor CANDU

a.. Are sisteme de securitate redundante; b.. Zona activa are detectori cu tripla redundanta (logica de declansaare "doi din trei"); c.. Are doua sisteme de oprire conceptual si fizic separate (unul cu bare de oprire rapide si celalalt cu injectie sub inalta presiune de otrava lichida) Fiecare sistem este capabil sa opreasca reactorul rapid in 2 secunde dupa un accident de tip LOCA (LOSS OF COOLANT ACCIDENT - Accident de Pierdere a agentului de racire) - accidentul de baza de proiect in filozofia de securitate CANDU, fara a se acorda nici un credit interventiei operatorului. d.. Include sisteme cu trasaturi de securitate nucleara pasiva (adica acele sisteme care nu necesita surse exterioare de energie pentru actionare, folosind diverse procese naturale, cum ar fi destinderea unui gaz sub presiune, caderea gravitationala, etc.): e.. Subdiviziuneaa zonei active in doua bucle termohidraaulice si sute de tuburi de presiune in fiecare bucla, localizand LOCA in regiuni restranse ale zonei active, reducand astfel efectul reactivitatii asupra desfasurarii LOCA. f.. Existenta unui volum mare de inventar de moderator la temperatura scazuta (cca. 60 deg.C) si presiune scazuta, care inconjoara zona activa si poate actiona ca o sursa rece care preia caldura excesiva in scenariile unui LOCA, reducand la un nivel neglijabil riscurile unei topiri a zonei active. La randul lui moderatorul este inconjurat de un rezervor - chesonul calandriei- plin cu apa (folosit ca protectie biologica si termica); care si el poate servi ca o sursa rece suplimentara in cazul unui accident sever; g.. Cinetica neutronica a apei grele este cu cateva ordine de marime mai "inceata" decat a celei cu apa usoara (ca la reactorii PWR - reactori cu apa sub presiune), reducand discontinuitatea dintre comportamentul cinetic imediat si cel intarziat, in final facand controlul mai usor; h.. Criticalitatea unui fascicul de combustibil CANDU in apa usoara este imposibila, evitand in acest fel ingrijorarile pentru un acident sever care trebuie analizate insa la un reactor tip PWR. Mai mult pentru ca geometria unei zone active CANDU este aproape de ideal din punct de vedere al reactivitatii, orice

Page 34: 87006733 Sistemul de Management Al Mediului

modificare a ei in conditii de accident sever, asigura oprirea reactiei in lant; i.. Incarcarea sub sarcina inseamna ca distributia de putere atinge un echilibru in cca. Un an de la pornirea reactorului, si ramane practic neschimbata pe intreaga durata de viata a reactorului. Acest lucru simplifica enorm analizele comportament a zonei active in conditii de accident; j.. Incarcarea sub sarcina permite detectarea combustibilului defect si indepartarea lui din zona activa, reducand contaminarea agentului primar si simpificand intretinerea; k.. Pozitionarea generatorilor de abur deasupra zonei active permite termosifonarea naturala (circulatia naturala datorita diferentei de densitate a agentului primar), care poata ajuta la indeprtarea caldurii reziduale, daca sistemul de racire la oprire nu functioneaza; de asemenea numarul amre de tevi de diametru mic (fiderii) din circuitul primar actioneaza ca un "radiator" in aceste conditii;

Filozofia de securitate a reactorilor CANDU este bazata pe principiul "protectiei in adancime", care include redundanta (folosirea a cel putin doua componente sau sisteme pentru aceeasi functie), diversitatea (folosind doua componente sau sisteme functional diferite pentru aceeasi functie), separarea (folosind bariere si/sau distantarea componentelor sau sistemelor pentru aceeasi functie), si protectia (calificarea la mediu si la cutremur a sistemelor de securitate nucleara); aceasta filozofie este aplicata pentru intreaga centrala, de la sistemul de reglaj al reactorului, sistemele speciale de securitatea a centralei sistemele de control de proces, si sistemele de alimentare cu energie electrica. Acesta filozofie este inglobata si in sistemul camerei de comanda secundare, care este o camera de control a reactorului de rezerva (calificata la cutremur) capabila sa opreasca in conditii sigure reactorul. Sistemul de reglare a reactorului este parte a sistemului d! e control computerizat responsabil de controlul nivelului si presiunii in generatorii de abur, presiunea in circuitul primar, si declansarea turbinei. Sistemul include doua calculatoare de proces identice, fiecare fiind rezerva "calda" a celuilalt.