6960811 Inventar de Valori Personale

download 6960811 Inventar de Valori Personale

of 18

Transcript of 6960811 Inventar de Valori Personale

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    1/18

    INVENTARUL VALORILOR PERSONALE (S.P.V.)

    A. DescriereIndividul poate fi descris n msura n care reacioneaz la anumite situaii, adicn funcie de trsturile caracteristice ale comportamentului su. De asemenea, poate fidescris n termeni de motivaie cu referire, de exemplu la valorile de care este el ataat.Aceste dou tipuri de msuri sunt importante pentru evaluarea individului.

    Sistemul de valori al unei persoane poate servi la a determina ceea ce acesta face,sau la gradul de reuit al acesteia. Deciziile sale imediate, la fel ca i proiectele petermen lung, sun influenate de propriul su sistem de valori. Satisfacia sa personaldepinde, n mod general de posibilitatea, mai mare sau mai mic de a-i exprima propriilevalori n cadrul vieii cotidiene. Existena valorilor incompatibile, sau n conflict ntrepropriile sale valori fa de ale altora stau deseori la originea problemelor personale i

    interpersonale.Una din metodele de msurare a valorilor individuale consist n a determinaimportana pe care persoana o ataeaz acestora la diverse activiti (1). Utiliznd acestaabordare, inventarul de valori personale S.P.V. are ca obiectiv msurarea anumitor valoricheie, graie crora este posibil de a determina n ce msur individul face faproblemelor cotidiene (2).

    Cele 6 valori msurate de S.P.V. sunt urmtoarele:- spiritul practic (P);- autorealizarea (A);- varietatea (V);- spiritul decizional (D);

    - spiritul organizaional (O);- orientarea ctre scop (G).S.P.V. este un chestionar scurt care necesit doar 15 min. pentru a-l trece n

    revist, dar care, n acelai timp pstreaz o bun fidelitate. Construcia sa se bazeaz peun numr mare de eantioane: elevi, studeni, salariai din mediul industrial, dar i altecategorii de aduli. Coninutul de itemi este semnificativ relevant pentru fiecare din acestecategorii de grupuri. Puterea de discriminare ale scalelor elaborate prin intermediulanalizei factoriale este aici foarte bine pus n eviden.

    S.P.V. se prezint sub forma de chestionar cu ntrebri nchise coninnd 30 deserii a cte 3 afirmaii (triade). Pentru fiecare triad, subiectul indic afirmaia carereprezint ceea ce este cel mai important pentru el, respectiv ceea ce este mai puinimportant. n fiecare triad, cele trei afirmaii prezentate se orienteaz ctre valori diferitei au fost echilibrate n funcie de indicele de preferin (Gordon, 1953 b), innd dedezirabilitatea social. n aceast manier, probabilitatea pentru care un individ alege oafirmaie ce i se pare d.p.d.v social favorabil este redus. n condiii de administrarenormale, metoda alegerii forate este mai puin supus distorsiunii voluntare dect metodachestionarelor clasice (cu DA vs NU, sau Adevrat vs Fals).

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    2/18

    Definiia scalelor:Scalele sunt interpretate n parte prin coninutul de itemi (3) care le compun i

    reflect (cnd subiectul obine note ridicate) ceea ce are importan pentru el. Nu suntdescrieri specifice corespunztoare subiecilor n care notele sunt joase; se consideraceti subieci nu acord valoare la ceea ce este definit de ctre itemii aparintori scalei.

    Coninutul de itemi permite definirea scalelor astfel:Spiritul practic (P): a avea ntotdeauna bani, a avea grij de ceea ce posedpersoana, a face doar ceea ce este rentabil, a trage maximul de profit pentru interesulpropriu.

    Notele ridicate indica indivizi materialiti care prefer aciuni practice, cuutilitate imediat i / sau fiind avantajoase d.p.d.v. economic.

    Autorealizarea (A): nevoia de a rezolva probleme stringente, girani a plasafoarte sus propriile criterii de reuit, a face tot ceea ce este posibil pentru ndeplinirealucrurilor semnificative, a reui remarcabil n fiecare sarcina int.

    Notele ridicate sunt obinute de cei care consider de importan mare reuita iprogresul. Aceti indivizi prefer posturile care le permit autoprogresarea i cei care fac

    dovad de iniiativ i unde eforturile personale sunt recompensate.Varietatea (V): a face lucruri noi i diferite, avea experiene variate, a puteacltori des, a se pune n situaii inedite i neobinuite, a-i plcea riscul.

    Subiecii care au obinut note ridicate prefer s nu se limiteze la cmpul lor deactivitate. Prefer confruntrile cu situaii noi i diferite i apreciaz sarcinile care nurutineaz.

    Spiritul decizional (D): a avea convingeri ferme i bine stabilite, a se deciderapid, a ajunge drept la scopul final, a-i exprima propriul punct de vedere n legtur cuo anumit problem, a merge pn la final n deciziile luate.

    Subiecii care obin note ridicate au tendina de a valoriza propriile opinii sicapacitatea de a reflecta pentru ei nii. Acetia prefer posturile n care luarea deciziilor

    face parte integrant din sarcina lor.Spiritul organizaional (O): a fi bine organizat n munca sa, a menine fiecarelucru la locul su, a fi foarte ordonat, a urma o abordare sistematic pentru a reui, a facefiecare lucru la timp.

    Cei care obin note ridicate au tendina de a fi bine organizai i au un mod deabordare sistematic n cadrul muncii lor, oricare ar fi natura sarcinii sau importanaacesteia. Subiecii prefer activiti planificate i posibile rutinante.

    Orientarea ctre un scop (G): a avea un scop ctre care s tind, a nu abandonapn problema nu s-a rezolvat, a-i concentra eforturile ctre obiective clare i definite, ati precis direcia ce trebuie luat.

    Subiecii care obin note ridicate prefer posturile cu exigene i obiective clardefinite i specificate. Ei au tendina de a se concentra pe sarcin i a limita cmpulactivitii n funcie de scopul ce trebuie atins.

    B. Punerea n practic a testuluiValorile pot fi clasate n 3 categorii care se difereniaz prin natura interaciunii cu

    ceilali necesare pentru satisfacia lor. Prima categorie, interpersonal, cuprinde valorilen care caracteristic este implicarea unei interaciuni directe cu ceilali. Aceste valorisunt msurate de ctre inventarul de valori interpersonale (S.I.V.), (Gordon, 1960). Alt

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    3/18

    categorie social legat de prima reprezint comportamentele pe care individul leconsider ca importante fa de ceilali i starea lucrurilor personale care trebuiemeninut graie lor. Valorile sociale sunt n general msurate prin ntrebri care seregsesc n sondaje i anchete publice.

    A treia categorie, personal, cuprinde aa cum este msurat de S.P.V. valorile

    care pentru satisfacerea lor nu implic n mod necesar interaciuni directe cu ceilali saucomportamentele celorlali. n acest caz, comportamentul individului poate fi suficient.

    Construcia S.P.V.Se refer la msurarea unei serii de caracteristici ale personalitii, domeniu de

    examinare este n primul rnd definit, apoi categoriile de comportament sau decaracteristici de luat n considerare sunt specificate. Aceste categorii de comportamentreprezint ansamblul de variabile de care se ocup cercettorul. Caracteristicileselecionate pot s se ataeze la comportamente obinuite ale individului sau lacomportamente excepionale (cum ar fi delicvena, creativitatea sau depresia nevrotic).

    Domeniul studiat poate cuprind un numr de caracteristici foarte important fa decel pe care cercettorul a decis s se ataeze. Caracteristicile alese vor fi cele estimate cafiind foarte marcante sau foarte semnificative n raport cu scopul studiat. Criteriul denregistrare sau de excludere va deveni, deci, parte integrant din formularea teoretic acercettorului. Anumite consideraii care au servit la elaborarea S.P.V. sunt menionatemai jos:

    - S.P.V. este destinat evalurii manierei n care indivizii fac fa sarcinilor vieiicotidiene i sarcinilor profesionale. S-a conchis pentru completareainventarului de valori interpersonale (S.I.V.) care msoar valori care implicrelaii interpersonale.

    - A fost elaborat pentru indivizi considerai normali i avnd comportamente

    normale, excluznd astfel comportamentele cu manifestare deviant(patologice, ilegale, etc)- Valorile msurate sunt reprezentate pe o proporie mare de indivizi aparinnd

    unor grupuri diferite. Pentru acest lucru eantioanele care reprezint diferitepopulaii au fost selecionate pentru construcia S.P.V.

    - Conceptele reinute, subiecte de lucru pentru ali cercettori, sunt cele carepar cel mai pertinente, indiferent de contextul dat.

    - Dat fiind faptul c acest chestionar este destul de scurt, variabilele msuratetrebuie s fie relativ independente. Pentru acest efect a fost efectuat o analizfactorial dup stabilirea unei serii de dimensiuni ortogonale i indentificareaitemilor puternic saturai din fiecare dimensiune. Astfel, fiind realizat revizianecesar pentru punerea la punct a sclii, principalul criteriu de acceptabilitatea itemilor a fost c fiecare item s fie puternic saturat pe o singurdimensiune.

    - Valorile personale fiind n ansamblu considerate favorabile i acceptated.p.d.v. social, S.P.V. are ca obiectiv studiul importanei relative crora li seacord. Pentru acest fapt, metoda utilizat n chestionar este rspunsul prinalegere forat.

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    4/18

    Avnd n vederea aceste principii, o analiz a studiului n domeniu a fostntreprins pentru a defini o serie de concepte ipotetice, putnd fi astfel incluse n cadrulacestui instrument. Factorii evideniai n analiza lui Guilford, Christensen, Bond iSutton (1954) i Guilford, Christensen, Frick i Merrifield (1957) la fel ca i schema devalori elaborat de White (1951) i dimensiunile munc valoare de Mooney (1941) au

    fost adaptate. n aceast analiz, 7 valori ipotetice au fost elaborate n vederea uneieventuale integrri n cadrul S.P.V. dou dintre ele sunt direct inspirate din cercetrileconduse de Guilford i echipa sa (1957). Dimensiunea orientare ctre scop este oadaptare a factorului de interes: gndire convergent care corespunde unei preferinepentru o abordare direct i sistematic a obiectivelor bine determinate. Spiritul dedecizie se inspir din refuzul ambiguitilor. Pentru cele 7 dimensiuni ipotetice, 175de itemi au fost revizuii pentru fiecare dimensiune cu o reprezentare aproapeechivalent. O analiz factorial bazat pe rspunsuri furnizate de un eantion de studenia permis evidenierea celor 7 dimensiuni, 6 dintre ele au fost reinute pentru S.P.V. A 7-adimensiune numit nelegere i corespunznd valori ataate cunoaterii i progresuluiintelectual a fost reprezentat de prea puini itemi pentru a putea fi inclus.

    Un indice al dizabilitii sociale a fost obinut pentru fiecare item inclus nversiunea experimental. Itemii au fost ansamblai n serii de cte 3 (triade) echilibrndpe ct posibil efectele dezirabilitii sociale. Fiecare triad coninea itemi reprezentndfactori diferii. Acest chestionar i cele 5 versiuni revizuite care au urmat au fostadministrate la diferite eantioane de liceeni, studeni i salariai din mediul industrial. Lafiecare revizuire, triadele au fost reorganizate pentru a echilibra pe ct posibil efecteledezirabilitii sociale. Nu au fost reinute dect triadele ce prezentau o putere dediscriminare adecvat pentru toate grupele la care au fost administrate (toi itemii triadeicontribuie la fidelitatea scalei respective) .

    Aceast procedur de construcie riguroas a permis stabilirea uneui chestionaravnd diferite aplicaii care se adreseaz elevilor, studenilor sau adulilor din toate

    categoriile profesionale. Pertinena sa transcultural a fost demonstrat prin adaptrilereuite realizate n strintate.

    C. Administrare i cotare

    Administrarea S.P.V. este individual sau colectiv. Toate consemnele deparcurgere a sa au fost furnizate pe prima pagin a caietului de test. n completareacolectiv a testului, li se cere subiecilor s citeasc ei nii indicaiile, n timp ceexaminatorul citete cu voce tare.

    Examinatorul trebuie s obin comentarea naturii valorilor msurate de S.P.V.nainte sau n timpul administrrii. Chiar dac explicaiile sunt explicite, se poate ca unsubiect s bifeze toate cele trei variante ale triadei. Este de aceea indicat pentruexaminator s verifice discret dac toi subiecii au notat n mod corect doar doua (2)dintre afirmaiile triadei (cea mai important i cea mai puin important). Condiiile deadministrare trebuie s garanteze c rspunsurile sunt personalizate.

    Nu este o limit de timp impus; trebuie lsat toat lumea s termine. Ca regulgeneral, 15 min sunt suficiente pentru parcurgerea chestionarului.

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    5/18

    Pentru cotarea S.P.V. valoarea fiecrui item este calculat cu scalacorespunztoare, astfel: itemii care au primit marcajul plus au o pondere de 2, iar ceicare au fost marcai cu minus au o pondera de 0. Grila de corecie este conceput astfelnct s permit o pondere automatic (4).

    Cotarea se realizeaz suprapunnd grila de corecie pe foaia de rspuns; literele B

    i A care apar n capul foii de rspuns i nsemnele verificate de pe gril servesc ca reper.Pentru a nota scala spirit practic (P) se deplaseaz grila de corecie pn cndliterele B i A apar n cercuri de o parte i de alta a literei P n capul grilei. Apoi trebuie scoincid liniile verticale de o parte i de alta a literei A situat n josul grilei cunsemnrile rotunde pe foaia de rspuns. Se numr marcajele dinuntrul cercurilor i seraporteaz n csua situat sub litera A.

    Se procedeaz n aceeai manier pentru a nota cele 4 scale rmase. Cotaia fiindfinalizat, se adiioneaz cele 6 rezultate i se raporteaz numrul obinut n csua situatcel mai la dreapta: .

    Dac rspunsurile au fost marcate i corijate corect totalul va fi de 90 (este maieficace a se face verificarea n momentul n care toate caietele au fost notate). Caietele cu

    erori sau omisiuni la 2 triade sau mai multe vor fi eliminate dac scorul obinut este ntre85 95. n acest caz, scorurile reale sunt n general n limitele unei erori standard.

    D. Etalonarea

    Normele franceze au fost stabilite pe un eantion de 450 de subieci (220 femei ,230 brbai) din diverse arii geografice i cu o medie de vrst de 25 de ani.

    Mediile i abaterile standard pentru fiecare scal sunt prezentate n tabloul de maijos:

    Tabel I.

    Medii i abateri standard pe eantioane masculine i feminine (N = 450)P A V D O G

    N m m m m m m Brbai 230 10,77 3,72 18,21 4,14 14,77 6,15 15,81 4,39 11,59 5,14 18,66 4,59Femei 220 9,85 3,29 16,87 3,69 15,69 5,93 15,98 3,79 12,31 5,29 19,01 4,42

    Diferen demedie

    0,92* 1,34** -0,92 -0,17 -0,72 -0,35

    *- semnificativ de ,01**- semnificativ de ,001

    Compararea mediilor la cele 6 scale ale S.P.V. ntre eantionul masculin i celfeminin arat c:1. nu exist diferene semnificative ntre brbai i femei pentru: varietate,

    spirit decizional, spirit organizaional, i orientare ctre scop.;2. dimpotriv, brbaii au obinut note semnificativ mai mari la spiritul

    practic i realizarea de sine dect femeile. Not : studiul de comparaie a modulelor ntre brbai i femei pe eantioane

    profesionale va face obiectul unei publicaii viitoare.

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    6/18

    E. Interpretarea

    Interpretarea notelor S.P.V. se face cu referire la normele stabilite pentru populaiade etalonaj. Pentru fiecare din cele 5 scale notele brute au fost transformate n note T(medie = 50, abaterea standard =10)pentru femei i pentru brbai separat. Pentru adetermina scorul sau nota T la un subiect, prin raport cu scorul brut al unei scale date,trebuie reperat scorul brut, n coloane situate n extremitatea dreapt sau extrema stngal tabelului 33-34.

    Apoi, este de ajuns de a ne deplasa orizontal pn la coloana corespunztoarescalei apropiate i de a citi valoarea T. Aceasta, nota T va furniza indicaia poziionriirelative a subiectului pentru o anumit valoare n comparaie cu persoanele care compungrupul de referin.

    Astfel, un subiect care obine o not T de 50 va fi exact la media notelorpopulaiei de etalonaj. Pentru a facilita interpretarea, putem clasa notele T n 5 niveluri:

    Note T Echivalentul n centileFoarte mari : >65 94 99Mari : de 56 la 65 70 93Medii : de la 46 la 55 32 69Slabe : de la 36 la 45 8 31Foarte slabe :

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    7/18

    Dou metode principale au fost aplicate pentru studiul distorsionrii n relaie cuadaptarea alegerii forate. n primul caz, subiecii au fost supui de dou ori la acelai test.Prima dat li s-a cerut s rspund ca i cum ar fi ntr-o situaie de consultare, a doua oarli s-a cerut s rspund ca i cum ar fi fost intervievai pentru un post de muncfoarteimportant (a se vedea Braun i Constantini 1968). Diferenele de medii obinute n cele

    dou situaii de simulare sunt considerate reprezentative pentru realitate, aceast metodilustreaz inversarea efectului de experimentare foarte bine cunoscut n care subieciirspund ceea ce experimentatorul dorete s demonstreze.

    Cea de a doua metod evit aceast problem, rspunsurile furnizate de subieciicare solicit n mod efectiv un loc de munc, fa de cele ale eantionului de referinprezentnd aceleai caracteristici dar care nu au particularitatea cutrii unui loc demunc. Un ansamblu de studii au artat faptul c datorit tehnicii alegerii forate,numrul rspunsurilor modificate cu scopul de a face impresie bun este slab sauneglijabil. (Gordon 1975, 1976, 1978; Gordon i Stapleton 1956; Hedberg 1962;Rusmore 1956; Schwab i Packard 1973). De ceva vreme, specialitii se intereseaz de posibilitile de distorsionare ale msurrii personalitii. Un semn pozitiv devine

    fondarea deciziilor n ceea ce privete utilizarea S.P.V. n cazul seleciei sau altui scopoperional sau n ce privete velidarea i nu fragilitatea aparent (sau rezistena) i d.p.d.val distorsionrii prin intermediul chestionarelor cu alegere forat n condiiiexperimental, simulate sau altele.

    F. Date statistice

    1. Relaia ntre scaleCele 3 tabele de mai jos prezint intercorelaia scalei S.P.V.

    Tabel 2Intercorelaia celor 6 scale (Brbai i femei N = 450)

    Scale P A V D O GP 1,00A -,22 1,00V ,02 -,19 1,00D -,39 ,17 ,02 1,00O -,06 -,26 -,54 -,15 1,00G -,19 -,28 -,57 -,19 ,30 1,00

    Tabel 3Intercorelaia celor 6 scale (Femei N = 220)

    Scale P A V D O GP 1,00A -,20 1,00V ,02 -,12 1,00D -,40 ,13 ,03 1,00

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    8/18

    O -,03 -,26 -,60 -,46 1,00G -,22 -,28 -,55 -,16 ,23 1,00

    Tabel 4Intercorelaia celor 6 scale (Brbai N = 230)

    Scale P A V D O GP 1,00A -,26 1,00V ,02 -,22 1,00D -,38 ,21 ,01 1,00O -,06 -,24 -,51 -,55 1,00G -,14 -,31 -,59 -,23 ,37 1,00

    Se observ din lectura acestor modele c varietatea (V) coreleaz negativ cuspiritul organizaional (O) i orientarea ctre scop (G).

    Pe ansamblu, corelaiile sunt practic nule ntre varietate i spirit practic, pe de oparte; i varietate i spirit decizional, pe de alt parte.

    2. Raport de configurare2.a. Model americanEste interesant de remarcat c scalele S.P.V. se preteaz la o reprezentare circular

    bazat pe gradul lor de relaionare. Scalele adiacente tind s fie mai compact asociate(sau legate 0 negativ). Cele care se opun sau sunt separate de distan prea mare au celemai multe corelaii negative. Acest fapt a fost demonstrat de modelele circumplexe

    (Guttman 1966, Leary 1957) la care se ataeaz prezentul model, variabilele care aurelaiile cele mai negative. Sunt studiate pe poli opui ale axelor ortogonale.2.a.1. polii primei axe corespund:- unul Orientrii spre scop i Spiritului organizaional este polul organizaional;- unul Varietii este polul fluiditii;2.a.2. polii celei de a doua axe reprezint:- Spiritul decizional i autorealizarea este polul competiiei;- Spiritul practic este polul securitaii.Schema de la figura 1 constituie un model de tipologie bazat pe structura factorial

    care susine intercorelaia ntre scale (Burt 1946). Acest model poate fi util pentruinterpretarea rezultatelor. Poate fi utilizat pentru a ti c rezultatele, pentru o categorie

    dat de studiu, au tendina de a fi asociat cu valori ce formeaz o ax dat.Astfel, pentru posturile unde gradul de exigen este strict definit, valorile asociateaxei organizate Fluiditate, tind s fie mai strns legate de msurtorile de eficacitate.

    Pentru facilitare, polii axelor (fig.1) sunt reprezentai de iniialele n limba englez avalorilor care le sunt asociate. Literele care nu sunt subliniate reprezint o asociaie pozitiv, iar cele subliniate o asociaie negativ. Diferenele ntre eantioane sauschimbrile de valori n sensul unei mai mari fluiditi sunt simbolizate prin vectorulVOG reprezentnd o cretere medie a varietii i o scdere medie a spiritului

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    9/18

    organizaional i a orientrii spre scop. Modificarea n sensul creterii competiiei estesimbolizat de vectorul ADP i se traduce printr-o medie mai ridicat pentruautorealizare i spirit decizional i o medie mai joas pentru spirit practic. Printr-o analiza corelaiilor, vectorul VOG reprezint asocierea pozitiv ntre variabilele considerate ifluiditate, ea reflectndu-se n corelaiile pozitive cu varietatea i corelaiile negative cu

    spiritul organizaional i orientarea ctre scop.Vectorul ADP reprezint asociaia pozitiv cu competiia. n anumite cazuri semanifest diferene sau relaiile la nivelul polului sunt semnificative astfel nct estepractic utilizarea de numirile polare cu calificative apropiate.

    Modele tipologice, aa cum sunt cele n discuie , sunt construcii care simplific nmod excesiv relaiile existente ntre caracteristicile umane, fiind utilizate ca sistem dereferin permind facilitarea nelegerii acestor trsturi particulare. Gradul deconformare la modelele tipologice variaz n funcie de individ sau de grupe; aceastinformaie fiind util pentru interpretarea unui profil (a se vedea Gordon 1975). Dacmodelul poate include 2 scale pentru un pol dat, interpretrile trebuie fcute pe baza uneiscale unice, innd cont de faptul c scorurile pentru cuplul de scale tind s varieze n

    acelai sens.Una din metodele de validare a acestui model verifica dac individul se conformeaztipologiei respective sub aspectul anumitor caracteristici diferite, printr-o modalitate carecoroboreaz ncercrile teoretice. O alt abordare este aceea de a determina dac grupelecare difer prin caracteristici socialmente definibile, difer n aceeai manier coerent cupreviziunile modelului tipologic.

    Cele dou abordri reprezint extinderi ale procesului de validitate de construct alescalelor individuale.

    n ceea ce privete modelul descris aici, datele pentru fiecare abordare sunt furnizaten capitolul 7.

    Figura 1Clasificarea valorilor dup un model configural (OGV)

    ORGANIZARE

    G O

    A(ADP) (PAD)

    COMPETIIE SECURITATE P

    D

    V

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    10/18

    (VOG) FLUIDITATE

    2.b. Modelul francez

    O analiz factorial asupra componentelor principale cu rotaie varimax a fostefectuat pornind de la matricea intercorelaiilor de la scala S.P.V.Tabloul urmtor arat saturaia scalelor pentru 2 factori dup rotaie. Structura

    observat este aproape identic cu cea a modelului american.

    Variana explicat:Axa 1 = 33,92753%Axa 2 = 27,8089%

    Axa 1 Axa 2P -0,264 -0,715

    A -0,082 +0,610V -0,851 -0,145D -0,252 +0,781O +0,739 -0,391G +0,791 -0,031

    Cele 2 dimensiuni intitulate: Organizare i Competiie de L.V.Gordon (VOG iPAD ) sunt nete. Structura obinut pe datele franceze este identic cu cea obinut pedatele americane.

    2.c. Fidelitatea

    Seria de estimri care urmeaz reprezint stabilitatea pe termen scurt a scalelor,aa cum a fost ea determinat de metoda test-retest.S.P.V. a fost administrat de 2 ori cu un interval de 6 zile la un grup de 80 de

    studeni.

    Tabel 5Fidelitatea scalelor (N = 80)

    Scala P A V D O GCoeficient ,56 ,72 ,68 ,56 ,63 ,59

    Pe ansamblu, coeficienii de fidelitate sunt satisfctori

    2.d. Validitatea: relaiile cu celelalte msurtoriO dat ce itemii scalelor au fost identificai prin analiza factorial i reflect o

    anumit validitate de construct, acest tip de estimare este n mod necesar insuficient. ncadrul evalurii personalitii, itemii permit msurarea dimensiunii conceptuale aconstructului, iar semnificaia trebuie s fie cutat chiar din coninutul itemului. naceast privin, relaiile cu msurile cognitive i cu alte scale concepute pentru

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    11/18

    msurarea constructelor conceptual relaionate sunt pertinente. Astfel de corelaii permito mai bun nelegere a ceea ca msoar scalele date.

    2.d.1. relaiile cu variabilele cognitive:Studiile de corelaii cu aptitudinile cel mai des folosite n selecia profesional din

    S.U.A. au artat c scalele S.P.V. nu erau corelate cu msuri cognitive.

    2.d.2. relaiile cu msurrile de personalitate:Studiile urmtoare prezint corelaii existente ntre scalele S.P.V. i un anumitnumr de msuri din domeniul personalitii.

    S.P.V. S.I.V.S.I.V. (Gordon 1960) este un complement al S.P.V. Acest test este conceput pentru

    a msura 6 valori ce implic relaiile individului cu ceilali. Aceste valori sunt:dependena (S), conformismul (C), consideraii sociale (R), independena (I), bunvoina(B) i comandamentul (L). Corelaiile existente ntre scalele de la S.I.V i cele de laS.P.V. bazate pe un eantion de 450 persoane, sunt prezentate n tabelul urmtor:

    Tabelul 6

    Corelaiile dintre S.P.V. i S.I.V. (N = 450)

    Scala P A V D O GDependena ,06 -,19 ,19 -,01 -,03 -,09

    Conformismul -,05 -,07 -,45** -,06 ,43** ,26**Consideraii

    sociale,13 ,02 ,07 -,06 -,08 -,08

    Independena ,12 -,09 ,38** ,11 -,34** -,25**Bunvoina -,19 ,12 ,02 -,05 ,02 ,05

    Comandamentul ,00 ,16 -,05 ,05 -,09 ,00

    De remarcat conformismul coreleaz negativ cu varietatea i pozitiv cu spiritulorganizaional i orientarea ctre scop.Independena coreleaz pozitiv cu varietatea i negativ cu spiritul educaional i

    orientarea ctre scop. n rest, se observ o relativ independen ntre scalele celor douinstrumente (6 corelaii semnificative la 0,01 36).

    S.P.V. GPP-ICorelaiile cu trsturile de personalitate msurate de inventarul de personalitate

    GPP-I (L.V.Gordon) sunt bazate pe un eantion de 450 de persoane.

    Tabel 7

    Corelaii ntre S.P.V. i GPP-I (N =450)

    Scala P A V D O GAscenden -,05 ,10 ,08 ,10 -,18 -,03

    Responsabilitate -,10 ,13 -,34** -,13 ,27** ,24Stabilitateemoional

    -,03 ,01 -,12 -,05 ,12 ,08

    Sociabilitate -,03 -,02 ,11 ,00 -,08 -,05

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    12/18

    Circumspecie ,00 -,06 -,41** -,22 ,43** ,30**Gndireoriginal

    -,13 ,28** -,02 -,04 -,11 ,05

    Relaiiinterpersonale

    -,10 ,04 -,14 -,07 ,18 ,07

    Energie -,12 ,15 -,05 ,12 -,05 -,01Stim de sine -,09 ,11 -,10 -,03 ,04 ,04** semnificaia de ,01

    Se remarc faptul c responsabilitatea coreleaz negativ cu varietatea i pozitiv cuspiritul organizaional. Circumspecia coreleaz negativ cu varietatea i pozitiv cu spiritulorganizaional i orientarea ctre scop. Gndirea original coreleaz pozitiv cu realizareade sine.

    Pe ansamblu, se remarc o relativ independen ntre scalele instrumentelor (6corelaii semnificative la 0,01).

    S.P.V. SVCorelaia ntre scalele Studiului Valorilor (SV) de Allport Vernon Lindzey icele ale S.P.V. sunt prezentate mai jos:

    Tabelul 8Corelaii ntre S-P.V. i S.V. (date americane N = 58)

    Scala P A V D O GTeorie ,07 ,09 ,09 -,04 -,06 -,17

    Economie ,41** -,33** -,40** -,26 ,37** ,25Estetic -,15 ,13 ,44** ,10 -,26 -,37**

    Social ,07 ,17 ,06 -,01 -,11 -,13Politic -,05 -,06 -,09 -,18 ,19 ,14Religie ,21 ,04 -,09 ,23 -,12 ,22

    ** semnificativ de 0,01

    Se remarc faptul c autorealizarea i varietatea coreleaz negativ cu economicul,n timp ce spiritul organizaional i spiritul practic coreleaz pozitiv cu economicul.Varietatea coreleaz pozitiv cu esteticul i orientarea ctre scop negativ.

    S.P.V. GZCorelaiile cu cele 10 trsturi de personalitate msurate de ctre inventarul de

    personalitate Temperament Guilford-Zimmerman (GZ) sunt reprezentate n tabloul demai jos:

    Tabelul 9Corelaiile ntre S.P.V. i GZ

    Scala P A V D O GActivitate -,10 ,27 -,08 ,09 -,06 -,09

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    13/18

    generalaConstrngere ,04 ,14 -,38** -,21 ,44** ,10Ascenden -,14 ,30 -,15 -,04 ,00 ,06Sociabilitate ,00 ,00 ,06 -,10 -,06 ,03Stabilitate

    emoional

    ,09 -,14 -,21 -,16 ,24 ,20

    Obiectivitate -,11 ,04 -,17 -,04 ,17 ,12Bunvoin -,13 -,03 -,13 -,17 ,34 ,17Meditaie -,08 ,31 -,37** -,10 ,17 ,23

    Relaiipersonale

    -,13 ,09 -,17 ,08 ,08 ,13

    Masculinitate -,18 ,26 -,01 ,13 -,19 ,01** semnificativ de 0,01

    Varietatea coreleaz negativ cu constngerea i meditaia. Spiritul de organizaiecoreleaz pozitiv cu constrngerea.

    Se observ o relativ independen ntre scalele celor 2 instrumente (3 corelaiisub 60 sunt semnificative la 0,01).

    G. Modele tipologice

    Autorul a construit un model tipologic pentru a rezuma raporturile ntre scalele dela S.P.V i:

    - pe de o parte alte variabile examinate prin anumite inventare:a. inventar de valori interpersonale (SIV) L.V.Gordon;b. inventar de personalitate (GPP-I) L.V.Gordon;

    c. prognoza muncii n mediu preferenial L.V.Gordon (WEPS);d. inventarul de valori (SV) Allport-Vernon-Lindzey;e. 16PF Cattell.- pe de alt parte, anumite variabile (expuse mai departe)msurate de

    inventarele de personalitate utilizate n SUA, cum ar fi:a. dogmatismul Rokeach;b. autoritarismul Adorno;c. machiavelismul Christie i Geis;d. conservatorismul Couch;e. anxietatea manifest Taylor;f. anomia Srole;

    g. consimmntul Couch i Keniston.

    Procedeul utilizat a fost de a pune mai nti n corelaie toate variabilele cu sumaobinut la spiritul organizaional i orientarea ctre un scop pentru a reprezentaorganizaia (OGV) i cu suma de note obinute la autorealizare i spiritul decizionalpentru a reprezenta competiia (ADP).

    Apoi, dac se iau n considerare cele dou criterii urmtoare:- corelaia pozitiv superioar la 0,20

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    14/18

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    15/18

    Fig. 3

    Caracteristicile negative asociate polului apropiatORGANIZARE (OGV)

    (-) independen(-) gndire original(-) ascenden(-) estetica

    ALEGERE (ADP) SECURITATE (PAD)(-) dependen (-) gndire original

    (-) circumspecie (-) comandament(-) autoritarism (-) independen(-) dogmatism(-) orientare economica

    FLUIDITATE (VOG)(-) conformism(-) circumspecie(-) responsabilitate

    (-) orientare birocratic(-) dogmatism(-) autoritarism(-) orientare economic

    H. AplicaiiSPV i SIV au acelai cmp de aplicaii. Cele dou chestionare trebuie s fie

    administrate; este preferabil pentru a asigura uniformitatea, s se nceap cu SIV.

    Selecie:

    Fiind rapid administrat, independent de funcionarea cognitiv, bine acceptat dectre subieci i coerent n raport cu valorile personale, SPV poate, cu titlu experimental,sa fie inclus n bateria de teste necesare n recrutarea de personal. nainte de a fi utilizat nvederea unei selecii este necesar recurgerea la teste de personalitate recunoscute.

    Evaluarea i orientarea profesional:

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    16/18

    Pentru o asemenea utilizare trebuie studiat profilul postului apoi verificatpertinena valorilor msurate. Rezultatele SPV trebuie s fie interpretate innd seama deinformaiile obinute, de biaisul altor teste.

    ConcluzieRezultatele la SPV furnizeaz informaii preioase cu privire la personalitatea

    clientului su. Trebuie s fie interpretate innd cont de informaiile obinute n alte pri,din contextul de studiu i obiectivul vizat. SPV nu face s apar caracteristicilemarginale, aa cum poate fi n cazul altor teste de personalitate; este posibil s se discuterezultatele cu clienii fr a le provoca nici anxietate, nici reacii defensive. Din aceastcauz, SPV poate fi considerat o bun intrare la subiect.

    CONVERSIA NOTELOR BRUTE N NOTE T(brbai N = 230)

    NOTE T

    Notebrute

    P A V D O G Notebrute

    32 90 3231 88 3130 102 78 75 86 75 3029 99 76 73 84 73 2928 96 74 72 78 82 70 2827 94 71 70 75 80 68 2726 91 69 68 73 78 66 2625 88 66 67 71 76 64 2524 86 64 65 69 74 62 2423 83 62 63 66 72 59 2322 80 59 62 64 70 57 22

    21 78 57 60 62 68 55 2120 75 54 59 60 66 53 2019 72 52 57 57 64 51 1918 69 49 55 55 62 49 1817 67 47 54 53 61 46 1716 64 45 52 50 59 44 1615 61 42 50 48 57 42 1514 59 40 49 46 55 40 14

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    17/18

    13 56 37 47 44 53 38 1312 53 35 46 41 51 36 1211 51 33 44 39 49 33 1110 48 30 42 37 47 31 109 45 28 41 34 75 29 9

    8 43 25 39 32 43 27 87 40 23 37 30 41 25 76 37 21 36 28 39 22 65 34 18 34 25 37 20 54 32 16 33 23 35 18 43 29 13 31 21 33 16 32 26 11 29 19 31 14 21 24 8 28 16 29 12 10 21 6 26 14 27 9 0

    CONVERSIA NOTELOR BRUTE N NOTE T(femei N = 220)

    Note T

    Notebrute

    P A V D O G Notebrute

    32 87 3231 85 31

    30 111 86 74 83 75 3029 108 83 72 82 73 2928 105 80 71 82 80 70 2827 102 77 69 79 78 68 2726 99 75 67 76 76 66 2625 96 72 66 74 74 64 2524 93 69 64 71 72 61 2423 90 67 62 69 70 59 2322 87 64 61 66 68 57 2221 84 61 59 63 66 55 2120 81 58 57 61 65 52 2019 78 56 56 58 63 50 1918 75 53 54 55 61 48 1817 72 50 52 53 59 45 1716 69 48 51 50 57 43 1615 66 45 49 47 55 41 1514 63 42 47 45 53 39 1413 60 39 45 42 51 36 13

  • 8/6/2019 6960811 Inventar de Valori Personale

    18/18

    12 57 37 44 40 49 34 1211 54 34 42 37 48 32 1110 50 31 40 34 46 30 109 47 29 39 32 44 27 98 44 26 37 29 42 25 8

    7 41 23 35 26 40 23 76 38 21 34 24 38 21 65 35 18 32 21 36 18 54 32 15 30 18 34 16 43 29 12 29 16 32 14 32 26 10 27 13 31 12 21 23 7 25 11 29 9 10 20 4 24 8 27 7 0