502401156 Proiect de Activitate Integrata Mici Da

20
Proiect de activitate integrată ,,Mici, dar hărnicuțe” Unitatea de învăţământ: Grădiniţa P.P.4 - Caransebeş Prof. înv.preșcolar: Socineanțu Maria Grupa: Mijlocie ,,Prichindeii isteți” Tema anuală: Cum este, a fost şi va fi pe pământ? Tema proiectului: ,,Primăvară dragă, bine ai sosit!” Subtema: ,,Hărnicia insectelor” Forma de realizare: Activitate integrată ADP + ALA1 + ADE (DS, DOS) + ALA2 Tipul de activitate: Consolidare de priceperi şi deprinderi Mijloc de realizare: Joc didactic, aplicaţie Durata: 1 zi SCOP: Dezvoltarea capacității de cunoaștere și înțelegere a mediului înconjurător, precum și stimularea curiozității pentru investigarea acestuia, consolidarea cunoștințelor despre tehnici de lucru necesare prelucrării materialelor în scopul realizării unor produse simple precum și aprofundarea cunoștințelor legate de insecte.

description

502401156 Proiect de Activitate Integrata Mici Da

Transcript of 502401156 Proiect de Activitate Integrata Mici Da

Proiect de activitate integrată,,Mici, dar hărnicuțe”

Unitatea de învăţământ: Grădiniţa P.P.4 - CaransebeşProf. înv.preșcolar: Socineanțu MariaGrupa: Mijlocie ,,Prichindeii isteți”Tema anuală: Cum este, a fost şi va fi pe pământ? Tema proiectului: ,,Primăvară dragă, bine ai sosit!” Subtema: ,,Hărnicia insectelor”Forma de realizare: Activitate integrată ADP + ALA1 + ADE (DS, DOS) + ALA2Tipul de activitate: Consolidare de priceperi şi deprinderiMijloc de realizare: Joc didactic, aplicaţieDurata: 1 zi

SCOP: Dezvoltarea capacității de cunoaștere și înțelegere a mediului înconjurător, precum și stimularea curiozității pentru

investigarea acestuia, consolidarea cunoștințelor despre tehnici de lucru necesare prelucrării materialelor în scopulrealizării unor produse simple precum și aprofundarea cunoștințelor legate de insecte.

ACTI VI TĂȚI DE ÎNVĂȚARE:

I. ACTIVITĂȚI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ (ADP):- Întâlnirea de dimineață: ,,De vorbă cu Zâna Fluturilor”

II. JOCURI ȘI ACTIVITĂȚI DIDACTICE ALESE (ALA1):- Artă: ,,Măști de insecte” - decorare;- Joc de masă: ,,Reconstituie imaginea – insecte”.

III. ACTIVITĂŢI PE DOMENII EXPERENŢIALE (ADE):- Fluturașii campioni (DS);- Insecte vesele (DOS).

IV. JOCURI ȘI ACTIVITĂȚI DIDACTICE ALESE (ALA2):- Joc distractiv: ,,Carnavalul insectelor”.

OBI ECTI VE URMĂRI TE:

ACTIVITĂȚI PE CENTRE DE INTERES:

Artă: ,,Măști de insecte” - decorare;Obiective operaționale:O1 - Să decoreze măștile de insecte;O2 - Să utilizeze corect instrumentele de lucru.

Materiale: măști din carton, creioane colorate, carioci.

Joc de masă: ,,Reconstituie imaginea – insecte”. Obiective operaționale:O3 - Să asambleze piesele jocului, reconstituind imaginea;

O4 - Să denumească insecta din imaginea reconstituită.Materiale: imagini împărțite în 4, coșulețe.

DOMENIUL ȘTIINȚE (DS):Categoria de activitate: Activitate matematicăTema activităţii: ,,Fluturașii campioni”Tipul activităţii: Consolidare Mijloc de realizare: Joc didactic Obiective de referinţă:R1 – să-și îmbogățească experiența senzorială, ca bază a cunoștințelor matematice referitoare la recunoașterea,denumirea obiectelor, cantitatea lor, clasificarea, constituirea de grupuri/mulțimi, pe baza unor însușiri comune; R2 – să numere de la 1 la 5, recunoscând grupele cu 1-5 obiecte și cifrele corespunzătoare;

Obiective operaţionale:O5 – să grupeze insecte de același fel;O6 – să alcătuiască grupe de 1, 2, 3, 4, 5 obiecte;O7 – să numere corect, în limitele 1-5, elementele grupei; O8 – să indice numărul corespunzător elementelor grupei; O9 – să realizeze coresondența de la 1 la 1, în limitele 1-5;O10 – să spună a câta insectă a zburat, în limitele 1-5.

SARCINA DIDACTICĂ: Formare de grupe cu elemente de același fel, realizarea corespondenței de la 1 la 1pentru a arăta că o grupă are mai multe sau mai puține obiecte decât altă grupă, sesizarea absenţei uneia dintre insecte.

REGULILE JOCULUI: Copiii împărţiţi în două echipe vor trebui să parcurgă mai multe probe. Probele vor consta în alcătuirea de grupe cu insecte de același fel, realizarea corespondenței de la 1 la 1pentru a arăta că o grupă are mai multe sau mai puține obiecte decât altă grupă, indicarea numărului corespunzător elementelor, sesizarea absenţei uneia dintre insecte.

ELEMENTE DE JOC: surpriza, închiderea şi deschiderea ochilor, aplauze, manipularea materialelor, utilizarea bulinelor colorate.

DOMENIUL OM ŞI SOCIETATE (DOS): Categoria de activitate: Activitate practică Tema activităţii: ,,Insecte harnice”Tipul activităţii: Consolidare de priceperi şi deprinderiMijloc de realizare: Confecție (lipire)Obiective de referinţă:R1 – să cunoască şi să utilizeze unelte simple de lucru pentru realizarea unei activităţi practice;R2 – să efectueze operaţii simple de lucru cu materiale din natură şi sintetice.

Obiective operaţionale:O11 – să denumească materialul de lucru;O12 – să utilizeze corect materialele puse la dispoziție pentru realizarea lucrării practice; O13 – să aplice prin lipire elementele lucrării practice;O14 – să asambleze corect elementele;O15 – să respecte ordinea etapelor de lucru în vederea realizării temei; O16 – să aprecieze corect lucrările realizate;O17 – să adopte o poziție corporală corectă în timpul desfășurării lucrării.

STRATEGII DIDACTICE:Metode şi procedee: conversaţia, explicaţia, observația, demonstraţia, exerciţiul, munca independentă, întrecerea, turulgaleriei.

Mijloace de învăţământ: ecusoane cu buburuze, albinuțe, fluturași, măști de insecte, creioane colorate, carioci, imagini cu insecte de reconstituit împărțite în patru, coșulețe, tabliță magnetică, cifre magnetice, jetoane cu insecte (cu magnet), fluturași din hârtie (mov și portocaliu) pentru echipe, coșulețe cu buline colorate, machetă de primăvară, lucrări model, lipici, role de carton, hârtie colorată (bucăți de hârtie colorată – părțile corpului insectelor: buburuze, albinuțe, fluturași), stimulente – cărticele cu insecte.

Forma de realizare: frontal, individual, pe grupe.

Rutine:-Sosirea copiilor, Întâlnirea de dimineață, plecarea copiilor.-Deprinderi de autonomie și igienice, spălatul, servirea mesei.-Exersarea deprinderii de lucru în echipă.

Tranziții:- ,,Fluturașul meu” - joc cu text și cânt realizat la trecerea de la Întâlnirea de dimineață activităţile desfăşurate la

centrele de interes;- ,,Albinița” – cântec intonat la trecerea de la activitățile pe centre de interes la activitatea matematică;- ,,Zburăm ca fluturașii” – joc de mișcare realizat la trecerea de la activitatea matematică la activitatea practică de la

măsuțe.

Bibliografie:- Curriculum pentru învăţămant preprimar (3-6/7 ani) 2008;- Cucos C., Pedagogie, Editura Polirom, Iaşi, 1996;- Breben S., Gongea E., Ruiu G., Fulga M., Metode interactive de grup-Ghid metodic, Editura Arves, 2002;- Preda V., Dumitrana M., Programa activitatilor instructive educative in gradinita de copii, Editura V&I Integral,

Bucuresti, 2000;- Revista Învățământul Preșcolar , Nr. ¾, Număr tematic – proiectare integrată, București, 2009.

Scenariul zilei:

Copiii primesc în piept ecusoane cu insecte: buburuză, fluturaș, albinuță.

Activitatea debutează cu Întâlnirea de dimineaţă.

Salutul de dimineață se realizează prin tehnica comunicării rotative. Copiii stau pe scăunele în semicerc. Salutul pornește de la educatoare și este continuat de toți copiii grupei, fiecare salutându-și colegul din partea dreaptă, adresându-i drept apelativ numele insectei din piept, de pe ecuson: ,,Bună dimineața, buburuză Alexia!” etc.

Atenţia copiilor se indreaptă spre Calendarul naturii. Sunt adresate următoarele întrebări: În ce zi a săptămânii suntem ? Cum este vremea astăzi? (dupa obţinerea raspunsului se aşează jetonul care indică vremea din ziua respectivă)Prezenţa.

Noutățile zilei: În sala de grupă va veni Zâna Fluturașilor, care ne va aduce un coșuleț cu diverse materiale pe care noi le vom utiliza în activitățile desfășurate. Zâna Fluturilor ne va spune că este suparată pentru că copiii nu ocrotesc insectele și nu știu foarte multe lucruri despre ele. Zâna își dorește ca copiii să se joace cu materialele aduse de ea, apoi ne roagă să îi confecționăm mai mulți prieteni cu care să se poată juca.

Zâna Fluturilor se retrage, cu promisiunea de a reveni la sfârșitul zilei, pentru a vedea cum au lucrat copiii, și pentru a se juca împreună.

Educatoarea menționează tema activității, mijlocul de realizare și obiectivele urmărite, într-un limbaj accesibilvârstei preșcolare.

Tranziţia către activităţile desfăşurate la centrele de interes se va realiza prin interpretarea jocului muzical,,Fluturașul meu”.

Sunt prezentate apoi centrele la care urmează să-şi desfăşoare activităţile. Le voi spune că astăzi am primit încoșuleț foarte multe materiale cu ajutorul cărora vom realiza activităţi interesante în legatură cu insectele. Împreună cu copiii vom trece pe la centrele de interes şi vom identifica materialele care le vom utiliza şi vom analiza modelul educatoarei.

La centrul de interes Joc de masă vom reconstitui imagini cu insecte.

La centrul de interes Artă vom decora măști de insecte. Lucrările realizate vor fi aşezate de către copii la locurile stabilite. Înainte de începerea lucrului se vor executa exerciţiile de încălzire a muşchilor mici ai mâinilor.

După desfăşurarea activităţilor pe centre, unde copiii îşi reactualizează cunoştiinţele despre insecte, copiii vor părăsi sala de grupă intonând cântecul ,,Albinița” şi executând mişcările sugerate de text.

La întoarcerea în sală, cântând acelaşi cântec, copiii vor fi pregătiţi pentru începerea jocului didactic.Copiii sunt împărțiți în două echipe: echipa ,,Fluturașilor mov” și echipa ,,Fluturașilor portocalii”. În fața copiilor,

pe panou, vor fi așezati doi fluturași din carton, unul mov și unul portocaliu. Pe o măsuță, în fața panoului, vor fi așezate două coșulețe, pentru fiecare fluturaș câte unul, precum și lipici solid.

Pe un panou magnetic vor fi așezate diverse jetoane cu insecte, cu flori, cifrele 1-5.Se explică tuturor copiilor regulile jocului didactic: ,,Bulinele fluturașului”: pe rând, copiii vor veni la panou și

vor rezolva diverse probe. Probele vor consta în alcătuirea de grupe cu insecte de același fel, indicarea numărului corespunzător elementelor, realizarea corespondenței de la 1 la 1pentru a arăta că o grupă are mai multe sau mai puține obiecte decât altă grupă, indicarea numărului corespunzător elementelor, sesizarea absenţei uneia dintre insecte.

Jocul se va complica: câte 2, 3 copiii din fiecare grupă va enunța cerințe pentru copii din grupa adversă.Pentru fiecare copil care a dat un răspuns corect, echipa va primi o bulină colorată pe fluturaș. Va căștiga echipa

care adună cele mai multe buline pe fluturaș.Tranziţia către activitatea practică la măsuțe se va face prin realizarea jocului de mișcare ,,Zburăm ca fluturașii”.

Copiii se vor grupa la măsuțe în funcție de insectele pe care le au în piept, pe ecuson, astfel: copiii cu ecuson albinuță se vor așeza la măsuța pe care e așezată o albinuță din carton, copiii cu buburuze merg la măsuța buburuzelor, iar copiii cu ecuson fluturaș la măsuța fluturasilor.

Se realizează intuirea materialului.Prezint copiilor o machetă de primăvară pe care noi vom așeza lucrările.Voi prezenta modelul.Voi explica, în același timp demonstrând modul de realizare al lucrării:

-Albinuțele: se aplică pe rola de carton galbenă fâșii de hârtie neagră, se lipește capul albinuței, apoi aripile.Buburuzele: se aplică pe rola neagră de carton capul buburuzei, aripile, apoi buline negre pe aripile buburuzei.- Fluturașii: se aplică pe rola colorată de carton capul fluturașului, aripile, apoi buline colorate pe aripile fluturașului.- Înainte de începerea lucrări propriu- zisă vom face câteva exercitii de încălzire a muşchilor mici ai mâinilor: spălămrufele, stoarcem rufele, scuturăm rufele, întindem rufele, batem palmele, plouă, morișca.

Activitatea se va desfășura pe fundal sonor – Vivaldi – Spring

- Realizarea propriu-zisă a lucrărilor de către copii, urmărind modelul dat.- Îi voi îndruma, stimulându- le încrederea în forţele proprii, încurajându-i dar şi ajutându-i acolo unde au nevoie.După expirarea timpului de lucru, se vor expune lucrările pe machetă şi se vor aprecia lucrările copiilor, prin metoda

Turul galeriei (toți copiii vor merge și vor vizualiza lucrările așezate pe machetă, în mijlocul clasei, își vor expune părerile, motivând).

Zâna Fluturilor se întoarce în sala de grupă. Voi face aprecieri finale, generale și individuale. Zâna Fluturașilor va împărți copiilor drept recompensă cărticele cu insecte.În încheiere, se va desfășura jocul distractiv: ,,Carnavalul insectelor”, în care vom utiliza măștile decorate în cadrul centrului Artă.

Etapelelecţiei

OB. OP.

Conţinut IntersubiectivitateaStrategii didactice

EvaluareMet.şiprocedee

Mij.de înv.

Tipul înv.

Org.înv.C G I

1.Organizareagrupei pentru activitate

- pregătirea grupeipentru activitate;

- ecusoane cu insecte

- Aerisesc sala de grupă;- Aranjez scăunelele în semicerc și măsuțele conform centrelor de interes propuse;- Pregătirea materialuluididactic;- Stabilirea liniştii şi ordinii necesare bunei desfăşurări a lecţiei;Copiii primesc ecusoane cu insecte (albinuțe, buburuze, fluturași)

Con

vers

ația

Ecu

soan

e

D I R IJA T

2.Captareaatenţiei

ADP:-Salutul

-Calendarul naturii

-Întâlnirea dedimineață:

,,De vorbă cu Zâna Fluturilor”- discuție cu Zâna Fluturilor

ADP:-Salutul se realizează prin tehnica comunicării rotative.-Se îndreaptă atenția cătreCalendarul naturii.-În sala de grupă va veni uninvitat – surpriză: Zâna Fluturilor, care ne aduce un coșuleț cu diverse materiale; C

onve

rsaț

ia

Coș

ule

ț

D I R IJ A T

Fro

nta

Cos

tum

de

flu

tura

ș

-Zâna Fluturilor este suparată pentru că voi, copiii, nu ocrotiți insectele și nu știți foarte multe lucruri despre ele. Zâna își dorește ca copiii să se joace cu materialele aduse de ea, apoi ne roagă să îi confecționăm mai mulți prieteni cu care să se poată juca.Zâna Fluturilor se retrage, cu promisiunea de a reveni la sfârșitul zilei, pentru a vedea cum au lucrat copiii, și pentru a se juca împreună.

Con

vers

ația

Exp

lica

ția

D I R IJ AT

3.Anunţareatemei și enunțareaobiectivelor

-enunțarea temeiactivității, mijlocul de realizare și obiectiveleurmărite

Educatoarea menționează temaactivității, mijlocul de realizareși obiectivele urmărite, într-un limbaj accesibil vârstei preșcolare.Tranziție: Fluturașul-joc muzical

Con

vers

ația

D IR IJ A T

4.Reactualiza-reacunoştinţelor

O1

O2

O3

O4

ALA1-Intuirea materialelor

-Joc de masă:,,Reconstituieimaginea” – insecte;

-Artă: ,,Măști de insecte” –decorare.

Se intuiesc materialele primiteși se prezintă activitatea de lafiecare centru de interes:-Joc de masă: Asamblați piesele,reconstituind imagini cu insecte;-Artă: Decorați măști de insecte. Copiii se grupează și lucrează lafiecare sector în funcție depreferințe.Educatoarea supraveghează și antrenează copiii la fiecarecentru de activitate, oferind șiexplicații suplimentare, acolounde este necesar.Tranziție: joc muzical,,Albinița”

Ob

serv

ația

Con

vers

ația

Exp

lica

ția

Exe

rciț

iul

Imag

ini c

u in

sect

e d

e re

con

stit

uit

Măș

ti d

e in

sect

e, c

ario

ci, c

reio

ane

D I R IJ AT

Eva

luar

ea p

rod

use

lor

acti

vită

ții

Eva

luar

e or

ală

5.Dirijareaînvăţării

O5

DS:

-explicarea regulilor jocului;

Copiii sunt așezați pe scăunele,în semicerc.Se explică tuturor copiilorregulile jocului didactic:,,Fluturașii campioni”.Pe rând, copiii, împărțiți în douăechipe, vor veni la panou și vor rezolva diverse probe. Probele vor consta în alcătuirea de grupe cu insecte de același fel, indicarea numărului corespunzător elementelor, realizarea corespondenței de la 1 la 1pentru a arăta că o grupă are mai multe sau mai puțineobiecte D

emon

stra

ția

Con

vers

atia

Exp

lica

tia

Jeto

ane

cu in

sect

eT

ăbli

ță m

agn

etic

ă D I R IJ AT

Eva

luar

ea c

omp

orta

men

tulu

i cop

iilo

r

O6

O7

O8

O9

O10

-executarea jocului demonstrativ;

-executarea jocului deprobă;

-executarea jocului propriu-zis;

decât altă grupă, indicareanumărului corespunzătorelementelor, sesizarea absenţeiuneia dintre insecte.Jocul se va complica: câțiva copii din fiecare echipă vorenunța cerințe pentru echipa adversă.Se execută jocul de probă. Educatoarea urmărește ca joculdidactic să fie executat de către toți copiii.Fiecare răspuns corect este răsplătit de către colegi cu aplauze, precum și cu o bulină colorată pe fluturaș.Tranziție: joc de mișcare:,,Zborul fluturașilor”.

Într

ecer

ea

Exe

rciț

iul

Coș

ule

țe c

u j

etoa

ne

Flu

tura

și

Jet

oan

e cu

cif

re

D I R IJ A T

Ap

reci

eri v

erb

ale

6.Asigurarea retenției și a transferului

O11

DOS:- anunţarea temei:,,Insecte vesele”

-prezentarea unei machete

Se anunță tema activitățiipractice:- Copii, pentru că tot am vorbit astăzi despre insecte, eu am pregătit pentru voi materiale din care noi vom confecționa insecte vesele.Prezint copiilor o machetă de primăvară pe care noi vom așezalucrările.Copiii se vor grupa în funcție de insectele pe care le au în piept, pe ecuson, astfel: copiii cu ecuson albinuță se vor așeza la

Con

vers

ația

Exp

lica

ția

Ob

serv

ația

Mac

het

ă d

e p

rim

ăvar

ă

Rol

e d

e ca

rton

lip

ici

Eva

luar

e cu

ren

tă c

onti

nu

ă

O12

-intuirea materialului

-prezentarea modelului

-explicarea și demonstrarea modului de lucru

-exerciții de încălzire a muşchilor mici ai mâinilor

măsuța pe care e așezată oalbinuță din carton, copiii cu buburuze merg la măsuțabuburuzelor, iar copiii cu ecusonfluturaș la măsuța fluturasilor. Se realizează intuirea

materialului- Ce aveţi pe măsuţe?- Cu ajutorul lor vom realiza insectele.-Voi prezenta modelul.Voi explica, în același timp

demonstrând modul de realizareal lucrării:Albinuțele: se aplică pe rola de carton galbenă fâșii de hârtie neagră, se lipește capulalbinuței, apoi aripile.-Buburuzele: se aplică pe rola neagră de carton capul buburuzei, aripile, apoi buline negre pe aripile buburuzei.- Fluturașii: se aplică pe rola colorată de carton capul fluturașului, aripile, apoi bulinecolorate pe aripile fluturașului. Înainte de începerea lucrăripropriu- zisă vom face câteva exerciții de încălzire a muşchilor mici ai mâinilor: spălăm rufele, stoarcem rufele, scuturăm rufele, întindem rufele, batem palmele,

Dem

onst

rați

a

E

xpli

cați

a

Lu

crăr

i mod

el

Lip

ici

Hâr

tie

colr

oată

D I RI J AT

D I R IJ A T

Eva

luar

ea p

rod

use

lor

acti

vită

ții

O13

O14

O15

O16

O17

-realizarea lucrărilor de către copii

-expunerea și aprecierea lucrărilor

plouă, morișca.- Se realizează lucrările de

către copii, urmărind modeluldat.Copiii vor lucra pe fundalul sonor Vivaldi, Spring.- Îi voi îndruma, stimulându- le

încrederea în forţele proprii, încurajându-i dar şi ajutându-i acolo unde au nevoie. Voi atrageatenția copiilor asupra poziției corpului în timpul activității.După expirarea timpului de

lucru, se vor expune lucrările pe machetă şi se vor aprecia lucrările copiilor, prin intermediul metodei Turul galeriei.Tranziție: ,,Înfloresc grădinile”.

Exe

rciț

iul M

un

ca

ind

epen

den

tă T

uru

l ga

leri

ei

Mac

het

ă d

e p

rim

ăvar

ă

D I RI J AT

D I R IJ AT

Eva

luar

ea p

rosu

selo

r ac

tivi

tăți

i

7.Evaluarea șiîncheiereaactivităţii O16

-Întoarcerea ZâneiFluturilor

-Aprecieri finale,generale și individuale-oferirea de recompense:,,Cărticica mea cu insecte”

- Desfășurarea jocului distractiv: ,,Carnavalul insectelor”

Zâna Fluturilor se întoarce însala de grupă. Voi face aprecieri finale, generale și individuale. Zâna Fluturașilor va împărți copiilor drept recompensăcărticele cu insecte de colorat, pe care ei le vor colora înactivitățile de după-amiază. În încheiere, se va desfășura jocul distractiv: ,,Carnavalul insectelor”, în care vom utiliza măștile decorate în cadrulcentrului Artă.

Con

vers

ația

Căr

tice

le c

u in

sect

e

D I R IJA T

Eva

luar

e fi

nal

ă fr

onta

Ap

reci

eri v

erb

ale

Rec

omp

ense