49351735-referat-leica-1200.pdf

9
Masuratori topografice pe o suprafata O masuratoare topografica trebuie realizata pe o suprafata. Datorita copacilor, vegetatiei si specificului locului, o statie totala este mai indicat a fi folosita decit un receptor RTK, pentru masurarea detaliilor. De asemenea nu snt puncte de control pe suprafata astfel incit statia totala sa fie instalata deasupra lor. De altfel exista o statie de referinta la o distanta de 40km care transmite date utilizate de receptoarele rover RTK. Metoda conventionala Masoara o serie de puncte de control in jurul suprafetei de masura utilizind echipament GPS standard. Transfera coordonatele in statia totala. Stai pe punctele de control cu statia totala, orienteaza-te catre alte puncte de control, si masoara detaliile. Punctele trebuie masurate de 2 ori, o data cu GPS-ul si o data cu statia totala. Sunt necesare 2 seturi de echipament. Metoda SmartStation Instaleaza SmartStation unde este convenabil si unde ai deschidere catre cer. La primul punct P1 determina pozitia utilizind RTK. Orienteaza-te catre al doilea punct P2 care va fi folosit, dar care nu are coordonate cunoscute. Masoara detaliile din P1. Instaleaza aparatul pe P2 si determina pozitia cu ajutorul RTK . O data ce directia P1-P2 este cunoscuta , SmartStation va transforma automat coordonatele punctelor masurate din P1. Orienteaza-te catre P1 si masoara detaliile din P2. Continuati in acest mod. Avantaje • Puncte de control stabilite unde ai nevoie cu ajutorul RTK • Puncte ocupate o singura data • Este necesara doar SmartStation • Doar o echipa este necesara . • Transformarile facute automat in SmartStation. • The survey takes less time. P2 poate fi un punct standard de control, ale carui coordonate sunt cunoscute si memorate in SmartStation. P2 poate fi un punct care a fost masurat cu SmartStation si ale carui coordonate au fost determinate cu RTK. Cind utilizezi aceasta metoda , coordonatele pozitiei (E, N) si inaltimea (H) sunt determinate de RTK. Orientarea catre un punct cunoscut (BS Point) • Orientarea catre unul sau mai multe puncte cunoscute si transferarea inaltimii acestora (Ori & Ht Transfr) • Orientarea catre un punct ale carui coordonate nu sunt inca cunoscuteing (Set Azimuth) RTK determina coordonatele si inaltimea punctului pe care este instalat SmartStation. Cercul orizontal terbuie setat prin orientarea catre alt punct (sau puncte) Punctul utilizat trebuie sa fie sufficient de departe pentru a avea o buna orientare. Exista trei moduri in care orientarea poate fi executata: 1

Transcript of 49351735-referat-leica-1200.pdf

Page 1: 49351735-referat-leica-1200.pdf

Masuratori topografice pe o suprafata

O masuratoare topografica trebuie realizata pe o suprafata. Datorita copacilor, vegetatiei si specificului locului, o statie totala este mai indicat a fi folosita decit un receptor RTK, pentru masurarea detaliilor. De asemenea nu snt puncte de control pe suprafata astfel incit statia totala sa fie instalata deasupra lor. De altfel exista o statie de referinta la o distanta de 40km care transmite date utilizate de receptoarele rover RTK.

Metoda conventionala

Masoara o serie de puncte de control in jurul suprafetei de masura utilizind echipament GPS standard. Transfera coordonatele in statia totala. Stai pe punctele de control cu statia totala, orienteaza-te catre alte puncte de control, si masoara detaliile. Punctele trebuie masurate de 2 ori, o data cu GPS-ul si o data cu statia totala. Sunt necesare 2 seturi de echipament.

Metoda SmartStation

Instaleaza SmartStation unde este convenabil si unde ai deschidere catre cer. La primul punct P1 determina pozitia utilizind RTK. Orienteaza-te catre al doilea punct P2 care va fi folosit, dar care nu are coordonate cunoscute. Masoara detaliile din P1. Instaleaza aparatul pe P2 si determina pozitia cu ajutorul RTK . O data ce directia P1-P2 este cunoscuta , SmartStation va transforma automat coordonatele punctelor masurate din P1. Orienteaza-te catre P1 si masoara detaliile din P2. Continuati in acest mod.

Avantaje • Puncte de control stabilite unde ai nevoie cu ajutorul RTK • Puncte ocupate o singura data • Este necesara doar SmartStation • Doar o echipa este necesara . • Transformarile facute automat in SmartStation. • The survey takes less time. P2 poate fi un punct standard de control, ale carui coordonate sunt cunoscute si memorate in SmartStation. P2 poate fi un punct care a fost masurat cu SmartStation si ale carui coordonate au fost determinate cu RTK. Cind utilizezi aceasta metoda , coordonatele pozitiei (E, N) si inaltimea (H) sunt determinate de RTK.

Orientarea catre un punct cunoscut (BS Point)

• Orientarea catre unul sau mai multe puncte cunoscute si transferarea inaltimii acestora (Ori & Ht Transfr) • Orientarea catre un punct ale carui coordonate nu sunt inca cunoscuteing (Set Azimuth) RTK determina coordonatele si inaltimea punctului pe care este instalat SmartStation. Cercul orizontal terbuie setat prin orientarea catre alt punct (sau puncte) Punctul utilizat trebuie sa fie sufficient de departe pentru a avea o buna orientare. Exista trei moduri in care orientarea poate fi executata:

1

Page 2: 49351735-referat-leica-1200.pdf

• Orientarea catre un punct cunoscut (cunoscut ca BS Point) Instaleaza SmartStation in punctul P1. Determina pozitia lui P1 cu RTK. Vizeaza al doilea punct P2, ale carui coordonate sunt cunoscute si introduse in SmartStation. SmartStation calculeaza perechea P1>P2 si seteaza citirea cercului orizontal. Acum poti sa masori unghiuri si distante, si sa trasezi cu SmartStation.

RTK, faza diferentiala

Receptoarele dubla frecventa proiectate pentru topgrafi, masoara faza si codul atit pe L1 cit si pe L2. Masuratorile diferentei de faza fiind foarte precise, se pot optine precizii de pozitionare foarte mari. Receptorul referinta transmite masuratorile sale de faza si cod catre receptorul mobil. Receptorul mobil utilizeaza masuratorile de faza si cod de la receptorul referinta, impreuna cu propriile sale masuratori de faza si cod si calculeaza pozitia relativa la receptorul referinta. Cu masuratorile de faza si cod de pe L1 si L2 de la cel putin 5 sateliti un receptor rover (mobil) RTK va calcula pozitia RTK(faza diferentiala) cu o precizie de la 1cm la 5 cm. Erorile mentionate mai devreme pot fi reduse si precizia de pozitionare marita daca masuratorile sunt preluate simultan de 2 receptoare si differentiate. Aceasta se numeste GPS diferential. Un receptor este instalat pe un punct cunoscut si este denumit referinta iar un alt receptor este mobil si este denumit rover. Pozitia receptorului rover este obtinuta relative la pozitia referintei. Toate tehnicile de precizie sunt bazate pe GPS diferential.

DGPS, cod diferential

Receptorul referinta transmite masuratorile de cod la rover. Receptorul rover utilizeaza masuratorile de cod de la referinta impreuna cu propriile masuratori de cod si calculeaza pozitia relative la pozitia referintei. Masuratorile de cod de la 4 sateliti sunt necesare. Cu receptoare de buna calitate, DGPS (differential code) poate ajunge la precizii intre 30cm si 1m.

Coordonatele GPS sunt in sistem WGS84 Acesta este un sistem de coordonate cartezian tri-dimensional cu centrul in centrul Pamintului. Coordonatele. WGS84 sunt date ca coordonate carteziene X, Y, Z sau latitudine, longitudine si inaltime (deasupra elipsoidului WGS84 ).

O statie totala lucreaza in coordonate pe caroiaj. Coordonatele sunt Est, Nord si Inaltime. Pentru detalii privind determinarea sistemelor de coordonate cititi TPS1200 Technical Reference Manual. Daca sistemul de coordonate necesar nu a fost introdus, trebuie sa-l determini si sa-l introduci. Daca te duci intr-o alta regiune sau tara care are un system de coordonate diferit, trebuie sa-l determini si sa-l introduce. In cele mai multe cazuri, suportul ethnic din firma dvs. a introdus un system de coordonate in SmartStation pentru regiunea sau tara in care lucrati. SmartStation utilizeaza sistemul de coordonate si transforma coordonatele RTK WGS84 instantaneu in coordonate N, E, H . Poti masura si trasa imediat cu statia totala.

2

Page 3: 49351735-referat-leica-1200.pdf

SmartStation isi determina pozitia la precizie centimetrica utilizind RTK. Inainte de a utiliza aceasta pozitie pentru masurarea cu statia totala , coordonatele RTK WGS84 trebuie convertite in sistemul utilizat de statia totala – Est, Nord si Inaltime Algoritmii SmartStation RTK sunt optimizati pentru modul de lucru static si vor calcula pozitia la o distanta de 50 km de statia de referinta in conditii favorabile. Precizia RTK este de 10mm + 1ppm si este mentinuta chiar la raza de lucru maxima. Raza de lucru RTK pentru un receptor RTK rover este uzual apreciata la 30km in conditii favorabile. Precizia RTK este de aproximativ 10mm + 1ppm.

Diferite erori, in special cele datorate ionosferei, troposferei, si orbitei satelitilor, afecteaza semnalele satelitilor si datele receptionate. Daca receptorul mobil este aproape de referinta, erorile vor fi similare atit la rover cit si la referinta, si vor fi eliminate datorita tehnicii RTK diferential. Cresterea distantei dintre rover si referinta va duce la cresterea dificultatii de eliminare a erorilor. Astfel, o data cu crestera distantei se va ajunge la imposibilitatea calcularii pozitiei cu precizie centimetrica.

Deorece troposfera si ionosfera variaza de la zi la zi si de la an la an, este imposibil sa specificam cu exactitate raza maxima de lucru a aparatului. Raza de lucru va fi mai mare in racoarea noptii decit in caldura zilei. Raza de lucru are tendinta sa fi mai mare la latitudini apropiate de ecuator.

O valoare maxima pentru factorul de calitate CQ poate fi specificata in setul de configurare. Daca valoarea este depasita, va aparea un mesaj atunci cind incercati sa memorati coordonatele calculate.

Daca setati o valoare maxima pentru CQ de 0.05m, veti fi sigur ca vor fi acceptate si memorate doar pozitiile calculate in mod RTK cu precizie centimetrica.

Pentru informatii aditionale pentru pozitionare si calitate, selecteaza iconita pozitionare . Va apare ecranul pentru modul pozitionare. Daca numai 4 sateliti sunt utilizati , sau daca distanta este prea mare, sau conditiile ionosferice nu sunt propice, SmartStation va calcula numai pozitia in modul pozitionare cu cod diferential .

RTK este extreme de fiabil. Daca SmartStation este configurat corect, el receptioneaza date de la statia de referinta, si instalat in cimp deschis, RTK nu va da gres. Iconita care indica tipul pozitionarii si indicatorul calitatii coordonatelor iti vor arata tipul pozitionarii. Daca nu exista comunicatie intre refrinta si SmartStation, sageata care indica comunicatia nu se va misca sau clipi. Daca SmartStation nu receptoneaza date de la referinta, isipoate calcula pozitia doar in modul “navigare”. Modul “Navigare pozitie” CQ indicator calitate- intre 3m si 20m Tipul pozitionarii si indicatorul de calitate al coordonatelor DGPS Pozitionare Cod Diferential CQ indicator calitate – intre 0.3m si 2m Daca 5 sau mai multi sateliti sunt folositi, si daca distanta la referinta nu este prea mare, SmartStation va calcula pozitia RTK. Acesta va fi cazul cel mai uzual. Pozitionare RTK CQ indicator calitate. intre- 0.01 si 0.05m Cele 2 bife indica ca SmartCheck calculeaza pozitia independent pentru a se asigura ca pozitionarea RTK este corecta.

3

Page 4: 49351735-referat-leica-1200.pdf

Program pentru masurarea unghiuri si distante, de ex. ptr utilizarea SmartStation ca statie totala. Programul nu este utilizat cin determinam pozitia SmartStation cu ajutorul RTK.

Un tur rapid al SmartStation

Porneste aparatul. Suportul tehnic, probabil a definit un sistem de coordonate pentru locatia in carte iti desfasori activitatea. Daca nu, trebuie sa determini sistemul de coordonate necesar.

GPS Survey Ai nevoie doar de GPS Survey daca trebuie sa determini un sistem de

coordonate. Foloseeste GPS Survey ca sa detyermini coordonatele WGS84 ale punctelor de control care au coordonate E, N, H. Dupa aceea detrmina sistemul de coordonate.

Determinarea Sistemului de coordonate

Cum a fost explicat in 9.3, SmartStation are nevoie de un sistem de coordonate pentru locul in care lucrezi.SmartStation foloseste sistemul de coordonate ca sa transforme coordonmateleRTK WGS84 in coordonate N, E, H. Daca sistemul de coordonate necesar nu a fost definit, foflositi programul Determine Coordinate System.

Setup

Setup este programul pe care il folosesti cind instalezi SmartStation, determini pozitia cu RTK, si orientezi cercul orizontal. Dupa terminarea programului Setup, selectati unul din celelalte programe si utilizati SmartStation pentru masuratori de unghiuri si distante, sau pentru trasare. Select Programs to view SmartStation's on-board programs. The only programs applicable to RTK are:

4

Page 5: 49351735-referat-leica-1200.pdf

02 Setup 05 Determine Coordinate System 07 GPS Survey Toate celelalte programe sunt pentru masuratorile si aplicatiile statiei totale. Ele nu sunt descrise in aceasta carte.

Cum a fost explicat mai devreme: Urmatoarele trebuie luate in considerare cind determini pozitia SmartStation cu ajutorul RTK: 1 Jobs 2 Data 4 Coordinate Systems 5 Configuration Sets Aceasta este pentru managementul datelor. • Trebuie creat un set de configurare inainte ca SmartStation sa fie utilizat. • Un sistem de coordonate trebuie definit inainte de utilizarea RTK.

Satellite Settings: To Pentru setarea unghiului de taiere a vizibilitatii deasupra orizontului. De obicei 10°.

5

Page 6: 49351735-referat-leica-1200.pdf

Local Time Zone: Pentru setarea zonei orare . Quality Control Settings: Pentru setarea limitelor pozitiei. Urmatoarele setari sunt de obicei cele adecvate. Acestea va vor asigura ca numai pozitiile RTK sunt acceptate si memorate. Real-Time Mode: Iti da posibilitatea sa accesezi modul rover, tipul de date, portul, tipul de comunicatii, receptorul referinta, etc. Aceste setari sunt importante. RTK va functiona doar daca ele sunt corecte. Point Occupation Settings: Poti sa setezi diferite optiuni pentru masurarea punctelor. Nu sunt importante pentru determinarea pozitiei SmartStation cu RTK. Dupa utilizarea un timp a SmartStation, este mosibil ca nevoile tale sa se schimbe. Tu poti avea diferite tipuri de lucrari, sa te duci in noi locatii cu diferite statii de referinta sau sa folosesti diferite moduri de comunicare. In acest caza tu poti schimba sau modifica setul de cofigurare folosind Config. Setarile pe care vrei sa le schimbi pentru RTK pot fi accesate prin Config > SmartStation. SmartStation are nevoie de un set de configurare. Daca un set de configurare a fost definit, nu trebuie sa folosesti Config.

exercitiu pentru a instala SmartStation, determinarea coordonatelor cu RTK, si setarea cercului prin orientarea la un punct cunoscut. Cea mai usoara cale ca sa inveti cum sa lucrezi cu SmartStation si sa determini pozitia utilizind RTK este sa urmezi acest exercitiu. Un sistem de coordonate(9.3), un set de configurarea(9.4) si un job trebuie definite. Sistemul de coordonate trebuie sa fie pentru locatia in care lucrezi. Setul de configurare trebuie sa includa setarile corecte pentru statia de referinta (9.1) si pentru legatura de comunicatii(9.2) pe care o vei utiliza. In urmatorul exemplu: • Sistemul de coordonate este denumit MY COORD SYSTEM. • Setul de configurare este denumit MY CONFIG SET. • The job is called MY JOB. Exercitiul Instaleaza SmartStation in cimp deschis cu vedere la cer si de unde poti vedea un punct cu coordonate cunoscute. Punctul va fi folosit pentru orientare. Selecteaza sistemul de coordonate: Manage > Coordinate systems > CONT > Select your coordinate system > CONT. Acesta va fi acum sistemul decoordonate activ. Data Introdu Point id., Est, Nord, Height (Inaltime), pentru punctul pe care il vei folosi pentru orientare in jobul pe care l-ai creat Manage > Data > List of points > NEW > Input Point Id, E/ing, N/ing, Ht > STORE Termina setup-ul SmartStation si determina coordonatele cu RTK Selecteaza Programs si apoi Setup. Apare ecranul Station Setup Begin .

6

Page 7: 49351735-referat-leica-1200.pdf

Selecteaza job-ul: MY JOB Este afisat sistemul tau de coordonate: MY COORD SYSTEM Lista de coduri Codelist: ignore = none Selecteaza Config Set: MY CONFIG SET Reflector: Leica Circ Prism Add Constant 0.0mm Apasa CONT. Apare ecranul Station Setup.

Selecteaza fixpoint Job: MY JOB Selecteaza method: Known BS Selecteaza Station Coord: From GPS Introduce-ti station Id: e.g. PT A1 Introduce-ti instrument Ht: e.g. 1.587m Current scale: accept, 1.000000 Apasa CONT. Apare Ecranul New Station Point

7

Page 8: 49351735-referat-leica-1200.pdf

SmartAntenna va fi pornita automat. • Daca este utilizat un modem radio, va fi pornit automat. • Daca este utilizat un telefon, trebuie sa formati numarul statiei de referinta. • Iconitele apar in partea de sus a ecranului.

Asteptati pina cind iconita de pozitie indica conitele indica: • Tipul pozitionarii • Numarul de sateliti vizibili • Numarul de sateliti folositi de SmartStation. • Legatura de comunicatii, radio sau telefon. Sageata cloipeste/se misca pe masura ce datele sunt receptionate de la referinta Asteapta citeva secunde pina cind pozitia few RTK este calculata. Apoi apasa STOP

Si dupa aceea apasa STORE. Coordonatele punctului PT A1 peste care este instalata SmartStation sunt memorate in MY JOB.

SmartStation este un nou sistem de masura, revolutionar, care combina performanta unei statii totale TPS1200 cu puterea unui receptor GPS RTK. Cu SmartStation nu trebuie sa-ti faci griji despre punctele de control, drumuiri si retro-intersectii. Instaleaza aparatul unde iti convine, si lasa SmartAntenna sa faca restul.

8

Page 9: 49351735-referat-leica-1200.pdf

RTK determina pozitia cu precizie centimetrica, pentru citeva secunde, la o distanta de pina la 50km sau mai mult de statia de referinta. Sistemul de coordonate din aparat transforma coordonatele WGS84 instantaneu, in coordonatele necesare. Cu SmartStation esti gata de lucru in cel mai scurt timp posibil. Determina pozitia cu RTK, orienteaza-te catre un punct adecvat si apoi masoara si traseaza cu statia totala.

SmartStation – un nou mod de a masura

SmartStation este versatila si poate face fata oricarui tip de lucrare. Masuratorile sunt usoare si rapidei doar citeva instalri sunt necesare. SmartStation salveaza timp si bani, si creste productivitatea si profitul. Toate statiile totale TPS1200 pot fi convertite la SmartStation. Cu designul modular al SmartStation poti utiliza echipamentul asa cum iti place, intr-o maniera mai productiva. Foloseste SmartStation cu TPS si GPS impreuna unde nu exista puncte de control disponibile. Odata ce SmartStation este precis pozitionata, scoate SmartAntenna, monteaz-o pe un baston si foloseste-o cu controlerul RX1210 ca un receptor RTK rover. Utilizarea lui SmartStation este foarte flexibila.

9