47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

24
ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

Transcript of 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Page 1: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

Page 2: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

POVESTEA MEAPE STRĂZILE TIMIȘOAREI

________________________________________________________

“Contrar opiniei multor oameni, liderii nu se nasc. Liderii sunt făcuţi, educaţi şi sunt făcuţi astfel prin efort şi multă muncă.”

(Vince Lombardi)________________________________________________________

Până la vârsta de șapte ani am crescut la bunicii mei. Bunica mea era super protectivă şi nu mă lăsa nici măcar să ies afară din casă, să mă joc cu ceilalţi copii − pentru că afară “sunt microbi”… Am crescut între cărţi, cântând la pian zilnic câte o oră sau două, ieşeam la plimbări cu bunicul meu, plimbări care sunt cea mai frumoasă amintire a mea din copilărie. La vârsta de șapte ani m-am mutat într-un alt cartier al Timisoarei, la pă-rinţii mei. Era un cartier mărginaş, cu mult praf pentru că era în construcţie. Erau multe şanţuri prin care se trăgeau ţevi de apă şi cabluri. Maică-mea făcea naveta într-un sat unde era învăţătoare iar taică-meu era acasă doar în weekend-uri pentru că lucra în afara oraşului pe un câmp petrolier. De la copilul supraprotejat care era şters şi la fund de către bunică–sa, care era obişnuit să i se pună totul pe masă, să fie spălat şi îngrijit fără să mişte un de-get, să nu îi lipsească nimic, am trecut brusc într-o altă lume. Era chiar în preajma revoluţiei. Nici vorbă de televiziune prin cablu, internet sau alte modalităţi de petrecere a timpului liber. Aveam doar două lucruri de făcut: să citesc şi să ies afară pe stradă. În anii aceia am descoperit de fapt lumea − nu cea ideală, fără “microbi”, pe care mi-o prezentase bunica mea, ci lumea reală. O lume în care era mizerie, lipsuri şi, cel mai important, alţi copii. Şi nu erau copii ca mine, crescuţi cu pian acasă şi între cărţi. Erau copii din familii sărace, dezbinate, cu unul sau ambii părinţi alcoolici. Credeam că sunt foarte diferit de ei însă timpul avea să îmi arate cât de mult ne asemănam. Părinţii mei divorţau când eu împlineam 9 ani. Taică-meu avea o problemă cu alcoolul iar maică-mea cu nervozitatea excesivă. După divorţ taică-meu a fost nevoit să doarmă pe străzi pentru că pierdea apartamentul şi maică-mea nu îi mai deschidea uşa. Era în perioada imediat după

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

1

Page 3: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

revoluţie, când sărăcia era maximă şi românii nu îşi dădeau seama că sunt liberi pentru prima oară în viaţa lor. Și eu şi maică-mea trăiam din salariul ei de învăţătoare care era foarte mic. Pe de altă parte, din momentul în care am început clasa a cincea şi până am trecut într-a noua, am trăit constant sub teroare. Taică-meu se îmbăta şi venea să facă scandal. De câteva ori a spart uşa, de multe ori stătea şi dormea pe bancă în faţa blocului ca să o aştepte pe maică-mea când pleca la lucru. Singurul meu ajutor erau bunicii, unde mergeam să mănânc prânzul după şcoală. Am făcut asta toată viaţa mea, până în decembrie 2009 când bunica mea a murit, la 4 ani după moartea bunicului meu. Toată viaţa mea am mers de 4 ori pe săptămână la bunica să mănânc prânzul. Până pe la vârsta de 25 de ani a fost şi de nevoie, după aceea mai mult ca să socializez cu bunica mea. În afară de acest ajutor, nu ţin minte să fii avut vreodată bani până pe la 26 de ani. Sărăcia însă are avantajele ei. Ca să ai un punct de referinţă, când scriu aceste rânduri am 29 de ani şi suntem în dată de 14 martie 2010. Practic, tot ce am făcut în prima treime a vieţii mele a fost fără bani. În clasa a noua zbieram la maică-mea să vândă pământul ce îl aveam în celălalt capăt al oraşului. Eram foarte sărac şi era în perioada când aş fi vrut să am şi eu bani să îmi iau o pereche de pantofi, nişte haine. Începea adolescența şi începea jocul iubirii. Simţeam nevoia să mă îmbrac şi eu frumos însă nu aveam nicio resursă.

Etapa 1: acomodarea cu viaţă de cartier Între vârsta de 11 şi 19 ani, am crescut practic pe străzi. Fără un tată prezent în viaţa mea, cu o mamă care se zbătea să aducă bani acasă cât să plătim între-ţinerea şi să avem ce mânca, eu eram sărac şi liber în acelaşi timp. Situaţia nu era deloc schimbată pentru ceilalţi copii şi tineri de vârsta mea din cartier. Din cauza sărăciei, nu am avut nici cablu la televizor la 10 ani după ce toată lumea avea şi îmi era ruşine să chem pe cineva acasă la mine din cauză că eram prea sărac. Nicio fată şi niciun prieten nu a călcat pe la mine până după vârsta de 20 de ani. Nu aveam nici calculator. Primul meu calculator l-am avut la 22 de ani. Aşadar, între vârsta de 11 şi 19 ani, am avut minunatul privilegiu de a cu-noaşte fiinţa umană în cea mai mare mizerie a ei. Când mă plictiseam de citit în casă, îmi rămânea doar un singur lucru de făcut: să ies pe stradă. Pe stradă era o mică junglă. Pe străzile învecinate era o trupă condusă de trei fraţi. Aceşti trei fraţi erau “fraţii Chişto”, pentru că toţi erau mici de înălţime. Habar nu aveam ce înseamnă alfa pe atunci, însă fraţii chişto erau liderii alfa ai haitei lor. Doi dintre ei făcuseră puşcărie. Erau foarte respectaţi de ceilalţi membrii ai grupu-lui. În acest grup erau cam 30 de copii şi tineri, toţi cam din aceeaşi pătură socială. Săraci şi căliţi de greutăţile vieţii.

PERA NOVACOVICI

2

Page 4: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Ani de zile când veneam de la şcoală începea să îmi bată inima mai tare. Mă gândeam pe ce străzi să o iau ca să nu dau de careva din trupa lui “Chişto”. De mul-te ori aveam noroc. Uneori nu aveam. Când nu aveam noroc, se întâmpla să fiu văzut de la distanţă şi chemat pe un ton autoritar: “Vino’ncoa”. Dialogul era ceva de genul: “Ai o ţigară?” “Nu am, că nu fumez.” “Nu te-am întrebat dacă fumezi. Ai bani la tine?” “Nu am”. “Hai să te controlez”. Urma o percheziţie în care îmi erau luate orice obiecte sau mărunţiş aveam la mine. Întâlnirea se finaliza cu: “Data viitoare când ne întâlnim te prezinţi cu bani, altfel te rup în bătaie, ai înţeles?” “Da, am înţeles.” Astea erau genul de întâlniri “light” la care scăpai doar cu o percheziţie şi nişte ameninţări. Erau şi alt gen de întâlniri. Una pe care o ţin minte în mod special. Mergeam pe stradă şi la un moment dat mă opreşte un grup de trei. Urmează dialo-gul clasic cu “Ai ţigări? Ai bani?” La un moment dat trec alţi patru sau cinci, pe bi-ciclete, prieteni cu cei trei. La care unul din cei care mă abordase zbiară la cei de pe bicicletă: “Băă, ăsta te-a înjurat de mamă!” Probabil era foarte distractiv pentru ei. Cei de pe bicicletă îşi trântesc bicicle-tele pe jos şi sar direct pe mine înainte să apuc să spun ceva. Pumni şi picioare din toate părţile. Tot ce pot să fac este să mă ghemuiesc la pământ, să îmi acopăr capul şi fața şi să sper că nu o să am răni grave. Prăfuit şi bătut, mă ridic şi sunt lăsat să plec. Membrii găştii erau fericiţi pen-tru că şi-au vărsat frustrările din ziua aia. Eu mergeam acasă, mă spălam şi mă gândeam cu groază că mâine va trebui să plec din nou la şcoală. Nu eram puternic fizic, nu aveam trupă de prieteni, nu aveam bani, nu aveam tată, nu aveam nimic. Pot să spun că am pornit în acest drum al vieţii, în acel cartier, nu ca ultimul om din haită pentru că nu făceam parte din nicio haită. Eram hărţuit constant şi teroarea psihică în care trăiam era mult mai puternică decât bătăile aleatoare pe care le primeam. Au trecut câţiva ani. Nu mai eram copilul bunicii, cult şi civilizat. Aveam cei șapte ani de acasă şi note bune la şcoală însă astea contau prea puţin pe stradă. Nu puteam să îmi iau nici pantofi noi, nici o şapcă nouă pentru că nu aş fi putut să ră-mân cu ea mai multe de două zile. Ţin minte când mi-am cumpărat o şapcă nouă, o purtam cu foarte mare mân-drie la şcoală şi o băgam în sân când ajungeam la mine în cartier pentru că, dacă eram văzut cu ea, eram sărit din ea instant. Asta a fost etapa 1, acomodarea cu viaţă de cartier.

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

3

Page 5: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Etapa 2: adaptarea şi participarea activă Nu ne-am împrietenit niciodată cu adevărat cu haita asta de 30 de oameni a lui Chişto, însă pentru că ne vedeam practic zilnic, am început să socializăm cât de cât. Avantajul meu major a fost că eram cel mai bun prieten al lui Sârbu, iar Sâr-bu, când a împlinit 18 ani, conducea maşina. Maşina însemna că puteai să mergi sâmbătă seara la discotecile din satele din apropierea Timişorii. Din trupa lui Chişto nu mai rămăseseră mulţi. Din cauza sărăciei unii s-au mutat la sat, alţii au ajuns la puşcărie. Cei care au rămas trăiau făcând “combina-ţii”. Până atunci, cunoscusem ce înseamnă puterea haitei. Nu puteai să te atingi de niciunul din oamenii din trupa lui Chişto pentru că veneau toţi peste tine. Acum eram într-un fel “prieteni” şi, deşi nu mă înghiţeau, mă tolerau în preaj-ma lor pentru că Sârbu, prietenul meu, avea maşină. Evident pe Sârbu îl respectau mult mai mult decât pe mine, însă eu îmi acceptam statutul în noul grup. Umblam împreună prin discoteci de la sate, ne băteam, beam, dansam şi ne luam de toată lumea. Tot timpul se întâmpla ceva demn de povestit în toată săptă-mâna ce urma. Jucam poker pe bani în scări de bloc, păcăleam vânzătorii de la ma-gazine să ne dea marfă pe datorie şi nu mai plăteam niciodată iar strategiile de pă-călire a celui de lângă tine au ajuns la rang de artă. Ţin minte că era la modă să găseşti o persoană cu un telefon scump, să cum-peri unul stricat care arăta la fel şi să îi spui individului cu telefonul nou să ţi-l dea puţin că mergi la toaletă şi vrei să te joci la el, apoi schimbai feţele la telefon şi îi dădeai înapoi tipului telefonul cu faţa de la telefonul bun şi cu interiorul stricat pe care îl aveai asupra ta. Ajunsesem practic la apogeul carierei mele de vagabond. Ui-tasem toate lucrurile frumoase pe care le-am învăţat în cei “șapte ani de acasă”. A trebuit să mă adaptez ca să supravieţuiesc şi să trăiesc în anturajul de cartier pen-tru că nu aveam altul la dispoziţie. Aceasta a fost perioada în care am întâlnit primul alfa care nu se baza pe puterea grupului ci pe puterea propriei sale personalităţi. Îl chema D. şi era teroarea în carne şi oase pentru ORICINE din cartierul nostru. Era mic, slab şi se lăsase de şcoală în clasa a noua. Prima lui experienţă se-xuală a fost un viol în şcoala generală asupra unei colege pe care a dezvirginat-o în baia de la şcoală. Era pe listele poliţiei pentru bătăi, tâlharii şi o grămadă de alte in-fracţiuni. Era însă minor şi nu aveau ce să îi facă. Acum, imaginează-ţi un puşti care se crede Dumnezeu şi în fiecare zi, toţi oa-menii care intră în contact cu el nu au ce să-i facă. Nu doar poliţia, la care te-ai fi aşteptat să facă ceva, DAR NIMENI nu îi putea face nimic. Rămâne şi azi pentru mine un mister cum de nimeni nu a putut să găsească ac de cojocul lui.

PERA NOVACOVICI

4

Page 6: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Puştiul ăsta era naşul tuturor. Avea un anturaj format din cei mai răi tineri pe care ţi poţi imagina. Un fost boxer care bătea oameni pe stradă, lua maşinile altor ti-neri şi făcea accidente cu ele deşi nu avea permis; făcuse puşcărie pentru viol. Ironia sorţii face că de la el am auzit o vorbă care avea să se adeverească: “Orice naș îşi are nașul, doar că unii mai greu”. Acum, imaginează-ţi un puşti mic şi slab care pălmuieşte un uriaş de 1,90 şi uriaşul pleacă capul umil. Aceasta era imaginea lui D. Un copil care teroriza pe toa-tă lumea. Nu avea bani deloc, decât din ce fura sau obţinea terorizând lumea. Când a crescut mai mare avea fete la produs. Finalul pentru el a fost, aşa cum singur a pre-vestit, “orice naș îşi are nașul”. A făcut puşcărie câţiva ani din cauza traficului de droguri, o infracţiune pentru care mulţi tineri din cartierul meu au ajuns la puşcă-rie. Lăsând deoparte teroarea pe care D. o inspira în jurul său, a urmat o întâm-plare care cred că a fost decisivă în toată munca mea legată de dezvoltarea persona-lităţii umane. Iubeam o fată, vecină cu noi. O fată cuminte, educată, cu foarte mult bun simţ. Ea nu simţea nimic pentru mine. Vreo doi ani am stat după fundul ei, i-am dus flori şi am încercat să o “conving” să fie iubita mea. Nicio şansă. Într-o zi, am avut un şoc. Fata asta, într-o seară, a decis să meargă la un club de calculatoare unde se ştia că atârna spaima cartierului nostru. Au trecut câţiva ani până am aflat ce se întâmplase de fapt. Fata asta, îi spunem C., a mers acolo special în speranţa că o va vedea D. şi vor face sex. Ţine minte că era o fată foarte cuminte. A intrat în clubul de calcula-toare, s-a dus la D. si i-a spus: “vreau să mă f**i!” Evident că D. i-a tras-o la fata asta şi povestea amuzat la tot cartierul cum în-tr-o altă zi, i-a propus fetei “Azi alegi: ori oral, ori anal”. Şi fata a ales: anal. Ştiam povestea asta de la un tip cu gura mare la care D. a dus-o pe fata asta. Tipul ăsta, care era gazda, zicea că l-au lăsat fără cremă Nivea şi că au folosit-o pe toată. Era gluma lui preferată. De ce îţi spun toate astea? Ca să înţelegi că acesta a fost momentul în care întreg sistemul meu de valori şi convingeri a fost dat peste cap. Bunică-mea îmi spunea să mă port cât mai frumos cu fetele pentru că ele sunt nişte fiinţe fragile şi sensibile. Mă uitam în jur şi toată lumea spunea că ai nevoie de bani ca să fii o persoană de succes, respectată sau chiar temută. Iar eu vedeam zilnic, cu ochii mei şi trăiam pe pielea mea o experienţă incre-dibilă.

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

5

Page 7: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Tipul ăsta care nici nu împlinise 19 ani era cel mai temut şi respectat om pe care îl întâlnisem vreodată. Intra în conflicte cu bărbaţi adulţi, care aveau familie şi copii şi îi teroriza şi pe aceştia. Nu avea teamă de nimic şi nu avea nimic din lucru-rile care am fost eu învăţat că sunt necesare pentru succes şi pentru a obţine ce vrei în viaţă. Mai mult, toate fetele drăguţe şi cuminţi se udau instantaneu când îşi imagi-nau o aventură cu tipul ăsta şi toate visau să aibă o relaţie cu el. Tipul nu avea bani, maşină, nu era frumos fizic. Se lăsase de şcoală în clasa a noua şi de cele mai multe ori era un animal. Mă gândeam că sunt mai bun ca el la toate capitolele şi totuşi ce diferenţă între mine şi el. Eu eram mic şi speriat, el era regele junglei. Era un ingredient care mie îmi scăpa. Poate poţi să ghiceşti deja, acel ingredient era PERSONALITATEA ALFA. Pe atunci nu ştiam ce anume îl face pe individul ăsta să aibă atâta putere şi a mai durat câţiva ani buni până să ştiu despre ce e vorba. În cartea “Personalitate alfa”, la pagina 83, poţi să citeşti şi înfruntarea cu D. care mi-a declanşat potenţialul ascuns şi probabil m-a pus pe traiectoria pe care sunt acum. Înainte să ajungem la tine, cititorule, vreau să îţi mai spun despre etapa a treia din experienţa mea de dinainte de a-mi descoperi vocaţia şi scopul în viaţă.

Etapa 3: iluminarea După toate aceste experienţe, mi-am spus că mafioţii sunt cei care au succes. Şi am decis să devin şi eu unul. Ceea ce nimeni nu cred că ştie şi cred că asta e o mărturisire în premieră, e că după ce am luat bacalaureatul şi am ajuns la Politehnică, după primul semestru pi-casem toate examenele. Am decis să întrerup anul şcolar şi să devin un mafiot. Există un tip, pe nume M. care avea reputaţia de cel mai mare ţepar din ora-şul nostru. Păcălise foarte mulţi oameni, avea un tupeu extraordinar, personalitate alfa şi un umor criminal, toate fetele erau în limbă după el. Cu ocazia embargoului la sârbi făcuse o groază de bani cu benzină pentru că se angajase la o benzinărie doar ca să poată face trafic cu combustibil. Strânsese atât de mulţi bani încât i-a pus într-o saltea şi când maică-sa i-a descoperit a vrut să cheme poliţia pentru că nu ştia de unde avea fiul ei atâţia bani. Decizia mea la 19 ani a fost să merg la tipul ăsta la uşă şi să îi spun că vreau să fiu discipolul lui. A acceptat. Timp de 6 luni de zile, în fiecare zi, la ora 9 dimi-neaţa eram la el la uşă. Vroiam să învăţ să fac bani uşor şi să învăţ “şcoala vieţii” până o duc la rangul de măiestrie. Activitatea principală era să căutăm mobilă veche şi să o vindem cât mai scump. Evident, nu ne dădeam înapoi de la nicio măgărie care ar fi putut să ne adu-că nişte bani în plus. Se întâmpla în unele zile ca M. să mă ducă de dimineaţa la un

PERA NOVACOVICI

6

Page 8: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

bar şi să înceapă să bea bere după bere. Problema era că nu se mai putea opri. Acele zile erau pierdute pentru că, până seara, M. îmi povestea toate aventurile din viaţa lui. În acele șase luni am participat efectiv la păcălirea altor oameni ca stil de viaţă. Găseam combinaţii de tot felul şi bizare. Odată am găsit un om care aducea fildeş, altădată am vrut să sărim gardul unei case şi să furăm un leu de piatră care arăta foarte frumos şi ne gândeam noi că valorează mulţi bani. Am învăţat foarte multe lucruri despre natura umană în cele șase luni. Însă câştigul cel mai mare a fost când mi-am dat seama că să fii un “mafiot” aşa cum cre-deam eu că trebuie să fii, nu mai e deloc aşa fain când începi să trăieşti ceea ce se afla dincolo de aparenţe. Nu eram mafiot, ci complice la ţepuit oameni. Totul a culminat cu o fază care mi-a dat un şut în fund în direcţia potrivită. M. a decis să mă folosească ca să îl pă-călească de bani pe singurul meu prieten din liceu. A reuşit. M-a pus să îi cer bani împrumut în numele meu acestui prieten cu promisiunea că SIGUR îi dăm înapoi în două zile. Evident banii ăia nu au mai apărut niciodată. Întâmplarea asta a pus capac şi am decis că e timpul să las deoparte toate rahaturile astea: nu voiam să trăiesc ca un vagabond, ca un ţepar, ca un “băiat de cartier” ratat care nu ştie decât să caute o măgărie cât de mică să facă bani, să mai mănânce o zi. Nu vreau să am “prieteni” care îţi fură adidaşii când mergi cu ei la fotbal şi îi laşi în vestiar, care îţi cer hainele să le poarte o zi şi apoi le vând, care îţi fură telefonul şi apoi dau din umeri ca şi când habar nu au ce se întâmplă. Vreau să fiu un om care munceşte din greu şi apoi se bucură de toate benefi-ciile. Vreau să am o relaţie cu o fată extraordinară. Vreau să am bani făcuţi din munca mea. Vreau să îmi ajut părinţii care la vremea lor nu au ştiu să facă mai bine decât au făcut. Vreau prieteni adevăraţi cu care te simţi bine şi în care poţi să ai încredere. Vreau să trăiesc o viaţă cu pasiune şi în care sunt liber să fac ce vreau şi ce îmi place. Să citesc, să ascult muzică, să iubesc, să merg în excursii. În acel moment am decis că merit mai mult, că există lumină în sufletul meu şi că am să las pentru totdeauna în urma trecutul cu anturajul şi întâmplările de rahat. Vreau să fiu un om de succes, care este admirat şi respectat pentru că face lumea mai bună. Că aduce valoare şi luptă pentru ca binele şi dreptatea să învingă. Din tot trecutul meu luam un singur lucru cu mine. Nu banii, frumuseţea, faima sau puterea fizică te fac să fii un om de succes. Am văzut cu ochii mei cât de inutile sunt toate lucrurile din această lume în faţa unei forţe uriaşe şi de neoprit: FORŢA PERSONALITĂŢII UMANE! Mai departe probabil ştii în mare povestea mea. Am reluat studiile de la Poli-tehnică şi am lucrat trei ani de zile încontinuu, în paralel cu şcoala. După cinci ani mi-am dat seama că nu e ceea ce vreau în viaţă şi am schimbat din nou totul: antu-raj, facultate şi stil de viaţă şi mi-am urmat chemarea vocaţiei, psihologia.

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

7

Page 9: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Am învăţat seducţie şi am învăţat să fiu un antreprenor care îşi creşte aface-rea. Am scris cărţi şi am absolvit facultatea de psihologie. Însă mai mult de toate astea, mi-am dezvoltat personalitatea. Din lumea mi-zerabilă în care am trăit toată adolescența mea am învăţat să folosesc puterea per-sonalităţii şi să nu mai plec capul niciodată. Să nu îmi fie teamă de conflict când acesta apare indiferent că este în familia mea, în anturajul meu, pe strada sau în sufletul meu. Am învăţat să îmi susţin ideile şi să îmi urmez calea indiferent de opinia celor din jur. Am învăţat să fiu liber şi că banii din buzunar nu au nicio legătură cu starea ta de împlinire şi fericire. Am învăţat să am iubită, să merg în excursii, să fiu fericit şi să îmi trăiesc viaţa aşa cum vreau fără să am un ban în buzunar. Aşa cum am zis şi la început, sărăcia are avantaje uriaşe. Te obligă să îţi dezvolţi abilităţi de a găsi soluţii la pro-bleme pe care în mod normal le-ai rezolva simplu cu bani. Sunt recunoscător acelor vremuri pentru că m-au călit şi m-au întărit. Sunt recunoscător oamenilor care mi-au făcut rău din plăcerea de a face rău pentru că am avut ocazia să cunosc natura umană în toată frumuseţea ei. Am ştiut pentru totdeauna că în fiecare om este în egală măsură şi binele şi răul, că puşi în situaţii limită oamenii ar fura şi banii de înmormântare ai părinţilor lor şi că niciodată nu trebuie să judeci oamenii la prima impresie. Dacă o faci s-ar putea să te coste mult. Primul alfa pe care l-am cunoscut, D., a ajuns la puşcărie pentru 4 ani pentru trafic de droguri. Ne-am întâlnit recent pe stradă, am dat mâna şi ne-am adus amin-te de conflictul nostru. Am povestit un pic şi ne-am despărţit. Până la urmă, “orice naș îşi are nașul, doar că unii mai greu”… Apoi M. are o fetiţă şi o nevastă. Ultima oară nu o duceau foarte bine financiar însă M. găseşte tot timpul soluţii la probleme. Cu toţi avem lecţii de învăţat în viaţă. Când le învăţăm, trecem la o nouă eta-pă a evoluţiei noastre. Eu nu am ajuns încă la capăt. După ce am ajuns la facultatea de psihologie, mi-am propus un vis. Să ajung cel mai bun psiholog din lume. Nu aveam nimic care să îmi susţină afirmaţia de om nebun, însă ştiam că în viaţă nu are niciun rost să îţi propui lucruri mărunte pentru că s-ar putea să le atingi şi apoi te plictiseşti. În timpul facultăţii am scris două cărţi şi am dezvoltat două site-uri. Primul a fost “Personalitate alfa”, proiectul meu în care am decis să împărtă-şesc tuturor celor care mă vor cunoaşte lecţiile mele de viaţă. Apoi a fost “Arta se-ducţiei”, pe care l-am preluat de la Daniel şi cu care am făcut o asociere, având afa-cerea noastră (“Stepout”) care vrem să se transforme într-un imperiu al psihologiei. Apoi e colega mea Andreea, care are site-ul “Stilul tău” şi care ne-a întrecut pe toţi la număr de abonaţi. Ea e colega mea de la facultatea de psihologie, singura care a împărtăşit visul meu şi a avut viziune. De la o piţipoancă pe tocuri care rupea

PERA NOVACOVICI

8

Page 10: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

cluburile, acum este o absolventă de psihologie cu două cărţi scrise şi alta în curs de apariţie, face yoga şi meditaţie şi trăieşte practic o cu totul altă viaţă. Din cauza viziunii mele, a unui vis, am atras peste treizeci de oameni şi cu siguranţă vor fi mult mai mulţi. Nu suntem ca trupa lui Chişto, nu mergem pe stra-dă să batem oameni şi să le furăm hainele. Însă suntem şi noi un trib. Am ales o altă cale care se dovedeşte că e adevărata cale spre succes.

Dacă mergi pe stradă şi furi de la oameni, îi terorizezi şi te iei la bătaie cu toţi, s-ar putea să ai câteva succese, însă nu uita: “fiecare naș îşi are nașul, chiar dacă unii mai greu”. Dacă în schimb munceşti zilnic că să oferi valoare lumii şi să faci lumea mai bună, ai toate şansele nu doar să ai bani, succes, respect, admiraţie, sta-tut social, relaţii minunate, un anturaj extraordinar şi o viaţă împlinită dar mai mult: s-ar putea să simţi în suflet acea mulţumire pe care doar oamenii care şi-au îndeplinit misiunea pe pământ o pot avea. Atunci când devii alfa, devii responsabil pentru binele tribului tău. Ai şi bene-ficii însă cele mai multe sunt obligaţii. Este cursul firesc al evoluţiei şi vreau să te învăţ câte ceva din experienţele mele recente legate de cum e să fii lider prin viziunea pe care o ai şi prin care atragi foarte mulţi oameni de calitate în viaţa ta, care muncesc cot la cot cu tine pentru o viziune ce depăşeşte un individ şi care devine viziunea unei întregi comunităţi de oameni extraordinari.

Cum sunt lider fără să fiu şef

________________________________________________________

“Apele învolburate sunt adevăratul test al leadership-ului. În ape liniştite oricine este un bun căpitan.”

(proverb suedez)________________________________________________________

O persoană care mă cunoaşte foarte bine şi a cărei părere o respect foarte mult mi-a spus aşa: “Ca să înţelegi mai bine ce fel de lider eşti tu, imaginează-ţi că ai o căruţă şi tu o conduci. În spate se află toţi ai tăi, întreg tribul tău. Urci cu căruţa şi tribul tău pe drumul evoluţiei. Ce se întâmplă dacă îţi pierzi atenţia pentru o clipă? Rişti să se răstoarne căruţa. Aşadar, eşti responsabil pentru binele tribului tău.” În acest moment, am o echipă de peste 30 de oameni care mă sprijină să ating viziunea mea, aceea de a crea un imperiu al psihologiei. Sunt oameni de calitate ma-ximă, de la psihologi la programatori, de la oameni de afaceri la specialişti în tot fe-lul de domenii. Nu am plătit niciodată pe nimeni.

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

9

Page 11: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Nu pentru că aş fi fost un zgârcit, ci pentru că nu am avut nici eu bani până de curând.

O scurtă recapitulare. Mi-am început afacerea în primul an de facultate la psi-hologie cu 100 de lei, cu care am cumpărat domeniul www.personalitatealfa.com. Am început să scriu articole şi am scos prima carte “Personalitate alfa” în 300 de bucăţi. Mi-a plătit-o un prieten care a aşteptat să îi dau banii timp de trei ani… Am cunoscut-o pe Andreea, am învăţat-o să folosească modelul meu şi să îşi facă propriul site pentru femei: www.stilultau.com. Am început să scriu articole despre importanţa personalităţii în seducţie, pe site-ul www.artaseductiei.ro. Am început să scriu şi articole special pentru seducţie din experienţele mele. Mi-am făcut treaba atât de bine încât mi-am câştigat o repu-taţie foarte puternică în comunitate. Daniel, proprietarul site-ului, a decis că nu mai poate să se ocupe de site deoarece avea o afacere care îi lua tot timpul şi nu mai avea timp de nimic altceva. El a primit site-ul de la fondatorul acestei comunităţi, Adi, care i-a spus că atunci când va da site-ul, să îl dea tot pe gratis la cineva care merită şi care va duce munca mai departe. Aşadar, la un an şi jumătate după ce am început să scriu articole ca un simplu utilizator al site-ului, deveneam proprietarul acestei comunităţi online. Am început să organizez bootcamp-uri, excursii cu sporturi extreme şi semi-nare indoor în care membrii comunităţii se puteau cunoaşte şi face schimb de expe-rienţe şi informaţii. Am scris a doua mea carte, “Arta seducţiei: cum să ai succes cu femeile şi cu tine însuţi”. Cele 3 site-uri − Personalitate alfa, Arta seducţiei şi Stilul tău al Andreei au început să crească. Şi-a scris şi Andreea prima ei carte. Lumea începea să mă caute de pe internet, ştiind ce facem şi cu ce ne ocupăm şi au început să îşi ofere ajutorul. Un moment critic a fost când aveam tot ce ne trebuia, mai puţin programa-tori. Am găsit doi de pe Arta seducţiei care au ca job zilnic programarea şi care au decis să ne ajute cu cât pot. Prietena mea, cu care am o relaţie de doi ani, am descoperit-o tot la facultatea de psihologie, prin anul III. Florina şi Andreea sunt singurele persoane din tot anul nostru de la facultatea de psihologie care au înţeles viziunea de a crea un imperiu al psihologiei şi s-au alăturat. Are site-ul ei − www.creativitatea.ro −, este trainer şi psiholog. Marius, unul dintre cei mai buni traineri pe care i-am cunoscut, a înfiinţat www.nlpmania.ro, împreună cu soţia lui Simona şi cu Florina. www.fiicustil.ro, www.andreihasna.ro, www.therealman.ro − toate site-uri ale oamenilor ce au pornit de la 0 din comunitatea noastră.

PERA NOVACOVICI

10

Page 12: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Luca, de la www.milionarulmioritic.com, mi-a scris că a citit un articol de pe Personalitate alfa şi i-a plăcut foarte mult. Ne-am împrietenit şi acum scriem o carte împreună despre educaţia financiară. Bunul meu prieten din școala generală, Claudiu, este un perfecționist, un maniac al celor mai fine detalii și un pasionat de branding. Se va ocupa de partea de branding și de prezentarea și imaginea generală a materialelor noastre − iar rezul-tatele pot fi deja văzute începând cu actuala ediție a cărții “Personalitate Alfa”. Sârbu este prietenul meu din copilărie şi ambii lui părinţi sunt postaşi din 1970. Cum noi lucrăm cu poşta, Sârbu ne ajută enorm. Vali ne-a cunoscut pe net, tot de pe site-ul Personalitate alfa. A scris că vrea să facă parte din această viziune. Acum deja a scos produse, a adus un prieten care a făcut noul site şi coperta cărții. Mă opresc cu enumerarea aici. Cred că ai prins ideea despre cum anume am cunoscut oamenii alături de care muncesc să îmi ating visurile. În acest moment, jumătate din tribul acesta sunt oameni pe care îi ştiu per-sonal în Timişoara, jumătate sunt oameni din toate colţurile ţării pe care i-am cu-noscut prin intermediul muncii mele. Toţi aceşti oameni au un singurul lucru în comun: SUNT STARURI.

Ce înseamnă un star în limbaj de afaceri? Un om care ştie care îi sunt talentele naturale şi îşi dezvoltă abilităţi în acele domenii în care este foarte bun. Sunt oameni care şi-au descoperit vocaţia şi care ştiu ce vis au în viaţă. Fac ceea ce fac nu pentru bani însă banii vin ca efect secundar pentru că sunt foarte buni în ceea ce fac. Însă nu banii sunt motivatorul principal al unui star. Ci VIZIUNEA COMUNĂ este. Nu mi-aş fi permis să plătesc niciodată oameni de calitatea celor pe care îi am în echipă. Cred că oricine şi i-ar dori. Ceea ce fac eu este să îi sprijin să îşi atingă propriile visuri iar ei mă ajută să mi le ating pe ale mele. Acesta este schimbul pe care îl facem. Modalitatea prin care am reuşit să aduc la un loc o echipă întreagă de staruri şi să muncim toţi pentru un scop comun a fost următoarea: am căutat doar oamenii cu abilităţi înăscute şi care îşi urmează vocaţia. Nu m-am abătut nicio clipă de la vi-ziunea mea. AM VORBIT NEÎNCETAT DESPRE VIZIUNEA MEA. Punctul 3 este foarte important pentru că este modalitatea, SINGURĂ, prin care poţi atrage un star. Starurile sunt persoane atât de bune în ceea ce fac încât la un moment dat toată lumea începe să tragă de ei şi să le ceară servicii. Astfel că sta-rurile se camuflează şi nu mai arată nimănui cât sunt de buni.

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

11

Page 13: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Dacă vrei să îi faci să îşi arate adevărata identitate, trebuie să vorbeşti cu pa-siune despre visul tău. Atunci ei vor recunoaşte că și tu eşti un star şi îşi vor da masca jos. Aşa se abordează un star. Poate ai auzit vorba “să nu faci afaceri cu prietenii”. E o mare prostie. Să nu faci afaceri cu prietenii INCOMPETENŢI. În afacerea mea am cei mai buni prieteni ai mei. Doar că mă uit să văd ce hobby-uri au, ce îi pasionează şi ce abilităţi au. Şi apoi găsesc o modalitate de a-i face să contribuie. Nu o să îi cer unui prieten care nu e deloc bun cu cifrele să fie contabil. Când iau bilete la film la mall, iau câte 15 pentru că merg cu prietenii mei. Cu care merg şi în excursii şi beau în cluburi. Cu ei şi muncesc. Însă prietenii mei nu fac lucruri care nu li se potrivesc, ci fac ceea ce au fost născuţi să facă. Asta e diferenţa. Să îţi pui prietenii să facă lucruri la care pur şi simplu nu au talent şi abilităţi poate însemna dezastru pentru afacerea ta. Să poţi avea o echipă formată numai din prieteni, în care fiecare face cu pasiu-ne ceea ce îi place foarte mult să facă, îţi aduce rezultate pe care nici nu ţi le poţi imagina. Eu nu am angajaţi şi niciodată nu voi avea. Nu lucrez decât cu oameni de acţiune, proactivi, care au visuri în viaţă şi şi-au descoperit vocaţia. Pe aceşti oa-meni nu e nevoie să îi motivez pentru că sunt motivați intern de propriile nevoi, do-rinţe şi visuri. Viziunea mea aduce bunăstare tribului şi asta face ca toţi oamenii să îmi fie alături. Mai mult, datoria mea este să cresc alţi lideri. Toţi oamenii din echipă se educă să devină lideri la rândul lor. Lideri ai propriei lor viziuni.

Am să îţi explic la sfârşit care este datoria supremă a unui lider. Acum să vedem însă ce anume este un lider, mai exact ce calităţi trebuie să aibă.

Masculul şi femela alfa Acest termen provine din lumea animalelor, în care unele specii au o ierarhie, una pe partea masculină şi una pe partea feminină. În vârful ierarhiei se află liderii alfa. La capătul ierarhiei sunt indivizii cei mai stresaţi, omega, cu personalitatea cea mai slabă, care sunt mereu hărţuiţi, alungaţi sau chiar ucişi de ceilalţi membri ai haitei. În societatea umană putem vedea cum orice grup social funcţionează ca o hai-tă, având lideri şi pe linie masculină şi pe linie feminină. Problema însă la oameni este mult mai complexă, deoarece oamenii nu tră-iesc într-un singur grup în care regulile şi ierarhia sunt clare ci îşi schimbă statutul social de mai multe ori într-o zi. În familie, în grupul de prieteni, la şcoală, la muncă, etc. Crierul uman nu este pregătit pentru aceste schimbări bruşte de rol şi de statut

PERA NOVACOVICI

12

Page 14: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

social şi astfel apare anxietatea de statut social, adică acea stare de stres în care nu ştii exact care ţi-e locul. Nu trebuie deloc neglijat aspectul femelei alfa care devine liderul absolut al haitei, chiar şi în dauna masculului alfa în perioada împerecherii. Mitul “masculului alfa” a fost spulberat când cercetările pe 40 de haite de lupi au arătat că în 60% din haite femela era liderul absolut în orice perioadă. În general, pe internet, termenul de “alfa” este des folosit ca să descrie bărba-ţii care au parte de succes cu femeile. Întreg conceptul de “personalitate alfa” pe ca-re îl promovez prin materialele mele este cu mult mai complex decât latura sexuală, deşi şi această latură, a sexualităţii, este inclusă. Trăim într-o societate care duce lipsă, mai mult ca oricând, de lideri şi acest material îşi propune să te facă conştient că şi tu poţi să fii un lider, indiferent de tre-cutul şi experienţa ta de viaţă, însă e nevoie de foarte multă muncă, pasiune şi de-dicaţie pentru scopul tău. În acest material vom vorbi despre statut social şi nu vei vedea aproape deloc discuţii despre bani. Poate părea paradoxal, pentru că majoritatea oamenilor, când aud de statut social, se gândesc la oameni bogaţi. Ei bine, statutul social şi personalitatea alfa au prea puţin de-a face cu banii. Raţionamentul este simplu: cine se aseamănă se adună. Dacă eşti student şi locuieşti în cămin vei avea un anturaj format din alţi stu-denţi. Veţi avea probabil venituri asemănătoare iar diferenţă o vor face nu banii ci personalitatea. Dacă eşti un copil de bani gata vei umbla probabil cu un anturaj asemeni ţie şi banii pe care îi ai probabil îi vor avea şi cei din jur. Aşadar, tot personalitatea va avea ultimul cuvânt. Mai mult, sunt extrem de multe cazurile când o persoană cu o personalitate puternică domină total alte persoane cu mai mulţi bani. Vom vorbi şi despre cum să faci lucrul ăsta în rândurile ce urmează. Ce este important să reţii e că şi în lumea animalelor şi în lumea oamenilor, alfa este testat constant pentru a se vedea dacă e capabil să rămână lider. Între oameni, lupta este de cele mai multe ori psihologică şi nu fizică. O adevărată personalitate alfa este echilibrată şi are mai multe şanse de a re-uşi în viaţă. Nu încearcă să supună pe toată lumea dar nici nu se lăsă supus de ni-meni. Ştie să îşi folosească şi emoţia şi logica şi îşi dezvoltă permanent personalita-tea, se educă încontinuu pentru a putea conduce spre succes pe sine şi haita sa. Mărturia unei femei căsătorite cu un alfa: “Am fost căsătorită cu un bărbat al-fa. Agresiv, loial, egoist şi uneori insensibil la sentimentele mele. Am divorţat şi m-am căsătorit cu un beta. Acum aş alege un alfa în dauna unui beta oricând. Masculii beta sunt “băieţii super de treabă” în această lume. Dar apoi vin acasă şi îşi varsă toată furia (pe care nu au arătat-o atunci când trebuia) asupra ta, asupra câinelui,

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

13

Page 15: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

asupra surorii lui şi asupra oricui simt că pot domina la rândul lor. Cu alte cuvinte, bărbaţii beta sunt nişte frustraţi. Nu prea au coloană vertebrală. Sunt supuşi şi fug de orice conflict în loc să îşi susţină ideile şi părerile.” O persoană alfa, indiferent că e bărbat sau femeie, are grijă să poată rămâne sănătoasă fizic şi emoţional, mănâncă sănătos, se odihneşte când trebuie, face sport, se îmbracă bine, învaţă din greşelile trecutului, nu îi este frică să facă altele noi pentru a învăţa și îşi alege atent anturajul. Să fii o personalitate alfa nu înseamnă să domini prin forţă ci să influenţezi oamenii să îşi facă treaba bine. O personalitate alfa este pozitivă şi optimistă prin natura ei şi, cel mai important, un alfa nu se naşte ci devine prin faptele sale în via-ţă.

Atributele de lider ale lui Gardner: vitalitate fizică şi rezistenţă inteligență şi gândire orientată spre acţiune dorinţa de a accepta responsabilitatea competenţa şi dezvoltarea abilităţilor în domeniile în care are talente naturale înţelegerea oamenilor din haita sa şi a nevoilor lor abilităţi de a lucra cu oamenii dorinţa de realizare capacitatea de a motiva oamenii curaj de încredere decisiv încredere în sine adaptabilitate/flexibilitate

Daniel Goleman, considerat părintele inteligenţei emoţionale, a făcut studii îndelungate asupra trăsăturilor emoţionale ale liderilor în societatea umană şi a gă-sit următoarele caracteristici ca fiind vitale într-un lider, o personalitate alfa:

o parte vitală într-o personalitate alfa o constituie inteligența emoţională majoritatea abilităţilor care fac diferenţa între un alfa şi restul sunt trăsături

emoţionale management participativ un lider adevărat implică oamenii, lucrează cot la cot cu ei, îi inspiră şi oferă pu-

terea exemplului; este foarte bun în comunicare, în special în ascultare pentru a înţelege foarte bine problemele şi nevoile oamenilor săi; un alfa nu dă ordine ci în-cepe primul iar ceilalţi îl urmează

conştiinţa de sine liderii alfa îşi cunosc şi punctele tari precum şi cele slabe, astfel ştiu unde trebuie

să lucreze pentru a deveni mai buni în fiecare zi

PERA NOVACOVICI

14

Page 16: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

balanţa între viaţa personală şi muncă: este foarte important să nu cazi în ex-treme şi să ştii că timpul liber şi familia sunt la fel de importante ca şi munca şi nici una nu trebuie să beneficieze de atenţie exclusivă

hotărâre şi determinare liderii alfa iau decizii fără să ezite, fără să se lase copleşiţi de nehotărâre confruntarea persoanelor problemă o persoană alfa ştie să fie sinceră, directă şi asertivă; știe să îşi exprime valorile

şi convingerile şi să le apere când acestea sunt atacate managementul schimbării liderilor alfa nu le este frică de schimbare cât timp ştiu că schimbarea va aduce

îmbunătăţiri

Cele cinci componente ale inteligenţei emoţionale în grup: conştiinţă de sine (abilitatea de a recunoaşte toanele, emoţiile şi stările proprii) autocontrol (abilitatea de a-şi controla ieşirile impulsive şi toanele emoţionale) motivaţie (abilitatea de a face cu pasiune ceea ce face, de a urma scopurile cu

perseverenţă şi energie; optimism în fata eşecului şi o dorinţă puternică de a avea rezultate)

empatie (abilitatea de a înţelege emoţiile, stările şi toanele celor din jur; abilita-tea de a trata oamenii conform cu starea în care se află la un moment dat)

abilităţi sociale (abilitatea de a gestiona relaţii, de a crea conexiune emoţională cu oamenii şi de a lega prietenii trainice; putere de convingere).

Cum să devii un lider Rezultate sunt TOTUL. Restul e doar abureală ieftină. Identifică domeniile la care stai slab:

social fizic financiar spiritual emoţional familial psihologic sexual

Începe să lucrezi la ele şi devino matur în toate aceste domenii. Cum devii lider alfa? Prin scopul tău în viață: VISUL tău, VIZIUNEA ta. Nu va fi deloc uşor să le atingi, probabil îţi vor cauza multă suferinţă. Te vor obliga să creşti şi să evoluezi. Nu vor avea legătură cu diplomele pe care le ai de prin şcoli. Nu o vei face pentru bani deşi banii vor veni din abundenţă.

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

15

Page 17: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Ai grijă la tentaţiile zilnice: tv/distracţii/jocuri pornografie alcool/droguri activităţi care să elibereze tensiunea în locul activităţilor care să aducă rezultate

________________________________________________________

“Când alţii dormeau, eu cream succesul trudind adânc în noapte.” ________________________________________________________

Prin ce atrage un alfa? Un aspect fizic şi o stare emoţional echilibrată. Acest echilibru înseamnă calm emoţional, un aspect fizic plăcut (îmbrăcăminte, îngrijire) şi o stare care arată că te simţi foarte bine în pielea ta. Se simte în tonul vocii şi în mişcările tale. Trebuie să arăţi că eşti sănătos fizic, că ai stimă de sine crescută, că ai statut social (despre care vom vorbi în tot acest material) şi eşti conştient de cine eşti şi de mediul tău înconjurător. Pasiune, emoții. Aici intră pasiunea pentru viaţă, pentru munca ta, interesele şi hobby-urile tale, relaţiile cu cei din jur şi bucuria de a trăi. De aceea e foarte im-portat să îţi descoperi vocaţia pentru că atunci degaji pasiune în fiecare clipă. Eşti aliniat complet cu valorile şi principiile tale şi nu mai dai socoteală nimănui pentru viaţa ta şi felul în care o trăieşti. Caracter. Arată că ai coloana vertebrală. Vorbeşte privind oamenii în ochi, susţine-ţi ideile chiar şi împotriva unui grup întreg care te contrazice (cât timp crezi cu tărie în ele). E foarte important să comunici asertiv şi sincer TOT TIMPUL. Scop în viaţă. Aici ne referim la scop din punct de vedere spiritual. Cum vei contribui cu talentele tale la această lume? Ce vrei să laşi în urma ta când vei muri? Perseverență. Oamenii își iubesc semenii perseverenţi. Pentru că trăim într-o lume superficială în care ne schimbăm relaţiile, joburile, educaţia etc, nimic nu este mai frumos decât să vezi un om care perseverează în ceea ce face şi REUŞEŞTE. Aceşti oameni sunt exemple pentru noi. Fii perseverent în tot ceea ce faci odată ce ştii care este misiunea ta în viaţă. NICIODATĂ NU COMUNICA UN STATUT SOCIAL MAI SCĂZUT Indiferent de hainele pe care le porţi, de banii pe care îi ai în buzunar, dacă ai sau nu maşină, din ce mediu provii, ce fel de prieteni ai, NICIODATĂ să nu te con-sideri mai puţin bun decât oricare om din jurul tău. Dacă ai un scop în viaţă şi îl ur-mezi cu pasiune eşti la fel de bun ca oamenii LEGENDARI din această lume, pentru că şi ei, la început, nu erau înarmaţi decât cu o pasiune şi un vis. Asta te îndrep-tăţeşte să priveşti pe oricine în ochi şi să spui: “Şi eu am un vis. Şi eu sunt îmbarcat

PERA NOVACOVICI

16

Page 18: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

în misiunea de a face lumea mai bună.” Asta te face să ai cel mai înalt statut social posibil în această lume. Doar oamenii măreţi se gândesc ce pot să ofere lumii, oame-nii mărunţi se gândesc doar la ce pot lua din această lume.

Despre cimpanzei şi oameni Un experiment pe maimuţe a fost făcut în felul următor: sucul de struguri se pare că este una dintre cele mai mari recompense pe care o maimuţă o poate primi. Maimuţele iubesc atât de mult sucul de struguri încât putem considera că este echi-valentul banilor la oameni. În acest experiment, maimuţele au fost fotografiate. Apoi, maimuţelor cu statut social înalt, alfa, le-au fost arătate poze cu maimu-ţe cu un statut social mai scăzut. Maimuţele dominante nici nu au vrut să se uite pe acele poze şi le-au rupt sau le-au aruncat. În faza a doua, maimuţele cu statut social mai scăzut au primit poze cu maimuţele lider. Nu doar că maimuţele cu statut social scăzut se uitau la poze cu plăcere dar erau dispuse să plătească cu suc de struguri privilegiul de a privi poze cu maimuţele alfa. Acum să revenim la oameni. E în regulă să ai mentori şi modele. Să respecţi oamenii mai evoluaţi şi mai de succes decât tine. Însă ai grijă să nu cazi în extreme și să devii atât de fascinat de persoanele de succes încât să uiţi să devii tu una. Ca lider/alfa, trebuie să îţi asumi următoarele responsabilităţi pe care ceilalţi nu pot să şi le asume: Maestru al conflictului. Trebuie să ştii să gestionezi conflictul în afaceri, familie, relaţii , anturaj şi mai ales CONFLICTUL INTERIOR prin autodisciplină. Niciodată nu începe un conflict din orgoliu tău personal. Important este binele tribului nu conflictele tale personale. În schimb dacă un membru al tribului este atacat sau ameninţat, atunci fără ezitare trebuie să fii primul care sare în apărare, chiar dacă asta poate duce şi la conflict fizic. Este foarte important să ştii să reduci tensiunea cu calm, cu un zâmbet sau cu limbajul nonverbal. Dacă însă adversarul iniţiază conflictul fizic, nu dai înapoi orice ar fi. Liderii adevăraţi scot la suprafaţă ce e mai bun în oameni. Este datoria ta să încurajezi și să inspiri oamenii din jurul tău să îşi valorifice la maxim potenţialul. Prin puterea exemplului tău vei oferi cel mai mult oamenilor din echipa ta. Eşti responsabil de bunăstarea materială a grupului. E important să pui lumea la treaba însă atunci când încep să apară banii, e foarte important să ştii să împarţi câştigurile direct proporţional cu munca fiecăruia

21 de trăsături ale liderilor (după John Maxwell) (1) Caracter

fii tare ca o stâncă adversitatea împinge liderii să facă alegeri; alegerile vor fi făcute după principiile şi valorile personale chiar dacă rezultatele vor fi negative

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

17

Page 19: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

integritatea caracterului se arătă în fapte, nu în vorbe slăbiciuni ale caracterului sunt: aroganța, mentalitatea de lup singuratic, impulsi-vitatea, lipsa de putere asupra viciilor

(2) Carisma secretul carismei este să iubeşti viaţa şi ceea ce faci în viaţă; oamenii vor urma întotdeauna pe cei încărcaţi cu pasiune arată că apreciezi oamenii din jur, încurajează-i oferă speranţă oamenilor

(3) Angajament angajamentul total este ceea ce separă pe cei cu visuri realizate şi cei care rămân doar cu visuri vezi unde se duc majoritatea timpului, a energiei, a banilor tăi; dacă nu e pentru un vis măreţ de-al tău, angajează-te să faci altceva

(4) Comunicare comunicarea asertivă te ajută să spui exact ceea ce vrei, să îţi exprimi nevoile comunicarea empatică te ajută să îi înţelegi pe cei din jur şi să înţelegi nevoile lor e foarte important să cobori sau să creşti nivelul intelectual al comunicării tale în funcţie de persoanele cu care comunici

(5) Competenţa e foarte important să ştii care sunt talentele tale înnăscute şi să le şlefuieşti per-manent, să îţi dezvolţi abilităţi și să devii expert în domeniul tău

(6) Curajul viaţa ta se extinde în mod proporţional cu curajul tău; frica limitează un lider curajul înseamnă să ieşi din zona ta de confort şi să acţionezi

(7) Discernământ să poţi face diferenţa între ce e bine şi ce e rău, să separi alegeri bune de cele rele, oamenii buni de cei răi o parte importantă a discernământului este intuiţia

(8) Concentrare concentrează-te 75% pe punctele tale forte concentrează-te 20% pe învăţarea de lucruri noi concentrează-te 5% pe slăbiciunile tale deleagă lucrurile care nu sunt din domeniul tău de competenţă

(9) Generozitate fii recunoscător pentru ceea ce ai oricât de puţin ai, împarte

(10) Iniţiativă liderii ştiu ce vor şi încotro se îndreaptă îşi găsesc motivaţia internă în fiecare zi liderii ştiu că doar greşelile te învaţă lecţii şi te fac să evoluezi

PERA NOVACOVICI

18

Page 20: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

(11) Ascultare este foarte important să ştii să asculţi activ ascultarea te ajută să înţelegi nevoile şi motivaţiile oamenilor şi astfel să poţi con-tribui la bunăstarea lor

(12) Pasiune pasiunea te schimbă; devii o persoană mai eficientă, mai productivă şi mai puter-nică având pasiune pentru ceea ce faci

(13) Atitudine pozitivă atitudinea ta e o alegere atitudinea îţi determina alegerile oamenii din jur se poartă cu tine conform cu atitudinea pe care o ai

(14) Rezolvare de probleme învaţă să rezolvi probleme fără bani sau ajutor creativitatea este o abilitate vitală în rezolvarea de probleme

(15) Relaţii învaţă să relaţionezi cu alte fiinţe umane, fie ele bărbaţi sau femei învaţă să creezi conexiune emoţională

(16) Responsabilitate eşti singura persoană responsabilă pentru viaţa ta ca lider, eşti responsabil pentru binele întregului trib

(17) Siguranţa trebuie să îţi aperi familia şi tribul de pericole ca lider, eşti primul care atacă ameninţarea; până nu poţi face asta, nu eşti lider

(18) Autodisciplină prima persoană pe care trebuie să o învingi şi să o conduci e propria ta persoană provoacă-ţi toate scuzele ce te împiedică să ai rezultate luptă cu propriile vicii

(19) Lider prin servirea celorlalţi un lider adevărat serveşte oamenii pune-i pe cei din tribul tău înaintea ta iubeşte-ţi tribul şi trăieşte pentru el

(20) Disponibilitatea să înveţe permanent toată viaţa e o şcoală învăţatul nu încetează niciodată

(21) Viziune viitorul aparţine celor care văd posibilităţile înainte că ele să devină evidente viziunea începe înăuntrul tău şi este soră cu vocaţia ta descoperirea vocaţiei va duce la întregirea viziunii tale

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

19

Page 21: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Exerciţii (1) Setează exemplul personal. Nu poţi ajuta oamenii şi nu îi poţi educa vor-bindu-le, ci trecând la acţiune. Puterea exemplului tău este singurul fel în care poţi să fii lider. Arată-le celor din jur CUM SE FACE. (2) Vorbeşte despre visul şi viziunea ta tot timpul când ţi se oferă ocazia. Nu te teme că vei fi considerat dus cu pluta. Ai un vis şi o misiune şi o urmezi cu toată fiinţa ta. (3) Persoanele alfa au idei diferite de cele ale majorităţii şi pot să îşi impună aceste idei prin forţa personalităţii lor. Când crezi cu tărie în ceva nu îţi fie teamă să îţi susţii punctul de vedere chiar împotriva tuturor. (4) Să vezi o nedreptate şi să nu faci nimic înseamnă să fii laș. Nu mai sta niciodată deoparte când vezi că cineva mai puternic atacă pe cineva mai slab, când vezi că se comite orice fel de nedreptate. Dincolo de cele discutate mai sus, oamenii pot avea foarte multe calităţi şi to-tuşi pot acţiona prosteşte. Josif Stalin, Adolf Hitler şi Mao Tse-Dung sunt doar trei exemple, oameni fără nicio o îndoială inteligenţi, dar responsabili pentru moartea a zeci de milioane de oameni. Aceşti oameni comit erori în gândire şi vom enumera câteva erori mari de gândire care pot apărea la un lider:

egocentrismul, când liderul îşi imaginează că doar dorinţele lui sunt importante şi ignoră nevoile altor oameni şi instituţii omniscienţa, iluzia că o singură persoană le poate şti pe toate; dacă dispune de unelte de informare bune, un lider poate cădea în capcana că ştie totul, de multe ori acest lucru ducând la pierzania sa omnipotenţa, iluzia că liderul poate face absolut orice fără limite iluzia invulnerabilităţii, o altă capcană a gândirii: liderul este intangibil şi nimic nu i se poate întâmpla.    

Cea mai importantă sarcină a unui lider… …este să găsească şi să educe oameni de valoare.

________________________________________________________

“Dacă vrei să fii prosper un an, creşte grâu; dacă vrei să fii prosper 10 ani, creşte pomi; dacă vrei să fii prosper o viaţă în-treagă, creşte oameni.”

(proverb)________________________________________________________

Nu poţi să faci singur totul în viaţă, mai ales dacă vrei să laşi urme pe acest pământ.

PERA NOVACOVICI

20

Page 22: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Ducerea poverii: dacă ai doar oameni subordonaţi şi mai slabi ca tine în echi-pă, tu duci toată povara şi trebuie să găseşti toate soluţiile iar la sfârşit, mori ca li-der. Toată lumea trebuie să împartă prada. Un lup singur nu ar putea să doboare un cerb în pădure. O haită însă face treaba asta destul de uşor. Şi toată haita îm-parte prada, se satură şi îşi continuă viaţa. În viaţă, dacă ai planuri mici, le poţi face singur. Să ai o slujbă, să ai ce să mănânci. Dacă însă vrei să faci lucruri mai mari de atât îţi vei descoperi rapid limi-tele şi defectele. Vei realiza că nu poţi duce singur povara unei vieţi minunate şi tre-buie să împarţi şi munca şi beneficiile cu cei din haita ta.

Calităţi ale unui potenţial lider pe care îl creşti: atitudine pozitivă şi optimism profesionalism (toanele emoţionale nu îl împiedică să îşi facă treaba la capacitate maximă) jucător de echipă capacitatea de a urma alţi lideri loialitate să ofere, nu doar să ia disciplină recunoştinţă

Pune-ţi întrebarea: de ce anume are nevoie această persoană pentru a creşte?Majoritatea învingătorilor se formează, nu se găsesc, iar încurajarea este ARMA

NUMĂRUL 1 a unui lider.

________________________________________________________

“Pentru a conduce, mai întâi trebuie să ştii să urmezi.” (Lao Tse)

________________________________________________________

La final, îți recomand cartea “Dezvoltă liderul din tine”, de John Maxwell.

Pera Novacovici © 2010 ☆ Toate drepturile rezervate

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

21

Page 23: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

PERA NOVACOVICI

22

Dacă ce ai citit ţi s-a părut interesant, scrie-mi aici:LASĂ-MI UN MESAJ

Dacă vrei să fii informat despre noutăţi şi să primeşti articole gratuite, trece-ţi numele şi e-mailul aici:www.personalitatealfa.com

Dacă te interesează succesul cu femeile şi vrei să te înscrii la newsletter-ul “Arta seducţiei”, fă-o aici: www.artaseductiei.ro

Dacă eşti femeie şi te interesează succesul la bărbaţi, înscrie-te la Stilul Tău aici:www.stilultau.com

Dacă vrei să-ţi dezvolţi creativitatea înscrie-te la newsletter aici: www.creativitatea.com

Unul din cele mai bune site-uri de NLP în limba română, coordonat de Marius Simion şi Nicola Florina, îl poţi vedea aici :www.nlpmania.ro

Dacă vrei să comanzi cele 5 cărţi tipărite o poţi face aici:Cartea Arta seducţiei – cum să ai succes cu femeile şi cu tine însuţi

Cartea Jurnalul lui AbelCartea Personalitate Alfa – descoperă comoara ascunsă din tine

Cartea Stilul tău – pentru femeia care merităCartea Secretele unei femei atrăgătoare

Pentru a te conecta cu mine la unul din serviciile sociale pe care le folosesc, click pe link-ul corespunzător:

FaceBook FriendFeed LastFM LinkedIn Picasa Twitter YouTube

novacovici novacovici zmeul novacovici novapera2005 novacovici novapera

Page 24: 47735236 PA Alfa Liderii Conducatorii Haitei

Povestea mea pe străzile Timișoarei

PRODUCȚIE/DESIGN & BRANDINGCLAUDIU CATARGIU