44178273 Povesti Cabala

download 44178273 Povesti Cabala

of 101

Transcript of 44178273 Povesti Cabala

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    1/101

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/458-tepi-intepatori

    Tepi intepatori

    Intr-o padure, printre copacii de brad, traiau invecinatate doi arici. In fiecare zi ieseau aricii pe terensa culeaga ciuperci si fructe de padure si sa seincalzeasca la soare.

    Si in fiecare noapte, fiecare dintre arici se intorcea sadoarma sub bradul lui.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/458-tepi-intepatorihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/458-tepi-intepatorihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/458-tepi-intepatorihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/458-tepi-intepatorihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/458-tepi-intepatorihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/458-tepi-intepatori
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    2/101

    Trebuie sa stiti, ca in padure pe timpul noptii era foarteumed si frig. In fiecare seara se lasa o ceata groasacare imbraca iarba, tufele si copacii in alb.

    Aricii adunau frunze ca sa le fie mai cald in adapost.Insa asta nu-i ajuta, iar pe timpul noptii tremurau defrig.Dis de dimineata, aricii ieseau sa se incalzeasca larazele soarelui pe care-l asteptau atat de mult.Intr-o dimineata, a trecut pe langa ei un iepuras si i-avazut cum tremurau de frig.

    Ce se intampla cu voi ? a intrebat iepurasul.Noi inghetam in noptile reci, noi, aricii tremuram de

    frig.Dar noi iepurasii, nu inghetam deloc de frig, a spusiepurasul cel micut si vesel. Cu totii ne strangem inscorbura cea mare a noastra, ne lipim unul de celalalt,iar blanitele noastre se transforma intr-o singura paturamare de blana. Noua ne este foarte cald si bine !

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    3/101

    Iepurasul si-a continuat drumul lasand in urma ariciiconfuzi.

    Dar fiecare dintre noi are propriul sau copac, a spusunul dintre arici.

    Si fiecare are sub copacul lui, propriul pat si propria luirezerva de fructe de padure si ciuperci, a spus aldoilea arici.Aricii s-au uitat unul la altul si fiecare s-a indreptat spretreaba lui.Spre seara, cerul s-a intunecat si s-a acoperit de nori. Ainceput sa bata un vant puternic si sa ploua. S-a facut

    foarte frig. Aricii, au fugit fiecare sub copacul lui, darploaia era atat de puternica, incat trecea prinfrunzarisul des al copacilor. Noaptea s-a facut atat defrig, incat saracii arici au inghetat.Deodata, unul dintre ei si-a amintit cuvinteleiepurasului.

    Poate intr-adevar ar trebui sa ma duc la vecin,

    impreuna ne va fi mai cald , s-a gandit ariciul, si si-a

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    4/101

    scos nasucul de sub copacul lui.Padurea era intunecata si furtuna s-a dezlantuit. Ariciulsi-a infruntat teama si a alergat la vecinul lui.

    Ce bine ca ai venit! a spus vecinul. Si eu am vrut safug pana la tine. Hai sa incercam sa ne apropiem unulde altul, cum fac iepurasii si sa ne acoperim cu frunze.Poate asa ne va fi mai cald.Aricii au incercat sa se imbratiseze.AU !!! A tipat unul.

    Ai !!! - A strigat celalalt.Tu ma intepi cu tepii tai !!! Au strigat impreuna si s-au uitat unul la altul jigniti.Insa atunci a tunat tunetul si a luminat fulgerul, si defrica aricii si-au aplecat tepii si s-au imbratisat puternic.Au intrat sub radacinile copacului, au intrat repede,repede sub frunze si deodataau simtit cum caldura se

    raspandeste in corpul lor.Ouau !!!, s-a mirat unul dintre arici.Incredibil !!!, a spus celalalt .Tot ceea ce trebuia sa facem , era doar sa ne indoimtepii ! au strigat amandoi intr-un singur glas.Aricii incalziti si fericiti au adormit in ropotul picaturilorde ploaie.

    A doua zi dimineata, au sapat amandoi o vizuina maresub un brad frumos. Apoi au adus iarba si frunze si si-au pregatit un pat mare si moale pentru amandoi.Pe urma au mai sapat o vizuina mai mica, pentrufructele de padure si ciupercile lor.Impreuna le era placut si bine.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    5/101

    Iar cand l-au intalnit pe iepurasul cel micut, nu au uitatsa-i multumeasca pentru sfatul cel bun pe care l-a dat.

    Zvonul despre cei doi arici care locuiesc impreuna caprietenii, s-a raspandit in toata padurea. Alti arici, care

    pana atunci locuiau separati, au inceput sa vina la ei.Aricii nostri ii invatau pe ceilalti cum sa-si indoaie tepiiiar familia aricilor s-a marit pana a devenit un grupmare.

    Sub bradul cel mare si batran, toti aricii au sapat ovizuina mare. Ziua adunau multe fructe si ciupercipentru familia lor cea mare, iar noaptea adormeaufericiti simtind caldura si grija unuia pentru celalalt.

    Cand a venit iarna, lor nu le-a mai fost frig. Si-aupetrecut impreuna toata iarna in caldura si belsug si celmai important - in grija si dragoste reciproca.Ei stateau impreuna si se gandeau doar unul la celalalt.Si toate animalele padurii puteau simti caldura lor,

    caldura dragostei, binele si prietenia.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    6/101

    Hipopotamul cel micut si maimuticaIntr-o zi, stateahipopotamul cel micut incasuta lui mlastinacenusie din poiana, si-siplangea de mila.

    Nu-mi place starea proastape care o am! nu-mi place !

    Sunt atat de indispus !

    Si de ce sa fie altfel ?

    Uitati-va la cerul acesta intunecat si plictisitor...uitati-

    va la apa aceasta mlastinoasa de culoare gri...iarimprejur totul e sumbru...ma plictisesc atat de mult !

    Hipo a oftat, a respirat adanc si a inceput sa se joacejocul cu balonasele. Dar ii ieseau numai balonase marisi gri...si s-a plictisit foarte repede si de acest joc.

    M-am saturat ! Eu fac intruna balonase, dar nimeni nu

    le vede !Vaaaaaaai ! - sevaita Hipo cel micutsi se scufundaadanc in apa, darstarea lui nu se

    imbunatati.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/132-the-little-hippohttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/132-the-little-hippo
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    7/101

    Ce sa fac ?! Ce sa fac ?! balbaia plangandu-si de mila.Saracutul de mine, nu am noroc...

    Timpul trecea si nimic nu se intampla.Ce plictiseala.....vaaaai...m-am saturat sa stau inmlastina.

    Deodata, in spatele lui s-a auzit o muzica, insotita devoci vesele si imediat s-a aratat si fata stralucitoare aunei maimutici.Salut Hipo! Ce zi minunata, nu-i asa ? - A spus ea.

    - Mmmm...mie nu mi se pare asa, a oftat micutulhipopotam. Eu cred ca ziua aceasta este foarte foarteplictisitoare...si ieri a fost o zi plictisitoare...sialaltaieri...si in general eu ma plictisesc foarte tare inmlastina asta. M-am saturat sa stau asa, degeaba, farasa fac nimic !...

    Maimutica a dat din capin semn de intelegere :- Eu stiu de ce esti atatde trist!

    - De ce ? a intrebatHipo cel micut.

    - Pentru ca esti atat desingur! - a spusmaimutica - si de aceea te plictisesti.

    - Crezi asta ?!- Sunt sigura!...tu ai nevoie de unprieten.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    8/101

    - Dar unde pot sa-l gasesc ? a intrebat Hipo cel micut,sunt sigur ca aici in mlastina mea nu este. Si s-a uitatcu indoiala la apa tulbure.

    Maimutica s-a scarpinat in cap, - Vino!, impreuna vomcauta un prieten, poate cineva si-a parasit vreunprieten de care nu mai are nevoie....sau poate cineva l-a pierdut.

    - L-a pierdut ?! Hipo cel micut s-a cutremurat atat detare incat iar a inceput sa scoata balonase. Nu se poate

    ca cineva sa piarda un prieten. Prieten este ceva foartepretios.

    Si au plecat amandoi sa caute un prieten pentru Hipocel micut, numai ca nici unul dintre ei nu stia cum arataun prieten.- Cu cine seamana un prieten ? a intrebat Hipo cel

    micut.

    - Nu stiu, a raspuns maimutica.

    - Are coada?

    - Nu stiu!

    - Blana vargata?

    - Nu stiu !

    - Este tepos sau moale?

    - Nu stiu!

    - Aspru sau neted?

    - Nu stiu!

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    9/101

    Unde se afla acest prieten misterios?Au mers prin padure, dar nu au intalnit nici o fapturadeosebita.

    - Am stiut, a spus Hipo cu ingrijorare. Am stiut ca o saraman singur pe vecie, nu o sa am prieteni niciodata!

    - Prostii... spuse maimutica. Noi inca nu am traversattoata poiana. El sigur se afla acolo...undeva...prietenultau. Sunt sigura ca il vom gasi!

    Dar iata, ca au ajuns si la

    ultimul copac, au cautatin toate tufisurile, intoate gropitele si in toatemovilitele...si nu au gasitnici un prieten.-Nimeni!

    S-au asezat dezamagitipe o stanca.

    Vaaaaiiiii !!! ochii hipopotamului cel micut erau plini delacrimi. Lacrimi mari de hipopotam, care amenintau sainunde toata grota in care stateau.

    - Vaaaaaiii !!!

    - Va rog ! nu faceti aici prea multa aparaie ! Locuitoriiorasului nu sunt inca pregatiti pentru ploaie, a spuscineva din apropiere.

    Hipo cel micut s-a intors surprins si l-a vazut sub untufis pe bunicul arici. Toti din padure stiau ca estefoaaaarte destept.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    10/101

    - Vaaaai, nu o sa am prieteni niciodata! - se vaita Hipocel micut.

    - Nu te-am inteles ! a spus ariciul, doar ai un prieten !

    - Chiar ?! Unde este ? A fost atat de emotionat incat aincetat sa planga imediat. - Unde? unde este?

    - Langa tine, a spus batranul arici. Iata-l ! si a aratatinspre maimutica. Ea a fost langa tine tot timpul. Eaeste prietena ta adevarata.

    - Maimutica ?, dar ea nuseamana cu mine deloc !- a strigat Hipo tulburat si

    jenat.

    - Ea nu este mare camine si nici macar nu stie

    sa faca balonase.Eu am crezut ca prieteninseamna ceva mare, rozsi minunat, ceva iesit din comun ca un balon mare sicolorat, ca un cadou mare !

    - Desigur ca un prieten este un mare cadou, a aprobat

    bunicul arici.Dar el nu arata mereu cum ti-l imaginezi. El nu este unbalon. Prietenul este prieten.

    Prietenul este cel care se gandeste la tine, te

    ajuta si vrea sa-ti fie mereu bine.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    11/101

    Un miracol fara sfirsit

    Intr-o indepartata taramagica, era o scoala pentru magicieni. Ca orice altascoala, avea elevi si profesori, teme si vacante. Si, lasfarsitul anului, magicienii incepatori demonstrau ce auinvatat.

    Printre alti elevi din aceasta scoala, era un baiat pe

    nume Arthur, Copacelul verde. Prietenii lui i-au dataceasta porecla, dupa o zi de scoala; el si-atransformat accidental parul intr-un copacel verde iarapoi, pentru multa vreme, nu a reusit sa isi recapeteinfatisarea anterioara.

    Arthur a participat la o reprezentatie anuala de magieimpreuna cu alti elevi.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2119-un-miracol-fara-sfirsithttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2119-un-miracol-fara-sfirsit
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    12/101

    Si stiti ce truc apregatit? Nu, nu a fost un pat zburator sau o baghetaluuunga de bomboane. Arthur a inventat un covorfermecat. Tot ce trebuia sa faci era sa stai pe acestcovor, sa sari in sus de doua ori pe piciorul stang si saspui Cik-Ciak si imediat una dintre dorinte iti eraindeplinita. Totusi, de vreme ce Arthur era inca un

    novice si nu poseda inca o putere magica reala, magialui nu dura decat un minut.

    Pentru a-si testa noua inventie, Arthur a decis samearga la o gradinita din vecinatate. Acolo el invitacopiii sa stea pe covor si sa le indeplinesca dorintele.Toti copiii au navalit pe covorul magic, dar micutul Nick

    ajunse primul. El era cel mai scund copil din clasa.Chiar si fetele erau mai inalte decat el. Nick a stat pecovor, a sarit de doua ori in sus pe piciorul stang, arostit cuvintele magice, Cik-Ciak, si a tipat in guramare,

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    13/101

    Vreau sa fiu mare, mai mare decat toti!

    Imediat Nick a inceput sa creasca. Copiii il priveau cugura cascata de uimire. Mai intai el s-a facut mai inaltdecat oricare din clasa, apoi mai inalt decat Arthur, apoimai inalt decat profesorul lui, iar apoi capul i-a ajuns latavan. Totusi, el nu a luat in considerare si hainele lui,cand si-a spus dorinta, iar hainele erau inca foarte mici.

    Pantalonii i s-au rupt,tricoul i-a cazut si chiar curelele de la sandale s-au ruptsi au zburat in directii diferite. Fetele au inceput sachicoteasca. Baietii se prapadeau de ras. Chiar siprofesorul, nu s-a putut abtine sa nu rada vazandaceasta. Totusi, timpul magiei a expirat si Nick ajunse

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    14/101

    iar la inaltimea lui anterioara. Arthur a trebuit safoloseasca o vraja speciala pentru a reface hainele lui

    rupte. Urmatoareacare trebuia sa paseasca pe covor fu Jessica. Douasarituri pe piciorul stang, Cik-Ciak! si fata ingheta.Dintr-odata fura atat de multe dorinte care ii veneau incap. O papusa! Nu, un baton de ciocolata! Poate omasina de jucarie? Nu, asta-i pentru baieti. O rochienoua! Nu, mama imi va cumpara rochia aceea oricum siaceasta va disparea intr-un minut. Ce altceva as puteaalege?

    Apoi, privirea ei cazu pe un raft plin de animaleimpaiate si si-a amintit cum si-a imaginat ca toateaceste animale sunt vii. Aceasta amintire a alungattoate celelalte dorinte, iar covorul fermecat incepu sa

    aduca la viata animalele una cate una. Camera s-aumplut de sunete de falfait de aripi si de pasari caretipau cand zburau prin aer, lovind cu ciocul ferestreleinchise. Pisicile care au prins viata mieunau si sareau insus sa prinda pasarile. Caini mici si mari fugeau ca saprinda pisicile, latrand zgomotos, iar puii de urs serostogoleau pe podea, incercand sa se doboare unul pecelalalt. In timp ce copiii s-au strans in jurul

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    15/101

    profesorului cuprinsi de frica, Arthur s-a repezit si adeschis fereastra. Pasarile au zburat pe geam, afara;pisicile au sarit dupa pasari; cainii au fugit dupa pisici;

    iar puii de urs s-au rostogolit in strada, mormaind deplacere. Intr-un minut, toate animalele s-autransformat iar in jucarii si mult timp dupa aceasta,copiii puteau sa gaseasca animalele lor impaiate, pestrada.

    Cateva minute au trecut pana cand, cineva sa

    indrazneasca sa se urce pe covor. Apoi dintr-odata, unbaiat pe nume Alex a avut o idee. Si-a amintit deprietenul sau Pete, care avusese o durere de dintiteribila, chiar de dimineata. Pete n-a putut sa manancenici marul pe care el i l-a adus de acasa. Alex pasi infata si statu pe covor. Doua sarituri pe piciorul stang,

    Cik-Ciak! Vreau ca durerea de dinti a lui Pete sa

    dispara, spuse el.Intr-o clipita toti auzira rasul lui Pete. Multumesc,Alex! spuse el. Sa impartim marul intre noi.

    Apoi, mai mult spreusurarea profesorului, copiii au fost chemati la cantina,

    iar jocul cu magia lua sfarsit. Arthur, Copacelul verde,

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    16/101

    isi rula inventia si-i urma pe copii. El stia ca durerea dedinti a lui Pete va reveni intr-un minut si ca va trebui sagaseasca o cale sa o inlature. Dar, se insela! Mai mult,

    spre surprinderea lui Arthur, Pete continua sa manance,sa rada si sa isi scrasneasca dintii zgomotos pentru a-siamuza prietenii.

    Arthur petrecu mult timp reflectand la acest miracol. Dece nu disparuse magia intr-un minut? Arthur creaseacel covor, asa incat stia cu siguranta cat timp trebuia

    sa dureze magia. Neputand sa gaseasca motivul, eldecise sa il intrebe pe profesor.

    Profesorul batran si intelept asculta atent povestea luiArthur, apoi rase din toata inima. Il batu tandru cu

    palma pe frunte pe Arthur si rosti cuvintele care ii vorramane mereu in minte.

    Tine minte, micul meu prieten, spuse el, Magia caree facuta pentru altii NICIODATA nu se termina.

    * * * * * *

    De Michael Arshavsky

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    17/101

    Cele mai frumoase flori

    Vara este pe sfarsite si toateflorile din gradina doresc sa stie care dintre ele a fostcea mai buna.

    Trandafirul cel roz a spus : Noi suntem cei mai buni,pentru ca am fost primele flori care au inflorit

    primavara.Margareta cea alba a spus : O,nu, noi suntem celemai bune flori,pentru ca noi avem flori frumoase pe tottimpul verii.

    Floarea soarelui cea mare si galbena a spus : Nu fitiproaste, noi suntem cele mai bune pentru ca noi

    inflorim pana toamna.Fiecare floare a sustinut ca ea este cea mai buna. Daratunci cand oamenii au venit sa vada gradina, ele autacut. Toate florile stateu linistite si se uitau cumandrie, care dintre oameni va spune ca aceasta estecea mai buna.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2118-cele-mai-frumoase-florihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2118-cele-mai-frumoase-flori
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    18/101

    Intr-o zi gradinarul a intrat in gradina. Trandafirii ceiroz si-au aranjat petalele astfel incat ei sa arate cel maibine.

    Toate margaretele au inceput sa se inalte astfel incatele sa arate cel mai bine.

    Floarea soarelui zambea in lumina soarelui astfel incatea sa arate cel mai bine.

    Toate florile erau sigure ca gradinarul va spune ca ele

    arata cel mai bine.

    Dar gradinarul a zambit si a spus: uite-te la toateaceste flori minunate ale mele !

    Gradinarul a inceput sa puna trandafiri roz in cos.

    Trandafirii au fost siguri ca ei sunt cele mai specialeflori deoarece gradinarul i-a ales pe ei primii. Darmargaretele au ras de trandafiri ha ha ha ...nu suntetidestul de frumosi pentru a ramane in gradina.

    Inainte ca gradinarul sa puna si cateva margarete incos, floarea soarelui a inceput sa rada Ti-am spus ! noisuntem cele mai bune, pentru ca noi suntem singureleflori care vom ramane in gradina!

    In cele din urma gradinarul a pus si floarea soarelui incos...si din nou florile au inceput sa se lupte intre ele,care este cea mai buna.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    19/101

    Cand a ajuns gradinarul acasa, a inceput sa puna toateflorile frumoase intr-o vaza.

    Prima data a pus trandafirii roz in vaza, amintindu-si catrandafirii sunt primele flori care infloresc primavara.

    Pe urma a pus margaretele si si-a amintit cat deminunat era sa le vada in fiecare zi cand se plimba in

    gradina.

    La urma a pus floarea soarelui in vas fiind foarteemotionat ca la sfarsitul toamnei avea flori.

    A pus vaza pe masa si a spus: Am un buchet de flori,minunat. Fiecare floare in parte este frumoasa si buna,dar toate impreuna arata perfect !

    Dintr-o data florile si-au dat seama ca tot timpul aufost, fiecare in parte, cea mai buna. Dar dupa cegradinarul a facut din toate impreuna, un buchet, audevenit ceva special .

    In final, toate florile au fost fericite.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    20/101

    Casa in care nu locuieste nimeni

    Intr-un orasel, departe-

    departe, se afla o casa mare si veche, cu pereti depiatra si o intrare mare, minunata. Langa aceasta casaera un parc, unde copiilor le placea sa se joace.

    Adesea, copiii intrebau,Mami, cine locuieste in aceacasa?. Nu locuieste nimeni acolo, raspundeaumamele lor. Acea casa este goala. Si era adevarat. In

    toate celelalte case se aflau oameni, dar in acea casanu locuia nimeni. Ferestrele ei erau acoperite bine, usileerau inchise si trecuse foarte multa vreme de candnimeni nu mai pusese piciorul inauntru, pentru caaceasta casa parea mult prea sofisticata sineprietenoasa.

    In timp ce se plimbau, oamenii se opreau si o priveauuimiti.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2115-casa-in-care-nu-locuieste-nimenihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2115-casa-in-care-nu-locuieste-nimeni
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    21/101

    Ce casa ciudata!, spuneau. Este atat de mare sipustie...!

    Intre timp, casa era confuza. Ce tot vor de la mine?,se intreba. Stau aici, nu deranjez pe nimeni. Care-iproblema lor? Poate ca vopseaua de pe pervazuri s-acojit? Sau, jgheabul este inclinat?

    Draperiile grele care acopereau ferestrele, blocauaproape toata lumina soarelui si creau un semi-intuneric in interior. Oricum, tot ce era in casa fusese

    organizat cu grija: era vesela din belsug in dulapioareledin bucatarie, pahare frumoase si argintarie minunatain dulapul din sala de mese, paturi aranjate cu grija incamerele de oaspeti si fata de masa pe toate mesele. Siliniste! Era, de asemenea, multa liniste.

    Doar masa de cina incerca, ocazional, sa inveseleasca

    tacamurile.

    Hai, farfurii, stati in rand, ar fi zis.

    Pentru cine? raspundeau ele. Cine ne va umple?

    Lumanari, coborati de pe rafturi!ordona masa.

    Pentru cine? Cine ne va aprinde?, raspundeaulumanarile.

    Apoi, masa se intoarse catre masivul candelabru decristal din sala de mese.

    Candelabru, lumineaza casa!spuse. Ai mai multebecuri decat poate cineva sa numere.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    22/101

    Nu este nimeni care sa ma aprinda, zisecandelabrul.Si, chiar daca sunt aprins, cine este aici savada?

    Era atat de trist si jalnic in acea casa, incat nu mairamasese nimic de facut decat scandal. Lingurile secertau cu furculitele, care ar fi mai importante. Scarascartai morocanos la covor pentru ca aduna praf.Chiuveta era turbata pe robinet pentru ca nu curgeaapa. Chiar si micuta veioza il numi pe candelabru

    vechitura.Casa privi la toate acestea si isi spuse ca trebuie facutceva. Dar, ce?

    Sa intreb semineul, se hotari. Semineul e foarteintelept. Semineul a fost zidit primul, inainte de toatecelelalte.

    Dar semineul parea adormit si nu era usor sa-ltrezeasca. Casa a incercat chiar sa strige prin horn.Cenusa se imprastie peste tot, dar semineul ramaseadormit. Apoi se intoarse catre vesela.

    Hai sa incercam, impreuna, sa-l trezim pe semineu,ceru ea. Ne va spune ce sa facem. Faceti zgomot catde mult puteti!

    Nimeni n-ar fi putut prezice ce avea sa se intample.Farfuriile si castroanele au inceput sa zornaie,sfesnicele se ciocneau, cutitele se loveau, bratelemarelui candelabru se loveau unul de altul cu zgomot,chiar si paturile sareau in sus si in jos, pe piciorele lor.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    23/101

    Au facut atata harmalaie, huruit si zornait, incatporumbeii de pe acoperis au zburat ingroziti.

    Semineul se trezi.

    Banuiesc ca sunteti intr-o dispozitie foarte proasta?,intreba el casa, cascand. Altfel, de ce v-ati fi ostenitatata sa ma treziti?

    Avem nevoie de sfatul tau, spuse casa. Ceva nu estein regula aici, dar nu stim ce.

    Este foarte simplu, raspunse semineul. Ma mir caniciunul nu va dati seama.

    Ce este? Spune-ne! intreba casa, murind decuriozitate.

    Exista o regula de aur: trebuie sa impartiti caldura

    voastra cu ceilalti. Priviti-ma. Cand sunt aprins, nupastrez caldura. O ofer, imediat, celorlalti. Toate caseledin oras, de asemenea, isi daruiesc caldura si comfortulfamiliilor lor. Intre timp, voi stati aici singuri si refuzatisa impartiti cu cineva. De aceea sunteti tristi si deaceea tacamurile voastre se cearta.

    Casa era socata. Decise ca aceasta regula de aurtrebuie impartasita si aplicata de toti. Chiar indimineata urmatoare, deschise larg toate ferestrele,trase draperiile si aerisi toate camerele. Oglinzilor nu levenea sa creada: pentru prima data, dupa multi ani,reflectau lumina soarelui! Toate certurile incetaseraimediat.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    24/101

    Maturi, carpe si stergatoare de praf! Udati florile sistergeti praful! Robinet, da-le apa!, a ordonat casa.

    Curand, casa stralucea.

    Masa! Fii pregatita sa intampini oaspeti!

    Imediat, farfuriile s-au aliniat pe o fata de masa alba cazapada, furculite, cutite si linguri s-au asezat langa ele,paharele si-au luat locul, cu grija. Mesei ii venea satopaie de bucurie, dar s-a oprit, ca sa nu sparga ceva.

    Cand veni vremea cinei, casa isi deschise larg usile.Niciodata nu mai vasusera oamenii o casa atat defrumoasa si de primitoare. Ei au intrat si si-au datseama ca erau asteptati.

    Priveste!, exclama o fata.Cina e servita!

    N-a mai durat mult pana cand o familie numeroasa sifericita s-a mutat in casa. Acum, tarziu in noapte, candtoata lumea doarme, casa verifica sa vada daca totuleste in regula.

    Multumesc, semineu intelept, sopteste ea. Nu voiuita niciodata sfatul tau. Ce minunat este sa ofericaldura celorlalti!

    * * * * * *

    De Ludmila Zolotareva

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    25/101

    Tara "Opusului"

    O poveste despre o tara magica, in

    care toata lumea vrea sa daruiasca.

    Odata, in Tara Opusului", locuia un om, care avea ofantana. Cea mai mare dorinta a lui era de a da ceva debaut din fantana lui, la orice persoana care trecea peacolo. Intr-o dimineata, proprietarul fantanii a vazut

    un calator, si i-a spus:

    - Vad ca esti foarte obosit si toropit de caldura. Estibinevenit sa-ti potolesti setea din fantana mea.

    Calatorul a raspuns:

    - Sunt foarte insetat, intr-adevar, dar nu am timp

    acum. Am facut toate aceste linguri de lemn si trebuiesa gasesc pe cineva sa i le dau. Te rog, ajuta-ma sagasesc pe cineva care are nevoie de lingurile mele delemn, si apoi, voi bea apa din fantana ta.

    Auzind toate aceste cuvinte, proprietarul fantanii a fugitla un restaurant din apropiere, unde, era sigur ca s-ar

    putea folosi o multime de linguri de lemn. In acelmoment, proprietarul restaurantului era, ca de obicei

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2113-tara-qopusuluiqhttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2113-tara-qopusuluiq
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    26/101

    in bucatarie, gatind una din excelentele lui meniuri.Voia sa fie gata mancarea, inainte ca primul oaspete safi sosit.

    - Voi lua aceste linguri de lemn", a spus bucatarul,proprietarului fantanii. Dar mai intai trebuie sa gasim omultime de oameni pe care sa-i servesc , pentru ca ampregatit o multime de mancaruri delicioase .Proprietarul fantanii a fugit imediat la un santier. Acoloa vazut o multime de oameni harnici, cu o enorma

    pofta de mancare.- Munca voastra e atat de grea! le-a spus tuturorlucratorilor. Sigur, trebuie sa va fie foarte foame! Existaun mare restaurant in apropiere, unde puteti manca;Bucatarul a pregatit o multime de mancaruri delicioase.

    - Da, ne e cam foame, dar mai avem inca suficienta

    putere de a lucra. Doresti sa-ti sapam inca o fantana?"au intrebat lucratorii.

    Proprietarul fantanii acepta oferta muncitorilor de a-iconstrui o noua fantana, gandind ca i-ar folosi sa aibamai multa apa potabila, ajutand astfel pe si mai multitrecatori.

    Bucatarul fu de acord sa ia de la turisti lingurile delemn, iar muncitorii acceptara sa manance larestaurantul bucatarului. Cand a auzit calatorul despretoate acestea, a acceptat sa bea ceva apa de lafantanar. Si astfel toat lumea traia atat de calma si inpace, in Tara "Opusului".

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    27/101

    Pana intr-o zi, cand un om invatat a venit in tara.Statea si gandea si nu-i venea sa-si creada ochilor.

    Fantanarul a vrut sa-i dea niste apa, bucatarul a vrutsa-i dea ceva de mancare, muncitorii au vrut sa-iconstruiasca o casa, si multi turisti i-au oferit multealte lucruri, cum ar fi linguri de lemn si alte obiecte, darel i-a refuzat pe toti, pentru ca n-avea nimic de dat inschimb.

    - Eu nu iau nimic de la oamenii buni, pana cand voi gasi

    o cale de a face viaa mai usoara, a spus omul invatat.A stat, s-a gandit si s-a gandit .... si, in final, a gasitraspunsul. A decis sa inventeze bani. In loc de a luaunul de la altul, toata lumea va fi platita in monede deaur!

    Deci, proprietarul fantanii va plati pe cei care au baut

    din fantana, si in scopul de a castiga bani, el va trebuisa roage muncitorii sa construiasca ceva pentru el.Muncitorii vor primi bani, atunci cand mananca larestaurant, bucatarul va lua ceva de la calatori siacestia il vor plati pentru asta.

    Este posibil sa schimbam ordinea de curs, pentru ca

    principalul lucru este ca toata lumea, atunci candprimeste un castig - sa plateasca, altfel, nu ar fi inmasura sa ofere si altora. Si, daca cineva plateste baninumai pentru a da, fara a lua nimic pentru sine, atunciel va fi adus in fata instantei si va fi judecat.

    Deci, ei au hotarat sa caute un judecator si atunci candl-au gasit, au vazut ca acesta era slab de foame, pentruca nu avea nici o munca. Era sarac, pentru ca nu a avut

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    28/101

    ce manca in acele timpuri cand nu avea pe nimeni de

    judecat.

    Dintr-odata, invatatuluiui i-a venit o idee stralucita. Ela inteles foarte bine natura oamenilor care traiau inTara "Opusului". Acestia voiau doar sa dea

    Locuitorii din Tara de "Opusul" au fost inspirati decuvintele invatatului: Deci, de atunci, nimeni nu ar aveagrija numai de el insusi, in schimb toata lumea ar fi in

    masura sa ofere mult mai mult pentru nevoile celorlalti.

    Asta a hotarat omul cel destept si a infiintat primabanca din Tara "Opusului". ara "Opusului" a devenit otara la fel ca toate celelalte tari din lume, acum ele aubanci si institutii, impreuna cu fabrici, scoli , spitale,magazine, manageri, functionari, ingineri si profesori.

    Exista doar o singura diferena intre Tara "Opusul" sitoate celelalte tari: in Tara "Opusul" toti oameniiincearca sa ia mult mai putin pentru ei insisi, si sa deamult mai mult pentru altii. Aceasta se datoreazafaptului ca in Tara "Opusul" toata lumea iubeste petoata lumea si, prin urmare, toata lumea este fericita.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    29/101

    Printesa Bujor

    Departe, peste mari si tari, traiaun rege si o regina, care aveau o singura fiica. Numeleei era Bujor Printesa Bujor. Avea ochii albastri si celmai frumos par rosu, plin de bucle. Oamenii din tara iiiubeau foarte mult pe rege si regina, si mai ales, oiubeau pe Printesa Bujor.

    Intr-o zi, Bujor s-a inbolnavit de o boala misterioasa.Regele si regina au chemat imediat la palat doctorulcare i-a prescris: "Un mic tratament, cimbru si usturoi,amestecat cu miere, mustar, calendula si coaja deceapa; gatite cu hrisca si flori de sofran - de trei ori pezi."

    Acest remediu incercat de medic, nu a ajutat. Deci,regele si regina au chemat toti doctorii si vrajitorii dinregat sa dea o reteta pentru vindecarea Printesei Bujor.Unul a recomandat "dusuri reci!". Al doilea a spus:"Numai legume si fructe".

    Si al treilea a anuntat: "Doar terci de ovaz si dusurifierbinti si sa stea in cap o data pe zi.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2112-printesa-bujorhttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2112-printesa-bujor
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    30/101

    Dar nici unul dintre aceste metode nu a ajutat. Bujor aramas in continuare, foarte bolnava; era din ce in cemai slaba, intinsa in pat, iar ochii ei albastri ramaneau

    mereu inchisi.Regele a trimis dupa un invatat, despre care auzise ca

    vindeca boli misterioase si caretraia in regatul din apropiere. Invatatul a sosit. El pareafoarte serios, cu o barba alba, si purtand o veche

    servieta neagra. A privit-o pe Bujor si i-a luat pulsul."Bujor sufera de tristete", a declarat el. "Pentru a o facefericita este nevoie de un remediu special. Trebuie sa-ioferim Printesei Bujor, cea mai frumoasa melodie dinlume. "

    Apoi, si-a inchis servieta si a plecat.

    Imediat, regele si regina au trimis un sol calare, care saumble in intreaga tara si sa anunte: Atentie! Atentie!Pintesa Bujor are nevoie de Cea mai frumoasa melodiedin lume. Cine va aduce cea mai frumoasa melodie dinlume, o va primi pe Printesa, de sotie!

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    31/101

    In aceeasi zi, au venit din intreg regatul,multi muzicienicu diferite instrumente si s-au prezentat la palat in fatacomisiei de judecata.

    "Sa fie liniste perfecta in curtea palatului si peste tot inregat, ca Bujor sa auda melodia", au spus regele siregina.

    "Vom merge in varful picioarelor", au spus servitorii."Vom folosi limbajul semnelor pentru a spune oamenilorceea ce avem de vanzare", au semnalat comercianii la

    piata.

    "Vom vorbi in soapta si nu ne vom

    certa", si-au spus copiii, incetisor, unii altora.In ziua urmatoare, portile palatului au fost deschise siservitorii au condus, la un moment dat, cu atentie,muzicienii, spre camera lui Bujor.

    Primul a intrat un violonist cu o vioara in mana. "Eu voivindeca pe Bujor cu o melodie pentru vioara, pentru ca

    este cel mai nobil instrument dintre toate instrumentele

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    32/101

    muzicale", a anunat violonistul. El si-a luat arcusul si ainterpretat o melodie frumoasa, pe corzile viorii. Bujora ramas nemiscata in pat.

    "Tu nu ai avut succes, domnule Fiddler, domnulescripcar", a spus medicul palatului, iar violonistul aplecat dezamagit.

    Imediat dupa el, a intrat in camera un flautist. "Eu voi

    vindeca pe Bujor, pentru casunetul de flaut este la fel de clar si de proaspat, caaerul de munte", a explicat el. A cantat o melodie laflaut, sunetele zburau afara, pe fereastra, in curte sitoata lumea din palat asculta cu respiratia oprita,dulcea melodie. Dar Bujor continua sa ramana culcata.

    "Flautul nu ajuta!" A anuntat medicul, si din pacate,flautistul a revenit la comisia de judecata.

    Apoi, patru servitori au adus in camera un pian si in

    urma lui a intrat pianistul. "Eu o voi vindeca pe Bujor",a anunat el, cu incredere ", pentru ca melodia mea

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    33/101

    este cea mai interesanta." El a cantat pe clape albe sinegre, cu atata sensibilitate, ca sunetele zburau afara,pe fereastra, ajungeau in curte, si in strada. Intr-

    adevar, toti locuitorii regatului erau foarte incantati.Dar, regina care sedea alaturi de Printesa, a spus:"Trebuie sa va opriti pentru ca observ ca Bujor plange!"

    Pianistul a plecat repede, cutoti cei patru servitori si pianul.

    Deodata, un tanar inalt, a intrat in camera, imbracatintr-o haina neagra, tare interesanta. Dar mai ciudat afost ca avea mainile goale; nu tinea in ele nici uninstrument.

    "Cine esti tu?" A intrebat regele

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    34/101

    "Sunt un dirijor, Excelenta. Si stiu ce melodie o vavindeca pe Printesa, a raspuns acesta zambind, regelui.

    Dar ce folosesti tu ca sa interpretezi muzica, aintrebat regele.

    "Daca vrei sa ma lasi sa ies afara din sala pentru unmoment, voi reveni cu cea mai frumoasa melodie dinlume," a raspuns dirijorul. Regele, care acceptase dejaoricare dintre celelalte solutii, i-a permis sa iasa . "Bine,du-te si intoarce-te repede, pentru ca se pare ca starea

    lui Bujor devine tot mai rea."

    Dupa nici un minut, dirijorul se intoarse. Au venit cu elviolonistul, flautistul, pianistul si pianul. Toata lumeastatea inmarmurita. "Acestia sunt muzicienii pe care i-aiadus?" a strigat regele. Acum, regele isi pierduserabdarea si medicul facu repede semn dirijorului sa

    plece.

    "Doar o clipa", a spus dirijorul. "Stiu ce s-a intamplat incamera asta si de aceea sunt aici. Inaltimea Voastra,trebuie sa o salvam pe Printesa Bujor!. Deodata,regina a spus: "Lasa-l sa incerce. Si regele fu deacord.

    Tanarul dirijor i-a reunit pe muzicieni, a soptit ceva si aasteptat. Cand s-a facut liniste absoluta in regat,dirijorul a ridicat mainile si toti muzicienii au inceput sacante impreuna o melodie clara si frumoasa; moale sicursiva, puternica si emotionanta, o melodie care aveasi transmitea de toate - o melodie care era aproapeperfecta . Dirijorul continua sa le faca diferite semne cumainile, sa dirijeze si toti muzicienii il urmau. Pana

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    35/101

    cand, un nou si minunat sunet se auzi: "La la la lala ..." Bujor deschise ochii, se ridica brusc si incepu sacante impreuna cu ei. In acel moment, s-a auzit cea

    mai frumoasa melodie din lume!

    Invatatul din taravecina avusese dreptate - intr-adevar, printesa Bujor

    era vindecata.Regele si regina l-au invitat pe tanarul dirijor satraiasca in palat, iar pe muzicieni i-au angajatpermanent in orchestra Regelui.

    Intr-o zi, Bujor i-a soptit mamei sale: "Cu toate ca elpoarta o haina ciudata, dirijorul este intelept, frumos si

    foarte talentat; as vrea sa ma marit cu el"

    Asa ca, dupa sapte zile, o nunta mare s-a facut la Palatsi toti locuitorii din Regat au fost invitati!.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    36/101

    "Exista ceva, ce nu inteleg, a spus regele dirijorului."

    "Care a fost secretul pe care l-ai soptit la urechilemuzicienilor, in ziua cand Bujor s-a vindecat? "

    Dirijorul a zambit: Secretul e foarte simplu a spus el.

    Le-am spus ca, in loc sa cante separat, sa cantam,toti, impreuna,

    in armonie.ca un singur OM.

    De Yael Sofer

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    37/101

    Supa Magica

    Peter sejuca la computer cand a auzit-o pe mama sa

    chemandu-l la bucatarie. Vino sa-ti mananci supa,fiule, spuse ea.

    Nu acea supa, iar!, se gandi baiatul. M-am saturat deea! De ce trebuie sa fac ce nu-mi place? Imi doresc saexiste un buton la computer care sa faca supagustoasa.

    Dintr-o data, peretii camerei au inceput sa se evaporesi imediat s-a trezit intr-o temnita semi-intunecoasa.

    Buna,Peter! auzi el. O persoana ciudata, cu barbalunga statea alaturi.

    Acest loc, pe care il vezi in fata ta, este locul in care

    este produsa si pastrata toata iubirea, de la totioamenii din lume. Noi, gnomii, creem aici iubirea, in

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2110-supa-magicahttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2110-supa-magica
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    38/101

    magazinele noastre si o pastram in zona de depozitare.Nimeni, in afara noastra, nu stie de unde vine iubirea siunde poate fi gasita.

    Baiatul a fost atat de zguduit de ceea ce tocmai s-aintamplat, ca abia a putut vorbi.

    Iubire,spui? Iubire pentru ce ?intreba, dupa ce iireveni respiratia.

    Iubire pentru absolut orice,raspunse gnomul.Chiar si

    iubirea ta pentru jocurile pe computer vine de la noi!Imposibil!, obiecta baiatul.

    Spune-mi, atunci, de ce simti uneori dorinta sa te jocisi alteori, nu? De ce intr-o zi iubesti un lucru, iar in altazi, pe altul? Raspunsul este simplu:noi, gnomii,controlam toate acestea., explica omuletul, cu calm.

    Dar asta nu-i corect!, exclama Peter.

    De ce nu? Noi avem grija de acest sentiment si ilpazim zi si noapte. Nimeni nu il poate fura sau distruge.Si, o data in viata, toata lumea ajunge aici si primestesansa de a decide destinul iubirii lor. Azi, este randultau.

    Cum gnomul il conduse pe baiat spre adancul temnitei,Peter observa frumoasele vitrine din lemn ce erauasezate de-a lungul peretilor.

    Priveste, aici este locul in care este depozitata toataiubirea ta, spuse elful si se opri in fata uneia dintre

    vitrine. Deschise usa si lua in mana un vas mic, facutdin sticla intunecata.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    39/101

    Vezi, acest vas are numele tau intreg pe el. Ia-l, dar,te rog, fii atent.

    Si ce urmeaza acum?, intreba baiatul.

    Acum vine partea cea mai importanta. Acolo, dupacolt, este un vas foarte special. Continutul sau estepotrivit pentru oricine, dar, din pacate, este aproapegol. Oricine poate adauga iubirea sa in acest vas, insacu greu face asta vreunul. Trebuie sa decizi ce faci cuvasul tau: il pui inapoi in vitrina, sau oferi continutul lui

    celorlalti.

    Dar,ce ar trebui sa daruiesc? Ce va mai ramane prntrumine, atunci? , intreba Peter, intorcandu-se catregnom. Oricum, nu auzi raspunsul la intrebarea lui,pentru ca gnomul disparu dintr-o data.

    Ce sa fac? ,se intreba Peter. Ar trebui sa daruiesc si sa ramanfara niciun pic de iubire pentru fotbal...inghetata.

    ..carti.. .?! Poate ca sunt oameni in lume care nu iubesc

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    40/101

    nimic? Poate ca ei nu iubesc nici macar jocurile pecomputer? Ce nefericiti trebuie sa fie!!!, se gandibaiatul.

    Si, dintr-o data, si-a dat seama! Daca te gandesti,obiectele nu conteaza deloc. Cel mai important lucrueste iubirea. Era clar: trebuia sa-si imparta iubirea cuceilalti!

    Ai absoluta dreptate, copile!,spuse vocea gnomului,de la departare si Peter se trezi iar in camera sa.

    Ti se raceste supa, fiule, spuse mama.

    Peter se grabi spre bucataria plina de aroma ce seridica dintr-o farfurie alba de pe masa. Inghiti cu grija olingura din lichidul cald. Dintr-o data, in loc de gustulobisnuit al supei care nu-i placea, a simtit ceva

    indescriptibil si minunat. El a simtit din ce era, de fapt,facuta supa: din iubirea calda si tandra a mamei sale.

    (de Michael Brushtein)

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    41/101

    Povestea paraiasului

    O

    poveste despre un paraias care s-a transformat intr-un

    fluviu, ajutand pe altii

    Departe-departe, intr-o tara cu munti, locuiau unullanga celalalt un lac si un paraias. Lacul se afla lapoalele muntelui, iar paraiasul, putin mai sus, chiar pemunte. Lacul era foarte mandru de sine.

    - Paraiasule, uita-te cat de frumos, mare si curat sunteu! a spus el.

    - Da, a raspuns paraiasul, esti tare frumos. Cred ca ai omultime de prieteni. La urma urmei, esti asa de mare,poti oferi din apa ta, la oricine e insetat. Dar eu suntmic si nimeni nu ma baga in seama.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2109-povestea-paraiasuluihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2109-povestea-paraiasului
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    42/101

    - Ha-ha-ha! a ras lacul. De ce mi-as da apa, la altii? Infelul asta, as deveni mai mic.

    Intr-o zi, o capra de munte se apropie de lac.- Oh, frumosule lac, m-am ratacit si de mult timp nuam mai baut nimic. Pot sa beau din apa ta?

    - Cauta-ti apa in alta parte, i-a raspuns furios, lacul. Sisa nu ma atingi cu copitele tale murdare!

    Tare s-a mai intristat biata capra, dar ce era sa faca ?Tocmai dadea sa plece, cand, deodata auzi o vocelinistita:

    - Hei, vino aici! Eu sunt un paraias pe care nimeni nu-lbaga-n seama, dar am destula apa pentru tine. Bea catvrei.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    43/101

    - Multumesc mult, ca vrei sa ma ajuti, paraiasule! I-araspuns capra plescaind apa, inviorata.

    Altadata a trecut pe acolo in zbor, un stol de randunele.

    - O, lacule, suntem tare obosite si mai avem drum lunginainte. Te rugam, lasa-ne sa bem.

    - Ba bine ca nu! Raspunse furios, lacul. Aveti praf pepene si eu nu suport praful. Zburati de aici!

    Dar, doar ce au falfait odata din aripi si randunelele auauzit o voce cristalina:

    - A, randunele, minunate randunele, zburati spre mine.Eu sunt un paraias pe care nimeni nu-l observa, dar amdestula apa pentru toti. Beti cat doriti !

    - Iti multumim paraiasule, au spus randunelele, sorbindinsetate din apa. Esti un prieten adevarat!

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    44/101

    Multe animale au venit si multe pasari, in zbor. Eicereau ajutor lacului, dar numai paraiasul ii ajuta petoti.

    Dar, intr-o zi fierbinte de vara s-a intamplat cevaneasteptat.

    - A-ju-tor, ajutor ! striga un soricel. Se adresa plin desperanta, catre lac, abia mai putand sa respire.

    - Lacule, te rugam, ajuta iepurasul. Si-a rupt labuta si

    nu poate merge. Nu a mai baut demult si are marenevoie de apa!

    - Ce-mi spui tu ? intreba lacul surprins.

    - Daca pleoscai afara un pic de apa, aceasta va ajungela iepuras si va putea sa bea, a raspuns soricelul.

    - Asta e o prostie! a spus lacul, alungandu-l pe soricel.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    45/101

    - Soricelule, a strigat paraiasul, pot sa-l ajut eu?

    - Esti foarte amabil, dar esti prea mic. Nu ai suficientaapa pentru a ajunge la iepuras, i-a raspuns tristsoricelul.

    - Stai, m-am gandit la ceva, a exclamat paraiasul.Mama Munte! Mama Munte! tipa el. Dar, munteledormea profund in acea calda zi de duminica.

    - Ajuta-ma si tu, soricelule, il ruga paraiasul si strigara

    impreuna catre munte:- Mama Munte !!!

    - Ce-i cu galagia asta, micutilor? se trezi Muntele. Ce s-a intamplat ?

    - Iepurasul si-a rupt labuta. Are nevoie de apa si eu

    trebuie sa-l ajut !- Dar cum, se minuna Muntele, tu esti asa de mic!

    - Este zapada pe creste. Se topeste sub razele de soaresi se transforma in apa. Da-mi si mie din apa aceea casa-l pot ajuta pe iepuras.

    - Chiar daca esti mic, vad ca ai o foarte mare dorintade a-i ajuta pe altii. Voi face asa cum mi-ai cerut, iiraspunse muntele.

    Si intr-o clipa toate apele ce veneau din varfulmuntelui, inainte de a ajunge in lac, incepura sa curgain directia paraiasului. Si inainte ca lacul sa poatascoate un singur sunet, se transforma intr-o mlastina,

    tot mai uscata. In acelasi timp, paraiasul s-a

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    46/101

    transformat intr-un fluviu mare si fericit. A ajuns rapid,la iepuras, i-a astamparat setea, i-a spalat rana si afugit in continuare, in mare, aratandu-se tuturor cu apa

    sa curata si rece.

    -

    Tu vezi aceasta maretie de apa ? Spun animalele unii laaltii. A fost un paraias, dar dorinta de a ajuta peceilalti, l-a transformat intr-un desavarsit si maret

    fluviu si curge-n valuri."

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    47/101

    Simfonia pdurii

    Cerul era acoperit de nori, pdurea devenea ntunecat,i doar fulgerul din norii de furtun lumina cmpurile cuo lumin strlucitoare.

    Tata oarece i Mama oarece au lucrat toat ziuapentru a rennoi stocul de grne n caz de vreme rea.

    oriceii s-au ntors la casa lor, care era sub stejarul

    mare i btrn, chiar la timp. Ploaia se pornise deja iprimii stropi ncepuser s cad pe pmnt. Ziua fuseselung i munciser din greu, aa c la sfritul zilei ,dup ce adunaser toate grnele ntr-o grmjoar,oarecii se aezar confortabil pe paie uscate s seodihneasc, dar fiul lor cel mic nu reuea s adoarm.

    De ce nu poi s dormi?" a ntrebat tatl.

    Pentru c tunetul tun, vntul url, copacii fonesc iploaia bate. mi este fric i nu pot s adorm." , spuseoricelul

    Nu ai nici un motiv s-i fie fric, fiul meu. Aceastaeste, de fapt simfonia naturii iar dac dai alte nume

    acestor sunete, sunt sigur ca o vei auzi, spuse Tataoarece.

    Chiar sun ca o simfonie?" ntreb oricelul mirat.

    Bineneles! Ascult cu atenie tunetul. Sun ca nitetobe pe cer, copacii sun ca muzica unor viori mari,vntul cnt n mii de voci diferite, ploaia atinge corzile

    din cer i alunec pe pmnt ca pe o harp, priaele

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/842-simfonia-pduriihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/842-simfonia-pdurii
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    48/101

    clincie printre copaci, iarba fonete i murmur,pentru c sunt aa de impresionai de spectacolulmuzical extraordinar! Aceasta este simfonia naturii

    despre care vorbesc! Ai nevoie doar s i deschizi ochiii urechile, i toat lumea se va schimba n faa ochilorti!"

    "Totul n pdurea noastr este creat perfect de natur,i noi cu toii trim mpreun ca o singur fiin. Chiari o furtun rea" este necesar pentru a putea

    ndeprta frunzele i crengile btrne ale copacilor ipentru a uda bine pmntul. Furtuna cur aerul ispal fiecare floare, astfel c toate frunzele ei vor putearespira vitalitatea, iar aerul devine ca o butur magicpentru noi! Aa c, vezi? Iarba i florile, de fapt fonescde plcere! De altfel, dup ploaie grul se apleac mai

    nspre pmnt, i e mult mai uor pentru mama ta i

    pentru mine s adunm provizii pentru iarn. Natura,ca i un campion, se gndete la fiecare detaliu idorete numai bine i fericire pentru toate fiinele:pentru insecte, pentru flori, pentru copaci, pentru toi ipentru toate!"

    oricelul ncepu s asculte mai atent ncnttoarea

    simfonie a pdurii, i fericit, a adormit ncetior.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    49/101

    Copacul din care am venit

    i mai aduci aminte cnd ai pus pentru prima oarntrebarea unde am fost nainte de a ma fi nscut ?

    La mine, asta s-antmplat ntr-o minunat zi deprimvar. Totul era nflorit i miresme plcuteumpleau aerul. Fluturai colorai i albinue zgomotoasezburau din creang n creang, i deodat am simit cviaa e venic. i atunci, brusc, mi-a venit ntrebarea:

    Unde am fost nainte sa ma nasc?i cine poate s rspund mai bine la aceastntrebare, dac nu Tata-copac pe al crui ramuri m-amlegnat?!

    O floare micu i curioas, l-a ntrebat pe Tatl-

    copac, Unde am fost nainte de a ma fi nscut ?

    ia descoperit o putere care dezvolt toate

    fiinele din natura.

    i mai aduci aminte cnd ai pus pentru prima oarntrebarea unde am fost nainte de a ma fi nscut ?

    La mine, asta s-antmplat ntr-o minunat zi deprimvar. Totul era nflorit i miresme plcute

    umpleau aerul. Fluturai colorai i albinue zgomotoasezburau din creang n creang, i deodat am simit cviaa e venic. i atunci, brusc, mi-a venit ntrebarea:Unde am fost nainte sa ma nasc?i cine poate s rspund mai bine la aceast

    ntrebare, dac nu Tata-copac pe al crui ramuri m-amlegnat?!

    Tat-copac, unde am fost nainte de a deveni o floareroz ?, l-am ntrebat emoionat.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/459-copacul-din-care-am-venithttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/459-copacul-din-care-am-venit
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    50/101

    Tatl-copac a zmbit i mi-a rspuns : ai fost n planulde dezvoltare.Aceasta a fost prima oar cand am auzit aceste cuvinte

    fermecate - planul de dezvoltare. Am vrut s-l ntrebpe Tata-copac, mai multe despre asta, dar exact n acelmoment, o libelul cu aripioare strlucitoare, a aterizatexact pe mine.

    Am fost ocat, emotionat i m-am nroit toat lantlnirea cu aceast frumoas libelul. n picioruele eipurta sndlue de aur, la fel ca Cenureasa, iar cnda plecat, o sndlu a rmas la mine.Am pstrat sndlua n cutia mea de comori, nicimcar lui Tata-copac nu i-am povestit, dar cred ca el

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    51/101

    tia oricum. Pentru c din acea zi , Tata-copac a inceputs-mi dea apa mai multa decat nainte, i frunzele verzi

    mi pregteau gri dulce, cu mult zahr.

    Am mncat i am mncat, pn ce am devenit dintr-ofloare frumoas i roz.... ceva grsu i verde.

    Ce se ntmpl cu mine ? l-am ntrebat pe Tata-copac.

    Este vrsta maturizrii, te coci, te dezvolti. Cu toiitrecem prin asta asta este o parte din planuldezvoltrii.

    Eu sper foarte mult c acest plan are un scop finalfericit, i-am spus lui tata. Deoarece a nceput s-mi fieteama c voi rmne n forma asta urt toat viaa.Astfel a trecut vara i a venit toamna. Culoareafrunzelor s-a schimbat din verde n galben i rou, i ncele din urm vntul puternic le-a smuls din copac iam rmas singur. n acea perioad eram deja un fructcopt roiatic.ntr-o diminea, am vzut un copila care s-a apropiatde creanga pe care stteam. A ntins mna i m-a rupt.M-a mncat cu poft, pn nu a mai rmas din minenimic, n afar de un smbure micu pe care l-a aruncatpe pmnt. Apoi m-a clcat i am intrat adnc, adnc

    n pmnt.E linite i ntuneric ca-n mormnt. Departe de Tata-copac care mi ddea totdeauna ap, departe defrunzele care mi pregteau gri dulce. Eram singur,singurel ntr-un loc att de strin. Aici sigur nu m vagsi nici un plan de dezvoltare m-am gndit, i deatta tristee am nceput s m descompun i s

    plng.i apoi, atunci cnd nu m mai ateptam la nici un

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    52/101

    sfrit fericit, am simit o nou putere din interiorulmeu. O for care m mpingea s m schimb i scresc. Mi-am dat seama c Tata-copac a pus n

    smbure tot ceea ce mi era necesar i pmntul, defapt nu era dumanul meu ci - din contra. Apa ploiitrecea pe lng mine i tot ceea ce trebuia, era s tiucum s o iau. i asta era ca o minune. Eu pur i simplutiam cum s fac asta! Pentru c, chiar i in smburelecel mai micu, cum eram eu, exist o for dedezvoltare care ii poarta de grija i l mpinge nainte.

    n final, am devenit un copac cu flori roz, parfumate istteam, nu departe de pomul din care am venit.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    53/101

    ntr-o zi frumoas de primvar, am auzit din nountrebarea : Tat, unde am fost nainte de a ma finscut ?

    Mi-am ntors ramurile ca s vd cine a pus aceastntrebare. Am cutat printre flori dar nu am gsitfloarea care a ntrebat.De data asta fusese o feti care edea la umbra mea,

    mpreun cu familia ei.Prinii ei au zmbit unul la altul, iar tatl ei i-a povestitsecretul despre planul dezvoltrii.

    Aceasta era o ocazie pentru mine s ascult continuareapovetii pe care Tata-copac a nceput s mi-opovesteasc, atunci cnd si eu eram nc o floaremicu i roz.Tatl fetiei i-a povestit despre puterea care dezvolttoate fiinele - pe mine, pe Tata-copac, pe feti i pefamilia ei, puterea care dezvolt totul cu dragoste i

    nelepciune.Iar de data asta nici o libelul nu m va deranja sascult sfritul povetii...

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    54/101

    O comoara Ascunsa

    Cu mult timp in urma, intr-opadure indepartata, traiau veverite care alergau mereu.Una dintre ele se numea Sammy. In fiecare ziveveritele erau foarte ocupate, suierand de colo panacolo, adunanad nuci si boabe pentru a manca.

    Intr-o zi, in timp ce Sammy alerga prin padure cautandmancare, a gasit ceva foarte special. Scormonind chiarsub o frunza de langa un copac foarte batran nu gasi oghinda, ci o aluna!

    Se grabi spre casa cu aluna. Priviti! striga el. Toatalumea, veniti sa vedeti ce am gasit!

    Prietenul sau cel mai bun Zippy alerga la el primul. Aigasit o aluna! Delicios, delicios! Mi-e foarte foame, potsa o mananc? intreba el.

    Nu! raspunse Sammmy, Eu am gasit-o! Si vreu samananc aluna eu singur.

    Da-i drumul atunci si mananc-o! spuse Zippy.

    Oricum cred ca nu va fi buna! si topai departandu-se.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2179-o-comoara-ascunsahttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2179-o-comoara-ascunsa
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    55/101

    Vazand aluna, o alta veverita deveni foarteentuziasmata si ea. : Ai gasit o comoara! ii spuse luiSammy. Da-mi-o mie si voi avea grija de ea in locul

    tau. Nu! raspunse Sammy tinand aluna strans. Estecomoara mea si o voi pastra!

    Foarte bine, pastreaz-o! Dar daca se intampla cevacomorii tale nu veni in fuga la mine pentru ajutor!spuse el si se intoarse la munca.

    In acest timp, o bufnita batrana si inteleapta dintr-unulm din apropiere asculta in liniste. Cand il vazu peSammy tinand aluna atat de strans, se oferi sa ajute.

    Probabil ar trebui sa imi dai mie aluna ta ca sa o potstudia, spuse ea binevoitor.

    De vreme ce esti atat de desteapta, mergi si gaseste-tisingura una! plesni Sammy.

    Foarte bine, spuse batrana bufnita, dar nu vei aflanimic despre comoara ta fara ajutorul meu.

    Pana acum, Sammy era convins ca toata lumea voiasa-i ia aluna, asa ca o lua repede spre adapostul sau ca

    sa o pastreze in siguranta. Dar nu se putea hotari dacasa o manance sau sa o pastreze. Voia intr-adevar sa opastreze, dar se temea ca cineva ar putea incerca sa i-ofure.

    Stiu, gandi el, voi duce aluna in padure si o voiingropa undeva unde nimeni sa nu o gaseasca. Si asa

    si facu.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    56/101

    Saptamani intregi Sammy se gandea la aluna sa zi dezi. Dar in fiecare zi, era atat de ocupat sa adune maimulta mancare incat niciodata nu se intorcea la locul

    unde o ascunsese.Intr-un final, prietenul sau Zippy il intreba, Ce s-aintamplat cu aluna ta?

    Am ingropat-o undeva unde nimeni nu o va gasi,raspunse Sammy.

    Zippy era foarte trist ca prietenul sau nu s-a bucurat dealuna sa. Pariez ca are un gust foarte bun, spuse el.

    Apoi, Sammy incepu sa simta o mica vina pentru ca nua impartit aluna cu prietenul sau. Sa mergem si sa ogasim impreuna, spuse el, o voi imparti cu tine. Apoivom vedea amandoi cat de buna a fost!

    Dar cand au ajuns la locul unde fusese ingropata aluna,ei nu au gasit aluna. In loc au gasit o planta carecrestea. Cei doi prieteni fura foarte dezamagiti. Si seintoarsera acasa tristi, fara aluna.

    Batrana bufnita se apropie de ei. De ce suntetiamandoi asa de tristi? ii intreba. Nu ati gasit nimic de

    mancare azi? Mi-am ingropat aluna undeva undenimeni nu poate sa o gaseasca. Acum vreau sa o impartcu prietenul meu si nu o pot gasi! spuse Sammy. Amcercetat locul unde am ingropat-o, dar nu era decat oplanta.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    57/101

    Cand batrana bufnita inteleaptaauzi ce spuse mica veverita, zambi. Te voi ajuta sa-tigasesti aluna, spuse.

    Batrana bufnita inteleapta merse cu ei inapoi la loculunde fusese ingropata aluna. A inceput sa sape in jurulfrunzelor galbene ale plantei. Curand gasi o aluna si-ichema pe cei doi prieteni sa se uite. Amandoi furafoarte bucurosi si incepura sa dezgroape aluna, darspre surprinderea lor au gasit mai multe alune!

    Se pare ca aluna ta s-a transformat intr-un alun,spuse batrana bufnita inteleapta.

    Si acum, ce ai de gand sa faci cu toate aceste alune?

    intreba.Sammy se gandi un moment si apoi zambi. Le voiimparti cu toate veveritele din padure!

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    58/101

    E un plan foarte bun, spuse batrana bufnita

    inteleapta.

    Si astfel toate veveritele din padure au impartitbucuroase alunele.Si Sammy fu cel mai bucuros,deoarece a descoperit ca o aluna este o comoara doaratunci cand o imparti cu prietenii.

    Casa Iubirii

    Era odata o casa frumoasa, plina de lumina. Oricine se

    uita la ea de aproape, putea vedea ca lumina era, defapt, o multime de scantei care erau conectate unele dealtele intr-un loc simplu si frumos. Locul era frumos casi veselia si fiecare scanteie era asemeni celei maidepline bucurii pe care o simti in inima; exact asa cumsimtiti atunci cand va doriti ceva foarte mult, cum ar fio imbratisare placuta, ciocolata dulce, sau sa va aflati

    pe un nor pufos. Era imposibil de descris bucuria sifericirea care exista in acel loc. Totul se afla acolo; unloc incredibil, cu nesfarsita bucurie in el.

    Fiecare scanteie era diferita de celelalte si fiecaredorea doar sa-si ofere unicitatea tuturor celorlaltescantei. Fiecare daruia si primea in aceeasi masura.

    Astfel, toata lumea era foarte, foarte fericita in CasaUnicului.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2116-casa-iubiriihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2116-casa-iubirii
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    59/101

    Dar, intr-o zi, ceva s-a intamplat printre scantei. Ausimtit ca nu sunt singure; au simtit ca sunt in CasaUnicului, care era imens, maret si special. Dintr-o data,

    toate au simtit ca nu pot suporta sentimentul ca erauasa mici si au dorit sa devina ca si Unicul.

    S-au intors catre Unicul si i-au cerut sa fie asemeniLui. Exact in momentul in care Unicul le-a implinitcererea, fericit, casa s-a daramat si toate scanteile delumina au cazut jos, jos, jos; si din fiecare scanteie, a

    fost creat un barbat sau o femeie. Ce s-a intamplat, afost ca toata fericirea care exista acolo, in CasaUnicului, s-a imprastiat, a venit jos si lumea a fostcreata imediat, cu oameni in ea.

    Acum, in fiecare era doar o luminita si un strop debucurie, pentru ca scanteile nu mai erau conectateunele de altele in Casa Unicului. Lumea in care traiescacum nu era mereu plina de bucurie si toti, uneori,simteau dor, sau putina tristete, sau furie. Nimeni nu-siamintea ca, odata, demult, ei erau multe, multescantei in Casa Unicului

    Dar acesta nu este sfarsitul povestii!

    La sfarsitul povestii, toti oamenii din lume isi vor daseama ca locul acela minunat nu a fost distrus cuadevarat; ei au uitat, doar. Si, cand isi vor aminti, vorincepe sa-l caute. Oricum, aceasta cautare nu a pornitdintr-un loc din afara, sau de la vecini; nu a inceput nicidin camp sau din alte tari. Ei au pornit sa cautescanteia in inimile lor, pentru ca doar inima i-ar putea

    conduce inapoi, unii la altii, ca sa fie impreuna, ca

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    60/101

    lumina si bucurie si, astfel, sa se intoarca la CasaUnicului, care se mai numeste si Casa Iubirii. Pentru ca,Unicul, isi asteapta scanteile si le trimite semnale ca sa

    se intoarca la El.Si, daca sunteti atenti si va concentrati cu

    adevarat, este posibil sa-I simtiti chemarea

    tainica, adanc, adanc in inima. Oricine poate fi ca

    Unicul, pentru ca fiecare persoana din lumea

    noastra este unica si speciala si are o scanteie de

    lumina si o scanteie de bucurie in sine.

    Daca ti se spune aceasta poveste chiar inainte de

    a merge la culcare, atunci este momentul cel mai

    potrivit ca sa te gandesti la Casa Iubirii si la

    scanteile din toti oamenii pe care-i cunosti si din

    cei pe care nu-i cunosti. Si, chiar inainte sa

    adormi, gandeste-te la Unicul, care a spus o

    poveste foarte speciala si doar ne asteapta ca sa

    incheiem povestea Lui.

    * * * * * *

    De Maya Greenberg

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    61/101

    Un cadou pentru Micul Iepuras

    Un iepuras, s-a trezit dis dedimineata si si-a itit capul prin scorbura sa. Era o zisenina, minunata. El asculta trilurile ciripite de pasari sifreamatul vantului prin copaci.

    -Trebuie sa gasesc ceva special de facut intr-o ziminunata ca asta, gandi el.

    Deci, s-a strecurat afara din scorbura si a cercatatimprejurimile. Nu gasi nimic interesant, dar chiar candera pe punctul de a se reintoarce in casuta sa, elobserva deodata o cutie mare, frumoasa, legata cu opanglica rosie. Avea si un biletel: "Pen-tru mi-cul ie-pu-ras", silabisi el, rar.

    -Ura! Striga el Dar ziua mea a fost acum cateva luni.Asta inseamna ca cineva mi-a dat un cadou, faraabsolut nici un motiv.

    Micul iepuras se emotiona foarte tare. Dezlega panglicarosie si deschise cutia. Erau acolo inauntru, o multimede lucruri interesante.

    -Multumesc! spuse iepurasul. El stia ca trebuie sa spuiMultumesc frumos, ori de cate ori primesti un cadou.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2114-un-cadou-pentru-micul-iepurashttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2114-un-cadou-pentru-micul-iepuras
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    62/101

    Dar de data asta el nu stia nici de unde si nici cine i-atrimis cadoul, si cui trebuie sa multumeasca, asa ca azis "mulumesc", asa, la nimeni, anume. Asa a crezut

    micul iepuras ca trebuie sa faca si a decis sa-l gaseascape acela care sa-l asculte cand ii va spune"mulumesc".

    -Asta am eu de facut azi ! isi zise micul iepuras.

    A renuntat, chiar, sa mai caute prin cutie. A mancatrepede micul dejun si a pornit indata in cautare. Nu

    ajunsese prea departe, cand vazu un arici.

    - Buna, ariciule!, a spus vesel, iepurasul.

    - Buna ziua, i-a raspuns ariciul cu tristete.

    - De ce esti asa de trist? A intrebat iepurasul.- Am gasit o mulime de ciuperci, dar nu pot ajunge cuacele mele pana la ele, ca sa le pot duce acasa, araspuns ariciul.

    - Nu fi trist, ariciule. Spune-mi, ai idee cine mi-a trimisun cadou?

    -Nu, nu tiu, a raspuns ariciul.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    63/101

    - Asa deci, la revedere atunci - si sa nu fii trist siadauga scurt si in graba, un off. Era hotarat sa afle cefel de suflet are acela care i-a dat lui cadoul.

    Zdup-Zdup mergea iepurasul pe drumul sau, canddeodata vazu inaintea sa o maimutica. Ea repara cevala o bicicleta si se uita la roata.

    - Buna, maimutico! Ce faci? A intrebat iepurasul.

    - Tu ce crezi ca fac? raspunse maimutica. Vezi bicicletaaceasta?

    - Da, am vazut bicicleta, zise iepurasul. De ce te uii laroata?

    - Pentru ca s-au dezumflat pneurile, a raspuns furioasamaimutica. Ce trebuie sa fac? Cum voi terminaplimbarea mea cu bicicleta? a intrebat ea , uitandu-sela iepuras.

    - Hmm, nu te pot ajuta cu nimic, a spus iepurasul,privind la pana de cauciuc. Hei, poate stii cine mi-atrimis un cadou?

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    64/101

    - Nu, eu nu. Intreaba

    bufnita. Ea stie tot! a raspuns maimutica privind dinnou la cauciucul dezumflat.

    De indats ce auzi acestea, iepurasul o zbughi din loc,pentru a gasi bufnita.

    - Buna, Bufnito! striga el, fericit, la o bufnita mare, caredormea intr-un copac.

    - Cine-i asta? Raspunse Bufnita. Eu nu pot vedea nimic!

    - Sunt eu, iepurasul!

    - Oh, Iepurasule, nu pot sa te vad, pentru ca ziua,lumina stralucitoare a soarelui ma orbeste. Daca vrei sate vad, intoarce-te diseara.

    - Nu trebuie sa ma vezi, zise ipurasul. Am nevoie detine sa-mi spui doar, cine mi-a dat un cadou. Maimuticaa spus ca tu ar trebui sa stii.

    - Ce zice maimuta ca stiu? Nu am nici o idee cine ti-adat cadoul! Exista o multime de alte lucruri pe care lestiu, dar din moment ce nu ai alte intrebari, ma duc

    inapoi sa ma culc.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    65/101

    Iepurasul s-a intors acasa trist. Apoi, si-a amintit defaptul ca nu a terminat de cautat in toate lucrurile dincutie si a decis sa vada ce mai era inauntru.

    Cand a deschis cutia, a gasit un cos, o pompa, si opereche de ochelari de soare.

    - Ouau! Aceste lucruri il vor ajuta pe Arici, peMaimutica si pe Bufnita! a exclamat iepurasul. Ei aunevoie de ele mai mult decat mine. Voi darui cadourilemele celor care au mai multa nevoie de ele!

    - Ariciule, uita-te! Ti-am adus un cos! Acum poti duceacasa toate ciupercile

    pe care le-ai gasit, astrigat iepurasul cu bucurie, ajutand ariciului sa puna

    toate ciupercile in cos.- Multumesc! striga ariciul fericit si pleca acasa cu uncos plin de ciuperci.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    66/101

    Iepurasul facu un salt

    rapid si se indrepta sa ajute Maimutica.Nu dupa mult timp fu langa ea. Maimutica statea inca indrum si privea la pana de cauciuc de la bicicleta.

    - Maimutico, iata pompa! Acum vei putea umfla roatacu aer si iti vei termina plimbarea cu bicicleta, i-a spusiepurasul.

    - E minunat! Iti mulumesc! spuse maimutica, cubucurie si incepu sa pompeze aer in roata.

    Acum micului iepuras ii mai ramasese un singur locunde trebuia sa mearga, asa ca a plecat sa vadaBufnita.

    -Bufnito! Bufnito! Striga iepurasul.

    Sunt eu, iepurasul!

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    67/101

    - Iepurasule, te-aiintors?! E totul in regula?

    - Da, totul este minunat! Ti-am adus ochelari de soare,astfel o sa ma poti vedea pe mine si orice altceva in

    jurul tau, a raspuns iepurasul fericit si puse ochelarii penasul bufnitei.

    - Multumesc! a spus Bufnita. Acum pot sa te vad!

    - Stii Bufnito, niciodata nu as fi putut afla cine mi-a dataceasta cutie. Dar el trebuie sa fie cu adevarat minunatdaca ne daruieste fara sa stim cine ne-a dat. Eu chiarvreau sa fiu la fel de bun ca si el! La asta ma gandesceu, ca si altii ar trebui sa beneficieze de cadourile lui.

    Micul iepuras topaia de bucurie:

    -Voi gasi cu siguranta acest prieten minunat! a spus elhotarat. Si cu aceste cuvinte, Micul Iepuras se intoarseacasa cu cutia goala - fericit ca niciodata!

    De Danny Polovets

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    68/101

    Cel mai important lucru in viata

    O poveste despre cultivarea Pomului Vietii

    Un tanar copacelcreste langa bloc, in dreptul casei noastre. Cand ma uitla el, ii spun: "Ar trebui sa cresti inalt si puternic, asaca toata lumea din blocul noastru sa se poata bucura deumbra ta."

    In fiecare zi, iau o galeata si-o umplu cu apa, apoi oduc afara si ud pamantul din jurul pomisorului. Intr-ozi, in timp ce udam pomisorul, un tanar a venit la mine.

    "Ce faci?" A intrebat el.

    I-am explicat ca eu ajut pomisorul sa creasca.

    "Dar nu uzi copacul, ci pamantul," a exclamat baiatulsurprins. "Daca vrei ca pomul sa bea, atunci ar trebuisa torni apa direct pe el!"

    "Ca sa-l fac sa creasca, trebuie sa pun apa la radacinilepomului, am raspuns.

    "Dar nu poti sa vezi chiar si radacinile!"

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2117-cel-mai-important-lucru-in-viatahttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2117-cel-mai-important-lucru-in-viata
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    69/101

    "Asta-i adevarat - radacinile sunt ascunse in pamant,dar stiu ca sunt acolo. Am turnat apa in pamant, astfelincat apa poate ajunge la radacini. Daca ii hranim

    radacinile, copacul nostru va create mare si puternic, siatunci toata lumea din blocul nostru se va putea bucurade umbra sa. "

    Baiatul nu parea convins: "Dar de unde stii ca suntradacini in pamant? Nu poti nici macar sa le vezi, dardaca ceea ce spui este adevarat, atunci ele sunt cea

    mai importanta parte din copac! ""Exista carti de inelepciune care ne vorbesc despreasta", am raspuns.

    Baiatul a plecat meditand la aceste noi informatii, iarmie, mi-a venit in minte o idee interesanta: "Ce-ar fidaca si eu sunt la fel? Ce se intampla daca cel mai

    important lucru in viata mea este ascuns de mine, la felca radacinile acestui copac? "

    Ajuns acasa, m-am dus direct la bunicul meu. El aascultat ideile mele si a zambit: "Ai dreptate. Lainceput, noi nu vedem sau nu simtim cel mai importantlucru din viata noastra. Dar exista invatati care ne spun

    despre asta. Sunt numiti Kabbalisti, si in cartile lor, eiexplica cum trebuie sa hranim radacinile vieii noastre,astfel incat sa putem creste in mod corespunzator. "

    M-am gandit la ce a spus el, apoi am facut un desen si il-am daruit bunicului.

    De S. Amram

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    70/101

    Zborul Cocorilor

    In fiecare dimineata, stoluri de cocori zboara spre tarilecalde. Acest drum peste mari si tari, acopera o distanta

    enorma. Incep aceasta calatorie din tarile nordice simigreaza spre taramurile calde ale Africii. Toamna,cand iti arunci ochii spre cer vezi un stol de cocorizburand in formatie de V.

    De ce zboara in V ?

    Oamenii de stiinta au descoperit motivul. Cand pasarea

    din fata bate din aripi, curentul de aer, creat, ajutapasarea din spate sa zboare mai usor. De aceea, zborulin aceasta formatie, ajuta stolul sa acopere distantemai mari decat cele pe care le-ar putea parcurge osingura pasare.

    Alt fapt interesant : daca un cocor ramane in urma, din

    cauza ca e slabit sau bolnav, alti doi zboara imediatalaturi de el ca sa il ajute si sa isi protejeze colegul.Raman alaturi de pasarea care are nevoie de ajutor,pana cand aceasta isi revine si-si poate continua zborulin stol.

    Ce putem invata de la zborul in stol al cocorilor ?

    Un grup care are acelasi tel, poate ajunge mai repede simai usor la acesta, daca toti membri grupului isi unescfortele.

    Fiecare il ajuta pe celalalt si impreuna avanseaza maibine decat fiecare separat.

    De aceea Kabalistii studiaza totdeauna in grup.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2111-zborul-cocorilorhttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/2111-zborul-cocorilor
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    71/101

    Capcana de soareci

    Un soricel a invatat un mare secret despre viata -

    secret - care ne poate ajuta pe noi toti.

    Soricelul privea prin crapatura din perete si l-a vazut pefermier si pe sotia acestuia desfacand un pachet."Ce alimente ar putea fi in acest pachet?" s-a intrebatsoricelul. Dar atunci cand au deschis pachetul, soriceluls-a inspaimantat descoperind ca in pachet era ocapcana pentru soareci.

    Soricelul a fugit la ferma, a strigat si i-a avertizat petoti. "Este o capcana de soareci in casa !!!....Este ocapcana de soareci in casa !!!"Gaina a cloncanit, s-a scarpinat, a ridicat capul si aspus:"Domnule soricel, intr-adevar acesta este un mormantpentru tine, dar pentru mine nu are nici o importanta,

    pe mine nu ma poate deranja".Soricelul a fugit la oaie si i-a spus si ei : "Este ocapcana de soareci in casa !!!...Este o capcana desoareci in casa !!!".Oaia l-a compatimit prin a-i spune: "Imi pare atat derau, domnule soricel." Apoi a adaugat: "Cu toate astea ,nu pot face nimic, doar sa ma rog pentru tine. Fii sigurca ma voi ruga pentru tine."Soricelul s-a dus si la vaca si i-a spus:"Este o capcana de soareci in casa !!!...Este o capcanade soareci in casa!!!"

    Vaca a spus: "Ouau!....domnule soricel, imi pare rau

    pentru tine...dar asta nu este problema mea."

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/845-capcana-de-soarecihttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/845-capcana-de-soareci
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    72/101

    Dezamagit, soricelul s-a intors acasa pentru a-i facefata singur fermierului cu capcana de soareci.

    La miezul noptii s-a auzit un zgomot in casa, cazgomotul unei capcane de soareci care prinde prada.Fermierul si sotia lui s-au grabit sa vada ce s-a prins,dar in intuneric nu au vazut ca acesta era un sarpeveninos care si-a prins coada in capcana.Deodata, sarpele a muscat-o pe sotia fermierului. El s-agrabit si a dus-o la spital pentru a primi ajutor, dar

    atunci cand s-au intors acasa ea a facut febra.Toata lumea stie , ca cel mai bun mod de a trata febra,este o supa de pui. Asa ca fermierul a taiat gainapentru a-i face sotiei lui o supa buna.

    Dar sotia lui a ramas bolnava, asa ca prietenii si veciniiau venit sa stea cu ea tot timpul. Pentru a-i hrani petoti, fermierul a trebuit sa taie oaia.Dar sotia fermierului nu s-a facut bine si pana la urmaa murit.Au venit multi oameni la inmormantarea ei, si fermierula trebuit sa sacrifice si vaca pentru a avea destulamancare pentru toti.

    In tot acest timp soricelul a privit speriat si trist la totceea ce s-a intamplat.

    Deci, data viitoare, cand auzi pe cineva ca se

    confrunta cu o problema si crezi ca nu te priveste

    pe tine, sa-ti aduci aminte : atunci cand unul

    dintre noi este amenintat, toti suntem in pericol.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    73/101

    Regele care s-a trezit din vis

    O legend despre un rege ru i suprcios care nuiubea pe nimeni. ntr-o zi el a ntlnit un magician carel-a luat ntr-o cltorie ciudat i minunat. Oareaceasta a fost doar un vis sau totul a fost adevrat ?O legend care ne d ocazia s descoperim lucruriinvizibile.

    A fost o dat un rege care a trit cu multi ani n urm.Era un rege ru i hain. i ura pe cei din jurul lui, nu-iplceau oamenii vrstnici i nici pe copii nu-i iubeadeloc. Regele acesta era un tiran, dominant i foarteru la inim.

    ntr-o var senin, s-a trezit regele i s-a apropiat degeamul camerei sale din palat. A dat la o parteperdeaua superb i a vzut afar un om strin caresttea lng palat. n jurul lui s-au strns o mulime deoameni care ascultau ceea ce le povestea. Rsulmulimii a ajuns pn la urechile regelui.

    Regele cel ru care ura rsul i bucuria, a poruncitstrjerilor s-l prind imediat pe acel strin i s-l

    nchid n celula temniei subterane. Paznicii s-au grbits execute porunca regelui. La sfritul zilei, o data culsarea ntunericului, regele s-a suit n patul lui i s-apregtit de culcare. El s-a ntins cu satisfacie n patullui elegant i a nchis ochii. Cand aproape c adormise,

    a vzut deodat un om strin in camera sa.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/844-regele-care-s-a-trezit-din-vishttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/844-regele-care-s-a-trezit-din-vis
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    74/101

    Noi ne pregtim s pornim ntr-o cltorie

    Ce faci n camera mea ? a urlat regele furios . Tutrebuia s fii nchis ! Nu, eu nu trebuie s fiu acolo, a

    spus strinul cu un zmbet ironic. Eu nu sunt un omobinuit, eu sunt un magician i noi ne pregtim spornim ntr-o cltorie.

    Strjeri !!! a strigat regele nspimntat. ns era dejaprea trziu, cci totul a nceput s se nvrt att derepede n faa lui i dormitorul a disprut.

    Oamenii erau conectai cu ae strlucitoare

    Regele s-a vzut plimbndu-se ntr-un ora mare ifrumos, s-a uitat in jurul lui i a vzut muli oameni

    ns era ceva curios n ceea ce vedea. S-a frecat la ochii s-a uitat cu atenie ca s neleag c toi oamenii pecare i vedea erau conectai ntre ei prin nite ae

    strlucitoare. nc a mai bgat de seam, c toate aeleerau foarte lungi i erau conectate de ele chiar ianimalele i plantele.

    Toate sunt prile unei singure creaturi vii

    Ce este asta ? A ntrebat regele surprins. A nceput smearg de colo colo, i trecea cu uurin prin aele

    strlucitoare de parc erau raze de lumin. El s-aminunat foarte mult pentru c reuea s treac prin aefr s le rup.

    Aceasta este legtura dintre tot ceeace exist peplaneta Pmnt. Toi oamenii depind unul de cellalt, itoate plantele i animalele depind de oameni. Toateacestea sunt prile unei singure creaturi vii.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    75/101

    Aele acestea, sunt energia iubirii i buntii care le dposibilitatea tuturor s triasc in fericire i bucurie. Ce

    este special n aceste ae, este c ele se taie prin ur,dezgust, patima i nelciune. Prin fapte negative,oamenii i aduc asupra lor suferine i tristee. Chiar iprin ofensarea unui singur om ei provoac ruinarea inenorocirea multor altora i distrugerea vegetaiei i aanimalelor. Asta pur i simplu provoac distrugereavieii.

    Toate astea sunt prostii, a strigat regele cel ru - i cefel de planet mai este i asta !?

    Aceasta este planeta ta, a rspuns magicianul. Ti-amdat doar posibilitatea s vezi ceva despre a cruiexisten nu ai tiut. Pentru c este invizibil. Pe urm acontinuat : prin provocarea de daune, tu, nu numai cdistrugi lumea, ci pn la urm te distrugi i pe tine.

    Prostii ! asta nu se poate, a urlat regele i n timp cepea grbit pe strzile oraului s-a lovit de un om caresttea n drumul lui. i de ru ce era l-a impins n lac.

    Magicianul a dat din cap, nemulumit, a fcut un semncu mna i...

    O stea arztoare

    Regele s-a trezit n dormitorul lui . A simit c esteindispus. A chemat strjerii i le-a poruncit s meargimediat i s verifice ce se ntmpl cu magicianul celstrin. Strjerii s-au ntors ntr-o clipit cu urmtoareaveste: celula este goal i magicianul a disprut. Regele

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    76/101

    cel ru s-a nfuriat i s-a grbit s-l cheme pe cel maicrud clu pentru a executa pedeapsa cu moarteastrjerilor. ns foarte repede, regele a aflat despre

    clul cel mai crud c a orbit. Pentru c dis dediminea , a trecut o stea arztoare de jur mprejurulplanetei noastre i toi care s-au uitat la ea au orbit. iceea ce s-a ntmplat, a fost c majoritatea oamenilorcare erau obinuii s se scoale dis de diminea lamunc, dup porunca regelui, au fost treji, s-au uitat lasteaua arztoare i au orbit.

    Unde au fost cititorii n stele ?! A urlat regele furios. Maitrziu, a aflat c cititorii n stele tiau despre apariiastelei arztoare i au trimis un sol s-i avertizeze petoi, dar cineva l-a mpins n ru i s-a necat.

    O a strlucitoare

    i astfel locuitorii regatului nu au primit ntiinaredespre pericolul care s-a abatut, i toi au orbit. i ochiistrjerilor i ai curtenilor au fost lovii i nu i-au maiputut ndeplini slujba i de aceea era o mare

    ncurctur pe strzi.ranii orbi nu au mai putut s munceasc pe cmpurii s ngrijeasc de animale, animalele domestice au

    fugit din cauza foamei, florile au disprut pentru c nuera cine s le ude i grdinile s-au golit. Nimeni nuputea s munceasc i s produc i nu a mai rmasnici un om care s-l slujeasc pe rege.Frica i groaza au nceput s stpneasc planeta.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    77/101

    O ans de a vedea totul

    Flmnd, obosit i speriat, sttea ragele n camera sa ise ascundea. Deodat a auzit un fonet. Cu greu a

    ridicat capul i l-a vzut pe magician stnd n faa lui.ns chiar n momentul n care regele cel ru a vrut s-latace, a observat o a strlucitoare care l lega demagician.Atunci...totul este adevrat, nu-i aa ? A ntrebat regelesperiat, cu o voce sczut.Da. Este adevrat. A rspuns magicianul. Acum vezisingur cum totul este conectat i cum depindem unul decellalt. Ti-am dat o ans s vezi asta, i ce ai fcut ?

    Ce se poate face acum, cum s ntorc totul napoi ? antrebat regele plngnd.ns magicianul a zmbit i....a disprut.

    Puterea iubirii i a buntii.

    Regele s-a trezit i s-a dus lng fereastr. Era o zisenin de var i strada era plin de oameni ca nfiecare zi obinuit.El a vzut lng palatul su un strin nconjurat demulime. Strinul le povestea oamenilor ceva i eirdeau.Strjeri !!! a urlat regele, ns imediat a ngheat n loc.

    Ducei-v la acest om i oferii-i mncare i adpost, intrebai-l dac mai are nevoie de ceva.n momentul n care regele a spus asta, imediat i s-aartat c toi erau conectai prin ae strlucitoare. El a

    simit c o putere a iubirii i a buntii se afl printre

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    78/101

    ei, i a tiut c toi vor tri n armonie, fericire, iubire,veselie i pace n vecii vecilor.Mgruul zburtor

    ntr-o minunat diminea de var un mgru s-atrezit pe dealul pdurii. S-a uitat el ncolo i ncoace,dar prinii lui nu era nicieri. Cei trei frai iubii ai siplecaser i ei, i nu i spuseser unde mergeau.

    Probabil c nu au vrut s l trezeasc. S-a uitat nstnga i n dreapta i peste tot, i a exclamat: Oau!Ce cmp verde mbietor! Ce cer albastru minunat! Cecopaci nali frumoi!". M ntreb cum se vede dac staiacolo sus n acel copac nalt!, se gndea el. Oau!Mcar dac a putea sri! Hmmm, nu! Dac stau s mgndesc mai bine, poate c ar fi mai bine dac a puteas zbor pn acolo! Da! Vreau s zbor!".

    Era aa de entuziastmat de idee, nct a nceput salerge i s sar, i nc o dat a nceput s alerge ladeal i s-i imagineze c zbura pe cer n loc s alergepe pmnt. Apoi, deodat, a simit c picioarele lui nuatingeau pmntul deloc! Era de fapt n aer!"

    Mgarul mpinse puternic cu picioarele din spate i chiara reuit s zboare sus pn la cer! Ahhh....Zbor! E aaamuzant! Privii-m! Uuu-huuu!!!"

    Mgruul i petrecu ntreaga zi zburnd astfel, facndexerciii pe cer, i facnd niste tumbe spectaculoase,fr nici un fel de griji.

    http://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/843-mgruul-zburtorhttp://www.kabbalah.info/ro/viata-iubire-a-familie/cabala-pentru-copii/843-mgruul-zburtor
  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    79/101

    Dar ctre sear, a nceput s se plictiseasc, i adevenit foarte obosit, aa c a cobort pe un copac i aaterizat pe creanga lui.

    Este foarte plictisitor s zbori singur aa de unulsingur" spuse mgruul, Mcar de a avea niteprieteni care au nvat i ei s zboare, am putea s nedistrm aa de bine impreun!" Aa c, de plictiseal,mgruul ncepu s mestece frunzele verzi alecopacului.

    Mmmm...," murmur mgruul de plcere. N-ammncat niciodat frunze aa gustoase ca cele din acestcopac."

    n vremea aceea zvonuri despre comportamentulnecuviincios al mgruului se rspndeau n toatpdurea. neleapta bufni a convocat de urgen

    consiliul animalelor, i au decis s i cear mgruuluis li se nfieze. n acest timp mgruului nici princap nu i trecea ce i se pregtete, continua doar smestece frunze i s viseze la noi prieteni. Deodat, ocioar ateriz lng el i ncepu s i vorbeasc cuasprime:

    Stai acolo i mesteci frunze? Consiliul s-a adunat itoat lumea te ateapt. Aa c vino, ridic-te repede!Pregtete-te de plecare!"

    Sunt pregtit," spuse mgruul. Spune-mi doar ceanume am fcut, de este aa greit!" Cioara se nfurieaa de ru la auzul ntrebrii, nct mgarul ddu dincopite tcut ca i cum nu atepta un rspuns i

    mpreun, zburar ctre locul ntlnirii.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    80/101

    Cioara zbur nainte, artndu-i calea, i mgruul ourm, dnd din copite, uitndu-se ntr-o parte i n alta,

    ngrijorat. La scurt timp ajunser la cmpul unde multe

    animale se adunaser deja. Cu toii stteau i se holbaula mgru cu priviri acuzatoare.

    Vai, vai, vai, vai, vai." Cam asta e tot ceea ce mgarulputea gndi n acel moment.

    Apoi neleapta bufni vorbi:

    Toat lumea s-a adunat aici din cauza ta. Vino i teaeaz lng mine."

    Dar nu am fcut nimic ru!"

    N-ai fcut nimic ru" spui? Cine zboar pe cer,nclcnd toate regulile strvechi? Mgarii ar trebui smerag pe pmnt, i deodat, aa, ca din senin, tu ai

    nceput s zbori pe cer! Aceasta nu s-a mai ntmplatpn acuma.

    i ce dac?" rspunse mgruul. M-ai vzutzburnd. Toat lumea m-a vzut, aa c tii c nuinventez!"

    Te-am vzut i nu mai vrem s vedem aceastaniciodat! Crezi c e bine s ncalci legea? Dac toi arface ceea ce i-ar dori, atunci ce s-ar ntmpla cu noi!!!N-ar mai fi dect haos!" ncheie neleapta bufni, ntimp ce se uita la celelate animale cu asprime.

    "Haos... haos...haos..." trecea un murmur peste cmp.Cu toii erau de partea bufniei nelepte i l

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    81/101

    nvinoveau pe mgru, deoarece potrivit gndirii lor,ntrecuse limitele bunului sim.

    i atunci ce ar trebui s fac eu?" ntreb mgruul,izbucnind n lacrimi.

    Acelai lucru pe care l fac i ceilali mgrui: s staimpreun cu prinii ti pe acest cmp" rspunsebufnia neleapt. Ordon ntoarcerea acestui mgrula prinii lui, imediat, cu interzicerea absolut de a maizbura, n mod ilegal, pe cerul pdurii!"

    Marele urs l nsoi pe mgru pn la pajite. Elalerg la prinii i cei trei frai ai si care erau

    ngrijorai pentru el. I-a mbraiat, i le-a povestittoate lucrurile care i se ntmplaser. El i ntreb:

    Dragi frai i iubii prini, de ce trebuie s stm n

    ciread aici pe iarb, i s ne aplecm capetele sprepmnt, cnd frunzele din copaci sunt mai gustoase imai dulci, i e posibil ca noi toi s zburm?!"

    Prinii au fost foarte surprini i au rspuns:

    Deoarece copacii sunt foarte sus, i apoi, esteimposibil s zburm!"

    Dar putem s zburm!" spuse mgruul.

    Ce-i cu tine, prostuule?" Mgarii nu pot zbura.

    Incercati !," spuse mgruul cu speran.

    Pi de ce s ncercm? Prinii notri nu au zburat, nicibunii notri. Nici unul dintre noi nu a zburat."

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    82/101

    Deodat, unul din friorii mgruului spuse: Mie mi-ar plcea s ncerc!" Dar am nevoie de puin ajutor,aa c m poi nva tu cum s fac?"

    Mgruul se entuziasm, i spuse: E foarte simplu!"

    Ridic-i capul sus ct poi de tare... da, aa! Acum, cevezi?"

    U-huu!," strig fratele, ce cer minunat albastru! Nicinu tiam c arat aa!"

    i acum gndete-te ca i doreti, foarte, foarte tare,s fii acolo, sus n cer! Te gndeti?"

    Da!" spuse fratele.

    Mai tare. Gndete-te mai tare!", spuse mgruul.

    Oau! Simt c m ridic n aer!"

    Minunat! i acum mpinge tare cu picioarele i veizbura!," spuse mgruul.

    Mgruul nostru l impinse puin din spate pe fratelesu i deodat fratele su ncepu s se ridice ca opasre.

    Zbor! Ce amuzant e! Zbor!" strig mgrusul de lanlime.

    Vrem i noi s ncercm!", spuser ceilali frai .

    Pi, venii i ncercai!"

    n cteva momente toi cei trei frai erau sus pe cer.

    Acum ce spunei?", i-a ntrebat mgruul prinii.

  • 7/30/2019 44178273 Povesti Cabala

    83/101

    Nu e un pic cam periculos?," ntreb mama-mgar.

    Nu te ngrijora" rspunse tata-mgar. Voi avea grijde tine."

    Trebuie doar s ai dorina de a zbura!!," adugmgruul cu entuziasm. Aa c, ei deciser s sealture copiilor, i imediat, cu toii zburau mpreun.

    Cnd bufnia vzu un grup de mgari zburnd pe cer,s-a scrpinat pe scfrlia neleapt, i la scurt timp

    chem la el cioara.Cioarrr!"

    Da buuuufni!" rspunse cioara.

    Te rog adaug o nou lege la lista de legi ale pduriiimediat: dac sunt animale care doresc s zboare...

    dar, trebuie s i doreasc asta foarte foarte tare...atunci trebuie s fac aceasta... dar n mod or