41858507 Www Referat Ro Sistemul Digestiv La Animale Doc71b3c[1]

11
Surlea andreea-minodora Ocioi oana felicia Sistemul digestiv la animale Încrengătura protozoare (Protozoa) Încrengătura protozoare cuprinde organisme unicelulare, eucariote, cu capaci-tatea de a îndeplini toate funcţiile vitale ale unei fiinţei complexe, această proprietate reali-zându-se prin diferenţierile citoplasmice numite organite. Nutriţia este autotrofă, heterotrofă (osmotrofă sau fagotrofă). Clasa flagelate (Flagellata) Protozoare prevăzute cu unul sau mai mulţi flageli; nutriţie autotrofă şi hetero-trofă. Clasa rizopode (Rhizopoda) Protozoarea cu corpul lipsit de polaritate, în general cu citoplasma separată în ecto- şi endoplasmă, la exterior cu o membrană plasmatică semipermeabilă. Au proprietatea de a emite pseudopode cu rol în locomoţie şi prinderea hranei. Nutriţia este fagotrofă. Amoeba proteus În endoplasmă prezintă vacuole digestive şi o vacuolă pulsatilă. Procesul de fagocitoză constă în înglobarea particulelor alimentare cu ajutorul pseudopodelor. În jurul hranei se formează o vacuolă digestivă, în care pătrund din citoplas-mă fermenţi cu rol în digestie. În timpul digestiei vacuola circulă prin celulă, fiind purtată de curenţii citoplasmatici. Produsele nedigerate sunt eliminate printr-un punct oarecare de pe suprafaţa corpului, numit anus celular sau citoproct.

description

=

Transcript of 41858507 Www Referat Ro Sistemul Digestiv La Animale Doc71b3c[1]

referat.ro

Surlea andreea-minodoraOcioi oana feliciaSistemul digestiv la animale

ncrengtura protozoare(Protozoa)

ncrengtura protozoare cuprinde organisme unicelulare, eucariote, cu capaci-tatea de a ndeplini toate funciile vitale ale unei fiinei complexe, aceast proprietate reali-zndu-se prin diferenierile citoplasmice numite organite. Nutriia este autotrof, heterotrof (osmotrof sau fagotrof).

Clasa flagelate (Flagellata)

Protozoare prevzute cu unul sau mai muli flageli; nutriie autotrof i hetero-trof.

Clasa rizopode (Rhizopoda)

Protozoarea cu corpul lipsit de polaritate, n general cu citoplasma separat n ecto- i endoplasm, la exterior cu o membran plasmatic semipermeabil. Au proprietatea de a emite pseudopode cu rol n locomoie i prinderea hranei. Nutriia este fagotrof.

Amoeba proteus

n endoplasm prezint vacuole digestive i o vacuol pulsatil.

Procesul de fagocitoz const n nglobarea particulelor alimentare cu ajutorul pseudopodelor. n jurul hranei se formeaz o vacuol digestiv, n care ptrund din citoplas-m fermeni cu rol n digestie. n timpul digestiei vacuola circul prin celul, fiind purtat de curenii citoplasmatici. Produsele nedigerate sunt eliminate printr-un punct oarecare de pe suprafaa corpului, numit anus celular sau citoproct.

Clasa sporozoare (Sporozoa)

Protozoare exclusiv parazite, cavitare, tisulare sau intracelulare. Unele sporo-zoare produc boli grave la om i la animale.

Clasa ciliate (Ciliata)

Protozoare ce posed un aparat nuclear format din doi nuclei (cu cteva ex-cepii), din care unul mare, somatic-trofic, macronucleu, i unul mic germinativ, micronu-cleu. Sunt parazite sau simbionte.

Paramecium caudatum

Ventral i pe marginea stng se gsete o adncitur peristom tapetat cu cili. n adncul peristomului se afl gura celular citostom , continuat cu un canal cito-faringe. Prin micrile ciliaturii, particulele alimentare sunt ndreptate n peristom, apoi n citostom, n citofaringe, unde o membran ondulat le mpinge ctre citoplasm; la captul citofaringelui, n jurul unei particule alimentare se formeaz o vacuol digestiv care se eli-bereaz n citoplasm, ncepnd procesul de digestie prin aciu-nea enzimelor care ptrund din citoplasm n vacuole. Vacuolele digestive care conin resturi ne-digerate elimin aceste produse printr-un mic por (citoproct= ci-topige). Citoplasma este strb-tut de cureni care antreneaz cu ei vacuolele, determinnd o mi-care permanent a acestora, nu-mit cicloz.

Vorticella nebulifera

Prin micarea cili-lor zonei adorale particulele ali-mentare sunt mpinse ntr-un vestibul, apoi prin citostom n ci-tofaringe. Discul peristomial este retractil datorit mionemelor bi-ne dezvoltate n ectoplasm. n endoplasm se observ macronu-cleul n form de potcoav, iar n apropierea sa un micronucleu, cteva vacuole digestive i o va-cuol pulsatil.

ncrengtura spongieri (Spongia)

Metazoare primitive fr simetrie sau cu simetrie radial; fr organe; peretele corpului prezint numeroi pori; cavitile gastrice sunt tapetate de celule cu gulera (coano-cite); regimul de hran este microfag iar digestia fagocitar.

ncrengtura celenterate (Coelenterata)

Metazoare primitive cu simetrie radial, secundar bilateral sau biradial. Sunt eugastreade, au o adevrat cavitate digestiv cu un singur orificiu, cel bucal, omolog cu blastoporul larvei. Sunt macrofage cu digestie extra- i intracelular.

Clasa hidrozoare (Hydrozoa)

Cnidari cu polip i cu meduz, predominnd polipul.

Hydra viridis Hidra de ap dulce

Hidra prinde prada cu ajutorul tentaculelor, o imobilizeaz i o introduce prin gur n cavitatea digestiv.

La extremitatea anterioar a corpului prezint o ridictur numit con bucal (hipostom), care conduce ntr-o larg cavitate gastric sau digestiv. Baza conului bucal es-te nconjurat de 610 tentacule lungi, subiri, contractile i bogate n bacterii cu nemato-citi.

Clasa scifozoare (Scyphozoa)

Prezint dou stri morfologice: scifopolip i scifomeduz predominant. Cavitatea bucal a polipului este mprit n 4 buzunare interradiale. Sunt exclusiv marine.

Aurelia aurita Meduza de curent rece

n centrul feei subumbrelare se gsete un manubriu scurt, care poart o gur ptrat; cele patru unghiuri ale ei se prelungesc cu 4 brae bucale lungi, iar pe faa ventral a acestora se afl un an ciliat (anul bucal), mrginit de dou rnduri de franjuri bucale. Dup gur urmeaz un faringe endodermic, care d ntr-o cavitate gastric, prevzut cu 4 teniole cu filamente gastrice i 4 pungi radiale, 4 canale perradiale ramificate, 4 canale in-terradiale, de asemenea ramificate, i 8 canale adradiale neramificate. Toate aceste canale ajung ntr-un canal circular de pe marginea umbrelei, care dau ramificaii n tentacule. Ca-nalul circular prezint 8 pori pe faa subumbrelar, situai n spaiul dintre ropalii; ei sunt considerai pori excretori, ce servesc la eliminarea micilor resturi alimentare. Aceste canale formeaz un sistem gastrovascular, prin care circul hrana; curentul merge n sens centrifug n canalele neramificate adradiale i centriped n cele ramificare perradiale i interradiale.

Rhizostoma (Pilema)pulmo Meduza de curent cald

Pe faa subumbrelar, n centru, se gsete manubriul, cu 4 brae bucale lungi, divizate fiecare n dou, franjurate i terminate cu cte un apendice cu rol n capturarea hra-nei. La baza manubriului sunt 8 grupe de formaiuni franjurate (epolei). Nu are orificiu bu-cal. Nutriia este secundar microfag; o parte din digestie are loc printre franjurile braelor bucale, hrane fiind apoi aspirat prin mici orificii (ostii) n sistemul gastrovascular.

Clasa antozoare (Anthozoa)

Forme reprezentate exclusiv de polipi (antopolipi=coralopolipi); cavitatea gastric este mprit prin septe n loj: 8 la octocoralieri i 6 la hexacoralieri; faringele es-te ectodermic.

Actinia equina Dedielul de mare

La partea superioar prezint un disc bucal, n centrul cruia se gsete orifi-ciul bucal (gura), care provine din invaginarea peretelui corpului; aceasta este gura fiziolo-gic (actinostom). Gura morfologic (hidrostom) se gsete la captul inferior invaginat al faringelui (actinofaringe). Pe marginea discului bucal se gsesc mici tuberculi cu nemato-citi. Actinostomul este nconjurat de 6 cercuri concentrice de tentacule.

ncrengtura platelmini (Plathelminthes)

Metazoare triploblastice. Acelomate. Cavitatea general primar este un blas-tocel. Nu au anus, tubul digestiv lipsete complet la cestode. Parenchimul are categorii de celule care ndeplinesc diferite funcii: respiratoare, fagocitar, adipogenic i glicogenic.

Clasa turbelariate (Turbellaria)

Sunt platelmini cu tegumentul ciliat. Au rabdite (corpusculi cu rol nepreci-zat). Orificiul bucal se deschide pe faa ventral.

Dendrocoelum lacteum Planaria alb

n jumtatea posterioar a corpului, ventral, se afl orificiul bucal, care este si-tuat la captul unui faringe musculos, nvelit ntr-o teac faringian. Aceasta se continu cu intestinul format din trei ramuri (triclade), din care o ramur anterioar i dou posterioare. Ramurile intestinale prezint numeroase diverticule, nchise la capt ca nite degete de m-nu. Ramurile posterioare pot s se uneasc sau nu. Nu exist anus.

Clasa cestode (Cestoda)

Platelmini exclusiv parazii, tubul digestiv absent n toate stadiile de dezvolta-re.

Clasa trematode (Trematoda)

Trematodele sunt considerate ca turbelariate, trecute la parazitism cu modifi-crile adaptative datorite acestui mod de via.

Fasciola hepatica Viermele de glbeaz

La extremitatea anterioar a rostrului se afl ventuza bucal, cu musculatura circular i radiar, n mijlocul creia se gsete orificiul bucal, iar ventral, ventuza ventral, fr deschidere. Tubul digestiv este format dintr-un faringe musculos, un scurt esofag i do-u ramuri intestinale, cu numeroase diverticule laterale nchise la capt ca degetele de m-nu. Cele dou ramuri nu se unesc posterior.

Dicrocoelium lanceatum

Anterior se gsete o ventuz bucal, n centru cu orificiul bucal. Tubul diges-tiv prezint un faringe musculos, un esofag i dou ramuri intestinale neramificate, care a-jung pn n apropierea regiunii posterioare a corpului.

ncrengtura nematelmini (Nemathelminthes)

Metazoare cu simetrie bilateral, protostomieni cilindrici sau filiformi, acope-rii de o cuticul groas. Tubul digestiv este complet, cu orificiul bucal anterior terminal i anal posterior subterminal, ventral.

Ascaris suum Limbricul de la porc

Pe partea anterioar se afl orificiul bucal nconjurat de trei buze dinate: una median dorsal i dou latero-ventrale; ele delimiteaz un spaiu n form de Y. n blas-tocel se gsesc: tubul digestiv i organele genitale.

ncrengtura anelide (Annelida)

Viermi cu simetrie bilateral; celomai. Tubul digestiv este complet, cu orifi-ciu bucal i anal, n general simplu i drept.

Clasa polichete (Polychaeta)

Anelide prevzute cu muli peri chitinoi nfipi n parapode.

Nereis diversicolor

Primul segment al somei poart ventral orificiul bucal; el este contopit cu 12 segmente somatice formnd peristomiul. Prin orificiul bucal poate iei o tromp faringian bine dezvoltat, cu o pereche de maxile chitinoase, dinate i puternice; pe suprafaa ei se disting cteva grupe de epi cornoi. Pe faa ventral a pigidiului (ultima regiune a corpului) se deschide orificiul anal, pe laturile cruia se gsesc doi ciri anali lungi.

Clasa oligochete (Oligochaeta)

Anelide clitelate, lipsite de parapode.

Lumbricus terrestris Rma

Primul segment al corpului este peristomiul, pe care se deschide orificiul bu-cal, care ncepe sistemul digestiv. Orificiul bucal este urmat de un faringe musculos, de cu-loare alb-glbuie i apoi de un esofag mai lung i ngust, ciliat, pe laturile cruia se disting 3 perechi de diverticule, ce secret carbonat de calciu, reglnd pH-ul n snge i n lichidul ce-lomic. Tubul digestiv se continu cu proventriculul, urmat de un stomac musculos (pipot), apoi de intestin, care este acoperit n parte de celule cloragogene cu rol de acumulare a sub-stanelor de excreie. Intestinul mediu, dorsal, prezint o invaginaie cutat, tiflosolis, care mrete suprafaa de digestie.

Clasa hirudinee (Hirudinea)

Cuprinde anelide fr parapode i chei, cu un numr constant de segmente mprite secundar n inele. Extremitatea anterioar cu ventuz bucal.

Hirudo medicinalis Lipitoarea comun

Extremitatea anterioar se termin cu o ventuz bucal, care provine din mo-dificarea primelor 4 segmente anterioare; n mijlocul ei se afl orificiul bucal ndreptat spre faa ventral. Dorsal, deasupra ventuzei posterioare, pe ultimul inel, se afl orificiul anal.

Sistemul digestiv ncepe cu orificiul bucal, gura fiind narmat cu trei flci pu-ternice, chitinoase, semicirculare, cu numeroi dini, o falc medio-dorsal i dou latero-ventrale. Printre lamele dinilor se deschid glande salivare unicelulare, care secret hirudina sau hemofilina. Flcile alterneaz cu trei buze triunghiulare. Gura se continu cu un faringe musculos i un esofag scurt. Urmeaz stomacul format din 10 perechi de pungi stomacale, dispuse lateral. Intestinul este cilindric, relativ scurt; ntre el i stomac este un sfincter mus-culos. Ultima poriune a tubului digestiv este intestinul posterior, format dintr-o parte ngus-t i un rect dilatat, acesta terminndu-se prin anus.

ncrengtura molute (Mollusca)

Celomate primitive cu simetrie bilateral, corpul nesegmentat, format din trei regiuni: cap, mas visceral dorsal i picior musculos ventral. Tubul digestiv are glande a-nexe.

Clasa gasteropode (Gasteropoda)

Molute cu simetrie bilateral primitiv alterat de flexiunea endogastric i torsiunea masei viscerale.

Helix pomatia Melcul de livad

La partea antero-ventral a capului se gsete orificiul bucal mrginit de trei buze.

Structura primei poriuni a tubului digestiv este adaptat la hrnirea cu vegeta-le. Orificiul bucal se continu cu un faringe musculos, n form de bulb, pe planeul su fiind o lam cornoas acoperit cu mici dini cornoi (radula). Radula este cel mai caracte-ristic organ al gasteropodelor, iar numrul dinilor i aranjarea lor au o valoare taxonomic. Radula este localizat ntr-un diverticul al cavitii bucale, numit sac radular.

Dup bulbul faringian urmeaz esofagul, lung, dilatat n regiunea mijlocie. El este nconjurat de dou glande salivare, fiecare avnd un canal salivar lung, ce se deschide pe partea latero-dorsal a faringelui. Urmtoarea poriune a tubului digestiv este stomacul, de form rotund; n el se deschid canalele glandei digestive. Hepatopancreasul este o glan-d mare, lobat, situat n primele ture de spir ale mesei viscerale. n continuare este intes-tinul mediu, lung, care descrie dou curburi; el se prelungete cu intestinul posterior ce se ndreapt spre partea anterioar, deschizndu-se prin anus, situat anterior.

Clasa lamelibranhiate (Lamellibranchiata)

Molute caracterizate printr-o regresiune a organizaiei.

Anodonta cygnaea Scoica de lac

Orificiul bucal se continu cu un esofag, care d n stomac, nconjurat de un hepatopancreas voluminos; urmeaz intestinul, lung, care face trei anse n picior, apoi se ri-dic spre partea dorsal, ptrunznd n pericard. Rectul se deschide prin orificiul anal, situat deasupra aductorului posterior. n prima poriune a intestinului peretele su formeaz un an adnc numit tiflosolis.

ncrengtura artropode (Arthropoda)

Artropodele sunt protostotomieni cu simetrie bilateral i metamaterie hetero-nom.

Clasa arahnide (Arachnida)

Artropode chelicerate avnd corpul format din dou regiuni distincte: prosoma (cefalotorace) i opistosoma (abdomen).

Tubul digestiv este conformat regimului de hran carnivor, regiunea anterioar a acestuia funcionnd ca o pomp aspiratoare respingtoare. El are structuri diferite pe gru-pe: poate s se ntind n linie dreapt de la gur la anus (scorpioni), poate prezenta diverti-cule i cecumuri laterale (araneide, acarieni), iar la unele specii de acarieni rectul i anusul lipsesc.

Clasa crustacei (Crustacea)

Artropode cu corpul , n general, distinc segmentat i mprit n trei regiuni: cap, torace i abdomen.

Astacus leptodactylus Racul de balt

Anterior, n regiunea cefalic se afl orificiul bucal, nconjurat de piesele bu-cale; terminal, pe telson, se afl orificiul anal ca o fant longitudinal.

De la gur se ridic vertical spre partea dorsal a corpului un esofag scurt, ca-re se continu cu un stomac voluminos de origine ectodermic. Pe stomac se fixeaz doi muchi cardiaci anteriori i doi muchi cardiaci posteriori, avnd capetele opuse prinse de faa intern a carapacei. Stomacul este format din dou pri care ndeplinesc funcii distinc-te: cardia, cu rol de a mesteca alimentele (morica gastric = stomac masticator) i pilor, cu rol de a le filtra (stomac filtru). Stomacul are o structur complicat: un aparat de sfrmat hrana (moara gastric) format dintr-un grup de trei dini chitinoi, unul median i doi late-rali, care servesc la mcinarea hranei. n stomac se gsesc i granule de calciu cu aspect de pastile albe (gastrolite); ele constituie rezerva de carbonat de calciu, folosit la refacerea crustei dup nprlire. Dup stomac ncepe intestinul mijlociu de natur endodermic. Aces-ta este slab dezvoltat i se prezint ca mici diverticule n care se deschid canalele hepatopan-creatice. Hepatopancreasul este o gland digestiv mare, care ocup aproape toat cavitatea toracic, avnd o culoare galben sau galben-verzuie. Este format din numeroase diverticu-le, cptuite cu un epiteliu secretor de fermeni; de asemenea, este principalul loc de absorb-ie i depozitare a rezervelor. Urmeaz intestinul posterior, ca un tub drept, cu dungi albas-tre, fiind cptuit cu chitin. El strbate abdomenul i se deschide prin orificiul anal situat pe telson.

Digestia este extracelular, procesele chimice ale digestiei au loc n intestinul mediu i n diverticulele hepatopancreasului (glanda digestiv), ns ea ncepe nc din sto-macul piloric.