31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

15

description

fdfdfdf

Transcript of 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

Page 1: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza
Page 2: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

L a s h o p p i n g [ i n u r e g r e t 5

1C I N E N U E S T E S | R A C ?

Un num\r impresionant de oameni pe care îicunoa[te]i, printre care [i voi în[iv\, probabil,sus]in c\ trebuie s\ fac\ economii la sânge. Suntferm convin[i de asta, ca [i de faptul c\ trebuie s\fac\ mai multe economii decât alte persoane.Aceast\ concep]ie nu se datoreaz\ veniturilorlor – mai mari sau mai mici, ci este consecin]afaptului c\ nu au atâ]ia bani câ]i î[i doresc – lu -cru adev\rat, indiferent de câ[tiguri. Viseaz\ unanumit stil de via]\, dar nu reu[esc niciodat\s\-[i împlineasc\ visul. Corabia n\zuin]elor lorr\mâne întotdeauna ancorat\ la orizont, f\r\ s\se apropie vreodat\ de ]\rm.

Mai mult decât atât, indiferent cât de trist vis-ar p\rea, aceasta este o stare de fapt permanent\,

Page 3: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

care nu are nici o leg\tur\ cu situa]ia social\, cuguvernul (chiar dac\ îl iubi]i sau îl urâ]i), cu pre -]ul aurului sau cu rata infla]iei. Este un adev\rgeneral valabil, care exist\ indiferent de vremu-rile – bune sau rele – pe care le tr\im. Chiar dac\trecem printr-o criz\ sau un avânt economic,dac\ avem [ase servitoare [i un majordom saunu avem nici o servitoare, practic avem mai pu -]ini bani decât alt\dat\ sau am dobândit gusturimult mai costisitoare. Indiferent de situa]ie, nesim]im complet debusola]i.

De fapt, majoritatea oamenilor care se consi-der\ s\raci au dreptate s\ gândeasc\ a[a. C\cis\r\ cia nu este o no]iune corelat\ cu suma debani, mai mare sau mai mic\, de care dispune]i,ci cu ideea c\ a]i r\mas în urm\ cu plata facturi-lor la sfâr[itul lunii sau c\ nu v\ pute]i lua dinsalariu lucrurile pe care vi le dori]i. Este o con-cep]ie pe care o împ\rt\[im cu to]ii, cu excep-]ia domnului Ford, a domnului Mellon [i a altorcâtorva nababi, pentru care banii nu sunt o pro-blem\. Vorbim îns\ doar despre o mân\ de oa-meni care se încadreaz\ în aceast\ categorie [ichiar [i ei trebuie s\ fie pruden]i. (Dac\ a existatvreodat\ no]iunea de siguran]\ financiar\ – lucrude care ne îndoim, r\sfoind filele istoriei – acum

MARJORIE HILL IS6

Page 4: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

ea a devenit doar o amintire.) Noi îns\ trebuiesau ar trebui s\ ne reducem cheltuielile, tr\indcu to]ii acela[i sentiment, indiferent dac\ renun -]\m la o ma[in\ sau la untul pe care îl mânc\mde diminea]\. (În acest caz, înseamn\ c\ am ajunsîntr-o s\r\cie lucie, lucru care nu constituie subi ec -tul c\r]ii noastre, dar ne rezerv\m dreptul de aaduce uneori în discu]ie asemenea situa]ii.)

S\ ne gândim, a[adar, la câteva lucruri pecare le-am putea considera inutile pentru c\ nuavem bani s\ le lu\m sau la câteva lucruri pen-tru care oamenii se dau peste cap s\ le ob]in\.Ave]i bani pentru ele? Iat\ despre ce ar fi vorba:o cas\ precum cea a familiei Smith, o croazier\pe Mediterana sau o ]inut\ de sear\. {i nou\ ne-arpl\cea aceste lucruri, dar ele nu sunt neap\rat ne-cesare: nu ne-am sim]i mai bine într-o cas\ maimare; croaziera ne-ar face s\ ne dorim o c\l\torieîn China; haina din blan\ de hermin\ nu ne vaaduce succesul scontat, dac\ nu ne lupt\m pen-tru el. Dar oamenii nu realizeaz\ c\ – dac\ î[ipun imagina]ia la contribu]ie [i î[i fac planuri devia]\ – s-ar putea s\ ob]in\ ce-[i doresc. Nu leplace s\ fac\ planuri (nu trebuie s\ confun d\msistematizarea posibilit\]ilor cu n\zu in ]ele la lu-cruri imposibile), nu analizeaz\ problemele cu

L a s h o p p i n g [ i n u r e g r e t 7

Page 5: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

care se confrunt\ [i nu-[i bat capul s\ g\ seasc\o rezolvare. Vor s\ ia totul de-a gata, f\r\ s\ fac\nici cel mai mic efort.

Nu este o mentalitate prea inteligent\, pentruc\ to]i oamenii cu spirit întreprinz\tor [tiu cums\-[i netezeasc\ drumul în via]\, având parte [ide distrac]ie pe parcurs. Cu to]ii ne dorim distrac-]ie [i un drum neted în via]\, pres\rat cu petalede trandafiri, motiv pentru care v\ propu nem s\analiz\m acest subiect cât mai simplu cu putin]\.Am vrea s\ începem prin a protesta împotrivaideii afirmate de foarte mul]i oameni, potrivitc\reia au ob]inut „totul în via]\“. S\ ai totul învia]\ nu înseamn\ neap\rat s\ ai o cas\ care s\ seînvârt\ dup\ soare. Tr\im într-o lume în care –dac\ [tii cum s\-]i croie[ti drum – po]i s\-]i îm-pline[ti visurile [i s\ p\[e[ti pe o cale pres\rat\cu petale de trandafiri. Iar condi]iile sociale n-aufost nicicând mai favorabile celor care nu suntmilionari, dar î[i doresc un drum plin de petalede trandafiri (sau vor s\ se distreze ori s\-[i cum-pere apartamente frumoase).

Un lucru important în acest sens este c\ numai trebuie s\ p\[im în via]\ bazându-ne pe spri- jinul unei familii cu dare de mân\. Nu cu multtimp în urm\, porneai la drum cu un avantaj clar,

MARJORIE HILL IS8

Page 6: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

dac\ f\ceai parte dintr-o familie ai c\rei mem briau jucat – genera]ii de-a rândul – rolul de stâlpiai societ\]ii, aveau conturi bancare impresio-nante [i se bucurau de toate privilegiile statutu-lui lor favorizat. Dar, din p\cate, trebuia s\ repe]iînf\ptuirile str\mo[ilor t\i. Aceast\ concep]ie[i-a mai pierdut ast\zi din valabilitate. Majori-tatea oamenilor care îndr\znesc s\ ia taurul decoarne pornesc de la zero, f\r\ s\ aib\ un trecutimpresionant. Reu[esc s\-[i pl\teasc\ la timpfacturile, de[i asta presupune un efort conside-rabil. Dar ceea ce conteaz\ cu adev\rat nu estenici averea [i nici istoria familiei lor, ci inteli-gen]a [i elegan]a cu care p\[esc în via]\, în ciudatrecutului lor obscur.

Exist\ foarte multe feluri în care putem ana-liza astfel de chestiuni în func]ie de fiecare si -tua]ie în parte. Dar din acest punct de vedere,oamenii pot fi încadra]i în dou\ categorii. Din -tr-una fac parte cei care prefer\ s\ ignore greu -t\]ile cu care se confrunt\, iar cealalt\ e alc\tuit\din indivizii care au curajul [i energia de a trecela ac]iune.

Peste tot exist\ adep]i ai ideii de a da bir cufugi]ii, fire[te, care încearc\ s\ fug\ cu orice pre]de obstacolele ce li se ivesc în cale, cu atât mai

L a s h o p p i n g [ i n u r e g r e t 9

Page 7: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

mult cu cât problemele lor sunt de ordin finan-ciar. Metoda cea mai cunoscut\ este s\-[i ialumea în cap [i s\ se refugieze pe o insul\ înm\rile sudice sau într-o caban\ din p\dure. Esteo solu]ie salutar\, dac\ nu ave]i r\spunderi acas\[i v\ place s\ v\ hr\ni]i cu banane sau carne deurs. Dar mul]i dintre noi nu putem pleca preadeparte, c\ci nu suntem preg\ti]i pentru via]a îns\lb\ticie. Indivizii înzestra]i cu imagina]ie [icuraj aleg variante mai pu]in dramatice, prefe-rând s\ ac]ioneze cu pruden]\ [i inteligen]\.

Cei care consider\ c\ lipsa averii este cevastânjenitor au idei extrem de învechite. Oameniidin înalta societate locuiesc acum în garaje ref\ -cute sau în duplexuri construite din mansarde.Pute]i ajunge, a[adar, la bun\stare [i elegan]\ lafel de u[or cum sus]in spoturile publicitare.

Singurul lucru de care trebuie s\ v\ sim]i]istânjeni]i este s\ face]i economii f\r\ discer -n\mânt. Ast\zi nim\nui nu-i pas\ nici cât negrusub unghie de venitul pe care îl ave]i, dar pe oa-meni îi intereseaz\ stilul vostru de via]\. Cifrelenu sunt importante, dar consecin]ele sunt. Nimicnu este mai plictisitor decât s\-i vezi pe oameninum\rându-[i banii cu fe]e triste, dezv\luindu-[idorin]a permanent\ de a face calcule peste calcule,

MARJORIE HILL IS10

Page 8: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

[i nimic nu este mai atr\g\tor decât s\ vezioameni care tr\iesc elegant, f\r\ s\ cheltuiasc\exa gerat. Femeile care vorbesc despre s\r\cie,plângându-se tot timpul c\ nu-[i pot împlinidorin]ele, te aduc în pragul disper\rii, iar celecare [tiu s\ se bucure de via]\, indiferent de situ -a]ia financiar\, te atrag ca un magnet.

Chiar [i indivizii plictisitori pot s\ tr\iasc\ înmod cump\tat, dac\ au mul]i bani, dar banii îifac adesea [i mai plictisitori. Necazurile finan-ciare ne ascut inteligen]a, dar nu trebuie s\ ne„ascut\“ [i proasta dispozi]ie. Îns\ numai o per-soan\ interesant\ [i inteligent\ poate s\-[i c\l\ -uzeasc\ familia cu farmec [i elegan]\ în vremuride restri[te.

Iar cheia const\ în atitudinea corespunz\ -toare, a[a cum se întâmpl\ în cele mai multe ca-zuri în via]\. Dac\ trebuie s\ face]i economii,încerca]i s\ le face]i cu farmec [i elegan]\! }inândseama de amploarea [i gravitatea problemei,constat\m cu stupoare c\ prea pu]in oameni daudovad\ de a[a ceva. Foarte mul]i economisescf\r\ discern\mânt, pr\bu[indu-se istovi]i, în locs\ se bucure de reducerea cheltuielilor. Dar nua[a stau lucrurile în cazul indivizilor inteligen]i.Ei pornesc de la premisa c\ orice problem\

L a s h o p p i n g [ i n u r e g r e t 11

Page 9: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

stringent\ trebuie rezolvat\ [i trec la ac]iune cumult\ energie.

Nu încerc\m s\ sus]inem teoria promovat\de celebrul personaj Pollyanna1, potrivit c\reiate po]i bucura de via]\ f\r\ s\ ai prea mul]i bani,pentru c\ po]i face asta [i dac\ ai foarte mul]ibani – de[i cunoa[tem cu to]ii oameni s\racicare sunt mai ferici]i decât cei boga]i. Sus]inemdoar c\ v\ pute]i bucura de via]\ adoptând o ati-tudine pozitiv\, optimist\ [i fireasc\, ce v\ vaajuta s\ trece]i mai u[or peste greut\]i. {i maisus]inem c\, dac\ nu face]i altceva decât s\ v\plânge]i de mil\ pentru c\ nu v\ pute]i permites\ mânca]i caviar sau carne de nurc\ [i nicim\car carne de pui sau de linx, atunci putemspune c\ orizontul vostru este extrem de îngust.

Afirm\m, de asemenea, cu riscul de a p\reaînfumura]i, c\ ne putem face to]i o existen]\ fru-moas\, f\r\ s\ dispunem de prea mul]i bani. Maimult, ne place s\ ne organiz\m via]a de-a fir ap\r. Nu este o perspectiv\ atât de trist\ pe cât vise pare [i, în plus, foarte mul]i dintre noi trebuies\ înve]e s\ se bucure de via]\ cu cât mai pu]ini

MARJORIE HILL IS12

1 Pollyanna este un roman pentru copii, scris în 1913 de

Eleanor H. Porter (n. tr.).

Page 10: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

bani. Banii apar [i dispar la fel de repede ca ominge de tenis în mâinile unui iluzionist.

Dac\ analiza]i de la A la Z numele cuno[ -tin]elor din agenda telefonic\, ve]i fi surprin[i s\descoperi]i câ]i oameni [i-au schimbat stilul devia]\ în ultimii ani – unii au progresat, dar ceimai mul]i au regresat. {i, dac\ traiul dumnea-voastr\ a r\mas la fel, s-ar putea ca anul viitor s\nu mai r\mân\. Dar, dac\ a[a stau lucrurile, nutrebuie s\ fie neap\rat o schimbare în r\u, cidoar o schimbare. Cu to]ii avem nevoie de a[aceva uneori.

Primul lucru pe care nu trebuie s\-l face]i estes\ v\ plânge]i neîncetat pentru c\ nu pute]i aveatotul în via]\. Oamenii g\sesc mereu motive s\se vaite [i – dac\ le da]i prilejul – le dezbat cumult\ art\. Un exemplu în acest sens sunt fe-meile înc\ tinere, ai c\ror copii fiind mari, nu lemai solicit\ tot timpul [i ai c\ror so]i nu au ve-nituri impresionante ca acelea ale vecinului dinvila de peste drum. Ele fac tot timpul pe victi-mele obligate s\-[i duc\ crucea pân\ la cap\t –[i-au sacrificat geniul [i talentul pe altarul fami-liei, considerându-se acum ni[te biete prizoniere,care î[i frâng în zadar aripile, încercând s\ scapedin colivia lor. Nu se gândesc c\ au o slujb\ care

L a s h o p p i n g [ i n u r e g r e t 13

Page 11: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

le-ar putea ocupa tot timpul, dac\ s-ar str\duisuficient de mult, c\ atitudinea lor le-ar aducenumai necazuri [i c\ ar putea fi u[or concediate([i pe bun\ dreptate), dac\ ar lucra în alt\ parte.Îl înlocuiesc pe „suficient“ cu superlativul abso-lut [i g\sesc nenum\rate pretexte pentru pu]i -nele lor realiz\ri. S-ar sup\ra dac\ le-a]i spunec\ e vina lor c\ activitatea în care sunt implicatepare monoton\.

Într-o alt\ categorie se încadreaz\ femeile-mar-tir, care [i-au dedicat întreaga via]\ carierei, con-vinse fiind c\ rolul de so]ii [i mame iubitoare nuli se potrive[te. Poate c\ da, poate c\ nu. Dac\ teconsideri martir, atunci vei duce via]a unui mar-tir. Istoria e plin\ de teorii despre incapacitateade adaptare la un anumit mediu, dar nu trebuies\ fii geniu ca s\ faci mici schimb\ri, dac\ e ab-solut\ nevoie.

Indiferent de situa]ia financiar\, aceasta re-pre zint\ doar o provocare prin intermediul c\reiav\ pute]i evalua resursele, un set de instrumentecu care pute]i porni la drum. Poate c\ a]i pre- fera s\ juca]i polo în loc de ping-pong, dar, dac\ave]i un set vechi de tenis de mas\ [i nu dispu ne]ide ponei pentru polo, atunci v\ ve]i distra multmai bine devenind campioni de ping-pong

MARJORIE HILL IS14

Page 12: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

decât jucând polo, unde nu ve]i reu[i s\ mar -ca]i nici un gol.

C A Z U R I

Cazul I: Doamna A. Doamna A. este o fe-meie frumoas\ cu un farmec aparte [i de o mân-drie ie[it\ din comun. Pân\ de curând, a avut unso] extraordinar, înzestrat cu spirit întreprinz\ -tor, care a fost când bogat, când falit. DoamnaA. î[i f\cea apari]ia doar în perioadele de bun\ -stare. Atunci, so]ii A. tr\iau în opulen]\ în ParkAvenue, iar doamna purta numai haine de la re-numite case de mod\ precum Bendel [i se bu-cura de un stil de via]\ luxos. Cât despre ce seîntâmpla între astfel de perioade, lucrurile audisp\rut în negura uit\rii.

Numai câ]iva prieteni puteau s\ le dea de urm\în vremuri de restri[te, dar observau c\ nu suntbine primi]i în locuin]a s\r\c\cioas\ a fami liei A.,dintr-un cartier m\rgina[. Gazda lor nu mai erafemeia frumoas\ pe care o [tiau cândva; era opersoan\ neglijent\, c\reia nu-i mai p\sa de cumar\t\. Era mereu îmbufnat\. Îl ura pe so ]ul ei pen-tru situa]ia în care se aflau, îi ura pe oaspe]i pentru

L a s h o p p i n g [ i n u r e g r e t 15

Page 13: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

c\ i-au descoperit ascunz\toarea [i ura via]a în -s\[i pentru soarta crud\ la care o osân dise. Mu-safirii lor, care o admiraser\ pe doam na A. pentruspiritualitatea ei [i pentru jocu rile distractive debridge pe care le organiza, fiind acum dispu[i s\ lereia, f\r\ s\ ]in\ seama de pro blemele financiareale gazdei, s-au retras debu sola]i, con[tien]i fiindc\ nu aveau cum s-o ajute.

Când so]ii A. [i-au f\cut apari]ia în lume dinnou, situa]ia s-a repetat pân\ când a intervenit oschimbare.

Recent, domnul A. a cunoscut o perioad\ mailung\ de prosperitate, dar doamna A. nu a maibeneficiat de ea, deoarece so]ul ei [i-a d\ruit ini -ma [i numele unei tinere care lucra într-un ma-gazin [i care reu[ea întotdeauna s\ fie elegant\[i vesel\, în ciuda salariului mic. Noi nu îl con-sider\m pe domnul A. un ratat, dar, din p\ cate,fosta doamn\ A. (care s-a pierdut acum pentrutotdeauna în negura uit\rii) nu ne împ\rt\[e[tep\rerea.

Cazul II: Doamna L. Doamna L. este c\s\ to -rit\ cu un artist talentat, cu o fire fermec\toare,dar care nu-[i poate între]ine familia. DoamnaL. este o femeie inteligent\, care în]elege foarte

MARJORIE HILL IS16

Page 14: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

bine c\ nu-l poate schimba pe domnul L., motivpentru care dr\muie[te cât mai bine cu putin]\venitul, creând în acela[i timp o atmosfer\ ve -sel\ acas\.

A mobilat cu gust apartamentul lor cu dou\camere [i o buc\t\rioar\, f\r\ s\ cumpere piesede mobilier luxoase, bazându-se pe faptul c\prietenii nu vor face diferen]a între economie [iart\. C\l\uzindu-se dup\ acela[i principiu, [i-aadus propria contribu]ie la amenajarea locuin]ei,iar rezultatul a fost uluitor. Se ocup\ de toatetreburile casnice, sp\lând de mân\ chiar [i hai-nele familiei, dar se uit\ adesea în oglinda dinbuc\t\rie ca s\-[i studieze trupul zvelt, face exer-ci]ii ca s\-[i p\streze silueta de invidiat [i ]ineîntotdeauna la îndemân\ o rochie ce-i confer\înf\]i[area unei prin]ese. Când nu poate s\-[icumpere o ]inut\ modern\, modific\ una veche,pe care o poart\ apoi cu dezinvoltur\, stârnindadesea invidia prietenelor.

În plus, frecventeaz\ toate expozi]iile gratu -ite, cunoa[te lucruri fascinante legate de muze -ele din ora[, petrece ore în [ir la biblioteca public\din apropiere [i cite[te toate articolele din ziarepe teme literare, încât ai putea crede c\ nu i-asc\pat nici o pies\ de teatru pus\ în scen\.

L a s h o p p i n g [ i n u r e g r e t 17

Page 15: 31300011 Marjorie Hillis La Shopping Si Nu Regret Manual de Stil Pe Timp de Criza

Dacă v-a plăcut acest fragment de carte, mai multe detalii despre modalităţile de livrare şi plată puteţi găsi în paginile Nemira.ro.