2982

16
Factorii care afectează sănătatea

description

factorii ce afecteaza sanatatea

Transcript of 2982

Page 1: 2982

Factorii care afectează sănătatea

Page 2: 2982

Sănătatea este rezultatul acţiunii dintre om şi mediu, interacţiunea factorilor de mediu, care pot duce la o adaptare dintre om şi mediul înconjurător. Profesorul dr. Sergiu Mănescu consideră că sănătatea, ca şi boala, recunoaşte o serie de factori care o determină, factori care pot fi denumiţi factori etiologici ai sănătăţii. Factorii care acţionează asupra organismului pot fi externi şi interni.

Page 3: 2982

Factorii externi• Factorii de mediu care acţionează asupra

organismului se mai numesc factori externi sau factori ecologici şi pot fi grupaţi în factori fizici, ca temperatura, umiditatea aerului etc, factori chimici, care sunt prezentaţi prin diferite elemente sau substanţe chimice existente în natură ori sunt sintetizate de om; factori biologici- bacteriile, virusurile; factori sociali - sunt rezultatul acţiunii omului asupra mediului sau al interrelaţiilor dintre oameni.

Page 4: 2982
Page 5: 2982

Factorii interni• Factorii interni cuprind factorii genetici,

constituţionali, care determină afecţiunile genetice. Indiferent de originea şi felul lor, factorii mediului pot fi împărţiţi în două clase şi anume: factori sanogeni şi factori patogeni. Factori sanogeni sunt cei care au o acţiune benefică asupra organismului, contribuind la menţinerea şi fortificarea sănătăţii. Factori patogeni sunt acei factori ecologici, care au o acţiune nefavorabilă asupra organismului, care duc la alterarea stării sănătăţii.

Page 6: 2982

• Cunoaşterea factorilor sanogeni are importanţă deosebită în menţinerea şi ameliorarea sănătăţii, iar cunoaşterea factorilor patogeni oferă posibilitatea de a-i înlătura sau de a le limita acţiunea asupra organismului.

• Factorii patogeni mai sunt numiţi şi factorii de risc.

Page 7: 2982

• După gradul de influenţă asupra organismului, factorii de risc au fost clasificaţi în următoarele grupe:1. Modul de viaţă nesănătos:- supraalimentaţia;- fumatul;- folosirea drogurilor;- alcoolizarea;- abuzul de medicamente;- modul de viaţă sedentar .

Page 8: 2982

2. Factorii biologici:- factorii ereditari;- predispunerea personală.

3. Mediul ambiant nefavorabil:- condiţiile climaterice nefavorabile;- poluarea intensă a aerului;- schimbări bruşte ale condiţiilor climaterice;- expunerea excesivă la razele solare.

Page 9: 2982

4. Factorii de risc legaţi de asistenţa medicală:- incompetenţa profesională;- asistenţa medicală tîrzie.

Page 10: 2982

EFECTELE FUMATULUIPrincipalele efecte ale fumatului sunt mărirea riscului de cancer la plămîni şi de boli cardio-vasculare. Organizaţia mondială a sănătăţii a estimat în 2002 că în ţările în curs de dezvoltare, 26% din decesele bărbaţilor şi 9% din decesele femeilor au la origine fumatul. În mod similar, în Statele Unite, Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor, descrie folosirea tutunului drept "cel mai important factor de risc, ce poate fi prevenit, asupra sănătăţii locuitorilor ţărilor în curs de dezvoltare - o importantă sursă a morţii premature de pe glob."

Page 11: 2982
Page 12: 2982

S-a estimat că fumătorii trăiesc cu 2,5 până la 10 ani mai puţin decât nefumătorii. Aproape jumătate dintre bărbaţii care fumează vor muri din cauza unei boli cauzată de fumat. Bolile cauzate de tutun omoară aproximativ 438 000 de oameni anual în Statele Unite ale Americii, aproximativ 1 205 pe zi, ceea ce o face cea mai importantă cauză a morţii care poate fi eliminată în Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o declaraţie publică prin care se afirmă că tutunul va ucide un miliard de oameni în acest secol.

Page 13: 2982
Page 14: 2982

Aveţi grijă de cea mai de preţ comoară-sănătatea!

Crîşmari Zina CON1405G

Page 15: 2982

Sondaj1. Consideraţi importantă cunoaşterea factorilor care afectează

sănătatea?2. Credeţi că mediul în care ne aflăm e unul favorabil pentru

sănătate?3. Ce faceţi pentru a duce un mod de viaţă cît mai sănătos?4. Consideraţi că ar trebui să fie luate unele măsuri pentru

protecţia mediului înconjurător? Daţi exemple.5. Credeţi că problema fumatul e una actuală în ţara noastră?

Page 16: 2982

Răspunsuri1. Da , este foarte important ca fiecare să cunoască aceşti factori.2. Din păcate mediul în care ne aflăm nu e deloc favorabil pentru

sănătatea noastră.3. Pentru a duce un mod de viaţă cît mai sănătos ,nu fumez , practic

sportul , consum cît mai multe fructe şi legume şi stau departe de cei care îşi distrug cu mîna lor propria sănătate.

4. Ar trebui să fie interzis fumatul , consumul drogurilor şi a alcoolului ; ar trebui să se inventeze un mod cît mai ecologic de reciclare a deşeurilor de la întreprinderi , pentru a nu polua aerul.

5. Problema fumatul e una actuală şi în ţara noastră , azi tot mai mulţi tineri îşi distrug sănătatea prin fumat.