24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

65

Transcript of 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Page 1: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt
Page 2: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Lucrarea Duhului SfântLucrarea Duhului SfântA. Duhul Sfânt este curățitor.A. Duhul Sfânt este curățitor.

• Pe măsură ce Pe măsură ce parcurgem cu parcurgem cu bucurie bucurie „Calea”,„Calea”, vom descoperi vom descoperi că Sfântul Duh că Sfântul Duh este este întotdeauna cu întotdeauna cu noi inspirându-noi inspirându-ne şi ne şi călăuzindu-necălăuzindu-ne

Page 3: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

B. A fost trimis de Hristos să B. A fost trimis de Hristos să călăuzească Bisericacălăuzească Biserica

• Putem înţelege de ce Putem înţelege de ce Domnul nostru Iisus Domnul nostru Iisus Hristos a vorbit atât Hristos a vorbit atât de mult despre Duhul de mult despre Duhul Sfânt pregătindu-şi Sfânt pregătindu-şi ucenicii şi viitoarea ucenicii şi viitoarea Biserică pentru Biserică pentru venirea Sa. Vedem venirea Sa. Vedem acest lucru în special acest lucru în special în Evanghelia după în Evanghelia după Ioan 15:26-16:15.Ioan 15:26-16:15.

• În acest pasaj Iisus le În acest pasaj Iisus le vorbeşte ucenicilor vorbeşte ucenicilor despre venirea despre venirea Duhului Sfânt. Spune Duhului Sfânt. Spune că că „Acela va mărturisi „Acela va mărturisi despre Mine”despre Mine” (Ioan (Ioan 15:26). Mai departe 15:26). Mai departe spune: spune: „El Mă va slăvi, „El Mă va slăvi, pentru că din al Meu pentru că din al Meu va lua şi vă va vesti”va lua şi vă va vesti” (Ioan 16:14).(Ioan 16:14).

Page 4: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Observăm caracterul profund discret al Duhului Sfânt, El nu vine Observăm caracterul profund discret al Duhului Sfânt, El nu vine să se slăvească pe Sine, ci numai pe Hristos. El lucrează spre a-I să se slăvească pe Sine, ci numai pe Hristos. El lucrează spre a-I aduce pe oameni la Hristos, nu către Sine. El vrea ca oamenii să-aduce pe oameni la Hristos, nu către Sine. El vrea ca oamenii să-şi concentreze atenţia şi iubirea asupra lui Hristos, nu asupra Sa.şi concentreze atenţia şi iubirea asupra lui Hristos, nu asupra Sa.

• În Evanghelia după Ioan capitolul 16, Iisus le-a spus ucenicilor că În Evanghelia după Ioan capitolul 16, Iisus le-a spus ucenicilor că Duhul Sfânt Duhul Sfânt „venind va vădi lumea de păcat, de dreptate şi de „venind va vădi lumea de păcat, de dreptate şi de judecată”judecată” (Ioan 16; 8). (Ioan 16; 8).

Page 5: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

C. Este Mângâietorul, Cel care mângâie C. Este Mângâietorul, Cel care mângâie dar și întăreștedar și întărește

• Trăim într-o lume care şi-a pierdut busola morală. Duhul Trăim într-o lume care şi-a pierdut busola morală. Duhul Sfânt a fost trimis de Hristos să o restaureze. Iisus le Sfânt a fost trimis de Hristos să o restaureze. Iisus le mai spune ucenicilor că mai spune ucenicilor că El va veni ca să călăuzească El va veni ca să călăuzească Biserica întru tot adevărulBiserica întru tot adevărul (Ioan 16:13). (Ioan 16:13).

Page 6: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Rolul principal al Rolul principal al Sfântului DuhSfântului Duh este de a ne întări este de a ne întări în lucrarea în lucrarea noastră şi nu atât noastră şi nu atât de a ne sprijini de a ne sprijini atunci când atunci când lucrurile nu merg lucrurile nu merg bine, cu toate că bine, cu toate că El face şi astaEl face şi asta

Page 7: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Factorul major al biruinţei sale a fost prezenţa şi Factorul major al biruinţei sale a fost prezenţa şi puterea Duhului Sfânt în inima Bisericii. puterea Duhului Sfânt în inima Bisericii.

• Aşadar haideţi să vedem cum Îl înţelege şi cum Îl Aşadar haideţi să vedem cum Îl înţelege şi cum Îl experimentează Biserica Ortodoxă.experimentează Biserica Ortodoxă.

Page 8: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

D. El a fost prezent de la începutul D. El a fost prezent de la începutul creației; a inspirat pe Profeți.creației; a inspirat pe Profeți.

• Lucrarea Sa este Lucrarea Sa este deja menţionată deja menţionată în al doilea verset în al doilea verset al Sfintei Scripturi al Sfintei Scripturi „Şi pământul era „Şi pământul era netocmit şi gol. netocmit şi gol. Întuneric era Întuneric era deasupra deasupra adâncului şi Duhul adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se lui Dumnezeu Se purta pe deasupra purta pe deasupra apelor”apelor” (Facere1:2).(Facere1:2).

Page 9: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Despre El se spune că l-a umplut pe Betaleel(un meşteşugar): Despre El se spune că l-a umplut pe Betaleel(un meşteşugar): „Şi l-a „Şi l-a umplut de duhul dumnezeiesc al înţelepciunii, al priceperii, al știinţei umplut de duhul dumnezeiesc al înţelepciunii, al priceperii, al știinţei şi a toată iscusinţa”şi a toată iscusinţa” necesare pentru ridicarea templului necesare pentru ridicarea templului (Exodul/Ieşire 35:31-36:2);(Exodul/Ieşire 35:31-36:2);

• Despre El se spune că Despre El se spune că L-a întărit pe SamsonL-a întărit pe Samson (Judecători 15:14), (Judecători 15:14), L-a L-a inspirat pe Davidinspirat pe David (Matei 22:43) şi (Matei 22:43) şi I-a purtat pe proorociI-a purtat pe prooroci (2Petru (2Petru 1:21).1:21).

Page 10: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Duhul Sfânt nu este o putere, ci o Duhul Sfânt nu este o putere, ci o Persoană, Una din TreimePersoană, Una din Treime

• Pentru o înţelegere Pentru o înţelegere corectă a Duhului Sfânt şi corectă a Duhului Sfânt şi a lucrării Sale în vieţile a lucrării Sale în vieţile noastre, trebuie noastre, trebuie întotdeauna să ne întotdeauna să ne raportăm la Duhul Sfânt raportăm la Duhul Sfânt ca la o Persoană şi nu ca ca la o Persoană şi nu ca la o lucrare. la o lucrare. Este o Este o PersoanăPersoană despre care se despre care se spune că spune că vorbeştevorbeşte (Faptele Apostolilor (Faptele Apostolilor 13:2), 13:2), are voinţă proprieare voinţă proprie (I Corinteni 12:11) şi (I Corinteni 12:11) şi poate fi întristatpoate fi întristat (Efeseni (Efeseni 4:30).4:30).

• Niciodată nu trebuie să Niciodată nu trebuie să ne gândim la El,ne gândim la El, în felul în felul greşit în care o fac alţii, greşit în care o fac alţii, ca la o simplă inspiraţie. ca la o simplă inspiraţie.

Page 11: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Sfânta TreimeSfânta Treime• Cheia pentru o înţelegere ortodoxă a Sfântului Duh este Cheia pentru o înţelegere ortodoxă a Sfântului Duh este

importanţa dată importanţa dată Sfintei TreimiSfintei Treimi în viaţa şi în slujirea Bisericii. în viaţa şi în slujirea Bisericii.• Acest lucru Acest lucru se observăse observă nu doar în nu doar în cuvintelecuvintele şi în şi în gesturile gesturile din din

timpul săvârşirii Sfintelor Taine, dar şi în timpul săvârşirii Sfintelor Taine, dar şi în practicăpractică, atunci când, , atunci când, de exemplu, preoţii cădesc de trei ori sau când noi facem de exemplu, preoţii cădesc de trei ori sau când noi facem metanii de trei ori în faţa sfintelor icoane sau când, după metanii de trei ori în faţa sfintelor icoane sau când, după obiceiul rus, ne salutăm între noi cu trei sărutări.obiceiul rus, ne salutăm între noi cu trei sărutări.

Page 12: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

A.A. Ortodocșii au respins adaosul la Crez care spune că Ortodocșii au respins adaosul la Crez care spune că Duhul purcede Duhul purcede ,,și de la Fiul”,,,și de la Fiul”, ca stricând unitatea Sfintei ca stricând unitatea Sfintei TreimiTreimi• Duhul SfântDuhul Sfânt, ca şi celelalte Persoane ale Sfintei Treimi, , ca şi celelalte Persoane ale Sfintei Treimi, nu are nici început, nu are nici început,

nici sfârşit şi este deosebit ca Persoană, egal cu Tatăl şi cu Fiul.nici sfârşit şi este deosebit ca Persoană, egal cu Tatăl şi cu Fiul.• Un exemplu grăitor al cinstirii Sfântului Duh de către ortodocşi este Un exemplu grăitor al cinstirii Sfântului Duh de către ortodocşi este

remarcat în disputa remarcat în disputa „Filioque”.„Filioque”. În secolul al VI-lea Biserica Apuseană a În secolul al VI-lea Biserica Apuseană a început să schimbe Simbolul Niceo-Constantinopolitan prin introducerea început să schimbe Simbolul Niceo-Constantinopolitan prin introducerea cuvintelor cuvintelor „şi de la Fiul”„şi de la Fiul” după paragraful în care se spune că Duhul Sfânt după paragraful în care se spune că Duhul Sfânt „purcede de la Tatăl”„purcede de la Tatăl”

Page 13: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Dar vedem Biserica Dar vedem Biserica Ortodoxă apărând Ortodoxă apărând textul original al textul original al Crezului şi Crezului şi consubstanţialitatea consubstanţialitatea Persoanelor Sfintei Persoanelor Sfintei Treimi. Argumentaţia Treimi. Argumentaţia ortodoxă se bazează pe ortodoxă se bazează pe Evanghelia după Ioan Evanghelia după Ioan 15:26 15:26 „Iar când va veni „Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine”mărturisi despre Mine”

Page 14: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Mitropolitul Kallistos explică: Mitropolitul Kallistos explică: „Hristos trimite Duhul, dar „Hristos trimite Duhul, dar Duhul purcede de la Tatăl, aşa învaţă Biblia. Ceea ce Duhul purcede de la Tatăl, aşa învaţă Biblia. Ceea ce ortodoxia nu învaţă şi ceea ce Biblia nu spune de fapt, ortodoxia nu învaţă şi ceea ce Biblia nu spune de fapt, este că Duhul ar purcede şi de la Fiul”,este că Duhul ar purcede şi de la Fiul”, mai târziu el mai târziu el scrie: scrie: „mulţi ortodocşi văd Filioque ca periculos şi eretic. „mulţi ortodocşi văd Filioque ca periculos şi eretic.

Page 15: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

B.B. Duhul Sfânt este prezent: Duhul Sfânt este prezent:

• Accentuarea Sfintei Treimi în Ortodoxie Accentuarea Sfintei Treimi în Ortodoxie a păstrat în Biserică a păstrat în Biserică importanţa lucrării Sfântului Duhimportanţa lucrării Sfântului Duh înlăuntrul credincioşilor şi al înlăuntrul credincioşilor şi al lumii, aspect ce tinde a fi neglijat în multe Biserici.lumii, aspect ce tinde a fi neglijat în multe Biserici.

Page 16: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

- în Întruparea lui Hristos- în Întruparea lui Hristos

• ÎntrupareaÎntruparea

• Cel mai important lucru este să vedem lucrarea Sfântului Duh Cel mai important lucru este să vedem lucrarea Sfântului Duh în Întruparea lui Hristos, fapt menţionat în două Evangheliiîn Întruparea lui Hristos, fapt menţionat în două Evanghelii

Page 17: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• În Evanghelia după Matei citim: În Evanghelia după Matei citim: „Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: „Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt.”împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt.” (Matei 1,18). Şi (Matei 1,18). Şi puţin mai departe citim ceea ce îngerul Domnului spune: puţin mai departe citim ceea ce îngerul Domnului spune: „ce s-a zămislit „ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt”într-însa este de la Duhul Sfânt” (Matei 1:20). Apoi, în Evanghelia după (Matei 1:20). Apoi, în Evanghelia după Luca, Fecioarei Maria i s-a spus: Luca, Fecioarei Maria i s-a spus: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1:35). (Luca 1:35).

Page 18: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• De asemenea, formularea Simbolului Niceo-Constantinopolitan afirmă De asemenea, formularea Simbolului Niceo-Constantinopolitan afirmă că Hristos a fost că Hristos a fost „întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara”.„întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara”. Biserica Ortodoxă mereu a văzut Întruparea ca lucrare a Duhului Sfânt Biserica Ortodoxă mereu a văzut Întruparea ca lucrare a Duhului Sfânt întru zămislirea lui Hristos în pântecele Născătoarei de Dumnezeuîntru zămislirea lui Hristos în pântecele Născătoarei de Dumnezeu

Page 19: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

- la Botezul Domnului- la Botezul Domnului

• Botezul DomnuluiBotezul Domnului sau sau TeofaniaTeofania este numele a este numele a ceea ce în Occident se ceea ce în Occident se numeşte Epifania. numeşte Epifania. În În ApusApus, accentul liturgic , accentul liturgic se concentrează pe se concentrează pe vizita magilor după vizita magilor după Naşterea lui Hristos în Naşterea lui Hristos în Betleem.Betleem.

• Dar Dar în Răsăritîn Răsărit, , accentul cade pe accentul cade pe Botezul lui Hristos în Botezul lui Hristos în râul Iordan, eveniment râul Iordan, eveniment care niciodată nu s-a care niciodată nu s-a bucurat de aceeaşi bucurat de aceeaşi importanţă în Apus.importanţă în Apus.

Page 20: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Cel mai important Cel mai important aspect al botezului lui aspect al botezului lui Hristos este Hristos este arătarea arătarea Sfintei TreimiSfintei Treimi – glasul – glasul Tatălui şi venirea Tatălui şi venirea Sfântului Duh în chip Sfântului Duh în chip de porumbel asupra de porumbel asupra Lui. Lui.

• În Biserica primară, În Biserica primară, botezul lui Hristos a botezul lui Hristos a fost văzut ca model fost văzut ca model pentru botezurile pentru botezurile creştine. Prin urmare, creştine. Prin urmare, pogorârea Duhului pogorârea Duhului SfântSfânt a fost mereu a fost mereu parte integrantă a parte integrantă a botezului.botezului.

Page 21: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

- la Schimbarea la Față- la Schimbarea la Față

• Cât despre Cât despre Praznicul Praznicul Schimbării la FaţăSchimbării la Faţă, , Biserica Ortodoxă i-a Biserica Ortodoxă i-a dat importanţă dat importanţă deosebită încă din deosebită încă din secolul al IV-lea, în secolul al IV-lea, în timp ce în Occidentul timp ce în Occidentul Latin s-a sărbătorit Latin s-a sărbătorit pentru prima dată în pentru prima dată în secolul al IX-lea şi pe secolul al IX-lea şi pe deplin abia în secolul deplin abia în secolul al XV-lea.al XV-lea.

• Arhiepiscopul de Arhiepiscopul de Canterbury, Michael Canterbury, Michael Ramsey, a scris o dată Ramsey, a scris o dată că: că: „Ortodoxia a „Ortodoxia a înţeles mult mai înţeles mult mai profund decât noi, în profund decât noi, în Occident, importanţa si Occident, importanţa si semnificaţia Schimbării semnificaţia Schimbării la Faţă a Domnului.la Faţă a Domnului.

Page 22: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Răsăritul a sărbătorit în mod firesc Schimbarea la Faţă, Răsăritul a sărbătorit în mod firesc Schimbarea la Faţă, accentuându-i cu râvnă şi stăruinţă semnificaţia... Nicăieri gândirea accentuându-i cu râvnă şi stăruinţă semnificaţia... Nicăieri gândirea răsăriteană nu se află departe de ceea ce reprezintă Schimbarea la răsăriteană nu se află departe de ceea ce reprezintă Schimbarea la Faţă a Domnului ”Faţă a Domnului ”

• Ortodoxia vede încă o dată în acest eveniment Ortodoxia vede încă o dată în acest eveniment unitatea Sfintei unitatea Sfintei TreimiTreimi: Iisus S-a Schimbat la Faţă, ucenicii au auzit glasul Tatălui, : Iisus S-a Schimbat la Faţă, ucenicii au auzit glasul Tatălui, totul este atât de asemănător cu Botezul Său, şi totul este atât de asemănător cu Botezul Său, şi norulnorul care i-a care i-a umbrit este înţeles ca umbrit este înţeles ca prezenţă a Duhului Sfântprezenţă a Duhului Sfânt

Page 23: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Trebuie să amintim şi imensa contribuţie a Sfântului Trebuie să amintim şi imensa contribuţie a Sfântului Grigorie PalamaGrigorie Palama (1296- (1296-1359). El a arătat cum creştinii pot întradevăr să 1359). El a arătat cum creştinii pot întradevăr să experimenteze lumina experimenteze lumina dumnezeiascădumnezeiască

• A căutat să răspundă la întrebarea: A căutat să răspundă la întrebarea: Cum pot oamenii să cunoască pe Cum pot oamenii să cunoască pe DumnezeuDumnezeu, Dumnezeu, care, prin natura Sa, nu poate fi cunoscut? Şi a , Dumnezeu, care, prin natura Sa, nu poate fi cunoscut? Şi a răspuns învăţându-ne că răspuns învăţându-ne că putem cunoaşte lucrările lui Dumnezeu, dar nu şi putem cunoaşte lucrările lui Dumnezeu, dar nu şi Fiinţa LuiFiinţa Lui

Page 24: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Mitropolitul Kallistos Mitropolitul Kallistos scrie: scrie: „„Dumnezeu este Dumnezeu este Lumina şi prin urmare Lumina şi prin urmare experienţa energiilor experienţa energiilor lui Dumnezeu ia forma lui Dumnezeu ia forma Luminii. Percepţia Luminii. Percepţia vizuală...nu este vizuală...nu este percepţia unei percepţia unei străluciri artificiale, ci străluciri artificiale, ci este Lumina este Lumina Dumnezeirii Înseşi – Dumnezeirii Înseşi – aceeaşi Lumină care L-aceeaşi Lumină care L-a înconjurat pe Hristos a înconjurat pe Hristos pe Muntele Tabor”pe Muntele Tabor”

• Astfel vede Biserica Astfel vede Biserica Ortodoxă Schimbarea Ortodoxă Schimbarea la Faţă, la Faţă, nu doar ca pe nu doar ca pe o experienţăo experienţă pe care a pe care a avut-o Hristos, ci ca avut-o Hristos, ci ca pe pe ceva pe care noi ceva pe care noi înşine o putem trăiînşine o putem trăi

Page 25: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Ne vine în minte Ne vine în minte imediat povestea imediat povestea Sfântului Serafim de Sfântului Serafim de SarovSarov şi întâlnirea lui şi întâlnirea lui cu cu Nicola MotovilovNicola Motovilov. . Sfântul Serafim a Sfântul Serafim a învăţat că învăţat că adevăratul adevăratul scop al vieţii creştine scop al vieţii creştine este dobândirea este dobândirea Dumnezeiescului DuhDumnezeiescului Duh şi şi acesta a fost subiectul acesta a fost subiectul discuţiei lor din pădure. discuţiei lor din pădure. Înfăţişările amândurora Înfăţişările amândurora s-au schimbat: s-au schimbat: „Apoi „Apoi Părintele Serafim m-a Părintele Serafim m-a apucat de umeri şi mi-a apucat de umeri şi mi-a spus: Fiule acum spus: Fiule acum suntem amândoi în suntem amândoi în Duhul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu. De ce nu mă priveşti?”De ce nu mă priveşti?”

Page 26: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• „„Nu te pot privi, Nu te pot privi, Părinte”,Părinte”, i-am i-am răspuns, răspuns, „pentru că „pentru că ochii tăi scânteiază ochii tăi scânteiază asemenea unui asemenea unui fulger, faţa ta a fulger, faţa ta a devenit mai devenit mai strălucitoare decât strălucitoare decât soarele şi mă dor soarele şi mă dor ochii să te privesc”.ochii să te privesc”. „Nu te teme”„Nu te teme” a spus a spus el el „în acest moment „în acest moment tu însuţi ai devenit la tu însuţi ai devenit la fel de luminos ca fel de luminos ca mine. Eşti plin de mine. Eşti plin de Duhul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu. Altfel nu ai fi putut să Altfel nu ai fi putut să mă vezi astfel”.mă vezi astfel”. Apoi Apoi şi-a aplecat capul şi-a aplecat capul spre mine si mi-a spre mine si mi-a şoptit uşor la ureche: şoptit uşor la ureche:

Page 27: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• „„Mulţumesc Domnului Mulţumesc Domnului Dumnezeu pentru Dumnezeu pentru bunătatea Sa infinită bunătatea Sa infinită faţă de noi ... dar de ce, faţă de noi ... dar de ce, fiule, nu te uiţi în ochii fiule, nu te uiţi în ochii mei? Uită-te şi nu te mei? Uită-te şi nu te teme, Domnul este cu teme, Domnul este cu noi.”noi.”

• MotovilovMotovilov a descris apoi a descris apoi o lumină orbitoare care o lumină orbitoare care s-a împrăştiat luminând s-a împrăştiat luminând câţiva metri, nu doar pe câţiva metri, nu doar pe Sfântul Serafim, ci Sfântul Serafim, ci întreg peisajul acoperit întreg peisajul acoperit de zăpadă. Discuţia de zăpadă. Discuţia relatată se încheie cu relatată se încheie cu aceste cuvinte ale aceste cuvinte ale Sfântului Serafim, care Sfântului Serafim, care sunt extrem de profunde sunt extrem de profunde în esenţa lor:în esenţa lor:

Page 28: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• „„Când Duhul lui Dumnezeu vine la om şi-l umbreşte cu Când Duhul lui Dumnezeu vine la om şi-l umbreşte cu plinătatea prezenţei Sale, sufletul omului se inundă de o plinătatea prezenţei Sale, sufletul omului se inundă de o bucurie ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Pentru că Duhul bucurie ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Pentru că Duhul Sfânt umple de bucurie orice atinge.”Sfânt umple de bucurie orice atinge.”

• Mitropolitul KallistosMitropolitul Kallistos descrie această experienţă ca strălucire, descrie această experienţă ca strălucire, care nu este nimic altceva decât care nu este nimic altceva decât prezenţa energiilor prezenţa energiilor dumnezeieşti necreatedumnezeieşti necreate – lumina care se răspândeşte în jurul lor – lumina care se răspândeşte în jurul lor este identică cu dumnezeiasca lumină care a strălucit în jurul este identică cu dumnezeiasca lumină care a strălucit în jurul Domnului în timpul Schimbării Sale la Faţă pe muntele Tabor.Domnului în timpul Schimbării Sale la Faţă pe muntele Tabor.

Page 29: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• În Biserica Ortodoxă există numeroase exemple în care această În Biserica Ortodoxă există numeroase exemple în care această lumină a fost văzută lumină a fost văzută pe trupurile neînsufleţite ale sfinţilorpe trupurile neînsufleţite ale sfinţilor. De . De exemplu, după moartea exemplu, după moartea Sfântului Serghie de RodonejSfântului Serghie de Rodonej se spune se spune că faţa Sfântului era luminată ca zăpada, nu asemenea feţei că faţa Sfântului era luminată ca zăpada, nu asemenea feţei unui om mort, ci cu strălucire de viaţă sau ca o faţă îngerească.unui om mort, ci cu strălucire de viaţă sau ca o faţă îngerească.

Page 30: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Sfântul Simeon Sfântul Simeon Noul TeologNoul Teolog (949- (949-1022), a pus un 1022), a pus un deosebit accent deosebit accent pe lucrarea pe lucrarea Duhului Sfânt în Duhului Sfânt în Biserică şi în Biserică şi în fiecare credincios fiecare credincios în parte. El a în parte. El a subliniat în special subliniat în special darul lacrimilordarul lacrimilor, ca , ca dovadă a lucrării dovadă a lucrării Duhului Sfânt în Duhului Sfânt în credincios.credincios.

Page 31: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

- la Cincizecime- la Cincizecime

• CincizecimeaCincizecimea• Ajungem acum la Ajungem acum la

evenimentul extrem evenimentul extrem de important al de important al Pogorârii Duhului Pogorârii Duhului Sfânt în ziua de Sfânt în ziua de Rusalii, care se Rusalii, care se celebrează în fiecare celebrează în fiecare an în Duminica an în Duminica Cincizecimii, una Cincizecimii, una dintre cele mai dintre cele mai importante sărbători importante sărbători din calendarul din calendarul ortodox.ortodox.

Page 32: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Duhul Sfânt şi propovăduirea Duhul Sfânt şi propovăduirea EvanghelieiEvangheliei

• Venirea Duhului Sfânt la Rusalii - a fost începutul unei noi creaţii. Venirea Duhului Sfânt la Rusalii - a fost începutul unei noi creaţii. Lucrările lui Dumnezeu înainte de Rusalii au fost, ca să folosim Lucrările lui Dumnezeu înainte de Rusalii au fost, ca să folosim cuvintele lui Hristos, numai pentru cuvintele lui Hristos, numai pentru „oile cele pierdute ale casei lui „oile cele pierdute ale casei lui Israel”.Israel”. După Rusalii, cei cărora se adresează devin întreaga lume. După Rusalii, cei cărora se adresează devin întreaga lume.

Page 33: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

A. Duhul Sfânt îi pregăteşte pe Apostoli pentru A. Duhul Sfânt îi pregăteşte pe Apostoli pentru propovăduirepropovăduire

• Hristos le-a spus ucenicilor, după Învierea Sa, să nu facă nimic până Hristos le-a spus ucenicilor, după Învierea Sa, să nu facă nimic până ce va veni Duhul Sfânt. Le-a spus să aştepte împlinirea promisiunii ce va veni Duhul Sfânt. Le-a spus să aştepte împlinirea promisiunii Tatălui, pe care Tatălui, pe care „Aţi auzit de la Mine că Ioan a botezat cu apă, dar nu „Aţi auzit de la Mine că Ioan a botezat cu apă, dar nu mult după aceste zile veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt”mult după aceste zile veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt” (F. A. 1:4-5) (F. A. 1:4-5)

Page 34: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

B. Le dă putere să propovăduiască Evanghelia B. Le dă putere să propovăduiască Evanghelia la toate nemurilela toate nemurile

• Şi, puţin Şi, puţin mai târziu, mai târziu, Hristos le-a Hristos le-a spus: spus: „Ci „Ci veţi lua veţi lua putere, putere, venind venind Duhul Sfânt Duhul Sfânt peste voi, şi peste voi, şi Îmi veţi fi Îmi veţi fi Mie martori Mie martori în Ierusalim în Ierusalim şi în toată şi în toată Iudeea şi în Iudeea şi în Samaria şi Samaria şi până la până la marginea marginea pământului.pământului.”” (F. A. 1:8) (F. A. 1:8)

Page 35: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

C. Întemeiază Biserica şi o conduce ,,la tot C. Întemeiază Biserica şi o conduce ,,la tot adevărul”adevărul”

• A funcţionat Cincizecimea? A funcţionat Cincizecimea? • Cu siguranţă, căci până la sfârşitul zilei se formaseră deja Cu siguranţă, căci până la sfârşitul zilei se formaseră deja

rânduri pentru botez, în total peste 3000 de oameni. Destul de rânduri pentru botez, în total peste 3000 de oameni. Destul de bine pentru începători! Şi urma să continue.bine pentru începători! Şi urma să continue.

Page 36: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Trebuie să ne amintim că Trebuie să ne amintim că Cincizecimea a fost o experienţă a Cincizecimea a fost o experienţă a BisericiiBisericii – în nici un caz restricţionată apostolilor – deoarece toată – în nici un caz restricţionată apostolilor – deoarece toată Biserica s-a adunat în Cenacol la Ierusalim, inclusiv Maria, Maica Biserica s-a adunat în Cenacol la Ierusalim, inclusiv Maria, Maica Domnului, pentru că toţi urmau să fie implicaţi în misiunea Fiului lui Domnului, pentru că toţi urmau să fie implicaţi în misiunea Fiului lui DumnezeuDumnezeu

Page 37: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Pentru a conduce Biserica în tot adevărul Am menţionat deja Pentru a conduce Biserica în tot adevărul Am menţionat deja cuvintele lui Hristos de la Ioan 16 că Duhul Sfânt, când va cuvintele lui Hristos de la Ioan 16 că Duhul Sfânt, când va veni, veni, „va conduce”„va conduce” Biserica Biserica „în tot adevărul” „în tot adevărul” Cu siguranţă Cu siguranţă Biserica a avut mereu nevoie de acest lucruBiserica a avut mereu nevoie de acest lucru

Page 38: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

D. Cincizecimea năruieşte Turnul Babel:D. Cincizecimea năruieşte Turnul Babel:

• Prin Pogorârea Prin Pogorârea Duhului Sfânt Duhului Sfânt Evanghelia s-a Evanghelia s-a răspândit până la răspândit până la marginile marginile pământului şi pământului şi adevărul a fost adevărul a fost păstrat până astăzi.păstrat până astăzi.

• Pentru a uni Pentru a uni Biserica Unii dintre Biserica Unii dintre primii Părinţi primii Părinţi bisericeşti au văzut bisericeşti au văzut legătura fascinantă legătura fascinantă dintre dintre Cincizecime Cincizecime şi Turnul Babelşi Turnul Babel (Facere 11:7-9).(Facere 11:7-9). Când oamenii au Când oamenii au construit Turnul construit Turnul Babel, au făcut-o Babel, au făcut-o fără fără binecuvântarea lui binecuvântarea lui Dumnezeu. Dumnezeu.

Page 39: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

- - în loc de amestecarea limbilor, Duhul Sfânt creează în loc de amestecarea limbilor, Duhul Sfânt creează unitatea înţelegeriiunitatea înţelegerii

• Judecata lui Dumnezeu asupra lor a fost să amestece limbile Judecata lui Dumnezeu asupra lor a fost să amestece limbile lumii, să nu se mai poată înţelege între ei. lumii, să nu se mai poată înţelege între ei.

• Dar în ziua Cincizecimii acest lucru s-a schimbat, iar Dar în ziua Cincizecimii acest lucru s-a schimbat, iar comentariile mulţimii au fost: comentariile mulţimii au fost: „Fiecare dintre noi aude în „Fiecare dintre noi aude în propria-i limbă” propria-i limbă” (Fapte 2:8). Babel a fost inversat.(Fapte 2:8). Babel a fost inversat.

Page 40: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Pogorârea Duhului Pogorârea Duhului Sfânt a Sfânt a transformat transformat confuzia în unitateconfuzia în unitate. . Este, de asemenea, Este, de asemenea, important să vedemimportant să vedem că că Sfântul Pavel a interzis Sfântul Pavel a interzis vorbirea în limbi fără vorbirea în limbi fără tălmăcire atunci când s-tălmăcire atunci când s-a format Biserica, a format Biserica, pentru ca ascultătorii pentru ca ascultătorii să rămână zidiţi să rămână zidiţi sufleteşte (I Corinteni sufleteşte (I Corinteni 14: 13-28).14: 13-28).

• La Rusalii, creştinii au La Rusalii, creştinii au fost fost „toţi împreună în „toţi împreună în acelaşi loc”acelaşi loc” (Fapte 2:1). (Fapte 2:1). Sfântul Duh creează Sfântul Duh creează minunat şi menţine minunat şi menţine unitatea creştinilor în unitatea creştinilor în Biserică. Sfântul Pavel Biserică. Sfântul Pavel scrie despre scrie despre „unitatea „unitatea Duhului întru legătura Duhului întru legătura păcii”păcii” (Efeseni 4:1-6). (Efeseni 4:1-6).

Page 41: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

- Oameni de diferite limbi au şi înţeleg vestea - Oameni de diferite limbi au şi înţeleg vestea cea bunăcea bună• Ca şi la Turnul Babel, atunci când creştinii se întorc de la Ca şi la Turnul Babel, atunci când creştinii se întorc de la

Dumnezeu şi fac voia lor, fără călăuzire şi fără binecuvântarea Dumnezeu şi fac voia lor, fără călăuzire şi fără binecuvântarea Duhului Sfânt, domneşte confuzia.Duhului Sfânt, domneşte confuzia.

• Unul dintre imnurile Cincizecimii scoate în evidenţă acest lucru: Unul dintre imnurile Cincizecimii scoate în evidenţă acest lucru: Când cel Prea Înalt pogorându-Se a amestecat limbile, a despărţit Când cel Prea Înalt pogorându-Se a amestecat limbile, a despărţit neamurile; iar când a împărţit limbile cele de foc, la o unire pe neamurile; iar când a împărţit limbile cele de foc, la o unire pe toţi a chemat şi cu un glas slăvind pe Duhul cel prea Sfânt.toţi a chemat şi cu un glas slăvind pe Duhul cel prea Sfânt.

Page 42: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Duhul Sfânt lucrează în Duhul Sfânt lucrează în BisericăBiserică

• Duhul Sfânt a adus Duhul Sfânt a adus unitatea primilor unitatea primilor creştini; se spune creştini; se spune că ei că ei „aveau toate „aveau toate de obşte”de obşte” şi şi „erau o „erau o inimă şi un suflet” inimă şi un suflet” (F. A. 2:44 şi 4:32). (F. A. 2:44 şi 4:32). Aşa că haideţi să ne Aşa că haideţi să ne întoarcem acum la întoarcem acum la Biserică şi să Biserică şi să vedem cum vedem cum lucrează Duhul lucrează Duhul Sfânt în ea.Sfânt în ea.

Page 43: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

1 În Sfintele Taine: de 1 În Sfintele Taine: de exemplu:exemplu:

A.A. În Taina BotezuluiÎn Taina Botezului

• Biserica Biserica Ortodoxă a Ortodoxă a fost singura fost singura care a care a continuat continuat practica practica timpurie a timpurie a botezului botezului creştin ca creştin ca scufundare de scufundare de trei ori în apătrei ori în apă a celor ce se a celor ce se pregăteau pregăteau pentru pentru luminare, luminare, urmată urmată imediat de imediat de Mirungere şi Mirungere şi de de primirea primirea pecetei pecetei Duhului Duhului SfântSfânt; ; urmând ca ei urmând ca ei să primească să primească apoi prima apoi prima Împărtăşire.Împărtăşire.

Page 44: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Sfântul Duh este lucrător în întregul proces al botezuluiSfântul Duh este lucrător în întregul proces al botezului. Această . Această legătură dintre Botezul în apă şi Taina Mirungerii, care a fost legătură dintre Botezul în apă şi Taina Mirungerii, care a fost întotdeauna practicată în Biserica Ortodoxă de-a lungul secolelor, întotdeauna practicată în Biserica Ortodoxă de-a lungul secolelor, poate fi observată clar în Faptele Sfinţilor Apostoli.poate fi observată clar în Faptele Sfinţilor Apostoli.

• În Faptele Apostolilor, capitolul 8, În Faptele Apostolilor, capitolul 8, iniţiereainiţierea unor samariteni unor samariteni botezaţi a fost botezaţi a fost completată de Petru şi Ioan prin punerea mâinilorcompletată de Petru şi Ioan prin punerea mâinilor când când au primit Duhul Sfântau primit Duhul Sfânt. În Faptele Apostolilor, capitolul 9, . În Faptele Apostolilor, capitolul 9, Saul Saul din Tars a fost botezatdin Tars a fost botezat în apă şi totodată în apă şi totodată s-a umplut de Duhul Sfânts-a umplut de Duhul Sfânt

Page 45: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• În Faptele Apostolilor În Faptele Apostolilor capitolul 10, capitolul 10, Petru se Petru se duce la casa lui Corneliuduce la casa lui Corneliu, , unde se petrece o unde se petrece o Cincizecime la alt neam, Cincizecime la alt neam, urmată de botezul cu apă. urmată de botezul cu apă. În Faptele Apostolilor, În Faptele Apostolilor, capitolul 19, are loc o capitolul 19, are loc o întâlnire cu doisprezece întâlnire cu doisprezece ucenici ai Sfântului Ioan ucenici ai Sfântului Ioan BotezătorulBotezătorul. Ei au primit . Ei au primit botezul creştin urmat botezul creştin urmat imediat de venirea imediat de venirea Duhului Sfânt.Duhului Sfânt.

• Singura diferenţă de Singura diferenţă de astăzi este punerea astăzi este punerea mâinilor pentru primirea mâinilor pentru primirea Duhului Sfânt, care era Duhului Sfânt, care era practicată în acele zile de practicată în acele zile de început.început.

Page 46: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Pe măsură ce Biserica a crescut şi s-a răspândit, a devenit tot Pe măsură ce Biserica a crescut şi s-a răspândit, a devenit tot mai greu pentru Apostoli şi pentru succesorii lor, episcopii, să mai greu pentru Apostoli şi pentru succesorii lor, episcopii, să facă toate aceste botezuri. În schimb, facă toate aceste botezuri. În schimb, au binecuvântat uleiulau binecuvântat uleiul ca preoţii să poată face botezul în locul lorca preoţii să poată face botezul în locul lor

Page 47: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

B. La Sfânta EuharistieB. La Sfânta EuharistieEuharistia Ortodoxă sau Sfânta Liturghie, aşa cum ortodocşii înşişi o Euharistia Ortodoxă sau Sfânta Liturghie, aşa cum ortodocşii înşişi o numesc, este plină de rugăciuni către Sfântul Duh. În cea mai mare numesc, este plină de rugăciuni către Sfântul Duh. În cea mai mare parte a anului, slujba începe cu o rugăciune către Sfântul Duh: parte a anului, slujba începe cu o rugăciune către Sfântul Duh: „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi pretutindenea eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe Dătătorule de viaţă, vino şi te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre” noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre”

Page 48: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Mitropolitul Kallistos o descrie ca pe un miracol continuu. În Mitropolitul Kallistos o descrie ca pe un miracol continuu. În cuvintele lui Nicolae Cabasila cuvintele lui Nicolae Cabasila „Aceasta este taina ultimă, dincolo de „Aceasta este taina ultimă, dincolo de ea nu mai există nimic altceva şi nu poate fi nimic adăugat”.ea nu mai există nimic altceva şi nu poate fi nimic adăugat”. Este Este Taina Împărăţiei în timp şi dincolo de timp.Taina Împărăţiei în timp şi dincolo de timp.

• Când tămâia este binecuvântată în timpul slujbei preotul o oferă lui Când tămâia este binecuvântată în timpul slujbei preotul o oferă lui Dumnezeu Dumnezeu „ca pe un miros de bună mireasmă duhovnicească”.„ca pe un miros de bună mireasmă duhovnicească”. El El continuă să spună continuă să spună „şi trimite peste noi harul Sfântului Duh”„şi trimite peste noi harul Sfântului Duh”

Page 49: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Apoi, dacă există mai mult de un preot la slujbă are loc un dialog: Apoi, dacă există mai mult de un preot la slujbă are loc un dialog: Roagă-te Roagă-te pentru mine frate şi împreună slujitor. Fie ca Sfântul Duh să se pogoare pentru mine frate şi împreună slujitor. Fie ca Sfântul Duh să se pogoare peste tine şi puterea celui Prea Înalt să te umbrească; Fie ca acelaşi Duh să peste tine şi puterea celui Prea Înalt să te umbrească; Fie ca acelaşi Duh să fie cu noi în toate zilele vieţii noastre.fie cu noi în toate zilele vieţii noastre.

• Există o tradiţie rusească fascinantă, în care următoarele cuvinte sunt spuse Există o tradiţie rusească fascinantă, în care următoarele cuvinte sunt spuse de preot chiar înainte de epicleză (invocarea Duhului Sfânt): de preot chiar înainte de epicleză (invocarea Duhului Sfânt): „„Doamne, Cel Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi, pe ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi, pe Acesta, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoieşte nouă, celor ce ne rugăm Acesta, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoieşte nouă, celor ce ne rugăm Ţie” Ţie”

Page 50: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

- Duhul Sfânt este invocat (la Epicleză) peste darurile de - Duhul Sfânt este invocat (la Epicleză) peste darurile de pâine şi vin, să la prefacă în Trupul şi Sângele pâine şi vin, să la prefacă în Trupul şi Sângele MântuitoruluiMântuitorului

• Apoi vine marele moment în care se rosteşte de către preot Apoi vine marele moment în care se rosteşte de către preot „epicleza”„epicleza” (invocarea) propriu-zisă: (invocarea) propriu-zisă: „Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi şi „Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi şi peste aceste daruri puse înainte”.peste aceste daruri puse înainte”. Şi la scurt timp după aceea preotul Şi la scurt timp după aceea preotul se roagă lui Dumnezeu să prefacă darurile se roagă lui Dumnezeu să prefacă darurile „prin Duhul Sfânt”„prin Duhul Sfânt”

• Este important să observăm că preotul se roagă ca Duhul Sfânt să vină Este important să observăm că preotul se roagă ca Duhul Sfânt să vină asupra poporului şi să-l binecuvânteze după cum şi darurile le-a asupra poporului şi să-l binecuvânteze după cum şi darurile le-a prefăcut în Sângele şi în Trupul lui Hristos.prefăcut în Sângele şi în Trupul lui Hristos.

Page 51: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• La Liturghia Sfântului Vasile, care se slujeşte în timpul Postului La Liturghia Sfântului Vasile, care se slujeşte în timpul Postului Mare şi în anumite perioade ale anului, există chiar mai multe Mare şi în anumite perioade ale anului, există chiar mai multe referiri la Duhul Sfânt.referiri la Duhul Sfânt. Aici, de exemplu, preotul se roagă: Aici, de exemplu, preotul se roagă: „Să ne „Să ne uneşti unul cu altul prin împărtăşirea Aceluiaşi Sfânt Duh”.uneşti unul cu altul prin împărtăşirea Aceluiaşi Sfânt Duh”. Şi în alt Şi în alt loc Sfântul Duh este rugat loc Sfântul Duh este rugat „răzvrătirile eresurilor să le strice „răzvrătirile eresurilor să le strice degrab”degrab”

• Alexander Schmemann, (teolog ortodox modern), vede întreaga Alexander Schmemann, (teolog ortodox modern), vede întreaga slujire ca pe o preschimbare. El scrieslujire ca pe o preschimbare. El scrie

Page 52: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• „„În Liturghie, fiecare dintre părţile sale, fiecare slujire solemnă, fiecare În Liturghie, fiecare dintre părţile sale, fiecare slujire solemnă, fiecare rit e tranformat de Duhul Sfânt în ceea ce este: un rit e tranformat de Duhul Sfânt în ceea ce este: un „simbol”„simbol” real a ceea real a ceea ce se arată. Ceea ce se întâmplă în timpul liturghiei este ceea ce se ce se arată. Ceea ce se întâmplă în timpul liturghiei este ceea ce se întâmplă în vieţile noastre. Suntem schimbaţi de Duhul Sfânt, un proces întâmplă în vieţile noastre. Suntem schimbaţi de Duhul Sfânt, un proces numit numit „theosis”,„theosis”, în asemănarea lui Hristos, în creştini adevăraţi. în asemănarea lui Hristos, în creştini adevăraţi.

Page 53: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Şi în cel mai important moment, când preotul pune în potir părticica Şi în cel mai important moment, când preotul pune în potir părticica Agneţului (centrul agneţului se pregăteşte pentru Sfânta Împărtăşire), Agneţului (centrul agneţului se pregăteşte pentru Sfânta Împărtăşire), care este marcată care este marcată „IC”,„IC”, spune: spune: „Plinătatea (potirului credinţei) „Plinătatea (potirului credinţei) Duhului Sfânt”,Duhului Sfânt”, şi puţin mai târziu, când toarnă apă caldă în potir, şi puţin mai târziu, când toarnă apă caldă în potir, spune: spune: „căldura (credinţei pline de Duhul Sfânt) a Duhului Sfânt”„căldura (credinţei pline de Duhul Sfânt) a Duhului Sfânt”

Page 54: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

C. În Taina MirungeriiC. În Taina Mirungerii • Dar lucrarea Duhului Sfânt se extinde la fiecare membru al Trupului lui Dar lucrarea Duhului Sfânt se extinde la fiecare membru al Trupului lui

Hristos în parte, nu numai atunci când sunt în Biserică, dar şi acasă şi Hristos în parte, nu numai atunci când sunt în Biserică, dar şi acasă şi la locul de muncă de-a lungul zilei şi al nopţii. Trebuie să fim plini de la locul de muncă de-a lungul zilei şi al nopţii. Trebuie să fim plini de Duhul Sfânt de-a lungul vieţii noastre.Duhul Sfânt de-a lungul vieţii noastre.

• Mitropolitul Kallistos şi alţii folosesc expresia Mitropolitul Kallistos şi alţii folosesc expresia „devenind ceea ce „devenind ceea ce suntem”.suntem”. Atunci, ce suntem noi?Atunci, ce suntem noi?

• Suntem copiii lui Dumnezeu. Suntem pecetluiţi cu Duhul Sfânt. Suntem Suntem copiii lui Dumnezeu. Suntem pecetluiţi cu Duhul Sfânt. Suntem părtaşi ai harului dumnezeiesc. Suntem mântuiţi.părtaşi ai harului dumnezeiesc. Suntem mântuiţi.

Page 55: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Duhul Sfânt lucrează în BisericăDuhul Sfânt lucrează în Biserică• În În „Omiliile Sfântului Macarie”„Omiliile Sfântului Macarie” ni se spune: ni se spune: „fiecare dintre „fiecare dintre

voi a fost uns cu Mir ceresc,și aţi devenit un Hristos prin voi a fost uns cu Mir ceresc,și aţi devenit un Hristos prin har; fiecare dintre voi este rege şi proroc al Sfintelor har; fiecare dintre voi este rege şi proroc al Sfintelor TaineTaine. Dar . Dar „devenirea”„devenirea” este mult mai grea. este mult mai grea.

Page 56: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

2 Prin harul dăruit fiecărui credincios2 Prin harul dăruit fiecărui credincios

• „„Vom deveni Vom deveni ceea ce suntem”ceea ce suntem”

• În Epistola către În Epistola către Romani Sf. Pavel Romani Sf. Pavel descrie minunat descrie minunat darul dragostei darul dragostei Duhului Sfânt: Duhului Sfânt: „Dragostea „Dragostea Domnului a fost Domnului a fost turnată în turnată în inimile noastre inimile noastre prin Duhul prin Duhul Sfânt, Care ne-a Sfânt, Care ne-a fost dat”fost dat” (Rom. (Rom. 5;5).5;5).

Page 57: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

A.A. Harul Său lucrează în noi asemenea unei flăcări vii Harul Său lucrează în noi asemenea unei flăcări vii pentru a deveni asemenea lui Hristospentru a deveni asemenea lui Hristos

• El ne reaminteşte de felul în care Duhul Sfânt ne conduce: El ne reaminteşte de felul în care Duhul Sfânt ne conduce: „Toţi care sunt „Toţi care sunt conduşi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu”conduşi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu” (Romani 8:14). A (Romani 8:14). A scris, de asemenea, despre scris, de asemenea, despre „Duhul înfierii şi prin El strigăm „Avva Părinte”;„Duhul înfierii şi prin El strigăm „Avva Părinte”; Sfântul Pavel vorbeşte despre Însuşi Duhul Sfântul Pavel vorbeşte despre Însuşi Duhul „care poartă mărturie împreună „care poartă mărturie împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu”cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu” (Romani 8;15-16). El ne (Romani 8;15-16). El ne spune că spune că „Duhul Sfânt ne ajută în slăbiciunea noastră.”„Duhul Sfânt ne ajută în slăbiciunea noastră.” (Romani 8:26). (Romani 8:26).

Page 58: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

B.B. Lucrarea Sa transformă vieţile noastre prin roadele Duhului: Lucrarea Sa transformă vieţile noastre prin roadele Duhului: iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credincioşie, blândeţe, înfrânare (Galateni 5:22-23)bine, credincioşie, blândeţe, înfrânare (Galateni 5:22-23)

• În Epistola către În Epistola către Galateni, Sfântul Galateni, Sfântul Apostol Pavel ne oferă Apostol Pavel ne oferă lista clasică a roadelor lista clasică a roadelor Duhului Sfânt: Duhului Sfânt: „dragostea, bucuria, „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, răbdare, bunătatea, facerea de bine, facerea de bine, credincioşia, credincioşia, blândeţea, înfrânarea blândeţea, înfrânarea poftelor”poftelor” (Galateni (Galateni 5:22-23). 5:22-23).

• În Epistola către În Epistola către Efeseni îi îndeamnă: Efeseni îi îndeamnă: „luaţi şi coiful „luaţi şi coiful mântuirii”mântuirii” şi adaugă şi adaugă „sabia Duhului care „sabia Duhului care este cuvântul lui este cuvântul lui Dumnezeu”Dumnezeu” (Efeseni (Efeseni 6:17); şi continuă să-i 6:17); şi continuă să-i îndemne: îndemne: „Faceţi în „Faceţi în toată vremea, în Duhul, toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi tot felul de rugăciuni şi cereri”cereri” (Efeseni 6;18). (Efeseni 6;18).

Page 59: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

C.C. El ne dăruieşte fiecăruia daruri pentru slujiri diferite şi acordă El ne dăruieşte fiecăruia daruri pentru slujiri diferite şi acordă binecuvântarea Sa în vindecări şi minuni, şi în darul vorbirii în binecuvântarea Sa în vindecări şi minuni, şi în darul vorbirii în limbilimbi

• Biserica Ortodoxă nu face o diferenţă clară între darurile si roadele Biserica Ortodoxă nu face o diferenţă clară între darurile si roadele Duhului Sfânt. Părintele Lev Gillet scrie despre aceasta: Duhului Sfânt. Părintele Lev Gillet scrie despre aceasta: „Părinţii „Părinţii greci au folosit ca aproape sinonimegreci au folosit ca aproape sinonime cuvintelecuvintele „daruri” (doreai), „daruri” (doreai), „puteri” (dynameis), „energii” (energeiai) şi „harisme” (charismata)„puteri” (dynameis), „energii” (energeiai) şi „harisme” (charismata)

Page 60: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Gândirea Gândirea creştină greacă a creştină greacă a fost întotdeauna fost întotdeauna reticentă la reticentă la introducerea introducerea unei analize unei analize raţionale în raţionale în domeniul harului domeniul harului pur”pur”

• Darurile Duhului Darurile Duhului Sfânt au avut Sfânt au avut întotdeauna un întotdeauna un loc în viaţa loc în viaţa Bisericii Bisericii Ortodoxe de-a Ortodoxe de-a lungul veacurilor. lungul veacurilor. S-au înregistrat S-au înregistrat adesea în vieţile adesea în vieţile Sfinţilor povestiri Sfinţilor povestiri despre vindecări despre vindecări şi miracole. Cu şi miracole. Cu toate acestea, toate acestea, darul darul „vorbirii în „vorbirii în limbi”limbi” pare să fi pare să fi fost rareori fost rareori experimentat.experimentat.

Page 61: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• Biserica Ortodoxă a avut întotdeauna Duhul Sfânt în centrul Biserica Ortodoxă a avut întotdeauna Duhul Sfânt în centrul vieţii şi al cultului său. După cum am văzut, teologia ei, şi, în vieţii şi al cultului său. După cum am văzut, teologia ei, şi, în special, învăţătura ei sacramentală, a cinstit şi a recunoscut special, învăţătura ei sacramentală, a cinstit şi a recunoscut întotdeauna importanţa Duhului Sfânt. întotdeauna importanţa Duhului Sfânt.

Page 62: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

• O Biserică sau o persoană fără Duhul Sfânt nu poate fi numită O Biserică sau o persoană fără Duhul Sfânt nu poate fi numită creştină. Trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru creştină. Trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru Martorul credincios din Biserica Ortodoxă, Duhului Sfânt, Martorul credincios din Biserica Ortodoxă, Duhului Sfânt, începând de la Cincizecime, dar, să ne şi rugăm să fim toţi începând de la Cincizecime, dar, să ne şi rugăm să fim toţi umpluţi de Duhul Sfânt, pentru ca El să ne facă mărturisitori umpluţi de Duhul Sfânt, pentru ca El să ne facă mărturisitori puternici ai lui Hristos, să ne preschimbe întru asemănarea lui puternici ai lui Hristos, să ne preschimbe întru asemănarea lui Hristos, şi să ne împuternicească să facem lucrările lui HristosHristos, şi să ne împuternicească să facem lucrările lui Hristos

Page 63: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Duhul SfântDuhul SfântSupliment la tema/prezentarea Părintelui Supliment la tema/prezentarea Părintelui

Michael HarperMichael Harper,,Veți primi putere când Duhul Sfânt se va ,,Veți primi putere când Duhul Sfânt se va pogorî peste voi; și Îmi veți fi Mie pogorî peste voi; și Îmi veți fi Mie martori….până la marginea pământului”martori….până la marginea pământului”

Faptele Apostolilor 1:8Faptele Apostolilor 1:8

Lucrarea Duhului SfântLucrarea Duhului Sfânt• A.A. Duhul Sfânt este curățitor. Duhul Sfânt este curățitor.• B.B. A fost trimis de Hristos să călăuzească A fost trimis de Hristos să călăuzească

BisericaBiserica• C.C. Este Mângâietorul, Cel care mângâie Este Mângâietorul, Cel care mângâie

dar și întăreștedar și întărește• D.D. el a fost prezent de la începutul el a fost prezent de la începutul

creației; a inspirat pe Profeți.creației; a inspirat pe Profeți.

Duhul Sfânt nu este o putere, ci Duhul Sfânt nu este o putere, ci o Persoană, Una din Treimeo Persoană, Una din Treime

• A.A. Din acest motiv ortodocșii au Din acest motiv ortodocșii au respins adaosul la Crez care respins adaosul la Crez care spune că Duhul purcede spune că Duhul purcede ,,și de la ,,și de la Fiul”,Fiul”, ca stricând unitatea ca stricând unitatea Sfintei Treimi.Sfintei Treimi.

• B.B. Duhul Sfânt este prezent: Duhul Sfânt este prezent:• - în Întruparea lui Hristos- în Întruparea lui Hristos• - la Botezul Domnului- la Botezul Domnului• - la Schimbarea la Față- la Schimbarea la Față• - la Cincizecime- la Cincizecime Icoana Schimbării fa Faţă

Muzeul de Istorie şi Arhitectură,Novgorod, Rusia

Page 64: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Duhul Sfânt şi propovăduirea Duhul Sfânt şi propovăduirea EvanghelieiEvangheliei

• A.A. Duhul Sfânt îi pregăteşte pe Duhul Sfânt îi pregăteşte pe Apostoli pentru propovăduireApostoli pentru propovăduire

• B.B. Le dă putere să Le dă putere să propovăduiască Evanghelia la propovăduiască Evanghelia la toate nemuriletoate nemurile

• C.C. Întemeiază Biserica şi o Întemeiază Biserica şi o conduce conduce ,,la tot adevărul”,,la tot adevărul”

• D.D. Cincizecimea năruieşte Cincizecimea năruieşte Turnul Babel: în loc de Turnul Babel: în loc de amestecarea limbilor, Duhul amestecarea limbilor, Duhul Sfânt creează unitatea Sfânt creează unitatea înţelegerii. Oameni de diferite înţelegerii. Oameni de diferite limbi au şi înţeleg vestea cea limbi au şi înţeleg vestea cea bună bună

Duhul Sfânt lucrează în Duhul Sfânt lucrează în BisericăBiserică

• 11 În Sfintele Taine: de exemplu În Sfintele Taine: de exemplu

• A.A. În Taina BotezuluiÎn Taina Botezului• B.B. La Sfânta Euharistie, unde La Sfânta Euharistie, unde

Duhul Sfânt este invocat (la Duhul Sfânt este invocat (la Epicleză) peste darurile de Epicleză) peste darurile de pâine şi vin, să la prefacă în pâine şi vin, să la prefacă în Trupul şi Sângele MântuitoruluiTrupul şi Sângele Mântuitorului

• C.C. În Taina Mirungerii În Taina Mirungerii

Page 65: 24.06.2013 - Cateheza - Duhul Sfânt

Duhul Sfânt lucrează în Duhul Sfânt lucrează în BisericăBiserică

• 2.2. Prin harul dăruit fiecărui credincios Prin harul dăruit fiecărui credincios

• A.A. Harul Său lucrează în noi asemenea Harul Său lucrează în noi asemenea unei flăcări vii pentru a deveni unei flăcări vii pentru a deveni asemenea lui Hristos asemenea lui Hristos

• B.B. Lucrarea Sa transformă vieţile Lucrarea Sa transformă vieţile noastre prin roadele Duhului: noastre prin roadele Duhului: iubire, iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credincioşie, bunătate, facere de bine, credincioşie, blândeţe, înfrânareblândeţe, înfrânare (Galateni 5:22-23)(Galateni 5:22-23)

• C.C. El ne dăruieşte fiecăruia daruri El ne dăruieşte fiecăruia daruri pentru slujiri diferite şi acordă pentru slujiri diferite şi acordă binecuvântarea Sa în vindecări şi binecuvântarea Sa în vindecări şi minuni, şi în darul vorbirii în limbi.minuni, şi în darul vorbirii în limbi.

,,Binecuvântat eşti, Hristoase, ,,Binecuvântat eşti, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce Dumnezeul nostru, Cela ce preaînţelepţi pe pescari ai arătat, preaînţelepţi pe pescari ai arătat, trimiţându-le lor Duhul Sfânt, şi trimiţându-le lor Duhul Sfânt, şi printr-înşii lumea ai vânat, Iubitorule printr-înşii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, mărire Ție”de oameni, mărire Ție”

Troparul Cincizecimii Troparul Cincizecimii

,,Când Cel Preaînalt S-a pogorât ,,Când Cel Preaînalt S-a pogorât amestecând limbile, a împărţit amestecând limbile, a împărţit neamurile, iar când a împărţit limbile neamurile, iar când a împărţit limbile de foc, la o unire pe toţi i-a chemat. de foc, la o unire pe toţi i-a chemat. Şi cu un glas slăvim pe Duhul Cel Şi cu un glas slăvim pe Duhul Cel Preasfânt!”Preasfânt!”

CondaculCondacul CincizecimiiCincizecimii

CincizecimeaIcoană (c. 1547) Scoala cretană, Mănăstirea Dionysiou, Muntele Athos, Grecia