22134-68 Det. Umiditatii

4
Determinarea umiditatii -produse dulci Stas 2213/4-68 Inlocuieste 5829-58 Prezentul standard se referă la determinarea umidităţii la produsele de toate categoriile (produse zaharoase, produse de ciocolata şi cacao, produse de patiserie) Umiditatea se determină prin urmatoarele metode : -uscare la etuvă ( în caz de litigiu ) -uscare în vid -uscare rapidă(pentru biscuiti şi produse similare) Metoda prin uscare la etuva Aparatura si materiale etuva cu temperatura reglabila Fiole de cantarire din sticla , aluminiu sau nichel de forma joasa , cu diametrul de circa 5 cm, cu capac Nisip de mare, cu granulatia de 0,1 -0,5 mm Nisipul se trateaza cu solutie de acid clorhidric 10 %, se spala apoi cu apa distilata pana ce acesta da o reactie neutra si se usuca. Nisipul uscat se calcineaza la 550-600°C timp de 30 minute. Dupa racire in exsicator, nisipul astfel preparat se pastreaza intr-o sticla bine inchisa. Modul de lucru Intr-o fiola de cantarire cu capac se introduce 20-25 g nisip de mare impreuna cu o bagheta de sticla si se usuca la etuva (105±1)°C timp de 3-4 ore, apoi si inchide cu capacul, se raceste in exsicator timp de 30-45 minute si se cantareste cu o precizie de 0,0002 g . Se usuca din nou timp de 30 minute si se raceste in exsicator, repetandu-se aceasta operatie pana la masa cosntanta . Din proba pregatita pentru analiza se introduce in fiola 3-5g, se inchide repede si se cantareste.

description

analize

Transcript of 22134-68 Det. Umiditatii

Determinarea umiditatii -produse dulciStas 2213/4-68Inlocuieste 5829-58Prezentul standard se refer la determinarea umiditii la produsele de toate categoriile (produse zaharoase, produse de ciocolata i cacao, produse de patiserie)Umiditatea se determin prin urmatoarele metode :

-uscare la etuv ( n caz de litigiu ) -uscare n vid

-uscare rapid(pentru biscuiti i produse similare)

Metoda prin uscare la etuva

Aparatura si materiale

( etuva cu temperatura reglabila Fiole de cantarire din sticla , aluminiu sau nichel de forma joasa , cu diametrul de circa 5 cm, cu capac

Nisip de mare, cu granulatia de 0,1 -0,5 mm

Nisipul se trateaza cu solutie de acid clorhidric 10 %, se spala apoi cu apa distilata pana ce acesta da o reactie neutra si se usuca. Nisipul uscat se

calcineaza la 550-600C timp de 30 minute. Dupa racire in exsicator, nisipul astfel preparat se pastreaza intr-o sticla bine inchisa.

Modul de lucru

Intr-o fiola de cantarire cu capac se introduce 20-25 g nisip de mare impreuna cu o bagheta de sticla si se usuca la etuva (1051)C timp de 3-4 ore, apoi si inchide cu capacul, se raceste in exsicator timp de 30-45 minute si se cantareste cu o precizie de 0,0002 g .

Se usuca din nou timp de 30 minute si se raceste in exsicator, repetandu-se aceasta operatie pana la masa cosntanta .

Din proba pregatita pentru analiza se introduce in fiola 3-5g, se inchide repede si se cantareste.

Produsul de analizat impreuna cu nisipul se amesteca cu ajutorul baghetei si se introduce fiola cu bagheta in etuva, unde se usuca la (1051)C timp de 4 ore. Fiola se acopera repede cu capacul , se raceste timp de 30-45 minute in exsicator si se cantareste .

Se usuca din nou timp de 30 minute si se raceste in exsicator , repetandu-se aceasta operatie pana la masa constanta .

In cazul produselor mai vascoase , care nu se pot amesteca bine cu nisipul, se adauga peste proba cantarita in fiola 10 cm3 ap, se amesteca, se evapora pe o baie de apa , dupa care se usuca in etuva .

Metoda prin uscare in vid

Determinarea umiditatii prin uscare in vid este indicat pentru produsele care contin levuloza sau alte substante destructibile .

Se procedeaza conform punctului de mai sus cu diferenta ca uscarea se face la o presiune de max 20 mm Hg , si o temperatura de max 70 C

In cazul produselor mai vascoase , proba se dilueaza cu o cantitate de apa astfel incat sa contina 20-30 % SU .

Din proba diluata , in fiola pregatita conform punctului de mai sus , se cantareste , cu precizie de 0,0002g, o cantitate de circa 1 g substanta uscata .

Dupa ce se amesteca bine cu bagheta , se incalzeste pe baia de apa circa 15-20 minute, amestecandu-se la interval de 2-3 minute .

Se usuca apoi in etuva la presiunea de max 20 mm Hg si temperatura de max 70 C , procedandu-se conform punctului de mai sus cu diferenta ca intervalul de timp la care se repeta uscarea , racirea si cantarirea este de circa 2 ore.

Operatia de uscare poate dura pana la 18 ore .

Metoda prin uscare rapida

Intr-o fiola pregatita conform punctului de mai sus se cantaresc, cu precizie de 0,001g , 2-3g din proba de analizat si se amesteca cu nisipul cu ajutorul baghetei.

Fiola cu proba se introduce la etuva incalzita la 130 2 C.

Daca prin introducerea fiolei, temperatura a scazut, se asteapta pana se revine la temperatura indicata si din acel moment se lasa sa se usuce timp de exact 40 minute .

Dupa uscare, fiola se inchide cu capacul, se tine in exsicator timp de 30 minute si se cantareste .

Pentru unele produse zaharoase, in special cele fainoase, uscarea se face fara nisip, luandu-se pentru analiza circa 5 g.

In cazul produselor vascoase, care nu se pot amesteca bine cu nisipul, se adauga 0,5-1 cm3 apa, se amesteca cu bagheta, fiola fiind asezata pe o baie de apa, pana ce produsul capata un aspect uscat, dupa care se introduce in etuva , procedandu-se mai departe ca mai sus .

Calcul:

m m1

% Umiditate = --------------- x 100

M

n care :

M = masa produsului luat pentru determinare, n g,

M 1 = masa produsului dup uscare, n g.

Diferena ntre rezultatele a dou determinri paralele s fie de max. 0,1 % la un coninut de umiditate pn la 5% i max.0,2% la un coninut de umiditate peste 5%.

n cazul folosirii metodei rapide, diferena dintre dou determinri paralele trebuie s fie de max. 0,3 %