2012 nota informativa ministerul justitiei

6
DINTELUI REPUBLICII MOLDOVA PECnVBAHKH MOAAOBA Byji. IIlTe^HH neji Mape, 154, MD-2073, KB Nr. secret Stimate Domnule Corochii, In scrisoarea expediata pe 20 iunie 2012 institutiei pe care o conduceti, am facut ^eferire la cazurile de interpretare dubioasa a legislatiei de catre instantele judecatorestl nationale in cadrul unor litigii cu actiunele BC ,,Banca de Economii" SA, mentionate de ''Mirdsterul Finantelor §i Banca Nationala a Moldovei. In acela§i context, Va remitem suplimentar, pentru examinare, opinia Ministerului Justitiei privind legalitatea actiunilor judecatorilor §i executorilor judecatore§ti implicati in examinarea cauzelor mentionate, expediata Consiliului Suprem de Securitate,. Cu respect^ lexei BAKBANEAGRA, Consiliefin domeniul apardrii si securitdtii nationale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate Anexe: 5file Domnului Nichifor COROCHII, Presedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii SBPERfOF Al

description

 

Transcript of 2012 nota informativa ministerul justitiei

Page 1: 2012 nota informativa ministerul justitiei

DINTELUI REPUBLICII MOLDOVAPECnVBAHKH MOAAOBA

Byji. IIlTe^HH neji Mape, 154, MD-2073, KB

Nr.

secret

Stimate Domnule Corochii,

In scrisoarea expediata pe 20 iunie 2012 institutiei pe care o conduceti, am facut^eferire la cazurile de interpretare dubioasa a legislatiei de catre instantele judecatorestlnationale in cadrul unor litigii cu actiunele BC ,,Banca de Economii" SA, mentionate de''Mirdsterul Finantelor §i Banca Nationala a Moldovei. In acela§i context, Va remitemsuplimentar, pentru examinare, opinia Ministerului Justitiei privind legalitatea actiunilorjudecatorilor §i executorilor judecatore§ti implicati in examinarea cauzelor mentionate,expediata Consiliului Suprem de Securitate,.

Cu respect^lexei BAKBANEAGRA,

Consiliefin domeniul apardrii si securitdtii nationale,Secretar al Consiliului Suprem de Securitate

Anexe: 5file

Domnului Nichifor COROCHII,Presedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii

SBPERfOF Al

Page 2: 2012 nota informativa ministerul justitiei

MINISTERUL JUSTITIBIAL REPUBLICII MOLDOVA

MD 2012, or. Chi^inau, str. 31 August 1989,nr. 82 tel. 23-47-95, fax 23-47-97

•vvwvv. justice, go v.md

MHHRCTEPCTBO IOCTHIJHHPECnyEJIMKH MOJIAOBA

MD-2012, r.KtnnnH3y, yji. 31 Aerytrra 1989,Jft82 Teji.23-47-95, $*KC 23-47-97

v-fl', justice, go v.md

nr.La nr. 05/1-09-173 din 20.06.2012

Secret Ex: nr. 1

Dlui Alexei BARBANEAGRAConsilier in domeniul apararii §i securitatii nationale

Secretar al Consiliului Suprem de Securitate

Stimate Domnule CONSILIER,

Cu referire la notele informative privind situatia BC ,,Banca de Economii"

SA, prezentate de Ministerul Finantelor §i Banca Nationala a Moldovei, potrivit

competentelor functionale, remitem anexat opinia. privind legalitatea actiunilor

judecatorilor si executorilor judecatore^ti implicati in examinarea cauzelor

rnentionate in aceste note.

Anexa: opinia pe // file

Cuprofund respect,,L"

Oleg EFRIMMinistru

Page 3: 2012 nota informativa ministerul justitiei

Secret Ex: nr. 1

Cu referire la legalitatea Ordonantel din 1.2 martie 2012 privindexaminarea cererii OOO «flMHTposcKa5i SHepreTi-rcecKaa KOMnaHH£» ajudecatorului N. Plugari, m privinta ,,Lectom LTD", Ordonantel din 12 martie2012 privind examinarea cererii SAO «TOp3Hepro E3C» in privinta ,,LectomLTD", judecatorului N. Plugari, Ordonantei din 7 martie 2012 privind examinareacererii OOO «Ton3KeproAyflHT» m privinta Lectom LTD, judecatorul V. Orindas,Ordonantei din 7 martie 2012 privind examinarea cererii SAO «KDp3Hepro E3C»in privinta Lectom LTD, judecatorului V. Orindas, expunem urmatoarele:

Toate ordonantele de mai sus au fost emise cu mcalcarea art. 1.5 din Legeainstitutiilor fmanciare care stabile§te, ca transferal ,unei cote de participare lacapitalul bancii se efectueaza exclusiv cu perrnisiunea prealabila scrisa a BanciiNationale, sub sanctiunea nulitatii absolute, daca persoanele care actioneaza mcomun ca urmare a unui astfel de transfer vor define, direct sau indirect, o cotasubstantial^ in capitalul acestei banci sau se efectueaza in baza hotaririlorjudecatoresti definitive ori a tranzactiilor sau a altor acte juridice efectuate caurmare a acestor hotarlri sau prin tranzactii sau alte acte juridice, daca transferal seefectueaza Tntre persoanele rezidente ale tarilor §i/sau zonelor off-shore, precumsi/sau grupuri de persoane care actioneaza in comun, ce au in componenta lor opersoana din tar He si/sau zonele off-shore si suma tuturor cotelor de participarem capitalul bancii ai caror proprietari directi sau indirect! sint persoane rezidenteale tarilor si/sau zonelor off-shore, precum sj/sau grupuri de persoane careactioneaza in comun, ce au In componenta lor o persoana din tarile si/sau zonelementionate, nu trebuie sa depaseasca marimea cotei substantial de 5 %. Inmomentul examinarii cererii nu a fost-emisa si prezentata permisiunea prealabila aBancii Nationale.

Astfel instanta prin emiterea Ordonantei s-a substituit vmzatorului in vointasa de a transfera dreptul de proprietate asupra actiuniior.

La emiterea ordonantelor au fost incalcate prevederile art. 348 alin. (2) lit.b) si c) din Codul de procedura civila, care prevede ca judecatorui refuza saprimeasca cererea in cazuL cind debitorul (Lectom LTD) se afla m afarajurisdictiilor instantelor judecatoresti ale Republicii Moldova si art. 348 lit. c), careprevede ca nu s-au prezentat documentele care confirma pretentia creditorului(contractul in original), precum si art. 348 lit. c) din. Codul de procedura civila,care prevede ca din cerere §i din alte documente prezentate se constata existentaunui litigiu de drept care nu poate fi solutionat In temeiul documentelor depuse. Intoate cele 4 proceduri de executare executorul judecatoresc a constatat dininfomiatiile prezentate de registratorul independent ,,Registru-F' S.A. ca actiunileindicate in documentele executorii si in privinta carora instanta prin ordonantajudecatoreasca a dispus transmiterea silita, au fost blocate prin ordonanta CNPF sigrevate conform contractului de gaj Incheiat cu BC ,,Victoriabank" S.A. Potrivitinfonnatiei de la CNPF, prin Ordonantele CNPF nr. 39/1-O din 24.08.2011 si nr.40/14-O din 25 august 2011 "Cu privire la aplicarea unor restrictii" Tn registruldetinatorilor de valori mobiliare emise de BC "Banca de economii" S.A. an fost

Page 4: 2012 nota informativa ministerul justitiei

BC "Banca de economii" S.A. aflate in detinere nominala la contul depozitarnr. 180000793 deschis la Depozitarul National de Valori Mobiliare al Moldovei.Prin urrnare, instanta de judecata trebuia sa constate existenta unui litigiu inprivinta actiunilor in cauza §i sa refuze primirea cererii conform alin. (2) art. 348 alCodului de procedura civila, inclusiv din motiv ca debitorul este In afarajurisdictiei instantelor judecatoresti ale Republicii Moldova (lit. b) alin. (2) art. 348CPC). '

Potrivit art. 3 din Legea nr. 199-XIV din 18.11.1998 "Cu privire la piatavalorilor mobiliare35 circulate a valorilor mobiliare este procesul de transmitere §ide Tnregistrare a dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare In urmaefectuarii tranzactiilor de vmzare-cumparare, de schimb, de donatie, de mostenire,de imprumut, precum si a altor tranzactii civile. Pet. 1.4 din Regulamentului cuprivire la modul de tinere a registrului detinatorilor de valori mobiliare nominativede catre registrator §1 detinatoral • nominal, aprobat prin Hotarirea CNPF nr.15/1din 16.03.2007 prevede ca blocarea valorilor mobiliare este inregistrareainterdictiei de a efectua transferul valorilor mobiliare dintr-un cont personal In altcont personal sau de a dispune de drepturile conferite de valorile mobiliare incazurile prevazute de legislate. Prin urmare, prin Ordonantele CNPF nr, 39/1-Odin 24.08.2011 si nr. 40/14-O din 25 august 201L actionarilor Bancilor deEconomii li s~a lirnitat dreptul de a mstraina actiunile care le apartin si instantajudecatoreasca era obligata sa explrce partilor dreptul lor de a solutiona litigiul cuCNPF In procedura contencioasa.

Plna la punerea in executare a ordonantelor, judecatorii erau obligati dupaeliberarea ordonantei, conform art. 352 din Codul de procedura civila, sa trimitadebitorului eel tirziu a doua zi copia de pe ordonanta printr~o scrisoarerecomandata cu recipisa. In decursul a 10 zile de la primirea copiei d.e pe ordonantadebitorul era in drept sa mainteze prin intermediul oricaror mijloace de comunicarece asigura veridicitatea obiectiilor §i primirea lor la timp, In instanta care a eliberatordonanta, obiectiile sale motivate impotriva pretentiilor admise. Astfel, prinneasigurarea acestei proceduri; a fost Incalcat dreptul debitorului la aparare si accesla justitie, totodata fiind puse In executare ordonante care In virtutea legii nu erauInca executorii.

Aceeasi schema a fost utilizata §i In cazul obtinerii In conditii dubioase decatre companiile debitoare ,,Le.ctprn LTD" §i ;3Rietel Limited" a pachetului deactiuni ale S.A. },Banca de Economii" de la S.R.L. ,,Zilena Com" §1 S.R.L.,,Minerva" catre compania ,,Rietel Limited" si ulterior de la ultima catre cornpania,,LectomLTD".

Toate cele 4 contracte de livrare a utilajelor sunt fictive, adevaratul scop alacestora fiind transferul actiunilor S.A. ,3anca de Economii" de la companiile,,Lectom LTD" s.i ,,Rietel Limited" catre cele 4 companii ruse§ti. Pentruacumularea probelor in acest sens-,, urmeaza a fi verificate executarea de facto aactelor de predare-primire a utilajului, de transportare, vamuirea si de depozitare aacestui utilaj poligrafic si tipografic. Pentru demararea acestor actiuni deinvestigare este necesara intentarea unui litigiu civil fie din partea S.R.L. ,5ZilenaCom3' §i S.R.L. .,Minerva" privind declararea nulitatii tranzactiilor respective drept

Page 5: 2012 nota informativa ministerul justitiei

fictive, fie de actionarii majoritari pentru componenta de infractiune de la art. 199din Codul penal ,,Dobmdirea sau comercializarea bunurilor despre care se §tie caau fost obtinute pe cale criminala".

O alta deficienta In emitere'a ordonantelor din 7 §i 12 martie este lipsa ladosar a originalelor tranzactiilor. La dosar au fost depuse doar copiile legalizate aletranzactiilor fara indicarea locului aflarii originalelor. Potrivit art. 138 alin. (4) dinCodul de procedura civila, judecatorul era obligat sa indice locul de aflare aoriginalelor mscrisurilor. Consideram ca judecatorii erau obligati, rinand cont decircumstantele cauzei, §i anume ca executarea §i incheierea contractului a avut locin strainatate, sa solicite §i sa verifice conform art. 138 din Codul de procedure,civila originaiele mscrisurilor prezentate.

Subliniem, ca ordonanta judecatoreasca din 6 decernbrie 2011 nu anuleazaordonanta judecatoreasca din 30 septernbrie 2011 prin care a fost anulata ordonantadin 16 mai 2011. Acest lucru este important, deoarece drepturile ,,Rietel Limited"in privinta pachetului de actiuni ale BEM au aparut anume ca efect al acesteiordonante din 16 mai 2011, care a fost anulata prin ordonanta judecatoreasca din30 septembrie 2011 — in vigoare si .la momentul actual. Incheierea JudecatorieiCentru din 13 iulie 2011 prin care a fost confirmata tranzactia de irnpacare dintrecompaniile ;,Lectom LTD" si ,,Rietel Limited35, prin care a fost transmis pachetulde actiuni in marime de 3 840 000 actiuni ordinare ale BEM de la ;,Rietel Limited"catre ,JLectom LTD", de asernenea a fost anulata prin incheierea JudecatorieiCentru din 11 noiembrie 2011 (dosar nr. 2-3344/11).

Prin urmare, fiind lipsita de baza juridica §i ca efect al principiului restitutioin integrum §i anularii tuturor ordonantelor §i incheirilor prin care anteriorcompaniile ,,Rietel ]^irnited" 51 ulterior ,,Lectom LTD" au obtinut in mod dolosiv §ivicios pachetele de actiuni in capitalul social al BC ;,Ban.ca de Economii", precum§i in vederea interdictiile irnpuse de Comisia Nationala a Pietei Pinanciare, princare au fost blocate conturile personale nr.l0115520, nr. 10115432, nr. 10115526 sinr. 10115527, precum §i s-au suspendat operatiunile cu valorile mobiliare emise deBC icBanca de economii" S.A. aflate m detinere nominala la contul depozitarnr.l80000793 deschis la Depozitarul National de Valori Mobiliare al Moldovei,partile interesate unmeaza a solicita rectificarea m registrele valorilor mobiliarerespective in inregistrarilor efectuate in baza actelor judecatores,ti anulate.

De asemenea, Ministerul Justitiei, prin scrisoarea nr. 03/5010 din 19 iunie2012, a solicitat Bancii Nationale a Moldovei sa dea o calificare scrisorilor sale nr.09-01113/28/1309, nr. 09-01113/29/1310, nr. 09-01113/30/1311, nr. 09-01113/31/1312, ernise la 27 aprilie-2012, privind acordarea permisiunii prealabilescrise a Bancii Nationale a Moldovei pentru transferul cotelor de participate lacapitalul BC ,,Banca de Economii" S.A., efectuate prin tranzactiile dintrecompaniile ,,Lectom LTD" §i ,,Rietel Limited" catre OOO »3HepropeMcepBHc",OOO )3Ton3HeproayflHT"; SAO 3,K)p3Hepro E3C" §i OOO j;^HMHTpoBCKaM3HepreTHHecKaj9 KOMnaHH#"; §i anume Tn ce masura acestea pot substitui deciziileConsiliului de administratie al Bancii Nationale a Moldovei, competent in aceasta

Page 6: 2012 nota informativa ministerul justitiei

materie conform prevederilor art. 26 lit. h) al Legii nr. 548 din 21 iulie 1995 cuprivire la Banca Nationala a Moldovei, si daca acestea au efect retroactiv inprivinta tranzactiilor deja realizate la momentul emiterii scrisorilor, mentionate

anterior, de acordare a permisiunii prealabile.In ceea ce prive§te legea aplicabila conditiilor de forma ale contractelor in

temeral carora an tost transmise pachetele de actiuni ale BC ,,Banca de Economii"S.A., conform alin. (1) lit. b) art. 345 si alin. (2) lit. b) art. 348 din Codul deprocedura civila, actul juridic in terneiul caruia se solicita eliberarea ordonanteijudecatorestl trebuie sa fie guvernat de legislatia Republicii Moldova. Astfel,normele invocate stipuleaza, ca se emite ordonanta judecatoreasca in cazul in carepretentia rezulta dintr-un act juridic incheiat printr-un inscris simplu $j legea nudispune altfel, iar judecatorul refuza sa primeasca cererea daca debitorul este mafara jurisdictiei instantelor judecatoresti ale Republicii Moldova.

Potrivit Codului civil (art. 1609 - 1611), conditiile de forma ale actuluijuridic sint stabilite de legea statului care guverneaza fondul actului juridic. In lipsa

unui consens intre parti asupra legii aplicabile contractului; se aplica legea statuluicu care contractul prezinta cele mai strinse legaturi. Se considera ca exista astfel delegaturi cu legea statului in care debitorul prestatiei, la momentul incheieriicontractului, isi are domiciliul, re§edinta sau este Tnregistrat in calitate depersoana juridica. Astfel, debitorii prestatiei in tranzactiile clintre ,,RietelLimited" si ,,Lectom. LTD" §i ulterior catre OOO 5;3HepropeMcepsHc", OOO,,Ton3HeproayflHT", 3AO ;,KDp3Hepro E3C" si OOO ,,^HMHTpOBCKaji3HepreTHHecKaH KOMnaHtui", erau tpate companii cu resedinta in strainatate, decilegile aplicabile pentru conditiile de forma ale actelor juridice respective sunt celeale re§edintei prestatorumi. De asemenea, potrivit lit. a) alin. (1) art, 1609 dinCodul civil, Actul juridic mcheiat in afara teritoriului Republicii Moldova seconsidera valabil din punctul de vedere al formei daca indeplines,te printre primeleconditii principiul locus regit actum, s_i anume daca este respectata legea locului

unde a fost intocmit actul juridic.Circumstantele de mai sus nu au fost luate in consideratie de judecatorii

care au examinat in procedura in ordonanta cererile ,,Rietel Limited", ,,LectomLTD", OOO ,,3HepropeMcepBHc", OOO ,,Ton3HeproayAHT", SAO ,,K)p3HeproE3C" §i OOO ^HMHTpOBcxaH 3HepreTHHeci<a5i