1.Programa Analitica Rezidentiat Chirurgie Plastica - 2014

58
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA INSTITUŢIA PUBLICĂ UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ SI FARMACIE „NICOLAE TESTEMIŢANU” FACULTATEA REZIDENŢIAT ŞI SECUNDARIAT CLINIC Catedra Ortopedie şi Traumatologie CURRICULUM DE INSTRUIRE POSTUNIVERSITARĂ PRIN REZIDENŢIAT SPECIALITATEA Chirurgie plastică şi Microchirurgie

description

pentru rezidenti

Transcript of 1.Programa Analitica Rezidentiat Chirurgie Plastica - 2014

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

AL REPUBLICII MOLDOVA

INSTITUŢIA PUBLICĂ UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ SI FARMACIE

„NICOLAE TESTEMIŢANU”

FACULTATEA REZIDENŢIAT ŞI SECUNDARIAT CLINIC

Catedra Ortopedie şi Traumatologie

CURRICULUM

DE INSTRUIRE POSTUNIVERSITARĂ PRIN REZIDENŢIAT

SPECIALITATEA

Chirurgie plastică şi Microchirurgie

Chişinău 2014

„COORDONAT”

Ministrul Sănătăţii

Andrei Usatîi

___________________

„__” ____________ 2014

„APROBAT”

Rectorul IP USMF „Nicolae Testemiţanu”

D.h.ş.m., prof. univ., Academician al AŞM

Ion Ababii

______________________

„__” ____________ 2014

Curriculumul a fost discutat şi aprobat la:

Şedinţa Consiliului Metodic Central

al IP USMF „Nicolae Testemiţanu”

din „__” ____________ 2014

Proces verbal nr. ___

Preşedintele Consiliului Metodic Central

d.h.ş.m., prof. univ. O. Cerneţchi _________________________

Şedinţa Comisiei republicane ştiinţifico-metodice

de profil „ Ortopedie şi Traumatologie”

din „_03_” __aprilie__________ 2014

Proces verbal nr. _2_

Preşedintele Comisiei

d.h.ş.m., prof. univ. N.Caproş _________________________

Curricumulul a fost elaborat de colectivul de autori:

d.h.ş.m., prof. univ. Nicolae CAPROŞ

d.h.ş.m., prof. univ.Grigore VEREGA

d.h.ş.m., prof. univ.Anatolie TARAN

asistent universitar Octavian CEREMPEI

1

CUPRINS

1. Cuprins pag. 2

2. Notă explicativă pag. 3

3.

4.

Planul de activitate

Curriculum pentru pregătirea postuniversitară, ( forma 1, forma 2 )

pag. 5

pag. 11

5. Planul tematic pag. 6

6. Conţinutul programului pag. 13

7. Bibliografia pag. 32

8. Întrebări pentru examenul de calificare pag. 34

9. Metode de evaluare pag. 36

2

NOTĂ EXPLICATIVĂ

DEFINIłIE: Specialitatea care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul chirurgical al traumatismelor însoţite de distrugeri de părţi moi, ale mâinilor traumatizate (leziuni tegumentare, scheletice, tendinoase, vasculo-nervoase), al tumorilor de suprafaţă, arsurilor, electrocuţiilor al malformaţiilor congenitale si al unor suferinţe estetice. Este o specialitateinterdisciplinară ce se ocupă cu repararea diformităţilor, corectarea deficienţelor funcţionalesi modificarea aparenţelor. Chirurgia plastică restaurează si ameliorează forma in scopulobţinerii unei îmbunătăţiri a aspectului si aproprierii de cel normal. Chirurgia plasticăfoloseste în afara tehnicilor chirurgicale nespecializate si tehnici caracteristice (transferare sitransplantare tisulară), dintre care unele microchirurgicale.

Specialitatea Chirurgia plastică şi Microchirurgie a fost pusă în aplicare conform ”Legii R.M. privind aprobarea Nomenclatorului specialităţilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţământ superior” Nr. 1070-XIV din 22.06.2000 şi deciziei Ministerului Economiei privind ”Specializările pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţământ universitar şi postuniversitar la profilurile medical şi farmaceutic” din 27.12.2000 (Monitorul Oficial al R.Moldova nr.19-20/66 din 22.02.2001).

Necesitatea ridicării nivelului profesional al medicilor precum şi pregătirea medicală în domeniul Chirurgiei plastice si Microchirurgiei este actuală şi în condiţiile contemporane necesită abordare calitativă în pregătirea medicului specialist.

Programul analitic pentru studiile în Rezidenţiat la specialitatea Chirurgia plastică şi Microchirurgie a fost elaborat în corespundere cu Legea Învăţămîntului nr. 547 din 21 iulie 1995, Legii ocrotirii sănătăţii nr.41 l-XII din 28.03.1995, Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 48-p § 4 din 26 iunie 2000 „Despre Concepţia de instruire universitară şi postuniversitară continuă a cadrelor de medici şi farmacişti în Republica Moldova".

Rezidenţiatul ca formă de instruire postuniversitară se desfăşoară prin învăţămîntul de zi în limba de stat, durata studiilor în rezidenţiat este de 5 ani. (3271).

Partea teoretică a pregătirii reprezintă nu mai puţin de 5% din timpul de studiu.Scopul de bază al Rezidenţiatului reprezintă pregătirea specialiştilor calificaţi cu abilităţi

şi cunoştinte, necesare pentru exercitarea funcţiilor medicului Chirurg plastician şi Microchirurg.Problemele de bază ale rezidenţiatului reprezintă:

Aprofundarea cunoştinţelor profesionale în Chirurgia plastică şi Microchirurgie şi perfecţionarea abilităţilor practice pe specialitate

Creşterea nivelului profesional al specialistului în corespundere cu cerinţele de calificare

Formarea gândirii clinice, ce ar permite lucrul de sinestătător cu pacienţii la diferite etape ale tratamentului

Asimilarea tehnologiilor medicale contemporane din Chirurgia plastică şi Microchirurgie şi implimentarea lor în medicina practică

Aprofundarea cunoştinţelor în organizarea sistemului sănătăţii din Republica Moldova

Pregatirea teoretică a rezidenţiatului include lucrul individual cu literatura ştiinţifică, documentaţia metodică, participarea la conferinţele clinice, congrese, societăţi.

Tematica recomandată pentru studiere este prezentată în capitolul cu Bibliografie.Obiectivele pregătirii specialistului în rezidenţiat sunt atinse prin intermediul lucrului

practic în secţiile de Microchirurgie, Chirurgia mâinii, Leziuni termice, Chirurgia reconstructivă, Chirurgia oromaxilofacială, Institutul Oncologic, etc. La baza pregătirii profesionale – lucrul individual în obţinerea deprinderilor examinării pacienţilor, alcătuirii şi realizării programelor de diagnostic şi tratament al pacienţilor.

Pe domeniile de bază ale rezidenţiatului – diagnostul si tratamentul pacienţilor – sunt prevăzute trei nivele ale pregătirii practice pentru fiecare temă a programei:

3

cunoaşte – are baza teoretică pentru obţinerea abilităţilor practiceposedă abilităţi – este disponibil rezolvarea problemelor de bazăpoate – posedă tehnici şi metode ce îi permit rezolvarea individuală a problemelor de bază în acordarea ajutorului specializat pacienţilor din domeniu.

DURATA: 5 aniCurriculumul prevede un numar de 200 de ore didactice ( curs, seminar, prezentari de

cazuri) pe anul de studiu universitar, pentru tematica prezentata, inafara carora sunt prevazute si 40 – 50 de ore de studiu individual.

Cuantificarea pregatirii in vederea echivalarii, se face prin credite ( CFU). 1 credit = 25 ore de instruire din timpul alocat pregatirii, activitatea didactica acopera 20-30%, restul de 70-80%, fiind dedicata activitatilor practice si studiului individual.

La sfarsitul fiecarui modul de pregatire ( cel putin o data pe an), are loc o evaluare de etapa, facuta in unitatea de pregatire de catre responsabilul de stagiu si indrumator.Evaluarea se finalizeaza prin acordarea de credite CFU.

Intreaga activitate de pregatire este monitorizata prin caietul de stagiu ( log-book), in care vor fi trecute de asemenea evaluarile de etapa in credite, activitatea in programele de cercetare,participarea la manifestari stiintifice si de educatie continua.

Etapa de angajare, luare în evidenţă, rezolvare a problemelor social administrative , prezentarea la spitalul si clinica unde a fost repartizat, alegerea îndrumătorului si fixarea planului de activitate (2 săptămâni).

STRUCTURA STAGIILOR1. Chirurgie Generală 6 luni2, Ortopedie si traumatologie 2 luni3. O.R.L. 2 1uni4. Chirurgie OMF 1 lună5. Recuperare 1 lună6. Dermatologie 1 lună7. Chirurgie vasculara periferica 1 lună8. Ginecologie 1 lună9. Urologie 1 lună10. Anestezie si terapie intensiva 1 lună11. Oftalmologie 1 lună12. Anatomie clinică şi medicină regenerativă ½ lună 13. Bioetică ½ lună14. Chirurgie plastică si microchirurgie reconstructivă 42 luni (3 ani 6 luni)

Pe parcursul programului de pregătire se va avea in vedere si parcurgerea unor teme de curs si actualităţi in domeniul chirurgiei plastice, din anatomie si embriologie umana, farmacologie clinica, genetică medicală, psihologie, neurochirurgie, radiodiagnostic si radioterapie, relevante pentru capitolul corespunzător de patologie.

4

PLANUL DE ACTIVITATE

Nr. ordine

Instituţia Nr. săptămâni

1Etapa de angajare, luare în evidenţă, rezolvare a problemelor social administrative, prezentarea la spitalul si clinica unde a fost repartizat, alegerea îndrumătorului si fixarea planului de activitate

2

2 Primul an de pregătire în specialitate (microchirurgie)

Clinica Chirurgie plastică-reconstructivă şi Microchirurgia locomotorului (IMSP CNŞPMU)

40

3 Concediu 4

3Chirurgia reconstructivă a degerăturilor

(IMSP SCTO)8

4 Chirurgie generală 24

5 Ortopedie şi traumatologie 8

6 ORL 8

7 Ginecologie şi obstetrică 4

8 Chirurgie OMF 4

9 Dermatologie 4

10 Chirurgie vasculară 4

11Urologie

4

12 Concediu 4

13 Recuperare 4

14 Oftalmologie 4

15 Anestezie şi terapie intensivă 4

16 Anatomie clinică si medicină regenerativă 2

17Combustii

(IMSP SCTO)24

18

Chirurgie plastică:1. Clinica chirurgie plastică IMSP CNŞPMU;2. IMSP MEDPARK;3. IMSP GALAXIA;4. IMSP SCTO;5. IMSP Institutul Oncologic

102 (inclus 8 concediu)

19 Bioetica 2

(facultativ)

Total260

5

PLANUL TEMATIC

Nr. TemaOre teoretice Ore

practiceTotal

Cursuri

Seminare

I CHIRURGIE GENERALĂ – 6 LUNI 100 24 76 2231 Patologia chirurgicală a stomacului,

transplantul de epiploon, gastrostomia9 2 7 19

2 Patologia chirurgicală a intestinului subţire 8 2 6 183 Patologia chirurgicală a colonului si

apendicelui, colostomia, reconstrucţia sfincterului anal

9 2 7 19

4 Patologia chirurgicală a ficatului si căilor biliare

8 2 6 18

5 Patologia chirurgicală a pancreasului 8 2 6 186 Tehnici noi in chirurgia laparoscopica 8 2 7 197 Abdomenul acut chirurgical 8 2 6 188 Hemoragiile digestive 8 2 6 189 Defecte parietale abdominale 9 2 7 1910 Traumatismele toracice şi asociate 8 2 6 1911 Chirurgia miniminvaziva endoscopica 9 2 6 1912 Sepsisul chirurgical 8 2 6 19II ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE – 2

luni30 8 22 74

19 Traumatismele părţilor moi extra scheletice 4 1 3 1020 Fracturi, luxaţii ale membrelor 4 1 3 921 Fracturi ale coloanei vertrebrale, bazinului 4 1 3 922 Amputaţiile coapsei 4 1 3 923 Amputaţiile gambei 4 1 3 924 Politraumatismele 4 1 3 1025 Tratamentul întârzietor de consolidare si al

pseudartrozelor3 1 2 9

26 Malformaţiile congenitale ale membrelor 3 1 2 9III ORL – 1 LUNĂ 15 2 13 3730 Traumatismele nasului 2 0.25 2 531 Traumatismele pavilionului auricular 2 0.33 2 532 Reconstrucţia de nas 2 0.25 2 533 Reconstrucşia pavilionului auricular 2 0.33 2 634 Fracturile oaselor nazale 2 0.25 2 535 Tumori ale părţilor moi ale nasului si

pavilionului auricular2 0.33 3 5

36 Rinocorecţia 3 0.25 2 6IV CHIRURGIE ORO-MAXILO FACIALĂ -

1 LUNĂ15 5 10 37

41 Traumatismele părţilor moi ale feţei 3 1 2 842 Traumatismele scheletului facial 3 1 2 843 Malformaţii congenitale labiopalatine 3 1 2 744 Tumorile de suprafaţă – la nivelul feţei 3 1 2 745 Malformaţiile congenitale ale mandibulei 3 1 2 7

6

V RECUPERARE – 1 LUNĂ 15 5 10 37VI DERMATOLOGIE – 1 LUNĂ 15 5 10 37VII CHIRURGIE VASCULARĂ

PERIFERICĂ – 1 LUNĂ 15 5 10 37

VIII GINECOLOGIE – 1 LUNĂ 15 5 10 37IX UROLOGIE – 1 LUNĂ 15 5 10 37X ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVĂ –

1 LUNĂ15 4 11 37

52 Aspiraţie, spălătura gastrică 3 1 2 953 Anestezia locală 4 1 3 954 Rahianestezia 4 1 3 955 Resuscitarea cardiorespiratorie 4 1 3 10XI OFTALMOLOGIE – 1 LUNĂ 15 5 10 3756 Arsurile corneo-conjunctivale 3 1 2 7

Arsurile palpebrale 3 1 2 754 Traumatismele pleoapelor 3 1 2 755 Reconstrucţiile pleoapelor 3 1 2 856 Tratamentul obstrucţiilor de căi lacrimale 3 1 2 8XII ANATOMIE CLINICĂ ŞI MEDICINĂ

REGENERATIVĂ20 6 14 19

XIII BIOETICĂ – ½ LUNĂ 20 6 14XIII.I INTRODUCERE ÎN BIOETICĂ 2 1 1

62 Morala, etica, etica medicală - definire, delimitarea obiectului de studiu

63 Contextul apariţiei bioeticii64 Definirea bioeticii65 Delimitarea domeniului de studiu al bioeticii66 Teorii si metode în bioetică

XIII.II. CONCEPTELE DE SĂNĂTATE, BOALĂ, SUFERINŢĂ PRIN PRISMA BIOETICII

2 1 1

67 Definirea conceptelor de sănătate, boală, suferinţă

68 Conceptele de sănătate, boală si suferinţă în contextul evoluţiei medicinii si stiinţelorVieţii

69 Rolul credinţelor si valorilor personale sau de grup în conturarea conceptelor de sănătate, boală si suferinţă (percepţii particulare funcţie de credinţă religioasă, etnie, etc)

XIII.III. RELAŢIA MEDIC - PACIENT I 2 1 170 Valori ale relaţiei medic – pacient71 Paternalism versus autonomie72 Modele ale relaţiei medic – pacient73 Dreptatea, echitatea si accesul pacienţilor la

îngrijirile de sănătateXIII.IV. RELAŢIA MEDIC - PACIENT II 2 1 1

74 Consimţământul informat75 Confidenţialitatea în relaţia medic - pacient76 Relaţia medic - pacient minor77 Acte normative care reglementează relaţia

7

medic – pacientXIII.V. GRESELI SI ERORI ÎN PRACTICA

MEDICALĂ 2 1 1

78 Definirea noţiunilor de greseală si eroare79 Culpa medicală - definire, forme, implicaţii

juridice si deontologice80 Managementul greselii si erorii medicale în

practica medicalăXIII.VI. PROBLEME ETICE LA ÎNCEPUTUL

VIEŢII2 1 1

81 Libertatea procreaţiei82 Dileme etice în avort83 Etica reproducerii umane asistate medical84 Probleme etice în clonarea reproductivă

XIII.VII. PROBLEME ETICE LA FINALUL VIEŢII

2 1 1

85 Definirea morţii în era noilor tehnologii în medicină

86 Probleme etice în stările terminale87 Tratamente inutile în practica medicală88 Eutanasia si suicidul asistat89 Îngrijirile paliative

XIII.VIII. PROBLEME ETICE ÎN TRANSPLANTUL DE ŢESUTURI SI ORGANE UMANE

2 1 1

Donarea de organe de la cadavruDonarea de organe de la persoana vieEtica alocării de resurse în transplant

XIII.IX. PROBLEME ETICE ÎN GENETICĂ SI GENOMICĂ

2 1 1

90 Eugenia si discriminarea pe baza geneticii91 Proiectul genomului uman - probleme etice,

redefinirea noŢiunii de boală prin prismacunoasterii genomului uman

92 Etică si testarea genetică prenatală, neonatală si postnatală

93 Statutul moral al embrionului uman; cercetarea pe embrioni

94 Terapia genică95 Posibilitatea îmbunătăŢirii rasei umane prin

intervenŢii geneticeXIII.X. ETICA CERCETĂRII PE SUBIECŢI

UMANI2 1 1

96 Principii etice în cercetarea pe subiecţi umani97 Protecţia participanţilor într-o cercetare

biomedicală - discutarea principalelor coduri de etică si convenţii internaţionale în cercetare, a cadrului legislativ în care se derulează cercetarea pe subiecţi umani

98 Populaţii vulnerabile în contextul cercetării pe subiecţi umani

8

99 Aspecte etice în cercetările multicentrice, multinaţionale

100 Comitetele de etică a cercetării101 Comportamentul stiinţific neadecvat,

conflictul de interese în cercetarea stiinţificăXIII.II. TEMATICA SEMINARIILOR

XIII.II.I. ILUSTRAREA PRIN CAZURI PARTICULARE A TEORIILOR SI PRINCIPIILOR ÎN BIOETICĂ

2 1 1

XIII.II.II REGLEMENTAREA PRACTICII MEDICALE PRIN CODURI DE ETICĂ

102 Jurămîntul lui Hipocrate - comentarea formei iniţiale a jurământului lui Hipocrate si evaluareagradului de aplicabilitate a perceptelor acestuia în condiţiile medicinii actuale

103 Alternative ale jurământului lui Hipocrate104 Alte coduri de etică si deontologie medicală

folosite în prezentXIII.II.III ILUSTRAREA VALORILOR ETICE

ALE RELAŢIEI MEDIC - PACIENT PRIN CAZURI PRACTICE

2 1 1

105 Valoarea si limitele consimţământului informat în practica medicală curentă

106 Valoarea si limitele confidenţialităţii în practica medicală curentă

107 Rolul comunicării în relaţia medic - pacientXIII.II.IV ILUSTRAREA VALORILOR ETICE

ALE RELAŢIEI MEDIC - PACIENT PRIN CAZURI PRACTICE

2 1 1

108 Accesul la îngrijirile de sănătate - discutare de cazuri

109 Drepturile pacienţilor - reglementare legislativă

110 Rolul comitetelor de etică din spitaleXIII.II.V. EXEMPLIFICAREA NOŢIUNILOR DE

GRESEALĂ SI EROARE ÎN MEDICINĂ PRIN CAZURI CONCRETE

2 1 1

111 Delimitarea cadrului noţiunii de malpraxis112 Greseala medicală din perspectiva sistemului

de malpraxis113 Perspectiva deontologică asupra greselilor

medicaleXIII.II.VI.

DISCUTAREA PROBLEMELOR ETICE LA ÎNCEPUTULUI VIEŢII PE BAZA UNOR CAZURI CONCRETE

2 1 1

XIII.II.VII.

DISCUTAREA PROBLEMELOR ETICE LA FINALUL VIEŢII PE BAZA UNOR CAZURI CONCRETE

2 1 1

XIII.II.VIII.

DISCUTAREA PROBLEMELOR ETICE ÎN TRANSPLANTUL DE ŢESUTURI SI

2 1 1

9

ORGANE PE BAZA UNOR CAZURI CONCRETE

XIII.II.IX.

DISCUTAREA PROBLEMELOR ETICE ÎN GENETICĂ SI GENOMICĂ PE BAZA UNOR CAZURICONCRETE

2 1 1

XIII.II.X. DISCUTAREA PROBLEMELOR ETICE ÎN CERCETAREA PE SUBIECŢI UMANI PRIN PRISMA UNORCAZURI CONCRETE

2 1 1

XIV STAGIUL DE CHIRURGIE PLASTICĂ SI REPARATORIE – 3 ani 6 luni

700 233 467 1581

TOTAL 3271 337 706 2228

*Menţiune: Pentru fiecare an de studii sunt prevăzute câte 4 săptămâni vacanţă în luna august.

10

11

12

CONŢINUTUL PROGRAMULUI

1. STAGIUL DE CHIRURGIE GENERALĂ - 6 luni

1.1. Tematica lecţiilor conferinţă (100 ore)1. Patologia chirurgicală a stomacului, transplantul de epiploon, gastrostomia2. Patologia chirurgicală a intestinului subţire3. Patologia chirurgicală a colonului si apendicelui, colostomia, reconstrucţia sfincterului anal4. Patologia chirurgicală a ficatului si căilor biliare5. Patologia chirurgicală a pancreasului6. Patologia chirurgicală ano-perianală7. Abdomenul acut chirurgical8. Hemoragiile digestive9. Defecte parietale abdominale10. Traumatismele toracice şi asociate11. Chirurgia minim invazivă endoscopică12. Sepsisul chirurgical

1.2 Baremul activităţilor practice Număr de proceduri1. Tuseu vaginal, tuseu rectal: 502. Cateterism venos ( humerală, subclaviculară, jugulară, safenă): 53. Montarea unei perfuzii: 304. Paracenteza: 105. Toracocenteza: 106. Debridări, sutura plăgilor: 50

2. STAGIUL DE ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE – 2 luni

2.1. Tematica lecţiilor conferinţă (30 ore)1. Traumatismele părţilor moi extra scheletice2. Fracturi, luxaţii ale membrelor3. Fracturi ale coloanei vertrebrale, bazinului4. Amputaţiile coapsei5. Amputaţiile gambei6. Politraumatismele7. Tratamentul întârzietor de consolidare si al pseudartrozelor8. MalformaŢiile congenitale ale membrelor

2.2 Baremul activităţilor practice1. Reducerea luxaţiilor: 102. Reducerea fracturilor si imobilizare în aparat gipsat: 253. Montarea extensiei continue transscheletice (supracondiliană, transcalcaneană): 5

3. STAGIUL DE ORL - 1 luni3.1. Tematica lecţiilor conferinţă (30 ore)1. Traumatismele nasului2. Traumatismele pavilionului auricular3. Reconstrucţia de nas4. Reconstrucţia pavilionului auricular5. Fracturile oaselor nazale6. Tumori ale părţilor moi ale nasului si pavilionului auricular7. Rinocorecţia

13

3.2. Baremul activităţilor practice1. Tratamentul epistaxisului: 102. Anestezii pentru intervenŢii chirurgicale pe nas: 103. Reducerea fracturilor oaselor nasului: 104. Traheostomii: 5

4. STAGIUL DE Chirurgie Oro-Maxilo facială - 1 luni

4.1. Tematica lecţiilor conferinţă (30 ore)1. Traumatismele părţilor moi ale feţei2. Traumatismele scheletului facial3. Malformaţii congenitale labiopalatine4. Tumorile de suprafaţă – la nivelul feţei5. Malformaţiile congenitale ale mandibulei

4.2. Baremul activităţilor practice:1. Reducerea si imobilizarea fracturilor de mandibulă: 52. Reducerea si imobilizarea fracturilor de orbită si zigonă: 53. Cateterizarea canalului Stenon: 54. Cura chirurgicală a despicăturilor labiale: 25. Cura chirurgicală a prognatismului si micrognaŢiei: 26. Anestezii loco regionale in chirurgia maxilo - faciala: 10

5. STAGIUL DE RECUPERARE – 1 luna (20 ore)

6. STAGIUL DE DERMATOLOGIE – 1 luna (25 ore)

7. STAGIUL DE CHIRURGIE VASCULARĂ PERIFERICĂ – 1 luna (25 ore)

8. STAGIUL DE GINECOLOGIE – 1 lună (30 ore)

9. STAGIUL DE UROLOGIE – 1 lună (30 ore)

10. STAGIUL DE ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVĂ – 1 lună (20 ore)

1. Aspiraţie, spălătura gastrică: 152. Anestezia locală: 503. Rahianestezia: 204. Resuscitarea cardiorespiratorie: 15

11.STAGIUL DE OFTALMOLOGIE – 1 lună

11.1. Tematica lecţiilor conferinţă (30 ore)1. Arsurile corneo-conjunctivale2. Arsurile palpebrale3. Traumatismele pleoapelor4. Reconstrucţiile pleoapelor5. Tratamentul obstrucţiilor de căi lacrimale

11.2. Baremul activităţilor practice1. Tarsorafii: 5

14

2. Cateterizarea canalelor lacrimale: 103. Enucleerea globului ocular: 54. Blefaroplastii: 55. Reconstrucţia cavităţii orbitale în vederea protezării: 5

12. ANATOMIE CLINICĂ ŞI MEDICINĂ REGENERATIVĂ – ½ luna (20 ore)

13. MODULUL DE BIOETICĂ – ½ luna

TEMATICĂ CURS (20 ore)

I. Introducere în Bioetică - 2 ore1. Morala, etica, etica medicală - definire, delimitarea obiectului de studiu2. Contextul apariţiei bioeticii3. Definirea bioeticii4. Delimitarea domeniului de studiu al bioeticii5. Teorii si metode în bioetică

II. Conceptele de sănătate, boală, suferinţă prin prisma bioeticii - 2 ore1. Definirea conceptelor de sănătate, boală, suferinţă2. Conceptele de sănătate, boală si suferinţă în contextul evoluţiei medicinii si stiinţelorvieţii3. Rolul credinţelor si valorilor personale sau de grup în conturarea conceptelor de sănătate,boală si suferinţă (percepţii particulare funcţie de credinţă religioasă, etnie, etc)

III. Relaţia medic - pacient I - 2 ore1. Valori ale relaţiei medic - pacient2. Paternalism versus autonomie3. Modele ale relaţiei medic - pacient4. Dreptatea, echitatea si accesul pacienţilor la îngrijirile de sănătate

IV. Relaţia medic - pacient II - 2 ore1. Consimţământul informat2. Confidenţialitatea în relaţia medic - pacient3. Relaţia medic - pacient minor4. Acte normative care reglementează relaţia medic – pacient

V. Greseli si erori în practica medicală - 2 ore1. Definirea noţiunilor de greseală si eroare2. Culpa medicală - definire, forme, implicaţii juridice si deontologice3. Managementul greselii si erorii medicale în practica medicală

VI. Probleme etice la începutul vieţii - 2 ore1. Libertatea procreaţiei2. Dileme etice în avort3. Etica reproducerii umane asistate medical4. Probleme etice în clonarea reproductivă

VII. Probleme etice la finalul vieţii - 2 ore1. Definirea morţii în era noilor tehnologii în medicină2. Probleme etice în stările terminale

15

3. Tratamente inutile în practica medicală4. Eutanasia si suicidul asistat5. Îngrijirile paliative

VIII. Probleme etice în transplantul de ţesuturi si organe umane - 2 ore1. Donarea de organe de la cadavru2. Donarea de organe de la persoana vie3. Etica alocării de resurse în transplant

IX. Probleme etice în genetică si genomică - 2 ore1. Eugenia si discriminarea pe baza geneticii2. Proiectul genomului uman - probleme etice, redefinirea noţiunii de boală prin prisma cunoasterii genomului uman3. Etică si testarea genetică prenatală, neonatală si postnatală4. Statutul moral al embrionului uman; cercetarea pe embrioni5. Terapia genică6. Posibilitatea îmbunătăţirii rasei umane prin intervenţii genetice

X. Etica cercetării pe subiecţi umani - 2 ore1. Principii etice în cercetarea pe subiecţi umani2. Protecţia participanţilor într-o cercetare biomedicală - discutarea principalelor coduri deetică si convenţii internaţionale în cercetare, a cadrului legislativ în care se deruleazăcercetarea pe subiecţi umani3. Populaţii vulnerabile în contextul cercetării pe subiecţi umani4. Aspecte etice în cercetările multicentrice, multinaţionale5. Comitetele de etică a cercetării6. Comportamentul stiinţific neadecvat, conflictul de interese în cercetarea stiinţifică

TEMATICA SEMINARIILOR

I. Ilustrarea prin cazuri particulare a teoriilor si principiilor în bioetică - 2 oreII. Reglementarea practicii medicale prin coduri de etică - 2 ore1.Jurămîntul lui Hipocrate - comentarea formei iniţiale a jurământului lui Hipocrate si evaluareagradului de aplicabilitate a perceptelor acestuia în condiţiile medicinii actuale2.Alternative ale jurământului lui Hipocrate3.Alte coduri de etică si deontologie medicală folosite în prezent

III. Ilustrarea valorilor etice ale relaţiei medic - pacient prin cazuri practice - 2 ore1. Valoarea si limitele consimţământului informat în practica medicală curentă2. Valoarea si limitele confidenţialităţii în practica medicală curentă3. Rolul comunicării în relaţia medic - pacient

IV. Ilustrarea valorilor etice ale relaţiei medic - pacient prin cazuri practice - 2 ore1. Accesul la îngrijirile de sănătate - discutare de cazuri2. Drepturile pacienţilor - reglementare legislativă3. Rolul comitetelor de etică din spitale

V. Exemplificarea noţiunilor de greseală si eroare în medicină prin cazuri concrete- 2 ore1. Delimitarea cadrului noţiunii de malpraxis2. Greseala medicală din perspectiva sistemului de malpraxis3. Perspectiva deontologică asupra greselilor medicale

16

VI. Discutarea problemelor etice la începutului vieţii pe baza unor cazuri concrete -2 ore

VII. Discutarea problemelor etice la finalul vieţii pe baza unor cazuri concrete - 2Ore

VIII. Discutarea problemelor etice în transplantul de ţesuturi si organe pe baza unorcazuri concrete - 2 ore

IX. Discutarea problemelor etice în genetică si genomică pe baza unor cazuriconcrete - 2 ore

X. Discutarea problemelor etice în cercetarea pe subiecţi umani prin prisma unorcazuri concrete - 2 ore

14. STAGIUL DE CHIRURGIE PLASTICĂ SI REPARATORIE – 3 ani 6 luni (700 ore)

PARTEA I: PRINCIPIILE, TEHNICILE ŞI BAZELE ŞTIINŢEI

1. Tehnicile şi principiile chirurgiei plastice : Tehnici de suturare. Metode de excizie. Grefe cutanate. Lambouri cutanate. Z-plastia.

2. Cicatrizarea plăgilor: normal si anormal : Răspunsul la traumatism. Cicatrizarea versus regenerarea tisulara. Fazele cicatrizării. Răspunsul anormal la traumatism şi cicatrizarea anormală a plăgilor.

3. Bazele îngrijirii plăgilor : Esenţiale – vârsta, hipoxia, ischemia, bacteriile. Adjuvanţi în tratamentul plăgilor (debridarea; terapia prin presiune negativă; oxigenarea hiperbarică; factori de creştere; enzimele; pansamentele; substituienţii tegumentari). Tratamentul plăgilor necomplicate. Tratamentul plăgilor complicate.

4. Vascularizarea pielii : Prezentare. Concepte anatomice. Tipurile vascularizării tegumentare – vase cutanate directe, vase cutanate indirecte.

5. Lambourile musculare şi vascularizarea lor : Istoric. Vascularizare: (lambouri aleatorii; lambouri axiale; Fenomenul de întârziere). Tipuri de vascularizare musculara (Pedicul vascular unic; Pedicul vascular dominant şi Pedicul vascular minor; Pedicule dominante; Pedicul vascular segmentar; Pedicul vascular dominant şi Pedicul vascular segmentar secundar). Arc de rotaţie. Teritoriu cutanat. Modificările lambourilor (Lambou segmentar; Lambouri cu baza distal; Lambou muscular funcţional inervat; Lambou senzitiv; Os vascularizat; Expandare tisulara; Lambouri libere; Lambouri perforante; Lambouri prefabricate). Plăgi complexe (Osteomielite; Insuficienţa vasculară; Plagi actinice cronice; Proteze infectate).

6. Transplanturile biologice şi utilizarea lor în chirurgia plastica : Istoric. Nomenclator. Imunologia transplanturilor (Antigene de transplantare; Trasnplantarea alogenă; Transplantarea xenogenă; Imunosupresia; Toleranţa imunologică). Transplantarea curentă în chirurgia plastică (Pielea; Osul; Cartilajul; Nerv; Membru; Faţă). Viitor.

17

7. Materiale de implant : Metale. Ceramică. Polimere: Silicon; Polimetilmetacrilat; Poliesteri; Poliesteri biodegradabili; Poliamide; Polietilene/Polipropilene; Cianoacrilat; Politetrafluoretilene. Materiale biologice.

8. Principiile microchirurgiei : Istoric. Indicaţii pentru transfer tisular liber. Educarea pacientului. Pregatirea preoperatorie. Tehnici operatorii. Managementul postoperator.

9. Plastia osoas ă : Variante ale plastiei osoase. Osteogeneza în plastia osoasă. Alegerea metodei de plastie. Autoplastia osoasă liberă (Autotransplantele nevascularizate; Autotransplantele vascularizate). Transplantul osos pe pedicul vascular. Plastia osoasă dupa Ilizarov. Autoplastia osoasă. Alte tipuri de operaţii osteoplastice.

10. Plastia tendoanelor : Aspecte clinicomorfologice ale regenerării tendoanelor. Tipuri de operaţii plastice pe tendoane. Alegerea metodei de reconstrucţie a tendoanelor şi principiile operatorii. Tipuri şi metode de aplicare a suturilor tendinoase. Sursa transplantelor tendinoase. Autoplastia tendoanelor.

11. Plastia defectelor musculare : Aspecte clinicomorfologice ale leziunilor musculare. Operaţii plastice în defectele musculare. Transplantul muscular liber.

12. Plastia defectelor vasculare : Tipuri şi variante ale plastiei vasculare. Sursele transplantelor vasculare. Tehnicile de bază ale aplicării suturilor microvasculare (plastiei). Plastia defectelor vasculare. Analiza permeabilităţii anastomozelor microvasculare.

13. Restabilirea microchirurgicală a nervilor periferici şi grefele nervoase : Traumatismele nervilor. Clasificarea traumatismelor nervilor. Principiile restabilirii nervilor. Identificarea fasciculelor. Timpi de restabilire. Grefele nervoase. Transferuri de nerv. Conduita. Alogrefe de nerv. Concluzii.

14. Expandarea tisulara : Context. Fiziologie. Tipuri de proteze. Design-ul lambourilor expandate. Scalp. Frunte. Faţă şi gât. Trunchi. Corp: (Reconstructie postmastectomie; Expandarea tisulara în tratamentul anomaliilor congenitale ale trunchiului). Extremităţi. Complcaţii.

15. Anestezicele locale : Mecanism de acţiune. Farmacologie (Metabolism; Stabilitate în soluţii; Alergenitate; Toxicitate). Profilul anestezic (Potenţa; Efectul dozei totale; Adaos de epinefrina; Locul injectării). Blocul nervos periferic. Anestezie topică. Infiltraţia anestezicilor locale. Tratamentul toxicităţii anestezicilor locale. Cocaina.

16. Principiile distracţiei craniofaciale : Istoric. Principii (Analize histologice; Analize biomoleculare; Biomecanica). Distracţia mandibulară (Tehnica; Tratamentul golurilor). Distracţia maxilei. Distracţia frontofacială. Distracţia craniană.

PARTEA II: PIELEA ŞI ŢESUTURILE MOI

17. D ermatologia în chirurgia plastică : Anatomie. Leziuni benigne versus maligne. Leziuni pigmentate (Nevi; Aluniţe atipice). Leziuni epidermice (Keratoza seboreică; Veruca vulgară; Keratoza actinică; Leucoplakia; Keratoacantoma; Maladia Browen; Tumori adnexale. Tumorile musculaturii netede). Tumori fibroase. Maladii generalizate.

18

Produsele pielii (Alfahidroxiacizii; Retinoizii; Vitamina A; Furfuriladenina; Vitamina C; Vitamina E; Agenţi înălbitori). Protectori solari.

18. Intervenţia micrografică Mohs : Istoric. Indicaţii. Carcinomul cu celule bazale şi scvamoase. Alte tumori tratate prin tehnica Mohs. Melanomul. Tehnica. Concluzii.

19. Nevi melanocitici congenitali : Definiţie. Epidemiologie. Caracteristici histologice. Caracteristici clinice. Malignizare. Management.

20. Leziuni termice, chimice şi electrice : Managementul combustiilor. Prezentare (Etiologie; Organizarea îngrijirii arşilor; Evaluarea pacientului ars; Managementul iniţial; Resuscitarea lichidiană). Leziunile prin inhalare. Managementul pacientului (Nutriţia; Profilaxia gastrointestinală). Tromboza venoasă profundă; Infecţia; Controlul durerii. Managementul chirurgical (Tehnicile de excizie; Aspectele tehnice ale grefelor cutanate; Site-ul donator; Selectare şi îngrijire; Managementul suprafeţelor specifice; Managementul ambulator al combustionaţilor; Leziunile chimice; Leziunile electrice; Leziunile prin rece; Substituirea pielii). Consecinţele la distanţă ale leziunilor termice (Cicatricea hipertrofică; Ulcerele Marjolin; Osificarea heterotopică). Reabilitarea.

21. Principiile reconstrucţiei arşilor : Concepte generale. Timpul chirurgical (Planul reconstrucţiei; Bazele; Evaluare şi tratament). Concluzii.

22. Radiaţia şi leziunile prin iradiere : Daunele radiaţiei. Principii generale ale tratamentului plăgilor actinice. Concluzii.

23. Laser-urile în chirurgia plastică : Fizica laser-urilor (Tipuri; Interacţiunea laser – ţesut). Tratamente specifice cu laser (Leziuni vasculare; Leziuni tegumentare; Condiţii cosmetice). Siguranţa laser-ului.

PARTEA III: CAPUL ŞI GÂTUL

24. Traumatismele ţesuturilor moi ale feţei : Managementul iniţial. Evaluarea traumatismului facial. Tratamentul leziunilor ţesuturilor moi.

25. Reconstrucţia scalpului, calvariei şi a frunţii : Anatomie (vascularizare şi inervaţie). Reconstrucţia scalpului (defecte ale scalpului <3 cm., 3-6 cm., 6-9 cm., >9 cm). Reconstrucţia frunţii. Reconstrucţia bazei craniului. Reconstrucţia calvariei.

26. Reconstrucţia buzelor : Anatomie. Etiologie. Defecte ale buzelor (superioare/inferioare, vermilion). Instrumente reconstructive.

27. Reconstrucţia obrajilor : Anatomie. Defecte. Opţiuni reconstructive: închiderea primară, grefe cutanate, lambouri locale, expandare tisulară, reconstrucţia microchirurgicală.

28. Reconstrucţia nazală : Anatomie. Planning. Principii generale ale reconstrucţiei. Tehnici chirurgicale.

29. Reconstrucţia pleoapelor, corecţia ptozei şi cantoplastia : Anatomia şi fiziologia pleoapelor. Reconstrucţia pleoapelor, zone. Corecţia ptozei palpebrale (clasificarea ptozei, evaluarea preoperatorie, selectarea operaţiei corecte, complicaţii, management). Cantoplastia, procedee chirurgicale.

19

30. Reconstrucţia în paraliziile faciale : Funcţiile esenţiale ale perechii a VII de nervi cranieni. Anatomia perechii a VII de nervi cranieni. Musculature facială. Evaluare preoperatorie. Managementul nechirurgical. Managementul chirurgical (fruntea, pleoapa superioară, pleoapa inferioară, reconstrucţia nazală, reconstrucţia buzelor şi obrajilor, reconstrucţii dinamice). Sindromul Moebius.

PARTEA IV: CHIRURGIA ESTETICĂ

31. Resurfacing-ul cutanat : Peeling-ul chimic. Dermabraziunea şi Laser resurfacing. Selectarea pacienţilor. Peeling-ul chimic: retinoizi, peeling superficial, acidul tricloracetic, fenolul. Complicaţiile peeling-ului chimic. Dermabraziunea. Laser resurfacing-ul: terminologia laser; CO2 laser. Resurfacing nonablativ.

32. Materiale de suplinire : Acid hialuronic, AlloDerm, Acvamid, Argiform, Artecol/Artefil, Arteplast, Autologen, BioAlcamid, Biocel ultravital, Bioplastic, CosmoDerm/CosmoPlast, Cymetra, DermaLive/DermaDeep, Dermalogen, DermiCol, Endoplast, EPTFE, Fascian, Humallagen, Hyacell, HyalSystem, Hyalan B, Isolagen, Juvederm, Koken Atelocollagen, Macrolane, Metacrill, Outline, Perlane, Plasmagel, Profil, Radiance, Resoplast, Restylane, Reviderm, Sculptra, Silicon, Surgisis, Zydem.

33. Toxina botulinică : Mecanismul acţiunii. Toxina botulinică si prepararea ei. Dozaj. Anatomie funcţională (glabela, fruntea, pleoapa inferioară, ridicarea frunţii, gâtul, plica nazolabială, linii periorale, mentonul). Hiperhidroza. Complicaţii chirurgicale.

34. Grefarea grăsoasă structurală : Prepararea. Tehnica: Recoltare; Rafinare şi transfer; Plasare; Îngrijire postoperatorie. Complicaţii.

35. Blefaroplastia : Anatomia pleoapelor. Evaluarea preoperatorie. Tehnici operative: anestezia, reperele pleoapei superioare, reperele pleoapei inferioare, blefaroplastia pleoapei superioare/inferioare, îngrijire postoperatorie, complcaţii.

36. Facelifting-ul : Beneficiile şi limitarea facelifting-ului. Pregătirea preoperatorie. Anestezia. Anatomia facelifting-ului (straturi anatomice, nervul facial, ligamente de susţinere, muşchiul platisma). Tehnicile facelifting-ului şi alternativele: Facelift subcutan; SMAS disecţia; SMAS ectomia şi SMAS plicaturarea; Planul profund; Regenerarea; MACS lift; Facelift subperiostal; Facelift secundar. Îngrijiri postoperatorii. Siguranţa pacientului şi complicaţiile (hematomul, leziunea nervului facial, cicatricea hipertrofă).

37. Lifting-ul regiunii frontale : Indicţtii. Evaluarea preoperatorie a pacientului. Pregătirea preoperatorie a chirurgului. Anestezia. Tehnici: Tehnica coronală, Tehnica endoscopică, Tehnica de plastie a frunţii cu incizii limitate. Îngrijirea postoperatorie. Complicaţii.

38. Rinoplastia : Anatomie. Evaluarea preoperatorie (consultaţia iniţială, analizarea). Tehnici operatorii. Managementul postoperator. Rinoplastia secundară.

39. Liposucţia : Istoric. Selectarea pacientilor. Evaluarea pacienţilor. Acordul informat. Anestezie. Planing-ul chirurgical. Marcare şi poziţionare. Soluţii de umectare. Aspiraţia grăsimii. Suprafeţele corpului tratate prin liposucţie. Conduita postoperatorie. Riscuri şi posibile complicaţii.

20

40. Abdomenoplastia şi conturarea circumferenţială a membrului inferior : Prezentarea pacientului. Istoric. Anatomie relevantă. Selectarea pacientului. Miniabdomenoplastia, tehnica. Abdomenoplastia, tehnica. Dermatolipectomia circumferenţială sau lipectomia circumferenţială a membrului inferior, tehnici. Complicaţii. Procedeele Fleur-de-lis sau T-Type.

41. Transplantarea părului : Consultaţia iniţială. Screening-ul. Perioada preoperatorie. Operaţia, preanestezie, anestezie şi fotografierea. Locul donor, metoda microdisecţiei. Zona recipientă. Perioada postoperatorie (pansamentele postoperatorii, sechele postoperatorii). Complicaţii. Vizitele postoperatorii. Terapia adjuvanta. Transplantarea reconstructivă şi corectivă a părului.

42. Corecţia cicatricelor cutanate : Clasificarea cicatricelor tegumentare. Tipuri de cicatricii. Forma cicatriciilor. Sensibilitatea cicatriciilor. Acţiunea cicatriciilor asupra funcţiei. Caracteristicile estetice ale cicatriciilor cutanate. Corecţia cicatriciilor (Alungirea cicatriciilor; Excizia cicatriciilor). Corecţia cicatriciilor cheloidale: Tratamentul conservator; Tratamentul chirurgical al cicatriciilor cheloide şi hipertrofe.

PARTEA V: GLANDA MAMARĂ

43. Mamoplastia de mărire şi complicaţiile sale : Considerente anatomice. Tehnici chirurgicale. Aplicaţii endoscopice în mamoplastia de mărire. Implanturi saline. Implanturi din silicon. Mărirea autologă. Complicaţii locale. Contractura capsulară, tratament. Maladii autoimune şi maladiile ţesutului conjunctiv. Efectele siliconului asupra sarcinii, lactaţiei şi alaptării. Carcinogeneza. Identificarea cancerului de sân şi supravieţuirea. Managementul doamnelor cu mamoplastie de marire şi cancer al sânului. Imagistica implanturilor mamare. Complicaţii estetice. Aspecte fiziologice. Consecinţe medicolegale.

44. Mastopexia şi Mastopexia de mărire : Procedee de mastopexie: Procedeul T-inversat, Mastopexie concentrică, Mastopexie periareolară “Round bloc”, Mastopexie cu incizie verticală. Mastopexie de mărire.

45. Micşorarea glandei mamare: tehnica T-inversat : Anatomie şi fiziologie. Mamoplastia de reducere, indicaţiile tehnicii T-inversat. Amputaţia mamară cu grefă mamelonară liberă (marcaj preoperator, tehnica). Concluzii.

46. Mamoplastia verticală de reducere : Anatomie. Design. Reducerea mamară verticală cu utilizarea pediculului medial bazat: marcaje, tehnici operative, îngrijirea postoperatorie, complicaţii. Concluzii.

47. Ginecomastia : Etiologie. Patogenie. Diagnostic. Clasificare. Tratamentul ginecomastiei. Complcaţii.

48. Cancerul mamar pentru chirurgia plastică : Factori de risc. Patogenie. Stadii. Tratament locoregional (Păstrarea sânului; Mastectomie totală; Tratamentul carcinomei ductale in situ; Radioterapia postmastectomică). Terapia sistemica: chimioterapie neoadjuvantă.

49. Reconstrucţia mamară : Tehnicile protetice, selectarea pacientului. Timing. Tehnica. Expandările tisulare amânate. Schimbul expanderului tisular cu implant permanent. Reconstrucţia sânului cu introducerea imediată al implantului. Îngrijirea postoperatorie. Complicaţii. Impactul radiaţiei în reconstrucţia protetică.

21

50. Lamboul latissimus dorsi în reconstrucţia mamară : Strategia operatorie (ridicarea lamboului; alegerea expanderului/implantului). Marcaje. Tehnica operatorie. Expander versus implant. Rezultate. Complicaţii.

51. Reconstruţtia mamară. Tehnica lamboului TRAM : Indicaţii. Pediculul TRAM, detalii tehnice. Esteticul. Morbiditatea locului donator. Morbiditatea lamboului. Chirurgia amânată.

52. Reconstrucţia mamaraă Tehnicile lamboului liber : Indicaţii şi contraindicaţii. Tehnici: TRAM liber, Lambou gluteal, Lambou lateral transvers al coapsei, Lamboul Rubens. Contraindicaţiile acestor tehnici.

53. Reconstrucţia mamelonară : Markaj. Metode: Lambouri locale, Grefe, Cartilaj donator, Tatuaj areolar. Cazuri secundare. Concluzii.

PARTEA VI: TRUNCHI ŞI MEMBRUL INFERIOR

54. Reconstrucţia toracică : Anatome şi fiziologie. Etiologia defectelor peretelui toracic (Neoplasmul, Infecţia, Iradierea). Reconstrucţia scheletală. Reconstrucţia ţesuturilor moi: Lamboul trapez, Lamboul parascapular, Lamboul toracal lateral; Lamboul costal; Lamboul latissimus dorsi, Lamboul pectoralis major, Lamboul dinţat anterior, Lamboul oblic extern, Lamboul rect abdominal, Lamboul omental, Lamboul liber. Alegerea reconstrucţtiei.

55. Reconstrucţia peretelui abdominal : Forţele peretelui abdominal. Închiderea plăgii, evisceratii, plăgi deschise dupa chirurgia abdominală, fistule. Reconstrucţia ţesuturilor moi şi a peretelui abdominal.

56. Reconstrucţia membrului inferior : Traumatismul membrului inferior. Istoric. Anatomie. Sindromul de compartiment. Clasificarea fracturilor. Managementul extremităţii afectate (evaluarea iniţială, planul reconstructiv, probleme speciale – avulsii ale ţesuturilor moi, leziuni vasculare, leziuni nervoase). Managementul fracturii (managementul defectului osos, managementul ţesuturilor moi, transfer tisular liber, osteomielite cronice). Lambourile inghinale (Lambourile bazinului arterei circumflexe iliace superficiale, Lambourile bazinului arterei circumflexe iliace profunde, Magalambourile inghinale). Lambourile bazinului arterei fesiere superioare. Lambourile bazinului arterei fesiere inferioare. Lambourile lombosacrale. Lambourile musculare ale coapsei (Lamboul gracilis, Lamboul vastus lateralis, Lamboul tensor fascia lata, Lamboul rectus al coapsei). Lambourile laterale ale coapsei. Lambourile anteromediale ale coapsei. Lambourile bazinului ramurii cutanate ascendente a arterei poplitee. Lambourile bazinului arterei tibiale anterioare. Lambourile arterei peroniere. Lambourile bazinului arterei tibiale posterioare. Lambourile neurocutanate (lamboul sural, lamboul safen).

57. Reconstrucţia piciorului şi a gleznei : Anatomie. Gamba, glezna şi piciorul. Lambouri musculare şi fasciocutane. Lambourile din bazinul arterelor plantare (Lamboul plantar medial, Lamboul median, Lamboul plantar medial supraaponeural, Lamboul muscular abductor al halucelui, Lambourile grupului muscular lateral, Lambourile muşchilor flexori scurţi ai degetelor, Lambourile insulare neurovasculare ale degetelor piciorului). Lambourile din bazinul arterei dorsale a antepiciorului (Lamboul dorsal al plantei, Lamboul muscular al extensorilor scurţi ai degetelor, Lamboul intermetatarsian I).

22

Lambourile din bazinul ramurilor terminale ale arterei peroniere (Lamboul calcanean lateral, Lambourile regiunii maleolei laterale şi a suprafeţei laterale a plantei). Îngrijirea plăgilor: Pregătirea plăgilor pentru reconstrucţie. Opţiuni de tratament. Reconstrucţia. Îngrijiri postoperatorii. Opţiuni de reconstrucţie în dependenţă de locul defectului. Tratamentul plăgilor asociate cu alte morbidităţi (diabetul, neuropatia periferică, ischemia, maladii ale ţesutului conjunctiv).

58. Reconstrucţia perineului : Principii generale. Restabilrea funcţională a pacienţilor de sex feminin (Absenţa congenitală a vaginului, Defecte dobândite ale perineului feminin, Defecte de suprafaţă a vulvei, Defecte dobândite a vaginului. Lamboul rect abdominal. Lamboul gracilis şi posterior al coapsei. Restabilirea funcţională a pacientului de sex masculin. Reconstrucţia peniană. Reconstrucţia scrotului. Reconstrucţia perineului la barbati. Defecte a perineului şi a planşeului pelvin. Procedee speciale.

59. Limfedemul : Etiologie. Patofiziologie. Diagnostic. Clasificare. Managementul medical. Managementul chirurgical (Procedee fiziologice; Procedee excizionale; Excizia subcutană sub lambou). Rezultate. Complicaţii.

60. Escarele : Epidemiologie. Patofiziologie (Presiunea, Infecţia, Inflamaţia, Edemul). Îngrijiri preoperatorii. Tratamentul chirurgical (Debridarea, Osectomie, Defecte ischiale, Defecte sacrale, Defecte trohanterice). Îngrijiri postoperatorii. Complicaţii. Tratamentul nechirurgical.

61. Reconstrucţia penisului : Indicaţii şi cerinţe: Ambiguitatea genitală, Disforie de gen, Pierderea penisului. Tehnici chirurgicale, corecţia ambiguitatii genitale, Metoidoioplastie, Faloplastia.

PARTEA VII: MEMBRUL SUPERIOR

62. Chirurgia plastică şi dezvoltarea chirurgiei mâinii : Înţelegerea modernă şi ilustraţiile sale. Evoluţia specializării mâinii. Era războiului II mondial. Era postbelică.

63. Principiile chirurgiei membrului superior : Principii preoperatorii. Principii operative: anestezia, garoul, amplificarea optică, incizii elective, închiderea plăgilor. Principii postoperatorii: pansamente, imobilizare, poziţii protective, elevaţie.

64. Imagistica radiologică a mâinii propriu zise : Radiografia: Artrite degenerative; Artrite inflamatorii; Artrite metabolice. Radiografii standart. Examen dinamic videofluoroscopic. Artrografia. Scintigrafia osoasa. Ultrasunetul. Tomografia computerizată. Rezonanţa Magnetică Nucleară, Angiografia prin RMN.

65. Reconstrucţia ţesuturilor moi ale mâinii : Grefele cutanate. Lambouri: Lambourile locale (Lambourile bilaterale în V-Y prin avansare. Lamboul neurovascular volar prin avansare. Lamboul Cross-Finger. Lamboul Cross-Finger inversat. Lamboul tenar. Lamboul insular neurovascular. Lamboul dorsal metacarpal. Lambourile musculare ale muşchilor lumbricali. Lamboul radial/ulnar. Lambourile deltoide. Lambourile interne ale braţului. Lambourile brahiale laterale. Lamboul brahial dorsal. Lamboul brahial proximal intern). Lambouri distante (Lambouri axiale; Lambouri aleatorii; Lambouri libere).

66. Fracturile şi traumatismele ligamentare ale carpului : Anatomie. Instabilitatea carpală (Instabilitate carpolunară; Instabilitatea lunopiramidală). Fracturi carpale. Fracturile

23

scafoidului (Diagnostic; Clasificare; Tratament; Pseudoartroza de scafoid). Alte fracturi carpale.

67. Fracturile, luxaţiile şi leziunile ligamentare ale mainii : Falanga distală, Falanga medie şi Falanga proximală (fracturile condiliene, fracturile diafizare, fracturile bazale). Metacarpul (fracturile capului, fracturile gâtului, fracturile diafizare, fracturile bazale). Fractura policelui. Fracturile primului metacarp. Luxaţiile şi traumatismele ligamentare: Leziunile articulaţiilor interfalangiene distale; Leziunile articulaţiilor interfalangiene proximale – luxaţii dorsale şi volare; Leziunile articulare metacarpofalangiene; Leziunile articulare ale policelui).

68. Cicatrizarea tendoanelor şi chirurgia tendoanelori flexori : Istoric. Anatomia tendoanelor, zonele clinice, teaca digitală fibroasă. Cicatrizarea tendoanelor. Diagnosticul leziunilor tendoanelor flexori. Reconstrucţia chirurgicală a continuităţii tendoanelor flexori. Tratamentul postoperator. Complicaţiile restabilirii tendoanelor şi managementul lor (Tenoliza; Grefele tendinoase).

69. Restabilirea tendoanelor extensori : Anatomia. Zonele leziunilor tendoanelor. Leziuni acute. Probleme frecvente de reconstrucţie a tendoanelor extensori: leziuni sagitale, deformitate în ciocan, deformitate în butonieră, ruptura tendoanelor extensori.

70. Infecţiile membrului superior : Principii generale: evaluarea, principii operative, tratamentul postoperator. Terapia antibacteriană. Procesele acute: Celulitele; Paronihia; Panariciul; Panariciul herpetic; Infecţiile palmare; Tenosinovitele piogenice ale flexorilor; Plăgile muşcate; Artritele septice; Fasciita necrozantă. Infecţiile cronice: Paronihia cronică; Osteomielita; Onicomicozisul; Infecţiile virale; Infecţiile micobacteriene.

71. Tenosinovitele : Principii generale de tratament. Tenosinovita flexorilor digitali. Policele triger congenital. Tenosinovita de Quervin. Sindromul de intersecţie. Tendinita extensorului lung al policelui. Tenosinovita tendonului extensor ulnar al carpului. Tenosinovita flexorului radial al carpului. Epicondilitele: laterale, mediale.

72. Neuropatiile prin compresie ale membrului superior şi studiile electrofiziologice : Prezentare. Neuropatii prin compresie specifice membrului superior: Compresia nervului median (Compresia joasa a nervului median; Neuropatiile mediane prin compresie a antebraţului proximal; Neuropatiile interosoase anterioare); Compresia nervului ulnar (Sindromul tunelului Guyon; Sindromul tunelului cubital); Compresia nervului radial (Compresia proximală a nervului radial; Compresia interosoasă posterioară; Sindromul Wartenberg).

73. Reconstrucţia policelui : Indicaţii. Evaluare. Tipuri de deficienţe: pierderea componentelor, amputaţiile. Procedee consacrate reconstrucţiei policelui: reconstrucţia osteoplastică, falangizarea, alungirea metacarpală prin distracţie, plastia On-Top, policizarea, transfer picior→police.

74. Transferuri de tendoane : Canoanele de bază. Indicaţii pentru transferurile de tendoane. Evaluarea şi stabilirea scopului. Premizele chirurgiei. Selectarea muşchilor penru transfer Relaţia lungimea muşchiului/puterea. Transferuri de tendoane pentru unităţile tendomusculare distruse. Transferuri de tendoane în paraliziile specifice: paralizii radiale specifice, paralizii ulnare specifice, paralizii mediane specifice, transferuri de tendoane în paraliziile nervoase combinate. Reconstrucţia mâinii în paraliziile cauzate de leziuni

24

spinale. Restabilirea extensiei active în articulaţia cotului. Managementul postoperator al transferurilor de tendoane. Reeducarea muşchilor transferaţi.

75. Anomalii congenitale ale mâinii : Embriologie. Clasificare: Eşec al formării componentelor; Eşec al separării sau diferenţierii componentelor (Sindactilia; Simfalangismul; Clinodactilia; Camptodactilia); Duplicaţiile (Polidactilia radială; Polidactilia centrală; Polidactilia ulnară); Gigantismul; Hipoplazia policelui; Sindrom congenital al strangulării.

76. Maladia Dupuytren : Anatomie normală. Anatomie patologică. Maladia Dupuytren versus contractura Dupuytren. Consultaţia iniţiala. Tratamentul contracturilor.

77. Replantările membrului superior : Indicaţii. Contraindicaţii. Contraindicaţii absolute. Contraindicaţii relative. Transferul la serviciul de replantare. Evaluarea în chirurgia de replantare. Restabilirea părţii amputate (incizia pielii; debridarea; evidenţierea structurilor neurovasculare; prepararea tendoanelor flexori şi extensori; osteosinteza şi fixarea; hemostaza). Prepararea bontului. Tehnici de replantare. Monitoring-ul postoperator. Reexplorarea. Replantarea la nivele specifice de amputaţie: falanga distală; falanga medie; falanga proximală; degete multiple; police; transmetacarpal; carp; antebraţ; braţ. Complicaţii.

78. Artritele membrului superior : Maladii degenerative ale articulaţiilor (Artritele traumatice; Artritele degenerative; Artritele degenerative ale articulaţiei metacarpofalangiene a policelui; Artritele articulaţiilor interfalangiene). Artrita reumatoidă, Sinovita reumatoidă, Maladii reumatoide ale policelui. Artrite psoriazice. Artritele în Lupusul eritematos sistemic. Artrita gutoasă.

79. Amputaţiile membrului superior şi protezele : Considerentele estetice. Răspunsul pacientului la amputaţie. Clasificarea amputaţiilor mâinii. Protezele membrului superior: Unilateral versus bilateral; Specificul protezelor; Pierderi congenitale versus dobândite; Nivelul amputaţiilor; Tipuri de proteze.

1. Primul an de pregătire in specialitate

Introducere in chirurgia plastica· Istoria chirurgiei plastice· Biologia injuriei si reparării· Cicatrizarea normala si patologica

Chirurgia reconstructiva a degeraturilor• Degeraturi (fiziopatologie, clinica, tratament)• Particularitatile clinice, evolutive si terapeutice ale degeraturilor

Chirurgia plastica generala• Principii si tehnici de chirurgie plastica• Sutura• Grefele de piele• Lambouri dermograsoase pe circulatie intamplatoare: plate,cilindrice, lambouritriunghiulare incrucisate• Lambouri dermograsoase pe axiale

25

• Lambouri fasciocutane• Lambouri musculare si musculocutane

2. Al doilea an de pregătire in specialitate

STAGIUL DE MICROCHIRURGIE RECONSTRUCTIVA – 12 LUNI

Tematica lecţiilor conferinţa1. Conceptia Microchirurgiei Reconstructive2. Istoric3. Microchirurgia nervilor periferici3.1 Structura nervului periferic3.2 Morfologia si fiziopatologia nervului periferic posttraumatic3.3 Clinica leziunilor posttraumatice de nerv periferic3.4 Diagnosticul de leziune posttraumatica a nervului periferic3.5 Reconstructia nervilor periferici – principiile reconstructiei3.6 Indicatiile reconstructiei nervilor periferici3.7 Factorii care influenteaza reconstructia nervilor periferici3.8 Tehnicile de reconstructie a nervilor periferici3.9 Tratamentul asociat microchirurgiei nervilor periferici3.10Evaluarea rezultatelor in microchiriurgia nervilor periferici3.11Concluziile in microchirurgia nervilor periferici3.12Operatiile paleative4. Microchirurgia paraliziilor posttraumatice de plex brahial4.1 Morfologia si fizopatologia leziunilor posttraumatice de plex brahial4.2 Microanatomia cantitativa a plexului brahial4.3 Clinica leziunilor posttraumatice de plex brahial4.4 Diagnosticul de leziune posttraumatica a plexului brahial4.5 Principiile reconstrucţiei microchirurgiei leziunilor posttraumatice de plex brahial4.6 Indicaţiile reconstrucţiilor in leziunile posttraumatice de plex brahial4.7 Factorii care influenţează reconstrucţia leziunilor posttraumatice de plex brahial4.8 Tehnicile reconstrucţiei leziunilor posttraumatice de plex brahial4.9 Tratamentul asociat microchirurgiei plexului brahial4.10Evaluarea rezultatelor in microchirurgia plexului brahial4.11Concluziile in microchirurgia plexului brahial4.12Operaţii paleative in paraliziile posttraumatice de plex brahial5. Microchirurgia reconstructiva a replantărilor de segment de membru5.1 Definiţie, epidemiologie replantare – revascularizare5.2 Patogenie, etiologie pe regiuni5.3 Simptomatologie, diagnostic5.4 Investigaţii paraclinice5.5 Evoluţie, prognostic5.6 Indicaţii, contraindicaţii5.7 Anastomoze vasculare microchirurgicale5.8 Complicaţii5.9 Evaluarea rezultatelor5.10 Concluzii la microchirurgia reconstructiva a replantarilor, revascularizarilor6. Aplicatiile clinice ale lambourilor compuse. Microchirurgia reconstructiva a transferului liber microchirurgical6.1 Conceptia generala

26

6.2 Principiile selectiei lambourilor compuse in reconstructii6.3 Anatomia lambourilor compuse6.4 Indicatii pe regiuni anatomice6.5 Transferul liber microchirurgical cutan, muscular, musculo-cutan, fascio-cutan,fascial, musculo-osteo-cutan, osteo-cutan, osos deget de la picior la mana6.6 Complicatiile posibile6.7 Evaluarea rezultatelor6.8 Concluzii la reconstructia prin lambouri compuse7. Microchirurgia in patologia generală7.1 Microchirugia sterilitatii feminine7.2 Microchirurgia sterilitatii masculine7.3 Microchirurgia fistulelor arteriovenoase la copii7.4 Microchirurgia revascularizarii inimii7.5 Microchirurgia limfedemului7.6 Microchirurgia reconstructiei esofagului8. Urgenta in microchirurgia reconstructiva

Baremul activităţilor practice1. Microchirurgia nervilor periferici2. Microchirurgia paraliziilor posttraumatice de plex brahial3. Microchirurgia reconstructiva a replantarilor de segment de membru4. Aplicatiile clinice al

Tehnici elementare de microchirurgie· Microchirurgia nervilor periferici· Structura nervului periferic· Morfologia si fiziopatologia nervului periferic posttraumatic· Clinica leziunilor posttraumatice de nerv periferic· Diagnosticul de leziune posttraumatica a nervului periferic· Reconstrucţia nervilor periferici - principiile reconstrucţiei· Indicaţiile reconstrucţiei nervilor periferici· Factorii care influenteaza reconstrucţia nervilor periferici· Tehnicile de reconstrucţie a nervilor periferici· Tratamentul asociat microchirurgiei nervilor periferici· Evaluarea rezultatelor in microchirurgia nervilor periferici· Concluzii in microchirurgia nervilor periferici· Anastomoze vasculare microchirurgicale· Complicatii

Tematica lecţiilor conferinţă .1. Biologia injuriei si reparării: 22. Cicatrizarea normală si patologică. Principii si tehnici de chirurgie plastică: 23. Sutura: 14. Grefele de piele: 35. Lambouri dermograsoase pe circulaţie întâmplătoare: plate,cilindrice, lambouritriunghiulare încrucisate: 46. Lambouri dermograsoase pe axiale: 47. Lambouri fasciocutane: 48. Lambouri musculare si musculocutane: 49. Grefele compozite: 210. Principiile transplanturilor osoase: 111. Principiile transplanturilor grefelor tendinoase: 1

27

12. Principiile transplanturilor grefelor nervoase: 113. Principiile transplanturilor grefelor cartilaginoase: 114. Biomateriale ( implantele): 215. Expansiunea tisulară:116. Tehnici microchirurgicale vasculare si nervoase: 2

Baremul activităţilor practice1. Rezecţii artroplastice ale articulaţiilor degetelor: 52. Implante articulare: 33. Transferuri tendinoase: 54. Tenoplastii5. Tenoliza: 56. Neuroliza: 57. Transpoziţii de degete: 18. Intervenţii paleative în paralizia de nerv median: 39. Intervenţii paleative in paralizia de nerv ulnar: 310. Intervenţii paleative in paralizia de nerv radial: 311. Cura chirurgicală a maladiei Dupuytren: 312. Cura chirurgicală a maladiei Volkmann: 313. Cura chirurgicală a sindactiliei: 514. Lambouri cutanogrăsoase de vecinătate: 1015. Lambouri cutanogrăsoase de la distanŢă: 516. Lambouri fasciocutane: 317. Lambouri musculare si miocutane: 118. Cura chirurgicală a epispadiasului, hipospadiasului: 119. Reconstrucţia de penis: 120. Reconstrucţia de vagin: 1

Al treilea an de pregătire în specialitate

Tematica lectiilor conferinţa1. Chirurgia reconstructivă a sechelelor mâinii. Intervenţii paleative in paraliziile mâinii: 42. Refacerea prehensiunii: 43. Malformaţiile congenitale ale mâinii: 44. Maladia Dupuytren: 45. Boala Volkmann: 46. Tumorile de suprafată si chirurgie plastică: 47. Traumatismele organelor genitale externe: 48. Chirurgia reconstructivă a organelor genitale externe: 49. Malformaţiile congenitale ale organelor genitale externe: 410. Transsexualismul, intersexualitatea: 411. Chirurgia reconstructivă a degerăturilor: 4Baremul activităţilor practice1. Rezecţii artroplastice ale articulatiilor degetelor: 51. Implante articulare: 32. Transferuri tendinoase: 53. Tenoplastii: 104. Tenoliza : 55. Neuroliza: 56. Transpoziţii de degete: 17. Interventii paleative in paralizia de nerv median: 3

28

8. Interventii paleative in paralizia de nerv ulnar: 39. Interventii paleative in paralizia de nerv radial: 310. Cura chirurgicală a maladiei Dupuytren: 311. Cura chirurgicală a maladiei Volkmann: 312. Cura chirurgicală a sindactiliei: 513. Lambouri cutanograsoase de vecinătate: 1014. Lambouri cutanograsoase de la distantă: 515. Lambouri fasciocutanate: 316. Lambouri musculare si miocutanate: 117. Cura chirurgicală a epispadiasului, hipospadiasului: 118. ReconstrucŢia de penis: 119. ReconstrucŢia de vagin: 1

Al patrulea an de pregătire in specialitateArsuri• Arsurile (fiziopatologie, clinica, tratament)

• Particularitatile clinice, evolutive si terapeutice ale arsurilor in functie de etiologie silocalizare• Chirurgia arsului• Sechelele cicatriceale postcombustionale (geneza, prevenire, tratamente chirurgicale)• Arsuri asociate cu traumatisme

Tematica lecţiilor conferinţă1. Arsurile (fiziopatologie, clinică, tratament): 4.2. Particularităţile clinice, evolutive si terapeutice ale arsurilor în funcţie de etiologie silocalizare: 43. Chirurgia arsului:44. Sechelele cicatriceale postcombustionale (geneză, prevenire, tratamente chirurgicale):

Arsuri asociate cu traumatisme: 25. Traumatismele membrelor insotite de distrugeri ale părţilor moi: 46. Mâna traumatizată (leziuni de părţi moi , musculo- tendinoase, vasculo-nervoase,scheletice), amputaţii: 167. Anestezia in chirurgia mâinii: 28. Infecţii chirurgicale, infecţii acute extensive, infecţiile mainii: 89. Managementul in traumatologie: 4

Baremul activităţilor practice1. T.C.P in arsuri: 502. Reanimarea bolnavului ars in diferite etape ale evoluŢiei: 1003. Excizia primară a arsurilor profunde si limitate: 254. Incizii de decompresiune, incizii de circumvolare: 505. Grefarea plăgilor granulare: 506. Tratamentul bridelor cicatriceale, placardelor cicatriceale: 207. T.C.P a plăgilor la mână: 508. Acoperirea defectelor tegumentare cu grefe de piele: 309. Acoperirea bonturilor de amputaŢie digitale cu lambouri locale: 2010. Plastii pediculate cu lambouri dermo-grasoase: 1011. Osteosinteza oaselor fracturate la mână: 2512. Tenorafii ( tendoane extensoare, tendoane flexoare): 2513. Suturi de magistrale vasculare: 514. Neurorafii: 515. Anestezii intraosoase, plexale, intravenoase: 50

29

Tematica lecţiilor conferinţă

1. Tratamentul chirurgical al ulcerului trofic: 42. Tratamentul chirurgical al limfedemului cronic al membrelor: 43. Tratamentul chirurgical al radionecrozelor pielii: 44. Paralizia facială: 45. Hemiatrofia facială: 46. Reconstrucţia peretelui abdominal prin metode ale chirurgiei plastice: 47. Chirurgia reconstructivă a nasului: 48. Chirurgia reconstructivă a urechii: 49. Chirurgia reconstructivă a buzelor: 410. Chirurgia reconstructivă a pleoapelor: 411. Elemente de chirurgie estetică facială: 412. Elemente de chirurgie estetică a sânului: 413. Elemente de chirurgie estetică a siluetei: 414. Chirurgia calviţiei: 4

Baremul activităţilor practice1. Cura chirurgicală a ulcerelor trofice: 31. Cura chirurgicală a radionecrozei: 32. Cura chirurgicală a limfedemului cronic: 33. Reconstrucţia peretelui abdominal: 14. Reconstrucţia nasului: 25. Reconstrucţia urechii: 26. Reconstrucţia buzei: 57. Reconstrucşia pleoapei: 58. Rinocorecţia: 59. Urechi decolorate: 310. Tratamentul chirurgical al ptozei faciale: 511. Tratamentul chirurgical al ptozei palpebrale: 512. Mamoplastii de reducere, de augmentare: 513. Abdominoplastii: 514. Lipoaspiraţii: 515. Transpoziţii de lambouri la nivelul scalpului: 316. Replantări de membre: 317. Transfer liber de lambou: 3

Al cincilea an de pregătire în specialitateChirurgia Estetica· Paralizia faciala· Reconstructia peretelui abdominal prin metode ale chirurgiei plastice· Hemiatrofia faciala· Chirurgia reconstructiva a nasului· Chirurgia reconstructiva a urechii· Chirurgia reconstructiva a buzelor· Chirurgia reconstructiva a pleoapelor· Elemente de chirurgie estetica faciala· Elemente de chirurgie estetica a sanului· Elemente de chirurgie estetica a siluetei· Chirurgia calvitiei

30

CHIRURGIE PLASTICĂ-MICROCHIRURGIE RECONSTRUCTIVA--5 ani

STAGII PRACTICE SI CURSURI CONFERINŢĂ· CHIRURGIE GENERALĂ (I.1) 6 luni· ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE (I.2) 2 LUNI· O.R.L. (I.3) 1 LUNI· CHIRURGIE OMF (I.4) 1 LUNĂ· RECUPERARE (I.5) 1 LUNĂ· DERMATOLOGIE (I.6) 1 LUNĂ· CHIRURGIE VASCULARA PERIFERICA (I.7) 1LUNĂ· GINECOLOGIE (I.8) 1 LUNĂ· UROLOGIE (I.9) 1 LUNĂ· ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA (I.10) 1 LUNĂ· OFTALMOLOGIE (I.11) 1 LUNĂ· ANATOMIE CLINICĂ ŞI MEDICINĂ REGENERATIVĂ (I.12) ½ LUNĂ· BIOETICĂ (I.13) ½ LUNĂ· STAGIU SI CURS DE CHIRURGIE PLASTICĂ ( II.1) 2 ½ ani-MICROCHIRURGIE RECONSTRUCTIVA (II.2) 1 an

31

BIBLIOGRAFIA

LITERATURA RECOMANDATĂ:

1. Bostwick J., Plastic and Reconstructive Breast Surgery, QMP, St. Louis, Missouri, 1990.2. Grabb W., Smith J., Plastic Surgery, 6th Edition, “Lippincott Williams & Wilkins”,

Philadelphia, 2007.3. Journal “Plastic and reconstructive surgery”.4. Le manuel du resident, Techniques chirurgicales en chirurgie plastique, reconstructrice et

esthetique, 2009.5. Papel I., Пластическая и реконструктивная хирургия лица, “БИНОМ”, 2007.6. Stamate T., Microchirurgia reconstructiva a nervilor periferici, Iasi, 1998.7. Taran A., Traumatismul grav combustional (tratamentul activ chirurgical precoce, profilaxia,

pronosticul şi terapia afecţiunilor viscerale), Chişinău 2007.8. Verega Gr., Beţişor V., Gornea F., Lamboul lateral brahial în tratamentul traumatismelor

aparatului locomotor, Chişinău 2003.9. Verega Gr., Lambourile insulare ale membrului pelvin, Editura “IULIAN”, Chişinău 2009.10. Wei F., Flaps and Reconstructive surgery, “Saunders”, 2009.11. Wolf K., Забор микрососудистых лоскутов, “Springer”, 2005.12. Белоусов А., Пластическая, реконструктивная и эстетическая хирургия, “Гиппократ”,

Санкт-Петербург, 1998.13. Вихриев Б., Ожоги, “Медицина”, Ленинград, 1981.14. Волкова А., Хирургия кисти, Том I, II и III, 1993.15. Журнал “Вопросы реконструктивной и пластической хирургии”.16. Журнал “Пластическая хирургия и косметология”.17. Золтан Я., Cicatrix Optima, Издательство Академии Наук Венгрии, “Медицина”,

Budapest, 1983.18. Золтан Я., Пересадка кожи, Издательство Академии Наук Венгрии, Budapest, 1984.19. Матев И., Реабилитация при повреждениях руки, София, 1981.20. Пшениснов К., Курс пластической хирургии, Том I и II, “Рыбинский Дом печати”,

Ярославль, 2010.

LITERATURA ADĂUGĂTOARE:

21. Andrieş V., Iastrebova Tatiana, Lupaşcu T. - Vascularizaţia şi inervaţia scheletului omului; editura Ştiinţa, Chişinău, 1996, 99-103;.

22. Antonescu D. Citat din „Dispozitivul de fixare externă minim invazivă”. Editura „Gr.T.Popa”. 2008, (autor Filipescu, N.).

23. Buncke H. Microsurgery: Transplantation – Replantation. An atlas-text. Philadelphia: Lea and Febiger, 1991.

24. Bunncke H., Valauri F. Fibular free flaps. Microsurgery Transplantation–Replantation, 1991.25. Cariou J.-L., Martin D., Dix ans de lambeaux cutanés, Annales de Chirurgie Plastique

Esthetique, Vol. 40 – № 5, octobre 1995.26. Cariou J.-L., Martin D., La reconstruction osseuse, Annales de Chirurgie Plastique

Esthetique, Vol. 45 – № 3, juin 2000.27. Dargent J., Chirurgie de l’obesite, “Springer”, 2009.28. Dieu T., Johnstone B. Genes and Nerves. American Society for Reconstructive Microsurgery

review (ASRM), 2005.29. Dumitrescu Ionescu D., Microchirurgia Reconstructivă, Editura Medicală, Bucureşti 1999.30. Georgescu A. Lambourile în chirurgia reconstructivă. Cluj-Napoca QUO VADIS, 1999.

32

31. Gornea F., Ortopedie si Traumatologie, Editia a II-a, “Medicina”, Chişinău, 2010.32. Gorun N., Boli genetice domnante ale membrelor, “Curtea veche”, Bucureşti, 1999.33. Isac F., Isac A., Tiberiu B.,Caiet de Chirurgie Plastică, Volumul II, Editura MIRTON,

Timişoara.34. Jay W., Granzow M., Armstrong B. A simple method for the control of medicinal Leeches.

American Society for Reconstructive Microsurgery review (ASRM), 2004.35. Jorge de la Torre, Hedden W. Retrospective review of the internal Doppler probe for intra-

and postoperative microvascular surveillance. American Society for Reconstructive Microsurgery. 2003, no.6.

36. Luchetti R., Carpal tunnel syndrome, “Springer”, 2002.37. McCraw J., Atlas of muscle and musculocutaneous flaps, Virginia, 1986.38. Proca E., Tratat de patologie chirurgicala – Ortopedia – Vol III, Editura medicală, Bucureşti,

1988.39. O’Brien B., Микрососудистая восстановительная хирургия, “Медицина”, Москва, 1981.40. Russel S., Диагностика повреждения периферических нервов, “БИНОМ”, 2009.41. Santanelli F. Lower Extremity Reconstruction, Foot. www.emedicine.com: eMedicine

Specialties. Plastic Surgery. Lower Extremity Reconstruction, 2003.42. Seleanu M., Aspecte practice de Chirurgie Plastică, Editura Medicală, Bucureşti 1965.43. Tubiana R., Tendon, Nerve and Other Disorders, “Taylor and Francis”, 2005.44. Бойчев Б., Хирургия кисти и пальцев, София, 1971.45. Вилесов С., Первичная и отсрочная кожная пластика при повреждениях кисти и

пальцев, “Медицина”, Москва, 1973.46. Геворков А., Основы микрохирургии, “ГЭОТАР-Медиа”, москва 2009.47. Золотов А., Хирургическое лечение повреждений сухожилий сгибателей пальцев

кисти, Иркутск, 2006.48. Нельзина З., Неотложная хирургия открытых повреждений кисти и пальцев,

“Медицина”, Москва, 1980.49. Неробеева А., Плотникова Н., Восстановительная хирургия мягких тканей челюстно-

лицевой области, «Медицина», Москва 1997.50. Попов В., Панариций, “Медицина“, Ленинград, 1986.51. Саакян А., Реконструкция кисти островковыми лоскутами, Ереван, 2004.52. Усольцева Е., Хирургия заболеваний и повреждений кисти, “Медицина“, Ленинград,

1978.

33

INTREBĂRI PENTRU EXAMENUL DE CALIFICARE

1. Tehnicile şi principiile chirurgiei plastice2. Cicatrizarea plăgilor3. Bazele îngrijirii plăgilor4. Vascularizarea pielii5. Lambourile musculare şi vascularizarea lor6. Transplanturile biologice şi utilizarea lor în chirurgia plastica7. Materiale de implant8. Principiile microchirurgiei: 9. Plastia osoasă10. Plastia tendoanelor11. Plastia defectelor musculare12. Plastia defectelor vasculare13. Restabilirea microchirurgicală a nervilor periferici şi grefele nervoase14. Expandarea tisulara15. Anestezicele locale16. Principiile distracţiei craniofaciale17. Dermatologia în chirurgia plastică18. Intervenţia micrografică Mohs19. Nevi melanocitici congenitali20. Leziuni termice, chimice şi electrice21. Principiile reconstrucţiei arşilor22. Radiaţia şi leziunile prin iradiere23. Laser-urile în chirurgia plastică24. Traumatismele ţesuturilor moi ale feţei25. Reconstrucţia scalpului, calvariei şi a frunţii26. Reconstrucţia buzelor27. Reconstrucţia obrajilor28. Reconstrucţia nazală29. Reconstrucţia pleoapelor, corecţia ptozei şi cantoplastia30. Reconstrucţia în paraliziile faciale31. Resurfacing-ul cutanat32. Materiale de suplinire în chirurgia estetică33. Toxina botulinică34. Grefarea grăsoasă structurală35. Blefaroplastia36. Facelifting-ul37. Lifting-ul regiunii frontale38. Rinoplastia39. Liposucţia40. Abdomenoplastia şi conturarea circumferenţială a membrului inferior: 41. Transplantarea părului42. Corecţia cicatricelor cutanate43. Mamoplastia de mărire şi complicaţiile sale44. Mastopexia şi Mastopexia de mărire45. Micşorarea glandei mamare: tehnica T-inversat46. Mamoplastia verticală de reducere47. Ginecomastia48. Cancerul mamar pentru chirurgia plastică49. Reconstrucţia mamară

34

50. Lamboul latissimus dorsi în reconstrucţia mamară51. Reconstruţtia mamară. Tehnica lamboului TRAM52. Reconstrucţia mamaraă Tehnicile lamboului liber53. Reconstrucţia mamelonară54. Reconstrucţia toracică55. Lambourile toracale în reconstrucţia toracelui56. Reconstrucţia peretelui abdominal57. Reconstrucţia membrului inferior58. Lamborile regiunii bazinului59. Lamborile regiunii coapsei60. Lambourile regiunii gambei61. Reconstrucţia piciorului şi a gleznei62. Reconstrucţia perineului63. Limfedemul64. Escarele65. Reconstrucţia penisului66. Chirurgia plastică şi dezvoltarea chirurgiei mâinii67. Principiile chirurgiei membrului superior68. Imagistica radiologică a mâinii propriu zise69. Reconstrucţia ţesuturilor moi ale mâinii: Lambourile mâinii propriu-zise70. Reconstrucţia ţesuturilor moi ale mâinii: Lambourile antebrahiale71. Reconstrucţia ţesuturilor moi ale mâinii: Lambourile brahiale72. Fracturile şi traumatismele ligamentare ale carpului73. Fracturile, luxaţiile şi leziunile ligamentare ale mainii74. Chirurgia tendoanelori flexori75. Chirurgia tendoanelor extensori76. Infecţiile acute ale membrului superior77. Infecţiile cronice ale membrului superior78. Tenosinovitele79. Neuropatiile prin compresie ale membrului superior80. Reconstrucţia policelui81. Transferuri de tendoane82. Anomalii congenitale ale mâinii83. Maladia Dupuytren84. Replantările membrului superior85. Artritele membrului superior86. Amputaţiile membrului superior şi protezele

35

METODE DE EVALUARE

La sfârşitul anului doi de studii, secundarul clinic susţine examen de atestare, ce include 3 etape:

Testarea Aprecierea deprinderilor practice Răspunsul oral conform biletului

În baza examenului de atestare se determină nivelul de cunoştinţe şi pregătirii practice a secundarului.

Subiectele pentru examen sunt aprobate la şedinţa catedrei Ortopedie şi Traumatologie şi sunt expuse in punctul precedent.

Evaluarea cunoştinţelor se apreciază cu note de la 10 la 1 fără zecimale, după cum urmează:

- Nota 10 sau „excelent” (echivalent ECTS – A) va fi acordată pentru însuşirea 91 – 100% din material;

- Nota 9 sau „foarte bine” (echivalent ECTS – B) va fi acordată pentru însuşirea 81 – 90% din material;

- Nota 8 sau „bine” (echivalent ECTS – C) va fi acordată pentru însuşirea 71 – 80% din material;

- Notele 6 şi 7 sau „satisfăcător” (echivalent ECTS – D) vor fi acordate pentru însuşirea respectiv 61 – 65% şi 66 – 70% din material;

- Nota 5 sau „slab” (echivalent ECTS – E) va fi acordată pentru însuşirea 51 – 60% din material;

- Notele 3 şi 4 (echivalent ECTS – FX) vor fi acordate pentru însuşirea 31 – 40% şi respectiv 41 – 50% din material;

- Notele 1 şi 2 sau „nesatisfăcător” (echivalent ECTS – F) vor fi acordate pentru însuşirea 0 – 30% din material.

Neprezentarea la examen fără motive întemeiate se înregistrează ca „absent” şi seechivalează cu calificativul 0 (zero).

În cazul rezultatului pozitiv, medicul obţine diplomă de specialist în Chirurgie plastică şi Microchirurgie ce îl abilitează pentru profesarea specialităţii.

36

Anexă la Programa analitică pentru studiile prin rezidentiat la specialitatea Chirurgie plastică şi Microchirurgie.

1. Actuala programă analitică a fost inspirată din programa analitica pentru rezidenţiat în

Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructiva din România;

2. La alcatuirea programei analitice a lucrat grupul de colaboratori numit de decanat;

3. Responsabil pentru îndeplinirea programului analitic se recomandă a numi prof.univ. dr.

hab.med. VEREGA Grigore – directorul Clinicii Chirurgie Plastică Reconstructivă şi

Microchirurgie a locomotorului (IMSP CNŞPMU) al catedrei Ortopedie şi Traumatologie

a USMF „Nicolae Testemiţanu”;

4. Programa Analitică pentru studiile prin rezidentiat la specialitatea Chirurgie plastică şi

Microchirurgie a fost discutată în cadrul şedinţei catedrei Ortopedie şi Traumatologie

(proces verbal nr 15 din 01.04.2014 – se anexează) şi al seminarului ştiinţific pe profil

Ortopedie şi Traumatologie (proces verbal nr 2 din 03.04.2014 – se anexează);

5. Programa Analitică pentru studiile prin rezidentiat la specialitatea Chirurgie plastică şi

Microchirurgie a fost făcută cunoscută cadrelor didactice abilitate parţial sau şi mai mult

cu cunoştinţe practice şi teoretice în acest domeniu după cum urmează: Academician A:

RM, prof.univ.dr.hab. med., ŢÎBÎRNĂ G., prof.univ.dr.hab. med. GUŢU E.,

prof.univ.dr.hab. med. ŞCERBATIUC D., prof.univ.dr.hab. med. TOPALĂ V.,

prof.univ.dr.hab. med. MEREUŢĂ I., prof.univ.dr.hab. med. NACU V., prof.univ.dr.hab.

med. TOPOR B., prof.univ.dr.hab. med. TARAN A., prof.univ.dr.hab. med. ZAPUHLÎH

G., conf.univ. dr. în şt. med. CONŢU G

6. Punctul 1 şi 18 din planul de activitate (pagina 4) se recomandă a fi predate de:

punct. 1 (Primul an de pregătire în specialitate (microchirurgie – 40 săptămîini) Clinica

Chirurgie plastică-reconstructivă şi Microchirurgia locomotorului (IMSP CNŞPMU)

prof.univ.dr.hab. med. VEREGA G;

punct. 18

A – chirurgia plastică reconstructivă (40 săptămîini) în Clinica Chirurgie plastică-

reconstructivă şi Microchirurgia locomotorului (IMSP CNŞPMU) prof.univ.dr.hab. med.

VEREGA G;

B- leziuni termice (arsuri, degerături 24 săptămîini) in Centrul Republican de Leziuni

Termice (IMSP SCTO) prof.univ.dr.hab. med. TARAN A., dr.med. CIRIMPEI O;

37

C- compartimentul oncologic al programei analitice în IMSP Institutul Oncologic

Academician AŞ RM, prof.univ.dr.hab. med. ŢÎBÎRNĂ G., prof.univ.dr.hab. med.

MEREUŢĂ I;

D- compartimentul chirurgiei estetice IMSP MEDPARK,IMSP GALAXIA, CME

SANCOS (conf.univ.dr.şt.med. CONŢU G).

38