Curricula rezidentiat radiologie

of 67 /67
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII DIRECŢIA GENERALĂ RESURSE UMANE ŞI CERTIFICARE CURRICULUM DE PREGĂTIRE ÎN SPECIALITATEA RADIOLOGIE-IMAGISTICĂ MEDICALĂ Toate drepturile privind publicarea şi difuzarea acestei lucrări aparţin Ministerului Sănătăţii

Embed Size (px)

description

Modulele obligatorii in timpul rezidentiatului pe specialitatea radiologie-imagistica medicala

Transcript of Curricula rezidentiat radiologie

MINISTERUL SNT IIDIRECIA GENERAL RESURSE UMANE I CERTIFICARE

CURRICULUM DE PREGTIRE N SPECIALITATEARADIOLOGIE-IMAGISTIC MEDICAL

Toate drepturile privind publicarea i difuzarea acestei lucrri apar in Ministerului Snt ii

CURRICULA DE PREGTIRE N RADIOLOGIE-IMAGISTIC MEDICALn anul 2005 Asociaia European de Radiologie (EAR) mpreun cu Seciunea Radiologie a Uniunii Europene a Medicilor Specialiti (UEMS) a elaborat curricula european pentru pregtirea medicilor rezideni n specialitatea Radiologie i Imagistic Medical. Asociaia European de Radiologie s-a unit n anul 2007 cu Congresul European de Radiologie (ECR) i au format Societatea European de Radiologie (ESR) al crei Comitet pentru Educaie (Education Committee) este organismul abilitat pentru revizuirea si adaptarea curriculei de pregtire n specialitatea noastr. Comitetul Director al Societii de Radiologie i Imagistic Medical din Romnia, ntrunit la Bucureti la data de 9 octombrie 2010 a aprobat modificarea curriculei de rezideniat n Radiologie i Imagistic Medical n sensul armonizrii acesteia cu curricula european i n concordan cu Ordinul M.S. 1041 din 16 iulie 2010 prin care este reglementat durata rezideniatului. Radiologia i Imagistica Medical este o specialitate medical care furnizeaz informaii asupra anatomiei, patologiei, histopatologiei i statusului funcional al diferitelor boli. Include, de asemenea, tehnicile intervenionale pentru diagnostic i terapie minim invaziv. Durata de pregtire n radiologie este de 4 ani, structurat astfel:

Radiologie standard Torace i cord Aparat digestiv Aparat musculo-scheletal Neuroradiologie Aparat urogenital Radiologie pediatric Senologie imagistic Radiologie intervenional Urgene Bioetic

9 luni i 2 sptmni 6 luni 6 luni 3 luni 6 luni 4 luni 3 luni 2 luni 4 luni 4 luni 2 sptmni

Total = 48 luni

2

CUNOTINTE DE BAZ INCLUSE N PROGRAMUL DE PREGTIRE1. Stiinte fundamentale fizica radiatiilor; radiobiologie; bazele fizice ale formarii imaginii, incluzand radiologia conventionala, CT, IRM, ultrasonografia si medicina nucleara; controlul calitatii; radioprotectie; notiuni de anatomie, fiziologie, biochimie si tehnica legate de procedurile radiologice; biologie celulara, ADN, ARN; farmacologia si aplicatiile substantelor de contrast; bazele informaticii, postprocesarii, arhivarii si transmiterii imaginii, teleradiologia;

2. Morfopatologie, fiziopatologie notiuni legate de diagnosticul imagistic si procedurile interventionale; 3. Practica clinica curenta - cunostinte de baza despre practica clinica in corelatie cu radiologia clinica; competente in elaborarea unui raport radiologic si comunicarea cu clinicienii si pacientii; 4. Radiologia clinica cunostinte avansate despre radiologia clinica, structurate pe: specialitati bazate pe sisteme si organe (radiologie cardio-vasculara, pulmonara, ORL, gastrointestinala, etc.); specialitati legate de varsta (radiologia pediatrica); proceduri interventionale de baza; radiologia de urgenta.

5. Administratie si management Principii de administratie si management aplicate la departamentele clinice cu personal multidisciplinar si echipamente cu costuri mari; 6. Cercetare Notiuni de baza despre metode stiintifice de cercetare, baze de date si statistica necesare pentru analiza critica si intelegerea publicatiilor in domeniu, precum si pentru promovarea cercetarii personale; 7. Medicina legala implicatiile medico-legale ale practicii radiologice; incertitudini si erori in radiologie, precum si metodologia invatarii din greseli.

3

DATE GENERALE DESPRE PROGRAMUL DE PREGTIRE2.1 Radiologia include toate aspectele imagisticii medicale, care ofera informatii asupra morfologiei, functiei si activitatii celulare, precum si radiologia interventionala si terapia minim invaziva care sunt efectuate in serviciile de radiologie; 2.2 Experienta clinica radiologii sunt clinicieni si au nevoie de o baza solida de cunostinte clinice in alte discipline. Radiologul care si-a completat pregatirea trebuie sa fie capabil sa faca fata independent la majoritatea problemelor clinice. In special, cei care efectueaza proceduri de radiologie interventionala trebuie sa aiba suficiente cunostinte clinice pentru a analiza indicatiile si a efectua procedurile atat in conditii de ambulator, cat si de internare; 2.3 Un radiolog trebuie sa aiba cunostintele de baza din curricula de pregatire pentru a intelege toate necesitatile unui serviciu de radiologie generala; 2.4 Pregatirea in radiologie trebie sa se bazeze pe sisteme clinice si nu pe modalitati de examinare ( CT, IRM, US). Intelegerea valorii si utilitatii acestor metode in diferitele patologii este parte componenta a modulului bazat pe sisteme. 2.5 Rezidentii trebuie sa fie disponibili full-time pe durata celor 4 ani de pregatire. 2.6 Pregatirea de baza in radiologie Pregatirea trebuie sa asigure toate cunostintele de baza din curricula, precum si intelegerea si implementarea procesului de justificare si optimizare a practicii, asa cum sunt prezentate in directiva EURATOM 97/43. Rotatiile modulelor trebuie sa se bazeze pe pregatirea pe sisteme, incluzand utilizarea tuturor modalitatilor de diagnostic relevante si integrate intr-un program ce acopera toate aspectele radiologiei. Timpul afectat modulelor de baza trebuie sa reflecte complexitatea si relevanta in practica clinica generala, sistemele importante (ex. musculoscheletal, torace si cardiovascular, gastrointestinal, sistem nervos central) avand alocate o perioada echivalenta.

4

Rezidentii trebuie sa participe la toate activitatile radiologice, complexitatea acestora crescand progresiv pe masura acumularii experientei. Ei trebuie sa inteleaga principiile de utilizare ale tuturor metodelor imagistice: radiologie conventionala (inclusiv procesarea si arhivarea filmului), fluoroscopie, ecografie, CT, IRM, medicina nucleara. Rezidentii trebuie sa fie implicati in examinarile imagistice din departamentul de urgente si trebuie sa fie capabili sa evalueze corect pacienti cu patologii severe sau critice. Un rezident nu trebuie sa intre in serviciul de garda ce implica responsabilitati clinice decat dupa ce termina primul an de pregatire. Rezidentii trebuie supravegheati constant pe durata pregatirii lor de un radiolog calificat. Modulele de baza din curricula sunt:

Radiologie musculoscheletalaCunostinte de baza: anatomie musculoscheletala si variante de normal ce pot mima diversele patologii cunostinte clinice (medicale, chirurgicale, anatomo-patologice) despre sistemul musculoscheletal; evaluarea imagistica a patologiei traumatice a scheletului si partilor moi; patologie degenerativa; infectii, inflamatii, boli metabolice musculoscheletale; diagnosticul si managementul tumorilor.

Competente: interpretarea radiografiilor, examenelor CT si IRM in principalele afectiunii musculoscheletale; efectuarea si interpretarea ecografiei musculare, de tendoane si ligamente; interpretarea examinarilor imagistice in traumatisme; observarea si efectuarea de biopsii si drenaje ghidate imagistic sau proceduri minim invazive.

Radiologie toracicaCunostinte de baza:

5

-

anatomia sistemului respirator, cordului si vaselor, mediastinului si peretelui toracic, pe radiografii, CT si IRM;

-

recunoasterea principalelor semne pe radiografia toracica; recunoasterea principalelor categorii semiologice pulmonare si semnificatia lor; patologia pulmonara a pacientului imunocompromis si patologia pulmonara congenitala; patologie vasculara; anomalii ale peretelui tocacic, mediastinului si pleurei, inclusiv modificari postoperatorii si traumatice.

Competente: Interpretarea radiografiilor, CT, HRCT, angiografie-CT, Drenajul colectiilor pleurale sub ghidaj imagistic si observarea biopsiei leziunilor toracice ghidate imagistic

Radiologie gastrointestinalaCunostinte de baza: - anatomia abdomenului (organe interne, omentum, mezenter, peritoneu) pe radiografii, studii cu contrast, CT, IRM, ecografie; recunoasterea elementelor semiologice sugestive in traumatisme si abdomen acut (perforatie, hemoragie, inflamatie, infectii, ocluzie, ischemie si infarct); aspecte imagistice si diagnosticul diferential in patologie tumorala primara si secundara; stadializarea tumorilor, cunoasterea criteriilor de nerezecabilitate, cunoasterea rolului endoscopiei si a ecografiei endoscopice; aspecte radiologice in patologia inflamatorie, infectioasa si sindroame de malabsorbtie; recunoasterea tulburarilor de motilitate, a herniilor si diverticulilor; aspecte radiologice ale patologiei vasculare digestive (varice, ischemie, infarct, hemoragie, malformatii vasculare); aplicatiile angiografiei si ale tehnicilor interventionale digestive;

6

Competente: Efectuarea si interpretarea radiografiilor simple, examinarilor cu contrast ale tubului digestiv, ecografiilor transabdominale; Interpretarea CT abdominale; Intelegerea/asistarea ecografiei endoluminale; Efectuarea drenajelor si biopsiilor eco- si CT ghidate; Cunoasterea aspectelor patologice abdominale in IRM; Cunoasterea rolului explorarilor nucleare in patologia abdominala; Observarea angiografiilor si tehnicilor vasculare interventionale.

NeuroradiologieCunostinte de baza: cunoasterea anatomiei si variantelor anatomice cerebrale, spinale si ale nervilor; cunoasterea algoritmurilor de diagnostic si utilizarii substantelor de contrast in patologia SNC; aspecte imagistice CT si IRM in accident vascular ischemic, hemoragic, alte leziuni vasculare; aplicatiile angiografiei-CT si RM; diagnosticul traumatismelor cerebrale si spinale si a sechelelor neurologice; aspecte imagistice si diagnostic diferential in patologia substantei albe, inflamatorie, degenerativa; diagnosticul tumorilor benigne si maligne cerebrale, medulare si neurale; cunoasterea rolului medicinei nucleare, inclusiv PET, in patologia neurologica.

Competente: Interpretarea radiografiilor de craniu si coloana vertebrala; Supravegherea si interpretarea CT si RM cranian si medular; Observarea angiografiei cerebrale si a procedurilor interventionale; Observarea ecografiei carotidiene, inclusiv Doppler.

7

Radiologie urogenitalaCunostinte de baza: cunoasterea anatomiei rinichilor, ureterelor, vezicii urinare si uretrei, inclusiv variante de normal; cunoasterea anatomiei retroperitoneului, pelvisului la femeie si a tractului genital masculin; intelegerea functiei renale, a diagnosticului bolilor parenchimatoase renale si a patologiei renovasculare, inclusiv insuficienta renala; investigarea si aspectele imagistice in uropatia obstructiva si de reflux aspecte imagistice si diagnostic diferential in patologie tumorala renala si a tractului urinar; aspectul imagistic si explorarile transplantului renal; aspectele imagistice si diagnosticul diferential in patologia retroperitoneala, prostatica si testiculara.

Competente: interpretarea radiografiilor tractului urinar; efectuarea si interpretarea urografiilor intravenoase, pielografiilor retrograde, uretrografiilor ascendente si cistouretrografiilor mictionale; efectuarea si interpretarea ecografiei transabdominale a tractului urinar si testiculare; efectuarea si interpretarea examenelor CT si RM de retroperitoneu, tract urinar si pelvis; observarea nefrostomiei, biopsiilor renale ghidate imagistic si angiografiei renale.

Radiologia aparatului cardio-vascular si a sistemului limfaticCunostinte de baza anatomia cordului si vaselor mari, inclusiv sistemul limfatic, decelabile prin radiografii, ecocardiografie si Doppler, CT si RM cu contrast; principii generale si clasificari ale bolilor congenitale, aspecte imagistice istoria naturala si modificari anatomice ce determina cianoza centrala; explorarea imagistica a cardiomegaliei, inclusiv patologia valvulara

8

-

explorarea ischemiei cardiace, inclusiv medicina nucleara si coronarografia aspecte imagistice ale patologiei vasculare (artere, vene) vasculite, ateroame, tromboza, anevrisme; diagnosticul imagistic al patologiei pericardice.

Competente: Interpretarea radiografiilor relevante pentru patologie cardio-vasculara; Tehnicile de punctie erteriala si venoasa femurala, introducerea firelor ghid si a cateterelor in sistemul arterial si venos; Efectuarea si interpretarea arteriografiilor de membre inferioare; Efectuarea ecografiei de artere si vene; Efectuarea si interpretarea CT si RM a sistemului vascular.

RadiopediatrieCunostinte de baza anatomie, variante de normal, particularitati de crestere boli specifice pediatriei manifestari clinice, aspecte imagistice valoarea si indicatiile metodelor imagistice in patologia pediatrica patologie si particularitati imagistice in neonatologie rolul medicinei nucleare in pediatrie

Competente: Interpretarea radiografiilor conventionale in investigarea patologiei pediatrice; Efectuarea si interpretarea ecografiei abdominale, musculoscheletale si transfontanelare; Efectuarea si interpretarea sudiilor cu contrast (gastrointestinale, urinare); Efectuarea si interpretarea sudiilor CT si IRM.

9

Cap-gatCunostinte de baza - anatomie, anomalii congenitale (sinusuri paranazale, cavitate orala, faringe, laringe, ureche interna, orbita, articulatie temporo-mandibulara, dinti); - patologie orbitara manifestari clinice, investigatii imagistice (traumatisme, corpi straini, inflamatii, tumori); - patologie maxilofaciala traumatica si tumorala; - patologia ATM (leziuni, disfunctii); - patologia tiroidei, paratiroidelor si glandelor salivare; - patologia sinusurilor si cavitatii orale, laringelui si faringelui; - punctii ghidate US, CT a glandelor salivare, adenopatiilor si tiroidei. Competente: Interpretarea radiografiilor ORL/dentare Efectuarea si interpretarea examinarilor fluoroscopice (examen baritat, sialografie, dacrocistografie); Efectuarea si interpretarea ecografiilor cervicale; Efectuarea si interpretarea examenelor CT si IRM cervicale, faciale, ureche, baza de craniu.

Imagistica sanuluiCunostinte de baza date de anatomie si anatomie-patologica a sanului relevante pentru explorarea radiologica; intelegerea metodelor radiologice si ecografice utilizate pentru screening si diagnostic; diagnosticul patologiei benigne si maligne mamare;

10

-

intelegerea algoritmelor de diagnostic, tratament si screening in cancerul mamar; cunoasterea rolului altor tehnici de explorare in patologia mamara.

Competente: Interpretarea mamografiilor si ecografiei mamare; Observarea procedurilor de biopsie si localizare a leziunilor mamare.

Ginecologie-obstetricaCunostinte de baza anatomia tractului genital feminin si modificari fiziologice; evolutia anatomiei fetale si aspectul imagistic al anomaliilor fetale; aspecte imagistice in patologia ovariana, uterina, vaginala demonstrate prin ecografie, CT si IRM; rolul angiografiei si al tehnicilor interventionale.

Competente: Interpretarea radiografiilor efectuate pentru afectiuni ginecologice; Efectuarea si interpretarea ecografiei transabdominale si endovaginale; Observarea ecografiei obstetricale; Efectuarea si interpretarea CT si IRM in patologia ginecologica.

OncologieCunostinte de baza familiarizarea cu stadializarea tumorala; utilizarea fiecarei metode imagistice in diagnostic, stadializare si monitorizarea raspunsului terapeutic; aspectele imagistice ale complicatiilor tumorale.

Competente: interpretarea radiografiilor in evaluarea tumorilor; efectuarea si interpretarea ecografiei, CT si IRM pentru stadializarea si monitorizarea tumorilor.

11

Observatii:In timpul programului de rezidentiat trebuie sa existe un proces de evaluare periodica, cu test scris la sfarsitul fiecarei rotatii si un caiet de stagiu ce acopera toata perioada de pregatire. Verificari periodice a competentelor clinice - competentelor tehnice - atitudinii si caracterului Acreditarea departamentelor de pregatire cantitatea si distributia examinarilor radiologice standardul echipamentelor disponibilitatea echipamentelor: conventionale, angiograf, ecograf, CT; IRM (eventual colaborarea cu alte servicii de radiologie) personalul (numar suficient de personal didactic, cu expertiza ce acopera toate domeniile de activitate) programul de invatamant al departamentului de radiologie (program de educatie continua, program didactic continuu, intalniri saptamanale clinico-radiologice) materialele didactice (tratate, reviste, computere, biblioteca) activitatea de cercetare. Rezidentii trebuie sa participe la cel putin 2 congrese si cursuri externe pe perioada pregatirii.

-

CURRICULA DE REZIDENTIAT - DETALII Imagistica sanului1 - INTRODUCERE Scopul acestui curriculum n imagistica sanului este de a asigura rezidentului cunotinele elementare n patologia sanului, care vor constitui baza pentru continuarea studiilor (n cazul n care se doreste). 2 - TRUNCHI COMUN DE CUNOTINE 2.1. Anatomia snului, structurile asociate i modul n care se schimb odat cu vrsta. 2.2. Patologia snilor i practica clinica relevanta pentru imagistica sanului

12

2.3. Cunoaterea i nelegerea mecanismelor fizice de producere a imaginii, n special modul n care acestea afecteaz calitatea imaginii 2.4 Cunoaterea i nelegerea analizei beneficiu / risc asociat cu screeningul snului utiliznd radiaii ionizante, n comparaie cu alte tehnici. 2.5. nelegerea tehnicilor radiografice utilizate n mamografia de diagnostic. 2.6. nelegerea principiilor de practic curent n imagistica de sn i de screening pentru cancerul de san. 2.7. Contientizarea aplicarii corecte a altor tehnici imagistice n acest domeniu, cum ar fi ecografia, IRM sau medicina nucleara 2.8. Cunoaterea indicaiilor i contraindicaiior biopsiei histologice si citologice cu avantajele i dezavantajele lor 2.9. Aspectele imagistice de cancer i patologie benigna pe - mamografie - ecografie - imagistica prin rezonanta magnetica

2.10. Cunoaterea i nelegerea principiilor de comunicare legate n mod specific dec consimmnt i anuntarea vetilor proaste 3 - APTITUDINI TEHNICE, DE COMUNICARE I DE DECIZIE 3.1. Sa Supravegheze personalului tehnic pentru a asigura obtinearea de imagini adecvate 3.2. Sa inteleaga cnd s utilizeze ecografia i alte tehnici imagistice. Elaborarea unui rezultat mamografic i ecografic in patologia sanului 3.3. Sa inteleaga cnd este necesar s solicite asistenta in interpretarea si raportarea imagisticii sanului. 3.4. Sa poata efectua proceduri intervenionale pe san cu ghidaj ecografic sau mamografic sub supraveghere 3.5. Sa poata s comunice cu pacienii si sa explice natura patologiei mamare benigne. Anuntul si observarea reactiilor la "veti proaste". 4 - CONFERINE Ca parte a curriculum-ului n imagistica snului, rezidentul in radiologie ar trebui s participe la cursuri interne si prezentari de cazuri, precum si la sedinte multidisciplinare cu restul echipei de sn unde este discutat managementul pacientelor. Conferinele MDT (MultiDisciplinary Team) ar trebui s fie incluse in formare pentru a facilita rezidenilor radiologie nelegerea utilizarii imaginilor i rolul acestora n gestionarea patologiei snului i pentru a permite corelaii directe radiologice-patologice

13

Radiologie sistem cardiovascular:1. Introducere:

Radiologia cardiaca reprezinta un domeniu important cu o dezvoltare rapida. Inima nu este un organ izolat, morfologia si aspectele functionale trebuie sa fie intelese in relatie cu sistemele cardiovascular si cardiopulmonar. 2. Cunostiinte de baza: 2.1.1. Intelegerea bazelor clinice, patologice si fiziopatologice in bolile cardiovasculare. 2.1.2. Intelegerea principiilor si aplicatiilor practice a tehnicilor de screening si factorilor de risc in bolile cardiovasculare. 2.1.3. Cunostiinte despre: - Indicatiile, contraindicatiile si potentialele pericole (in special in legatura cu iradierea) a tehnicilor si procedurilor relevante in bolile cardiace - anatomia cardiovasculara relevanta radiologic in practica clinica - variante de normal care pot mima boli - manifestari ale bolilor cardiovasculare, incluzand traumatismele, evidentiate pe radiografia conventiala, CT, IRM, angiografie, medicina nucleara si ecografie - diagnostic diferential clinic si imagistic al bolilor cardiovasculare - scorul de calciu - aspecte relevante embriologice, anatomice, fiziopatologice, fiziologice, biochimice si clinice ale bolilor cardiace 2.1.4. Cunoaterea i mangementul complicaiilor procedurilor din diagnosticul i tratamentul cardiac. 2.1.5. Intelegerea variatelor modalitati de tratament n bolile cardiace i relaia lor cu imagistica cordului. 2.2 Cunotine n radiologia cardiac clinic

Stagiul de pregtire trebuie s acopere urmtoarele manifestri ale bolilor cardiovasculare inclusiv traumatisme: 2.2.1 Boli coronariene inclusiv sindroamele coronariene acute - ischemia miocardic - infract miocardic - sindrom post infarct miocardic - anevrism ventricular - calcificari coronariene - boli coronariene la femei i particulariti n cadrul grupurilor etnice - bolile cardiace la vrsnici 2.2.2 Boli valvulare: - stenoza i insuficiena valvelor cardiace

14

- endocardita - bolile supra si subvalvulare - bolile aparatului subvalvular 2.2.3 Pericard: - tamponada cardiaca i pericardita restrictiv - pericardita acut - pericardita TB - afectare malign pericardic 2.2.4 Tumori cardiace: - tumori intracardiace, ex: mixoame, hemangioame i sarcoame - leziuni secundare - tumori cu invazie cardiac 2.2.5 Cardiomiopatii: - miocardita acut - cardiomiopatia dilatativ - cardiomiopatie obstructiv i restrictiv - cardiomiopatia asociat bolilor sistemice - boli cardiace infiltrative - boala cardiac n diabet i afectarea renal - inim de sportiv 2.2.6 Boli cardiace congenitale: - la nou nascut - ale copilriei - ale adultului 2.2.7 Bolile marilor vase: -anevrism toracic - sindrom Marfan - boala Takayasu - relaia dintre bolile cardiace si afectarea vasculara periferica i cerebrala 2.2.8 Bolile cordului drept: - embolismul pulmonar

15

- afectarea cordului drept n bolile pulmonare 2.2.9 Traumatismele cardio-vasculare acute: - disecia de aortic - ruptura i fractura aortic - traumatisme nchise 2.2.10 Aritmii: - diagnosticul bolilor cauzatoare sau predispozante la aritmii - afectarea cardiac n bolile endocrine - afectrile funcionale cardiace (de exemplu n anxietate) - pacemaker - defibrilatoare - ablaia 2.2.11 Hipertensiunea: - cardipoatia hipertensiv - boli ce determin hipertensiune 2.2.12 Tratamentul medical i invaziv: - anomalii secundare tratamentului bolilor cardiace (de exemplu amiodarona) - complicaiile cateterismului cardiac i angioplastiei coronariene - asepectul imagistic al stenturilor si grefoanelor 2.2.13 Aspectul postoperator n chirugia cardiac: - grefoanele - protezare valvulara - protezare aortica - chirurgie ventricular - pericardectomie

Formarea aptitudinilor tehnice , de comunicare i decizionale

La sfritul perioadei de pregtire rezidentul trebuie s fie capabil s stabileasc mpreun cu medicul curant modalitatea imagistic adecvat contextului clinic.

16

3.1 Aptitudini imagistice:

3.1.1 Interpretarea radiografiei toracice: - limite, avantaje i principii ale diagnosticului radiografic n bolile cardiace congenitale i ale adultului - diagnosticul bolilor cardaice pe radigrafia PA, AP i lateral - recunoterea aspectului post-chirurgie cardiaca pe radiografia toracic 3.1.2 Interpretarea CT: - anatomia CT a inimii i vaselor mari - principiile CT multislice i ultrafast a inimii ncluznd gatting-ul prospectiv i retrospectiv - interpretarea patologiei cardio-pulmonare - administrarea substanei de contrast - corelarea examenului CT cu contextul clinic 3.1.3 Interpretarea IRM: - anatomia IRM a inimii i vaselor mari i sistemului vascular periferic - principiile secventelor i gatting-ului specific - interpetarea patologiei cardio-vasculare i pulmonare - nelegerea fiziologiei cardiace n relaie cu diversele secvene IRM - utilizarea contrastului la IRM - indicaii, limite i accidente n IRM cardiac

3.1.4 Imagistica cordului prin alte metode: - angiografia cardiac, principii, indicaii i limite ale cateterismului cardiac, angio-cardiografiei i masurrii de presiune - ecocardiogafia de stress i non stress, principii, indicaii i interpretare nclusiv ecocardiografia transesofagiana - principiile, indicaiile i limitele imagisticii prin medicina nucleara - principiile imagisticii endovasculare. 3.2. Testul de stress -Principiile indicaiile i limitele testului de stress.

17

-Tehnica testului de stress in imagistica cordului - Managementul pacientului la testele de stress

3.3 Abiliti de comunicare si management: - s fie capabil s supervizeze personalul tehnic pentru a asigura obtinerea de imagini corespunztoare - s discute cu medicii clinicieni aspectele radiologice semnificative sau neateptate i s tie cnd s contacteze clinicianul - s fie capabil s recomande modalitatea imagistic adecvat, adaptat simptomelor i patologiei pacientului sau indicaiilor medicului clinician - s dobndeasc abilitai n eleborarea protocalelor, monitorizarea i interpretarea studiilor cardiace, corespunztor istoricului pacientului i altor informaii clinice - s dobndeasca abilitatea de a prezentarea aspectelor imagistice n cadrul prezentrilor clinice - s demonstreze abilitatea de a prezenta un raport coerent

RADIOLOGIA TORACELUI

1. INTRODUCERE Elementele de fizic i radiografie specifice imagisticii toracice trebuie discutate n modulul de torace sau cuprinse n cursul de fizic/radiografie, in special: Poziionarea/vizionarea radiografiilor toracice la aduli, nou-nscui, sugari i copii. Doza medie de iradiere la nivelul tegumentelor, kVp, tehnicii antidispersie Principii de imagistic digital i procesare de imagine adecvate radiologiei toracice.

2. ELEMENTE DE BAZ

2.1 Anatomie 2.1.1 S fie capabil s: Descrie bronhiile lobare i segmentare S descrie relaiile dintre vasele hilare i bronhii S defineasc un lobul pulmonar secundar i prile sale componente S foloseasc terminologia corect n descrierea poziiei adenopatiilor mediastinale i hilare

18

2.1.2 S identifice urmtoarele structuri pe radiografia toracic postero-anterioara (PA) i laterala: Lobul superior, mijlociu i inferior drept, lobul superior i inferior stng i lingula Scizurile: major, minor, accesorie superioar, accesorie inferioar i azygos Cile aeriene: trahee, carin, bronhiile principale, peretele posterior al bronhiei intermediare i bronhiile lobare Inima poziia celor dou atrii i ventricule, urechiua cardiac stng i localizarea celor patru valve. Arterele pulmonare trunchi, dreapt, stng i ramuri interlobare Aort ascendent, arc aortic i descendent Artere brahiocefalice, carotide i subclaviculare Vene venele cave superioar i inferioar, azygos, intercostal superioar stng i venele brahiocefalice Componentele scheletului toracic Benzile i marginile mediastinale Fereastra aorto-pulmonara Ambele hemidiafragme 2.1.3 Identificarea urmtoarelor structuri la CT sau IRM toracic: Toi lobii i segmentele pulmonare Lobulul pulmonar secundar Scizurile: major, minor, accesorie superioar, accesorie inferioar i azygos Grsimea extrapleural Ligamentele pulmonare inferioare Cile aeriene: trahee, carin, bronhiile principale, peretele posterior al bronhiei intermediare i bronhiile lobare Inima poziia celor dou atrii i ventricule, urechiua cardiac stng i dreapt, localizarea celor patru valve. Arterele pulmonare trunchi, dreapt, stng, ramuri interlobare i segmentare Aort sinusul lui Valsalva, ascendent, arc aortic i descendent Artere brahiocefalice, carotida comun, subclaviculare, axilare, vertebrale, mamare interne. Vene pulmonare, venele cave superioar i inferioar, brahiocefalice, jugulare interne, jugulare externe, azygos, hemiazygos intercostal superioar stng i mamare interne Esofag

19

Timus Ganglionii mediastinali i hilari Recesul azygoesofagian Ligamentele pulmonare inferioare

2.2 Semiologia radiografiei toracice S fie capabil s recunoasc i s stabileasc semnificaia urmtoarelor semne pe radiografia toracic: 2.2.1 Semnul siluetei tergerea conturului diafragmului sau cordului indic patologie de vecintate (de ex: atelectazia lobului mijlociu ascunde marginea cardiac dreapt) 2.2.2 Bronhograma aeric indic umplere alveolar i, prin urmare, un proces parenchimatos, diferit de un proces pleural sau mediastinal 2.2.3 Semnul semilunei aerice indic prezena de material solid n interiorul unei caverne, frecvent datorit unui micetom, sau cavitate semilunar in infeciile fungice invazive 2.2.4 Semnul cervico-toracic o opacitatea mediastinal ce se proiecteaz deasupra claviculelor este situat posterior fa de planul traheal, n timp ce o opacitate proiectat la acelai nivel sau subclavicular este situat anterior 2.2.5 Unghiul de racord o leziune situat n peretele toracic, mediastinal sau pleural poate avea margini efilate i unghiuri obtuze cu peretele toracic sau mediastinul, n timp ce leziunile parenchimatoase formeaz unghiuri ascuite 2.2.6 Semnul degetului de mnu indic impactare bronic, ex: n aspergiloza bronhopulmonar, sau n alte procese obstructive 2.2.7 Semnul S indic colaps lobar cu mas central, sugestiv pentru un carcinom bronhogenic obstructiv la un adult 2.2.8 Semnul adncirii sinusului costodiafragmatic pe radiografia in decubit dorsal indic pneumotorax.

2.2 Aspecte ale bolilor pulmonare infiltrative difuze pe radiografia toracic i CT toracic

2.3.1 S recunoasc efectele diferitelor procese patologice asupra elementelor lobulului secundar la HRCT. 2.3.2 S tie i s fie capabil s identifice urmtoarele elemente: scderea densitii spaiilor aeriene, opacitile n geam mat (cu nelegerea fiziopatologiei acestora), patternul reticular, aspectul n fagure de miere, pattern nodular, opacitile broniolare (arbore nmugurit), air trapping, chistul i atenunarea n mozaic 2.3.3 S identifice liniile septale (ngroarea septurilor interlobulare) i explicarea posibilelor cauze. 2.3.4 S realizeze un diagnostic specific al unei afectri interstiiale pulmonare,(ILD interstitial lung disease), cnd aspectul HRCT este caracteristic i modificrile sunt prezente (ex: esofag dilatat i ILD n sclerodermie,

20

cardiomegalie cu prezena unui peacemaker sau defibrilator la pacienii cu sternotomie i ILD sugereaz toxicitate la amiodaron. 2.3.5 S recunoasc spectrul de modificri radiografice n insuficiena cardiac, n special: pleurezia, redistribuia vascular pe radiografia n ortostatism, elemente de edem pulmonar interstiial sau alveolar, inclusiv liniile septale i ngrori ale fisurilor. 2.3.6 S defineasc termenii de boal pleural asociat azbestozei, respectiv azbestoz, s identifice elementele imagistice. 2.3.7 S recunoasc fibroza pulmonar masiv progresiv / mase conglomerate secundar silicozei sau antracozei pe radiografie i CT toracic.

2.4 Diagnosticul diferenial al bolilor pulmonare infiltrative

S fie capabil s elaboreze un diagnostic diferenial pentru urmtoarele patternuri innd cont de distribuia anatomic, semiologia imagistic i informaiile clinice: 2.4.1 pe radiografia toracic ( depinznd de predominana modificrilor n poriunea superioar, medie sau inferioar, central sau periferic): Scderea transparenei pulmonare Opaciti n geam mat Pattern nodular Pattern reticular Aspect chistic Lrgirea linilor septale

2.4.2 HRCT (depinznd de predominana modificrilor n poriunea superioar, medie sau inferioar, de distribuia centrilobular, bronhocentric, limfatic sau perilimfatic, aleatorie): ngrori septale / noduli septali Opaciti n geam mat Pattern reticular Fagure de miere Pattern nodular Consolidare pulmonar Aspect n arbore nmugurit Atenuare n mozaic Chisturi i pseudochisturi

21

2.5 Afectarea pulmonar alveolar i atelectazia

S recunoasc consolidarea pulmonar segmentar i lobar S cunoasc patru cauze frecvente de consolidare pulmonar S recunoasc atelectazia parial sau complet a unui singur lob sau combinat a mai multora precum i cauza probabil S recunoasc atelectazia complet a plmnului drept sau stng pe radiografia toracic i cauza cea mai probabil S recunoasc diferena dintre atelectazie i pleurezia masiv pe radiografia toracic PA S cunoasc primele cinci cauze frecvente de ARDS la adult S numeasc patru cauze predispozante sau asociate cu pneumonia S recunoasc semnul haloului i s ia n consideraie diagnosticul de aspergiloza invaziv la pacienii imunosupresai

2.6 Afeciunile cilor respiratorii i bolile pulmonare obstructive

S recunoasc broniectaziile pe radiografia toracic i CT toracic S numeasc patru cauze comune de broniectazii S recunoasc pe HRCT semnele afectrii obliterative sau exudative ale cilor respiratorii mici (arbore nmugurit, air trapping, pattern n mozaic i broniectaziile asociate) S recunoasc aspectul tipic al fibrozei chistice pe radiografie si CT toracic S cunoasc cauzele de wheezing ce pot fi vizualizate radiografic S recunoasc stenoza traheal i bronic pe radiografie i CT toracic i s numeasc cele mai frecvente cauze S defineasc emfizemul cetrilobular, paraseptal i panacinar S recunoasc emfizemul centrilobular pe HRCT S cunoasc aspectele imagistice necesare pentru a identifica pacienii candidai la bulectomie sau reducerea chirurgical a volumului pulmonar

2.7 Hipertransparena pulmonar unilateral / pneumotoraxul S recunoasc hipertransparena pulmonar unilateral pe radiografia toracic i CT toracic

22

S realizeze un diagnostic diferenial adecvat prezenei hipertransparenei pulmonare / hemitoracelui vizibile pe radiografia toracic i s indice semnele ce permit un diagnostic specific.

2.8 Nodulul solitar i multipli noduli pulmonari S defineasc nodulul pulmonar solitar i masa pulmonar S numeasc patru cauze frecvente de nodul pulmonar solitar, noduli pulmonari cavitari i multipli S elaboreze o strategie pentru managementul descoperirii incidentale sau prin screening a nodulului pulmonar solitar S stabileasc rolul CT cu contrast i a tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) n evaluarea nodulului pulmonar solitar S descrie aspectele ce indic benignitatea nodulului solitar i limitele lor S cunoasc complicaiile biopsiei percutane i frecvena acestora S cunoasc indicaiile plasrii tubului de dren ca tratament al pneumotoraxului determinat de biopsia pulmonar percutan

2.9 Tumorile benigne i maligne pulmonare S numeasc patru tipuri majore histologice ale carcinomului bronhogenic i s fac diferena ntre tratamentul cancerului cu celule mici i non-small cell lung cancer (NSCLC) S descrie clasificarea TNM pentru stadializarea NSCLC, inclusiv componentele fiecrui stadiu (I, II, III, IV i substadii) i definiia fiecrei componente (T1-4, N0-3, M0-1) S stabileasc n care stadiu a NSCLC este candidat al curei chirurgicale S stadializeze cancerul cu celule mici S denumeasc patru dintre cele mai comune staii extratoracice a metastazelor n cazul NSCLC i n cancerul pulmonar cu celule mici S recunoasc deplasarea controlateral a mediastinului postpneumectomie pe radiografia toracic i s numeasc dou etiologii posibile ale deplasrii S descrie aspectul radiografic i CT al modificrilor acute i cronice postradioterapie la nivelul toracelui (plmn, pleur, pericard) i relaia temporal cu radioterapia S stabileasc rolul CT i IRM n stadializarea cancerului pulmonar S stabileasc rolul PET n stadializarea cancerului pulmonar S numeasc cele mai comune locaii i aspectul adenoamelor chistice i tumorilor carcinoide S descrie aspectul hamartomului pe radiografia i CT toracic

23

S cunoasc manifestarile i rolul imagisticii n limfomul toracic S descrie aspectele tipice ale sarcomului Kaposi pe radiografia i CT toracic

2.10 Bolile toracice la pacienii imunocompeteni, imunocompromii i posttransplant

S recunoasc i s denumeasc manifestrile pulmonare are tuberculozei pe radiografie si CT toracic S descrie tipurile de aspergiloz pulmonar, s neleag c sunt aspecte ale aceleai patologii i s le recunoasc pe radiografia i CT toracic S numeasc principalele categorii de boli ce determin modificri pe radiografie sau CT toracic la pacienii imunocompromii S numeasc dou infecii comune i dou neoplazii frecvente la pacienii cu SIDA i modificri pulmonare vizibile radiografic i CT S descrie aspectul radiografic i CT al pneumoniei cu pneumocistis jiroveci S numeasc cele mai importante trei etiologii ale adenopatiilor hilare i mediastinale la pacienii cu SIDA S cunoasc diagnosticul diferenial al condensrii pulmonare extensive la gazdele imunocompromise S cunoasc aspectul radiografic i CT al rejetului gazd versus gref

2.11 Boli pulmonare congenitale

S denumeasc i s recunoasc componentele sindromului pulmonar venolobar (sindrom scimitar) pe radiografia toracic, CT i IRM toracic S cunoasc semnele sechestrului pulmonar intralobular i malformaiilor chistice adenomatoide pe radiografia i CT toracic S explice diferenele dintre sechestrul pulmonar intra i cel extralobar S recunoasc atrezia bronic i s enumere cele mai frecvente locaii n care apar

2.12 Bolile vasculare pulmonare

S recunoasc mrirea de calibru a arterelor pulmonare pe radiografia toracic i s le diferenieze de adenopatiile hilare S numeasc cinci dintre cele mai frecvente cauze de hipertensiune pulmonar

24

IRM)

S recunoasc emboli lobari i segmentari pe angiografia CT i IRM toracic (inclusiv angiografia

S defineasc rolul scintigrafiei de ventilaie-perfuzie, angiografiei pulmonare CT (CTPA), IRM/MRA, i studii la nivelul venelor membrului inferior la pacienii cu suspiciunea de boal tromboembolic, inclusiv avantajele i limitrilor fiecrei metode dependente de modul de prezentare a pacientului S recunoasc redistribuia vascular ntlnit n hipertensiunea venoas pulmonar

2.13 Pleur i diafragm

S recunoasc aspectele tipice ale pleureziei pe radiografia efectuat n ortostatism, clinostatism i decubit lateral i s numeasc patru cauze de pleurezie masiv unilateral S recunoasc pneumotoraxul pe radiografia n orto i clinostatism

S recunoasc mase pleurale cu distrucie sau infiltraie osoas a peretelui toracic pe radiografie i s denumeasc patru cauze probabile S recunoasc diferitele forme de calcificri pleurale pe radiografie i CT toracic ce sunt sugestive pentru azbestoz (afectare bilateral) sau tuberculoz veche, empiem vechi, sau hemotorax vechi (calcificri unilaterale). S recunoasc ascensiunea unilateral a unui hemidiafragm pe radiografia toracic i s enumere cinci cauze (ex: abces subdiafragmatic, ruptur de diafragm, invazia nervului frenic n cancerul pulmonar, post chirurgie cardiac, eventraie) S recunoasc pneumotoraxul n tensiune S recunoasc ngroarea pleural difuz i s enumere patru cauze S recunoasc semiologia empiemului pulmonar S recunoasc pe radiografie i CT toracic mezoteliomul

2.14 Bolile mediastinale i ale hilurilor pulmonare

S denumeasc patru dintre cele mai frecvente cauze de mase mediastinale anterioare i s localizeze o mas la nivelul mediastinului anterior pe radiografia toracic, CT i IRM toracic S denumeasc trei dintre cele mai frecvente cauze de mase mediastinale mijlocii i s localizeze o mas la nivelul mediastinului mijlociu pe radiografia toracic, CT i IRM toracic S denumeasc cele mai frecvente cauze de mase mediastinale posterioare i s localizeze o mas la nivelul mediastinului posterior pe radiografia toracic, CT i IRM toracic S numeasc dou cazuri de mas ce determin obstrucia aperturii toracice i s localizeze o mas la nivelul aperturii toracice pe radiografia, CT sau IRM toracic

25

S identifice vascularizaia normal sau anomaliile vasculare pe CT sau IRM toracic ce pot mima mase solide S recunoasc adenopatii hilare sau mediastinale pe radiografia, CT sau IRM toracic. S numeasc patru etiologii pentru adenopatii hilare bilaterale

S numeasc patru cele mai comune etiologii pentru calcificrile n coaj de ou, ale ganglionilor limfatici de la nivel toracic S enumere elementele de semiologie imagistic frecvente n timoame S enumere cel puin trei tipuri de tumori maligne germinale mediastinale S recunoasc elementele semiologice ale teratomului chistic benign S enumere cinci semne de tiroid plonjat intratoracic

S recunoasc o formaiune chistic mediastinal i s considere diagnosticul diferenial al chistului bronhogenic, pericardic, timic sau de duplicaie esofagian S stabileasc mecanismul i s enumere semnele de pneumomediastin

2.15 Aorta toracic i marile vase

S cunoasc dimensiunile normale ale aortei toracice

S descrie clasificrile Stanford A i B ale diseciei de aort i implicaiile clasificrii n stabilirea unei conduite chirurgicale sau medicale S fie capabil s recunoasc elementele semiologice i s fac distincia pe CT sau IRM ntre: anevrismul aortic disecia de aort hematomul intramural aortic ulcerul aterosclerotic penetrant plac ulcerat ruptura de anevrism aortic anevrismul sinusului Valsalva anevrism de artera subclavie i trunchi brahiocefalic coarctaie de aort pseudocoarctaia de aort arc aortic cervical

S stabileasc semnificaia arcului aortic drept cu emergenele n oglind versus arter subclavie aberant

26

S recunoasc dou tipuri standard de arc aortic drept i dublu arc aortic pe radiografie, CT i IRM toracic S recunoasc o arter subclavie aberant pe radiografia toracic

S recunoasc variantele de normal ale ramurilor emergente din aort, inclusiv originea comun a trunchiului brahiocefalic i arterei carotide comune stngi (arc bovin), i originea separat a arterei vertebrale din arc S defineasc termenii de anevrism i pseudoanevrism S identifice elementele imagistice de arterit aortic n CT i IRM toracic.

S stabileasc avantajele i dezavantajele CT, IRM/MRA i a ecografiei transesofagiale n evaluarea aortei toracice

2.16 Traumatismele toracice

S identifice o lrgire a mediastinului pe radiografia toracic executat posttraumatic i s determine posibilele cauze (incluznd leziuni aortice sau arteriale, leziuni venoase, fracturi ale sternului sau coloanei vertebrale) S identifice semne directe sau indirecte de leziune aortic la CT toracic cu substan de contrast

S identifice i s evalueze semnificaia pseudoanevrismului cronic traumatic pe radiografie, CT i IRM toracic S identifice fracturi costale, claviculare, vertebrale sau scapulare pe radiografia toracic i CT S numeasc trei cauze comune de opaciti pulmonare posttraumatice pe radiografie i CT

S identifice poziia anormal a diafragmului sau pierderea netitii acestuia pe radiografia toracic posttraumatic i s fie capabil s ridice suspiciunea unei rupturi de diafragm S identifice pneumotoraxul i pneumomediastinul pe radiografia toracic

S identifice o leziune cavitar posttraumatic pe radiografia sau CT toracic sugestiv pentru diagnosticul de laceraie pulmonar cu formare de pneumatocele, hematom sau abces secundar aspiraiei S denumeasc cele mai comune trei cauze de pneumomediastin posttraumatic S recunoasc i s fac distincie ntre contuzia pulmonar, laceraie i aspiraie

2.17 Dispozitive de monitorizare i suport tuburi i linii

S fie capabil s identifice i s evalueze poziia urmtoarelor dispozitive i linii s enumere complicaiilor asociate cu malpoziia fiecruia dintre ele: Sonda endotraheal Cateterul venos central

27

Cateterul Swan-Ganz Sonda nasogastric Tub de dren toracic Pomp cu balon intraaortic Peacemaker i electrozi Defibrilator implantabil cardiac Dispozitiv de asistare ventricular stng Dispozitiv de nchidere a defectului septal atrial (clamshell device) Tub de dren pericardic Canul de suport extracorporeal Manometru intraesofagian, sond de temperatur sau pH Stenturi traheale sau bronice

2.18 Toracele postoperator S identifice aspectul normal postoperator i complicaiile urmtoarelor proceduri pe radiografie, CT i IRM toracic: Rezecii pulmonare, lobectomii Pneumectomii Bypass coronarian Grefon aortic Stent aortic Esofagotomie transhiatala Transplant pulmonar Transplant cardiac Reducerea volumului pulmonar chirurgical

3. DEZVOLTAREA APTITUDINILOR TEHNICE, DE COMUNICARE I LUAREA DECIZIILOR

La sfritul stagiului de pregtire rezidentul trebuie s fie capabil de urmtoarele lucruri:

28

3.1 S dicteze rapoarte utile i inteligibile radiografice, computer-tomografice i IRM. Aceste rapoarte trebuie s conin o scurt descriere a aspectelor imagistice descoperite i semnificaia acestora n contextul patologic. 3.2 S supervizeze personalul tehnic i s se asigure c achiziia imaginilor se face n condiii optime.

3.3 S discute cu clinicianul aspectele imagistice semnificative sau descoperite fortuit i sa fie capabil s tie cnd s contacteze clinicianul. 3.4 S cunoasc poziiile i indicaiile radiografiei toracice n inciden PA, decubit, lateral sau lordotic. 3.5 S tie cnd are nevoi de ajutor din partea ndrumtorului n interpretarea radiografiei. 3.6 S neleag indicaiile clinice ale radiografiei toracice, urmririi imagistice radiografice, CT sau RM. 3.7 S dezvolte aptitudini n elaborarea protocoalelor, monitorizare i interpretarea CT, inclusiv HRCT, n contextul clinic al pacientului. 3.8 S descrie protocolul optimizat pentru evaluarea urmtoarelor: - aorta toracic i marile vase - stenoza sau obstrucia venei cave superioare sau a venelor brahiocefalice - suspiciunea de embolism pulmonar - arborele traheobronic - suspiciunea de broniectazii - suspiciunea de afeciuni ale cailor aeriene mici - stadializarea cancerului pulmonar - stadializarea cancerului esofagian - suspiciunea tumorilor de sulcus superior - suspiciunea de metastaza pulmonare - noduli suspeci pe radiografia pulmonar - dispnee - hemoptizie 3.9 S dezvolte aptitudini n stabilirea protocolului, monitorizarea i interpretarea examinrilor RM. 3.10 S demonstreze abiliti n prezentarea aspectelor imagistice n cadrul unor conferine. 3.11 S recomande abordarea optim a examinrii imagistice clinicianului ordonator 3.12 S fie capabil s execute urmtoarele manevre intervenionale transtoracice sub supraveghere i s cunoasc indicaiile, contraindicaiile i managementul complicaiilor:

29

- paracenteza i drenajul coleciilor pleurale - biopsia pulmonar percutan - paracenteza coleciilor mediastinale i pulmonare - drenajul abceselor pulmonare - arteriografia aortei toracice i a marilor vase - flebografia sistemului venos intratoracic bronic, anatomia i colateralele importante - arteriografia pulmonar - principiile embolizrii arterelor bronice: indicaiile tehnica i complicaiile - principiile recanalizrii venelor intratoracice i plasrii de stenturi: indicaii, contraindicaii - principiile procedurilor intervenionale ale circulaiei pulmonare: - tromboliz local - embolizarea MAV

3.13 Corelarea elementelor clinice i patologice cu aspectele CT i RM

4. CONFERINA

Urmtoarea list exemplific tipul de conferine ce ar trebui s fac parte din activitatea curricular. O parte pot fi inute n departamentul de radiologie, iar altele n alte departamente sau n cadrul programelor multidisciplinare. Este recomandabil ca ultimul tip de conferin s faciliteze nelegerea de ctre rezident a rolului circumstanelor clinice i imagistice n solicitarea unei explorri.

-

Conferin axat pe nvarea radiologiei toracice An appropriate proportion of radiology grand rounds devoted to chest radiology Conferin de pneumologie Terapie intensiv Oncologie toracic Chirurgie toracic

Radiologia gastro-intestinal i abdominal

30

1.

Introducere

Radiologia gastro-intestinal i abdominal include toate aspectele legate de imagistica medical (diagnostic i intervenional), acoperind informaii legate de anatomie, fizio-patologie i diferite afeciuni abdominale i gastro-intestinale. Radiologia gastro-intestinal i abdominal include diferite tehnici de examinare (radiologia convenional, ultrasonografie, Doppler duplex, CT, IRM, angiografie i alte tehnici intervenionale) i diferite organe cavitare (faringe, esofag, stomac, duoden, intestin subire i gros, rect) i parenchimatoase (pancreas, ficat, splin, tract biliar, peritoneu, peretele abdominal).

Cunotine de baza:

1.1. Anatomie i fiziologieCunoaterea principalelor noiuni legate de embriologia i anatomia faringelui, esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subire, colonului, splinei, ficatului, pancreasului, tractului biliar, peritoneului, mezenterului, peretelui abdominal Cunoaterea anatomiei planeului pelvin i a peretului abdominal Cunoaterea vascularizaiei arteriale i venoase normale dar i variante normale ale acesteia la nivelul segementelor tractului digestiv. cunoaterea variaiilor debitelor sanguine de la nivelul arterei i venei mezenterice superioare, venelor hepatice i venei porte Cunoaterea sistemului limfo-ganglionar al diferitelor organe

-

-

1.2. Faringele si esofagulCapacitatea de a identifica n cursul examinrii fluoroscopice a modificrilor patologice ce in de mecanismul deglutiiei Recunoaterea anatomiei radiologice faringiene si esofagiene, Recunoastere tumorilor orofaringiene Capacitatea de a recunoate perforaiile esofagiene la examinarea nativ i la cea cu substan de constrast Recunoaterea tumorilor esofagiene (benigne/ maligne), a diverticulilor, compresiilor extrinseci, a herniilor prin alunecare i cele para-esofagiene, a stenozelor benigne, a varicelor esofagiene, precum i diferitele forme de esofagit. Esofagul Barrett Evaluarea motilitatii esofagiene la examenul cu substan de contrast i recunoaterea principalele modificari de motilitate Tehnica de explorare a disfagiilor esofagiene Cunoaterea principalelor tipuri de intervenii chirurgicale la nivelul esofagului Recunoaterea n cursul unei examinari CT a unor afeciuni cum ar fi: megaesofagul, diverticulii esofagieni, varicele esofagiene, hernia hiatal, perforaiile esofagiene i pneumomediastinul Recunoaterea n cursul examinrii CT a cancerului esofagian, a criteriilor de rezecabilitate i implicarea ganglionar nelegerea utilitii ecoendoscopiei esofagiene n stadializarea cancerului esofagian i notiuni teoretice priviind tehnica biopsiei ghidate ecoendoscopice

-

31

1.3.-

Stomacul i duodenul

-

-

Cunoaterea tehnicilor de investigaie fluoroscopica i a substantelor de contrast utilizate n cazul suspiciunilor de perforaie gastrica sau duodenala, n cazul stomacului operat, dar i a limitelor acestor metode Cunoaterea caracteristicilor CT i a celor din examenul cu substan de contrast n afeciuni precum tumori maligne i benigne, afeciuni cu caracter infiltrativ (linita plastic), ulcere gastrice, anomalii de poziie (volvulus gastric) Capacitatea de a efectua un examen CT utiliznd protocolul potrivit contextului clinic al pacientului Capacitatea de a stadializa carcinomul i limfomul gastric n urma examenului CT i IRM Capacitatea de a identifica chisturile de duplicaie de la nivelui tractului gastro-intestinal superior n urma examenului CT nelegerea aspectului ultrasonografic al afeciunilor gastro-duodenale nelegerea anomaliilor de rotaie a duodenului n cursul examenului cu substan de contrast, aspectul pancreasului inelar, tumorilor submucoase, tumorilor papilare, bolilor inflamatorii, inclusiv a ulcerelor, precum i a hiperplaziei limfoide i a metaplaziei gastrice.

1.4.-

Intestinul subire

-

-

-

-

-

-

Capacitatea de a identifica metoda de examinare radio-imagistica specific n urmatoarele afeciuni: obstructia intestinal, boli inflamatorii, boli infiltrative, perforaia i ischemia intestinului subtire, cancer, limfom, tumori carcinoide, urmrirea post-operatorie; cunoaterea limitelor metodelor de investigaie utilizate n afeciunile descrise anterior; Capacitatea de a identifica hiperplazia limfoid de la nivelul ileonului terminal n cursul examinrii cu substan de contrast; identificarea celor mai comune anomalii ale intestinului mijlociu (malrotaia, hernia intern) Cunoaterea afeciunilor intestinului subire i a caracteristicilor acestora n cursul examenului radiologic incluznd stenoze, modificari ale pliurilor de mucoas, ulceraii, compresii extrinseci, angulaii Capacitatea de a recunoate n cursul examenului radiologic al intestinului subire a urmtoarelor afeciuni: adenocarcinomul intestinal, polipoza intestinal, tumori stromale, limfomul intestinal, tumori carcinoide, boala Crohn, ischemia mezenteric, hematomul intestinal, boala Whipple, amiloidoza, afectarea intestinal post-iradiere, malrotaia, diverticulul Meckel, boala celiac, diverticuloza, scleroza sistemic, pseudo-obstrucia cronic Capacitatea de a efectua un examen CT intestinal i de a cunoaste principiile de interpretare a acestuia; cunoaterea caracteristicilor diferitelor afeciuni intestinale i n special capacitatea de a recunoate semnul haloului i al intei; capacitatea de a recunoate zona de tranziie n cazul obstruciei intestinului subire; capacitatea de a identifica o tumor intestinal (adenocarcinom, limfom, tumor carcinoid, tumor stromal); identificarea pneumatozei intestinale, angorjrilor vasculare, creterea densitii grsimii mezenterice, anomalii peritoneale, malrotaii Capacitatea de a determina n cursul unui examen CT cauza obstruciei intestinale (aderene, benzi, strangulri, invaginaii, volvulus, hernii interne sau externe), a complicaiilor date de aceasta, precum i identificarea criteriilor de intervenie chirurgical de urgen Cunoaterea principiilor de imagistic IRM a intestinului subire

1.5.-

Colonul i rectul

Capacitatea de a identifica metoda de examinare radio-imagistica specific n urmatoarele afeciuni (obstrucie, volvulus, diverticulit, tumori benigne, boli inflamatorii, cancer, limfom, tumori carcinoide,

32

-

-

-

-

-

tumori stromale, perforaii intestinale, evaluare post-operatorie), precum i cunoaterea limitelor metodelor de investigaie Capacitatea de a identifica anomaliile de rotaie a colonului n cursul examinrii radiologice standard cu substan de constrast i a examinrii CT Capacitatea de a recunoate aspectul normal (CT i ultrasonografic) al apendicelui dar i a diferitelor caracteristici ale apendicitei Cunoaterea caracteristicilor tumorilor colonice, diverticulozei, bolilor inflamatorii, ischemiei colonice i a colitei post-iradiere Capacitatea de a identifica n cursul iriografiei a urmtoarelor afeciuni: diverticuloza colonic, megacolonul, colite specifice i non-specifice, fistule colonice, carcinoame, polipi colonici, stenoze postoperatorii Capacitatea de a identifica n urma unei examinri CT a urmatoarelor afeciuni: diverticuloza colonic, diverticulita colonic, tumori stenozante, invaginaii ileocolice, fistule colonice, abcese paracolice, colecii fluide intraperitoneale, pneumatoza colonic, pneumoperitoneu Capacitatea de a recunoate caracteristicile cancerului colonic n urma examinrii CT; recunoaterea criteriilor de invazie locala (adenopatii, carcinomatoza peritoneal, metastaze hepatice, obstrucii) Cunoaterea clasificrii TNM a cancerului colonic i a prognosticului acestuia; nelegerea tehnicii i valorii ecoendoscopiei n stadializarea cancerului rectal; Cunoaterea tehnicii de radiologie interventional n cancerul de colon, n special cea a montrii stenturilor n cazul ostruciei colonice; cunoaterea indicaiilor i contraindicaiilor acestei metode Cunoaterea afeciunilor recto-anale precum i a celor mai frecvente metode de intervenie chirurgical utilizate pentru tratamentul acestora Cunoaterea noiunilor de anatomie a rectului, esuturilor peri-rectale i a sfincterelor anale Cunoaterea principalelor afeciuni ale planeului pelvin i a caracteristicilor acestora n urma examenului defecografic; cunoaterea rolului ultrasonografiei i examenului IRM n afectiunile funcionale ale planeului pelvin Capacitatea de a recunoate n cursul examinarilor CT i IRM a cancerulului rectal, al recidivelor postoperatorii i a fistulelor pelvine; cunoaterea valorii examenului PET/CT n diferenierea fibrozei postoperatorii de recidiv tumoral; capacitatea de a seleciona pacienii cu suspiciune de recidiv tumoral, ce vor avea beneficii n urma biopsiei percutanate Cunoaterea tehnicilor de baz n imagistica prin IRM utilizate n cazul suspiciunilor de fistul pelvin/perianal; capacitatea de a identifica fistulele pe imaginile IRM Cunoaterea tehnicilor de baz n imagistica IRM utilizate n cancerul rectal Cunoaterea clasificarii TNM n cancerul rectal Capacitatea de a recunoate cancerul rectal i invazia acestuia n structurile invecinate

1.6.-

Peritoneul i peretele abdominal

-

Capacitatea de a recunoate herniile peretului abdominal (inghinale, ombilicale, post-operatorii) utiliznd CT i ultrasonografia; recunoaterea herniilor strangulate prin metode ca CT i ultrasonografia Capacitatea de a recunoate o tumora mezenterica i de a o identifica in achizitia CT Identificarea caracteristicilor chisturilor mezenterice in evaluarea CT Cunoaterea aspectului normal al peritoneului la examenul CT i sonografic; recunoaterea diferitelor modificri ce pot apare n afeciunile peritoneului (noduli, ngrosari, colecii fluide) Capcitatea de a recunoate prezena ascitei libere sau cloazonate in CT sau n cursul examinarii ultrasonografice Capacitatea de a identifica urmtoarele afeciuni la examenul CT: peritonita, carcinomatoza peritoneal; tuberculoza peritoneal, limfomul mezenteric; infarctul mezenteric.

1.7.

Vasele

33

-

-

Cunoaterea principiilor examenului Doppler duplex; identificarea stenozei sau obstruciei arterei mezenterice superioare; capacitatea de a utiliza examenul Doppler pentru a stabili permeabilitatea i directia fluxului sanguin la nivelul venelor hepatice i structurilor venoase portale Capacitatea de a recunoate infarctul intestinului subire in CT Capacitatea de a interpreta o examinare angiografica a vaselor mezenterice, recunoaterea stenozei sau obstruciei arterei mezenterice superioare Cunoaterea principiilor agioplastiei cu balon i a utilizarii stent-urilor n cazul stenozelor de la nivelul arterei mezenterice superioare

1.8.-

Ficatul

-

-

-

Capacitatea de a recunoate i de a localiza o leziune focal la nivel hepatic pe baza segmentaiei ficatului i a vaselor (venele hepatice,vena port, vena cav inferioar) Capacitatea de a descrie caracteristicile unui chist biliar tipic, pe baza ultrasonografiei, examenului CT sau IRM Capacitatea de a descrie un chist hidatic i de a-l incadra n unul din cele 5 clase Precizarea diferenelor dintre un chist amoebian i unul piogenic (localizare, evolutie, tratament, indicaiile de drenaj) Capacitatea de a descrie cele mai comune procedee chirurgicale n cazul hepatectomiei Cunoaterea caracteristicilor hemangiomului hepatic la examenul ultrasonografic, CT sau IRM, precum i a cazurilor tipice i a hemangiomului cavernos; cunoaterea indicaiilor examenelor CT i IRM ca metode complementare examenului ultrasonografic Capacitatea de a descrie aspectul hiperplaziei nodulare focale i a adenomului hepatic la examenul ultrasonografic (inclusiv cel Doppler), CT i IRM; cunoaterea indicaiilor examenelor CT i IRM ca metode complementare examenului ultrasonografic precum i a cazurilor cand biopsia este necesara Cunoaterea aspectului steatozei hepatice, difuze i in harta geografica la examenul ecografic, CT i IRM Capacitatea de a descrie evolutia carcinomului hepatocelular, principalele metode de investigaie i tratament (rezectie chirurgicala, chemoterapie, chemoembolizare, ablatie percutana, transplant hepatic) Descrierea aspectului, stadializarea i indicaiile de tratament ale carcinomului hepatocelular utiliznd ultrasonografia (inclusiv metoda Doppler), CT, IRM Descrierea aspectului metastazelor hepatice la examenul ultrasonografic (inclusiv metoda Doppler), CT i IRM, precum i specificitatea i sensivitatea acestor metode; indicaiile biopsiei percutane Indicaiile utilizarii IRM cu substan de constrast specific celulara, pentru identificarea metastazelor hepatice Descrierea modificarilor morfologice aparute n cursul cirozei hepatice (atrofia lobara sau hipertrofia, nodulii de regenerare, fibroza hepatica); principalele cauze de apariie a cirozei hepatice Cunoaterea tumorilor hepatice rare i aspectul lor imagistic Cunoaterea tehnicii de biopsie ghidata percutan hepatica; principalele ei indicaii contraindicatii, complicaii, precum i evaluarea precis a mortalitii i morbiditii

1.9.-

Tractul biliar

-

Cunoaterea sensibilitii i specificitii metodelor folosite n detecia litiazei veziculei biliare i coledociene Descrierea aspectului comun al colecistitei acute la examenul ultrasonografic (inclusiv Doppler), CT i IRM; cunoaterea caracteristici neobinuite precum colecistita gangrenoas, emfizematoas i alitiazic Enumerarea cauzelor principale ale ngrorii peretelui veziculei biliare la examenul ultrasonografic

34

-

-

-

Descrierea aspectului cancerului veziculei biliare la ultrasonografie, CT i IRM; s fie apt s diferenieze cancerul de colecistit subacut la ultrasonografie i CT. Descrierea aspectului colangiocarcinomului hilului hepatic (tumora Klatskin) i capacitatea de a efectua stadializarea tumoral, cu referire la optiunile terapeutice (rezecabilitate, indicaie pentru paliaie) Descrierea aspectului comun al colangitei sclerozante la ultrasonografie, CT i IRM, incluznd MRCP; cunoaterea evoluiei acesteia i posibilitatea apariiei colangiocarcinomului precum i indicaiile terapeutice; s fie apt s discute indicaiile opacifierii tractului biliar Descrierea tehnicilor chirurgicale principale ale CBP, precum i complicaiilor cele mai frecvente Enumerarea metodelor de radiologie intervenional ale tractului biliar i discutarea indicaiilor i complicaiilor acestora Atestarea participrii la realizarea a cinci proceduri interventionale

1.10. PancreasulCunoaterea evoluiei pancreatitei cronice; enumerarea cauzelor frecvente Identificarea calcificrilor pancreatice pe radiografii standard, la ultrasonografie i CT Cunoaterea metodelor clinico-biologice (scor Ranson, APACHE II) i CT (scorul de severitate Balthazar) pentru clasificarea pancreatitei acute Descrierea aspectelor comune ale coleciilor lichidiene i ale flegmoanelor extra-pancreatice n cazul pancreatitei acute Capacitatea de a detecta un pseudochist pancreatic i de a discuta avantajele i limitele diverselor tratamente (urmrire, procedur intervenional, chirurgie percutan sau endoscopic) n funcie de caz Descrierea celor mai frecvente aspecte (nodular sau infiltrativ) la ultrasonografie, CT i IRM i ultrasonografie endoscopic n adenocarcinomul pancreatic, i capacitatea de a efectua stadializarea n vederea stabilirii tratamentului Capacitatea de a descrie aspectele obinuite ale tumorilor chistice pancreatice, n principal chistadenoame seroase i mucinoase, tumora mucinoas intraductal, i tumori chistice rare; capacitatea de a realiza o caracterizare iniial a tumorii Capacitatea de a descrie tehnicile chirurgicale pancreatice principale i de a descrie complicaiile frecvente ale acestora

-

-

-

2.2.1.-

Abiliti tehnice, de comunicare i decizionale Informarea pacientului i conducerea examinrii Capacitatea de a adapta protocolul de examinare in corelatie cu paricularitiile clinice Capacitatea de a justifica i de a explica pacientului indicaia i conduita examinrii Capacitatea de a obine consimmntul informat Capacitatea de a informa pacientul de rezultatele examinrii i de a evalua gradul de nelegere al pacientului

2.2.-

Raportarea Capacitatea de a efectua o descriere precis i concis a semnelor imagistice prezente Capacitatea de a rspunde adecvat problemei clinice i de a trage o concluzie corespunztoare Capacitatea de a sugera examene imagistice adiionale cnd este cazul, justificate adecvat Capacitatea de a menine relaii profesionale bune cu medicii curani Capacitatea de a clasifica rezultatele examinrilor

2.3.-

Tehnici imagistice cerine generale Cunoaterea indicaiilor i contraindicaiilor diferitelor examene imagistice n imagistica abdomenului Capacitatea de a indica medicului curant cel mai potrivit examen imagistic, n funcie de patologia clinic

35

-

Capacitatea de a stabili care e cea mai bun substan de contrast i utilizarea acesteia conform tehnicii imagistice i contextului clinic Capacitatea de a evalua calitatea examinrii imagistice n imagistica abdominal Cunoaterea costului relativ al diverselor examene imagistice n imagistica abdominal nelegerea ncrcturii de radiaie i a riscurilor diverselor investigaii

2.4. Tehnici imagistice cerine specifice 2.4.1. Radiografie abdominal standard - Cunoaterea celor trei indicaii de baz ale radiografiei abdominale standard - Capacitatea de a diagnostica pneumoperitoneul, obstrucia mecanic i funcional, dilataia toxic a colonului, aer la nivelul peretelui intestinului subire i gros indicnd ischemie i necroz, calcificri biliare i pancreatice i aerobilie pe radiografiile abdominale standard2.4.2. Examinarea radiologic a tractului digestiv superior - Cunoaterea modului de a efectua o examinare radiologic a tractului digestiv superior, i alegerea tipului de substan de contrast - Cunoaterea modului de a efectua studii cu contrast simplu i dublu, precum i aprecieri ale motilitii; nelegerea principiilor i limitelor acestor studii precum i avantajele i dezavantajele lor n comparaie cu endoscopia - nelegerea tehnicii i indicaiilor videofluoroscopiei n mecanismul deglutiiei corelat cu logopedia i ORL - Cunoaterea modului de a efectua examinri ale intestinului subire i enterocliza, inclusiv plasarea cateterului dincolo de unghiul Treitz; aprecierea gradului de umplere i distensie al anselor intestinului subire - Capacitatea de a interpreta o examinare radiologic a intestinului subire, de a recunoate aspectul normal i capacitatea de a identifica diversele segmente ale intestinului subire

2.4.3. -

Examinarea radiologic a tractului digestiv inferior Capacitatea de a efectua o clism baritat n dublu contrast Capacitatea de a efectua o clism baritat cu contrast simplu Cunoaterea tehnicii de a cateteriza o stom pentru opacifierea colonului, i a modului de efectuare a examenului radiologic al sacului ileo-anal nelegerea indicaiei i tehnicii folosit pentru o clism Cunoaterea indicaiilor i contraindicaiilor clismei, i capacitatea de a determina substana de contrast optim precum i tehnica de utilizat n fiecare caz clinic Capacitatea de a interpreta o clism baritata, cunoaterea aspectelor normale (recunoaterea detaliilor anatomice ale rectului i colonului).

2.4.4. Ecografia - Capacitatea de a efectua o examinare ecografica a ficatului, veziculei biliare i arborelui biliar, pancreasului i splinei - Capacitatea de a efectua un examen Doppler duplex al vaselor abdominale; cunoaterea aspectelor normale ale examenului Doppler duplex al arterei hepatice, arterei mezenterice superioare, venei porte, i venelor hepatice - Capacitatea de a efectua un examen ecografic al tractului gastrointestinal i de a identifica diferitele segmente anatomice (stomac, duoden, intestin subire, apendice, i colon) - Recunoaterea structurilor retroperitoneale i nelegerea rolului i limitelor ecografiei n aceast regiune - nelegerea punctelor forte precum i limitelor endosonografiei, n special n cazul esofagului, pancreasului, rectului i canalului anal

36

2.4.5. Tomografia computerizat - Capacitatea de a efectua o examinare CT a abdomenului i de a adapta protocolul organului sau situaiei clinice specifice de studiat; capacitatea de a determina dac este necesar administrarea de substan de contrast intravenos; determinarea protocolului optim pentru injectarea contrastului (doza, rata injectrii, timp de ateptare); cunoaterea diverselor faze (nativ, dominant arterial, dominant portal, tardiv) i nsemntatea lor n funcie de patologia clinic - Capacitatea de a determina cea mai bun substan de contrast pentru evaluarea unui segment gastrointestinal specific n funcie de patologia clinic (ap, aer, grsime, medii de contrast pe baz de iod sau bariu) - Cunoaterea tehnicilor de colonoscopie CT; cunoaterea potenialului enteroclizei CT - nelegerea tehnicii i indicaiei restrns a colangiografiei CT - Experien n folosirea staiilor de lucru pentru reconstrucii multiplanare (MPR), MIP i reconstrucii 3D bazate pe seturile de date volumetrice.

2.4.6. Imagistica prin rezonan magnetic - Capacitatea de a efectua o examinare RM a ficatului, tractului biliar i pancreasului; capacitatea de a adapta protocolul organului specific de studiat; capacitatea de a determina dac este necesar administrarea de substan de contrast intravenos; determinarea protocolului optim pentru injectarea contrastului (rata injectrii, doza, timp de ateptare); cunoaterea diverselor faze (nativ, dominant arterial, dominant portal, tardiv) i nsemntatea lor n funcie de patologia clinic - Cunoaterea diferitele substane de contrast ce se pot folosi n examinarea RM a ficatului, i modul lor individual de utilizare - Capacitatea de a efectua o examinare RM a arborelui biliar i a ductului pancreatic; Cunoaterea tehnicii single shot fast spin echo (SSFSE) i capacitatea de pozitiona diferitele planuri pe imaginea axial - Capacitatea de a efectua o examinare RM a tractului gastrointestinal; cunoaterea potenialului enteroclizei RM; cunoaterea protocolului de baz al examinrii RM a regiunii anorectale

2.4.7. Imagistica intervenional - Cunoaterea tehnicilor de baz pentru drenajul percutan al coleciilor abdominale folosind CT i ultrasonografia - Cunoaterea regulilor de baz ale biopsiei hepatice (indicaii, contraindicaii) i ale biopsiei altor organe sub ghidaj sonografic i CT - Cunoaterea principiilor de baz ale angiografiei arterelor abdominale (inclusiv indicaii, contraindicaii); capacitatea de a identifica artera hepatic i variantele ei anatomice principale, artera mezenteric superioar i vena port - Cunoaterea principiilor de baz ale embolizrii selective a arterelor abdominale (inlcusiv indicaii, contraindicaii) - Cunoaterea tehnicii gastrostomiei percutane sub ghidaj imagistic - nelegerea tehnicii stentrii sub ghidaj radiologic a sistemului biliar i gastrointestinal, folosind PTFE i stenturi metalice expansibile

2.4.8. Diverse - Cunoaterea indicaiilor, punctelor forte i limitelor altor tehnici imagistice (inclusiv endoscopia, endosonografia, medicina nuclear (inclusiv PET) n imagistica abdominal)

3.

Conferine Ca o parte a curiculei n radiologia abdominal, rezidentul ar trebui s participe la sesiuni didactice interne pentru radiologi, precum i la conferine clinice cu colegi din alte specialiti. Acest ultim tip de conferin

37

ar trebui s fie inclus pentru a facilita nelegerea de ctre rezidenii radiologi a utilizrii imagisticii n circumstanele clinice n care aceasta este solicitat. Urmtoarea enumerare exemplific tipurile de conferine care ar trebui s fie considerate parte a curiculei: 1. 2. 3. 4. Conferin specific rezidentului in modulul de radio-imagistica gastro-intestinala si abdominala. Conferine de medicin intern/gastroenterologie Conferine de chirurgie/chirurgie abdominal Conferine de oncologie si histo-patologie

4. Resurse didactice i sugestii de lecturUrmtoarele cri n limba englez sunt recomandate pentru a rspunde la toate ntrebrile, i pentru a adresa toate obiectivele definite n curicula de radiologie abdominal. Una dintre aceste cri (titlu) servete ca i carte de referin (este valabil pentru programele de pregtire de pe teritoriul Europei i are scopul de a unifica i standardiza pregatirea n Radiologie n Europa). Este foarte important ca aceste cri de referin s fie disponibile n departamentul de radiologie i n bilbiotecile din fiecare instituie.

EXAMENUL RADIOLOGIC AL CAPULUI I GTULUI

Curricula n imagistica capului i gtului cuprinde: 1. INTRODUCERE Cunotine de baz n radiologia general a capului i gtului, inclusiv radiologia dentar i maxilofacial; tehnice i abiliti de comunicare;

Noiunile de fizic, tehnicile radiografice i substanele de contrast sunt n general tratate n cursuri separate i ca urmare nu sunt incluse n acest document. Subiectele specifice de fizic i tehnic radiografic despre cap i gt ar trebui tratate n mod particular astfel: Poziionarea/efectuarea radiografiilor pentru aduli, nou-nscui i copii; Doze medii de expunere la piele, KV, tehnici antimprtiere; Principii i interpretarea imaginilor digitale n radiologia capului, gtului, radiologia dentar i maxilofacial

2. BAREM DE CUNOTINE

2.1. Noiuni de anatomie Osul temporal Scheletul facial, baza craniului, nervi cranieni

38

-

Orbite i ci vizuale Sinusuri Faringe Cavitate oral Laringe Gt Mandibul, dini i articulaie temporo-mandibular Glande salivare Spaii profunde ale feei i gtului Torace i plex brahial Glanda tiroida i paratiroide

2.2 Osul temporal Cunoaterea condiiilor patologice ce determin surditate S tie s recunoasc CT i RM: Patologia inflamatorie a osului temporal Fracturile osului temporal Tumorile osului temporal i ale unghiului ponto-cerebelos Noiuni despre tinitus vascular

2.3 Scheletul facial, baza craniului i nervii cranieni Abilitatea de a descrie CT i RM: Patologie inflamatorie Patologie tumoral Traumatisme i patologie posttraumatic Patologii majore care implic nervii cranieni

2.4. Orbita i cile optice - Patologia orbitar - Patologia cilor optice

2.5. Sinusuri

39

- abilitatea de a recunoate pe CT variantele anatomice i anomaliile congenitale ale sinusurilor paranazale - cunoaterea patologiei inflamatorii, tumorale i pseudo-tumorale - familiarizarea cu tehnicile chirurgicale endoscopice funcionale - evaluarea sinusurilor paranazale postchirurgical

2.6. Faringe Abilitatea de a recunoate pe CT, RM i ecografic, patologia ce implic: Nazofaringele Orofaringele Hipofaringele

2.7. Cavitatea oral Abilitatea de a recunoate pe CT, RM, ecografic i videofluoroscopic, patologia cavitii orale 2.8. Laringele Recunoaterea CT i RM a patologiei laringelui 2.9. Gtul Recunoaterea CT, RM i ecografic: Embriologie i leziuni congenitale chistice Semnificaia clinic a patologiei nodulilor limfatici, metastazelor, patologiei inflamatorii i infecioase Masele nonganglionare ale gtului

Abilitatea de a recunoate patologia vasculara pe CT, RM, ecografie, angio-CT, RM, angio-RM i angiografie convenional 2.10. Mandibula, dinii i articulaia temporo-mandibular - Recunoaterea pe ortopantomografie, CT, RM i radiografii dentare a patologiei mandibulare - Familiarizarea cu implanturile dentare i programelor dentare CT - Cunoaterea condiiilor patologice ale articulaiei temporo-mandibulare

2.11. Glandele salivare - Abilitatea de a recunoate CT, ecografic, sialo-RM patologia inflamatorie i tumoral - Abilitatea de a recunoate CT, ecografic, eco-Doppler, RM malformaiile vasculare - Recunoaterea CT, RM i ecografic a leziunilor periglandulare

40

2.12 Spaiile profunde ale feei i gtului - Cunoaterea anatomiei spaiilor profunde cervicale, fasciilor cervicale i a celor mai frecvente condiii patologice care implic spaiul infra- i suprahioidian

2.13. Apertura toracic i plexul brahial - Abilitatea de a recunoate patologia frecvent a toracelui superior i a plexului brahial 2.14. Glanda tiroid i glandele paratiroide Recunoaterea CT, RM ecografic i eco-Doppler: Leziuni congenitale Leziuni inflamatorii Mase tiroidiene benigne Patologia malign a glandei tiroide Patologia glandelor paratiroide Familiarizarea cu imaginile din scintigrafia cu Tch-99 n patologia frecvent a glandei tiroide Abilitatea de e efectua puncii aspirative cu ac fin, n cazuri uoare

3. APTITUDINI TEHNICE, DECIZIONALE I DE COMUNICARE

PROCEDURI DIAGNOSTICE Radiografii de craniu i incidene speciale 50 Radiografii de sinusuri 50 Examene computer tomografice ale capului i gtului, inclusiv CT dentar 100 Examen RM al capului i gtului 50 Ecografii ale capului i gtului 50

3.1. La sfritul stagiului, rezidentul trebuie s fie capabil s efectueze sau s supravegheze urmtoarele tehnici, la un nivel apropiat practicii ntr-un spital general. Aceast competen trebuie s includ abilitatea de evaluare i justificare a recomandrilor n scopul proteciei pacientului. Radiografii ale craniului, bazei craniului, sinusuri, masiv facial, inclusiv incidene speciale; Tehnici dinamice funcionale (controlul deglutiiei)

41

-

Ortopantomografii Ecografii ale regiunii cervicale, limbii i glandelor salivare Biopsii percutanate, ghidate ecografic sau prin tehnici CT sau RM directe, n cazuri uoare Ecografii Doppler Examen computer tomografic al masivului facial, bazei craniului i gtului Examen RM al regiunii faciale i al gtului Angiografii, incluznd substracie digital, sau angio-CT Radiologie dentar, inclusiv utilizarea examenului computer tomografic

3.2. Rezidentul trebuie, de asemenea, s aib cunotine de ortopantomografie i experien n efectuarea de biopsii aspirative. 3.3. La sfritul perioadei de rezideniat, rezidentul trebuie s fie capabil pentru: 3.3.1 ntocmirea util i inteligibil a rapoartelor. Raportul trebuie s conin o descriere scurt a imaginilor gsite i semnificaia lor, cu un scurt rezumat dac este cazul. 3.3.2. Recomandarea utilizrii adecvate a studiilor imagistice de ctre clinicieni 3.3.3. Abilitatatea de a prezenta examinrile de cap i gt n conferine 3.3.4. Semnificaia descoperirilor radiologice, corelarea lor cu clinica i abilitatea de a ti cnd poate fi contactat un clinician

Radiologie intervenional1. Introducere Radiologia intervenionala este o specialitate dinamic si antrenant, cu care din pcate rezidenii au contact pentru perioade variabile de timp. Este important ca rezidenii de radiologie s i dezvolte tehnicile de baz n radiologia intervenional, indiferent de supraspecializarea pe care o vor urma. Tehnicile si programul de cunotine de baz vor permite rezidenilor realizarea procedurilor de rutin ghidate imagistic n cursul ntregii lor cariere. Aceasta poate servi ca sprijin pentru ntreaga lor pregtire. Este clar c vor apare cteva suprapuneri cu alte seciuni din pregtirea rezidenilor, dar este necesar o definire a programului de baz n radiologia intervenional. Durata pregtirii n vederea obinerii unor tehnici i cunotine de baz n radiologie intervenional se considera util ca perioada de pregtire s fie cuprins ntre 4 i 6 luni.

42

2. Elemente de baz Este de ateptat ca la finalul rezideniatului s fie cunoscute att modul de efectuare al procedurilor ct i interpretarea tehnicilor de diagnostic vascular, precum i nelegerea procedurilor intervenionale uzuale.

2.1. Imagistica vascular non-invaziv 2.1.1. Ecografie Doppler S demonstreze nelegerea aprofundat i s fie capabil s interpreteze urmtoarele: - ecografia duplex, att arterial ct i venoas; - curbele Doppler normale i patologice; - examinri Doppler obinuite, ca ecografia Doppler carotidian, hepatica, renal i venoas a membrelor inferioare

2.1.2. Angiografia CT S neleag aprofundat: - Bazele fizice ale CT single-slice i - Protocoalele angio-CT inclusiv folosirea substanelor de contrast i tehnicile de reconstrucie - Dozele de radiaie pentru angio-CT i metodele de reducere a acestora - Avantajele i dezavantajele angio-CT fa de late tehnici

2.1.3. Angiografia IRM (angio-RM) S se familiarizeze cu: - Fizica IRM i tehnicile de angio-RM - Avantajele i dezavantajele diferitelor substane de contrast folosite n angio-RM - Diferenele dintre time of flight, contrastul de faz i tehnicile de examinare cu substan de contrast care in de angio-RM - avantajele i dezavantajele angio-RM fa de alte tehnici

2.2. Angiografia / flebografia diagnostic 2.2.1. Date generale S se familiarizeze cu:

43

- Farmacologia diverselor substane de contrast folosite i avantajele / dezavantajele fiecreia pentru angiografie - Metodele de reducere a nefrotoxicitii la pacienii cu risc, precum pacienii diabetici sau cu insuficiena renal - Profilaxia cu corticosteroizi - Tratamentul reaciilor minore i majore la substanele de contrast iodate.

2.2.2. Tehnica punciei arteriale S dein o cunoaterea aprofundat a: - Anatomiei standard a regiunii inghinale, inclusiv poziia ligamentului inghinal i a nervului, arterei si venei femurale - Tehnicii Seldinger a punciei arteriale i venoase - Modalitii de inserie a firului-ghid, a tecii i a cateterului la nivel inghinal - Realizrii hemostazei locului de puncie incluznd compresia manual i dispozitivele de ocluzie comune - Zonelor alternative pentru puncie arterial, de exemplu brahial, axilar sau translombar

2.2.3. Angiografia diagnostic S se familiarizeze cu: - Fire-ghid, teci, catetere folosite n procedurile de angiografie diagnostic uzuale - Tehnicile de substacie digital, urmrirea bolusului, road mapping i pixel shift - Anatomia arterial i venoas standard i variaiile la nivelul ntregului corp - Angiografia vascular periferic - Angiografia renal i mezenteric - Aortografia abdominal - Aortografia toracic - Angiografia carotidian, vertebral i subclavicular - Diagnosticul bolii aterosclerotice, a vasculitelor, bolii anevrismale, trombozei, embolismului si a altor patologii vasculare - Rata complicaiilor n urma procedurilor diagnostic uzuale - Regimul de ngrijire post-procedur pentru interveniile vasculare diagnostic standard.

44

2.3. Intervenii vasculare S se familiarizeze cu procedurile intervenionale vasculare precum: 2.3.1. Angioplastia - Metoda angioplastiei cu balon, mecanismele de aciune ale angioplastiei - Indicaiile angioplastiei - Complicaiile i rezultatele n diverse zone anatomice - Medicamente utilizate n cursul angioplastiei - Studii ale presiunii intraarteriale - Proceduri angioplastice uzuale, precum angioplastiile renale, iliace si femurale - Tehnici de compresie inghinal i ngrijirea post-procedural

2.3.2. Stentarea arterial / venoas - Mecanismele de baz pentru desfacerea stentului si materialele folosite n construcia - Indicaiile plasrii stentului versus angioplastie - Complicaii i rezultate - ngrijirea post-procedur

2.4. Intervenii venoase 2.4.1. Acces venos S se familiarizeze cu formele variate ale accesului venos incluznd: - Cateterul central inserat periferic (PICC), catetere Hickman, catetere de dializ si portcatetere - Indicaiile pentru folosirea cateterelor venoase de mai sus - Tehnica accesului venos in jugular i subclavicular - Rezultate i complicaii

2.4.2. Stentarea i venoplastia S se familiarizeze cu: - Tehnica venoplastiei i a stentrii - Rata de succes i complicaii

45

- ngrijirea post-procedur

2.4.3. Filtrul de cav S se familiarizeze cu: - Indicaiile plasrii filtrului cav - Diferitele tipuri de filtre disponibile, inclusive filtrele recuperabile - Rata de succes i complicaii - ngrijirea post-procedural

2.5. Intervenii non-vasculare Rezidenii trebuie s fie capabili s execute i s aib o nelegere aprofundat a tehnicilor intervenionale nonvasculare de baz, precum tehnicile pentru realizarea biopsiilor, drenajului abceselor, transhepatocolangiografiilor i a nefrostomiilor

2.5.1. Biopsia S se familiarizeze cu: - Procedura de consimmnt - Testele de coagulare pre-procedurale i corectarea anomaliilor - Diferenele n modalitatea de ghidaj imagistic folosite pentru biopsiile ghidate, inclusiv CT i ecografia - Tipurile de ace folosite pentru procedurile bioptice, inclusive ace fine, ace groase i pentru core- biopsie - Planificarea unei ci de acces sigure spre leziunea de biopsiat - Rata complicaiilor asociate fiecrui organ - Indicaiile pentru biopsia cu ac fin versus biopsia cu ac gros sau core biopsy - ngrijiri post-procedurale n cazul biopsiei toracice sau abdominale - Algoritmi de tratament ai complicaiilor frecvente, precum pneumotorax i hemoragia

2.5.2. Aspirarea fluidelor i drenajul abceselor S se familiarizeze cu: - Cele mai folosite tipuri de tuburi pleurale i catetere de drenaj - Indicaiile pentru drenaj pleural, aspirarea fluidelor si drenajul abceselor

46

- Modaliti imagistice folosite pentru ghidaj - Interpretarea rezultatelor coloraiei Gram - Metode de plasament a tuburilor pleurale - Sistemul de drenaj aspirativ - Folosirea agenilor fibrinolitici folosii la pacienii cu empieme localizate sau complexe - Planificarea unei ci de acces sigure pentru drenajul abceselor - Tratamentele antibiotice folosite naintea drenajului abceselor - Tehnica trocar i Seldinger pentru plasarea cateterelor - Situaiile cnd sunt necesare mai multe catetere sau un cateter mai gros - Variante de abord pentru drenajul abceselor pelvine - ngrijiri post-procedurale, inclusiv ngrijirea cateterului i cunoaterea momentului de ndeprtare a cateterului

2.5.3. Intervenii hepatobiliare Rezidenii s aib cunotine despre, i s fie capabili s realizeze intervenii hepato-biliare de baz, precum colangiografia percutan transhepatic si drenajul biliar percutan. S se familiarizeze cu: - Bilanul pre-procedural, inclusiv tratamentul antibiotic, testarea coagulrii i echilibrarea hidro-electrolitic intravenoas - Executarea transhepatocolangiografiei - Sisteme One-stick needle pentru drenajul biliar - Catetere folosite pentru decompresia biliar - Complicaii ale procedurilor biliare - ngrijiri postprocedurale, inclusive cunoaterea complicaiilor i a ngrijirii cateterului

2.5.4. Intervenii genito-urinare S se familiarizeze cu: - Indicaiile nefrostomiei percutanate - Integrarea examinrilor ecografice, CT i urografice pentru planificarea unei nefrostomii adecvate - Bilanul pre-procedural, inclusiv tratamentul antibiotic, testarea coagulrii

47

- Mecanismul de ghidajul ecografic / fluoroscopic pentru nefrostomia percutanata - Catetere folosite pentru nefrostomia percutanata - Plasarea percutanata a tuburilor de nefrostomie - Complicaii ale nefrostomiei percutanate - ngrijiri post-procedurale, inclusiv ngrijirea cateterului i cunoaterea momentului de ndeprtare a cateterului

3. Abiliti tehnice, de comunicare i de decizie

intele pregtirii de baz n radiologia intervenional sunt urmtoarele: - S fie capabil s interpreteze examinrile imagistice non-invazive pentru a determina necesitatea unei proceduri solicitate - S determine utilitatea selectrii unui pacient pentru o procedur de radiologie intervenional solicitat, prin evaluarea istoricului, a examenelor imagistice, a analizelor de laborator, precum i a rezultatelor ateptate ale procedurii - S demonstreze nelegerea importanei istoricului i a semnelor clinice n vederea solicitrii asistenei din partea altor specialiti precum cardiologie, anestezie, chirurgie sau medicin intern - S obin consimmntul informat dup discuia cu pacientul asupra procedurii, inclusiv discutnd riscurile, beneficiile si opiunile terapeutice alternative - S fie familiar cu echipamentul de monitorizare folosit n cursul procedurilor de radiologie intervenional i s fie capabil s recunoasc modificrile patologice

RADIOLOGIE MUSCULOSCHELETALA

1.Introducere: Imagistica musculoscheletala implica toate aspectele imagisticii medicale care furnizeaza informatii despre anatomie, functie, patologie precum si acele aspecte ale radiologiei interventionale sau terapiei minim invasive care tin de sistemul musculoskeletal. Aceasta va include imagistica in ortopedie, traumatologie, reumatologie, boli metabolice si endocrine, precum si aspecte din pediatrie si oncologie. Imagistica coloanei vertebrale si a maduvei spinarii sunt incluse in ambele capitole: musculoscheletal si neuroradiologie. Trebuie mentionat ca elemente din imagistica musculoscheletala sunt si parte a radiologiei pediatrice si de urgenta si, intr-o mai mica masura a imagisticii oncologice.

48

2.Nucleul cunostintelor de baza (core of knowledge): -cunostinte clinice de baza din domeniul medical, chirurgical si anatomopatologic, precum si din fiziopatologia sistemului musculoscheletal -cunostinte despre buna practica clinica curenta -cunostinte despre indicatiile, contraindicatiile si potentialele pericole (in special legate de radiatiile ionizante) ale procedurilor si tehnicilor relevante pentru bolile si traumatismele musculoscheletale -cunostinte despre rezolvarea complicatiilor procedurilor efectuate -cunostinte despre anatomia musculoscheletala in practica clinica, relevanta pentru radiologia clinica -cunostinte despre variante normale scheletice, care pot mima boli -cunostinte despre manifestarile bolilor musculoscheletale si a traumatismelor (conform listei de mai jos), asa cum apar ele la radiologie conventionala, CT, IRM, artrografie, medicina nucleara si ecografie -cunostinte despre diagnosticul diferential relevant prezentarii clinice si aspectului imagistic musculoscheletal, asa cum apare mai jos.

2.1. Traumatisme (acute si cronice) 2.1.1. Fracturi si dizlocari -tipuri si clasificari generale -caracteristici ale scheletului adult -caracteristici ale scheletului imatur (incluzand si dezvoltarea fiziologica) -articulare (condrale si osteocondrale) (incluzand osteocondrita disecanta) -vindecarea si complicatiile -non-uniunea fracturii si vindecarea intarziata -necroza avasculara -distrofia simpatica reflexa -miozita osifianta -fracturi de stres (de oboseala sau de insuficienta) -fractura-avulsie -fractura pe os patologic -injuria non-accidentala

49

2.1.2. Leziuni osoase/articulare specifice -fracturi ale oaselor craniului si fetei -fracturi spinale (inclusive spondiloliza) -centura scapulara -dizlocari sternoclaviculare si acromioclaviculare -fracturi claviculare -fracturi scapulare -dizlocarea/instabilitatea umarului -membrul superior -fracturi de humerus -fracturi/dizlocari ale cotului -fracturi/dizlocari ale antebratului distal/proximal -fracturi/dizlocari ale mainii -fracturi/dizlocari la nivelul pelvisului (incluzand si leziunile de parti moi asociate) -membrul inferior -fracturi/dizlocari ale soldului -fracturi ale femurului -fracturi tibiale/fibulare (incluzand articulatia gleznei) -fracturi ale talusului si calcaneului -fracturi/dizlocari tarso-metatarsiene -fra