183481814-meningita-ppt

download 183481814-meningita-ppt

of 12

description

INFECTIOASE

Transcript of 183481814-meningita-ppt

  • 1.DEFINITIE1.DEFINITIE

    Meningita meningococic este o boal Meningita meningococic este o boal infecioas i contagioas acut infecioas i contagioas acut produs de Neisseria meningitidis i produs de Neisseria meningitidis i caracterizat printr-o evoluie sever, caracterizat printr-o evoluie sever, de obicei letal, n absena de obicei letal, n absena tratamentului antibiotic corespunztor, tratamentului antibiotic corespunztor, i cu risc de sechele importante.i cu risc de sechele importante.

    Meningita meningococic a fost Meningita meningococic a fost denumit i meningita cerebrospinal denumit i meningita cerebrospinal epidemic, denumire care subliniaz epidemic, denumire care subliniaz caracterul transmisibil al infeciei caracterul transmisibil al infeciei meningococice.meningococice.

  • 2.EPIDEMIOLOGIE2.EPIDEMIOLOGIE

    Se apreciaz c infecia are o rspndire pe tot globul, cu Se apreciaz c infecia are o rspndire pe tot globul, cu unele diferene geografice semnificative privind incidena unele diferene geografice semnificative privind incidena bolii sau serotipurile circulante. Boala apare n cazuri bolii sau serotipurile circulante. Boala apare n cazuri sporadice sau n mici focare epidemice din colectiviti de sporadice sau n mici focare epidemice din colectiviti de copii, rar epidemic.copii, rar epidemic.

    Sursa de infecieSursa de infecie este bolnavul acut, dar i purttorii sntoi, este bolnavul acut, dar i purttorii sntoi, faringieni, de germeni (a cror importan epidemiologic este cu faringieni, de germeni (a cror importan epidemiologic este cu mult mai mare, fiind de obicei necunoscui).mult mai mare, fiind de obicei necunoscui).

    Calea de transmitereCalea de transmitere este aerogen, n special prin picturi de este aerogen, n special prin picturi de saliv, cu infecie prin contact direct (dat fiind rezistena slab n saliv, cu infecie prin contact direct (dat fiind rezistena slab n mediu). mediu).

    Perioada de contagiune Perioada de contagiune ncepe din ultimele ore-zile ale incubaiei ncepe din ultimele ore-zile ale incubaiei i dureaz pe toat evoluia bolii, cu risc de portaj (de convalescen i dureaz pe toat evoluia bolii, cu risc de portaj (de convalescen sau persistent) n absena tratamentului etiologic corect. sau persistent) n absena tratamentului etiologic corect.

    Receptivitatea Receptivitatea este general, maxim la copii.este general, maxim la copii. ImunitateaImunitatea postinfecioas este specific de tip. postinfecioas este specific de tip.

  • 3.TABLOU CLINIC3.TABLOU CLINIC

    Meningita meningococic este considerat un prototip al meningitelor bacteriene cu LCR purulent, Meningita meningococic este considerat un prototip al meningitelor bacteriene cu LCR purulent, pe de o partepe de o parte fiind fiind prima prima identificat clinic i etiologicidentificat clinic i etiologic ( (motiv pentru care a primit numele generic de meningit cerebrospinal)motiv pentru care a primit numele generic de meningit cerebrospinal) i pe de alti pe de alt parteparte prin prin frecvena mare cu care se ntlnete, mai ales la copii i adolescenifrecvena mare cu care se ntlnete, mai ales la copii i adolesceni..

    Incubaia Incubaia este scurt, ntre 2- 7 zile, deseori neputnd fi apreciat (prin necunoaterea momentului contactului infectat).este scurt, ntre 2- 7 zile, deseori neputnd fi apreciat (prin necunoaterea momentului contactului infectat). DebuteazDebuteaz de obicei brusc i rapid progresiv, cu fenomene inflamatoare (febr 39/40 grade C), eventual frisoane, alterarea rapid a de obicei brusc i rapid progresiv, cu fenomene inflamatoare (febr 39/40 grade C), eventual frisoane, alterarea rapid a

    strii generale, cefalee violent, stare de ru) i cu asocierea rapid a semnelor sugestive de sindrom de hipertensiune intracranian strii generale, cefalee violent, stare de ru) i cu asocierea rapid a semnelor sugestive de sindrom de hipertensiune intracranian (cefalee, fotofobie, grea, vom) i de iritaie meningee (rahialgii, poziii sugestive de protecie). Sindromul de hipertensiune (cefalee, fotofobie, grea, vom) i de iritaie meningee (rahialgii, poziii sugestive de protecie). Sindromul de hipertensiune intracranian este consecutiv hipersecreiei inflamatoare de LCR, dar i edemului meningocerebral ce se instaleaz n continuare (prin intracranian este consecutiv hipersecreiei inflamatoare de LCR, dar i edemului meningocerebral ce se instaleaz n continuare (prin cauze multiple i concurente : vasodilataie, staz venoas, exudaie inflamatorie i uneori citotoxic etc.).cauze multiple i concurente : vasodilataie, staz venoas, exudaie inflamatorie i uneori citotoxic etc.).

    n cazuri mai rare, cnd se adaug i perturbarea persistent i progresiv a circulaiei LCR prin cloazonri, la acestea se pot aduga n cazuri mai rare, cnd se adaug i perturbarea persistent i progresiv a circulaiei LCR prin cloazonri, la acestea se pot aduga convulsii i perturbri ale somnului (somnolena) datorate suferinei secundare, ischemice mai ales , a encefalului.convulsii i perturbri ale somnului (somnolena) datorate suferinei secundare, ischemice mai ales , a encefalului.

    Foarte repede, n circa 12-24 de ore de la debut, apar semne de afectare encefalic cu nelinite, stare de agitaie psihomotorie, Foarte repede, n circa 12-24 de ore de la debut, apar semne de afectare encefalic cu nelinite, stare de agitaie psihomotorie, dezorientare temporo-spaial, tulburri amnezice, delir, cu evoluie rapid spre agravare (evoluia spre com fiind de 12-24 ore). Pot dezorientare temporo-spaial, tulburri amnezice, delir, cu evoluie rapid spre agravare (evoluia spre com fiind de 12-24 ore). Pot apare convulsii, ipt encefalic, i, tardiv afectarea nervilor cranieni.apare convulsii, ipt encefalic, i, tardiv afectarea nervilor cranieni.

    Pe parcursul Pe parcursul perioadei de stareperioadei de stare se pot asocia n tabloul clinic: se pot asocia n tabloul clinic: Manifestri cutaneo-mucoase:Manifestri cutaneo-mucoase: Herpes simplex periorificialHerpes simplex periorificial sau la distan, cu risc de keratit herpetic; sau la distan, cu risc de keratit herpetic; Exantem n meningococemieExantem n meningococemie; aspectul este variabil n timp; iniial (uneori la debut, alteori dup instalarea fenomenelor neuropsihice) ; aspectul este variabil n timp; iniial (uneori la debut, alteori dup instalarea fenomenelor neuropsihice)

    apar pete mici, distante, eritematoase, depresibile, apoi peteiale; tabloul se amplific- petele se amplific sau se pot nmuli sau se pot apar pete mici, distante, eritematoase, depresibile, apoi peteiale; tabloul se amplific- petele se amplific sau se pot nmuli sau se pot extinde n suprafa pn la formarea de plci mari infarctiforme, cu aspect caracteristic n cocard (avnd central o zon ca de extinde n suprafa pn la formarea de plci mari infarctiforme, cu aspect caracteristic n cocard (avnd central o zon ca de escar neagr de infarct necrotic, cu o margine purpurie de tromboz vascular i o bordur de hiperemie intens); plcile au contur escar neagr de infarct necrotic, cu o margine purpurie de tromboz vascular i o bordur de hiperemie intens); plcile au contur neregulat, geografic, iar pe teritoriul infarctizat se pot forma bule.neregulat, geografic, iar pe teritoriul infarctizat se pot forma bule.

    Exantemul este cunoscut i sub denumirea de purpur fulminans din cauza evoluiei rapide; mecanismul este mixt: trombotic Exantemul este cunoscut i sub denumirea de purpur fulminans din cauza evoluiei rapide; mecanismul este mixt: trombotic vascular i embolic, de la nivelul acestor plci putndu-se cultiva meningococi.vascular i embolic, de la nivelul acestor plci putndu-se cultiva meningococi.

    Manifestri cardiocirculatoriiManifestri cardiocirculatorii cu evoluie rapid spre oc (8-24 ore), tabloul de MSOF (Multiple Organ and System Failure) i sfrit cu evoluie rapid spre oc (8-24 ore), tabloul de MSOF (Multiple Organ and System Failure) i sfrit letal chiar n condiii de terapie intensiv, dac intervenia este tardiv (Sindromul Water-house-Friederichsen).letal chiar n condiii de terapie intensiv, dac intervenia este tardiv (Sindromul Water-house-Friederichsen).

    Primele explicaii au pornit de la aspectul necrotic de liz a capsulelor suprarenale i s-a considerat c sindromul este consecina Primele explicaii au pornit de la aspectul necrotic de liz a capsulelor suprarenale i s-a considerat c sindromul este consecina emboliilor bacteriene suprarenale cu liz secundar a acestora i instalarea unei insuficiene supraacute corticosuprarenale. Dup emboliilor bacteriene suprarenale cu liz secundar a acestora i instalarea unei insuficiene supraacute corticosuprarenale. Dup constatarea c dispariia capsulelor este un proces post-mortem de autoliz s-au cutat alte explicaii. constatarea c dispariia capsulelor este un proces post-mortem de autoliz s-au cutat alte explicaii.

    n prezent sunt acceptate dou ipotezen prezent sunt acceptate dou ipoteze:: ipoteza unui sindrom de coagulare diseminat intravascular n cursul unui oc de tip endotoxic pur; ca atare s-a recomandat ipoteza unui sindrom de coagulare diseminat intravascular n cursul unui oc de tip endotoxic pur; ca atare s-a recomandat

    heparinizarea intens a pacienilor nc de la primele semne, spre a mpiedica evoluia spre CID;heparinizarea intens a pacienilor nc de la primele semne, spre a mpiedica evoluia spre CID; ipoteza blocrii sistemului monocitar cu endotoxin n cursul unui sindrom Sanarelli-Schwartzmann generalizat; conform acestei ipoteze, ipoteza blocrii sistemului monocitar cu endotoxin n cursul unui sindrom Sanarelli-Schwartzmann generalizat; conform acestei ipoteze,

    evoluia poate fi blocat prin administrarea de la nceput a unor doze foarte mari de imunosupresoare, corticosteroizi.evoluia poate fi blocat prin administrarea de la nceput a unor doze foarte mari de imunosupresoare, corticosteroizi. Septicemia meningococicSepticemia meningococic cu sau fr sindrom Water-house-Friederichsen poate evolua de sine stttor n absena aparent a cu sau fr sindrom Water-house-Friederichsen poate evolua de sine stttor n absena aparent a

    oricrei afectri meningiene.oricrei afectri meningiene. Manifestrile articulare tardiveManifestrile articulare tardive (artrite reactive) de obicei n convalescen , chiar i n cazurile tratate corect i precoce cu (artrite reactive) de obicei n convalescen , chiar i n cazurile tratate corect i precoce cu

    antibiotice (mecanismul fiind imunologic). (Luca,C)antibiotice (mecanismul fiind imunologic). (Luca,C)

  • 4.EVOLUTIE4.EVOLUTIE

    n absena unui tratament etiologic energic evoluia n absena unui tratament etiologic energic evoluia este, de obicei, letal.este, de obicei, letal.

    Foarte rar, evoluia poate fi spre remisiune spontan Foarte rar, evoluia poate fi spre remisiune spontan dup 3-4 sptmni, cu vindecare, dar cu preul unor dup 3-4 sptmni, cu vindecare, dar cu preul unor sechele neuropsihice deosebit de grave.sechele neuropsihice deosebit de grave.

    n cazurile corect tratate evoluia este rapid bun, iar n cazurile corect tratate evoluia este rapid bun, iar remisiunea febrei i a strii generale preced, de remisiunea febrei i a strii generale preced, de obicei, ieirea din com, urmat de atenuarea obicei, ieirea din com, urmat de atenuarea sindromului de iritaie meningee i de hipertensiune sindromului de iritaie meningee i de hipertensiune intracranian. n 24-48 de ore este posibil revenirea intracranian. n 24-48 de ore este posibil revenirea la o stare de sntate aparent.la o stare de sntate aparent.

    Ultimul n ordinea evoluiei spre vindecare este LCR, Ultimul n ordinea evoluiei spre vindecare este LCR, acesta constituind astfel cel mai valoros criteriu de acesta constituind astfel cel mai valoros criteriu de apreciere a vindecrii.apreciere a vindecrii.

    Cu tot tratamentul, letalitatea se menine ntre 1-5%, Cu tot tratamentul, letalitatea se menine ntre 1-5%, cea mai mare cea mai mare

  • 5.FORME CLINICE5.FORME CLINICE

    Formele clinice ale meningitei meningococice se clasific dup mai multe criterii:Formele clinice ale meningitei meningococice se clasific dup mai multe criterii: dup intensitatea simptomelor i evoluie:dup intensitatea simptomelor i evoluie:

    forma subacut;forma subacut; forma acut;forma acut; forma supraacut are aspectul clinic al unei infecii toxico-septice fulgertoare, fiind ntlnit n forma supraacut are aspectul clinic al unei infecii toxico-septice fulgertoare, fiind ntlnit n

    meningita asociat cu meningococcemia sau n sepsisul meningococic. Realizeaz asocierea precoce a meningita asociat cu meningococcemia sau n sepsisul meningococic. Realizeaz asocierea precoce a semnelor de oc endotoxic cu CID, erupie hemoragic cutaneo-mucoas, sindrom meningian, semnelor de oc endotoxic cu CID, erupie hemoragic cutaneo-mucoas, sindrom meningian, manifestri neuropsihice i multiple insuficiene de organ. Lichidul cefalorahidian poate fi clar sau manifestri neuropsihice i multiple insuficiene de organ. Lichidul cefalorahidian poate fi clar sau opalescent, cu reacie celular minim, dar cultur pur de bacterii. Stiehm-Damrosch i Niklasson au opalescent, cu reacie celular minim, dar cultur pur de bacterii. Stiehm-Damrosch i Niklasson au stabilit factorii de prognostic ai meningococcemiei.stabilit factorii de prognostic ai meningococcemiei.

    Factori de scor prognostic n meningococcemieFactori de scor prognostic n meningococcemie Reacia n l.c.r. mai puin de 20 elemente/mm3 sau chiar absena reaciei, ns cultur Reacia n l.c.r. mai puin de 20 elemente/mm3 sau chiar absena reaciei, ns cultur

    pur de germeni;pur de germeni; Hipertensiune intracranian;Hipertensiune intracranian; Erupie aprut n primele 12 ore de la debutul afeciunii;Erupie aprut n primele 12 ore de la debutul afeciunii; VSH normal;VSH normal; Hiperpirexie rectal;Hiperpirexie rectal; Trombocitopenie.Trombocitopenie. Prognosticul este favorabil cnd sunt prezeni pn la 2 factori, rezervat la 3 i Prognosticul este favorabil cnd sunt prezeni pn la 2 factori, rezervat la 3 i

    grav, letal peste aceast cifr.grav, letal peste aceast cifr. forma decapitat sau pretratat prezint un sindrom meningean slab manifest; l.c.r. clar sau forma decapitat sau pretratat prezint un sindrom meningean slab manifest; l.c.r. clar sau

    opalescent cu cteva sute de elemente/mm3, dar n majoritate mononucleare;opalescent cu cteva sute de elemente/mm3, dar n majoritate mononucleare; dup vrst: dup vrst: -la sugar;-la sugar;

    la btrn.la btrn.

  • 6.DIAGNOSTIC POZITIV6.DIAGNOSTIC POZITIV

    EpidemiologiceEpidemiologice (contact mai ales n colectiviti nchise, cu cazuri similare sau epidemie cunoscut); (contact mai ales n colectiviti nchise, cu cazuri similare sau epidemie cunoscut); CliniceClinice att pentru conturarea diagnosticului de boal clinic (prezena sindroamelor: inflamator, de hipertensiune att pentru conturarea diagnosticului de boal clinic (prezena sindroamelor: inflamator, de hipertensiune

    intracranian, de iritaie meningee i encefalic), ct mai ales pentru orientarea etiologic n cazul asocierii exantemului intracranian, de iritaie meningee i encefalic), ct mai ales pentru orientarea etiologic n cazul asocierii exantemului necrotic-embolic, a herpesului i, mai ales, a instalrii fulminante a strii de oc;necrotic-embolic, a herpesului i, mai ales, a instalrii fulminante a strii de oc;

    De laborator De laborator , care sunt indispensabile, iar n ordinea urgenei i a valorii diagnostice, , care sunt indispensabile, iar n ordinea urgenei i a valorii diagnostice, pe primul plan se plaseaz pe primul plan se plaseaz examinarea LCR.examinarea LCR.

    LCR este tulbure sau franc purulent, LCR este tulbure sau franc purulent, cu aspect de zeam de varz, cu tent glbui-verzuie, dar uneori poate fi doar cu aspect de zeam de varz, cu tent glbui-verzuie, dar uneori poate fi doar opalescent sau clar.opalescent sau clar.

    Este hiper- sau normotensiv, cu reacia Pandy intens pozitiv, corespunznd unei albuminorahii de peste 300-500 mg%, Este hiper- sau normotensiv, cu reacia Pandy intens pozitiv, corespunznd unei albuminorahii de peste 300-500 mg%, i n sediment are mii sau zeci de mii de elemente celulare, cu predominana de 95-100% a neutroflelor (majoritatea sunt i n sediment are mii sau zeci de mii de elemente celulare, cu predominana de 95-100% a neutroflelor (majoritatea sunt morfologic intacte, dar pe msura evoluiei apar, n proporie tot mai mare, alterate, ca umbre nucleare. Biochimic, pe morfologic intacte, dar pe msura evoluiei apar, n proporie tot mai mare, alterate, ca umbre nucleare. Biochimic, pe lng hiperproteinorahia amintit se gsete glicorahie mult sczut (prin consum de ctre flora bacterian aerob), lng hiperproteinorahia amintit se gsete glicorahie mult sczut (prin consum de ctre flora bacterian aerob), clorurahie sczut i un pH cobort la valori acide (prin acumularea de acizi piruvic i lactic).clorurahie sczut i un pH cobort la valori acide (prin acumularea de acizi piruvic i lactic).

    Sedimentul obinut prin centrifugarea LCR permite vizualizarea germenilor n cca. 60% dintre cazurile clinic manifestate. Sedimentul obinut prin centrifugarea LCR permite vizualizarea germenilor n cca. 60% dintre cazurile clinic manifestate. Acetia apar caracteristic ca diplococi gram-negativi cu aspect de boabe de cafea fa n fa, situai i intra- i Acetia apar caracteristic ca diplococi gram-negativi cu aspect de boabe de cafea fa n fa, situai i intra- i extracelular. extracelular.

    Morfologia caracteristic se poate modifica n cazurile n care au primit deja un tratament cu Penicilin G germenii Morfologia caracteristic se poate modifica n cazurile n care au primit deja un tratament cu Penicilin G germenii avnd dimensiuni sporite i uneori ridicnd dificulti n stabilirea diagnosticului.avnd dimensiuni sporite i uneori ridicnd dificulti n stabilirea diagnosticului.

    Aspectul de neisserie, coroborat cu datele clinice, permite ce cele mai multe ori diagnosticul de meningococ, dar Aspectul de neisserie, coroborat cu datele clinice, permite ce cele mai multe ori diagnosticul de meningococ, dar confirmarea trebuie obinut prin culturi (urmate de serotipare) sau prin teste imune CIE, coaglutinarea cu stafilococ sau confirmarea trebuie obinut prin culturi (urmate de serotipare) sau prin teste imune CIE, coaglutinarea cu stafilococ sau latex aglutinarea LCR cu antiseruri specifice pentru ct mai multe serotipuri de meningococ.latex aglutinarea LCR cu antiseruri specifice pentru ct mai multe serotipuri de meningococ.

    Culturile se fac direct pe acul de puncie, n tuburi de cultur speciale, nclzite n prealabil la temperatura camerei i Culturile se fac direct pe acul de puncie, n tuburi de cultur speciale, nclzite n prealabil la temperatura camerei i incubate rapid la termostat la 37 grade C. n alte servicii, culturile se execut n laborator dup ce primele examinri incubate rapid la termostat la 37 grade C. n alte servicii, culturile se execut n laborator dup ce primele examinri ridic suspiciunea de meningit bacterian direct din LCR sau sedimentul obinut dup centrifugare, toate manoperele ridic suspiciunea de meningit bacterian direct din LCR sau sedimentul obinut dup centrifugare, toate manoperele executndu-se n condiii sterile.executndu-se n condiii sterile.

    Laboratorul hematologic confirm existena sindromuluiLaboratorul hematologic confirm existena sindromului inflamator inflamator (VSH mult crescut, leucocitoz important (VSH mult crescut, leucocitoz important cu neutrofilie) la care se pot aduga hiperglicemie tranzitorie, hiperazotemie, acidoz metabolic sau mixt, etc.cu neutrofilie) la care se pot aduga hiperglicemie tranzitorie, hiperazotemie, acidoz metabolic sau mixt, etc.

    Alte determinri de mare utilitate sunt:Alte determinri de mare utilitate sunt: Hemocultura Hemocultura (imediat ce se interneaz pacientul, nainte de nceperea tratamentului);(imediat ce se interneaz pacientul, nainte de nceperea tratamentului); Cercetarea n snge a prezenei antigenelorCercetarea n snge a prezenei antigenelor specificespecifice prin CIE, coaglutinare cu stafilococ sau Latex-aglutinarea cu prin CIE, coaglutinare cu stafilococ sau Latex-aglutinarea cu

    antiseruri specifice;antiseruri specifice; Cultivarea din exudatul nasofaringianCultivarea din exudatul nasofaringian mai ales de la persoanele adulte, dar i de la copiii din anturajul bolnavului, mai ales de la persoanele adulte, dar i de la copiii din anturajul bolnavului,

    pentru a depista sursa de infecie.pentru a depista sursa de infecie.

  • 7.TRATAMENT7.TRATAMENT

    Tratamentul meningitei meningococice este o urgen.Tratamentul meningitei meningococice este o urgen. Tratamentul etiotropTratamentul etiotrop.. -penicilina G i ampicilina, care dei au penetraie redus n l.c.r., sunt eficiente datorit marii sensibiliti a -penicilina G i ampicilina, care dei au penetraie redus n l.c.r., sunt eficiente datorit marii sensibiliti a

    meningococului la aceste antibiotice. Sunt foarte active pe majoritatea tulpinilor de meningococ.meningococului la aceste antibiotice. Sunt foarte active pe majoritatea tulpinilor de meningococ. Penicilina G: doz de 250000 U.I/zi, iar ampicilina 100 mg/kgc/zi la adult i 200-400 mg/kgc/zi la sugar. Durata Penicilina G: doz de 250000 U.I/zi, iar ampicilina 100 mg/kgc/zi la adult i 200-400 mg/kgc/zi la sugar. Durata

    terapiei este de 7 zile.terapiei este de 7 zile. n cazul alergiei la betalactamine se administreaz cloramfenicol 50 mg/kgc/zi la adult i 100 mg(kgc/zi la n cazul alergiei la betalactamine se administreaz cloramfenicol 50 mg/kgc/zi la adult i 100 mg(kgc/zi la

    sugar, cu aceeai durat.sugar, cu aceeai durat. Celafosporinele din generaia III celtriaxon n doz unic de 2-4 g/zi la adult i 50-100 mg/kgc/zi la copil. n Celafosporinele din generaia III celtriaxon n doz unic de 2-4 g/zi la adult i 50-100 mg/kgc/zi la copil. n

    meningita meningococic cu meningococcemie (n lipsa criteriilor de gravitate stabilite de Stiehm-meningita meningococic cu meningococcemie (n lipsa criteriilor de gravitate stabilite de Stiehm-Daamrosch) se recomand aceeai posologie. n formele supraacute doza de penicilin G va fi de 5000000-Daamrosch) se recomand aceeai posologie. n formele supraacute doza de penicilin G va fi de 5000000-10000000 U.I. administrat intravenos la 6 ore.10000000 U.I. administrat intravenos la 6 ore.

    Terapia patogenicTerapia patogenic se instituie concomitent cu cea etiotrop: se instituie concomitent cu cea etiotrop: -antiedematoase cerebrale (manitol 10-20%, glucoz hiperton, furosemid i dexametazon);-antiedematoase cerebrale (manitol 10-20%, glucoz hiperton, furosemid i dexametazon); -combaterea colapsului prin utilizarea de plasm, snge albumin sau soluii macromoleculare (dextran);-combaterea colapsului prin utilizarea de plasm, snge albumin sau soluii macromoleculare (dextran); -combaterea CID-ului administrnd heparin;-combaterea CID-ului administrnd heparin; -combaterea acidozei metabolice cu soluii de bicarbonat de sodiu;-combaterea acidozei metabolice cu soluii de bicarbonat de sodiu; -combaterea insuficienei respiratorii oxigen, aspirarea secreiilor faringiene.-combaterea insuficienei respiratorii oxigen, aspirarea secreiilor faringiene. Tratamentul simptomatic Tratamentul simptomatic combate febra, vrsturile, constipaia.combate febra, vrsturile, constipaia. Tratamentul igieno-dieteticTratamentul igieno-dietetic.. Bolnavul trebuie tratat n spital, n condiii de izolare n camer individual i cu ngrijire i supraveghere Bolnavul trebuie tratat n spital, n condiii de izolare n camer individual i cu ngrijire i supraveghere

    adecvat. Repausul la pat se menine pn la normalizarea clinic a l.c.r.adecvat. Repausul la pat se menine pn la normalizarea clinic a l.c.r. Alimentaia se va prescrie n funcie de gravitatea formei clinice. Alimentaia se va prescrie n funcie de gravitatea formei clinice.

  • II.1.ROLUL ASISTENTEI MEDICALEII.1.ROLUL ASISTENTEI MEDICALE

    Amplasarea bolnavilorAmplasarea bolnavilor Se vor lua msuri de izolare n condiii ambientale de repaus la pat, temperatur i umiditate care s elimine riscurile unor complicaii.Se vor lua msuri de izolare n condiii ambientale de repaus la pat, temperatur i umiditate care s elimine riscurile unor complicaii. Supravegherea bolnavilorSupravegherea bolnavilor i recunoaterea precoce a complicaiilor. i recunoaterea precoce a complicaiilor. Asistenta trebuie s urmreasc funciile vitale ale organismului. Modificrile constatate reprezint de obicei simptomele de debut ale Asistenta trebuie s urmreasc funciile vitale ale organismului. Modificrile constatate reprezint de obicei simptomele de debut ale

    complicaiilor, caracteristice pentru bolile infecioase. Stnd n permanen lng patul bolnavului poate observa unele simptome complicaiilor, caracteristice pentru bolile infecioase. Stnd n permanen lng patul bolnavului poate observa unele simptome alarmante i s le comunice imediat medicului.alarmante i s le comunice imediat medicului.

    Recoltarea produselor pentru investigaiiRecoltarea produselor pentru investigaii Puncia lombarPuncia lombar este esenial pentru diagnosticul de meningit. este esenial pentru diagnosticul de meningit. Materiale necesare:Materiale necesare: ace lungi (8 cm) i subiri, cu bizou scurt, prevzute cu mandrin i uneori cu un introducer, soluii dezinfectante ace lungi (8 cm) i subiri, cu bizou scurt, prevzute cu mandrin i uneori cu un introducer, soluii dezinfectante

    (Betadin), seringi de 2 i 5 ml, eprubete sterile.(Betadin), seringi de 2 i 5 ml, eprubete sterile. Poziia bolnavului poate fi:Poziia bolnavului poate fi: -eznd cu capul flectat, umerii aplecai, spatele ndoit, coatele sprijinite pe genunchi.-eznd cu capul flectat, umerii aplecai, spatele ndoit, coatele sprijinite pe genunchi. -n decubit lateral la marginea mesei de operaie sau a patului cu coatele flectate pe abdomen i gambele flectate pe coapse, capul n -n decubit lateral la marginea mesei de operaie sau a patului cu coatele flectate pe abdomen i gambele flectate pe coapse, capul n

    flexie maxim, coloana vertebral arcuit, umerii n plan vertical. Asistenta fixeaz bolnavul n aceast poziie trecndu-i braele pe flexie maxim, coloana vertebral arcuit, umerii n plan vertical. Asistenta fixeaz bolnavul n aceast poziie trecndu-i braele pe sub genunchii acestuia i dup ceaf.sub genunchii acestuia i dup ceaf.

    n ambele situaii se obine o deschidere a spaiilor interspinoase uurnd presiunea acului. Frecvent punciile negative se datoreaz n ambele situaii se obine o deschidere a spaiilor interspinoase uurnd presiunea acului. Frecvent punciile negative se datoreaz unei poziii incorecte a bolii.unei poziii incorecte a bolii.

    Tehnica:Tehnica: Puncia lombar se efectueaz de elecie la nivelul spaiilor L2-L3 sau L3-L4, de ctre medic.Puncia lombar se efectueaz de elecie la nivelul spaiilor L2-L3 sau L3-L4, de ctre medic. La sfritul punciei bolnavul va rmne n repaus la pat.La sfritul punciei bolnavul va rmne n repaus la pat. Alte determinri de mare utilitateAlte determinri de mare utilitate:: -hemocultura imediat ce se interneaz, nainte de nceperea tratamentului;-hemocultura imediat ce se interneaz, nainte de nceperea tratamentului; -cercetarea n snge a prezenei antigenelor specifice prin CIE;-cercetarea n snge a prezenei antigenelor specifice prin CIE; -cultivarea din exudatul nazofaringian mai ales la aduli dar i de la copii din anturajul bolnavilor , pentru a depista sursa de infecie.-cultivarea din exudatul nazofaringian mai ales la aduli dar i de la copii din anturajul bolnavilor , pentru a depista sursa de infecie. TratamentulTratamentul Asistenta medical va efectua tratamentul la ore fixe i respectnd dozele prescrise de medic.Asistenta medical va efectua tratamentul la ore fixe i respectnd dozele prescrise de medic. Meningita meningococic este o boal de internare i tratament obligatoriu.Meningita meningococic este o boal de internare i tratament obligatoriu. Tratamentul trebuie s nceap imediat sau ct mai devreme posibil i trebuie s cumuleze toate tipurile de msuri (etiologice, Tratamentul trebuie s nceap imediat sau ct mai devreme posibil i trebuie s cumuleze toate tipurile de msuri (etiologice,

    patogenice, simptomatice i igieno-dietetice).patogenice, simptomatice i igieno-dietetice). Se vor lua msuri de repaus la pat al pacientului.Se vor lua msuri de repaus la pat al pacientului. Lund n considerare sensibilitatea tulpinilor izolate la noi n ar, se recomand monoterapia parenteral cu Penicilina G.Lund n considerare sensibilitatea tulpinilor izolate la noi n ar, se recomand monoterapia parenteral cu Penicilina G. Administrarea se va face iniial i.v. n bolus i nu n perfuzie n doze de 8-12 milioane/zi la adult, respectiv 100000 u/kgc/zi la copil, Administrarea se va face iniial i.v. n bolus i nu n perfuzie n doze de 8-12 milioane/zi la adult, respectiv 100000 u/kgc/zi la copil,

    fracionat n 4 (6) administrri zilnice; n zilele urmtoare se poate trece la administrarea alternativ i.v. i i.m. sau numai i.m. de 4 fracionat n 4 (6) administrri zilnice; n zilele urmtoare se poate trece la administrarea alternativ i.v. i i.m. sau numai i.m. de 4 ori/zi, pentru o durat total de 7 (10) zile, n funcie de evoluia clinic i a LCR.ori/zi, pentru o durat total de 7 (10) zile, n funcie de evoluia clinic i a LCR.

    Asistenta medical va administra tratamentul patogenic recomandat de la nceput de medic.Asistenta medical va administra tratamentul patogenic recomandat de la nceput de medic. -terapie depletiv osmotic (Manitol sol 10 sau 20% i.v.), eventual continuat cu diuretice de ans (Furosemid i.m. 2-3 fiole o dat);-terapie depletiv osmotic (Manitol sol 10 sau 20% i.v.), eventual continuat cu diuretice de ans (Furosemid i.m. 2-3 fiole o dat); -terapie antiinflamatoare cu Dexametazon 0,5 mg/kgc, eventual Hemisuccinat de hidrocortizon 5-10 mg/kgc, (2-5 zile);-terapie antiinflamatoare cu Dexametazon 0,5 mg/kgc, eventual Hemisuccinat de hidrocortizon 5-10 mg/kgc, (2-5 zile); -terapie de sedare a strii de agitaie psihomotorie sau a convulsiilor cu Diazepam i.m. 10-40 mg/zi;-terapie de sedare a strii de agitaie psihomotorie sau a convulsiilor cu Diazepam i.m. 10-40 mg/zi; -hidratare i.v. cu glucoz 5 i 10%, eventual i ser fiziologic; necesarul de lichide va fi apreciat dup nivelul diurezei coroborat cu -hidratare i.v. cu glucoz 5 i 10%, eventual i ser fiziologic; necesarul de lichide va fi apreciat dup nivelul diurezei coroborat cu

    mrimea febrei;mrimea febrei; -reechilibrare acidobazioc, susinere cardiocirculatorie, oxigenoterapie etc, n funcie de evoluia fiecrui bolnav.-reechilibrare acidobazioc, susinere cardiocirculatorie, oxigenoterapie etc, n funcie de evoluia fiecrui bolnav. DietaDieta Pentru cazurile cu intoleran digestiv va fi de tip hidro-lacto-zaharat, cu preparate care s permit digestie i resorbie intestinal Pentru cazurile cu intoleran digestiv va fi de tip hidro-lacto-zaharat, cu preparate care s permit digestie i resorbie intestinal

    rapid, fr reziduuri sau care s duc la ntrzierea evacurii alimentelor din stomac.rapid, fr reziduuri sau care s duc la ntrzierea evacurii alimentelor din stomac. Ulterior dieta va respecta eventual restriciile impuse de terapia antiinflamatoare (desodat) n cazul corticoterapiei.Ulterior dieta va respecta eventual restriciile impuse de terapia antiinflamatoare (desodat) n cazul corticoterapiei. Prevenirea transmiterii boliiPrevenirea transmiterii bolii -pacienii i familia vor fi informai despre boal, transmiterea ei, prevenire i tratament;-pacienii i familia vor fi informai despre boal, transmiterea ei, prevenire i tratament; -pacienii se izoleaz pentru a nu transmite infecia sau/i pentru a-i proteja (mai ales pe cei cu rezisten sczut);-pacienii se izoleaz pentru a nu transmite infecia sau/i pentru a-i proteja (mai ales pe cei cu rezisten sczut); -persoanele care intr n contact cu pacienii trebuie s poarte masc, halat;-persoanele care intr n contact cu pacienii trebuie s poarte masc, halat; -trebuie s-i spele minile nainte de a intra n salonul pacientului i la ieire sau dup un contact cu un obiect contaminat sau potenial -trebuie s-i spele minile nainte de a intra n salonul pacientului i la ieire sau dup un contact cu un obiect contaminat sau potenial

    infectat.infectat. Se va evita rspndirea microbilor n aer:Se va evita rspndirea microbilor n aer: -se sftuiete pacientul s-i acopere nasul i gura cu o batist atunci cnd tuete sau strnut; s foloseasc batiste de unic folosin -se sftuiete pacientul s-i acopere nasul i gura cu o batist atunci cnd tuete sau strnut; s foloseasc batiste de unic folosin

    pentru tuse i expectoraie; acestea se arunc dup folosire ntr-un recipient prevzut aproape de patul bolnavului;pentru tuse i expectoraie; acestea se arunc dup folosire ntr-un recipient prevzut aproape de patul bolnavului; -se folosesc metodele umede de curenie (ndeprtare a prafului); se evit scuturarea lenjeriei n camer;-se folosesc metodele umede de curenie (ndeprtare a prafului); se evit scuturarea lenjeriei n camer; -se aerisete camera de mai multe ori pe zi.-se aerisete camera de mai multe ori pe zi.

  • II.2.CAZ CLINIC NR.1II.2.CAZ CLINIC NR.1

    PacientaPacienta: I.V: I.V SexSex: feminin, : feminin, vrsta:vrsta: 16 ani 16 ani DomiciliulDomiciliul: Dorohoi: Dorohoi OcupaieOcupaie: elev : elev SusintoriSusintori:familia:familia Data internriiData internrii: 9.11.2008: 9.11.2008 Data externriiData externrii: 22.11.2008: 22.11.2008 TalieTalie: 161 cm, : 161 cm, greutate:greutate: 47 kg, 47 kg, TT: 38,7 grade, : 38,7 grade, AVAV: 68/min: 68/min Diagnostic la InternareDiagnostic la Internare: obs. Meningit bacterian.: obs. Meningit bacterian. Motivele internriiMotivele internrii: Pacienta este internat n Spitalul de Boli Infecioase pentru: febr, vrsturi, cefalee, stare confuziv, redoare : Pacienta este internat n Spitalul de Boli Infecioase pentru: febr, vrsturi, cefalee, stare confuziv, redoare

    cervical.cervical. AHCAHC: -mama DZ: -mama DZ -tata-TBC-tata-TBC -mai are 4 frai minori-mai are 4 frai minori APF:APF: -este al 2- lea copil al familiei -este al 2- lea copil al familiei -nscut la 9 luni cu G=2900 g-nscut la 9 luni cu G=2900 g -scor Apgar=9-scor Apgar=9 -a prezentat bolile infectocontagioase ale copilriei: Rujeol, Rubeol, Parotidit-a prezentat bolile infectocontagioase ale copilriei: Rujeol, Rubeol, Parotidit APP:APP: ianuarie 2008 Pneumonie pneumococic ianuarie 2008 Pneumonie pneumococic Date epidemiologiceDate epidemiologice:: -sursa de infecie: uman exist un bolnav acut declarat n familie-sursa de infecie: uman exist un bolnav acut declarat n familie -calea de transmitere aerogen picturi de saliv-calea de transmitere aerogen picturi de saliv Istoricul boliiIstoricul bolii: Din relatrile mamei reiese c boala a debutat n urm cu aproximativ 20 de ore prin alterarea strii generale. Copilul s-: Din relatrile mamei reiese c boala a debutat n urm cu aproximativ 20 de ore prin alterarea strii generale. Copilul s-

    a prezentat la medicul de familie care a dirijat-o spre Spitalul de Boli Infecioase cu prezumia de Meningit meningococic.a prezentat la medicul de familie care a dirijat-o spre Spitalul de Boli Infecioase cu prezumia de Meningit meningococic. Observaii asupra strii de sntate a pacientei:Observaii asupra strii de sntate a pacientei: Stare generalStare general: grav: grav Status neurologicStatus neurologic: cefalee, redoare de ceaf, semnul Kernig prezent, rspunde greu la ntrebri, stare lipotimic n cursul dimineii: cefalee, redoare de ceaf, semnul Kernig prezent, rspunde greu la ntrebri, stare lipotimic n cursul dimineii Starea tegumentelorStarea tegumentelor: palide fr erupie: palide fr erupie Sistem osteo-articularSistem osteo-articular: integru: integru Sistem respiratorSistem respirator: torace normal conformat, sonoritate pulmonar normal, murmur vezicular prezent bilateral: torace normal conformat, sonoritate pulmonar normal, murmur vezicular prezent bilateral Aparat cardio-vascularAparat cardio-vascular: AV: 60/min, oc apexian n spaiul 5 intercostal pe linia medio-clavicular, zgomote cardiace ritmice: AV: 60/min, oc apexian n spaiul 5 intercostal pe linia medio-clavicular, zgomote cardiace ritmice Aparat digestivAparat digestiv: cavitate bucal curat, limb sabural, tranzit intestinal prezent, vrsturi: cavitate bucal curat, limb sabural, tranzit intestinal prezent, vrsturi Aparat uro-genitalAparat uro-genital: miciuni spontane, urini de aspect normal: miciuni spontane, urini de aspect normal Deprinderi pentru meninerea strii de sntateDeprinderi pentru meninerea strii de sntate: copilul a fost vaccinat corespunztor vrstei: copilul a fost vaccinat corespunztor vrstei -a fost tratat ambulatoriu pentru pneumonie n cursul lunii ianuarie 2008. -a fost tratat ambulatoriu pentru pneumonie n cursul lunii ianuarie 2008. Planificarea externriiPlanificarea externrii: Spitalizare estimat la 10 zile, dispensarizare n ambulatoriu, necesit supraveghere ulterioar pentru : Spitalizare estimat la 10 zile, dispensarizare n ambulatoriu, necesit supraveghere ulterioar pentru

    urmrirea complianei la tratamentul igieno-dietetic.urmrirea complianei la tratamentul igieno-dietetic.

  • DIAGNOSTICE DE INGRIJIREDIAGNOSTICE DE INGRIJIRE

    Alterarea echilibrului termicAlterarea echilibrului termic datorit procesului datorit procesului infecios, manifestat prin febr,frisoninfecios, manifestat prin febr,frison

    Alterarea strii de nutriie prin deficitAlterarea strii de nutriie prin deficit datorit datorit vrsturilor, greurilor, manifestat prin scdere vrsturilor, greurilor, manifestat prin scdere ponderal, slbiciuneponderal, slbiciune

    Alterarea strii de confortAlterarea strii de confort datorit procesului datorit procesului infecios, manifestat prin cefalee, curbatur,rahialgii.infecios, manifestat prin cefalee, curbatur,rahialgii.

    .Alterarea mobilitii fizice.Alterarea mobilitii fizice datorit procesului datorit procesului infecios, manifestat prin incapacitatea pacientei de infecios, manifestat prin incapacitatea pacientei de a-i ntinde picioarele complet, atitudine de coco de a-i ntinde picioarele complet, atitudine de coco de puc (semnul Kernig).puc (semnul Kernig).

    Comunicare ineficientComunicare ineficient datorit procesului datorit procesului infecios, manifestat prin stare confuziv, greutate n infecios, manifestat prin stare confuziv, greutate n comunicare.comunicare.

    AnxietateAnxietate datorit necunoaterii prognosticului bolii, datorit necunoaterii prognosticului bolii, spitalizrii, manifestat prin apatie, izolare, tristee.spitalizrii, manifestat prin apatie, izolare, tristee.

  • EVALUARE FINALAEVALUARE FINALA

    Pacienta I.V. de 16 ani se interneaz n Spitalul de Boli Pacienta I.V. de 16 ani se interneaz n Spitalul de Boli Infecioase Botoani pentru febr, cefalee, vrsturi, Infecioase Botoani pentru febr, cefalee, vrsturi, alterarea strii generale n data de 9.11.2008.alterarea strii generale n data de 9.11.2008.

    n urma ngrijirilor acordate i a tratamentului efectuat n urma ngrijirilor acordate i a tratamentului efectuat pacienta se externeaz ameliorat cu urmtoarele pacienta se externeaz ameliorat cu urmtoarele recomandri:recomandri:

    Control clinic la 1,3, 6,12 luni;Control clinic la 1,3, 6,12 luni; Control de laborator dup o lun;Control de laborator dup o lun; Evitarea frigului i umezelii;Evitarea frigului i umezelii; Evitarea expunerii la soare nc 6 luni;Evitarea expunerii la soare nc 6 luni; Repaus la pat nc 10 zile;Repaus la pat nc 10 zile; Dispensarizare prin medicul de familie;Dispensarizare prin medicul de familie; Evitarea consumului de alimente excitante nervos: Evitarea consumului de alimente excitante nervos:

    cacao, cola, cafea, ciocolat.cacao, cola, cafea, ciocolat.

  • II.3.CONCLUZIIII.3.CONCLUZII

    Meningita meningococic este o boal infecioas i contagioas Meningita meningococic este o boal infecioas i contagioas caracterizat printr-o evoluie foarte sever, de obicei letal n absena caracterizat printr-o evoluie foarte sever, de obicei letal n absena tratamentului antibiotic corespunztor i cu risc de sechele importante.tratamentului antibiotic corespunztor i cu risc de sechele importante.

    Sursa de infecie o reprezint omul bolnav acut, dar i purttorii sntoi, Sursa de infecie o reprezint omul bolnav acut, dar i purttorii sntoi, faringieni, de germeni.faringieni, de germeni.

    Calea de transmitere este aerogen, prin picturi de saliv, prin contact Calea de transmitere este aerogen, prin picturi de saliv, prin contact direct.direct.

    Receptivitatea este general.Receptivitatea este general. Este o boal de internare i tratament obligatoriu, cu declarare nominal.Este o boal de internare i tratament obligatoriu, cu declarare nominal. n cazurile corect tratate evoluia este rapid bun.n cazurile corect tratate evoluia este rapid bun. Interveniile asistentei medicale vizeaz:Interveniile asistentei medicale vizeaz: -monitorizarea funciilor vitale;-monitorizarea funciilor vitale; -recoltarea de produse biologice pentru investigaii de laborator;-recoltarea de produse biologice pentru investigaii de laborator; -administrarea medicaiei prescrise de medic;-administrarea medicaiei prescrise de medic; -asigurarea igienei corporale;-asigurarea igienei corporale; -monitorizarea ingestiei de calorii;-monitorizarea ingestiei de calorii; -monitorizarea ingestiei i eliminrii de lichide;-monitorizarea ingestiei i eliminrii de lichide; -monitorizarea nutriiei i hidratrii;-monitorizarea nutriiei i hidratrii; -educaia pacienilor i a familiei.-educaia pacienilor i a familiei.

    Slide 1Slide 2Slide 3Slide 4Slide 5Slide 6Slide 7Slide 8Slide 9Slide 10Slide 11Slide 12