163680140-Suicidul123

3
Suicidul Definire: suicid, parasuicid,simulare. Definitie – Suicidul este actul prin care un individ cauta sa se autodistruga fizic, cu intentia, mai mult sau mai putin autentica de a-si pierde viata, fiind constient mai mult sau mai putin de motivele sale. Important de retinut ar fi urmatoarele chestiuni: - initierea actului care duce la moarte (doar ideea sau afirmatia de a se sinucide nu reprezinta suicid) - dorinta, intentia de suprimare a vietii (moartea prin accident nu este suicid, lipseste intentia de a muri) - motivatia de a muri (doreste sa moara pentru ca … ) - constiinta potentialului fatal al actului( stie ca actul sau duce la moarte) Parasuicidul – Reprezinta lezarea nonfatala sau ingerare de substante in exces. Tentativa de suicid nu trebuie inteleasa ca un simplu esec al gestului suicidar. Unii autori insista asupra ideii ca tentativa este, mai degraba, un mijloc de santaj, de presiune asupra anturajului. O “poarta de iesire” in fata conflictelor sau frustrarilor decat o reala dorinta de a muri. Simularea – Reprezinta actiunea prin care cineva imita sau isi provoaca constient diferite modificari corporale sau psihice, cu scopul de a obtine anumite avantaje. Simularea este motivata de factori externi. In practica curenta intalnim personae care simuleaza ca intentioneaza sa se sinucida, cand de fapt ei nu au aceasta intentie. Prin astfel de actiuni, ei incearca sa obtina prin constrangere de la “beneficiari” anumite beneficii in situatii care ii dezavantajeaza. Motivatia unui atare comportament nu depaseste insa instinclul de conservare, de aceea este putin probabil ca acestia sa se sinucida. Important este sa facem si o distinctie intre : Santajul cu sinuciderea- ceea ce inseamna ca o persoana urmareste sa obtina un beneficiu inainte de trecerea la actul in sine. Sinuciderea santaj – persoana urmareste sa obtina un beneficiu dupa ce va muri. Faptul de a gandi un suicid nu antreneaza obligatoriu si actul in sine. Revine psihologului sarcina de a evalua intensitatea gandurilor sinucigase ale persoanei, riscul ce revine acestor acte si sa distinga persoanele suicidare de acelea care simuleaza tendintele suicidare sau cei care se automutileaza.

description

163680140-Suicidul123

Transcript of 163680140-Suicidul123

  • Suicidul Definire: suicid, parasuicid,simulare.

    Definitie Suicidul este actul prin care un individ cauta sa se autodistruga fizic, cu intentia, mai mult sau mai putin autentica de a-si pierde viata, fiind constient mai mult sau mai putin de motivele sale.

    Important de retinut ar fi urmatoarele chestiuni: - initierea actului care duce la moarte (doar ideea sau afirmatia de a se sinucide nu reprezinta suicid) - dorinta, intentia de suprimare a vietii (moartea prin accident nu este suicid, lipseste intentia de a muri) - motivatia de a muri (doreste sa moara pentru ca ) - constiinta potentialului fatal al actului( stie ca actul sau duce la moarte)

    Parasuicidul Reprezinta lezarea nonfatala sau ingerare de substante in exces.

    Tentativa de suicid nu trebuie inteleasa ca un simplu esec al gestului suicidar. Unii autori insista asupra ideii ca tentativa este, mai degraba, un mijloc de santaj, de presiune asupra anturajului. O poarta de iesire in fata conflictelor sau frustrarilor decat o reala dorinta de a muri.

    Simularea Reprezinta actiunea prin care cineva imita sau isi provoaca constient diferite modificari corporale sau psihice, cu scopul de a obtine anumite avantaje.

    Simularea este motivata de factori externi. In practica curenta intalnim personae care simuleaza ca intentioneaza sa se sinucida, cand de fapt ei nu au aceasta intentie. Prin astfel de actiuni, ei incearca sa obtina prin constrangere de la beneficiari anumite beneficii in situatii care ii dezavantajeaza.Motivatia unui atare comportament nu depaseste insa instinclul de conservare, de aceea este putin probabil ca acestia sa se sinucida. Important este sa facem si o distinctie intre :

    Santajul cu sinuciderea- ceea ce inseamna ca o persoana urmareste sa obtina un beneficiu inainte de trecerea la actul in sine.

    Sinuciderea santaj persoana urmareste sa obtina un beneficiu dupa ce va muri.

    Faptul de a gandi un suicid nu antreneaza obligatoriu si actul in sine. Revine psihologului sarcina de a evalua intensitatea gandurilor sinucigase ale persoanei, riscul ce revine acestor acte si sa distinga persoanele suicidare de acelea care simuleaza tendintele suicidare sau cei care se automutileaza.

  • Instantele suicidului: Se poate face o distinctie intre ideile, amenintarile si tentativele de suicide.Distanta dintre ideatia suicidara si trecerea la act realizata prin tentative de suicid, desi relative mica in plan teoretic, poate insemna practic diferenta dintre viata si moarte.

    Suicidatia (ideatia suicidara) este faza de incubatie, faza mentala de cercetare a motivatiei, in cursul careia subiectul isi pune problema mortii si a necesitatii de a muri.

    Suicidactia (afirmatia suicidara) este faza de trecere de la imaginile abstracte, confilictuale, la etapa pregatirilor concrete, prin cautarea formelor si metodelor de conduita autodistructiva.

    Traumatizatia sau tentativa suicidara este faza de punere in practica a modalitatilor autodistructive preconcepute sau actul in sine, urmat sau nu de reusita, adica de moarte.

    Mijloace de realizare a suicidului: Mijloacele de realizare a autoagresiunii se impart in trei categorii :

    -Procedee traumatice : arme albe, arme de foc, precipitare (defenestrare, plonjare) zdrobire (tren, automobile) ardere, caustice.

    -Procedee asfixice: spanzurare, strangulare, sufocare,incec, vapori de carbon,gaz, electorcutare.

    Procedee toxice: otravuri, saruri arsenicale, stricnina,cianuri, produse medicamentoase.

    Studiile sociologice au evidentiat diferenta dintre barbati si femei in ceea ce priveste alegerea metodelor de realizare a autodistrugerii. Astfel, daca femeile prefera ingestia de medicamente, in special barbiturice, barbatii manifesta tendinta de a folosi metode violente, fapt ce ar putea explica rata suicidului reusit mai mare la barbati decat la femei.

    Suicidul amenintare: Persoanele care ameninta cu suicidul, urmaresc de fapt atingerea unor scopuri, tendinta acestora fiind mai mult sa traiasca decat sa moara. Atunci cand nu reusesc sa-ti atinga scopurile propuse unele dintre aceste personae pun in aplicare amenintarile lor.

    Suicidul tentativa:Persoanele care fac parte din aceasta categorie sunt usor labile, nehotarate, neconvingatoare, ambigue in intentia lor. Foarte des afirma ca nu le pasa daca traiesc sau au sa moara. Cele mai multe tentative de suicide se petrec in locuri sau conjuncturi, in care salvarea este posibila, probabila sau daca nu, chiar inevitabila.

    Suicidul reusit:Acesti tip de suicide implica existent (reala sau imaginara) a unei probleme care aparent nu are solutie si din care suicidantul nu poate iesi decat prin actul tragic al sinuciderii.

  • Unele simptome care avertizeaza o posibila sinucidere sunt : - depresie, tristete extrema;- anxietate marcanta;- sentimente de vinovatie si remuscare pentru o fapta grava;- retragere si izolare de colectiv;- refuzul marcant de comunicare cu ceilalti;- pesimism fata de viitor;- tulburari ale somnului;- plans intempensiv sau imposibilitatea de a plange;- alte modificari ale comportamentului(agitatie,agresivitate);- perosnele care se afla sub influenta acuta a alcoolului sau a drogurilor.