Spiritul Reglementarii Dr Af

Post on 01-Oct-2015

212 views 0 download

description

FEAA drept

Transcript of Spiritul Reglementarii Dr Af

Izvoare interpretative ale dreptului afacerilor

Spiritul reglementarii dr af

Autonomia de voin

Dreptul civil recunoate libertatea contractual, care are ca fundament autonomia de voin. n activitatea comercial, datorit multitudinii i celeritii operaiunilor, comercianii folosesc tot mai multe nscrisuri imprimate. O serie de contracte privind operaiunile comerciale curente i de o larg rspndire au devenit contracte de adeziune sub forma unor contracte tip.

Aparena

n dreptul civil, n anumite cazuri, aparena este productoare de efecte juridice. n dreptul afacerilor, necesitile creditului determin o recunoatere mult mai larg a efectelor aparenei cu sacrificarea realitii. n multe cazuri, dreptul afacerilor nu este preocupat de cunoaterea realitilor dreptului, rezumndu-se la aparena de valabilitate a acestora

Ordinea public

n dr afacerilor, ordinea public, ca limit a libertii contractuale cuprinde domenii mai largi dect n dreptul civil (art. 5 Cod civil). Acest lucru se exprim prin necesitatea asigurrii de ctre stat a unei orientri a activitii comerciale, pentru ocrotirea unor interese generale, ct i a protejrii consumatorilor.